Community discussions

MikroTik App

Search found 24 matches

by thadrumr
Tue Sep 22, 2020 1:09 am
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: After installing ROS 7.1beta2
Replies: 3
Views: 713

Re: After installing ROS 7.1beta2

I can confirm this also happens with CHR 7.1 Beta 2 running in Hyper-V. I also confirmed that it does work changing the name via the CLI and the new name shows up in winbox.
by thadrumr
Thu Sep 03, 2020 4:40 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: v7.1beta2 [development] is released!
Replies: 290
Views: 73332

Re: v7.1beta2 [development] is released!

7.1 beta2 no longer boots in i686/32bit mode. This kernel seems to only have 64bit enabled. Is this on purpose? Are 32bit machines finally getting the ax?
by thadrumr
Sun Jul 26, 2020 3:48 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: v7.1beta1 [development] is released!
Replies: 103
Views: 41278

Re: v7.1beta1 [development] is released!

This version and 7.0 beta8 still has problems with the IPSec connection to my Avaya 1140 IP phone. This phone worked on version 7.0 beta 6 but since the upgrade to beta 8 and 7.1 beta 1 it does not work. I have verified the vpn works with my Vyos router virtual machine. I also verified it was not th...
by thadrumr
Mon Jun 29, 2020 3:20 am
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: RB411 7.0 Beta 8 does not boot.
Replies: 2
Views: 779

Re: RB411 7.0 Beta 8 does not boot.

Yeah looks like someone else had the same problem. I even tried to extract the routerboot firmware from the upgrade file and manually upgrade the firmware before router os but that didn't work either.
by thadrumr
Mon Jun 29, 2020 2:17 am
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: RB411 7.0 Beta 8 does not boot.
Replies: 2
Views: 779

RB411 7.0 Beta 8 does not boot.

I have a RB411 that I tried to install 7.0 Beta8 but it will not boot up fully. Sometimes it will boot enough to give a login prompt then it will reboot on it's own. I tried an upgrade from 6.47 running routerboot 6.47 and I also tried a netinstall with the same results.
by thadrumr
Tue Jun 09, 2020 4:07 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: CHR 7.0 Beta 5 CPU load on one core goes to 100%
Replies: 9
Views: 5200

Re: CHR 7.0 Beta 5 CPU load on one core goes to 100%

7.0 Beta 8 seems to have fixed this issue. I have been running for over 2 days with multiple hits to my SSH acl and the cpu remains under control.
by thadrumr
Sat Feb 15, 2020 9:01 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: CHR 7.0 Beta 5 CPU load on one core goes to 100%
Replies: 9
Views: 5200

Re: CHR 7.0 Beta 5 CPU load on one core goes to 100%

This is still not fixed in 7.0 Beta 5. This worked fine for years on 6.x firmware.
by thadrumr
Fri Feb 14, 2020 6:09 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: Tools/Profiler - all CPUs always 100% on CHR
Replies: 5
Views: 3157

Re: Tools/Profiler - all CPUs always 100% on CHR

This is still and issue on 7.0beta5
by thadrumr
Tue Jan 14, 2020 5:31 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: Feature Request NAT-PMP
Replies: 3
Views: 2553

Re: Feature Request NAT-PMP

NatPMP is a different protocol than UPNP. It works similar but is not the same. I can confirm that Mikrotik does not support NatPMP but UPNP does work. The program I am using Homebridge uses NatPMP which is a protocol used most by Apple devices. It tries to open the ports but doesn't work on Mikroti...
by thadrumr
Tue Jan 14, 2020 6:02 am
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: Feature Request NAT-PMP
Replies: 3
Views: 2553

Feature Request NAT-PMP

I would like to request that NAT-PMP be added to the UPNP feature. This is a widely used feature by apple clients and also by my Homebridge for my Ring cameras. I have confirmed that it does use NAT-PMP and will not work on the Mikrotik. It works if I boot up another firewall that supports NAT-PMP.
by thadrumr
Wed Dec 11, 2019 4:45 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: CHR 7.0 Beta 5 CPU load on one core goes to 100%
Replies: 9
Views: 5200

Re: CHR 7.0 Beta 3 CPU load on one core goes to 100%

Here is a snip of the profile tool with my current inbound and outbound traffic. As I stated previously the only way to fix this is a reboot.
by thadrumr
Mon Dec 09, 2019 4:20 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: CHR 7.0 Beta 5 CPU load on one core goes to 100%
Replies: 9
Views: 5200

Re: CHR 7.0 Beta 3 CPU load on one core goes to 100%

This is still not fixed in 7.0 Beta 4. I re-enabled the SSH 3 stage firewall rules and again after a few minutes the CPU usage spikes. Just to be clear there is no attack happening on my router just normal port 22 stuff that I am sure everyone sees when that is exposed. I disabled the SSH rules agai...
by thadrumr
Tue Nov 12, 2019 2:47 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: NTP Client / Server or SNTP Client
Replies: 3
Views: 2960

Re: NTP Client / Server or SNTP Client

NTP Server and Client is part of the base image now with V7. Look under /system/ntp in the cli. In the GUI look for"System NTP Client" or System NTP Server.
by thadrumr
Fri Nov 08, 2019 11:28 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: Can't SSH from CHR Version 7.0 Beta 3
Replies: 3
Views: 2990

