Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 69 matches

by elkolo23
Wed Sep 25, 2013 11:58 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: RB912UAG-5HPnD-OUT 13kms test
Replies: 7
Views: 3626

Re: RB912UAG-5HPnD-OUT 13kms test

Test from 912 to 912,, no other equipment between them.
by elkolo23
Wed Sep 25, 2013 9:34 am
Forum: Wireless Networking
Topic: RB912UAG-5HPnD-OUT 13kms test
Replies: 7
Views: 3626

Re: RB912UAG-5HPnD-OUT 13kms test

now overclocked
by elkolo23
Wed Sep 25, 2013 8:57 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Poor throughput with rb912 PtP
Replies: 20
Views: 5572

Re: Poor throughput with rb912 PtP

why not try overclocking to 720mhz.
by elkolo23
Wed Sep 25, 2013 8:51 am
Forum: Wireless Networking
Topic: RB912UAG-5HPnD-OUT 13kms test
Replies: 7
Views: 3626

RB912UAG-5HPnD-OUT 13kms test

today received couple of 912 outdoors

here the results at 12kms.

tomorrow ill post 65kms with 34db rocket dish.
by elkolo23
Sat Oct 03, 2009 12:35 am
Forum: The Dude
Topic: bug in 3.4? - bitrate not showing
Replies: 30
Views: 6882

Re: bug in 3.4? - bitrate not showing

link type point to point...
bitrate just shows for 1 sec and then stops....
definetly something is really happening...
versions affected routeros 3.23-3.30
by elkolo23
Thu Oct 01, 2009 8:11 pm
Forum: The Dude
Topic: bug in 3.4? - bitrate not showing
Replies: 30
Views: 6882

Re: bug in 3.4? - bitrate not showing

i just fixed it by adding the dude package to the routerboard.. then in dude interface in widows just clic on the device and check where it says dude server..

i just started working again...
by elkolo23
Sun Dec 07, 2008 7:15 pm
Forum: General
Topic: surfing stops responding
Replies: 1
Views: 483

surfing stops responding

currently i have a problem,, ros 3.9 on a xeon 2.4ghz with multuicpu disabled. it happends that with some customers suddenly it stops surfing... i check with pings from their pc to the mikrotik router and it responds nicely..but its not surfing.. what ive donde is to change ip address... and its sur...
by elkolo23
Mon Aug 18, 2008 11:56 pm
Forum: General
Topic: pop3 and smtp problems behind mikrotik
Replies: 2
Views: 878

Re: pop3 and smtp problems behind mikrotik

the problem is not at my mikrotik server,, is at my routerboard ap

this ap has no firewall....
no nat
by elkolo23
Mon Aug 18, 2008 6:40 am
Forum: General
Topic: enable smtp and pop3 for outlook
Replies: 5
Views: 1417

Re: enable smtp and pop3 for outlook

i found out theat the problem is behind routerboard ap and not mikrtik router....

my ap is a router board 433

ethe1+wlan1+wlan2 are bridged

the bridge has 192.168.50.199/32 ip address
no firewalll no filter rules...
no queues
just bridging not as router
no nat
by elkolo23
Sun Aug 17, 2008 6:58 pm
Forum: General
Topic: enable smtp and pop3 for outlook
Replies: 5
Views: 1417

Re: enable smtp and pop3 for outlook

another thing is that when i connec from the office were the mikrotik is located i can use outlokk prettywell
but at home or at customers pc no...
accespoint is rb433 with ubiquitis sr5
cpe ubiquitis nanostation5 in station mode
everything works as bridge not routers
by elkolo23
Sun Aug 17, 2008 6:49 pm
Forum: General
Topic: enable smtp and pop3 for outlook
Replies: 5
Views: 1417

