Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 62 matches

by scintilla
Sat Dec 17, 2016 3:23 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CRS112-8G-4S routing power far below specs (unusable)
Replies: 7
Views: 1812

Re: CRS112-8G-4S routing power far below specs (unusable)

yes
Well, sorry to bother you. My testbed is made just of masquerade. Please, What kpps value are you getting during a speedtest (OOKLA)?
You could get it easily:

interface monitor-traffic [interface]

Maybe my CRS112 is simply defective.
by scintilla
Sat Dec 17, 2016 3:15 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CRS112-8G-4S routing power far below specs (unusable)
Replies: 7
Views: 1812

Re: CRS112-8G-4S routing power far below specs (unusable)

maybe you should return it and buy something else. I have two CRS112's in service. both route 50mbps links just fine. I wouldn't expect such a low power CPU to route any faster. The specs on the site show a best case. Bottom line, if you need faster routing, buy a router that can handle double what...
by scintilla
Sat Dec 17, 2016 3:12 am
Forum: General
Topic: VLAN & CPU load on CRS-112-8G-4S-IN
Replies: 2
Views: 1611

Re: VLAN & CPU load on CRS-112-8G-4S-IN

Keep in mind that if you need, just connection tracking enabled, this router is able to process just 2.5 kpps.
Differently from other CRS models you could use it just as a switch.

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=114952
by scintilla
Sat Dec 17, 2016 2:58 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CRS112-8G-4S routing power far below specs (unusable)
Replies: 7
Views: 1812

Re: CRS112-8G-4S routing power far below specs (unusable)

Most of CRS router got enough power to manage a common internet connection of max 100 Mbps (most of the time 50 or 30 FTTC) As a switch this device will loose any market appeal. In my experience Is wrong to say that a CRS is intended as a switch, only the CRS112 is just a switch. This way to read sp...
by scintilla
Wed Nov 23, 2016 2:42 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CRS112-8G-4S routing power far below specs (unusable)
Replies: 7
Views: 1812

CRS112-8G-4S routing power far below specs (unusable)

I realized a simple test bench with CRS112-8G-4S, the results is astonishing slow. The test bed is made in this way: VM linux ------- CRS (192.168.100.1/24) -------- myLANrouter (10.100.1.1/24) --------- Internet To avoid any variability related to Internet I run: iperf3 -s on 10.100.1.192 host The ...
by scintilla
Fri Oct 02, 2015 12:23 pm
Forum: General
Topic: 100 % CPU on x86 ROS hotspot after v6.7 upgrade
Replies: 5
Views: 1259

Re: 100 % CPU on x86 ROS hotspot after v6.7 upgrade

the problem it's again here, currently I'm using 6.32.2
This time the CPU goes to 100% after few minutes after startup.

Profiler reports "management" as the most consuming CPU process (70%)
What does it mean?

I've assigned more CPU cores to the VM, how to let routerOS to recognize them?
by scintilla
Thu Jan 23, 2014 12:26 pm
Forum: General
Topic: 100 % CPU on x86 ROS hotspot after v6.7 upgrade
Replies: 5
Views: 1259

Re: 100 % CPU on x86 ROS hotspot after v6.7 upgrade

The candidate release solved the problem. :D :D :D
by scintilla
Thu Jan 23, 2014 12:26 pm
Forum: General
Topic: 100 % CPU on x86 ROS hotspot after v6.7 upgrade
Replies: 5
Views: 1259

Re: 100 % CPU on x86 ROS hotspot after v6.7 upgrade

The candidate release solved the problem. :D :D :D
by scintilla
Tue Jan 14, 2014 12:34 pm
Forum: General
Topic: 100 % CPU on x86 ROS hotspot after v6.7 upgrade
Replies: 5
Views: 1259

Re: 100 % CPU on x86 ROS hotspot after v6.7 upgrade

Mikrotik support sent me a v6.8 release candidate.
I will update the forum if the problem persist or not.
by scintilla
Mon Jan 13, 2014 6:05 pm
Forum: General
Topic: 100 % CPU on x86 ROS hotspot after v6.7 upgrade
Replies: 5
Views: 1259

