Community discussions

MikroTik App

Search found 60 matches

by ksswd
Tue Sep 29, 2009 1:31 pm
Forum: General
Topic: ipsec and extended authentication (XAUTH)
Replies: 0
Views: 874

ipsec and extended authentication (XAUTH)

Does Mikrotik (OS 3.28) support ipsec extended authentication (XAUTH)? I use external ipsec client and when XAUTH is enabled connection cannot be established. There is an error in logs: ipsec rejected authmethod: DB(prop#1:trns#1):Peer(prop#1:trns#1) = pre-shared key:GSS-API on Kerberos 5 When XAUTH...
by ksswd
Wed Sep 10, 2008 2:01 pm
Forum: General
Topic: VRRP problem with advertisement (two masters)
Replies: 1
Views: 731

VRRP problem with advertisement (two masters)

I have a problem with vrrp - both routers claim to be masters despite having different priorities (100 and 255). IP addresses and vrids are correctly configured (based on manual), no authentication, firewall is disabled, ROS is 3.13. Any ideas?
by ksswd
Mon Apr 28, 2008 2:10 pm
Forum: General
Topic: pseudobrudge, vlan and proxy-arp
Replies: 0
Views: 575

pseudobrudge, vlan and proxy-arp

I use vlans over wireless links (pseudobridge mode). When I set proxy-arp on such vlan it doesn't work. I think it is connected with pseudobridge mode. Anybody can confirm this?
by ksswd
Mon Apr 14, 2008 1:47 pm
Forum: Scripting
Topic: Problem with script on 3.6 using run command
Replies: 2
Views: 1114

Re: Problem with script on 3.6 using run command

OK. I finally solved it.I needed

:global startup;

at the beginning of the script. Don't know why though, it worked without it in 2.9
by ksswd
Mon Apr 14, 2008 11:24 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Point-To-MultiPoint and AP-StationPseudobridge problem
Replies: 3
Views: 1100

Re: Point-To-MultiPoint and AP-StationPseudobridge problem

Enabling Nstreme with Pooling helps a lot. Without Nsterme it runs poorly.
by ksswd
Mon Apr 14, 2008 11:04 am
Forum: Scripting
Topic: Problem with script on 3.6 using run command
Replies: 2
Views: 1114

Problem with script on 3.6 using run command

This code runs OK when pasted into terminal: :if {$startup!=1} do={/tool e-mail send subject="Test" body="" to="test@domain.pl"}; When I paste it into new script and execute a run command nothing happens. What's going on? Why is it running from command line but not when in script? This is happenig a...
by ksswd
Tue Apr 08, 2008 1:20 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Bonding or Nstreme2 on wireless link
Replies: 3
Views: 1814

Bonding or Nstreme2 on wireless link

What is a better option for doubling bandwidth on wireless link - bonding or nstreme2. One advantage of bonding is possiblity to carry vlan's I guess. As far as throughput is concerned I got much better results with bonding. It was just tests though and I don't know what results would be in real con...
by ksswd
Mon Apr 07, 2008 11:43 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Point-To-MultiPoint and AP-StationPseudobridge problem
Replies: 3
Views: 1100

Point-To-MultiPoint and AP-StationPseudobridge problem

Is StationPseudobridge mode not supposed to work correctly in Point-To-MultiPoint configuration? On Point-To-Point links it works very good. However when there are more than 2 clinets connected to AP transfer rates drop dramatically (ie. from 20MB to 3MB, especially form Station to AP). When I disab...
by ksswd
Mon Apr 07, 2008 11:32 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Downgrade from 3.x to 2.x problem
Replies: 5
Views: 1136

Downgrade from 3.x to 2.x problem

After downgrading from 3.x to 2.x all wireless settings are lost after reboot. The cards are disabled and set with default setttings. It was tested on rb100 and rb500.
by ksswd
Fri Apr 04, 2008 2:20 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Question about CCQ and more
Replies: 0
Views: 866

Question about CCQ and more

I have couple of questions about wireless links: - What's the difference between Signal To Noise and CCQ as far as quality of link is concerned? Which one is more imporatant and has a bigger impact on transfer rates. - What's the relation between Signal Strength and CCQ ? For example I have a 5GHz l...
by ksswd
Fri Apr 04, 2008 11:26 am
Forum: General
Topic: Wrong eth stats on RB600 with OS 3.6
Replies: 1
Views: 567

Wrong eth stats on RB600 with OS 3.6

I have two RB600 with 3.6 and on both devices there is a problem with ethernet statistics (when bridged). It show twice as much rate as it should. I noticed that after changing RB532 to RB600 and upgraded to 3.6
by ksswd
Fri Mar 14, 2008 10:36 am
Forum: Wireless Networking
Topic: WRAP and OS 3.x
Replies: 1
Views: 862

