Vlans and over wireless with Hotspot MTU? - solved
Wireless networks

3 posts   •   Page 1 of 1
saukkar86
newbie
 
Posts: 25
Joined: Fri Sep 18, 2009 5:41 pm

Vlans and over wireless with Hotspot MTU? - solved

by saukkar86 » Fri Jan 04, 2013 11:31 am

Hi All,

I have been having issue with hotspot customers connected to repeater stations via vlans, They are not able to access some website yet other customers connected via (mikrotik Rb816 -> lan5 -> access point -> client) work fine, i suspect its mtu related. I have tried to correct the issue by using the mangle rules from other forms also tried changing the mtu on the vlan and in the ubiquiti routers vlan interface at the AP end. Please see network diagram. When i change the mms in mangle rules it is reflected in the SpeedGuide.net TCP Analyzer Results. i have tried calculated mms changes to extreme changes with no results.

your help would be greatly appreciated.

Kind Regards

Paul

More Infomation:

Client 2 & 3 cannot load website branchline.com.au

Client 2 & 3 can ping branchline.com.au

Pinging branchline.com.au [116.240.198.12] with 32 bytes of data:

Reply from 116.240.198.12: bytes=32 time=60ms TTL=55
Reply from 116.240.198.12: bytes=32 time=83ms TTL=55
Reply from 116.240.198.12: bytes=32 time=46ms TTL=55
Reply from 116.240.198.12: bytes=32 time=45ms TTL=55

Ping statistics for 116.240.198.12:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 45ms, Maximum = 83ms, Average = 58ms


Trace Route client 2 & 3


Tracing route to branchline.com.au [116.240.198.12]
over a maximum of 30 hops:

1 1 ms 1 ms 1 ms ap.mydomain.net.au [10.20.1.1]
2 27 ms 41 ms 72 ms 122-148-3-185.core.dodo.com.au [122.148.3.185]
3 108 ms 175 ms 77 ms 122-148-4-34.core.dodo.com.au [122.148.4.34]
4 34 ms 35 ms 32 ms as9443.sydney.pipenetworks.com [218.100.2.44]
5 31 ms 66 ms 35 ms irb-5.csr02.syd.iprimus.net.au [210.50.143.161]

6 69 ms 70 ms 72 ms xe-3-1-0.csr02.mel.iprimus.net.au [203.134.2.58]

7 56 ms 45 ms 47 ms vl05.sw02.mel.iprimus.net.au [210.50.233.194]
8 43 ms 44 ms 44 ms ge5-1.sw02.mel.idc.iprimus.net.au [210.50.0.22]

9 81 ms 44 ms 44 ms sb4-299.ivt.com.au [116.240.198.12]
10 52 ms 46 ms 44 ms sb4-299.ivt.com.au [116.240.198.12]

Trace complete.

« SpeedGuide.net TCP Analyzer Results »
Tested on: 2013.01.04 12:57
IP address: 122.150.xxx.xxx
Client OS/browser: Windows XP (Internet Explorer 6.0)

TCP options string: 020405a00103030301010402
MSS: 1440
MTU: 1480
TCP Window: 522720 (multiple of MSS)
RWIN Scaling: 3 bits (2^3=8)
Unscaled RWIN : 65340
Recommended RWINs: 63360, 126720, 253440, 506880, 1013760
BDP limit (200ms): 20909kbps (2614KBytes/s)
BDP limit (500ms): 8364kbps (1045KBytes/s)
MTU Discovery: ON
TTL: 112
Timestamps: OFF
SACKs: ON
IP ToS: 01000000 (64)
Precedence: 010 (immediate)
Delay: 0 (normal delay)
Throughput: 0 (normal throughput)
Reliability: 0 (normal reliability)
Cost: 0 (normal cost)
Check bit: 0 (correct)
DSCP (DiffServ): CS2 010000 (16) - class 2 (RFC 2474). Similar forwarding behavior to the ToS Precedence field.


/ip firewall mangle
0 chain=forward action=change-mss new-mss=1440 passthrough=yes tcp-flags=syn
protocol=tcp hotspot=auth tcp-mss=1440-65535
Attachments
Local.jpeg
Local.jpeg (92.7 KiB) Viewed 905 times
Last edited by saukkar86 on Mon Jan 07, 2013 1:13 am, edited 1 time in total.

saukkar86
newbie
 
Posts: 25
Joined: Fri Sep 18, 2009 5:41 pm

Re: Vlans and over wireless with Hotspot MTU?

by saukkar86 » Sat Jan 05, 2013 3:13 am

saukkar86 wrote:Hi All,

I have been having issue with hotspot customers connected to repeater stations via vlans, They are not able to access some website yet other customers connected via (mikrotik Rb816 -> lan5 -> access point -> client) work fine, i suspect its mtu related. I have tried to correct the issue by using the mangle rules from other forms also tried changing the mtu on the vlan and in the ubiquiti routers vlan interface at the AP end. Please see network diagram. When i change the mms in mangle rules it is reflected in the SpeedGuide.net TCP Analyzer Results. i have tried calculated mms changes to extreme changes with no results.

your help would be greatly appreciated.

