Community discussions

Search found 362 matches

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
by rzirzi
Sun Feb 17, 2019 11:35 pm
Forum: General
Topic: Wrong "Last Link Down Time" in Winbox
Replies: 14
Views: 1226

Re: Wrong "Last Link Down Time" in Winbox

I confirm that this works, but only for the first time that winbox is used after the session files are deleted. Once the session data is rewritten by winbox, the next time winbox is opened for that RB, the same problem appears. This may be useful information for the Mikrotik developers, but it's no...
by rzirzi
Tue Feb 05, 2019 8:03 am
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: X86_64 ROS - 64bit Mikrotik
Replies: 74
Views: 22679

Re: X86_64 ROS - 64bit Mikrotik

Need x64 os and EFI support now ...
EFI or AHCI disk support at x86 - PLEASE!
by rzirzi
Sun Feb 03, 2019 5:17 pm
Forum: General
Topic: MikroTik ROS SATA AHCI support
Replies: 3
Views: 267

Re: MikroTik ROS SATA AHCI support

I hope They will do. It's unreasonable to use CHR at many situations. We have had ROS at x86 a long, long time... So I hope to have it at new serwer... MikroTik team - please!
by rzirzi
Sun Feb 03, 2019 1:36 pm
Forum: General
Topic: MikroTik ROS SATA AHCI support
Replies: 3
Views: 267

MikroTik ROS SATA AHCI support

MikroTik team - please make ROS working at new motherboards with SATA AHCI. New motherboards have ONLY AHCI mode with SATA. So - please make ROS working at it. Thank You.
by rzirzi
Wed Dec 19, 2018 2:31 am
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: Feature Request: SAFE MODE time based
Replies: 16
Views: 1229

Re: Feature Request: SAFE MODE time based

If you lose connection, how do you expect safe mode to remain activated? Normis, A simple flap on a interface (wan) cause safe mode to trigger... So not always a brief loss of connection means that safe mode need to be triggered YES, YES, YES "raffav" have a 100% right ! UBNT have a good solution w...
by rzirzi
Mon Nov 26, 2018 10:54 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.44beta [testing] is released!
Replies: 365
Views: 65359

Re: v6.44beta [testing] is released!

Have MikroTik stopped working at new version of RouterOS ? :(
by rzirzi
Wed Oct 17, 2018 9:41 am
Forum: General
Topic: ROS 6.43.2 export config BUG
Replies: 3
Views: 256

ROS 6.43.2 export config BUG

There is a bug at ROS 6.43.2 with export Ethernet interfaces speed settings. I have all interfaces setting to "Auto Negotiation" and never changed any default settings, but the export config file contains: /interface ethernet set [ find default-name=ether1 ] comment=WAN speed=100Mbps set [ find defa...
by rzirzi
Mon Oct 08, 2018 1:19 pm
Forum: Scripting
Topic: Script to change SimpleQueues target addresses
Replies: 2
Views: 307

Re: Script to change SimpleQueues target addresses

No one know how to write that script? :(
by rzirzi
Fri Oct 05, 2018 6:57 pm
Forum: Scripting
Topic: Script to change SimpleQueues target addresses
Replies: 2
Views: 307

Script to change SimpleQueues target addresses

How to change at script third octet of IP at all SimpleQueues? For instalnce I would like to change Queues with TargetAddresses: 192.168.1.100, 192.168.1.101, 192.168.1.102 ....192.168.1.110 - to target addressess: 192.168.2.100, 192.168.2.101, 192.168.2.102... 192.168.2.110. Could anyone help to wr...
by rzirzi
Fri Oct 05, 2018 4:35 pm
Forum: Scripting
Topic: how to get only ip from queue simple from script
Replies: 5
Views: 1460

Re: how to get only ip from queue simple from script

rextended - how to change Your script for:
1) change all SimpleQueues from 192.168.xx.1 to 192.168.zz.1 (all queues from 100 to 200)
2) change all PPPoE secrets addresses like SimpleQueues
Tahk You.
by rzirzi
Mon Sep 24, 2018 8:49 am
Forum: General
Topic: ROS 6.x LOG display problem with high resolution and scaling
Replies: 4
Views: 446