Re: enable smtp and pop3 for outlook

the only way i noticed ports are opened is when i add them as part of the web proxy(3128+25+110)
by elkolo23
Sun Aug 17, 2008 7:52 am
Forum: General
Topic: enable smtp and pop3 for outlook
Replies: 5
Views: 1417

enable smtp and pop3 for outlook

i need to enable 25smtp and 110 pop3 ports... mk wont let me use outlook
by elkolo23
Sat Aug 16, 2008 11:52 pm
Forum: General
Topic: pop3 and smtp problems behind mikrotik
Replies: 2
Views: 878

pop3 and smtp problems behind mikrotik

currently i have issues with my network using outlook i have already opened ports 25 and 110 also 587 behind my mikrotik server... everything works ok when i plug cables to my mikrotik lan.. the problem starts when i log behind my cpes.... my networks is as follows MK(XEON MACHINE,, BANDWIDTH AND RO...
by elkolo23
Sun Apr 27, 2008 2:31 am
Forum: Wireless Networking
Topic: only station wds working not station mode
Replies: 1
Views: 950

only station wds working not station mode

i have a problem with an rb532... it happends that my cpes can only connect to it in station wds mode,,, and when i try just station mode it wont work...


ap rb532 with cm9
cpe ns5 ubiquiti
by elkolo23
Tue Apr 08, 2008 8:48 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: R532 APBRIDGE
Replies: 1
Views: 820

R532 APBRIDGE

i have just configured my 532 as ap bridge and in wireless table i have several cpe associates but i cant ping or communicate to them... my ip address for radios is 192.160.50.0/24 am not sure if i need to bridge ether1 with wlan1.. i know alot people there has done this,, please help me a bit best ...
by elkolo23
Tue Jan 01, 2008 6:18 am
Forum: General
Topic: Yahoo Webcam Problem
Replies: 9
Views: 1548

Re: Yahoo Webcam Problem

ANY HELP I CAN PROVIDE YOU,,PLZ CONTACT ME AT LUISOSA50@HOTMAIL.COM... CURRENTLY LIVING IN EL PROGRESO, YORO...
by elkolo23
Sun Dec 23, 2007 2:28 am
Forum: General
Topic: WISPS HOW TO MANAGE BILLING AND PAYMENTS.
Replies: 3
Views: 1076

WISPS HOW TO MANAGE BILLING AND PAYMENTS.

AM HAVING APROBLEM,,, MY WISPO IS GROWING REALLY FAST AND AM HAVING PROBLEMS ON MANUALLY MANAGING BILLING AND PAYMENT FOR CUSTOMERS....
ANY IDEA ON HOW TO SIMPLIFY THIS..

BEST REGARDS
by elkolo23
Fri Dec 07, 2007 8:28 am
Forum: General
Topic: Load Balancing Screenshot (2 Line of Local Indonesian ADSL)
Replies: 23
Views: 5405

Re: Load Balancing Screenshot (2 Line of Local Indonesian ADSL)

please post detailed config..
looks nice
by elkolo23
Mon Nov 05, 2007 11:51 pm
Forum: General
Topic: web proxy not working
Replies: 0
Views: 694

web proxy not working

currently i have set my webproxy and is working correclty,, but i want to add a parent proxy which would be a cacheflow(bluecoat systems)... currently my setting is as folows.. MT VERSION 2.9.44 WEBPROXY enabled: yes src-address: 0.0.0.0 port: 3128 hostname: "proxy" transparent-proxy: yes parent-pro...
by elkolo23
Mon Oct 29, 2007 10:00 am
Forum: General
Topic: 2MT 1ST AS ROUTER AND 2ND AS WEBCACHE
Replies: 0
Views: 353

2MT 1ST AS ROUTER AND 2ND AS WEBCACHE

IS THER ANYWAY ON CONFIGURIN 2 MT
ONE AS ROUTER AND PACKETSHAPPER AND THE SECOND ONE AS A WEBCACHE??

if yes any guides..
by elkolo23
Sun Oct 28, 2007 9:45 pm
Forum: General
Topic: redirect http
Replies: 5
Views: 854

Re: redirect http

PLease check my post parent proxy not reaching mt back
by elkolo23
Sun Oct 28, 2007 10:12 am
Forum: Beginner Basics
Topic: please somebody speak spanish please
Replies: 10
Views: 2500

Re: please somebody speak spanish please

Hola,, estamos para ayudarnos,,, dime que podemos hacer por ti
by elkolo23
Sun Oct 28, 2007 10:00 am
Forum: General
Topic: PARENT PROXY NOT REACHING BACK TO MT
Replies: 0
Views: 708

