Community discussions

Search found 54 matches

by rwf
Mon Jul 01, 2019 5:00 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CCR1009 screws for mounting rack ears . size??
Replies: 0
Views: 375

CCR1009 screws for mounting rack ears . size??

I seldom rack mount these, but now I have a need to do so and of course, I have the ears but the packet for screws is long gone.
Anyone know what size those tiny screws that hold the ears on to the side of the router?
by rwf
Sun Feb 03, 2019 12:57 am
Forum: The Dude
Topic: Where are the addresses of Dude servers kept
Replies: 0
Views: 379

Where are the addresses of Dude servers kept

Every time I think I have this figured out, I prove myself wrong. I have had to migrate Dude clients from various PCs to others and always lose the site list. I thought it was dude.viw in a folder called data, but when I add sites, this file's date doesn't update nor do the changes show up the next ...
by rwf
Wed Sep 19, 2018 7:25 pm
Forum: The Dude
Topic: Connect the same version of the client, with several different version CHR The Dude servers?
Replies: 5
Views: 1284

Re: Connect the same version of the client, with several different version CHR The Dude servers?

Thanks very much for the solution to run The Dude as Administrator!
I always wondered why that upgrade/downgrade feature never worked and was having to keep multiple versions of the program. I don't think this is in the documentation, or at least I haven't seen it.
by rwf
Wed Sep 05, 2018 1:23 am
Forum: Announcements
Topic: Winbox vulnerability: please upgrade
Replies: 329
Views: 89134

Re: Winbox vulnerability: please upgrade

BrianHiggins, I seemed to find it only on routers running Hotspot. One interesting thing I noted was that the only routers I found compromised were also routers running additional services or with NAT rules exposing services. I'm guessing they didn't scan for 8291, they instead scanned for something...
by rwf
Fri Dec 30, 2016 2:21 am
Forum: General
Topic: Feature requests
Replies: 1160
Views: 208386

Re: Feature requests

We operate a lot of hotspots, using an external AAA/RADIUS solution. It needs a NASID from the Mikrotik, and unfortunately Mikrotik sets this using ROuter Identity field. The problem is that this limits us to one hotspot per router which is a huge waste of resources. We sometimes have to put 3 route...
by rwf
Tue Jun 21, 2016 4:01 am
Forum: Announcements
Topic: v6.35.4 [current] is released!
Replies: 51
Views: 22149

Re: v6.35.4 [current] is released!

In 6.35.4 (and 6.35.2) the oid for temperature and cpu temperature are not working as monitored by the Dude. I have a CCR1009-8G-1S-1S+   (with the heatsink type of cooling)  monted in a fan cooled L-Com box outdoors. It keeps crashing and the only thing I can suspect right now is temperature. 6 min...
by rwf
Tue May 10, 2016 4:38 pm
Forum: The Dude
Topic: How to make Dude 6.34rc41 client talk to several versions (6.34rc41 and 6.35rc48) of Dude server?
Replies: 2
Views: 732

Re: How to make Dude 6.34rc41 client talk to several versions (6.34rc41 and 6.35rc48) of Dude server?

Thanks Jarda. I thought I have tried that already but I'll give it another try.
by rwf
Tue May 10, 2016 6:07 am
Forum: The Dude
Topic: How to make Dude 6.34rc41 client talk to several versions (6.34rc41 and 6.35rc48) of Dude server?
Replies: 2
Views: 732

How to make Dude 6.34rc41 client talk to several versions (6.34rc41 and 6.35rc48) of Dude server?