Re: ROS 6.x LOG display problem with high resolution and scaling

MikroTik Team - could You repair that problem with WinBox? (at the first post). Thank You.
by rzirzi
Tue Sep 18, 2018 4:02 pm
Forum: General
Topic: Fasttrack and Simple Queue
Replies: 3
Views: 630

Re: Fasttrack and Simple Queue

Thank You mducharme for explanation! I didn't know why sometimes SQ works with FastTrack enabled, and sometimes not. Now I know exactly why:) Thank You:)
by rzirzi
Tue Sep 18, 2018 8:52 am
Forum: General
Topic: Fasttrack and Simple Queue
Replies: 3
Views: 630

Fasttrack and Simple Queue

Is using FastTrack at MT router with NAT overrides(disables) Simple Queue for traffic passing that router. In other words - can I use FastTrack AND Simple Queues?
by rzirzi
Wed Jul 18, 2018 2:01 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: LtAP Mini GPS useless without antenna
Replies: 75
Views: 7531

Re: LtAP Mini GPS useless without antenna

MikroTik team - could You answer to this topic? Where is a problem with LtAP and GPS?
by rzirzi
Tue Jul 17, 2018 7:51 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: LtAP Mini GPS useless without antenna
Replies: 75
Views: 7531

Re: LtAP Mini GPS useless without antenna

I have the same problem wit my brand new LtAP mini LTE kit - no GPS signal receiving :(
I have configured like in that example: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:System/GPS
GPS module is not receiving coordinations:(((( Should I send it to RMA?
by rzirzi
Thu Jun 21, 2018 5:44 pm
Forum: General
Topic: Loosing wAP access when LTE -in passthrough mode- comes up [SOLVED]
Replies: 3
Views: 443

Re: Loosing wAP access when LTE -in passthrough mode- comes up [SOLVED]

I have axactly the same problem. And... passthrough mode doesn't work at WAP LTE kit(?).
by rzirzi
Tue May 29, 2018 6:26 pm
Forum: Announcements
Topic: Winbox 3.14 released!
Replies: 77
Views: 18575

Re: Winbox 3.14 released!

Normis - could You tell me when will be solved problem witl Log display at WinBox and high resolution screens (with WinBox Windows scaling)?
by rzirzi
Tue May 29, 2018 7:47 am
Forum: Announcements
Topic: Winbox 3.14 released!
Replies: 77
Views: 18575

Re: Winbox 3.14 released!

NOT repaired problem with log displaying at high resolution screens and Windows scaling: viewtopic.php?f=2&t=134723
MikroTik team - please repair that problem.
by rzirzi
Thu May 24, 2018 12:08 pm
Forum: General
Topic: ROS 6.x LOG display problem with high resolution and scaling
Replies: 4
Views: 446

Re: ROS 6.x LOG display problem with high resolution and scaling

It works, if you set it up properly:
viewtopic.php?f=2&t=122904
No - it's not "properly" when it's blurry. At that settings - WinBox at my screen is blurry. Much better setting is "application" at properties, but.... the log is "not full displaying" at that setting:(
by rzirzi
Wed May 23, 2018 7:43 pm
Forum: General
Topic: ROS 6.x LOG display problem with high resolution and scaling
Replies: 4
Views: 446

Re: ROS 6.x LOG display problem with high resolution and scaling

No one have that problem with MikroTik? I can't believe, that no one usigin similar settings ath high screen resolution windows scaling ang MikroTik log displaying at WinBox.
by rzirzi
Wed May 23, 2018 8:57 am
Forum: General
Topic: ROS 6.x LOG display problem with high resolution and scaling
Replies: 4
Views: 446