PARENT PROXY NOT REACHING BACK TO MT

currently i have set my webproxy and is working correclty,, but i want to add a parent proxy which would be a cacheflow(bluecoat systems)... currently my setting is as folows.. MT VERSION 2.9.44 WEBPROXY enabled: yes src-address: 0.0.0.0 port: 3128 hostname: "proxy" transparent-proxy: yes parent-pro...
by elkolo23
Sun Oct 28, 2007 2:12 am
Forum: General
Topic: SQUID with Mikrotik Proxy or with Cisco WCCP
Replies: 2
Views: 1460

Re: SQUID with Mikrotik Proxy or with Cisco WCCP

how would you send requests to squid proxy??? just add parent proxy and type squids ip address?
by elkolo23
Sat Oct 27, 2007 9:15 am
Forum: General
Topic: redirect http
Replies: 5
Views: 854

Re: redirect http

could you post config please
by elkolo23
Sat Oct 27, 2007 7:30 am
Forum: General
Topic: redirect http
Replies: 5
Views: 854

Re: redirect http

my cache is a CACHEFLOW SA725.

i need to send request to it,,,, do i need to set as parent proxy?
by elkolo23
Sat Oct 27, 2007 1:43 am
Forum: General
Topic: redirect http
Replies: 5
Views: 854

redirect http

would like to redirect http request to a webcache server i have,, would like anybody coulld help in config steps an tips

best regards,, thanks for your time
by elkolo23
Fri Oct 12, 2007 1:13 am
Forum: General
Topic: 3 nics 2 public ips
Replies: 2
Views: 548

3 nics 2 public ips

i currently have 2 nics
1 public interface
1 private interface


now i need to add another nic which will have public ip...
so i want to have 1 nic whith private nat generated address and 2 nics (190.x.x.18-190.x.x.19)
.18 for internet browsing
.19 for voip


please help me out with config..
by elkolo23
Sat Oct 06, 2007 8:19 pm
Forum: General
Topic: Doesnt catch p2p,,, quees running overlimits
Replies: 2
Views: 1180

Re: Doesnt catch p2p,,, quees running overlimits

v2.9.46 to 3.0rc6
by elkolo23
Fri Oct 05, 2007 9:54 pm
Forum: General
Topic: queues not working
Replies: 9
Views: 2283

Re: queues not working

ok found out that is limiting http perfectly but ares run alot over it limits,,, seems v3 is not shapping p2p connectons.... something which doesent help cause v2.9 shaped averything no matter connection type customer couldd not downlod faster than teir maxlimit... something which is not working now...
by elkolo23
Fri Oct 05, 2007 9:13 pm
Forum: General
Topic: Layer 7
Replies: 10
Views: 6167

Layer 7

Would like more info about layer 7 and how could it help us specially for p2p
by elkolo23
Thu Oct 04, 2007 8:36 pm
Forum: General
Topic: queues not working
Replies: 9
Views: 2283

Re: queues not working

I have the same problem with upload in simple queues (latest 2.9 release). Ares reachs more than 100kbps, no matter the max-limit configured. There was some problems with Ares, but since rc5 Ares matching is improved Changelog from 3.0rc5 : *) improved ares/warez p2p protocol matching I believe the...
by elkolo23
Thu Oct 04, 2007 7:37 pm
Forum: General
Topic: queues not working
Replies: 9
Views: 2283

Re: queues not working

just upgraded yesterday to v3 and simple queues are not working,,, customers run over their limits and seems to happend when customers have p2p running.
by elkolo23
Thu Oct 04, 2007 7:32 pm
Forum: General
Topic: RouterOS v3.0rc6 Released
Replies: 26
Views: 5851

Re: RouterOS v3.0rc6 Released

simple quees cant limit p2p,, only http,,, customers with p2p usually download faster than thier limits.
have several customers with max limit 128kbps and are downloading over 512kbps...
this did not happend with v2.9
by elkolo23
Thu Oct 04, 2007 7:07 pm
Forum: General
Topic: Doesnt catch p2p,,, quees running overlimits
Replies: 2
Views: 1180