WRAP and OS 3.x

Will WRAP work with OS verson 3.x ? Has anybody experienced any problems ?
by ksswd
Thu Feb 21, 2008 4:51 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Atheros 5213 and RouterOS 3.x problem
Replies: 7
Views: 2065

Re: Atheros 5213 and RouterOS 3.x problem

Sorry, I meant RB112 all the time. I don't know where that mistake came from, I don't even have any RB133...
by ksswd
Wed Feb 20, 2008 2:30 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Atheros 5213 and RouterOS 3.x problem
Replies: 7
Views: 2065

Re: Atheros 5213 and RouterOS 3.x problem

After further investigation it turned out it's a RB133 problem, not Atheros. I tested it on couple of RB133s. Whatever wireless card is installed after upgrade of RB133 to 3.x WDS links stop working. Normal AP-Station mode works OK but after adding WDS problems begin (ICMP loss, terminal disconnecti...
by ksswd
Thu Feb 14, 2008 5:45 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Atheros 5213 and RouterOS 3.x problem
Replies: 7
Views: 2065

Re: Atheros 5213 and RouterOS 3.x problem

This is happening after Main AP Upgrade. But I have another link which behaves differnetly. In that case Main AP has Atheros 5413 but WDS Slave (RB 133) has Atheros 5312. When I upgrade WDS Slave it connects to AP but there's no WDS link and after couple of seconds RB disconnets my session (telnet, ...
by ksswd
Thu Feb 14, 2008 3:04 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Atheros 5213 and RouterOS 3.x problem
Replies: 7
Views: 2065

Re: Atheros 5213 and RouterOS 3.x problem

After upgrade it just disconnects and can't connect until I downgrade. Client config: interface wireless name="wlan1" mtu=1500 mac-address=00:0B:6B:35:EF:70 arp=enabled disable-running-check=no interface-type=Atheros AR5213 radio-name="smil" mode=wds-slave ssid="001025-001161" area="" frequency-mode...
by ksswd
Thu Feb 14, 2008 12:48 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Atheros 5213 and RouterOS 3.x problem
Replies: 7
Views: 2065

Atheros 5213 and RouterOS 3.x problem

After I upgraded couple of my ruterboards to RouterOS 3.2 all my links on Atheros 5213 stopped working. Links on Atheros 5413 works fine. I use WDS (APBridge-WDSSlave). The only solution is to downgrade to OS 2.x which doesn't go smoothly either. After downgrading all wireless cards are disabled and...
by ksswd
Tue Nov 27, 2007 3:07 pm
Forum: General
Topic: Hotspot server src-address
Replies: 1
Views: 517

Hotspot server src-address

Hi,

How can I set src-address for specific Hotspot server, analogously to Ip-Proxy or Web-Proxy src-address ? I want differnet Hostspot servers use different src-addresses (as far as traffic to port 80 is concerned).

Piotr
by ksswd
Tue Nov 27, 2007 10:42 am
Forum: General
Topic: Hotspot and transfer limits
Replies: 3
Views: 895

Re: Hotspot and transfer limits

But it doesn't work. I set rate-limit to 512kbit/s and then I enabled some web pages for not logged in users. And those users could browse those webs achieving 10Mbits/s and more. How's that?
by ksswd
Mon Nov 26, 2007 4:50 pm
Forum: General
Topic: Hotspot and transfer limits
Replies: 3
Views: 895

Hotspot and transfer limits

Hi,
How can I limit transfer rate for unauthenticated users in hotspot?
What is rate-limit option in server-prifile for? It creates dynamic simple queue named hs-<hotspot-name> which doesn't seem to work at all.

Piotr
by ksswd
Fri Nov 16, 2007 4:40 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Throughput question
Replies: 3
Views: 1086

Re: Throughput question

thanks for the answer. I asked that question because I have significant throughput problems on few of my links. What do you mean by noisy RF space? Is it detectable by MT oS? Are "Scan" and "Frequency use" features enough to determine RF "quietness"? Yes, I have also noticed 2 channel yield better t...
by ksswd
Thu Nov 15, 2007 5:08 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Throughput question
Replies: 3
Views: 1086

Throughput question

hello, I have a few questions about throughuput on 5GHz wireless links. Does it depend on: - mode: APBridge-Station vs APBridge-WDS Slave) - frequency, if there are multiple links on one of devices: one link 5500 second 5520 vs one link 5500 second 5600, - number of stations connected to AP in a PTM...
by ksswd
Thu Sep 13, 2007 10:48 am
Forum: Wireless Networking
Topic: VLAN's on wireless link with Nstreme
Replies: 1
Views: 768