Kind Regards

Paul

More Infomation:

Client 2 & 3 cannot load website branchline.com.au

Client 2 & 3 can ping branchline.com.au

Pinging branchline.com.au [116.240.198.12] with 32 bytes of data:

Reply from 116.240.198.12: bytes=32 time=60ms TTL=55
Reply from 116.240.198.12: bytes=32 time=83ms TTL=55
Reply from 116.240.198.12: bytes=32 time=46ms TTL=55
Reply from 116.240.198.12: bytes=32 time=45ms TTL=55

Ping statistics for 116.240.198.12:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 45ms, Maximum = 83ms, Average = 58ms


Trace Route client 2 & 3


Tracing route to branchline.com.au [116.240.198.12]
over a maximum of 30 hops:

1 1 ms 1 ms 1 ms ap.mydomain.net.au [10.20.1.1]
2 27 ms 41 ms 72 ms 122-148-3-185.core.dodo.com.au [122.148.3.185]
3 108 ms 175 ms 77 ms 122-148-4-34.core.dodo.com.au [122.148.4.34]
4 34 ms 35 ms 32 ms as9443.sydney.pipenetworks.com [218.100.2.44]
5 31 ms 66 ms 35 ms irb-5.csr02.syd.iprimus.net.au [210.50.143.161]

6 69 ms 70 ms 72 ms xe-3-1-0.csr02.mel.iprimus.net.au [203.134.2.58]

7 56 ms 45 ms 47 ms vl05.sw02.mel.iprimus.net.au [210.50.233.194]
8 43 ms 44 ms 44 ms ge5-1.sw02.mel.idc.iprimus.net.au [210.50.0.22]

9 81 ms 44 ms 44 ms sb4-299.ivt.com.au [116.240.198.12]
10 52 ms 46 ms 44 ms sb4-299.ivt.com.au [116.240.198.12]

Trace complete.

« SpeedGuide.net TCP Analyzer Results »
Tested on: 2013.01.04 12:57
IP address: 122.150.xxx.xxx
Client OS/browser: Windows XP (Internet Explorer 6.0)

TCP options string: 020405a00103030301010402
MSS: 1440
MTU: 1480
TCP Window: 522720 (multiple of MSS)
RWIN Scaling: 3 bits (2^3=8)
Unscaled RWIN : 65340
Recommended RWINs: 63360, 126720, 253440, 506880, 1013760
BDP limit (200ms): 20909kbps (2614KBytes/s)
BDP limit (500ms): 8364kbps (1045KBytes/s)
MTU Discovery: ON
TTL: 112
Timestamps: OFF
SACKs: ON
IP ToS: 01000000 (64)
Precedence: 010 (immediate)
Delay: 0 (normal delay)
Throughput: 0 (normal throughput)
Reliability: 0 (normal reliability)
Cost: 0 (normal cost)
Check bit: 0 (correct)
DSCP (DiffServ): CS2 010000 (16) - class 2 (RFC 2474). Similar forwarding behavior to the ToS Precedence field.


/ip firewall mangle
0 chain=forward action=change-mss new-mss=1440 passthrough=yes tcp-flags=syn
protocol=tcp hotspot=auth tcp-mss=1440-65535



Hi Guys,

I have done some more testing with varying results.

i setup the vlan ID:1 as a standed lan network ip 10.5.26.1/24 dhcp: 10.5.26.2-10.5.26.254 masquarade:10.5.26.0/24

Same problems :(

but when i setup a PPPOE server on the vlan1 and connect the client machine via pppoe all works fine :? . I am running ros 5.21. I have copied the mms setting for the pppoe tunnel and applied it to the VLAN/HS still not working. any ideas?

Kind Regards

Paul

saukkar86
newbie
 
Posts: 25
Joined: Fri Sep 18, 2009 5:41 pm

Re: Vlans and over wireless with Hotspot MTU?

by saukkar86 » Mon Jan 07, 2013 1:13 am

Solved.

it was a issue with the ubiquity equipment client in bridge mode not passing vlan traffic correctly.

Kind regards

Paul

3 posts   •   Page 1 of 1

Who is online

Users browsing this forum: Akangage, rollingrock and 15 guests

It is currently Fri Nov 21, 2014 1:16 pm