Community discussions

Search found 59 matches

  • 1
  • 2
by antispam
Thu Aug 15, 2019 8:43 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: [SOLVED] New CRS305 not reachable via Management
Replies: 1
Views: 135

Re: New CRS305 not reachable via Management

I fixed this. Another hardware reset via Reset button for exactly 5 seconds worked. Probably I pressed too long before. Immediately when the user LED started flashing, I stopped pressing. Then I went to System --> Routerboard --> Settings and changed: - Booted OS: SwOS - Boot mode: DHCP SwOS was rea...
by antispam
Thu Aug 15, 2019 8:28 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: [SOLVED] New CRS305 not reachable via Management
Replies: 1
Views: 135

[SOLVED] New CRS305 not reachable via Management

Hi together, I bought a CRS305-1G-4S+IN switch and installed it today. At first it worked fine, when it came with RouterOS. Since doing some updates and booting to SwitchOS, the device is not reachable. A hardware reset didn't help. Following steps were done: 1. Booted switch first time 2. Installed...
by antispam
Tue Aug 13, 2019 8:39 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CRS305 - Bent switchports (Quality issue)
Replies: 2
Views: 722

CRS305 - Bent switchports (Quality issue)

Hi,

I ordered three CRS305-1G-4S+IN Switches, all of them seem to have bent SFP ports and one bent RJ45 port.
Could someone tell me if this is normal? Please look up the following photo:
Image
Image
by antispam
Mon Aug 12, 2019 12:03 am
Forum: Beginner Basics
Topic: MTU configuration for jumbo frames
Replies: 5
Views: 395

Re: MTU configuration for jumbo frames

Thanks for the reply, I get the issue. My Gateway on the first interface is an OpenWRT router, which only allows an MTU of 1500. I can't adjust it there. That's why I wanted to enable jumbo frames only for my LAN. Should I only adjust L2 MTU and not the normal MTU / Actual MTU settings? Would this h...
by antispam
Sun Aug 11, 2019 11:28 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: MTU configuration for jumbo frames
Replies: 5
Views: 395

Re: MTU configuration for jumbo frames

After running above setup for a while, I noticed that accessing the internet is really slow. My transfer rate was capped to around 10Mpbs, everything else was slow when I reached this transfer rate. After setting all MTU parameters from 9204 to 1500, the problem was fixed. Something seems wrong in t...
by antispam
Sun Aug 11, 2019 5:28 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: MTU configuration for jumbo frames
Replies: 5
Views: 395

MTU configuration for jumbo frames

Hi, I want to configure my RouterOS for jumbro frames (MTU size 9000). What I did so far was adjusting the L2MTU and the MTU size to the maximum the device supports (9204) for all interfaces and for my bridge. My problem: I don't get the difference between L2MTU, Actual MTU and MTU. My interface and...
by antispam
Sun Aug 11, 2019 5:18 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: SwOS on CRS210-8G-2S+IN switch? [SOLVED]
Replies: 3
Views: 324

Re: SwOS on CRS210-8G-2S+IN switch? [SOLVED]

Thanks for you reply. Flashing SwOS to my device is also not possible?
by antispam
Sat Aug 10, 2019 10:31 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Power consumption difference - CSS326 / CRS326
Replies: 1
Views: 277

Power consumption difference - CSS326 / CRS326

Hi, I'm deciding between the switch models CSS326 and CRS326, which seem to have an identical hardware (except routing functionality and dual boot). After checking both datasheets, I've seen that there the power consumption seems to be different. CSS326 - 19W max power consumption: https://mikrotik....
by antispam
Sat Aug 10, 2019 3:58 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: SwOS on CRS210-8G-2S+IN switch? [SOLVED]
Replies: 3
Views: 324

SwOS on CRS210-8G-2S+IN switch? [SOLVED]

Hi, I bought a CRS210-8G-2S+IN switch and was sure that it is able to run with SwOS, since I have seen a few users here in this forum saying so. Sadly I can't find an option to boot with SwOS in System --> Routerboard --> Settings. Could someone please help me to get SwOS up and running? Thanks a lo...
by antispam
Sat Aug 10, 2019 6:04 am
Forum: Useful user articles
Topic: Using Splunk to analyse MikroTik logs 2.7 (Graphing everything) Topic is solved
Replies: 220
Views: 66743

Re: Using Splunk to analyse MikroTik logs 2.7 (Graphing everything) Topic is solved