100 % CPU on x86 ROS hotspot after v6.7 upgrade

We use an x86 router as school hotspot since 1 year. It authenticates clients by mac address. No problem until ROS 6.7 upgrade. Now CPU goes randomly to 100 %. Randomly means that this could happen after one hour or after five days. ROS Watchdog is unable to detect this situation. When this issue ha...
by scintilla
Fri May 24, 2013 11:44 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Any way to show CURRENT TX POWER table in terminal or ssh?
Replies: 3
Views: 2769

Re: Any way to show CURRENT TX POWER table in terminal or ss

It shows TX power set if wireless interface tx power is "card rates" if tx-power is set as default it doesn't show nothing. I'm near to a check by communication autority and want to be sure about ETSI compliance.... Winbox shows CURRENT TX POWER values out of any reason. Two equals cards (r52n) on s...
by scintilla
Thu Dec 27, 2012 12:15 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB951-2N hangs after activating adaptive noise immunity
Replies: 4
Views: 1271

Re: RB951-2N hangs after activating adaptive noise immunity

Hi Normis,

I checked for this specific bug on ROS change log without success. Anyway I followed your suggestion. I can confirm you: NOW IT WORKS.

Have a nice Christmas festivity
by scintilla
Fri Dec 14, 2012 10:11 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Mixed RB Link Adaptive Noise Immunity breaks the link
Replies: 0
Views: 628

Mixed RB Link Adaptive Noise Immunity breaks the link

The link is between: SXT ROS v 5.14 --- RB532 ROS v 2.9.38 SXT is configured as "station". After enabling Client mode Adaptive Noise Immunity the link was lost. Disabling it makes the link registering correctly. This is a temporary link configuration, the RB 532 will be replaced by another SXT. I wa...
by scintilla
Thu Dec 13, 2012 7:50 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB951-2N hangs after activating adaptive noise immunity
Replies: 4
Views: 1271

Re: RB951-2N hangs after activating adaptive noise immunity

Which RouterOS version are you using, and which mode did you select? We tried on v6 and it works fine with this board.
I tried on several different versions 5.11 to 5.20.

6 could be considered stable?
Could you test on 5.21?
by scintilla
Thu Nov 15, 2012 12:03 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB951-2N hangs after activating adaptive noise immunity
Replies: 4
Views: 1271

RB951-2N hangs after activating adaptive noise immunity

I installed several RB951-2N during last 2 months.
Each time I tried to activate adaptive noise immunity the Routerboard becomes inaccessible.
Each time I had to push reset button and reconfigure any setting from zero.
by scintilla
Fri Sep 03, 2010 1:42 pm
Forum: SwOS
Topic: Wake on lan
Replies: 2
Views: 3102

Wake on lan

Does SwOS support Wake on Lan?

---
search tags: WOL
by scintilla
Tue Jul 20, 2010 12:26 pm
Forum: Scripting
Topic: Script: SSH to another Server, Grab Info
Replies: 9
Views: 3379

Re: Script: SSH to another Server, Grab Info

because mikrotik supports UPS managing, could be usefull to script telnet / ssh sessions to shutdown any other box device (nas) in the network.
by scintilla
Mon Dec 28, 2009 6:22 pm
Forum: The User Manager
Topic: Old UM (ROS 3.30) strange paypal payment is thousands euro
Replies: 1
Views: 833

Old UM (ROS 3.30) strange paypal payment is thousands euro

I'm configuring Hotspot and UM on a 411AR hardware. I configured 1 subscriber with this credits: Name Time Full Price (EUR) Extended Price (EUR) 30minuti 10m 1.00 unavailable Mensile 4w:2d 23.90 unavailable Trimestrale 12w:6d 59.00 unavailable settimanale 1w 8.00 unavailable I configured 1 test user...
by scintilla
Fri Dec 11, 2009 11:35 am
Forum: Scripting
Topic: SMS script run and variable passing. Any help?
Replies: 7
Views: 3040

Re: SMS script run and variable passing. Any help?

maybe the subject could be confusing. I'm referring to GSM Short Message System sript run feature. :cmd is explained in this page and works http://wiki.mikrotik.com/wiki/Sms problem is remote variable settings by script. if you have one script that sets some value, first you have to set up the varia...
by scintilla
Thu Dec 10, 2009 3:51 pm
Forum: Scripting
Topic: SMS script run and variable passing. Any help?
Replies: 7
Views: 3040

Re: SMS script run and variable passing. Any help?

