Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 60 matches

by mbethers
Tue Aug 06, 2019 11:40 pm
Forum: General
Topic: Dual Wan - Dual LAN - Port Forwarding
Replies: 1
Views: 404

Dual Wan - Dual LAN - Port Forwarding

I have a situation that I've been unable to come up with a working solution. Any help would be appreciated. I have to static IP addresses from my provider, with the same gateway, IE: IP1 - 1.1.1.4 IP2 - 1.1.1.5 Gateway 1.1.1.1 I have two separate LANS 10.10.10.0/24 10.10.11.0/24 On each LAN I have a...
by mbethers
Fri Mar 10, 2017 3:08 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Bridge Filter Not Working
Replies: 0
Views: 383

Bridge Filter Not Working

I trying to use the bridge filter to look for traffic from a specific IP address. If I Torch the bridge interface I see all the traffic including what I'm looking for, and it shows the Eth. Protocol 800(ip). If I enable the Bridge Filter and want to filter by IP, it requires changing the Mac-Protoco...
by mbethers
Wed Mar 08, 2017 6:09 pm
Forum: General
Topic: Firewall log SRC-MAC field in different ROS version?
Replies: 3
Views: 1650

Re: Firewall log SRC-MAC field in different ROS version?

Resurrecting old post with no reply. I'm having the same issue. ROS 6.38.3 on 750GL. I have an firewall filter set up and logging. I need the src-mac to log, but it is not showing up. I'm getting for example: 06:38:51 firewall,info trap forward: in:bridge1(ether1) out:bridge1(ether4), proto UDP, 192...
by mbethers
Tue Mar 07, 2017 4:30 am
Forum: General
Topic: Bridge or IP Firewall Filter
Replies: 0
Views: 591

Bridge or IP Firewall Filter

I'm try to locate where some specific traffic is coming from on a non Mikrotik network. The NetAdmin setup a mirrored port for me. I followed the suggestion on another post and configured a 750GL as follows: 1. Connect port 1 to the mirroredport 2. Use port 2 for administration purposes 3. Set maste...
by mbethers
Wed Jan 18, 2017 2:33 am
Forum: General
Topic: Map2n not available from WAN
Replies: 1
Views: 287

Map2n not available from WAN

I have a very perplexing problem with an MAP2N. I was unable to reach the device from the WAN ip address. I could ping it and determine it was online, but no access winbox, telnet, etc. I connected WiFi and the device was indeed online and I had access to the internet. I checked services and made su...
by mbethers
Sun Mar 22, 2015 9:25 pm
Forum: Scripting
Topic: Script stops on first line (no error)
Replies: 1
Views: 504

Script stops on first line (no error)

I'm trying to execute this simple script: /ip add set [/ip add find comment=static] disabled=yes]; /ip r set [/ip r find comment=static] disabled=yes]; /ip dhcp-cl set [/ip dhcp-cl find interface=wan] disabled=no; It works fine when pasted into a terminal, but when executed from the script it only r...
by mbethers
Sun Mar 22, 2015 7:58 pm
Forum: Scripting
Topic: Get Subnet Mask
Replies: 2
Views: 2430

Get Subnet Mask

Is there a way to strip the IP address from the response leaving the netmask. I found lots of posts doing the opposite, but in the script I working with I need the netmask only. IE. :put [/ip add get [find interface=ether1] address] = 10.10.10.1/24 :put [:pick [/ip add get [find interface=ether1] ad...
by mbethers
Sun Mar 22, 2015 7:51 pm
Forum: Scripting
Topic: Variable after /
Replies: 2
Views: 608

Re: Variable after /

Thank you.
by mbethers
Tue Mar 17, 2015 5:28 am
Forum: Scripting
Topic: Variable after /
Replies: 2
Views: 608

Variable after /

Is there anyway to use a variable after a / character. I'm trying to do something like this"

ip add set [find comment=static] address=staticip/$staticsub

That obviously doesn't work. Any help would be appreciated.
Thanks,.
by mbethers
Fri Feb 28, 2014 7:28 pm
Forum: General
Topic: TCP Status - Syn Received
Replies: 1
Views: 2973

TCP Status - Syn Received

Can someone help me out with the meaning of an inbound connection where the TCP State is stuck and Syn Received? Yesterday, without any changes on my end. One particular outside IP address can no longer get to a server on my LAN. That particular IP can't ping my outside connection or telnet, etc. No...
by mbethers
Tue Oct 01, 2013 9:47 pm
Forum: General
Topic: ChangeIP
Replies: 16
Views: 3100