VLAN's on wireless link with Nstreme

Is there a way to incorporate VLAN's on wireless links with Nsterme ?
For VLAN's to work link has to be in AP-WDS-Slave mode, on the other side Nstreme won't work with WDS-Slave. Nstreme requires AP-Station config in which VLAN's won't work.
Any ideas ?
by ksswd
Wed Jul 04, 2007 2:03 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Cannot connect to Virtual AP
Replies: 4
Views: 1660

Re: Cannot connect to Virtual AP

Seems it was OS problem, I upgraded to 2.9.42 and now it's partially OK. It means I see all VAP and I can connect to any as long as my MAC is on Access List. But it doesn't work with default authentication enabled without using Access List. I need it to have one limited open network and the other fo...
by ksswd
Wed Jul 04, 2007 11:22 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Cannot connect to Virtual AP
Replies: 4
Views: 1660

Re: Cannot connect to Virtual AP

Configuration I Use: WLAN1 - 00:05:4E:42:54:EA SSID: TEST1 def auth: disabled VAP1 - 00:05:4E:42:54:EB SSID: VIRTUALTEST2 def auth: disabled VAP2 - 00:05:4E:42:54:EC SSID: VIRTUALTEST3 def auth: disabled VAP3 - 00:05:4E:42:54:ED SSID: VIRTUALTEST4 def auth: enabled I can see WLAN1 and VPA1 but can c...
by ksswd
Tue Jul 03, 2007 4:40 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Cannot connect to Virtual AP
Replies: 4
Views: 1660

Cannot connect to Virtual AP

Hi, I have two problems with VAP (Atheros AR5211 configured as Ap Bridge 2.4GHz) First - Regardless of how many virtual AP I add (all with different SSIDs and MACs of course) I can discover only two wireless networks on my client (Windows XP). One wireless interface and first virtual AP. Even apps l...
by ksswd
Mon Jun 18, 2007 10:34 am
Forum: Scripting
Topic: Sending attachments
Replies: 2
Views: 1505

Sending attachments

Is it possible to send more than one file (attachment) at a time using /tool e-mail send command?

Piotr
by ksswd
Thu Jun 14, 2007 5:15 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: WDS problem - annoying disconnecting
Replies: 7
Views: 1682

WDS problem - annoying disconnecting

Since I've moved from AP-Station to WDS configuration all my wireless links started to disconnect for a short period of time. This happens once, twice a day, lasts one ore two minutes and it's very annoing. It can't be link quality problem because before the change everything was OK. The logs are as...
by ksswd
Wed May 16, 2007 10:15 am
Forum: Wireless Networking
Topic: WDS and EOIP
Replies: 1
Views: 744

WDS and EOIP

Can WDS and EOIP coexist on the same wireless interface ?
by ksswd
Mon Feb 05, 2007 11:55 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Why p2p kills 2.4Ghz network ?
Replies: 8
Views: 1911

Why p2p kills 2.4Ghz network ?

I have a theoretical question. Everybody knows that unlimited p2p is a killer for 2.4 Ghz netrworks. What's the main factor? Amount of data to handle, too many connections, too big pps rate or anything else?

Piotr
by ksswd
Thu Apr 27, 2006 12:32 pm
Forum: General
Topic: Mikrotik still chokes on full bgp routing table
Replies: 13
Views: 2377

Mikrotik still chokes on full bgp routing table

Mikrotik is still unable to work properly after downloading full routing table (over 180000 prefixes). This was on MT 2.9.22 with routing and routing-test packages, 512MB memory, PIII 2.4GHz. Both BGP and OSPF while loading full routing table caused mt to go 100% CPU. Has anybody successfuly tried t...
by ksswd
Thu Apr 27, 2006 12:15 pm
Forum: General
Topic: PPTP - failed to authenticate after upgrade to 2.9.22
Replies: 0
Views: 1474

PPTP - failed to authenticate after upgrade to 2.9.22

After upgrading from 2.9.20 to 2.9.22 outgoing pptp connections stopped working giving "failed to authenticate ourselves to peer" message.
Has anybody experienced this ?

Piotr
by ksswd
Wed Apr 12, 2006 3:02 pm
Forum: General
Topic: eoip and queue tree
Replies: 3
Views: 1354

No, this isn't bridged interface, it is a eoip interface over pptp link.

