IP Queue on Mikrotik Hot spot DHCP
RouterOS general discussion

7 posts   •   Page 1 of 1
midnightman
Frequent Visitor
Frequent Visitor
 
Posts: 95
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:22 pm

IP Queue on Mikrotik Hot spot DHCP

by midnightman » Thu Feb 10, 2011 8:03 pm

hello,


I need to solve a simple problem. I have a mikrotik with enable hot spot. Everything works OK, but i neet queue on IP adrs. and I dont want to add all ips in network manually to queue. Is there a option to set queue for example 1mb/2mb on every IP on network range? (on DHCP) for example

IP 192.168.1.1 (Queue speed 1m/2m)
IP 192.168.1.2 (Queue speed 1m/2m)
IP 192.168.1.3 (Queue speed 1m/2m)
IP 192.168.1.4 (Queue speed 1m/2m)

without manually adds all 254 ips to queues? Thanks

User avatar
marioclep
Member Candidate
Member Candidate
 
Posts: 133
Joined: Sat Jul 11, 2009 4:36 pm
Location: Cordoba - Argentina

Re: IP Queue on Mikrotik Hot spot DHCP

by marioclep » Thu Feb 10, 2011 8:25 pm

Hi there!

You should try some of this: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Queues_-_PCQ_Examples

Regards
---------------------

Ing. Mario D. Clep
CTO - MKE Solutions
MikroTik Certified Trainer

midnightman
Frequent Visitor
Frequent Visitor
 
Posts: 95
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:22 pm

Re: IP Queue on Mikrotik Hot spot DHCP

by midnightman » Thu Feb 10, 2011 8:32 pm

If I understand...

/queue type add name="PCQ_download" kind=pcq pcq-rate=64000 pcq-classifier=dst-address
/queue type add name="PCQ_upload" kind=pcq pcq-rate=32000 pcq-classifier=src-address

every IP adr will get 32k/64k (Up/Dw) ? If I will have 20 online users on hot spot everyone will have only 32k/64k speed right?

Feklar
Forum Guru
Forum Guru
 
Posts: 1437
Joined: Wed Dec 02, 2009 12:46 am

Re: IP Queue on Mikrotik Hot spot DHCP

by Feklar » Thu Feb 10, 2011 8:50 pm

This is probably what you are looking for:
http://mum.mikrotik.com/presentations/U ... xWindt.pdf

midnightman
Frequent Visitor
Frequent Visitor
 
Posts: 95
Joined: Sun Sep 19, 2010 5:22 pm

Re: IP Queue on Mikrotik Hot spot DHCP

by midnightman » Thu Feb 10, 2011 9:08 pm

it looks good....Now I I know that I am only a beginer :D

User avatar
marioclep
Member Candidate
Member Candidate
 
Posts: 133
Joined: Sat Jul 11, 2009 4:36 pm
Location: Cordoba - Argentina

Re: IP Queue on Mikrotik Hot spot DHCP

by marioclep » Thu Feb 10, 2011 9:34 pm

midnightman wrote:If I understand...

/queue type add name="PCQ_download" kind=pcq pcq-rate=64000 pcq-classifier=dst-address
/queue type add name="PCQ_upload" kind=pcq pcq-rate=32000 pcq-classifier=src-address

every IP adr will get 32k/64k (Up/Dw) ? If I will have 20 online users on hot spot everyone will have only 32k/64k speed right?


Correcto!
---------------------

Ing. Mario D. Clep
CTO - MKE Solutions
MikroTik Certified Trainer

cdga12
just joined
 
Posts: 3
Joined: Thu Apr 07, 2011 11:46 pm

Re: IP Queue on Mikrotik Hot spot DHCP

by cdga12 » Tue Apr 12, 2011 1:20 am

marioclep wrote:
midnightman wrote:If I understand...

/queue type add name="PCQ_download" kind=pcq pcq-rate=64000 pcq-classifier=dst-address
/queue type add name="PCQ_upload" kind=pcq pcq-rate=32000 pcq-classifier=src-address

every IP adr will get 32k/64k (Up/Dw) ? If I will have 20 online users on hot spot everyone will have only 32k/64k speed right?


Correcto!



Hola Mario,

Soy Carlos, encantado, te he seguido con una documentación tuya que he encontrado y los dos videos al que haces referencia,

Estoy realizando mi Tesis, y consiste en un enlace wifi 11n mimo 2x2 para un proyecto de telemedicina en la selva peruana, con soporte de QoS, dispongo de equipos rb 433ah, y tarjetas r52hn,

Deseo configurar uns disciplina de colas con clases HTB con disciplinas SFQ para los servicios se videoconferencia y VoIP. además PCQ para el tercer tipo de tráfico que es descarga de internet,

He consultado la información de mikrotik y demás información. Pero no he podido aclararme, respecto a que debo configurar respecto al marcado de conexión y de los paquetes. además del uso del prerouting, fordware y postrouting

pregunta:?

1.- chain=prerouting, se usa para marcar el tráfico, solo en caso de enmascaramiento con nat?
2.- chain=fordware, se usa para marcar el tráfico, para el caso en que no tienes enmascaramiento?
3.- En que caso usaré, chain= postrouting

4.- Quiero configurar WMM en mikrotik, como debo hacerlo?, me podrias facilitar alguna documentación,

CARLOS DAVID GUERRA ANICAMA
cdga12@gmail.com

Te agradezco me puedas responder estimado Mario, recibe un cordial saludo y muchas gracias anticipadas,

7 posts   •   Page 1 of 1

Who is online

Users browsing this forum: Exabot [Bot], Google [Bot], Google Feedfetcher, kristaps and 36 guests

It is currently Mon Dec 22, 2014 10:01 am