ChangeIP

Anyone else have any luck with their ChangeIP scripts since the website changeover?
by mbethers
Mon Aug 19, 2013 10:07 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Port Triggering
Replies: 1
Views: 1197

Port Triggering

I'm trying to connect a device to our network that I'm having problems with. The vendor sent back: "It looks like your firewall needs to allow Trigger Ports 8000-20000 open. Those are the data ports that allow the actual audio data through, different from Port Forwarding." I have done some searches ...
by mbethers
Mon Jul 29, 2013 7:23 pm
Forum: General
Topic: VPN Question
Replies: 1
Views: 374

VPN Question

I would appreciate a shove in the right direction. I need to setup a vpn from a device to a Mikrotik I my side. The device on other side is only capable of IPSec, GRE, or SSL tunnels. The device on their side is nat'd. Is there one of these options that I would be able to get working when they don't...
by mbethers
Thu Jul 04, 2013 7:40 pm
Forum: The Dude
Topic: Failed connection while importing many Devices
Replies: 1
Views: 1163

Re: Failed connection while importing many Devices

Did you get this to work?
by mbethers
Fri Jun 07, 2013 4:10 am
Forum: Scripting
Topic: Write Variable in Script
Replies: 4
Views: 1272

Re: Write Variable in Script

V5.25

When I run it with your Command line it does work. It thought I was going crazy.. But it does not working when you click the Run Script button.
by mbethers
Thu Jun 06, 2013 7:23 am
Forum: Scripting
Topic: Write Variable in Script
Replies: 4
Views: 1272

Write Variable in Script

I'm trying to execute simple script, an example of which would be:

:global test [/ip dhcp-cl get [find interface=ether2] comment];
:log info $test

I can get the individual lines to work in a command console. But they don't work when run from the script.
What am I missing?
Thanks,
by mbethers
Sat Jun 02, 2012 1:05 am
Forum: General
Topic: Mangle Rules Help
Replies: 2
Views: 525

Mangle Rules Help

I'm trying to configure a RB493 with two WAN interfaces on ether4 and ether7. I want to configure it so that traffic from the outside leaves on the interface that it came in on. I thought I had this figured out once before, but it is not working now. Here is what I'm using. Any help would be appreci...
by mbethers
Sat Apr 28, 2012 2:33 am
Forum: General
Topic: Routing Conundrom - GX440 LTE Modem
Replies: 1
Views: 682

Routing Conundrom - GX440 LTE Modem

We have been using the Sierra Wireless GX440 modem on Verizon 4G service with a Mikrotik with great results. Yesterday however we upgraded the GX440 modem which broke our solution. I hoping a networking guru can shed some light. The modem is setup as a modem, no routing functions, or security enable...
by mbethers
Thu Feb 16, 2012 7:12 am
Forum: Scripting
Topic: Check to see if IP is Dynamic (Check Flags)
Replies: 1
Views: 592

Check to see if IP is Dynamic (Check Flags)

I know that I can find an interface based on its flag (dynamic, invalid or disabled). ie. :put [/ip add get [find invalid] interface] What I want to do is query and interface and find our whether the interface is flagged dynamic, invalid or disabled] something like? :put [/ip add get [find interface...
by mbethers
Wed Jun 15, 2011 4:24 am
Forum: Scripting
Topic: Basic scripting questions
Replies: 4
Views: 2237

Re: Basic scripting questions - Nested If else

This is an old thread, but exactly what I'm trying to accomplish. Anyone have any input?
Thanks,
by mbethers
Sun May 29, 2011 10:02 pm
Forum: Scripting
Topic: Serial AT Command for Script
Replies: 4
Views: 2848

Serial AT Command for Script

Is there any way of sending an AT command from a script. For example I want to script these steps:
/system serial-terminal usb channel=1
ATZ
<Ctrl-A>
q

Thanks.
by mbethers
Wed Feb 23, 2011 4:56 am
Forum: Forwarding Protocols
Topic: BGP & IPv6
Replies: 28
Views: 4256

Re: BGP & IPv6

Sorry to budge in. Sam - How does one get ahold of you these days?
by mbethers
Wed Jul 28, 2010 5:28 am
Forum: Scripting
Topic: Extract a Value
Replies: 7
Views: 988

Re: Extract a Value

That works. Thanks guys.
by mbethers
Mon Jul 26, 2010 12:56 am
Forum: Scripting
Topic: Work around for exiting a loop?
Replies: 1
Views: 700

Work around for exiting a loop?

