Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 57 matches

by jsuter
Wed Jun 10, 2009 10:24 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 802.11n
Replies: 939
Views: 289544

Re: 802.11n

this should not be true, all Level4 licenses allow upgrade to v4.xx if they were purchased when v3 was already released. if not, the upgraded key will fix it (when you upgrade to v4beta, it makes a new key, and makes sure that your upgrade times are correct). What about L3 that only show to upgrade...
by jsuter
Wed Jun 10, 2009 9:40 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 802.11n
Replies: 939
Views: 289544

Re: 802.11n

when is a new version a "new version" if all it's features are backported? the old one becomes the new one, and the new one becomes identical. we could just remove any version numbers, and just tell you when features are introduced. I don't think it's a good idea. Version numbers are there for a re...
by jsuter
Wed Jun 10, 2009 8:48 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 802.11n
Replies: 939
Views: 289544

Re: 802.11n

Does anybody tested RB433 (and OS Ver. 3.10) with R52n and 802.11n connection?
no, because 802.11n works only on v4
Is there any plan to add 11n support to v3 in the future?
by jsuter
Wed Jun 10, 2009 6:19 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 802.11n
Replies: 939
Views: 289544

Re: 802.11n

Is there any plan to backport 11n support into RouterOS 3.xx?

Thanks!
by jsuter
Mon Jun 08, 2009 8:39 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 802.11n
Replies: 939
Views: 289544

Re: 802.11n

My Mikrotik "n" cards are arriving on Monday so I have not actually tested this yet. But I believe you will not see any improvement over 802.11a with this link. You need at least two antennas at each end for mimo (n). Tom MIMO exists to lower effective EVM and other distortions. Technically MIMO is...
by jsuter
Thu Jun 04, 2009 9:53 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 802.11n
Replies: 939
Views: 289544

Re: 802.11n

such messages have NOTHING in common with 802.11n. You've had absolutely nothing to add to this thread concerning your own performance results. Where are YOUR benchmarks? If you want to control how the content is delivered to you I suggest hiring a consulting firm to type you up a report on how Mik...
by jsuter
Tue May 26, 2009 1:23 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 802.11n
Replies: 939
Views: 289544

Re: 802.11n

A> does nstream (single and/or dual) work with the 11n adapters yet? B> Does the MIMO work in b/g mode (support 2x2? 3x3?)? C> Can you control the channel usage (ie - using it on sectored towers, I'd rather avoid as much crosstalk as possible) D> 5/10 mhz rates? Turbo-a/g compatibility? Is there a s...
by jsuter
Thu Apr 09, 2009 12:58 pm
Forum: General
Topic: packet loss until connection tracking is disabled?
Replies: 0
Views: 409

packet loss until connection tracking is disabled?

Situation: Crappy PC router: AMD AthlonXP 2000+ KT133A board 512MB CL2 PC133 SDRAM 512MB CF card 2x 3com 10/100 ethernet cards (3c905C-TX chipset) 1x Routerboard R52 in Routerboard-branded 1-slot PCI adapter, 5ghz/40mhz w/ nstream polling Incoming connection 100mbit full duplex (to an OC3, it can ma...
by jsuter
Thu Apr 09, 2009 5:18 am
Forum: General
Topic: xbox upnp ever fixed?
Replies: 0
Views: 321

xbox upnp ever fixed?

I can find a bunch of old complaints about MT UPNP not working with the Xbox - was this situation ever improved? I've got a handful of customers whining and I'd rather not have to do dst-nat rules for each one (and repair the config when they're forced to send back their broken xbox 5 times during t...
by jsuter
Tue Dec 16, 2008 5:04 am
Forum: General
Topic: RouterOS DomU on non-RoS Dom0
Replies: 0
Views: 411

RouterOS DomU on non-RoS Dom0

Can I run/license RouterOS running under a non RouterOS-based Dom0 ('host')?

DomU support is pretty hard to screw up. Mikrotik's Dom0 support seems to be lacking.
by jsuter
Thu Dec 04, 2008 11:38 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Low signal problem RB433 + Compex WLM54G23
Replies: 6
Views: 1552

Re: Low signal problem RB433 + Compex WLM54G23

Well, I decided to order a new mini-pci radio card.
I hope it will work.
Thanks anyway for your reply.
Compex got the antenna connectors backwards on the cards. The 'main' connector has the best performance, but you will need to select antenna B in the software to make it work.
by jsuter
Thu Nov 20, 2008 5:12 am
Forum: Wireless Networking
Topic: five R52's on one routerboard?
Replies: 2
Views: 740

five R52's on one routerboard?