UP

any answer?
by scintilla
Mon Nov 30, 2009 6:20 pm
Forum: Scripting
Topic: SMS script run and variable passing. Any help?
Replies: 7
Views: 3040

SMS script run and variable passing. Any help?

Wiki is not clear about this usefull function I send an sms like this: :cmd mypass script myscript myvar=hello this is "myscript" code: :global myvar :log info "--- myscript run" :log info $myvar :log info "--- myscript end" It doesn't work. I also tryed to declare myvar "local" without success. The...
by scintilla
Tue Sep 29, 2009 9:42 am
Forum: Scripting
Topic: Unofficial ROS V4 Dynamic DNS Update Script for ChangeIP.com
Replies: 0
Views: 665

Unofficial ROS V4 Dynamic DNS Update Script for ChangeIP.com

It' only my first successful trying. Script worked in my simple home environment (just a single pppoe connection). I doesn't test it another situation. Anyway it could work for you. There are still some :log info placed there to debug script # Define User Variables :global ddnsuser "USERNAME" :globa...
by scintilla
Sat Sep 26, 2009 9:02 pm
Forum: General
Topic: Beta4
Replies: 11
Views: 1501

Re: Beta4

my difficult on V3 script running was dued to :foreach sentence.

It destroy local variable used as index.
by scintilla
Sat Sep 26, 2009 8:57 pm
Forum: General
Topic: V4.0 RC1 - script bug - variable scope/lifetime :foreach
Replies: 3
Views: 1463

V4.0 RC1 - script bug - variable scope/lifetime :foreach

index variable used in :foreach sentence will live only inside :foreach scope. If variable used is local or global it will be destroyed. # Define Local Variables :local rt # Loop thru interfaces and look for ones containing # default gateways without routing-marks :foreach rt in=[/ip route find dst-...
by scintilla
Sat Sep 26, 2009 8:33 pm
Forum: General
Topic: Beta4
Replies: 11
Views: 1501

V4.0 RC1 - script bug find - dynamic dns related

hmmm... for some reason, you should use :put [:find [:tostr [/ip route get 0 gateway-status]] "pppoe-out1"] (checked with 3.28 + routing-test) Usefull suggestion to demonstrate another V4.0 bug :( It works on terminal: [admin@Scinty433] > :put [:tostr [:find [:tostr [/ip route get 0 gateway-status]...
by scintilla
Fri Sep 25, 2009 4:42 pm
Forum: General
Topic: os keep sthuting down after installation
Replies: 2
Views: 380

Re: os keep sthuting down after installation

Are you running on routerboard hardware?
If yes, did you upgrade firmware bootloader?

http://wiki.mikrotik.com/wiki/How_to_k ... p-to-date
by scintilla
Fri Sep 25, 2009 1:16 pm
Forum: General
Topic: V4.0 beta RC1 - script bug find - dynamic dns related
Replies: 3
Views: 996

Re: V4.0 beta RC1 - script bug find - dynamic dns related

Inside the full script there is not:

ip route get 0

it was only a quick way to test something else from terminal.
by scintilla
Fri Sep 25, 2009 2:33 am
Forum: General
Topic: V4.0 beta RC1 - script bug find - dynamic dns related
Replies: 3
Views: 996

V4.0 beta RC1 - script bug find - dynamic dns related

I found other script problems.. 1) Strange global variables behavior Global variables are correctly set during script execution ... But after script execution :env print will report some variable with correct value and some variable [:nothing] Every execution, same result, (i'm usind DDNS script to ...
by scintilla
Fri Sep 25, 2009 2:26 am
Forum: General
Topic: Beta4
Replies: 11
Views: 1501

