Community discussions

MikroTik App

Search found 23 matches

by usovalx5
Fri Feb 05, 2021 12:32 pm
Forum: General
Topic: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]
Replies: 19
Views: 1765

Re: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]

Just to confirm, configuring pppoe on top of the bridge did improve the behavior drastically, it stays up rock solid and I didn't see any disconnects in a week now.
Thanks for help.
by usovalx5
Fri Jan 29, 2021 2:54 pm
Forum: General
Topic: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]
Replies: 19
Views: 1765

Re: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]

Thanks for advise.
Yes, those ethernet drops/reconnects are short, like 1 second each, so I guess ppp won't even notice.

Just tried to set it up, and was even able to move the cable between e4 & e5 without ppp noticing anything at all.
Will set up some monitoring and keep an eye on it.
by usovalx5
Thu Jan 28, 2021 3:01 pm
Forum: General
Topic: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]
Replies: 19
Views: 1765

Re: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]

As a follow-up, after a week and a bit - it's running much more stably on another port, though I still seen two ethernet link flip-flops (after moving wan link to e4 on 19th) Jan 25 07:44:58 router.lan interface,info e4-wan2 link down Jan 25 07:44:59 router.lan interface,info e4-wan2 link up (speed ...
by usovalx5
Tue Jan 19, 2021 5:30 pm
Forum: Announcements
Topic: SwOS version 2.12 released!
Replies: 99
Views: 54809

Re: SwOS version 2.12 released!

Are there any updates on SWOS 2.12 and RSTP issues on CSS106-5G-1S switches?
by usovalx5
Mon Jan 18, 2021 10:22 pm
Forum: SwOS
Topic: RSTP stops working after update to 2.12
Replies: 0
Views: 393

RSTP stops working after update to 2.12

Hi, I have strange issue after updating SWOS to 2.12, where RSTP stops working and will switch ports to discarding. I have first hit this issue back right after release of 2.12, but didn't have time to debug and just rolled it back. So now I have updated only one of the switches, and should be able ...
by usovalx5
Mon Jan 18, 2021 2:57 am
Forum: General
Topic: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]
Replies: 19
Views: 1765

Re: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]

Just to confirm - it seems the whole affair was caused by bad ethernet port on HAP AC2. Moving pppoe wan connection onto another ethernet port things are running fine & stable for the last two days now. What is curious, that problematic ethernet port periodically detects link-up, even though it'...
by usovalx5
Fri Jan 15, 2021 12:00 pm
Forum: General
Topic: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]
Replies: 19
Views: 1765

Re: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]

It looks I have overlooked smoking gun when connecting via switch (and now via BT hut itself) - I'm still getting e5 ethernet connection flipping up and down randomly. Jan 15 01:51:24 router.lan interface,info e1-trunk link down Jan 15 01:51:24 router.lan interface,info e2-nas link down Jan 15 04:19...
by usovalx5
Thu Jan 14, 2021 2:26 am
Forum: General
Topic: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]
Replies: 19
Views: 1765

Re: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]

Thanks for confirmation, though my ONT unit if from Huawei - HG8010H5-20. I must admit things are getting stranger by the day -- even connecting via BT hub lan side (acting as a switch), it still drops connection periodically. This basically leaves a problem either with ONT unit or PPPoE incompatibi...
by usovalx5
Tue Jan 12, 2021 5:15 pm
Forum: General
Topic: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]
Replies: 19
Views: 1765

Re: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]

Sadly switching to 100Mb full duplex doesn't seem to make any difference - link (and pppoe connection) dropped three times in about 1/2 day since I switched it to 100Mb. For connecting via hub - I guess it should work if I just use either BT hub or old VirginMedia box and plug both AC2 and optical u...
by usovalx5
Mon Jan 11, 2021 2:56 am
Forum: General
Topic: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]
Replies: 19
Views: 1765

Re: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]

Thanks for advice. I don't have any spare dumb switches laying around, so will leave that option for later. Contractual WAN is 150Mb, but I can definitely live for couple of days with 100Mb. Will start with limiting the interface to 100Mb, and then maybe I can try to repurpose my old cable modem to ...
by usovalx5
Sun Jan 10, 2021 11:30 pm
Forum: General
Topic: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]
Replies: 19
Views: 1765

Re: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]

That twist with bridges-over-vlan is basically a hack. Mikrotik doesn't allow to set admin-mac on the VLAN interface. Normally windows uses MAC address of default gateway to identify different networks (and switch network-specific settings accordingly). Without those bridge-over-vlan it's behaving a...
by usovalx5
Sun Jan 10, 2021 10:12 pm
Forum: General
Topic: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]
Replies: 19
Views: 1765

Re: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]

Here's full config. # jan/10/2021 19:58:37 by RouterOS 6.48 # software id = SXYC-CSVI # # model = RBD52G-5HacD2HnD # serial number = 92F20957FD95 /caps-man channel add band=2ghz-g/n control-channel-width=20mhz frequency=2412,2437,2462 name=\ ch-2.4g reselect-interval=30m save-selected=yes skip-dfs-c...
by usovalx5
Sun Jan 10, 2021 9:16 pm
Forum: General
Topic: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]
Replies: 19
Views: 1765