I'm tyring to figure out how to break a loop when a condition is met. I have the following script working the way I'd like: :global source [:tostr [/system resource usb get [/system resource usb find ports=0]]] :local start ([:find $source "device-id="] + [:len "device-id="]); :local end [:find $sou...
by mbethers
Sun Jul 25, 2010 4:35 am
Forum: Scripting
Topic: Extract a Value
Replies: 7
Views: 988

Re: Extract a Value

Ok. If you can be persuaded contact me at sierra297[at]comcast.net.
From reading your posts it looks like you can do in a minute what I'm going to beat my head against the wall for the weekend trying to figure out. :)

Thanks again for getting me started.
by mbethers
Sun Jul 25, 2010 4:05 am
Forum: Scripting
Topic: Extract a Value
Replies: 7
Views: 988

Re: Extract a Value

Nice! Fewi are you on the consultant list?
by mbethers
Sun Jul 25, 2010 3:33 am
Forum: Scripting
Topic: Extract a Value
Replies: 7
Views: 988

Extract a Value

I would like to extract a value from a response. For example: :put [/system resource usb get [/system resource usb find ports=0]] response: .id=*3;device=2:3;vendor=CMOTECH CO., LTD.;name=CMOTECH CDMA Technologies;vendor-id=0x16d8;device-id=0x6002;speed=12 Mbps;ports=0;usb-version =1.10 I would like...
by mbethers
Thu Jul 08, 2010 2:26 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Sprint U301
Replies: 12
Views: 3014

Re: Sprint U301

Craig- I've serached your posts regarding the U301 and it looks like it should work. But I'm having trouble. I'm using 4.10. When I plug it in I see two serial ports, one has 4 data channel, the other 1. There is nothing special in my ppp-cl config: /interface ppp-client add add-default-route=yes al...
by mbethers
Wed Oct 21, 2009 12:13 am
Forum: General
Topic: DNS Tool
Replies: 5
Views: 977

Re: DNS Tool

Interesting. It is not the time, as if the time is wrong I get an that error. I'm just getting invalid or unknown key on the board side and BADSIG on the server side.

Thanks,
Mike
by mbethers
Tue Oct 20, 2009 10:18 pm
Forum: General
Topic: DNS Tool
Replies: 5
Views: 977

DNS Tool

I'm trying to set up my own BIND server and use the dns-update tool. I'm getting a BADSIG error that is mentioned in these threads. None of these threads mention a resolution. Is the dns-update tool custom to changeip.com? http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=30632&hilit=badsig http://forum...
by mbethers
Sun Sep 06, 2009 7:00 am
Forum: Scripting
Topic: IPsec Policy/Peer - No comment parameter, item?
Replies: 0
Views: 435

IPsec Policy/Peer - No comment parameter, item?

I'm trying to develop a script to manage IPSec tunnels, but it does not appear that the IPsec Policty nor the IPsec Peer settings allow for a comment, so I can't figure out a way to disguish the line I'm tyring to change. IE. /ip ipsec policy set [/ip ipsec policy find comment=x] x=y] Is there a way...
by mbethers
Tue Sep 01, 2009 5:12 am
Forum: General
Topic: DSL PPPOE-CL and USB 3G PPP-CL
Replies: 8
Views: 6295

Re: DSL PPPOE-CL and USB 3G PPP-CL

Both are dynamic IP addresses, so I don't think I can create the default route. Correct or no?
Thanks,
by mbethers
Mon Aug 31, 2009 7:10 am
Forum: General
Topic: DSL PPPOE-CL and USB 3G PPP-CL
Replies: 8
Views: 6295

DSL PPPOE-CL and USB 3G PPP-CL

I am setting up a router with a PPPOE dsl line and 3G USB connection. I would like the DSL line to be primary and failover to the USB 3G if the DSL goes down. I have them both working, but I can't find a way to set the distance. They both come up with a route distance of 1 so it is a crap shoot as t...
by mbethers
Mon Aug 17, 2009 5:48 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Identify XR2 or SR2
Replies: 1
Views: 407

Identify XR2 or SR2

Is there any way either by mac or otherwise to determine if a radio card installed in a board is and xr2 or sr2 remotely?
Thanks,
by mbethers
Sun Jun 14, 2009 8:50 am
Forum: General
Topic: Serial Port Pulse
Replies: 0
Views: 353

Serial Port Pulse

Is it possible to pulse one of the pins on the serial port of a 433 board. I found at least one post on the subject which mentioned to try: / port set serial0 dtr=on rts=off I've tried that as well as switching dtr=on to dtr=off with a script, but it is not clear as to whether the RB433 supports dtr...
by mbethers
Wed May 06, 2009 2:07 pm
Forum: Scripting
Topic: Get Flags
Replies: 0
Views: 488

Get Flags

Is there a way to use the get command for flags?
I want to create a script based on whether a usb port is flagged inactive.