I'm gradually migrating all my remote sites (hotspots) from 750 and 2011 to CCR. I am doing this because I need a reliable way to run The Dude. So now I have about 6 sites on 6.34rc1 and because it is the newest site, one on 6.35rc48. My laptop has the Dude client 6.34rc1 installed and whenever I co...
by rwf
Tue May 10, 2016 5:52 am
Forum: The Dude
Topic: Dude crashes RB2011 UAS-RM
Replies: 7
Views: 4679

Re: Dude crashes RB2011 UAS-RM

Thanks. Rather than that, I will probably just go ahead and migrate to the CCR I just bought for that site. At lease it will run the Dude correctly and has decent processor power.
by rwf
Mon May 02, 2016 11:36 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude crashes RB2011 UAS-RM
Replies: 7
Views: 4679

Re: Dude crashes RB2011 UAS-RM

Same problem here.
Marked Dude for uninstall and rebooted. It became grayed out but is still listed.
How do you remove Dude completely from 2011?
by rwf
Sun Jan 10, 2016 6:05 pm
Forum: The Dude
Topic: The Dude is back! v6.34rc test build released
Replies: 269
Views: 74356

Re: The Dude is back! v6.34rc test build released

Your app has a couple of good reviews and a 2.3 rating, but according to your Google Play information this app was last updated in June, so does it work with this new version of The Dude or are you just plugging your product? Doesn't appear to be a way for us to even find out ourselves without signi...
by rwf
Sun Jan 10, 2016 4:51 pm
Forum: The Dude
Topic: The Dude is back! v6.34rc test build released
Replies: 269
Views: 74356

Re: The Dude is back! v6.34rc test build released

Yes, Yes, Yes, Please!

Email - Sends email, need to specify Server address. Authentication not supported.


smtp authentication support add please
by rwf
Sun Jan 10, 2016 4:44 pm
Forum: Announcements
Topic: Winbox3.0 released!
Replies: 45
Views: 15682

Re: Winbox3.0 released!

Missing Menu Items

When I connect with Winbox 3.0 to a 750G that is running 5.25 or 5.21 , some menu items are missing in the GUI. The ones I can think of right now are IP>Hotspot, IP>DHCP Client, IP>DHCP Server commands. Others are also missing. When is this expected to be fixed?
by rwf
Wed Dec 23, 2015 8:07 pm
Forum: The Dude
Topic: New Dude- effects on Hotspot performance CC1009-8G-1S+1S+PC
Replies: 3
Views: 1527

Re: New Dude- effects on Hotspot performance CC1009-8G-1S+1S+PC

Thank you Krisjanis.
Once we determined that the version mentioned (+pc)was not full rack width and will in fact fit in my outdoor enclosures, I just ordered 2 of them to test. They should arrive tomorrow.
If they work as you say, I will order lots more by end of 2015.
by rwf
Tue Dec 22, 2015 2:58 pm
Forum: The Dude
Topic: New Dude- effects on Hotspot performance CC1009-8G-1S+1S+PC
Replies: 3
Views: 1527

New Dude- effects on Hotspot performance CC1009-8G-1S+1S+PC

I am glad to see this renewed development and a new version of the Dude. We run many hotspots and almost all of them on RB750. We have a few on RB2011l. Our biggest site only has about 50-50 hotspot users logged in at the same time. Most have about 20-25. We have been running The Dude on them as wel...
by rwf
Mon Dec 29, 2014 6:11 pm
Forum: General
Topic: Can't get fiber to work on CCR1036-12G-4S
Replies: 3
Views: 1052

Re: Can't get fiber to work on CCR1036-12G-4S

I thought put that in the original message- (I tried a Dell one and a Transition Networks one)
The 2 SFPs work because I can set up a very nice loop by plugging 2 SFPs in and using a fiber jumper to connect them.