I was wondering the maximum density you can achieve using R52 and R52H cards (or any suggestions on 'cleaner' cards for 11a use) at 5 ghz. I'm looking to install 5 5ghz links out of the one RB600-based box, 1x40mhz/nstream PTP, 1x20mhz/nstream PTP, 3x20mhz standard sectoral.

Thanks!
by jsuter
Wed Oct 22, 2008 2:00 pm
Forum: General
Topic: Virtualization RouterOs
Replies: 50
Views: 5124

Re: Virtualization RouterOs

13 Virtual mikrotik routers running on mikrotik host. uptime: 3w1d20h53m2s Do queues work on the dom0 (host)? Do queues work on the domU (guests)? I tried messing with xen under 3.14, but it appeared to kill the ability to do bandwidth limits on the host machine... Do dom0 RouterOS instances requir...
by jsuter
Wed Oct 22, 2008 1:10 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: ros 3.15 is out
Replies: 15
Views: 3074

Re: ros 3.15 is out

Was the queue-breakage-with-xen-installed issue fixed? A quick look around hasn't found me any mesh documentation except for the old rstp method. http://wiki.mikrotik.com/wiki/Layer-2_routing_for_Mesh_networks Thank you! This looks very exciting. I think this may help a lot of the weirdness I see w...
by jsuter
Wed Oct 22, 2008 11:17 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: ros 3.15 is out
Replies: 15
Views: 3074

Re: ros 3.15 is out

Was the queue-breakage-with-xen-installed issue fixed?

A quick look around hasn't found me any mesh documentation except for the old rstp method.
by jsuter
Wed Sep 10, 2008 1:49 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: nstream dual - channel recycling?
Replies: 1
Views: 867

nstream dual - channel recycling?

I was wondering if I could actually 'get away' with using the same TX and RX frequencies for two seperate nstream dual 11a/20mhz links with CSMA disabled? (keeping the TX and RX channels a couple hundred MHz apart) Neither link has any chance of the client ends actually ever being able to hear each ...
by jsuter
Fri Aug 15, 2008 2:53 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: is the Routerboard 112 'extra slow'?
Replies: 3
Views: 1143

is the Routerboard 112 'extra slow'?

Alright, I've had a 'rash' of weird issues and they all seem to involve the RB112... It may be software, or power, or maybe capacitor failure. Basically they get very slow - less than 2mbit/sec throughput, extremely long waiting times for the prompt to show up in terminal, takes forever for interfac...
by jsuter
Fri Aug 15, 2008 10:53 am
Forum: General
Topic: torrent tracker down
Replies: 0
Views: 543

torrent tracker down

d14:failure reason26:Cannot connect to databasee

Been seeing this error since 3.12 released...
by jsuter
Tue Apr 22, 2008 8:39 pm
Forum: General
Topic: ROS 3.xx and RB100 series
Replies: 25
Views: 3515

Re: ROS 3.xx and RB100 series

Glad it worked! I started off with Cisc*/Air*net and almost walked away from the business/industry because their products were so absolutely brain-dead non-functional (I still have some running and they are a constant source of trouble.) IMO, I wouldn't be so harsh on MT - I worked on a very simila...
by jsuter
Tue Apr 22, 2008 5:42 pm
Forum: General
Topic: ROS 3.xx and RB100 series
Replies: 25
Views: 3515

Re: ROS 3.xx and RB100 series

Nothing like answering your own question... This might work for others too... Net result: Disabling ANI fixed my 100% CPU problem. You're right. For example, I just had a site running an RB112, ROS 3.6, SR9 + Compex 200mW b/g card. Both interfaces had ANI enabled and the CPU showed 100% usage nearl...
by jsuter
Sat Apr 05, 2008 2:17 am
Forum: Wireless Networking
Topic: rate control algorithm - too aggressive!
Replies: 0
Views: 721

rate control algorithm - too aggressive!

I've recently experienced an issue at a couple client locations: AP site: RB532 (v3.6) + Senao 8602, Maxrad 13 dBi @ 120 deg vpol sector, 20 mhz g-only @ ch11 (noise levels low) Affected clients: * RB133c (v3.6) based client, Senao/Engenius 8602, Rootenna 14, installed in an attic shooting through a...
by jsuter
Sun Feb 17, 2008 1:58 am
Forum: Wireless Networking
Topic: disappearing SR9s
Replies: 3
Views: 801