I can get the status of every other parameter, ie:
:put [/port get [/port find name="usb2"] used-by]

Is there a parameter for status? Or another way to do this?

Thanks,
Mike
by mbethers
Wed Mar 04, 2009 6:34 am
Forum: Scripting
Topic: System Password
Replies: 2
Views: 1537

System Password

I'd like to load a script with netinstall that includes adding a system password. I haven't been able to get this to work. If the current password is test and I want to change to test2, I can cut and paste into a telnet window: password test test2 test2 ..and it works. But if I try the same thing wi...
by mbethers
Wed Feb 11, 2009 8:52 pm
Forum: General
Topic: Two networks - same interface
Replies: 1
Views: 457

Two networks - same interface

Is it possible to put a switch on an RB411 and run the WAN and LAN side of the router on one physical interface? I'm still trying to find a solution for replacing the lost 133 board. I need that physical size but more than one ethernet port.
Thanks.
by mbethers
Fri Feb 06, 2009 4:50 am
Forum: General
Topic: get and put syntax
Replies: 1
Views: 395

get and put syntax

Is there a command I can use to return just the IP address assigned to a specific interface?
A search resulted in something close to following line, but it doesnty work.

:put [/ip address get ether3]

Thanks,
Mike
by mbethers
Sun Oct 05, 2008 8:02 pm
Forum: Scripting
Topic: API Consultant
Replies: 0
Views: 802

API Consultant

Still looking for an API consultant to develop an configuration application. It will be worth someones time. Please contact me.
mbethers[at]comcast_net
Thanks,
Mike
by mbethers
Mon Sep 08, 2008 5:53 am
Forum: General
Topic: OpenVPN and certificates
Replies: 6
Views: 2051

Re: OpenVPN and certificates

bump
by mbethers
Sat Aug 30, 2008 11:14 pm
Forum: General
Topic: MikroTik API consultants wanted
Replies: 11
Views: 2990

Re: MikroTik API consultants wanted

Did an API consutant list ever get compiled. I'm intrested in having a mini winbox applicatin written.
Thanks,
Mike
mbethers_at_comcast.net
by mbethers
Sat Jul 26, 2008 9:30 pm
Forum: Scripting
Topic: Blink LED Wifi Alignment Script
Replies: 2
Views: 1805

Blink LED Wifi Alignment Script

This script won't work in 3.11, can anyone suggest a fix? :global if-snr [ /interface wireless registration-table get [/interface wireless registration-table find] signal-to-noise ] :if (($if-snr > 0) && ($if-snr <= 15 )) do={/blink duration=250ms} :if (($if-snr > 15) && ($if-snr <= 25 )) do={/blink...
by mbethers
Fri Jul 25, 2008 5:05 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Does ROS support MiniPCI-to-USB modules?
Replies: 28
Views: 5911

Re: Does ROS support MiniPCI-to-USB modules?

Any updates. I'm in for any nre costs that may be needed to move this along if it will help.
by mbethers
Sun Jul 20, 2008 7:03 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 433 SR2 disappearing interface
Replies: 4
Views: 1136

Re: 433 SR2 disappearing interface

After a few days of testing, we have found that the SR2 card disappearing from the interface list all together is happening infrequently. What is happening consitetly is the card is up for a few minutes and then goes dark. You can't see it in AP mode, if you scan with it, it sees nothing. Reboot, do...
by mbethers
Wed Jul 16, 2008 6:26 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 433 SR2 disappearing interface
Replies: 4
Views: 1136

433 SR2 disappearing interface

We have been using the same combination of RB133/xr2 cards for a long time with good success. Recently we had to move to the 433/sr2 combination because of the rb change and xr2 supply problems. Now, we are having problems with the wlan inteface disappearing. Reboot sometimes it comes back, sometime...
by mbethers
Mon Jun 23, 2008 5:47 pm
Forum: General
Topic: v3.10 /find bug ?
Replies: 0
Views: 505

v3.10 /find bug ?

On every version prior to 3.10 a script including the following command works:
/ip firewall nat set [/ip firewall nat find dst-port=8000] disabled=yes

The command does not return any errors, but it does not execute properly either.