Doesnt catch p2p,,, quees running overlimits

just upgraded testerday,, everything looks good except for a big problem.,,, noticed quees running over limits... customers with 256kbps running at 512kbps or more.... hten i realized it does not shape p2p,,, only http... will have to downgrade but i tried also several times and this thing wont down...
by elkolo23
Thu Oct 04, 2007 10:21 am
Forum: General
Topic: quees limit not working on v3
Replies: 2
Views: 589

quees limit not working on v3

just upgrade and i have a problemmm,, i have customers which max limit is 128kbps and are currently downloading at 300kbps. it seems its not limiting... something to notice is that those quees are under a parent which has 512/512... but if its limit max is 128 why is it running over it??? in version...
by elkolo23
Thu Oct 04, 2007 9:54 am
Forum: General
Topic: upgraded but webproxy is not producing HITS
Replies: 1
Views: 1018

upgraded but webproxy is not producing HITS

just upgraded to v3 and webproxy is running but no hits are made.
by elkolo23
Tue Oct 02, 2007 11:09 am
Forum: General
Topic: parents problem
Replies: 1
Views: 423

parents problem

i have configured a parent for home userss which has 512up and down and its named HOME my users have as parent HOME... when i set them everything work nice,, the problem is whe router is rebooted every night (automatically by script) HOME parent is the only one which i can see has traffic,,, all my ...
by elkolo23
Mon Oct 01, 2007 1:07 am
Forum: General
Topic: squid vs mt
Replies: 27
Views: 3332

squid vs mt

Which do you prefer,, squid server or webproxy??

personally i have mt webproxy but i ave a friend which has squid machine and it seems to me it runs better..

would like your opinion Normis
by elkolo23
Mon Oct 01, 2007 1:05 am
Forum: General
Topic: biggest harddrive for webproxy
Replies: 30
Views: 2545

biggest harddrive for webproxy

what is the max gb supported by mt for webproxy?


i have installed a 180gb but it only recognizes 56gb
by elkolo23
Sun Sep 09, 2007 5:45 am
Forum: General
Topic: using parents
Replies: 2
Views: 467

Re: using parents

i want PARENT A with 512kbps (dedicated) to be shared to beloww 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11.... users my question is does parent a need ip address? none, blank or 0.0.0.0/0? i tried settin parent a with 0.0.0.0/0 it worked but after router is rebooted it stops workin,,, also i use torch under parent a a...
by elkolo23
Thu Sep 06, 2007 9:33 pm
Forum: General
Topic: connection eating all my bandwidth
Replies: 4
Views: 748

Re: connection eating all my bandwidth

my proxy is blocked to public,,, the 8080 connection are coming from outside into my router
by elkolo23
Thu Sep 06, 2007 8:33 pm
Forum: General
Topic: connection eating all my bandwidth
Replies: 4
Views: 748

connection eating all my bandwidth

am currently with a big problem which happends that something is eating my bandwidth.... i used torch and found a lot of 8080 (http-alt) conections which happend to be the only thing strange in my router.. any help will be appreciated since al my customers are mad at me... perhaps i will tell i disc...
by elkolo23
Thu Sep 06, 2007 10:10 am
Forum: General
Topic: using parents
Replies: 2
Views: 467

using parents

nedd help pn using parents to asing dedicated bandwidth and shared bandwidth to users.
also need pcq configuration examples,,what should rate, limit and total limit values be in pcq settings
by elkolo23
Mon Aug 27, 2007 12:32 pm
Forum: General
Topic: ip conflict in all network
Replies: 4
Views: 736

Re: ip conflict in all network

no bridges interface,,, i did fing a customers cpe which had 10 times pps as the others so i did block him and the problem has gone... now am not sure if virus, spam,, or cpe is the problem.
by elkolo23
Mon Aug 27, 2007 8:19 am
Forum: General
Topic: Equipment used long with MIKROTIK
Replies: 0
Views: 332

Equipment used long with MIKROTIK

will like you post which equipments you use along with mikrotik ex (3layer switches, vpn, firewall, cisco.... extrmes, apc ups,solar panels, inverters......
by elkolo23
Mon Aug 27, 2007 3:34 am
Forum: General
Topic: ip conflict in all network
Replies: 4
Views: 736

ip conflict in all network

Today i started getting a problem,,, every ip i choose to configure it returns IP CONFLICT WITH ANOTHER SYSTEM....think might be virus or hacker since all ips are not assigned.

please help my network is down.
by elkolo23
Mon Aug 27, 2007 3:34 am
Forum: General
Topic: ip conflict in all network
Replies: 7
Views: 2144

ip conflict in all network

Today i started getting a problem,,, every ip i choose to configure it returns IP CONFLICT WITH ANOTHER SYSTEM....think might be virus or hacker since all ips are not assigned.