There must be something else I am missing!
by rwf
Sat Dec 27, 2014 5:54 pm
Forum: General
Topic: Can't get fiber to work on CCR1036-12G-4S
Replies: 3
Views: 1052

Can't get fiber to work on CCR1036-12G-4S

I have a CCR1036-12G-4S (ROS 6.23 BL 3.20) as my edge router. Actually using it as a switch right now but planning to migrate the duties of my 386 based unit (ROS 4.16) over to this to save power and eliminate moving parts. My Metro Ethernet comes in on multimode fiber and we purchased this card to ...
by rwf
Sat Aug 02, 2014 2:34 am
Forum: The Dude
Topic: Can't find Dude npk files
Replies: 13
Views: 17410

Re: Can't find Dude npk files

That's all fine and dandy, but removing the packages just because newer versions don't support it is pretty much killing the ability to use it at all for those who run versions that it does work on. :( :( :( Would you please post the files back so we can download backup copies of them? I would rathe...
by rwf
Fri Aug 01, 2014 3:20 pm
Forum: The Dude
Topic: Can't find Dude npk files
Replies: 13
Views: 17410

Can't find Dude npk files

We're using The Dude 3.6 and it works as well as we need it to. Upgraded a router and had to remove the package to make room for the upgrade package. Now I want to reinstall The Dude but can't find the npk files on the download area. I find the Windows programs but I thought the files for the Dude r...
by rwf
Tue Sep 17, 2013 6:07 pm
Forum: General
Topic: Hotspot and iphone/ipad autofill
Replies: 9
Views: 7645

Re: Hotspot and iphone/ipad autofill

I guess I am "bumping" this because there is new information. Apple iOS7 purports to have improved the Captive Network Assistant. with this new release. I can't find many details, other than this: "Apple has enhanced the Captive Network Assistant (CNA) functionality iOS 7 making it more robust". Tha...
by rwf
Tue Sep 21, 2010 3:54 am
Forum: SwOS
Topic: Can't get VLAN scenario to work in 1.2
Replies: 6
Views: 3819

Re: Can't get VLAN scenario to work in 1.2

Well, I have made some progress, thanks to the help I have gotten so far. Now this is what is happening: VLAN 1,9,550 programmed on port 1 VLAN 1,9,550 programmed on port 2 Port 3 unused VLAN 9 programmed on port 4 VLAN 550 programmed on port 5 Port 4 does in fact pass packets tagged with 9. Port 5 ...
by rwf
Mon Sep 20, 2010 6:54 pm
Forum: SwOS
Topic: Can't get VLAN scenario to work in 1.2
Replies: 6
Views: 3819

Re: Can't get VLAN scenario to work in 1.2

I will give that a try today.
I agree about the text based config file.
I already ran into the issue about not being able to "clone" switches via the backup/restore. I have to do a bunch of these.

Thanks!

Ralph
by rwf
Mon Sep 20, 2010 4:34 pm
Forum: SwOS
Topic: Can't get VLAN scenario to work in 1.2
Replies: 6
Views: 3819

Can't get VLAN scenario to work in 1.2

I worked with this for 3 hours Friday, then for a couple more over the weekend and even asked an expert but the device is so new I can't find many who are using it yet. I am running SWOS 1.2 This is a midpoint location where we are bringing in a backhaul on port 1 and sending it further down the lin...
by rwf
Sat Sep 18, 2010 6:23 am
Forum: SwOS
Topic: Vlan Trunk / Access port configuration
Replies: 3
Views: 9336

Re: Vlan Trunk / Access port configuration

Jasta-
Did you get this to work?
The reason I am asking is that I am having a similar problem and I will post it in another thread.
I tried what kirshteins said here, but wasn't able to get it to work.

Ralph
by rwf
Tue Dec 23, 2008 5:50 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Most stable version for RB433 ? Having failures after loadi
Replies: 1
Views: 644

Most stable version for RB433 ? Having failures after loadi

I have an RB433. It was running the factory shipped ROS, but I can't remember which version it was. I recently upgraded it to 3.17 and also started using DUDE on it. (polling from a remote system). Now the router becomes sluggish after a few hours and impossible to reach with Winbox. I can sometimes...
by rwf
Wed Jun 18, 2008 6:34 pm
Forum: The User Manager
Topic: Userman working- Cert installed, but can't connect via SSL
Replies: 6
Views: 2207

Re: Userman working- Cert installed, but can't connect via SSL

I went ahead and enabled SSL on the ip services page as suggested.
I generated and loaded a new certificate.
I rebooted.

