Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 116 matches

by frankie
Thu Jul 27, 2017 1:46 pm
Forum: SwOS
Topic: CSS326 SwOS 2.4 no 10Gb speed on SPF+ interface
Replies: 4
Views: 1214

Re: CSS326 SwOS 2.4 no 10Gb speed on SPF+ interface

Have you tried set those ports to Auto Negotiation mode?
by frankie
Sat Jul 22, 2017 3:12 pm
Forum: SwOS
Topic: VLAN Tag passthrough on SwOS
Replies: 5
Views: 3791

Re: VLAN Tag passthrough on SwOS

No. There is no Q-in-Q and Mikrotik support eta in swOS.
any update on this thread? I'm about to buy a css326-24g switch and for lab use, we need to have q-in-q support. is it there, yet? this thread is a bit old, so I'm hoping the latest switch-os has it (?)
by frankie
Mon Jun 26, 2017 12:06 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CRS326 Switch Qos shaper is missing
Replies: 11
Views: 1541

Re: CRS326 Switch Qos shaper is missing

CSS326 (which uses switch) has Ingress Rate in Forwarding menu, but no Egress Rate. I think switch is capable but good question when it will be available.
by frankie
Fri Jun 16, 2017 11:07 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Where did CRS226-24G-2S+RM disappear ?
Replies: 10
Views: 2004

Re: Where did CRS226-24G-2S+RM disappear ?

Yes. Disappointing 16MByte Flash in $200 RouterOS device with 512MByte RAM. Such small amount of Flash were in ten year old RB133c rev B. :) Yes I know that CRS326 is a smart switch under control of SwOS or RouterOS system, but for upgrading 10MByte RouterOS file at least so many free MBytes necessa...
by frankie
Fri Jun 16, 2017 10:48 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB3011UIAS-RM
Replies: 4
Views: 711

Re: RB3011UIAS-RM

Often after storm ports on Mikrotik devices if not burns out may work in 10mbit full duplex or half duplex mode. Thus check that port status in Winbox/Webfig with PC or another SW/Mikrotik device.
by frankie
Thu Jun 15, 2017 12:30 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: rb1100ahx2 hardware fault?
Replies: 2
Views: 351

Re: rb1100ahx2 hardware fault?

What do you mean under "not turning on"? Not powering up at all (no led light, no beeper) or you must press a key in console to continue boot process? If so can you please post text output from console boot process?
by frankie
Mon Jun 12, 2017 8:34 pm
Forum: Announcements
Topic: Newsletter 76
Replies: 50
Views: 15515

Re: Newsletter 76

Which CPU architecture running RouterOS in CRS326-24G-2S+RM? ARM, MIPSBE or SMIPS? How it compares with CPU performance of CRS125 or CRS226?
by frankie
Sun Jun 11, 2017 4:18 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Where did CRS226-24G-2S+RM disappear ?
Replies: 10
Views: 2004

Re: Where did CRS226-24G-2S+RM disappear ?

Because it has newer generation switch CPU and faster Management CPU. On CRS326 all SFP+ interfaces can be used in 1G mode if required. CRS226 supports SFP only in port SFP+1.
by frankie
Sun Jun 11, 2017 12:12 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Why CRS326-24G-2S+RM doesn't show in https://mikrotik.com/products/?
Replies: 8
Views: 1394

Re: Why CRS326-24G-2S+RM doesn't show in https://mikrotik.com/products/?

Anyone knows on which CPU architecture running RouterOS in CRS326-24G-2S+RM? ARM, MIPSBE or SMIPS? How it compares with CPU performance of CRS125 or CRS226?
by frankie
Wed May 31, 2017 2:51 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CRS125-24G-1S-RM vs RB3011UiAS-RM benchmark
Replies: 7
Views: 2508

Re: CRS125-24G-1S-RM vs RB3011UiAS-RM benchmark

You can use switch2 and SFP port (with S-RJ01 module) on RB3011 for switch 5-pc and NAS.
by frankie
Wed May 17, 2017 10:48 pm
Forum: SwOS
Topic: MIB/SNMP
Replies: 4
Views: 1548

Re: MIB/SNMP

If you still need it I made a template for CSS326.
by frankie
Sat Apr 22, 2017 8:39 pm
Forum: SwOS
Topic: Switch OS 2.1 -- Warning: do not attempt RB260GSP CSS106-1G-4P-1S upgrade over POE Port
Replies: 11
Views: 2586

Re: Switch OS 2.1 -- Warning: do not attempt RB260GSP CSS106-1G-4P-1S upgrade over POE Port

No. I've updated to 2.1, downgraded to 2.0 and again updated to 2.1 CSS326 without problem from Web GUI (Upgrade menu). Device automatically rebooted with upgraded/downgraded version.
by frankie
Sun Sep 13, 2015 11:46 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Low throughput to WAN with RB2011UiAS-RM
Replies: 5
Views: 1669

Re: Low throughput to WAN with RB2011UiAS-RM

I guess you already checked if Queue Type on interfaces ether2 and ether5 are set to ethernet-default.
by frankie
Mon Jul 20, 2015 1:03 am
Forum: Announcements
Topic: v6.30.x bugfix release
Replies: 136
Views: 34411

Re: v6.30.1 bugfix release

Link for x86 ROS 6.30.1 disk image broken:
http://download2.mikrotik.com/routeros/ ... 6.30.1.zip
by frankie
Wed Mar 04, 2015 10:01 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: 411Ah problem
Replies: 6
Views: 1189

Re: 411Ah problem

Look for bulged capacitors on the board.
by frankie
Sun Feb 08, 2015 9:53 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Routerboard Multi-CPU and multithreading
Replies: 1
Views: 847

Re: Routerboard Multi-CPU and multithreading

/tool profile cpu=all
by frankie
Sun Feb 08, 2015 9:49 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CRS212-1G-10S-1S+IN and 100 Mb sfp.
Replies: 1
Views: 955

Re: CRS212-1G-10S-1S+IN and 100 Mb sfp.