Re: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]

Sorry, forgot to mention it.
I did try connecting with another cable, it didn't help.
The only other idea I have is to use another ehternet port, but it's quite a lot of config changes, because of VLAN setup.
by usovalx5
Sun Jan 10, 2021 3:20 am
Forum: General
Topic: PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]
Replies: 19
Views: 1765

PPPoE client drops with BT Full Fibre 100 [SOLVED]

Hi, I'm having strange issues trying to use HAP AC2 as router with BT Full Fibre broadband. I did set it all up successfully, but every once in a while there are short (about 1 minute) outages. I didn't notice any pattern in the outages -- sometime it will work successfully for multiple days, other ...
by usovalx5
Thu Apr 02, 2020 2:55 pm
Forum: General
Topic: Isolating hosts inside vlan [SOLVED]
Replies: 8
Views: 3685

Re: Isolating hosts inside vlan [SOLVED]

So, just to summarize what I tried and what worked (or not): * Both HAP AC2 and RB260GS switches (product code CSS106, based on AR8327 switch chip) seem to ignore forwarding overrides table when set up to do vlan switching on the chip. * Both appear to respect switch rules (called ACL in the SwOS). ...
by usovalx5
Wed Apr 01, 2020 7:56 pm
Forum: General
Topic: Isolating hosts inside vlan [SOLVED]
Replies: 8
Views: 3685

Re: Isolating hosts inside vlan [SOLVED]

Thanks for reply. From a little googling, it seems that switches I found with support for PVLAN are from very different price/size bracket. I'll try in the evening to set up some form of port isolation using switch level rules, it seems to work on both switches & HAP ac2, and should be HW-accele...
by usovalx5
Wed Apr 01, 2020 4:39 pm
Forum: General
Topic: Isolating hosts inside vlan [SOLVED]
Replies: 8
Views: 3685

Re: Isolating hosts inside vlan [SOLVED]

Hmm, the reason I thought about brdige filtering - I want default route on the guest vlans to have different MAC from internal network. The reason being, windows uses MAC address of default route to recognize networks, and stores network parameters (like public / private, name, etc) per-MAC. From wh...
by usovalx5
Wed Apr 01, 2020 12:59 pm
Forum: General
Topic: Isolating hosts inside vlan [SOLVED]
Replies: 8
Views: 3685

Re: Isolating hosts inside vlan [SOLVED]

I was afraid of that answer :/ I don't question that switches & HAP can do it, just feels as massive overcomplication. 10 more vlans, set them up on HAP AC and two switches (those are even worse with web-page only interface). Then corresponding vlan interfaces, single--vlan-port bridges to chang...
by usovalx5
Wed Apr 01, 2020 3:25 am
Forum: General
Topic: Isolating hosts inside vlan [SOLVED]
Replies: 8
Views: 3685

Isolating hosts inside vlan [SOLVED]

Hi, I need a bit of advise on how to isolate hosts inside vlan. My setup -- I have hap AC2 working as internet router, a bunch of devices connected directly to it and then another few via a couple of mikrotik managed switches (RB260GS). I have set up a couple of vlans, to separate my nas & PCs f...
by usovalx5
Thu Mar 19, 2020 1:11 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Newbie question -- setting up 2 router network with isolated guest subnet
Replies: 4
Views: 1488

Re: Newbie question -- setting up 2 router network with isolated guest subnet

Thanks for your reply. Regarding #2, this "interface bridge filter" rule was generated by one of the QuickSet script. Not sure right now which one it was though. It was blocking second router from getting the address via DHCP, that's why it had ip address set manually on the xlink interfac...
by usovalx5
Sun Mar 15, 2020 9:00 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Newbie question -- setting up 2 router network with isolated guest subnet
Replies: 4
Views: 1488

Re: Newbie question -- setting up 2 router network with isolated guest subnet

And second router: Router 2 (HAP wireless AP & some more ethernet devices) /interface wireless set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n mode=ap-bridge set [ find default-name=wlan2 ] band=5ghz-a/n/ac mode=ap-bridge /interface bridge add name=br1 /interface bridge filter add action=drop ch...
by usovalx5
Sun Mar 15, 2020 8:59 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Newbie question -- setting up 2 router network with isolated guest subnet
Replies: 4
Views: 1488

Re: Newbie question -- setting up 2 router network with isolated guest subnet

Adding current setup as separate post, for some reason formatting was glitching: Router 1 (HEX, bunch of ethernet devices + WAN uplink) /interface bridge add name=br1 /ip pool add name=dhcp ranges=192.168.123.50-192.168.123.200 /ip dhcp-server add address-pool=dhcp disabled=no interface=br1 name=dhc...
by usovalx5
Sun Mar 15, 2020 8:58 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Newbie question -- setting up 2 router network with isolated guest subnet
Replies: 4
Views: 1488

Newbie question -- setting up 2 router network with isolated guest subnet

Hello, I'm trying to set up small network using two mikrotik routers. So far I think I got the basic setup working -- machines can see each other and wifi is working. On the first router, one port is designated as WAN (with QuickSet generated firewall), and all other ports are connected together int...