Re: Beta4

Trying to implement this "bad style" substring search ... I found this doesn't work too :( [admin@Scinty433] > :put [/ip route get 0 gateway-status] 213.205.XX.XX reachable pppoe-out1 [admin@Scinty433] > :put [:find [/ip route get 0 gateway-status] "pppoe-out1"] [admin@Scinty433] > :put [:find [/ip ...
by scintilla
Fri Sep 25, 2009 2:05 am
Forum: General
Topic: Beta4
Replies: 11
Views: 1501

Re: Beta4

Fine, problems wrote on this forum was solved. But I found other script problems.. :( 1) Strange global variables behavior 2) different result of route "get" sentence > :put [/ip route get 0] .id=*30000001;dst-address=0.0.0.0/0;gateway=213.205.52.18;gateway-status=213.205 .52.18 reachable pppoe-out1...
by scintilla
Thu Sep 24, 2009 5:52 pm
Forum: General
Topic: V4.0 beta 4 - script bug - ip route find dst-address - DDNS
Replies: 8
Views: 1645

Re: V4.0 beta 4 - script bug - ip route find dst-address - DDNS

I will be loading up 4.x this week and making a script that works. . . on my top priority list going forward. It seems like global variables dont work in 4.x, or something else is wrong. Will post more details in a bit. uhmm... for sure DDNS script doesn't work. I Found problem with this sentence: ...
by scintilla
Thu Sep 24, 2009 2:45 am
Forum: General
Topic: V4.0 beta 4 - script issue - :environment print
Replies: 2
Views: 794

Re: V4.0 beta 4 - script issue - :environment print

V4.0 rc1 fixed it.
by scintilla
Thu Sep 24, 2009 2:23 am
Forum: General
Topic: Beta4
Replies: 11
Views: 1501

Re: Beta4

Damnation... I was going to bed...

How to resist? .... I'm going to upgrade..
by scintilla
Wed Sep 23, 2009 10:26 am
Forum: General
Topic: V4.0 beta 4 - script error bug - interface monitor do
Replies: 6
Views: 1420

Re: V4.0 beta 4 - script error bug - interface monitor do

probably this is only a stupid puntualization. I'm looking to catch "idle-time". In your example doesn't compare... but you take an ethernet interface. Anyway .. theorically .. fixing DO sentence will make everything work ... this will work in next 4.0beta release. will look like this: [admin@MikroT...
by scintilla
Wed Sep 23, 2009 10:19 am
Forum: General
Topic: V4.0 beta 4 - script bug - ip route find dst-address - DDNS
Replies: 8
Views: 1645

Re: V4.0 beta 4 - script bug - ip route find dst-address - DDNS

this will be fixed in next release of 4.0beta
does Mikrotik have any beta release plan?
I have to take decision about waiting a new beta release or downgrade to V3.30 (license key downgrade terror .. :D )
by scintilla
Tue Sep 22, 2009 11:20 pm
Forum: General
Topic: V4.0 beta 4 - script bug - ip route find dst-address - DDNS
Replies: 8
Views: 1645

Re: V4.0 beta 4 - script bug - ip route find dst-address - DDNS

Try
/ip route find dst-address="0.0.0.0/0" 
with quotation marks, maybe that'll work? I don't have a V4 device around to test it.
I already tryed, doesn't work.
by scintilla
Tue Sep 22, 2009 9:29 pm
Forum: General
Topic: V4.0 beta 4 - script error bug - interface monitor do
Replies: 6
Views: 1420

Re: V4.0 beta 4 - script error bug - interface monitor do

some terminal test to avoid any dubt about the bug: > :put [/int find name="vpnArgos"] *9 /interface pptp-client monitor [/int find name="vpnArgos"] once status: "connected" uptime: 11h41m3s idle-time: 59m57s encoding: "MPPE128 stateless" mtu: 1460 mru: 1460 >/interface pptp-client monitor [/int fin...
by scintilla
Tue Sep 22, 2009 9:08 pm
Forum: General
Topic: V4.0 beta 4 - script bug - ip route find dst-address - DDNS
Replies: 8
Views: 1645