No. Actually there is no Mikrotik product working with 100mbit SFP.
by frankie
Thu Jan 22, 2015 11:09 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Switch chipset inside CRS125-24G-15
Replies: 1
Views: 679

Re: Switch chipset inside CRS125-24G-15

Qualcomm QCA-8513L
by frankie
Fri Oct 03, 2014 10:08 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CCR 1009 switch chip menu
Replies: 22
Views: 8885

Re: CCR 1009 switch chip menu

Wire speed without CPU-load.
by frankie
Fri Oct 03, 2014 10:06 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB951G-2HnD PPoE problems
Replies: 1
Views: 744

Re: RB951G-2HnD PPoE problems

This is the limit of 600MHz AR9344 CPU, you can overclock it to 750MHz to get extra 25% power. For gigabit routing better use PowerPC based RB1100AHx2 or Tilera based CCR1009-8G-1S-1S+. Or you can wait for cheaper RB850Gx2 which is also Dual Core PowerPC.
by frankie
Thu Sep 18, 2014 10:29 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Damaged RBSXTG-5HPnD-SAr2 board
Replies: 3
Views: 967

Re: Damaged RBSXTG-5HPnD-SAr2 board

You should consider really lucky with such small damage because I had a board with all wires teared under USB-socket. You can solder directly the third pin to hole by cleaning the lacquer over contact hole and wiring it. The second pin is simply wire to transformer pin (can be easily traced under US...
by frankie
Wed Jul 16, 2014 11:41 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB751u-2hnd ethernet 1 gone bad?
Replies: 6
Views: 1081

Re: RB751u-2hnd ethernet 1 gone bad?

Try replace AR7241-AH1A.
by frankie
Sat Jun 14, 2014 12:24 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: does the hardware affect the throughput
Replies: 5
Views: 1314

Re: does the hardware affect the throughput

I see you have Pineview Atom based board. I'm also using similar Cedarview Intel DN2800MT board but with only one 82574L onboard network controller using VLANs and HP ProCurve 1810G-24 L2 Managed Switch. I can simply NAT 200Mbps to my provider (at 40-45% CPU load) and 100Mbps PPTP VPN MPPE128 also p...
by frankie
Wed Jan 15, 2014 2:26 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750GL NAT Configuration Missing
Replies: 5
Views: 1375

Re: RB750GL NAT Configuration Missing

Rules disappeared after power outage?
by frankie
Tue Jan 14, 2014 11:41 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750GL NAT Configuration Missing
Replies: 5
Views: 1375

Re: RB750GL NAT Configuration Missing

RouterOS version?
by frankie
Fri Dec 13, 2013 9:43 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: L2MTU on 750G
Replies: 1
Views: 600

Re: L2MTU on 750G

No. It's ROS v5/6 feature. Already discussed in the following thread:
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=56570
by frankie
Sun Nov 24, 2013 11:30 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: ADSL modem recommendations
Replies: 3
Views: 1769

Re: ADSL modem recommendations

I'm using old Cisco 877 in bridge mode for monitoring SNR, Line Attenuation, Output Power and Line Activations with SNMP.
by frankie
Thu Nov 07, 2013 5:40 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Routerboard 450g not cannot boot
Replies: 3
Views: 1423

Re: Routerboard 450g not cannot boot

Badcaps?
by frankie
Sun Oct 13, 2013 12:19 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB493 AH with IC+IP178D soldered on
Replies: 4
Views: 1941

Re: RB493 AH with IC+IP178D soldered on

Read my post about IC+IP175D. I think same problem with IC+IP178D.
by frankie
Wed Sep 11, 2013 10:30 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB751G-2Hnd USB port not visible
Replies: 1
Views: 919

Re: RB751G-2Hnd USB port not visible

Same problem on RB2011-UAS-RM and RB435. Try downgrade to ROS 6.0. USB-drivers broken staring from 6.1.
by frankie
Wed Sep 11, 2013 10:24 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RouterBoard 750 Problem short ethernet 4
Replies: 1
Views: 1093

Re: RouterBoard 750 Problem short ethernet 4

There are at least two revision of board with different SoC Atheros AR7240-AH1A or Atheros AR7241-AH1A. Locate it and replace with same.
by frankie
Wed Sep 04, 2013 9:34 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: How to diagnose bad parts of RB600 and RB800?
Replies: 1
Views: 861

Re: How to diagnose bad parts of RB600 and RB800?