1. I still cannot provision authorize.net. The place where you do it still says "use ssl"

2. I still cannot even log in to user manager using SSL either.

Any more suggestions?
by rwf
Sat Jun 07, 2008 4:57 pm
Forum: The User Manager
Topic: Userman working- Cert installed, but can't connect via SSL
Replies: 6
Views: 2207

Re: Userman working- Cert installed, but can't connect via SSL

I have set everything up again and still have no luck.
I have a support ticket in at MT but haven't heard anything since Wednesday.
Does ANYONE have any ideas of what to do to make this work?

Thanks
by rwf
Mon Jun 02, 2008 5:08 am
Forum: The User Manager
Topic: Userman working- Cert installed, but can't connect via SSL
Replies: 6
Views: 2207

Re: Userman working- Cert installed, but can't connect via SSL

I just re set everything up again (3rd time) still the same problem.
Doesn't anyone have any ideas?
by rwf
Sat May 31, 2008 6:23 pm
Forum: The User Manager
Topic: Userman working- Cert installed, but can't connect via SSL
Replies: 6
Views: 2207

Re: Userman working- Cert installed, but can't connect via SSL

Forgot to add that in the user setup on User Manager, for authorize.net it says "use ssl" instead of giving me the options.
This, I presume, is the routers way of telling me that it doesn't detect ssl running. Is that correct?
by rwf
Sat May 31, 2008 6:21 pm
Forum: The User Manager
Topic: Userman working- Cert installed, but can't connect via SSL
Replies: 6
Views: 2207

Userman working- Cert installed, but can't connect via SSL

I have a RB333 hotspot whose users I am attempting to authenticate/track with User Manager- handling their payments via my authorize.net merchant gateway. The User Manager is installed on an x86 based MT router at my NOC. The version is 2.9.51 I have it working in a basic mode, but am having a probl...
by rwf
Sat May 31, 2008 6:04 pm
Forum: General
Topic: DHCP [SOLVED]
Replies: 12
Views: 5391

Re: DHCP- SOLVED [SOLVED]

Thanks to mrz, that last suggestion seems to have fixed it! For Tropos mesh radios (Tropos calls them routers) behind MT hotspot, just set the "relay" in the DHCP server of the MT to 255.255.255.255. The Tropos routers and customers behind them are now able to get IP addresses properly and use the n...
by rwf
Thu May 29, 2008 6:47 pm
Forum: The User Manager
Topic: RADIUS server is not responding RB333 v3.10
Replies: 4
Views: 5082

RADIUS server is not responding RB333 v3.10

Hello, I have set up a hotspot on an RB333 running 3.10. The User Manager is also running on the same board. When a user name/password are entered, the system responds with the message quoted in the subject. I have increased the RADIUS timeout value to 5 seconds and it has not helped. My Hotspot pro...
by rwf
Mon May 26, 2008 5:32 pm
Forum: General
Topic: DHCP [SOLVED]
Replies: 12
Views: 5391

Re: DHCP [SOLVED]

Aha! We can try that. We did notice one thing. When looking at the MT log and seeing the giaddr errors, we noticed the different IP addresses of the Tropos units. If we picked one of the addresses showing errors, and set its address in the RELAY, then the Tropos with that address did allow the clien...
by rwf
Mon May 26, 2008 4:39 pm
Forum: General
Topic: DHCP [SOLVED]
Replies: 12
Views: 5391

Re: DHCP [SOLVED]

Thanks for that answer, but I'm not sure what you are telling me here. Let me give you some information from Tropos that may help you understand what I am asking for. With this information maybe you can better see what is happening. A Tropos mesh radio is actually a router as well, so the DHCP reque...
by rwf
Thu May 22, 2008 2:52 pm
Forum: General
Topic: DHCP [SOLVED]
Replies: 12
Views: 5391