please help my network is down.
by elkolo23
Sun Aug 26, 2007 9:45 am
Forum: General
Topic: what to do when found infected user?
Replies: 10
Views: 1270

what to do when found infected user?

i have recently found a spammer on my network...
tried several times to delete virus but keeps coming backk...
what procedures should WISP practice when spammer or virus found behind a customers pc.
what best practices can be done and techniques to do it better.?
by elkolo23
Thu Aug 16, 2007 7:15 am
Forum: Beginner Basics
Topic: MSN MESSENGER NOT CONNECTING
Replies: 9
Views: 2131

Re: MSN MESSENGER NOT CONNECTING

it using static ips,no ppoe..
what ive found out something is eating up my upload speed..

i have 3meg down and up but ive noticed it will only displays as 250 o300kbps of upload while 3000kbps download.
by elkolo23
Tue Aug 14, 2007 6:47 am
Forum: Beginner Basics
Topic: MSN MESSENGER NOT CONNECTING
Replies: 9
Views: 2131

Re: MSN MESSENGER NOT CONNECTING

Did u disable masquerade or src-nat?
If u disable masquerade or src-nat any massanger wont work :)
both are working(enabled)
by elkolo23
Fri Aug 10, 2007 10:55 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: MSN MESSENGER NOT CONNECTING
Replies: 9
Views: 2131

Re: MSN MESSENGER NOT CONNECTING

all those ports are open,, it happends that in some computers msn is working and in others not... i did reinstall msn on the ones not working but is the same ...
could it be the ethernet adapter of the ones not working the problem??? coulkd it be possible even though the pc is surfing?
by elkolo23
Fri Aug 10, 2007 6:37 am
Forum: Beginner Basics
Topic: MSN MESSENGER NOT CONNECTING
Replies: 9
Views: 2131

MSN MESSENGER NOT CONNECTING

currently i have aproblem which happends to my isp customers,,...- msn messenger is not connecting,, unablke to log in from all my customers computers.. yahoo messenger,skype and all other meesenger applications.. i had noticed days ago that if i limited client connections msn woudnt work.. i did di...
by elkolo23
Sat Jul 28, 2007 9:47 pm
Forum: General
Topic: 3rd party cache proxy
Replies: 1
Views: 476

3rd party cache proxy

currently i have acquired a cacheflow series ,,, and i would like to use in my network,,,, i am currently usin mt webproxy... 1. i need MT to decide if http request are sent to cacheflow or to public network for resolution.. 2. i need rule hot to redirect requests to cacheflow... 3. would this work ...
by elkolo23
Sat Jul 28, 2007 9:40 pm
Forum: General
Topic: Mikrotik home page down?
Replies: 9
Views: 1288

Re: Mikrotik home page down?

it happened same to me could not enter mt homepage,,, message about squid is correct,,oticed the same
by elkolo23
Sat Jul 28, 2007 9:37 pm
Forum: General
Topic: something killing my ap
Replies: 9
Views: 2003

Re: something killing my ap

my customers do not have MT router,, they use smartbridges brand cpe
they do not use public ip,, they use private nat ip
my ap has 12 clients and i think its cpu runs at 200mhz

noise level is at -100
by elkolo23
Fri Jul 27, 2007 9:41 pm
Forum: General
Topic: something killing my ap
Replies: 9
Views: 2003

Re: something killing my ap

my ap is a highgainantenas 8186hpmaxx with realtek chip at 800mw and my cpe are smartbridges airpoint outdoor model ..You have customer with some IP, you customer have router with that IP, and customer have network behind router (Cybercafe PCs)?! YES if i set connection limit to 100,32 that will all...
by elkolo23
Tue Jul 24, 2007 11:21 pm
Forum: General
Topic: drop by time
Replies: 4
Views: 1026

Re: drop by time

i want to drop in time range but now is not working,, it only drops if i dont put time range
by elkolo23
Tue Jul 24, 2007 9:29 pm
Forum: General
Topic: something killing my ap
Replies: 9
Views: 2003