The filter rule prefix was changed to be more uniform. So I may have mixed up some from script to Splunk code. One the "Live Attack" dashboard, click Edit->Source. There you will near the top find some like this: <search id="base_search"> <query> sourcetype=mikrotik module=firewall rule=FI_D_port-t...
by antispam
Tue Aug 06, 2019 3:34 pm
Forum: Useful user articles
Topic: Using Splunk to analyse MikroTik logs 2.7 (Graphing everything) Topic is solved
Replies: 220
Views: 66743

Re: Using Splunk to analyse MikroTik logs 2.7 (Graphing everything) Topic is solved

Using 2.7, it's mentioned that the "defconf: drop all not coming from LAN" rule should have the prefix 'FI_D_port-test'. When I set that, the Live Attack dashboard doesn't populate as it appears from the source in the dashboard it is searching for 'FW_Drop_all_from_WAN'. When changing this to 'FI_D_...
by antispam
Thu Apr 04, 2019 8:47 am
Forum: The Dude
Topic: Programmatically adjust devices?
Replies: 8
Views: 681

Re: Programmatically adjust devices?

All that concerns mass mailing, that you must use bulk mail software. This is a very promising software, aimed at the result. Just [removed link].
by antispam
Thu Mar 28, 2019 12:41 am
Forum: The Dude
Topic: The Dude questions
Replies: 4
Views: 942

Re: The Dude questions

Do you also need to gather e-mails from different websites for your database? What software do you use? I use Atompark for it, if you wish to try then create an [link removed], their support is always online and will help you with any issue.
by antispam
Fri Sep 28, 2018 11:02 pm
Forum: Announcements
Topic: Tik App, MikroTik android utility ALPHA test
Replies: 419
Views: 139509

Re: Tik App, MikroTik android utility ALPHA test

Your prayers have been answered https://testflight.apple.com/join/wGEkmFU9

Sweet sound of routing
by antispam
Thu Sep 06, 2018 11:49 am
Forum: Announcements
Topic: Tik App, MikroTik android utility ALPHA test
Replies: 419
Views: 139509

Re: Tik App, MikroTik android utility ALPHA test

some leaked photos of iOS version.

https://twitter.com/mikrotik_com/status ... 6277917696

Image
Image

Could this design be on android also?

https://imgur.com/a/xOQIUEa
by antispam
Sat Aug 12, 2017 2:57 pm
Forum: The Dude
Topic: Weird slow connection trought usb ethernet adapter
Replies: 2
Views: 910

Re: Weird slow connection trought usb ethernet adapter

The firmware version is the latest: 3.33 And yes probably adding a switch would fix the problems inmediately, but I'm only using 5 out of 10 ports of the AP, so why bought another 5ports switch(If thers no solution I probably will bought one, but I want to try all possibilities first). And the CPU L...
by antispam
Sat Aug 12, 2017 3:34 am
Forum: The Dude
Topic: Weird slow connection trought usb ethernet adapter
Replies: 2
Views: 910

Weird slow connection trought usb ethernet adapter

Hello, I'm facing a weird problem. I have an 2011UiAS-2HnD configured as AP and I've worked with that two years without problem but, today I've bought and USB ethernet adapter(Ugreen USB 3.0 gigabit) to get wired connection to my Nintendo Switch. I had connected the adapter to the console and the ca...
by antispam
Mon May 01, 2017 9:58 pm
Forum: Announcements
Topic: Winbox 3.11 released!
Replies: 94
Views: 281340

Re: Winbox 3.11 released!

Winbox 3.11 fails to connect over MAC address on my Windows 10 PC with many NIC. Works fine over IP, once the device has an IP address.
by antispam
Mon May 01, 2017 9:38 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't configure RBwAP2nD-BE (wAP) - SOLVED
Replies: 9
Views: 3878

Re: Can't configure RBwAP2nD-BE (wAP)

I tried on another PC but it too had multiple NIC. I never expected that a company making networking equipment would make a utility that fails without even a warning on such a PC. The default configuration problem is that I would have expected the wAP to ship in a configurable state, which means wit...
by antispam
Mon May 01, 2017 6:11 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't configure RBwAP2nD-BE (wAP) - SOLVED
Replies: 9
Views: 3878

Re: Can't configure RBwAP2nD-BE (wAP)