Write to support@mikrotik.com if you need RB600/800 repair manuals. Bad caps are not always blown. You can measure them with ESR- and Capacitor-meter in-circuit.
by frankie
Wed Sep 04, 2013 9:21 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB2011UAS-RM - auto negotiation problem
Replies: 110
Views: 53278

Re: RB2011UAS-RM - auto negotiation problem

Just got new revision RB2011UAS-RM. Zyxel ADSL-modem(s) also affected (Model No. ZyXEL P-660RU EE). Huge number of FCS Errors and max. 500kbps RX on that port. Both GE and FE ports affected. Sometimes disabling Auto-Negotiation helps but really rare when works without FCS errors. Several times enabl...
by frankie
Mon Jul 08, 2013 3:27 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB-2011UAS-RM New hardware version, does not work with 5.25
Replies: 23
Views: 7826

Re: RB-2011UAS-RM New hardware version, does not work with 5

Does the new revision support SFP DDM? Because the description doesn't mention anywhere.
by frankie
Wed Jun 12, 2013 6:11 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: 2011 power plug - thank you Mikrotik
Replies: 12
Views: 4712

Re: 2011 power plug - thank you Mikrotik

There are also place for internal power supply and 2-pin header on board.
by frankie
Mon Jun 10, 2013 12:55 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB 750
Replies: 1
Views: 611

Re: RB 750

Modify default server applets in hotspot directory for autologon as trial user. i configure hotspot on one of ports and connect it to wireless access point I need to configure trial user in my 750 routerboard to connect automatically to internet without having to open browser and click link to surf ...
by frankie
Sun May 19, 2013 11:44 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB433 bootloader dead...
Replies: 5
Views: 1354

Re: RB433 bootloader dead...

U502 (NAND) and U503 (BOOT).
by frankie
Sat May 18, 2013 11:38 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB433 bootloader dead...
Replies: 5
Views: 1354

Re: RB433 bootloader dead...

You'll need also restore license key, because SW ID and MAC stored in BOOT. If you replace BOOT and NAND from another board then license will also remain.
by frankie
Sat May 11, 2013 1:54 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: can i install ROS into microSD on my RB433AH?
Replies: 19
Views: 3471

Re: can i install ROS into microSD on my RB433AH?

Similar thread about SAMSUNG NAND and DTC RAM: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=61321 My RB493G was already chanded once by local supplier right after buying! It's worked TWO days (in non-productive) and gone to death. No second startup beep, no network access, only terrible trace log o...
by frankie
Thu May 09, 2013 6:59 pm
Forum: General
Topic: Aperiodic down LAN (no Internet access) on RB 750
Replies: 1
Views: 877

Re: Aperiodic down LAN (no Internet access) on RB 750

Can you please try same configuration under ROS 4.17? I've lost connections and reboots under 5.x undear heavy load. RB750G with same configuration doesn't reboots itself.
by frankie
Tue May 07, 2013 11:52 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB433 - PHY Error After Reboot
Replies: 12
Views: 3199

Re: RB433 - PHY Error After Reboot

No. Every RB works like new before storm. IP175C even cheaper than IP175D.
by frankie
Tue May 07, 2013 10:55 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB433 - PHY Error After Reboot
Replies: 12
Views: 3199

Re: RB433 - PHY Error After Reboot

They are dead after storm. I'm ordered all from ebay.
by frankie
Tue May 07, 2013 10:21 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB433 - PHY Error After Reboot
Replies: 12
Views: 3199

Re: RB433 - PHY Error After Reboot

Yes. I've replaced many of them, they are pin compatible. But keep in mind there are still problems with IC+IP175D:

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 5d#p218366
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... ox#p349901
by frankie
Mon May 06, 2013 11:01 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB951G-2HnD cpu usage problems
Replies: 2
Views: 1811

Re: RB951G-2HnD cpu usage problems

Seems normal. When I tested RB2011 without L2TP/PPPoE and without rules in Queue the CPU-load was same at 85Mbit/sec under heavy P2P traffic. You can try overclock CPU to 750MHz to gain additional power.
by frankie
Mon May 06, 2013 10:52 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Can I Upgrade RB2011 Memory?
Replies: 3
Views: 1971

Re: Can I Upgrade RB2011 Memory?

System - Routerboard - Settings - CPU Frequency. Max 750MHz available. If you need more RAM buy RB1200 or RB1100AH(x2).
by frankie
Wed Apr 17, 2013 9:15 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: How to know the right hardware??
Replies: 10
Views: 2119

Re: How to know the right hardware??

I think USB will be also slow because of software realization of USB stack and will eat CPU. If you need Web Cache use x86 with 2GB RAM and SATA HDD or (m)SATA SSD if necessary. I thought that sf card performance was really slow and kills the CPU, if you really need web cache then go for something w...
by frankie
Wed Apr 17, 2013 9:10 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: What is more powerful rb2011 or rb450g?
Replies: 18
Views: 7690

Re: What is more powerful rb2011 or rb450g?

I've tested with NAT/Masquarade through L2TP tunnel on WAN. 600MHz clocked RB2011 is 30% faster than 680MHz clocked RB450G. 25 rules in firewall, P2P traffic. If RB2011 is overclocked to 750MHz the performance difference is near 40%.
by frankie
Fri Apr 12, 2013 11:08 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: desable reset button on sxt???
Replies: 1
Views: 650

Re: desable reset button on sxt???