V4.0 beta 4 - script bug - ip route find dst-address - DDNS

I found this bug because changeip DDNS update script doesn't work after V4.0 beta 4 upgrade. /ip route find dst-address=0.0.0.0/0 doesn't work. I made some terminal test to demonstrate it: > foreach r in=[/ip route find active=yes ] do={:put [/ip route get $r dst-address]} 0.0.0.0/0 10.1.1.0/24 10.1...
by scintilla
Mon Sep 21, 2009 12:56 pm
Forum: General
Topic: V4.0 beta 4 - script error bug - interface monitor do
Replies: 6
Views: 1420

Re: V4.0 beta 4 - script error bug - interface monitor do

0 is interface array index. anyway ... everything works without DO={....}
by scintilla
Mon Sep 21, 2009 11:33 am
Forum: General
Topic: SMS receiving - test report and feature requested
Replies: 1
Views: 625

SMS receiving - test report and feature requested

I'm using SMS receiving and sending features succesfully on a 411AR board linked via serial0 to a Telit gt 864 Python modem. I think could be usefull to catch someway sms script sender number to make possible sms answer. I try to explain me better: If i run a script, sending an sms from my mobile ph...
by scintilla
Mon Sep 21, 2009 11:03 am
Forum: General
Topic: V4.0 beta 4 - script error bug - interface monitor do
Replies: 6
Views: 1420

V4.0 beta 4 - script error bug - interface monitor do

I successfully used this script line with ROS V3.28
V4.0 beta 4 reported me a strange error:

/interface pptp-client monitor 0 once do={:put ciao}

Script Error: attempt to index a function value
by scintilla
Mon Sep 21, 2009 10:59 am
Forum: General
Topic: V4.0 beta 4 - script issue - :environment print
Replies: 2
Views: 794

V4.0 beta 4 - script issue - :environment print

As reported by user changeip,

I found the same problem:

:env print

doesn't print global and local variables, but a lot of ... OS "debug like" information

Additional search words: bug
by scintilla
Mon Sep 14, 2009 2:09 pm
Forum: General
Topic: serial 0 GPRS connection, PPP doesn't start
Replies: 3
Views: 875

Re: serial 0 GPRS connection, PPP doesn't start

I've done RB150 configuration reset.

The problem is only related to this router board.
There is any hardware limitation about serial port managing?
by scintilla
Thu Sep 10, 2009 4:45 pm
Forum: General
Topic: serial 0 GPRS connection, PPP doesn't start
Replies: 3
Views: 875

Re: serial 0 GPRS connection, PPP doesn't start

very strange.

I build up the same test bench with a 433AH. It works.
by scintilla
Fri Sep 04, 2009 5:10 pm
Forum: General
Topic: serial 0 GPRS connection, PPP doesn't start
Replies: 3
Views: 875

serial 0 GPRS connection, PPP doesn't start

I need to make a routerboard driving a Telit GPRS Modem to connect internet by a Vodafone Italy SIM. RB log, reports about each 2 minutes: initializing modem... diling out ... without never reporting "connected" :( The SIM is PIN unlocked. A XP PC connects succesfully with the same modem and SIM. I ...
by scintilla
Thu Aug 27, 2009 11:08 am
Forum: General
Topic: GPS & NTP - RouterBoard time stability?
Replies: 10
Views: 3667

Re: GPS & NTP - RouterBoard time stability?

UP
by scintilla
Thu May 22, 2008 8:20 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Help! RB333 poor wireless routing performances vs WDS-bridge
Replies: 2
Views: 1022

Re: Help! RB333 poor wireless routing performances vs WDS-bridge

Solution was to disable "connection tracking" that is enabled by default inside firewall settings group.