ROS 6.x LOG display problem with high resolution and scaling

I have a laptop with 1920x1080 screen resolution, and enabled WindowsDPI scaling at WinBox settings (right mouse click>properties....). There is a big problem with LOG, because there is no all information about TIME, for instance like this: May/23/2018 07:5... memory system, info... - NOT full time ...
by rzirzi
Fri May 11, 2018 7:52 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.42.1 [current]
Replies: 273
Views: 36328

Re: v6.42.1 [current]

I think ROS 6.42.1 i VERY buggy version :( Many,many things not working or working randomly. For instance - next NOT working: Intel i350 miniPCIe cards at x86, working "randomly" Queues. Today I have had NOT working Simple Queues at one x86 machine. I was looking for a problem long time, and..... af...
by rzirzi
Sat May 05, 2018 9:42 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.42.1 [current]
Replies: 273
Views: 36328

Re: v6.42.1 [current]

After update to 6.42.1 I have a BIG problem with x86 platform with additional Intel LAN i350 card. When I want to connect to MikroTik via that Intel i350 LAN - theMikroTik ROS is rebooting!! - EVERY TIME!! so - there is a problem with MikroTik ROS 6.42.x with Intel I350. There is no problem at ROS 6...
by rzirzi
Mon Apr 23, 2018 4:49 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.42.1 [current]
Replies: 273
Views: 36328

Re: v6.42.1 [current]

Could You explain: winbox - fixed vulnerability that allowed to gain access to an unsecured router - please?
What do You mean "unsecured router"? All versions under 6.42.1 are affected?
by rzirzi
Thu Apr 19, 2018 6:48 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CCR1009-7G-1C voltage
Replies: 2
Views: 421

Re: CCR1009-7G-1C voltage

I have checked voltage with multimeter - there is 27,5V. So -is it a bad CCR? or software (RouterOS) missing that parameter (voltage)? Is there chance to software-repair, ot I have to send CCR to RMA?
by rzirzi
Tue Apr 10, 2018 9:17 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CCR1009-7G-1C voltage
Replies: 2
Views: 421

CCR1009-7G-1C voltage

I have CCR1009-7G-1C connected to buffer power supply 27,6V. At he system /health CCR shows: cpu-overtemp-check: yes cpu-overtemp-threshold: 100C cpu-overtemp-startup-delay: 1m voltage: 17V temperature: 30C cpu-temperature: 46C So - WHY about 10V less than real DC voltage?
by rzirzi
Sat Mar 31, 2018 3:54 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Small, but powerfull RB with SFP
Replies: 3
Views: 445

Re: Small, but powerfull RB with SFP

The "around half the speed" is a key. We need MINIMUM as powerfull as 850Gx2. Could be more powerfull of course:) but not bigger than...850Gx2.
by rzirzi
Sat Mar 31, 2018 9:55 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Small, but powerfull RB with SFP
Replies: 3
Views: 445

Small, but powerfull RB with SFP

It would be great to have a small, but powerfull routerboard (like RB850Gx2) with SFP port. MikroTik Team - could You "think about it" ? Pease. Because we have to use similar product ....E.....-X. It would be great to have MikroTik produckt like that :)
by rzirzi
Mon Mar 26, 2018 2:29 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Radio "data rates"
Replies: 2
Views: 390

Radio "data rates"

WHY?: when selected in "5GHz-only-N", rate to "default", HT-selected both chains, so WHY clients still connecting sometimes at 5GHz "A" rates, for instance 6Mbps. Is it any bug, that RouteOS still enable to connect with "A" rates?
by rzirzi
Mon Mar 05, 2018 6:39 pm
Forum: Announcements
Topic: Winbox 3.12 released!
Replies: 55
Views: 36434

Re: Winbox 3.12 released!