Soldering iron will help a lot. My problem is the following. I have users on a network ,I give them to use my MT sxt roterboards.. But is it possible to somehow desable reset button so they can not erase my settings and change the setting on SXT to use the other internet provider.Becouse a few peopl...
by frankie
Thu Apr 11, 2013 8:06 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Integrated Radio Issues
Replies: 2
Views: 726

Re: Integrated Radio Issues

Ubiquiti SR2 and XR2 are 802.11b/g cards. Try configure RB2011UAS-2HnD-IN, Groove A-2hn-32, Metal H2SHPN, RB751G-2HnD in same b/g (without n) mode. Do you scanned frequency usage before setup? Please export detailed configuration of wireless interface if you need further help. Personally in campus e...
by frankie
Tue Apr 09, 2013 11:45 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Raspberry Pi buffering video problem on RB750GL
Replies: 14
Views: 5662

Re: Raspberry Pi buffering video problem on RB750GL

RB250GS and RB750GL has different switch chips. Once I had similar problem with Dune Smart H1 network player with RB750GL. Instead of using hardware capabilities of Switch chip I used software bridge and it worked. It's worth a try.
by frankie
Sun Mar 31, 2013 7:42 pm
Forum: General
Topic: packets arriving without being NATed (masqueraded)
Replies: 13
Views: 1521

Re: packets arriving without being NATed (masqueraded)

I've checked on my WAN interface with Wireshark and yes some packets from LAN forwarded to WAN without NAT. ROS 5.19, x86 on Intel Atom DN2800MT.
by frankie
Mon Feb 04, 2013 2:50 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: error while upgrading and kernel not found
Replies: 6
Views: 1708

Re: error while upgrading and kernel not found

Where you see that netinstall trying to write RouterOS to SD-card? I've same problem when upgraded one RB450G to ROS 5.20. Netinstalling of course helped, but after that leaved many RB450G with ROS 5.18. Hello sareeshkg, at first there are some things I recognized there are different form normal! 1....
by frankie
Sun Jan 13, 2013 7:42 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB951 CPU freq.dropped from 400MHz to 360MHz after upg. 5.22
Replies: 13
Views: 2574

Re: RB951 CPU freq.dropped from 400MHz to 360MHz after upg.

Maybe a line in changelog would be useful in future.
We changed it to improve stability.
by frankie
Sun Jan 13, 2013 7:40 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB951 CPU freq.dropped from 400MHz to 360MHz after upg. 5.22
Replies: 13
Views: 2574

Re: RB951 CPU freq.dropped from 400MHz to 360MHz after upg.

Because if you reset or load default config under ROS 5.21 and 5.22 you fallback to default 360Mhz and cannot select 400MHz again. Only Netinstall 5.20 or earlier version would allow to change to 400MHz again. But one think I want to know from you now, that is the following. You were posting here a ...
by frankie
Sat Jan 12, 2013 8:30 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Huge sector writes
Replies: 21
Views: 4922

Re: Huge sector writes

Interestingly one of my RB951-2n after netinstalling from ROS 5.22 step-by-step every version down to 5.16 and then from ROS 5.16 immediately to ROS 5.20 back returned to normal sector counting. The second one had problem after same process of netinstalls. But after n-time of netinstalling, succeede...
by frankie
Sat Jan 12, 2013 5:53 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB951 CPU freq.dropped from 400MHz to 360MHz after upg. 5.22
Replies: 13
Views: 2574

Re: RB951 CPU freq.dropped from 400MHz to 360MHz after upg.

The AR7242-AH1A is the same chip that is in most of SXT, RB750GL, RB750, 711. They all runs @ 400MHz CPU Clock. Look at the AR7242-AH1A datasheet if you don't believe me. I've one RB433AH that has 512Mbyte Flash chip on board, all others has 128MB. Nice bonus, but really rare. I also know many route...
by frankie
Sat Jan 12, 2013 1:41 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Huge sector writes
Replies: 21
Views: 4922

Re: Huge sector writes

I've same problem on two RB951. Tried all Netinstall from 5.16 to 5.22, none of them helped. Firmware changes from 2.39 to 3.0 also no effect. Any other suggestions before RMA?
by frankie
Sat Jan 12, 2013 1:40 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Routerboards with dualcore processors?
Replies: 1
Views: 579

Re: Routerboards with dualcore processors?

Maybe an Atheros AR9344 @ 750MHz would little speed up RB433AH and simplify board design because of integrated 5 10/100 ethernet controller.
by frankie
Sat Jan 12, 2013 1:17 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB951 CPU freq.dropped from 400MHz to 360MHz after upg. 5.22
Replies: 13
Views: 2574

RB951 CPU freq.dropped from 400MHz to 360MHz after upg. 5.22

Recently when updated two of RB951-2n the CPU frequency dropped back to 360MHz. Tried downgrade to ROS 5.21 no effect. Only rollback to v5.20 returned 400MHz. Tested on two RB951-2n with Bootloader 2.41 and 3.0. Under v5.20 same boards shows 400MHz.
by frankie
Fri Jan 11, 2013 9:53 pm
Forum: General
Topic: 5.22 released!
Replies: 104
Views: 48218

Re: 5.22 released!