It turned out the wAP has a very poor (unintuitive) default configuration and that Winbox has a bug on PCs with multiple network adapters. As suggested by my distributor, I used another PC with a single network adapter and it worked just fine. I was able to configure the wAP in "WISP AP" mode and it...
by antispam
Fri Apr 21, 2017 3:37 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't configure RBwAP2nD-BE (wAP) - SOLVED
Replies: 9
Views: 3878

Re: Can't configure RBwAP2nD-BE (wAP)

I tried with and without a switch. In wireshark I do see the device MAC address, because it brodcasts its software version using the Cisco Discovery Protocol. I also see some BOOTP requests on boot under some circumstances, but wasn't successful with the netinstall. I tried connecting using the MAC ...
by antispam
Thu Apr 20, 2017 6:59 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't configure RBwAP2nD-BE (wAP) - SOLVED
Replies: 9
Views: 3878

Re: Can't configure RBwAP2nD-BE (wAP)

Thanks, this is the first thing I tried but I don't see any device in "Neighbors" using WinBox 3.11. I contacted tech support and they told me that the firewall is on by default on the Ethernet port and that I can't connect, I should use WiFi instead. The problem is, I don't detect any SSID and the ...
by antispam
Wed Apr 19, 2017 10:13 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't configure RBwAP2nD-BE (wAP) - SOLVED
Replies: 9
Views: 3878

Re: Can't configure RBwAP2nD-BE (wAP)

The device is brand new. I have 4 of them, tested 3 and they all have the same behavior. I tried pushing the reset button (and holding it for several seconds) while the device is on, as well as holding it before applying power. It doesn't seem to do anything. The LEDs turn on for some time, blink a ...
by antispam
Wed Apr 19, 2017 8:36 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't configure RBwAP2nD-BE (wAP) - SOLVED
Replies: 9
Views: 3878

Can't configure RBwAP2nD-BE (wAP) - SOLVED

Hi I bought the wAP black edition (RBwAP2nD-BE). The IP address is supposed to be 192.168.88.1 according to manual. And the default SSID should be "Mikrotik". I power the device, the LEDs turn on temporarily, but the wireless LEDs turn off and I don't see any SSID. I also can't ping 192.168.88.1 and...
by antispam
Sun Feb 05, 2017 11:22 pm
Forum: General
Topic: RB912UAG-5HPnD | Console Port | Serial Connection
Replies: 0
Views: 307

RB912UAG-5HPnD | Console Port | Serial Connection

Hello,

is there a serial interface on the RB912UAG-5HPnD ?
i tried to connect with a cisco-cable (RJ45 -> Serial) but it didn't worked out. (i thought it could be a combi-jack for ethernet and serial :-P)

so it it somehow possible to do that on this board?

thank you
by antispam
Fri Mar 11, 2016 5:52 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RBGroove A-52HPn Antenna Pattern
Replies: 5
Views: 1074

Re: RBGroove A-52HPn Antenna Pattern

It will be same as any other dipole

Image
by antispam
Tue Dec 09, 2014 11:55 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Port Forward MAC/IMEI Filter possible?
Replies: 0
Views: 438

Port Forward MAC/IMEI Filter possible?

Hi,
when I enter a port forward rule, then I can specify a MAC Adresse, which only can use this port forward rule... But whats with a mobile Phone? Can I use an IMEI adress instead of a MAC Adress, where its possible that only this IMEI can use this port forward rule?
by antispam
Mon Nov 10, 2014 8:19 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: OpenVPN without encryption on RouterOS 6
Replies: 7
Views: 3967

Re: OpenVPN without encryption on RouterOS 6

In fact "none" is valid OpenVPN encryption setting. Right now i have RouterOS 5.24 connected to Linux OpenVPN server with "cipher none" and it works without problem even when server does not support encryption ; On the RouterOS side is client configured to use cipher=any (which -as i've understood- ...
by antispam
Sun Nov 09, 2014 9:08 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: QuickSet screen does not update DNS server address
Replies: 0
Views: 630

QuickSet screen does not update DNS server address

Hello, when i use Quick Set to change router's ip address from eg. 192.168.88.1 to 192.168.23.1 it does not update DNS server address advertised by DHCP server, so all computers in network still get configured to use 192.168.88.1 as primary DNS even if there's no such machine. I think that quick set...
by antispam
Sun Nov 09, 2014 9:02 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: OpenVPN without encryption on RouterOS 6
Replies: 7
Views: 3967