Piotr
by ksswd
Tue Apr 11, 2006 1:08 pm
Forum: General
Topic: eoip and queue tree
Replies: 3
Views: 1354

eoip and queue tree

Does eoip work with queue trees? Any time I want to use eoip interface as parent in queue tree it doesn't show any traffic. Packet marks seem to be OK. I successfully did some queue trees with ethernet or vlans but no luck with eoip. And how about using global-in or global-out instead? Any ideas ? P...
by ksswd
Tue Mar 14, 2006 12:40 pm
Forum: General
Topic: reply-only still fails
Replies: 0
Views: 543

reply-only still fails

I have a problem with reply-only option. On some interfaces it works for a while and then stops working. I need to disable and enable static arp or renew dhcp lease to make it work again but after a while problem occurse again. Other interfaces works OK. Any ideas? OS is 2.9.8 , interfaces are eoip....
by ksswd
Thu Jan 19, 2006 3:49 pm
Forum: General
Topic: How to set UPS connected through USB ?
Replies: 0
Views: 767

How to set UPS connected through USB ?

In MT manual it states:

"Note that you may also connect (UPS) with USB if available."

I just did it. It doesn't work though.
UPS is APC CS 500. MT is 2.9.8
How should I configure it to work?

Piotr
by ksswd
Thu Dec 22, 2005 5:09 pm
Forum: General
Topic: SNMP Problem
Replies: 0
Views: 588

SNMP Problem

I use MRTG to collect interface info through SNMP. It works fine with one exception - Cyclades and PVC interfaces show no traffic (straight line) although traffic graph in winbox shows everything correctly.
Any clues ? OS is 2.9.8
by ksswd
Fri Dec 16, 2005 11:13 am
Forum: General
Topic: how to remove hotpsopt dynamic rules permanently
Replies: 0
Views: 581

how to remove hotpsopt dynamic rules permanently

Is there any way to remove dynamic rules created by hotspot. I created my own hotspot rules and removed dynamic but every time router reboots those dynamic rules are starting to work again.
by ksswd
Mon Nov 28, 2005 11:47 am
Forum: General
Topic: BGP reboots mikrotik & prefix-list doesn't work
Replies: 7
Views: 1657

Routing. Don't see routing-test in 2.9.8
by ksswd
Fri Nov 25, 2005 8:30 pm
Forum: General
Topic: BGP reboots mikrotik & prefix-list doesn't work
Replies: 7
Views: 1657

BGP reboots mikrotik & prefix-list doesn't work

Hi I have a big problem with BGP on mt 2.9.8 I can successfully connect to peer and establish a session but after some time router reboots. This happens every time reveived routes counter hits above 40000. Not to mention prefix-list doesn't work. I creeated one to reject everything incoming (0.0.0.0...
by ksswd
Thu Nov 17, 2005 6:07 pm
Forum: General
Topic: Invalid value for argument filter ?
Replies: 0
Views: 558

Invalid value for argument filter ?

I have mt 2.9.x When I run:

/ip address print without-paging

everything is OK but when I try:

/ip firewall mangle print without-paging

I get:

"Invalid value for argument filter"

What's going on ?
by ksswd
Tue Nov 08, 2005 12:10 pm
Forum: Scripting
Topic: plink and mikrotik
Replies: 8
Views: 4993

How does inline execution work ? How should I enter the command to work ?

P.S.

Still don't konw how can I use Expect with perl if it comes for Tcl language (Activetcl Expect)
by ksswd
Tue Nov 08, 2005 10:36 am
Forum: Scripting
Topic: plink and mikrotik
Replies: 8
Views: 4993

But is Expect available for Windows? I use ActivePerl and Expect is not compatible with that.
by ksswd
Mon Nov 07, 2005 4:36 pm
Forum: Scripting
Topic: plink and mikrotik
Replies: 8
Views: 4993

plink and mikrotik

Is it possible to execute mikrotik command with plink ? I can log to mikrotik using plink : plink.exe -l user -pw password 10.10.10.1 Then I have a normal ssh session open. But when I try to execute command ie plink.exe -l user -pw password 10.10.10.1 /interface print mikrotik says "login failure fo...
by ksswd
Fri Sep 30, 2005 2:41 pm
Forum: General
Topic: SNMP and PVC
Replies: 1
Views: 784

SNMP and PVC

I use MRTG to collect interface info through SNMP. It works fine with one exception - Cyclades and PVC interfaces show no traffic (straight line) although traffic graph in winbox shows everything correctly.
Any clues ?
by ksswd
Fri Sep 30, 2005 2:22 pm
Forum: General
Topic: blocking clients with static ip
Replies: 4
Views: 1633