@strods: any idea when HiDPI displays will be supported? I emailed a feature request (see Ticket#2017071022000137) and Martin said it was in the works. Thank you! Yeah - I wold like to know also. It's not looking good at 1920x1080p Laptop. With "scaling" - the WinBox text is blurry, without scaling...
by rzirzi
Wed Jan 24, 2018 11:58 pm
Forum: Scripting
Topic: fetch FTP - empty file uploaded
Replies: 5
Views: 2652

Re: fetch FTP - empty file uploaded

I have the same problem - emty file uploaded to Ubuntu FTP server. Fromm command line - is OK. From the script - is 0Bytes :( Have You found solution? Where is the problem?
by rzirzi
Tue Jan 23, 2018 12:45 pm
Forum: Scripting
Topic: System history changes
Replies: 0
Views: 231

System history changes

Could anyone help with script to send e-mail if MikroTik RouterOS changed /system history ?
by rzirzi
Tue Jan 23, 2018 10:27 am
Forum: Scripting
Topic: Sending backup after any change of configuration
Replies: 1
Views: 688

Re: Sending backup after any change of configuration

How to detect (in script) taht /system history has changed? Not increased numer of /system history changes, because the maximum value is 100, but dedect any change at /system history and after that - run any action (for instance send e-mail).
by rzirzi
Mon Nov 13, 2017 8:15 pm
Forum: General
Topic: x86 mainboard for MikroTik server
Replies: 4
Views: 462

Re: x86 mainboard for MikroTik server

No one using new x86 based platforms for MikroTik RouterOS?
by rzirzi
Sun Nov 12, 2017 6:23 pm
Forum: General
Topic: x86 mainboard for MikroTik server
Replies: 4
Views: 462

Re: x86 mainboard for MikroTik server

You haven't understood me...
I need to run MikroTik RouterOS on it. It should have min. two pci-e slots and Intel 7-th generation support.
by rzirzi
Sun Nov 12, 2017 2:05 pm
Forum: General
Topic: x86 mainboard for MikroTik server
Replies: 4
Views: 462

x86 mainboard for MikroTik server

I am looking for good x86 MainBoard that fully support (chipsets) with MikroTik.
Could You recommend any? It should support 7-th generation Intel processor.
by rzirzi
Fri Sep 22, 2017 11:15 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: wAP LTE kit connecting problem
Replies: 16
Views: 5388

wAP LTE kit connecting problem

There is a problem with GSM and LTE connecting problem with wAP LTE kit. It's not connecting to the time as i have change few times from LTE(buil in) card beteween #G and LTE "network mode". After changing sometimes only to LTE or sometimes only to #G or sometimes to GSM and LTE - it connects to Ora...
by rzirzi
Wed Aug 23, 2017 8:35 am
Forum: Announcements
Topic: v6.40.1 [current]
Replies: 74
Views: 20551

Re: v6.40.1 [current]

There is problem with PPPoE server under ROS 6.40.1. After few hours it's not working properly. PPPoE client's are "connected" (created PPPoE interfaces), but there is no traffic at that client's, I can't ping them. Even disabling WLAN interface with PPPoE server - the PPPoE client's are still "conn...
by rzirzi
Tue Aug 22, 2017 3:56 pm
Forum: General
Topic: MT ROS 6.40.1 PPPoE server problem?
Replies: 0
Views: 263

MT ROS 6.40.1 PPPoE server problem?

MT ROS 6.40.1. After 1-2 days local PPPoE server is "strange-working". I mean that some pppoe-clients can't connect via PPPoE, some are connected but no traffic... Is there any problem with that at ROS 6.40.1 ?
by rzirzi
Tue Aug 01, 2017 11:53 am
Forum: Announcements
Topic: v6.40 [current]
Replies: 101
Views: 19796

Re: v6.40 [current]

Torch doesnt work with pppoe interface. Need to be fixed I suppose.
I can confirm that! Torch does not work with PPPoE interfaces :( MikroTik - please fix it.
by rzirzi
Wed Jun 21, 2017 11:45 pm
Forum: General
Topic: Is it possible to run a script on login?
Replies: 44
Views: 13282

Re: Is it possible to run a script on login?

Any idea/solution?
by rzirzi
Sat Jun 17, 2017 8:54 pm
Forum: General
Topic: Is it possible to run a script on login?
Replies: 44
Views: 13282

Re: Is it possible to run a script on login?