OpenVPN without encryption on RouterOS 6

Hello, why it's no longer possible to use openvpn without encryption? I need to transfer lots of traffic through ovpn, but security is absolutely uninportant in this case. Also i want to route other data without vpn. Obvious step is to use unencrypted openvpn with optional compression (only if reall...
by antispam
Sat Sep 27, 2014 2:06 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Multiple APs with multiple VAPs and multiple VLANs
Replies: 0
Views: 579

Multiple APs with multiple VAPs and multiple VLANs

Hello, I have 3 RB951G-2HnD. The first one is used as the Router/Gateway. Device 2 and 3 are used as an AP in different rooms. Now I want to have 2 diefferent Wifis f.e. "HOME" and "GUEST" with a VLAN for the GUEST Network. The config on the Gateway device, where the DNS and the DHCPs are located, e...
by antispam
Tue Jul 22, 2014 9:17 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: v6.17 vs v6.7
Replies: 12
Views: 1929

Re: v6.17 vs v6.7

all software is numbered this way. linux kernel, MacOS etc. these are not decimals 6 indicates major release 17 indicates minor version No, not all software is numbered this way. Fortinet, Sonicwall, Cisco and many others do not use this limited scope. Mikrotik's version numbered 6.7 *should* be 6....
by antispam
Tue Jul 15, 2014 5:53 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750UP PoE output vs 2SHPn draw
Replies: 1
Views: 536

RB750UP PoE output vs 2SHPn draw

hi all- In real-world application, would an RB750UP be able to power a pair of Metal2SHPns? The specs for RB750 indicate it supports up to 500mA output, but the 2SHPn indicates its max draw is up to 11.5W, which could be up over 1A.. Do any other RB-series support this output if the 750UP is not ade...
by antispam
Sat Feb 15, 2014 1:02 pm
Forum: General
Topic: DNS Problems with static DNS entries
Replies: 3
Views: 939

Re: DNS Problems with static DNS entries

thx... ok i have to setup a domain suffix to dhcp settings!? for exaple "home.lan" and in Win 7 the same primary DNS Suffix "home.lan"? Whats with the static entrie? Its ok with "srvhome" or I have to enter the FQDN "srvhome.home.lan"? And whats with the Android clients? There is no possibility to e...
by antispam
Sat Feb 15, 2014 10:56 am
Forum: General
Topic: DNS Problems with static DNS entries
Replies: 3
Views: 939

DNS Problems with static DNS entries

Hello, I bought a RB951G-2HnD an set it up. Everthing works fine, but I have some problems with the static DNS... servers: 8.8.8.8 dynamic-servers: allow-remote-requests: yes max-udp-packet-size: 4096 query-server-timeout: 2s query-total-timeout: 10s cache-size: 2048KiB cache-max-ttl: 1w cache-used:...
by antispam
Wed Dec 11, 2013 4:59 pm
Forum: General
Topic: TPLINK WN722n
Replies: 0
Views: 558

TPLINK WN722n

I was using TPLINK WN722n in FW 5.xx and was working. Now in 6.xx seems not. I see that hardware is in system, but no interface is created [admin@rb] > system resource usb print detail 0 device="1:1" vendor="Linux 3.3.5 ehci_hcd" name="RB400 EHCI" serial-number="rb400_usb" vendor-id="0x1d6b" device-...
by antispam
Tue Dec 10, 2013 5:58 pm
Forum: General
Topic: Help Me pls with Queue
Replies: 15
Views: 2468

Re: Help Me pls with Queue

The way I would do it is, I would create a simple queue with the target and the destination as my subnet ie 172.17.0.0/24 setting the Max Limit as 100M for both Upload and Download. I then set the advanced setting with queue types I have created. PCQ 0 up and down. I then create a second queue with...
by antispam
Mon Sep 09, 2013 6:29 am
Forum: General
Topic: 6.3 No default config after upgrade to 6.3 on 951G 2HnD
Replies: 7
Views: 1559

Re: 6.3 No default config after upgrade to 6.3 on 951G 2HnD

Tested on ROS 6.2, no such problem, so I think it is 6.3 bug.
by antispam
Fri Sep 06, 2013 7:00 pm
Forum: General
Topic: 6.3 No default config after upgrade to 6.3 on 951G 2HnD
Replies: 7
Views: 1559

Re: 6.3 No default config after upgrade to 6.3 on 951G 2HnD

I got same problem on 750G, it can rename only eth1 to gateway, then other interface remain unchange, and no DHCP is set.
by antispam
Sat Mar 09, 2013 12:55 pm
Forum: General
Topic: FIREWALL Problem - Abuse from ISP - Hacking Virus Trojan
Replies: 4
Views: 1309

