Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 31 matches

by kiwi-chris
Fri Oct 08, 2010 10:35 am
Forum: General
Topic: MUM in Australia. Would you come?
Replies: 115
Views: 23744

Re: MUM in Australia. Would you come?

Australia = Dry, snakes and spiders lol
New Zealand = green with no snakes and the spiders dont kill you :-)

You should really ask the question NZ or Aus ?

I guess it is closer Europe
by kiwi-chris
Mon Sep 01, 2008 11:15 am
Forum: General
Topic: 3.13 download link?
Replies: 3
Views: 1034

Re: 3.13 download link?

Sorry, my mistake I ment the combined packages (http) was only 525k but I see it is fixed now :-)) cheers
Will give the Torrent a go.
by kiwi-chris
Mon Sep 01, 2008 10:52 am
Forum: General
Topic: 3.13 download link?
Replies: 3
Views: 1034

3.13 download link?

Is the download link ok for all packages RB600 ??? file seams a little small at 525k instead of around 10M
by kiwi-chris
Mon Jun 04, 2007 2:18 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Other wireless interfaces slow when one is loaded??
Replies: 2
Views: 717

Re: Other wireless interfaces slow when one is loaded??

Bill, you have given me a couple of ideas. I have not had any problems in the past so think it a little strange it has happened now. The separation is at least 600-700mm between each antenna. Using 60x35 deg beam width. I have to visit the site again shortly so will move a couple of them to give eve...
by kiwi-chris
Sun Jun 03, 2007 10:08 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Other wireless interfaces slow when one is loaded??
Replies: 2
Views: 717

Other wireless interfaces slow when one is loaded??

I have had this site is for a while now and never had any problems, but finding when one user is downloading at around 2mbit on one wireless interface, all other 2.4's slow down. They are even connected to different MT's. I have replaced the SR2 card with a new one and inspected the joints to the an...
by kiwi-chris
Sun Jun 03, 2007 2:02 pm
Forum: General
Topic: Other wireless interfaces slow when one is loaded??
Replies: 0
Views: 403

Other wireless interfaces slow when one is loaded??

sorry posted in the wrong section have moved.
by kiwi-chris
Wed May 09, 2007 1:17 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 900 Mhz frequencies
Replies: 2
Views: 1040

Thanks normis, I do understand how the card works with the frequencies. The SR9 came with a table which lists 3,4,5,6 but not 1 (2412) So why does this work and not on 2422 ?? One end is running in ap bridge and the other station wds 2422Mhz -> 922Mhz 2427Mhz -> 917Mhz 2432Mhz -> 912Mhz 2437Mhz -> 9...
by kiwi-chris
Wed May 09, 2007 12:14 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 900 Mhz frequencies
Replies: 2
Views: 1040

900 Mhz frequencies

I have been doing some testing using a SR9 card in a 532 v2.9.42 6dbi Omni and SR9 in a 133 v 2.9.42 9dbi Yagi NLOS 5km They are not running at full power as our regulations will do not allow. The links seam very stable and I can understand with 2.4 frequencies they overlap but with the 900 channels...
by kiwi-chris
Wed Oct 18, 2006 4:38 am
Forum: Wireless Networking
Topic: RB532 + 2 SR2
Replies: 9
Views: 1295

Nothing wrong with 2x SR cards. It is the max for a single RB. I have sites with 4 and 5 spread over multiple RB in the same enclosure and no problems.

I take it they are both on different channels?
by kiwi-chris
Tue Oct 17, 2006 1:33 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Routerboard 532 with 400mW card failling with Battery power
Replies: 13
Views: 5792

Yip will work on 12v ok (generally you will need 6v batteries as 12v are not normally deep cycle) I use POE... less wires to run :-) You will need to calc out how much battery capacity you will need depending on the number of RB and radios, sun etc. I have not tried the new r52 but cannot see a prob...
by kiwi-chris
Sun Oct 15, 2006 9:44 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Routerboard 532 with 400mW card failling with Battery power
Replies: 13
Views: 5792

I use steca (sometimes known as BP solar) regulators
They start at 10A which is fine. A small tip dont put the load through it ;-)
These are a good little unit for the price.

http://www.solaronline.com.au/cgi/index ... 1107358722
by kiwi-chris
Fri Sep 01, 2006 1:19 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 2.4 vs 5ghz - trees
Replies: 4
Views: 3994

I have found sometimes it can be a total killer, other times you can get away with it, but with reduced signal strength. It seams different types of trees have varying effects also... I think it maybe the amount of moisture in the tree itself. If you are talking such a small distance and have good p...
by kiwi-chris
Sat Aug 05, 2006 12:53 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Daytime bliss, evening chaos - wireless behaviour
Replies: 6
Views: 1527

Back about a year or so ago I was having all sorts of problems with high ping times. They would start off low and get higher until it timed out. However closer to the antenna site everything worked ok. I tracked it down to the Prism cards having a fixed ACK timeout value. Less than about 7km ok, ove...
by kiwi-chris
Fri Aug 04, 2006 9:57 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Dishes in the ice
Replies: 10
Views: 1484

I have a couple of 5.8 grid antennas, one place got about .5 to 1m of snow up the mountain the other month. The link never dropped off even when the snow was falling quite heavy. I will be changing to a dish with radome for next winter, but quite impressed anyway. When I did get up there the was sti...
by kiwi-chris
Fri May 26, 2006 1:36 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Routerboard 532 with 400mW card failling with Battery power
Replies: 13
Views: 5792