Re: DHCP [SOLVED]

I have more information on this problem. The devices I am using behind the hotspot are Tropos mesh nodes. These are expensive radios. Upon discussing this with the manufacturer, I found that they require that a DHCP server be 100% ISC compliant. It must be that the MT DHCP is not. Not to feel bad, b...
by rwf
Mon May 19, 2008 12:28 am
Forum: General
Topic: DHCP [SOLVED]
Replies: 12
Views: 5391

Re: DHCP [SOLVED]

Here is a bit more info on the problem after observing more and spending a couple more hours time trying to get it working. I look at the log (debug on). I see that I receive requests, discovers, informs from (client MAC) with unknown giaddr 192.168.10.194 (for example) If I go to the DHCP server an...
by rwf
Sun May 18, 2008 2:51 pm
Forum: General
Topic: DHCP [SOLVED]
Replies: 12
Views: 5391

Re: DHCP- giaddr problems! [SOLVED]

ATT Mikrotik guys- Many DHCP servers have an option to ignore the giaddr, as frankw also notes. My application is going to require this and I can't find anything in the MT docs as to how to accomplish this. Please let us know what (other than going away from MT) we can do to cause the router to give...
by rwf
Sun May 18, 2008 5:10 am
Forum: General
Topic: DHCP [SOLVED]
Replies: 12
Views: 5391

Re: DHCP [SOLVED]

I'm having the same problem and I am on 3.9
Isn't there some way to make the Mikrotik DHCP ignore the giaddr?
by rwf
Fri Apr 11, 2008 3:38 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Cusomer Accounts and Billing/Payment Solution
Replies: 47
Views: 14397

Re: Cusomer Accounts and Billing/Payment Solution

That's where the rub is. They fixed some of the issues with the latest R3 release, however it still doesn't work. I'm working on getting our own authorize.net account set up so we don't have to deal with Paypal and the walled garden at all, but until then I am stuck on 2.9. Whole reason to go to 3.x...
by rwf
Thu Apr 10, 2008 5:53 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Cusomer Accounts and Billing/Payment Solution
Replies: 47
Views: 14397

Re: Cusomer Accounts and Billing/Payment Solution

Well- if you have it working with Version 3, please tell!

Thanks
by rwf
Sat Jan 19, 2008 3:59 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude notifications
Replies: 8
Views: 6330

Re: Dude notifications

Is it possible to add the feature of specifying a mail server by dns name rather than only IP address? Out mail servers are in a pool and I want to make sure I get the active one. Also- I don't want to run a local smtp on my the Dude PC. All the available ones seem to be crippled or require payment ...
by rwf
Tue Jan 08, 2008 5:07 pm
Forum: The User Manager
Topic: Paypal wont work with walled garden 3.0rc2
Replies: 12
Views: 8156

Re: Paypal wont work with walled garden 3.0rc2

The problem I speak of is not when using IP walled garden. It is using the original walled garden. It is true that I can switch to the IP walled garden, but the IP addresses of Paypal and the other sites required for operation are not always the same. This will cause inconsistent operation. I want t...
by rwf
Sat Jan 05, 2008 7:57 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Cusomer Accounts and Billing/Payment Solution
Replies: 47
Views: 14397

RE: WirelessOrbit

We are using them on several locations and they work great. My advise is to not use MT V3 for this though. Currently it is broken with MT Rls 3, but so is everything else involving Paypal with Rls 3. When the heck is MT going to fix this walled garden issue? But as far as Wireless Orbit is concerned...
by rwf
Sat Jan 05, 2008 7:33 pm
Forum: The User Manager
Topic: Paypal wont work with walled garden 3.0rc2
Replies: 12
Views: 8156

Walled Garden is still broken on RC13!