Re: something killing my ap

ok my mikrotik is running on pentium xeon 2.4ghz with 1gb memory,,, i have found with torch an ip which has alot of smtp connections on port 25 and i think is not normal as other users dont have this connection.... also what would a resonable connection limit assuming my customers are residential an...
by elkolo23
Tue Jul 24, 2007 6:40 pm
Forum: General
Topic: something killing my ap
Replies: 9
Views: 2003

Re: something killing my ap

wireless connection

my mk is blockin p2p, connection limit=100/32
also dropping port scanners..

sometimes i lower connection limit but my networks turns slow as a snail so i have to raise it again.

ill try orch and se were the problem could be..
by elkolo23
Tue Jul 24, 2007 7:02 am
Forum: General
Topic: something killing my ap
Replies: 9
Views: 2003

something killing my ap

it happends to me that everyday at about 18:00 my pings jump from 10ms to 2000-3000 i thinks it could be p2p so i dropped p2p and it lowered pings but somtimes it jumps agains so messed uo a bit with connection limit from 100 to 10 then to 50 and so on but noticed user could not login to msn and yah...
by elkolo23
Sat Jul 21, 2007 6:53 am
Forum: General
Topic: drop by time
Replies: 4
Views: 1026

drop by time

i have these following rules 15 ;;; drop todo el ares de 4pm a 11pm chain=forward src-address=192.168.10.0/24 p2p=warez time=16h-23h59m,sat,fri,thu,wed,tue,mon,sun action=drop DROP ARES BETWEEN 4PM-11PM 16 ;;; botar p2p de 8am a 10pm chain=forward src-address=192.168.10.0/24 icmp-options=0:0 p2p=all...
by elkolo23
Fri Jul 13, 2007 9:33 am
Forum: General
Topic: Cut down user
Replies: 7
Views: 864

Re: Cut down user

equi would you post an example?
by elkolo23
Thu Jul 12, 2007 10:16 pm
Forum: General
Topic: help to divide bandwidth
Replies: 1
Views: 563

help to divide bandwidth

i need to divide bandwisth in 2.. i have 2 mbps and i need to separate 1.5mbs for surfing and 0.5mbps for voip... i have nat-masquerade my public ip in my interface.. i was thinking of adding another lan card and do masquerade also and have the following, public(ether1) ^` private(ehter2) voip(ether...
by elkolo23
Tue Jul 10, 2007 6:38 am
Forum: General
Topic: use cacheflow series with mikrotik
Replies: 0
Views: 391

use cacheflow series with mikrotik

i have my mikrotik router but i want it to send clients request to a cacheflow i have just acquired instead of using mikrotiks web proxy. for me it would be better since cache flow has 2 drives with its own proccesor so i wont use my router resources for caching. but my probleem is that i need an ex...
by elkolo23
Tue Jul 10, 2007 6:29 am
Forum: General
Topic: WEB Proxy dropped my customers
Replies: 0
Views: 432

WEB Proxy dropped my customers

i have ran webproxy since this last monday and set available for cache 6gb from system drive,, what i was not sure was for ram cache so i set unlimited,, my router pc is a xeon 2.4ghz with 1024ddr and running on 10gb ide drive... what i noticed was that every day the free memory was reducing until t...
by elkolo23
Sun Jul 08, 2007 9:15 pm
Forum: General
Topic: bandwidth by groups
Replies: 2
Views: 609

bandwidth by groups

i need to distribute my bandwidth by groups... i have business and home users,,, i need to assure bandwidth to business users with dedicated 256kbps and my home users to share lets say a 512kbps between 5 -10...
could it work with parent quees?
by elkolo23
Sun Jul 08, 2007 9:11 pm
Forum: General
Topic: quees by time range
Replies: 1
Views: 496

quees by time range

i need to limit a customers by 128kbps during day and 1024 at night.... i tried by time but it happends that at day it works well but at night they willl get more than 1024kbps and also that specific quees wont report how much bandwidth is using... just displays 0kbps
by elkolo23
Sat Jul 07, 2007 10:06 am
Forum: General
Topic: Cut down user
Replies: 7
Views: 864

Cut down user

i have a problem several times,,one user keeps changing his ip addres to one i have not assigned... i need a way to end this.(no ppoe) i use static i think there is a way that only hte ips i `pprove will be surfing no matter if he changes ip to a valid one, he will not surf.. also a way to cut the u...