Still same problem on RB951-2n as with ROS 5.21, frequency dropped to 360MHz. Tested on two RB951-2n with Bootloader 2.41 and 3.0. Under v5.20 same boards shows 400MHz.
by frankie
Thu Jan 10, 2013 10:00 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: SXT Lite?
Replies: 48
Views: 31566

Re: SXT Lite?

Can we hope in near future replacement of regular SXT(G)-s with new ones on Atheros AR9344 with gigabit port, or even triple chain?
by frankie
Tue Jan 08, 2013 6:41 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Strange Winbox problem on RB433(AH) with IC+IP175D switch
Replies: 3
Views: 1935

Re: Strange Winbox problem on RB433(AH) with IC+IP175D switc

Yes. At home I'm using Winbox from WineBottler under OSX. But for NetInstall I use old Toshiba Portege 7220CT with Windows XP. But Winbox problem under ROS 5.x with IP175D persists under any OS. Anyone can confirm the problem with IC+IP175D?
by frankie
Mon Jan 07, 2013 11:41 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Strange Winbox problem on RB433(AH) with IC+IP175D switch
Replies: 3
Views: 1935

Strange Winbox problem on RB433(AH) with IC+IP175D switch

I've found a strange problem of ROS 5.x when connecting to all of RB433/RB433AH with switch chip IC+ IP175D on ethernet ports 2 and 3. The problem occurs only on those ports when connecting by MAC-address of RB with Winbox. Winbox shows inactive buttons, unknown interfaces, long delays when creating...
by frankie
Mon Jan 07, 2013 9:40 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Best antenna for site 2 site connection
Replies: 7
Views: 2722

Re: Best antenna for site 2 site connection

Currently I'm using two SXT G-5HnD on 400m distance. The TX-power lowered to 5dB to achieve -60-62dB TX/RX Signal on both ends. Real TCP-throughput is 135-140Mbit/sec with maximum latency 20ms at full load. Before I used two RB600a+r52Hn with Cyberbajt Gigaether Duo 19dB dual pol. panel antennas for...
by frankie
Mon Dec 31, 2012 5:30 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Wishlist for RB2011UAS-2HnD-IN
Replies: 14
Views: 4675

Re: Wishlist for RB2011UAS-2HnD-IN

Dual Led Port Status would be much useful than TouchScreen at the back of case. But 100Mbit/sec SFP module compatiblity "must have" for such devices. 10Gbit module compatibility is overkill for such router. 750MHz overclock already available and tested. AR9344 has only 5 100Mbit/sec ports onchip so ...
by frankie
Mon Dec 24, 2012 9:00 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Look at this RB951-2N - strangest problem I've ever seen
Replies: 4
Views: 1224

Re: Look at this RB951-2N - strangest problem I've ever see

I've seen this when ethernet port blown after lightning. If all ethernet ports dead, it can be repaired by replacing AR9331-AL1A chip.
by frankie
Thu Dec 13, 2012 10:05 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB751U-2Hn frequent (daily) reboots
Replies: 111
Views: 74409

Re: RB751U-2Hn frequent (daily) reboots

I can send simple L2TP Server+NAT config to confirm that every RB750, RB750UP, RB750GL, RB751U, RB751G will reboot if run btest on two PC (endpoints). Interestingly this not happens on ROS 4.17, but only on 5.x. Sadly only RB750 supported by ROS 4.17, thus all other RB unusable under high loads, bec...
by frankie
Fri Dec 07, 2012 12:08 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: 2011 power cord retainer
Replies: 34
Views: 6496

Re: 2011 power cord retainer

Routerboard RB450 and RB450G has two power sockets. One internal and one external. Why on all RB2011 we don't have such? Is that 10cent additional cost is hard to solder into RB2011 board?
by frankie
Thu Oct 18, 2012 11:18 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: SXT G-5HnD shipped with L3 License?
Replies: 13
Views: 4971

Re: SXT G-5HnD shipped with L3 License?

Thanks.

After update and reboot Level 4 license loaded on both SXT G-5HnD devices.

Would be good idea to inform distributors and resellers about L4 update availibility, because most of them don't even know what in the box.
by frankie
Tue Oct 16, 2012 5:05 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: SXT G-5HnD shipped with L3 License?
Replies: 13
Views: 4971

SXT G-5HnD shipped with L3 License?

Hello everyone!

I've just got two of SXT G, but what a surprise when I looked at License menu. Interesting how then it can be used as sector AP as the product description states http://routerboard.com/RBSXTG-5HnD?