Having same problems with Paypal. And it isn't just Paypal- Its several sites that I need to allow access to. One similarity between them all is that after you first access them via http, they switch you to https. Not that this means anything, but "regular" sites put into the walled garden work grea...
by rwf
Thu Jun 28, 2007 1:58 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB153 Performance
Replies: 9
Views: 2228

Re: RB153 Performance

Thanks Did that, the upgrade didn't seem to do any good from what I can tell remotely. Saturday I will be able to try some more actual physical testing on the unit. I will do my same original tests: Known good speed test on link without router in line and then the same with the router inline. Should...
by rwf
Wed Jun 27, 2007 4:16 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB153 Performance
Replies: 9
Views: 2228

Re: RB153 Performance

Never upgraded before.
Can you give simple steps?
The router is 1.5 hour drive away from me.
by rwf
Wed Jun 27, 2007 3:39 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB153 Performance
Replies: 9
Views: 2228

Re: RB153 Performance

It did this from the first day I got it, through numerous resets/reconfigurations.
All hotspot settings are default, except for putting in the default route. The setup wizard does not leave you with a working hotspot until you do that.

The firmware running is 2.9.29
by rwf
Wed Jun 27, 2007 3:26 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB153 Performance
Replies: 9
Views: 2228

Re: RB153 Performance

What I did not do is configure it only as a router with no hotspot. The purpose was to be a hotspot controller so there wasn't much point.

At the moment, it is sitting at a remote site, on a backbone. I believe it has turned a 4 Mb connection into a 2Mb one.
by rwf
Wed Jun 27, 2007 3:24 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB153 Performance
Replies: 9
Views: 2228

Re: RB153 Performance

Laptop sitting here on test bench, running through cable modem to a speed test facility. Doesn't matter which one- It can be my provider's, Speakeasy, Another known accurate one. They are all the same. Eith RB153 in line: speed 50% of what it is without it.
by rwf
Wed Jun 27, 2007 2:57 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB153 Performance
Replies: 9
Views: 2228

RB153 Performance

I normally use MT software on a PC to make a router. Recently we purchased an RB153. It is the one with 5 Ethernet ports and 3 mini-PCI slots. I configured it as a hotspot. I am not using radios in it at all, only an Ethernet port on the WAN side and one on the LAN side. In bench testing at home on ...
by rwf
Tue Apr 10, 2007 5:48 pm
Forum: General
Topic: Stopping logging of DHCP debug packets
Replies: 4
Views: 1631

I deleted that one- we'll see if the madness stops.
Thanks
by rwf
Tue Apr 10, 2007 5:14 pm
Forum: General
Topic: Stopping logging of DHCP debug packets
Replies: 4
Views: 1631

This is version 2.9.30 Either I am totally blind, or its not shown. The word debug is not associated with any of the loggings that are set up. This is looking via Winbox and via the command line. This is what I see: [admin@Blackjack] system logging> print Flags: X - disabled, I - invalid # TOPICS AC...
by rwf
Tue Apr 10, 2007 4:01 pm
Forum: General
Topic: Stopping logging of DHCP debug packets
Replies: 4
Views: 1631

Stopping logging of DHCP debug packets

Months ago I enabled DHCP debug packets so I could see a bit more about the DHCP lease activity. Now I can't figure out how to turn it off, so its scrolling my log page a lot and adding extra unwanted into to my remote syslog. Can anyone point me to the doc section that talks about this. All I keep ...
by rwf
Mon Feb 26, 2007 11:15 pm
Forum: General
Topic: T1.IAS & LAES(Calea) Support Mandatory in USA
Replies: 46
Views: 8716

Mikrotik, please support your US customers on CALEA issue!

The US WISPS MUST comply with CALEA! Cowboy attitudes and stamping one's feet about how "they will get the info over my dead body" are not going to cut it. The other router vendors support it. Mikrotik has many, many customers in the USA who have chosen them as supplier for various reasons. Because ...