Ok, I just needed to set "add-arp for leases" option in dhcp-server.
But I also have couple of static ip addresses on that interface, I added them manually to arp table and they still doesn't work. Now only dynamically added arps work. Why is that ?
My interface is VLAN if that's any difference.
by ksswd
Tue Sep 27, 2005 5:45 pm
Forum: General
Topic: blocking clients with static ip
Replies: 4
Views: 1633

If I set arp mode to reply-only my dhcp clients don't work as well - should I add any static arps ?
by ksswd
Tue Sep 27, 2005 1:40 pm
Forum: General
Topic: blocking clients with static ip
Replies: 4
Views: 1633

blocking clients with static ip

I have a dhcp server with static leases for my clients. How to block clients that doesn't use dhcp and have statically configured ip addresses ?

Piotr
by ksswd
Thu Jul 28, 2005 4:19 pm
Forum: General
Topic: NTP Problem
Replies: 0
Views: 648

NTP Problem

I have a mt configured as ntp server for other mikrotiks and windows clients.
All clients and server use unicast mode.
But no mikrotik is ever synchronized with ntp server. Each ntp client always shows "reached" status. Windows client can succesfully synchronize however.
OS is 2.8.28

Regards
Piotr
by ksswd
Mon Jul 18, 2005 2:00 pm
Forum: General
Topic: Login authentication
Replies: 1
Views: 932

Login authentication

I enabled radius authentication for login service. For other radius services like pptp or ppoe there is an option to choose appropriate protocol (chap, mschap1 etc.) . How can I set a authentication protocol for login service ?

Piotr
by ksswd
Mon Jul 18, 2005 11:05 am
Forum: General
Topic: pptp and vlan
Replies: 3
Views: 1029

Actually mt pptp client address overlaps with internal network. I wonder if I should set proxy-arp on ethernet or vlan interface , or both

Piotr
by ksswd
Sun Jul 17, 2005 5:07 pm
Forum: General
Topic: pptp and vlan
Replies: 3
Views: 1029

pptp and vlan

I try to connect to my intranet using mt pptp server feature. My intranet interface is vlan. I can succesfully connect with my pptp client and obtain ip address. But then I can't ping any host on intranet, only mikrotik repsonds. I've tried with setting proxy-arp on intranet interface (ethernet and ...
by ksswd
Wed Jul 13, 2005 5:42 pm
Forum: General
Topic: Reply-Only ARP doesn't work
Replies: 3
Views: 1108

Version 2.8.24 and I haven't tested 2.9

Piotr
by ksswd
Wed Jul 13, 2005 11:09 am
Forum: General
Topic: Reply-Only ARP doesn't work
Replies: 3
Views: 1108

Reply-Only ARP doesn't work

Has anybody been succesful with reply-only arp feature? I can't get it work. In mikrotik documentation they say "If arp property is set to reply-only on the interface, then router only replies to ARP requests" It actually doesn't reply. My client can't communicate with Mikrotik when reply-only is se...
by ksswd
Fri Mar 25, 2005 10:50 am
Forum: General
Topic: How to access MT behind NAT using Winbox
Replies: 2
Views: 1293

How to access MT behind NAT using Winbox

How to access MT behind NAT using Winbox ? There is no problem with telnet or shh (dst-nat) but winbox uses two ports and I can't make DMZ.
by ksswd
Wed Mar 09, 2005 2:19 pm
Forum: General
Topic: p2p and connection limits
Replies: 3
Views: 1128

Thanks, one more question , I have a masqueraded network so is it better to specify marked connection or marked flow ?
by ksswd
Wed Mar 09, 2005 10:22 am
Forum: General
Topic: p2p and connection limits
Replies: 3
Views: 1128

p2p and connection limits

Hi,

How to queue p2p traffic and limit p2p connections at the same time? When mangling p2p traffic "connection limit" option is unavailable.
by ksswd
Fri Feb 18, 2005 12:11 pm
Forum: Scripting
Topic: Error - Invalid item number
Replies: 4
Views: 3055

Thanks, that's what I needed.
by ksswd
Thu Feb 17, 2005 5:02 pm
Forum: Scripting
Topic: Error - Invalid item number
Replies: 4
Views: 3055

How can I reference them then, if they do not have a name? What command should I enter instead?
by ksswd
Thu Feb 17, 2005 4:39 pm
Forum: Scripting
Topic: Error - Invalid item number
Replies: 4
Views: 3055

Error - Invalid item number

Every time I try enable, disable o remove a position which doen't have a name I got the error: Invalid item number - although item with that number exists - when entered manually it works fine. For example: /ip firewall src-nat print /ip firewall src-nat disable 0 or /ip policy-routing rule print /i...