Mikrotik comment please.
by frankie
Sun Oct 14, 2012 1:07 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: netinstall - FATAL ERROR: bad network connection problem?
Replies: 2
Views: 1058

Re: netinstall - FATAL ERROR: bad network connection problem

Make sure you connected network cable to ether1 of RB.
by frankie
Wed Oct 03, 2012 10:42 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Another call for PCIe adapters reporting L2MTU
Replies: 15
Views: 2315

Re: Another call for PCIe adapters reporting L2MTU

At least both on-board Intel 82574L on Supermicro X7SPE-HF-D525 shows 9014 L2 MTU.
by frankie
Tue Oct 02, 2012 10:35 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Which soldering tools
Replies: 3
Views: 822

Re: Which soldering tools

Around 380-400 Celsius Degree.
by frankie
Tue Oct 02, 2012 10:00 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Another call for PCIe adapters reporting L2MTU
Replies: 15
Views: 2315

Re: Another call for PCIe adapters reporting L2MTU

I have both 82571EB based Intel Pro 1000/PT (EXPI9402PTBLK) and 82576 based Intel Pro 1000/ET (E1G42ETBLK) Dual Server Adapters. They both shows MTU 9014. Onboard Realtek 8168 shows 16383. Unfortunately media sense (link state) doesn't work on ROS on all ethernet ports, always show "R".
by frankie
Wed Sep 26, 2012 9:16 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Which soldering tools
Replies: 3
Views: 822

Re: Which soldering tools

50W Soldering Iron and Desoldering Pump.
by frankie
Thu Sep 20, 2012 10:51 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB433 - PHY Error After Reboot
Replies: 12
Views: 3199

Re: RB433 - PHY Error After Reboot

PHY error usually means defective switch chip IP175C-LF or IP175D-LF.
by frankie
Wed Sep 19, 2012 5:06 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB411/411R's failing at exactly 4 years in service
Replies: 2
Views: 1177

Re: RB411/411R's failing at exactly 4 years in service

I guess it is rather hardware timer, end of life of some components. Look for bad caps (bulged green capacitors) on the board. RB411/411R also affected by Suscon SJ series.
by frankie
Thu Sep 13, 2012 4:03 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: 450G after the storm
Replies: 5
Views: 1220

Re: 450G after the storm

Connect RS232 null modem cable to RB450G and look in terminal program the boot process.
by frankie
Wed Sep 12, 2012 5:40 pm
Forum: General
Topic: [rb951-2n] every day it hangs
Replies: 9
Views: 3343

Re: [rb951-2n] every day it hangs

Do you overclocked it to 400MHz or it was default frequency for your RB951-2n?
cpu-frequency=400MHz
by frankie
Tue Sep 11, 2012 9:16 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750 CPU Usage Problems
Replies: 25
Views: 11306

Re: RB750 CPU Usage Problems

Try carefully open and look for bulged green capacitors.
I had a 750gl lockup on me again. This time its the ram going to
Above 90%. Just wondering if it takes a mass protest to get things
working fine.
by frankie
Tue Sep 11, 2012 1:47 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Built in Obsolenscence ?
Replies: 4
Views: 1404

Re: Built in Obsolenscence ?

Very high ambient temperature damages not only capacitors. To be more precise capacitor's life shortened by many parameters: http://www.illinoiscapacitor.com/tech-center/life-calculators.aspx. For example todays solid state capacitors expected life is 5000Hrs at 105 Celsius, which is approx. 208 day...
by frankie
Tue Sep 11, 2012 11:53 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Built in Obsolenscence ?
Replies: 4
Views: 1404

Re: Built in Obsolenscence ?

Bad caps starts leak after 1.5-2 year of 24h usage. You can replace them on remote spots with Battery Powered Soldering Iron in 20 minutes.
by frankie
Mon Sep 10, 2012 10:48 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750 CPU Usage Problems
Replies: 25
Views: 11306

Re: RB750 CPU Usage Problems

Can you please look if same SAMSUNG K9F1208U0C NAND-Flash are on all these Routerboards?
We are seeing this issue on RB750GL, RB750UP and RB2011.
by frankie
Sun Sep 09, 2012 7:40 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750 dead - all LEDs on except ACT
Replies: 2
Views: 1327

Re: RB750 dead - all LEDs on except ACT

Try open and watch for bulged green capacitors. If they exists, replace with similar. A week ago I repaired one with exact symptom.
by frankie
Tue Sep 04, 2012 10:28 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB 493 Capacitor issue
Replies: 2
Views: 1027

Re: RB 493 Capacitor issue

Look for color of 560uF 6.3V electrolyte capacitors on the boards. Green Suscon SJ are almost all affected. I never had leaked Brown Suscon MG Series capacitors, but time will show us.
by frankie
Tue Sep 04, 2012 10:53 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: 450G after the storm
Replies: 5
Views: 1220

Re: 450G after the storm

Please attach the log of startup process, seen on Terminal Program captured from Console Port. Does PHY Error appears?
by frankie
Mon Sep 03, 2012 11:27 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750 repair question
Replies: 3
Views: 1906

Re: RB750 repair question

I'll inspect the SOC-s under the heat sinks. Is AR7240 and AR7241 pin compatible or there are two different RB750 layouts for SOCs. Quick search about differences shows only USB 2.0 on AR7241.
Newer models of RB750 use AR7241 SOC instead. License will stay.
by frankie
Mon Sep 03, 2012 10:13 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Groove timeout error
Replies: 7
Views: 1231

Re: Groove timeout error

Try replace Atheros AR7241-AH1A SOC. After a electric storm I have some grooves that still work and are accessible from the wireless interface. But from the ethernet side no more access. Discovery tool still sees the unit coming up but cannot access the unit by mac nor its IP. Even after reset (butt...
by frankie
Mon Sep 03, 2012 10:01 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750 repair question
Replies: 3
Views: 1906