I run almost all of my RB500 series on 12v. Set to POE cable run 5m or so cat5e, 12v battery bank @ 800Ah capacity. Solar charger. 2x SR2 works fine. All sites have more than 1 RB. I have these combos 512 2xSR2 532 1xSR2 + 1xSR5 532 1xSR2 + 1x200mw Prism 532 2xSR2 (one wound down) + CM9 Uptime: 121d...
by kiwi-chris
Wed Apr 19, 2006 1:03 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 5.8 links falling over - no beacons ?
Replies: 18
Views: 3741

backhaul on 5.8

I am using RB500 units so I dont think I can use nstreme, correct me if I am wrong. (I will work but not sure if good in the long run)

Clients using simple client radios, cheap and easy.
by kiwi-chris
Wed Apr 19, 2006 12:52 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 5.8 links falling over - no beacons ?
Replies: 18
Views: 3741

Clients connecting in at 2.4GHz can be up for months without a drop off, but it was the back haul links that I could never keep up for more than a couple of days. This would cause the client to loose the pppoe connection. Now they never loose it. When changes were made it did not drop the pppoe conn...
by kiwi-chris
Wed Apr 19, 2006 12:27 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 5.8 links falling over - no beacons ?
Replies: 18
Views: 3741

I had the problem on the backhaul links which are point to point. From what you are saying its your point to multi point links, which I am not sure, but I have them set to ap bridge @ 2.4GHz.
by kiwi-chris
Mon Apr 17, 2006 10:29 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 5.8 links falling over - no beacons ?
Replies: 18
Views: 3741

yes, the links have not dropped out since making the changes. Some times they may have been up for a couple of days and the other times just hours. Works 100% so far.
by kiwi-chris
Mon Apr 17, 2006 9:57 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 5.8 links falling over - no beacons ?
Replies: 18
Views: 3741

Yes have it sorted now. One end is running as AP bridge and the other station wds. Hope this helps
by kiwi-chris
Sun Feb 19, 2006 11:01 am
Forum: Wireless Networking
Topic: SR5 and periodic Calibration
Replies: 1
Views: 1440

SR5 and periodic Calibration

Does the SR5 support periodic Calibration and is worth having turned on?
by kiwi-chris
Sun Feb 19, 2006 10:56 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Prism 2.5 802.11b 200mW Vrs SR2
Replies: 1
Views: 1079

I could not get the prism card to work on distances past around 8km because of the ack time out is fixed. SR2 works
by kiwi-chris
Sun Feb 19, 2006 10:52 am
Forum: Wireless Networking
Topic: RB532 + RB564 + Six SR2 ????
Replies: 11
Views: 2403

I have a few set up 532 + SR5 and CM9 532 + SR2 and SR2 (on low output) and CM9 532 + SR5 and SR2 512 + SR2 and SR2 512 + SR2 and prism 200mw All seam to work ok, but the 5.8 links are taking a bit to get sorted 100% Back when the SR2 first came out I tried 4 and a CM9 and killed it. I have learnt f...
by kiwi-chris
Sun Feb 12, 2006 8:32 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 5.8 links falling over - no beacons ?
Replies: 18
Views: 3741

Canterbury
Flick me you phone number in an email and I can give you a call
by kiwi-chris
Sun Feb 12, 2006 2:56 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 5.8 links falling over - no beacons ?
Replies: 18
Views: 3741

sure are
by kiwi-chris
Fri Feb 10, 2006 11:21 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 5.8 links falling over - no beacons ?
Replies: 18
Views: 3741

At the other end the router has a couple of clients and they do not get disconnected (802.11b) but still loose there pppoe and have to login. The outage is smaller than the 5 min so the router does not re boot. This link has SR5 at both ends into 29dB grids Could it be birds sitting on the horn of t...
by kiwi-chris
Thu Feb 09, 2006 11:10 am
Forum: General
Topic: Here is how to make the MT load balance across multiple WANS
Replies: 7
Views: 1831

Three gateways 172.19.0.8 , 172.19.0.9 , 172.19.0.10 (gw1, gw2, gw3) Some users have to VPN to work networks and they need to stay on one gateway and not load balance over all there, so I have prerouting mangle rules to route them through just one gateway. I have it set it to ping the gateway. How w...
by kiwi-chris
Thu Feb 09, 2006 10:47 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 5.8 links falling over - no beacons ?
Replies: 18
Views: 3741

5.8 links falling over - no beacons ?

I am having a few problem with my 5.8 links falling over and dropping off everyone every so often. It may be 1 hour or 10 hours, seams very random. It seams to do it with both links, but not at the same time. Uplink site has a 532 with CM9 and SR5 ver 2.9.11 Hill site 1 has 532 with CM9 and SR2 ver ...
by kiwi-chris
Sun Feb 05, 2006 7:42 am
Forum: General
Topic: Here is how to make the MT load balance across multiple WANS
Replies: 7
Views: 1831

ok so how do you set it up for multiple gateways while load balancing and mangle rules for individual users doing VPNs etc?
by kiwi-chris
Sun Feb 05, 2006 6:37 am
Forum: General
Topic: Here is how to make the MT load balance across multiple WANS
Replies: 7
Views: 1831

Thanks, will look more at the netwatch function.
by kiwi-chris
Sun Feb 05, 2006 3:42 am
Forum: General
Topic: Here is how to make the MT load balance across multiple WANS
Replies: 7
Views: 1831

Yip, I use it over 3x ADSL lines. Works great but if one one ADSL line falls over, the router still sees the modem and keeps sending info to it even tho its not actually connected. If the modem fails or is powered off then the ping command will pick it up and send the data out the other gateways. I ...