Re: Can't SSH from CHR Version 7.0 Beta 3

I have tried to SSH to another mikrotik deivce that has strong crypto enabled. I have also tried to SSH to my Proxmox host running version 6 which has the up to date crypto and hash enabled. I get the same result no matter what I try and SSH to.
by thadrumr
Sat Oct 26, 2019 3:23 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: CHR 7.0 Beta 5 CPU load on one core goes to 100%
Replies: 9
Views: 5200

Re: CHR 7.0 Beta 3 CPU load on one core goes to 100%

I disabled the rule that 3 stage ssh rule and the cpu has stayed at normal usage. I believe the process that is causing the issue is the logging. I have re-enabled the ssh rule but disabled the logging. Will see how it runs with this. Update The CPU still went up to 100% with the SSH rule enabled wi...
by thadrumr
Fri Oct 25, 2019 3:19 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: CHR 7.0 Beta 5 CPU load on one core goes to 100%
Replies: 9
Views: 5200

Re: CHR 7.0 Beta 3 CPU load on one core goes to 100%

FYI this firewall worked without issue on version 6. It is a modified version of Rick Frey’s firewall. The only thing I added was the IOT stuff and the layer7 rule which has always been at the top, and much of the time is disabled.


Sent from my iPhone using Tapatalk
by thadrumr
Thu Oct 24, 2019 10:46 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: CHR 7.0 Beta 5 CPU load on one core goes to 100%
Replies: 9
Views: 5200

CHR 7.0 Beta 5 CPU load on one core goes to 100%

I am running CHR version 7.0 Beta 3 that I upgraded from Version 6.46beta55. I have noticed that after a fresh boot one of the CPU cores will go to 100% usage. The maxed out core will swap around from Core0-Core3 but it stays at 100% usage. If I try and run the profiler I get the error Couldn't star...
by thadrumr
Thu Oct 24, 2019 5:10 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: Can't SSH from CHR Version 7.0 Beta 3
Replies: 3
Views: 2990

Can't SSH from CHR Version 7.0 Beta 3

I am unable to SSH from my CHR running v7.0 Beta 3. I upgraded from version 6.46beta55 using the file https://download.mikrotik.com/routeros/7.0beta3/routeros-7.0beta3.npk. Below is my SSH config the rest of my config is quite long but I can attach if necessary. /ip ssh set forwarding-enabled=both s...
by thadrumr
Wed Oct 23, 2019 11:16 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: 7.0beta3 available in testing?
Replies: 40
Views: 10941

Re: 7.0beta3 available in testing?

system package update download
channel: development
installed-version: 6.45.6
latest-version: 7.0beta3
status: ERROR: missing routeros-mipsbe-7.0beta3.npk
To get my MipsBE devices to upgrade I had to manually download the upgrade file from the website and upgrade that way.
by thadrumr
Wed Oct 23, 2019 10:37 pm
Forum: RouterOS v7 BETA
Topic: 7.0beta3 available in testing?
Replies: 40
Views: 10941

Re: 7.0beta3 available in testing?

Download the x86 package from the download site and it will update a CHR install. I updated my home CHR installed on Hyper-V 2016 and it worked. Everything seems to be ok including my QOS Queues and Mangles for the QOS. You have to remove all extra packages as they are not available for 7.0 Beta as ...
by thadrumr
Fri Nov 09, 2018 9:21 pm
Forum: Virtualization
Topic: CHR Performance issues Hyper-V
Replies: 3
Views: 2990

Re: CHR Performance issues Hyper-V

The license level doesn't matter if you are doing a bandwidth test to 127.0.0.1 as far as I know. Though I do have the P1 license.
by thadrumr
Wed Nov 07, 2018 8:05 pm
Forum: Virtualization
Topic: CHR Performance issues Hyper-V
Replies: 3
Views: 2990

CHR Performance issues Hyper-V

I am having an odd issue where I can't get a CHR vm version 6.43.4 to get what I would expect doing a bandwidth test to 127.0.0.1. On a DL380 G6 server with Xeon 5650 I am only getting like 3Gbps and I can't get the cpu usage in the VM to go over 50% on any one core. Its like it's geting limited by ...
by thadrumr
Sun Oct 28, 2018 11:33 pm
Forum: Virtualization
Topic: CHR 6.43.4 Packet loss on ESXi 6.7
Replies: 2
Views: 4274

Re: CHR 6.43.4 Packet loss on ESXi 6.7

FYI the PSOD was only on gen 7 and all other vms including Pfsense and vyos works fine. There a bunch of people on the Homelab reddit with gen 6 and gen 7 running version 6.5 and 6.7. I have also run Debian vms with no packet loss and able to get good throughput.
by thadrumr
Thu Oct 25, 2018 3:01 pm
Forum: Virtualization
Topic: CHR 6.43.4 Packet loss on ESXi 6.7
Replies: 2
Views: 4274

CHR 6.43.4 Packet loss on ESXi 6.7

I am wanting to see if anyone has had any issues with packet loss on ESXi 6.7 with CHR version 6.43.4? I have tested all other vm's on this host and they are not getting packet loss. This is setup on a HP DL380 G6 with Xeon X5650 and the VM was provisioned with 4 Cores and 256MB of ram. This same ro...