Community discussions

MikroTik App

Search found 12 matches

by tobcon
Tue Apr 23, 2024 2:08 am
Forum: General
Topic: Check Gateway ping failover not working for Provider
Replies: 4
Views: 466

Re: Check Gateway ping failover not working for Provider

My provider now gave me an IP within its network which I can use as up metric. Somehow, I'm unable to test recursive routing. Does it not work with different routing tables? This is my test setup: # mangle rule > /ip/firewall/mangle export where new-routing-mark=test /ip firewall mangle add action=m...
by tobcon
Sun Apr 21, 2024 1:45 pm
Forum: General
Topic: Check Gateway ping failover not working for Provider
Replies: 4
Views: 466

Check Gateway ping failover not working for Provider

Hello I have a Provider, which has its first hop within the local POP. This means, if there is an issue outside the local POP, the gateway still can be pinged. But connection to the Internet is not available anymore. Due to this circumstance, the route, even with check-gateway enabled, still keeps b...
by tobcon
Tue Sep 05, 2023 4:00 pm
Forum: Scripting
Topic: REST API SFP Temperature / SFP RX Loss parameters [SOLVED]
Replies: 2
Views: 2769

REST API SFP Temperature / SFP RX Loss parameters [SOLVED]

Hello I'm trying to query the SFP Parameters which are available via CLI with a command like this: > /interface/ethernet monitor sfp-sfpplus1 name: sfp-sfpplus1 status: no-link auto-negotiation: disabled sfp-module-present: yes sfp-rx-loss: yes sfp-tx-fault: no sfp-type: SFP/SFP+/SFP28 sfp-connector...
by tobcon
Fri Jul 21, 2023 1:22 am
Forum: SwOS
Topic: CSS610 LAG VLAN confusion [SOLVED]
Replies: 2
Views: 6113

Re: CSS610 LAG VLAN confusion [SOLVED]

In the end, I did the same. Configured the LAG and just put all ports of the LAG into the VLAN. Seems to work.

Still would be great to get this documented if this is the correct way of handling it.
by tobcon
Thu Jul 20, 2023 3:50 pm
Forum: SwOS
Topic: CSS610 LAG VLAN confusion [SOLVED]
Replies: 2
Views: 6113

CSS610 LAG VLAN confusion [SOLVED]

Hello

I have a CSS610-8P-2S+IN. I'm confused about its LAG IEEE 802.3ad (LACP) feature.

In the Tab LAG, I have configured two ports to be in the same Group in the mode static.

I want this LAG to be Tagged with the VLAN. How is this reflected in the VLAN Tab? The VLAN Tab just supports the ports.
by tobcon
Mon Jun 05, 2023 6:24 pm
Forum: General
Topic: TCP to my VPN GW is filtered as invalid packet [SOLVED]
Replies: 5
Views: 2349

Re: TCP to my VPN GW is filtered as invalid packet [SOLVED]

Ok, I have found the issue. The TCP SYN from the Server is being sent to the Router and the Router forwards it to the VPN-GW in the same Subnet, which then routes the Packet to the VPN Client. But as they are in the same Subnet, the TCP SYN/ACK is sent directly from the VPN-GW to the Server. Because...
by tobcon
Mon Jun 05, 2023 1:34 am
Forum: General
Topic: TCP to my VPN GW is filtered as invalid packet [SOLVED]
Replies: 5
Views: 2349

Re: TCP to my VPN GW is filtered as invalid packet [SOLVED]

Sure, the config is attached to the post. The VPN GW provides multiple purposes. The purpose which causes issues here is providing access to a remote Webserver. In the diagram, the green one shows the way which works without TCP retransmits, and the red one shows the way with the delay and TCP retra...
by tobcon
Mon Jun 05, 2023 12:52 am
Forum: General
Topic: TCP to my VPN GW is filtered as invalid packet [SOLVED]
Replies: 5
Views: 2349

TCP to my VPN GW is filtered as invalid packet [SOLVED]

Hello I have a Mikrotik Router (CCR1009) with two VLAN/Subnet. One is 50 / 172.16.50.0/24 and the other is 90 / 172.16.90.0/24. The 50 is used for Servers and the 90 is used for Clients. I have a Server at 172.16.50.140 and a VPN GW (WireGuard) at 172.16.50.100. The VPN GW provides 192.168.99.0/24 t...
by tobcon
Sun Dec 04, 2022 10:05 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: igmp proxy - source address is local
Replies: 2
Views: 672

Re: igmp proxy - source address is local

igmp-proxy interface status also looks good to me user@fw-xxx0-0] > /routing igmp-proxy interface print status Flags: X - disabled, I - inactive, D - dynamic; U - upstream 0 U interface=provider threshold=1 alternative-subnets=0.0.0.0/0 upstream=yes source-ip-address=77.109.xxx.xx rx-bytes=0 rx-pack...
by tobcon
Sun Dec 04, 2022 3:25 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: igmp proxy - source address is local
Replies: 2
Views: 672

Re: igmp proxy - source address is local

Upgraded to v7.6 but still same issue
by tobcon
Sat Dec 03, 2022 2:19 am
Forum: Beginner Basics
Topic: igmp proxy - source address is local
Replies: 2
Views: 672

igmp proxy - source address is local

Hello I'm trying to use the IGMP Proxy to watch Multicast TV. My WAN interface is in a Bridge interface. I have declared the Bridge interface as upstream for the IGMP Proxy. Still I'm getting these Errors and also TV isn't working. Any ideas? Is this maybe a hairpin Firewall config issue? 01:06:36 i...