RB750 repair question

I've a bunch of RB750 with dead ethernet ports. Found sellers of AR7240-AH1​A in small quantities (they are also used in many Ubiquity M2 and M5 products). Before order them I need to know if I replace the SOC the Mikrotik License would remain and will work with new SOC? I'm succesfully replacing IC...
by frankie
Thu Aug 30, 2012 11:19 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Achieving good throughput on very short range PTP bridge
Replies: 11
Views: 4924

Re: Achieving good throughput on very short range PTP bridge

I built a PtP link with par of RB600a, r52Hn, Cyberbajt GigaEter Duo 19 dBi WideBand 5GHz. Clear LOS. Distance aprox. 350meters. Wireless Protocol 5GHz-Only-N. MCS: 0,1,7,8,14,15. Signal levels: 54/55dB. Tx/Rx CCQ: 95-100%. P-Throughput 159-160mbit/sec. UDP-test shows 200mbit/sec bandwidth. Real wor...
by frankie
Thu Aug 30, 2012 1:04 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB411 Capacitor replacement
Replies: 7
Views: 4268

Re: RB411 Capacitor replacement

I had replaced on 8 different boards (RB411, RB411AH, RB433, RB433AH, RB333, RB600, RB750, RB750G) the 560uF/6.3V capacitors by Rubycon MBZ 820uF/6.3V. All works more than 6-12 month without problems.
by frankie
Mon Aug 20, 2012 1:48 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Rb411AH NIC Failure
Replies: 12
Views: 3685

Re: Rb411AH NIC Failure

Damaged chips are MICREL KSZ8041NL on older boards and Atheros AR8012 on newer boards. They are relatively cheap to replace.
by frankie
Mon Aug 20, 2012 1:39 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: More Powerful CPU:RB2011 (600 Mhz New gen)vs RB400 (680 Mhz)
Replies: 1
Views: 4691

Re: More Powerful CPU:RB2011 (600 Mhz New gen)vs RB400 (680

Approximately by 15%. If you need at least twice faster then go to RB800 or RB1200. Any idea how much faster the new gen CPU used in the RB2011 series is ? RB2011 Atheros 600MHz MIPS 74Kc V4.12 RB400 Atheros 680Mhz MIPS 24Kc V7.4 According to http://www.bogomips.ru "cat /proc/cpuinfo" MIPS 24Kc V7.4...
by frankie
Thu Jul 26, 2012 7:53 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB751 instable and "hangs"
Replies: 1
Views: 662

Re: RB751 instable and "hangs"

Try NetInstall ROS 5.18 or 5.19. Latest RB-s has SAMSUNG NAND Flash K9F1608UOC onboard. At least ROS 5.18 changelog states that problematic NAND flash corruption fixed. Hi, i have lot of routerboards - ie RB493G RG750 RB1200 - and they all work like expected... :( BUT i have lots of trouble with the...
by frankie
Thu Jul 19, 2012 2:20 am
Forum: General
Topic: v5.19 released
Replies: 57
Views: 21511

Re: v5.19 released

No fix for strange working of RB-s with SAMSUNG K9F NAND Flash.
by frankie
Mon Jul 16, 2012 6:12 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: USB and/or SD Boot options for 493G?
Replies: 2
Views: 822

Re: USB and/or SD Boot options for 493G?

Seems you have unreliable NAND Flash on board. Please check if SAMSUNG K9F1608UOC NAND chip on board. Got a 493G a few months back to replace a now dead Sofaware Z100g and love it. But..... I live with flaky power and have corrupted the NAND three times now on power loss. Of course it always happens...
by frankie
Tue Jul 03, 2012 2:02 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB 1100 AHx2 upgrade from RouterOS v5.8 to v5.18 FAILED
Replies: 9
Views: 3113

Re: RB 1100 AHx2 upgrade from RouterOS v5.8 to v5.18 FAILED

It's known problem with SAMSUNG NAND Flash on newer RB-s. You should format NAND with NetInstall 5.18.
by frankie
Fri Jun 15, 2012 12:31 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB2011LS-IN - normal power conector ?
Replies: 5
Views: 1158

Re: RB2011LS-IN - normal power conector ?

Not clear why Mikrotik not followed good dual power connector design of RB450G.
by frankie
Sun Jun 10, 2012 9:14 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: hardware issues with rb4xx
Replies: 45
Views: 16433

Re: hardware issues with rb4xx

I should mention that not only Rb4xx affected. 2 weeks ago I got RB750G with interesting symptom. Impossibility to reset configuration and copying new ROS to NAND-flash. Netinstalling 5.16 went succesfully, but reset configuration never load default configuration script. After opening case, NAND-Fla...
by frankie
Mon Feb 27, 2012 9:11 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Routerboard RB1000 still one of my favourites
Replies: 13
Views: 2763

Re: Routerboard RB1000 still one of my favourites

Yes, we need MPC8572 with 4 ports, extra low end Atheros switches pretty useless. RB1100AH x2 uses P2020 Freescale CPU, has 3 Gigabit ethernet (lan) ports. See attached pdf Even RB1100AH x2 uses P2020, MPC8572 with two cores (by architecture like single core MPC8547 on RB1000) is better. Mikrotik, p...
by frankie
Mon Feb 27, 2012 6:07 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Routerboard RB1000 still one of my favourites
Replies: 13
Views: 2763