Now hiperlan routed "iperf" TCP troughput is about 49 Mbps!!!!! (only 3Mbps difference respect WDS-bridge)
by scintilla
Thu May 22, 2008 8:19 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: RB333 turbo Nstream bandwidth test, wdsbridge vs routing ptp
Replies: 1
Views: 1494

Re: RB333 turbo Nstream bandwidth test, wdsbridge vs routing ptp

Solution was to disable "connection tracking" that is enabled by default inside firewall settings group.

Now hiperlan routed "iperf" TCP troughput is about 49 Mbps!!!!! (only 3Mbps difference respect WDS-bridge)
by scintilla
Wed May 21, 2008 10:34 pm
Forum: General
Topic: Layer-2 routing for Mesh networks
Replies: 23
Views: 10947

Re: Layer-2 routing for Mesh networks

What would mean to compare a layer 2 solution like this to a layer 3 solution like OSPF? Is hard to make an overall judgment, maybe is better to analyze single features: -Topology change reaction time -overall link bandwidth -RB CPU usage -different media interoperability (mixed wireless, ethernet l...
by scintilla
Wed May 21, 2008 10:19 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Need consultation
Replies: 1
Views: 965

Re: Need consultation

I'm interested in maximum wi-fi speed at distance of 12 Km. We have limit at summary power of antenna and card - 1 W. Please, recommend some dish antennas with needed dBi. Wifi cards r52h have ability to regulate power in them, how much power we have to set them to avoid exceeding of summary power ...
by scintilla
Wed May 21, 2008 4:30 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: A question about CCQ
Replies: 7
Views: 1877

Re: A question about CCQ

and I should probably note that when the link carries a heavy traffic load the wireless speed does in general remain solid at 54MBit. The momentary associations at lower speeds are much more common when the link is quiet. I observed the same behaviour during my indoor tests in turbo mode with two R...
by scintilla
Wed May 21, 2008 1:42 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Disappearing wlan interface
Replies: 6
Views: 1829

Re: Disappearing wlan interface

We met the same problem with RB532 and SR5 Radio.

I cannot give a scientific explanation but....

we got this problem until we use UFL pigtail connectors.
Changing the pigtail connector to MMCX SOLVED THE PROBLEM.

We have a big statistic about 20 RB532 working H24 X 7 on field.
by scintilla
Wed May 21, 2008 12:53 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: DFS Mode
Replies: 19
Views: 52880

Re: DFS Mode

We implemented a private civic hiperlan network in venice ancient water city. Initially we set DFS to radar detect (to be compliant with italian regulations). In this environment, probably with a lot of boats radar we found poor performances caused by strange DFS activity. We found each RB using 518...
by scintilla
Wed May 21, 2008 6:38 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Help! RB333 poor wireless routing performances vs WDS-bridge
Replies: 2
Views: 1022

Help! RB333 poor wireless routing performances vs WDS-bridge

With two RB333 + XR5 and 2 iperf PC to generate tcp traffic, I obtain: 52,3 Mbps TCP troughput (87% cpu) with WDS-bridge configuration 40 Mbps TCP troughput (70% CPU) with 3 point to point subnets The strange thing is about CPU usage: 70 %. The poor performances is not a missing CPU power issue. I h...
by scintilla
Tue May 20, 2008 4:50 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: RB333 turbo Nstream bandwidth test, wdsbridge vs routing ptp
Replies: 1
Views: 1494

RB333 turbo Nstream bandwidth test, wdsbridge vs routing ptp

Last night I made something like more then 32 tests about two RB333 on several conditions 20 Mhz channel, 40 Mhz, Nstream (dynamic frame policy), turbo mode interference truoghput analisys and so on... I used twice RB333 with XR5 radio. and 2 RB532 with XR5 to generate interference ;) Everything equ...
by scintilla
Thu Mar 06, 2008 2:39 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: How to my router like a switch
Replies: 3
Views: 1235

Re: How to my router like a switch

I tried to implement a switch by bridging 2 ethernet ports on a Routerboard miniRouter 150. Using "iperf" on two hosts I reached 48 Mbps bandwidth. Changing the routerboard with a commercial 8 port switch I got 91 Mbps. The worst is: implementing 2 bridges each composed of two ports with 4 hosts imp...