Script is GREAT, but there is something wrong with that script at ROS 6.3X :(
At that version of MikroTik Router OS - script is triggering (sending email) at every midnight. So - what I have should to change to work as good as under 5.2X ROS?
by rzirzi
Wed Jun 07, 2017 2:32 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Nstreme + AC = No more than 170Mb Throughput!! 6.19+6.20rc
Replies: 19
Views: 5144

Re: Nstreme + AC = No more than 170Mb Throughput!! 6.19+6.20rc

250Mbit? I can't reach more than 180Mbit. Could You post Your wireless settings for that link, please?
by rzirzi
Wed Jun 07, 2017 8:00 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Nstreme + AC = No more than 170Mb Throughput!! 6.19+6.20rc
Replies: 19
Views: 5144

Re: Nstreme + AC = No more than 170Mb Throughput!! 6.19+6.20rc

I have updated both QRTac to ROS 6.39.2, but the problem with maximum Point-toPoint link still persists. Any idea? Or there is no chance to get more at MikroTik?
by rzirzi
Tue Jun 06, 2017 8:11 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Nstreme + AC = No more than 170Mb Throughput!! 6.19+6.20rc
Replies: 19
Views: 5144

Re: Nstreme + AC = No more than 170Mb Throughput!! 6.19+6.20rc

There still is a problem with Nstreme with ac protocol - with throughput - like at the topic. Have You found any solution for that? About 160-180Mbit is MAX on QRT ac with 40MHz channel and Nstreme enabled. We love nstreme - to have latency 1-2ms at wireless lik. Nv2 giving more latency :(. So is th...
by rzirzi
Tue Mar 07, 2017 7:40 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.39rc [release candidate] is released
Replies: 391
Views: 74217

Re: v6.39rc [release candidate] is released

CHR v6.39rc45 update error, the interfaces are missing. console error- info failed: std failure: timeout (13) system reboots at 16% when trying to run supout. restored from backup (6.39rc41) and retried the package update, same results. RB493G - THE SAME - BRICKED! after update to 6.39rc45. Its.......
by rzirzi
Tue Jan 17, 2017 1:34 pm
Forum: Announcements
Topic: The Dude, v6.39rc test builds.
Replies: 121
Views: 25201

Re: The Dude, v6.39rc test builds.

MikroTik team - PLEASE - add to the Dude scheduled ROS upgrade with selected package. I wold like to upgrade customers MikroTik devices (CPE) nightly, so scheduled update would be great, as is at a...rCon...ol :) +1 Doing Updates is one of the main usages of dude. We would like to update at very ea...
by rzirzi
Sat Jan 07, 2017 6:16 pm
Forum: Announcements
Topic: The Dude, v6.39rc test builds.
Replies: 121
Views: 25201

Re: The Dude, v6.39rc test builds.

MikroTik team - PLEASE - add to the Dude scheduled ROS upgrade with selected package.
I wold like to upgrade customers MikroTik devices (CPE) nightly, so scheduled update would be great, as is at a...rCon...ol :)
by rzirzi
Sat Jan 07, 2017 12:37 pm
Forum: The Dude
Topic: RB750r3 hEX - no file upload possibility
Replies: 4
Views: 832

Re: RB750r3 hEX - no file upload possibility

Have you try drag and drop?
Of course I have tried - there is no possibility :(
https://s24.postimg.org/w5v310nmd/Dude_Files.jpg
https://s28.postimg.org/fp7eq0pml/Dude_Packages.jpg
by rzirzi
Fri Jan 06, 2017 10:36 pm
Forum: The Dude
Topic: RB750r3 hEX - no file upload possibility
Replies: 4
Views: 832

RB750r3 hEX - no file upload possibility

I have installed the Dude at RB750r3 hEX on microSD card.
Why there is no posiibility to upload any file under "Files" in Dude? ROS and Dude Version 6.38. I have tested under 6.39rc7 - the same. There in only file remove "-" button, but NO "+" button to add any file. Why?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8