Re: Routerboard RB1000 still one of my favourites

Returning to important question, how many lan ports connected directly to CPU of RB1100AH/RB1100AHx2? on the other note, if you go for RB1100AHx2/RB1100AH and use it in similar scenarios as RB1000 you are using now you will see that it will perform on par with RB1000 and x2 will outperform it hands ...
by frankie
Sun Feb 26, 2012 1:54 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: VERY big difference in CPUs usage on RB1100AHx2
Replies: 11
Views: 4786

Re: VERY big difference in CPUs usage on RB1100AHx2

RPS was always turned on. No change in load under ROS 5.14.
frankie
RPS has helped you?
It has become better?
by frankie
Sun Feb 19, 2012 10:45 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: VERY big difference in CPUs usage on RB1100AHx2
Replies: 11
Views: 4786

Re: VERY big difference in CPUs usage on RB1100AHx2

On x86 architecture with Atom D525 CPU same difference. Firewall CPU Load probably means that Connection Tracking is ON. http://i41.tinypic.com/2hhgbk5.png Load of CPU cores: http://i39.tinypic.com/11gktir.png RB1100AHx2, ROS 5.13, latest firmware. About 300/40mbit of traffic and I have very big usa...
by frankie
Tue Feb 14, 2012 12:53 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Reccomend hardware
Replies: 5
Views: 1047

Re: Reccomend hardware

Try downgrade to ROS 4.17. I'm also experiencing reboots on RB750 (400MHz) with ROS 5.x if traffic about 70-80Mbit/s total. However RB750G with same configuration on ROS 5.12 works without reboots under 100% CPU load. I've been running this board since 3.2 however it's now running 5.12, I've only ha...
by frankie
Tue Feb 14, 2012 1:19 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Reccomend hardware
Replies: 5
Views: 1047

Re: Reccomend hardware

RouterOS version? Hi I currently have a RB433@300mhz which is configured as the 3 LAN Interfaces in a Bond, Bond interface split into 15 vlans. On one VLAN there is a PPPoE client connecting to a 40mbit service, and another is to a 20mbit service (this is not PPPoE however). The 20mbit service is on...
by frankie
Tue Feb 14, 2012 1:04 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Reccomend hardware
Replies: 5
Views: 1047

Re: Reccomend hardware

You not specified the WAN connection authentication, encapsulation, encryption (PPPoE, L2TP, PPTP). For simple NAT (with masquarading) Routerboard RB450G or RB750G will be enough power for 100Mbit FDX. But same NAT with L2TP encapsulation on WAN (even without encryption) same RB450G will pass little...
by frankie
Fri Feb 03, 2012 9:59 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RouterOS x86 on CF card?
Replies: 5
Views: 1007

Re: RouterOS x86 on CF card?

we are running RouterOS on x86 form CF cards, IDE DOMs and USB flash drives. Just ensure that storage device is of high quality and that USB subsystem is stable for the motherboard (in case of USB stick). I'm running both on CF-IDE and CF-SATAII converters x86 RouterOS v4.xx and 5.xx without problem.
by frankie
Tue Aug 30, 2011 11:54 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB1100AH - new product
Replies: 101
Views: 29226

Re: RB1100AH - new product

Test results gone offline:) Object not found! The requested URL was not found on this server. If you entered the URL manually please check your spelling and try again. If you think this is a server error, please contact the webmaster. Error 404 http://www.routerboard.com/pdf/routerboard_performance_...
by frankie
Thu Aug 18, 2011 10:57 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750 slow WAN speeds
Replies: 14
Views: 7629

Re: RB750 slow WAN speeds

If using PPPoE or L2TP try adjust TCP MSS in PPP profile (check in Firewall Mangle). I was able to SRC-NAT w/Masquarade 45Mbit FDX with RB750G (Bandwidth test were run on x86 with 100 conn/1500 byte packets). RB750 can easily NAT 20/20 FDX.
by frankie
Sat Nov 27, 2010 12:56 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: p2p with rb411
Replies: 4
Views: 1029

Re: p2p with rb411

One RB411 working in Bridge, another RB411 in station or station-pseudobridge. You can use also WDS or MPLS:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Transpare ... o_Networks
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Transpare ... using_MPLS
by frankie
Sat Nov 20, 2010 12:21 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RouterOS L2TP Client drops all incoming connections
Replies: 0
Views: 550

RouterOS L2TP Client drops all incoming connections

We are using several Routerboards (mainly RB750G) at our town for broadband internet access through FFTB. They are all configured as L2TP Client. Everything works well, but after some time of working (varies from hours to a week) the L2TP interface drops all incoming connections, while outgoing conn...
by frankie
Sat Sep 19, 2009 12:25 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB411AR How to Power On Without Antenna
Replies: 11
Views: 4340

Re: RB411AR How to Power On Without Antenna

I can't figure out from pdf the following: is the integrated radio supports 40Mhz, 10MHz and 5MHz bandwidth modes?
by frankie
Sat Sep 19, 2009 12:20 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: 411R disappointment?
Replies: 36
Views: 6251

Re: 411R disappointment?

I can't figure out from pdf the following: is the integrated radio supports 40Mhz, 10MHz and 5MHz bandwidth modes?