Thanks,
Mike
by mbethers
Sat Jun 07, 2008 7:11 am
Forum: General
Topic: New 133 Board Error
Replies: 3
Views: 884

Re: New 133 Board Error

Just a follow-up for those that run into the same problem. I hadn't noticed but both boards had shipped with the soft reset jumper shorted, which was causing the problem.
by mbethers
Thu May 29, 2008 5:31 pm
Forum: General
Topic: New 133 Board Error
Replies: 3
Views: 884

Re: New 133 Board Error

Thanks for the suggestion. But, no luck. I switched the power supply out and the two boards still have the same problem. I tested several other 133 boards on the same power supply and they work fine. Anything else I can try?
Thanks,
Mike
by mbethers
Tue May 27, 2008 11:21 pm
Forum: General
Topic: New 133 Board Error
Replies: 3
Views: 884

New 133 Board Error

I have two brand new 133 boards, having the same problem on each. -Upon trying to connect to the boards the immediately show router disconnected when trying to connect via winbox. -Upon trying to telnet to them, they hand after putting in the correct default admin password -If I try and put and inco...
by mbethers
Sun Mar 16, 2008 3:22 am
Forum: General
Topic: DHCP Client Question
Replies: 1
Views: 537

DHCP Client Question

I have a Raven EVDO modem with a static IP from Sprint. When I connect the modem directly to my computer I leave my machine set to dhcp and the modem passes the static ip address to my computer. When I connect the modem to my Mikrotik router and enable dhcp-client, the modem passes the ip address an...
by mbethers
Mon Feb 25, 2008 6:19 pm
Forum: General
Topic: Netinstall - Configure Script
Replies: 4
Views: 942

Re: Netinstall - Configure Script

I think I found the answer, 29 lines.
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... t=29+lines

Has anyone found a fix or way around this. I need the same install on 100+ boards and would like to save the extra step of importing a script on each one.

Thanks,
Mike
by mbethers
Mon Feb 25, 2008 4:07 am
Forum: General
Topic: Netinstall - Configure Script
Replies: 4
Views: 942

Netinstall - Configure Script

Does anyone know the size limit for the Configure Script option using Netinstall?
Thanks,
Mike
by mbethers
Tue Jan 15, 2008 3:55 am
Forum: General
Topic: WDS - no beacons sent deauth
Replies: 0
Views: 821

WDS - no beacons sent deauth

I see a few posts related to this issue, but no resolution/suggestions I can find. I have a wireless WDS link where I'm seeing the following in the log: jan/14 05:50:32 wireless,info MAC@wlan1: disconnected, no beacons jan/14 05:50:33 wireless,info wlan1: data from unknown device MAC, sent deauth ja...
by mbethers
Mon Nov 05, 2007 7:53 am
Forum: Scripting
Topic: Remove
Replies: 2
Views: 887

Re: Remove

Perfect...Thanks.
by mbethers
Sun Nov 04, 2007 10:34 pm
Forum: Scripting
Topic: Remove
Replies: 2
Views: 887

Remove

Is there a way to remove a line based on its comment. I'm trying to write a script that would delete an ip address based on its' comment.
Thanks,
Mike
by mbethers
Tue Oct 30, 2007 2:38 am
Forum: General
Topic: Hardware desired features
Replies: 2
Views: 1195

Re: Hardware desired features

In the meantime I have used the following mouser part numbers: 596-2000c LED lens mount 593-cnxbx4108 Solderless LED Connectors 78-tllg4401 Standard LEDS' http://www.vcclite.com/spec_pages/pdf/cat_page19.pdf I then solder the leads directly to the board and able to "remote" the LED. On a side not. H...
by mbethers
Sun Oct 14, 2007 11:53 pm
Forum: General
Topic: DHCP Client Server Problem
Replies: 1
Views: 432

DHCP Client Server Problem

I'm using a RB133 with v2.9.46. I have lan set up on ether 1 with a DHCP server on Ether1. I have WAN's set up on ether3 with DHCP client enabled. The problem is that if ether3 does not get an IP address quick enough from the ISP, it grabs one from ethe DHCP server of ether1. The DHCP server is set ...
by mbethers
Sat Oct 06, 2007 6:31 pm
Forum: General
Topic: Consultant/Programmer wanted - API work Custom Winbox
Replies: 0
Views: 1090

Consultant/Programmer wanted - API work Custom Winbox

I am looking for a consultant/programmer interested in programming a custom interface for the RouterOS. In short, a stripped down version of Winbox.
Thanks,
Mike
mbethers@ipsurvconcepts.com