Re: FIREWALL Problem - Abuse from ISP - Hacking Virus Trojan

Hi, thanks for your answer, it must be one client in the local network. Who else could it be, normaly the fw should filter this? Here we have 30 devices, Smartphones, Android, iPhone, Tablets, MediaCenter, Win7 and Ubuntu etc. Is it possible to save the logs from the hole day automatic to a txt file...
by antispam
Fri Mar 08, 2013 11:51 pm
Forum: General
Topic: FIREWALL Problem - Abuse from ISP - Hacking Virus Trojan
Replies: 4
Views: 1309

FIREWALL Problem - Abuse from ISP - Hacking Virus Trojan

Hello, I have a Problem, I use a MT RB750GL 5.24 and today I got an email from my ISP which told me, that someone in my LAN use my I-Net Connection for hacking attacks. I cannot find anything on my devices, the androids and windows clients were scanned today, 100% no infection or something else. Is ...
by antispam
Thu Jul 19, 2012 10:24 pm
Forum: Scripting
Topic: Export WIFI MAC Access List on USB1
Replies: 2
Views: 1240

Re: Export WIFI MAC Access List on USB1

hi, it isnt working by drag and drop...
Unbenannt.PNG
by antispam
Thu Jul 19, 2012 11:44 am
Forum: Scripting
Topic: Export WIFI MAC Access List on USB1
Replies: 2
Views: 1240

Export WIFI MAC Access List on USB1

Hi,

is it possible to export the access list with the wifi MACs to the usb1 share/disk with a script?

And for the 2. step, import it from an other AP over SMB Share with a script too?

MikroTik RB751U-2HnD

I dont wanna copy everthing to all my APs.
by antispam
Thu Apr 19, 2012 12:09 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Router Board 750 GL DNS
Replies: 2
Views: 2730

Re: Router Board 750 GL DNS

Hi, I saw your post and I have the same problem, static DNS under Linux, Android is working, but under windows it isnt working. If I put an DNS suffix to the DHCP Server Options, it works under windows but not under Android etc. Could you please let me know what I exactly have to config? Im new with...
by antispam
Sun Nov 06, 2011 3:33 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Right WISP Router - Multiple ADSL / Logging / Bonding
Replies: 1
Views: 784

Right WISP Router - Multiple ADSL / Logging / Bonding

I never used Mikrotik before. But I am looking for the right router to run a little WISP. The router should handle max 200-300 PPOE clients. I think the right choise could be the Routerboard 1200 or 1100AH. - Sadly I not find many informations how many ADSL Modem I can connect to the Routerboard and...
by antispam
Thu Feb 10, 2011 1:35 am
Forum: Beginner Basics
Topic: QOS - Just want share the bandwidth between different IPs
Replies: 3
Views: 598

Re: QOS - Just want share the bandwidth between different IP

Hi fewi, thanks for the link, looks like that what I was looking for. I found also for PCQ a good example http://www.mikrotik.com/testdocs/ros/2. ... p#6.54.6.3

I will try and give you an update

Peter
by antispam
Wed Feb 09, 2011 10:30 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: QOS - Just want share the bandwidth between different IPs
Replies: 3
Views: 598

QOS - Just want share the bandwidth between different IPs

Hi I never configured QOS. My approach is to share the bandwidth between all my users (or may you can they IPs) without limit them on specific port or protocol type. An example would be: - I have a 4 Mbit/s connection - IP 1 and IP 2 are to the same time online - IP 1 do a download a file with max b...
by antispam
Sat Dec 18, 2010 4:59 pm
Forum: General
Topic: [SOLVED] Upgrade from 2.9.30 to 3.30
Replies: 7
Views: 1292

Re: Upgrade from 2.9.30 to 3.30

It was just the route backwards as you mentioned from one AP to the other.

Thanks for your help!
by antispam
Sat Dec 18, 2010 3:55 pm
Forum: General
Topic: [SOLVED] Upgrade from 2.9.30 to 3.30
Replies: 7
Views: 1292

Re: Upgrade from 2.9.30 to 3.30

Ok upgrade from 2 to 3 worked well! Also Bootloader upgrade and license worked well. But from 3.30 to 4.15 I have a little issue with the routing. Both Mikrotiks are bridged and the bridging works fine. On top is also a routing configured for the 192.168.1.x subnet from. But this not more work. :( I...
  • 1
  • 2