Re: disappearing SR9s

After a power blink, I've got even more missing SR9s... I need an answer *now*.
by jsuter
Sat Feb 16, 2008 3:29 am
Forum: Wireless Networking
Topic: disappearing SR9s
Replies: 3
Views: 801

disappearing SR9s

I keep having SR9's disappear after reboots with RB3.x. So far all the systems that have failed have their SR9 interfaces attached to a bridge, but I have very few 3.x upgraded boxes in non-bridged situations, running SR9s. I've witnessed this from 3.0 to 3.3. All affected units have been 100-series...
by jsuter
Sat Feb 16, 2008 1:48 am
Forum: General
Topic: routerboot upgrade on 112 breaks ethernet
Replies: 12
Views: 2041

Re: routerboot upgrade on 112 breaks ethernet

Crap -forgot to update this thread after our tower climb. The problem ended up being the cat5 cable itself - that tower had taken a lightning strike (I was about 60m from the 45m tower at the time, *very* impressive thunder) a couple months ago and apparently some of the surge current decided to hop...
by jsuter
Mon Feb 04, 2008 1:43 am
Forum: General
Topic: routerboot upgrade on 112 breaks ethernet
Replies: 12
Views: 2041

Re: routerboot upgrade on 112 breaks ethernet

Is there any compelling reason to update the firmware if everything is working OK to begin with? Who said it was working OK to begin with? I've been chasing a random wireless client disconnect problem with MT gear for over a year. Also, unless you've got a good 40 dB SNR, AP+WDS isn't exactly what ...
by jsuter
Sun Feb 03, 2008 9:58 pm
Forum: General
Topic: routerboot upgrade on 112 breaks ethernet
Replies: 12
Views: 2041

Re: routerboot upgrade on 112 breaks ethernet

when did the ethernet stop working? Sounds like a hardware problem. The ethernet quit when I upgraded routerboot on the unit. '/system routerboard upgrade' then rebooted... never came back. 900 radio kept working. This was my first unit I ran /system routerboard upgrade from within 3.2. Since then ...
by jsuter
Sun Feb 03, 2008 3:09 am
Forum: General
Topic: routerboot upgrade on 112 breaks ethernet
Replies: 12
Views: 2041

Re: routerboot upgrade on 112 breaks ethernet

Same unit shows 2%-100%-2%-100%-2%-100% CPU load in winbox.. every other refresh shows 100%.
by jsuter
Sun Feb 03, 2008 2:57 am
Forum: General
Topic: routerboot upgrade on 112 breaks ethernet
Replies: 12
Views: 2041

routerboot upgrade on 112 breaks ethernet

I upgraded routerboot last night on a ~6 month old RB112 which seems to have broken its ability to connect to Ethernet. Is there a way around this problem? I can reach it via radio, and when connecting ethernet the link light blinks on for aproximately 2 seconds then goes out... Tested with a switch...
by jsuter
Sat Feb 02, 2008 9:58 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: routerboot
Replies: 3
Views: 1016

routerboot

I need routerboot images for the following machines:

* RB112
* RB133
* RB133C
* RB532

Because I have a LOT of Mikrotik's mistakes to clean up...
by jsuter
Wed Jan 09, 2008 10:17 am
Forum: Wireless Networking
Topic: reconnect insanity
Replies: 1
Views: 681

Re: reconnect insanity

Figured it out... apparently the RB133, cat5, PSU or something is coming up short for power. Reducing the maximum txpower of the XR2 to "14" (from default) appears to have fixed the problem for now.
by jsuter
Sat Jan 05, 2008 11:01 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: reconnect insanity
Replies: 1
Views: 681

reconnect insanity

RB133, 1xSR9, 1xXR2, 24V/1A PoE. SR9 in STA WDS bridged with the XR2. XR2 has one WDS peer and and 3 regular clients. RSTP is enabled. WDS peer has the same basic situation except no SR9 feeding it, just repeating off its 2.4 radio. One SSID is identical between the radios, the other SSID is differe...
by jsuter
Tue Oct 23, 2007 7:04 am
Forum: Wireless Networking
Topic: AP+WDS - completely unusable...
Replies: 2
Views: 865

Re: AP+WDS - completely unusable...

Another issue - I'm seeing duplicate packets on the affected WDS clients *including* those in 'Station WDS' mode (they just happen to be more stable than AP+WDS connections). approximately every-other ping has a duplicate response. Any help would be appreciated.
by jsuter
Fri Oct 19, 2007 7:27 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: AP+WDS - completely unusable...
Replies: 2
Views: 865

AP+WDS - completely unusable...

I'm seeing a consistant problem across our network concerning AP+WDS mode - essentially we see random disassociations without good reason (either 'no beacons' or 'sent deauth'). In both cases the RF situation is fine, and in a couple circumstances I was able to remove Mikrotik's software (ie - repla...
by jsuter
Tue Aug 14, 2007 5:50 am
Forum: Wireless Networking
Topic: mikrotik / sr9 troubles - everyone disappears!
Replies: 5
Views: 1495

Re: mikrotik / sr9 troubles - everyone disappears!

