Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 10 matches

by penguinpages
Thu Oct 31, 2019 2:01 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: DHCP Service - Logs and Debug
Replies: 1
Views: 292

DHCP Service - Logs and Debug

Trying to convert DHCP services from wifi router to my new MikroTik router. I have defined two zones, with zone options. One on each VLAN Test VLAN is 101. And I swear it worked for a while, now it stopped responding. Trying to figure out where I can get logs from on router side to find what is goin...
by penguinpages
Mon Oct 14, 2019 2:24 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]
Replies: 11
Views: 1914

Re: VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]

That fixed it!! First: "...vlan-ids should be either single value or value list (comma-separated), not a quoted string. In short: don't use (double) quotes to enclose list of values..." The GUI does that based on value of VLANs allowed set to 1-4094 which then it build the common seperated list in t...
by penguinpages
Mon Oct 14, 2019 1:35 am
Forum: Beginner Basics
Topic: VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]
Replies: 11
Views: 1914

Re: VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]

I am continuing to poke around to learn UI and CLI. I tried 'add" vs "set" and like noted that within context of / you can't just "paste" the commands back from export. Maybe it is expected your within "enable" kind of mode. Is there any manual or document of taking via CLI NIB router and programmin...
by penguinpages
Sat Oct 12, 2019 4:15 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]
Replies: 11
Views: 1914

Re: VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]

Thanks for detail. I am trying to learn the new OS syntax. It has a quazi directory structure so I can't just write script and past and it applies (unless there is some mode I am missing) I can't see how to get the GUI to defined each inteface to bind to a list of VLANs.. so this is CLI only work......
by penguinpages
Fri Oct 11, 2019 5:38 am
Forum: Virtualization
Topic: RouterOS KVM with CentOS7 - getting error x86-64 only detects i686
Replies: 2
Views: 1086

Re: RouterOS KVM with CentOS7 - getting error x86-64 only detects i686

Not sure if this is much help but I just got the virtual router to boot fine on CentOS KVM host Deployment Steps: wget https://download2.mikrotik.com/routeros/6.45.6/chr-6.45.6.ova tar -xvf chr-6.44.5.ova qemu-img convert -O qcow2 MikroTik_CHR_release_6.44.5-disk1.vmdk MikroTik_CHR_release_6.44.5-di...
by penguinpages
Fri Oct 11, 2019 2:03 am
Forum: Beginner Basics
Topic: VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]
Replies: 11
Views: 1914

Re: VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]

Thanks for link. Good review of basics and it is very helpful where they post examples of configuration. Both sides of switch helps :) I believe for my example my environment is a bit of a mess now in that the managment VLAN 1 Question: Is there a command to enable or disable mangment access on a gi...
by penguinpages
Wed Oct 09, 2019 5:15 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]
Replies: 11
Views: 1914

Re: VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]

Here is output of switch configuration that I think I need adjustment to: <<COMMENTS/ QUESTION in line that I think I did wrong and need to adjust>>>> [admin@sw3] > export compact # oct/09/2019 09:55:04 by RouterOS 6.45.6 # software id = 9NJL-Q743 # # model = CRS305-1G-4S+ # serial number = AB5C0AA8...
by penguinpages
Wed Oct 09, 2019 4:54 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]
Replies: 11
Views: 1914

Re: VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]

Update: One question I did figure out was how to show running switch configuration and also save it off. Show running configuration: [admin@sw3] > export file= # oct/08/2019 20:16:50 by RouterOS 6.45.6 # software id = 9NJL-Q743 # # model = CRS305-1G-4S+ <snip> set address-acquisition-mode=static all...
by penguinpages
Wed Oct 09, 2019 2:31 am
Forum: Beginner Basics
Topic: VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]
Replies: 11
Views: 1914

VLAN with Router - Basic Setup [SOLVED]

I have a MikroTik CRS305-1G-4S+in three servers with up-link to 24port 1Gb switch By default the VLAN is 1 and management I set to 172.16.100.x/24 management IP for network. Played around for a bit and came to conclusion I want to do following 1) Router mode (vs switch which was default) 2) All link...
by penguinpages
Wed Oct 09, 2019 2:16 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Multi VLAN trunk with Router Service
Replies: 0
Views: 358

Multi VLAN trunk with Router Service

I have a MikroTik CRS305-1G-4S+in three servers with up-link to 24port 1Gb switch By default the VLAN is 1 and management I set to 172.16.100.x/24 management IP for network. Played around for a bit and came to conclusion I want to do following 1) Router mode (vs switch which was default) 2) All link...