Tried another radio?
Not yet, but it will have to occur in the next few days as I'm getting tired of dealing with the problem. We'll end up replacing the unit with an RB133 with a new sr9 and 8602 thats been properly tested as assembled.
by jsuter
Tue Aug 14, 2007 1:11 am
Forum: Wireless Networking
Topic: mikrotik / sr9 troubles - everyone disappears!
Replies: 5
Views: 1495

Re: mikrotik / sr9 troubles - everyone disappears!

Upgrade to version 2.9.45 and it should get well. Unluckily that didn't help at all... Still requiring manual disable/enable cycles anywhere from every few hours to every few days... Same situation - during the outage theres an outrageously low noise floor reported (lower than -120 consistantly), e...
by jsuter
Tue Jul 31, 2007 12:58 am
Forum: Wireless Networking
Topic: mikrotik / sr9 troubles - everyone disappears!
Replies: 5
Views: 1495

mikrotik / sr9 troubles - everyone disappears!

I keep having an incident, irregularly, where I have an SR9 start showing an unrealistically low noise floor (-122ish) and all the clients drop off. A quick disable/enable cycle brings everyone back onto the radio normally, and the noise floor goes back to showing its normal status (-98ish) It doesn...
by jsuter
Tue Jul 17, 2007 7:58 am
Forum: General
Topic: hotspot vs myspace (error 400)
Replies: 1
Views: 1369

hotspot vs myspace (error 400)

I find a significant quantity of websites visited, most often myspace.com to generate the following area when accessed via hotspot mode: Mikrotik HttpProxy Error: 400 Bad Request (for example, I just tried setting the 'mood' and the entire page didn't load, giving me that error) Sometimes its just a...
by jsuter
Mon Apr 09, 2007 11:59 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: SR9 Cold Temperature - Known Issue.
Replies: 16
Views: 3557

Hey Steve shoot me an email at support@ubnt.com THanks, Mike I'd really like to know more about problems this issue actually causes. From the description it sounds like this could cause an RF tuning skew, which could be a HUGE problem if it occurs on the TX side. My tower sits about 2 miles from a ...
by jsuter
Fri Mar 30, 2007 9:39 am
Forum: General
Topic: Hotspot bypass for "client side" IPs
Replies: 4
Views: 880

Hotspot bypass for "client side" IPs

I have a block of private addresses I would like to completely 'bypass' hotspot mode with. This block is for administrative access of far-end repeater RouterOS boxes, and is firewalled from being able to do anything 'bad' on our network or the internet so I'm not exactly concerned about people 'disc...
by jsuter
Wed Nov 22, 2006 1:35 pm
Forum: General
Topic: Microsoft updates not working. Please Help!!
Replies: 6
Views: 1673

:D Hi Guys, You need to deny caching to the following sites: *.windowsupdate.com *.windowsupdate.microsoft.com *.download.microsoft.com windowsupdate.microsoft.com I hope this helps someone. Cheers Craig Hmm, bummer. Is the issue Mikrotik's or Microsoft's? I haven't tried squid+ipfilter against win...
by jsuter
Tue Oct 31, 2006 12:27 am
Forum: General
Topic: webcache breaks windowsupdate
Replies: 1
Views: 843

webcache breaks windowsupdate

I've been running an MT-based webcache for a few weeks now with good results (tested with both web-proxy and webproxy-test, 2.9.30 and 2.9.32, I haven't updated since there has been no mentions of changes to these packages in the changelog). We're using this in a transparent mode (redirection occurr...
by jsuter
Tue Oct 17, 2006 9:38 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: high CRC error count when rates over 24 mbit enabled
Replies: 2
Views: 900

high CRC error count when rates over 24 mbit enabled

I've noticed an issue across all my MT-based towers... If I disable 36, 48 and 54mbit rates I get considerably more stable connections. Most of our clients are madwifi(ng) based, but I see this problem across all our clients. It appears MT keeps trying to push the TX speed up beyond what the client/...
by jsuter
Tue Oct 10, 2006 12:58 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Mikrotik + Madwifi on WDS
Replies: 0
Views: 818

Mikrotik + Madwifi on WDS

Anyone have a working example of a Madwifi WDS repeater/AP configuration, working properly when 'peered' with an mikrotik/atheros AP? I'd like to set up a few simple/cheap WDS repeaters using Atheros radios in OpenWRT compatible boxes - in this case the Netgear WGT634U. I've actually had great resul...
by jsuter
Thu Jul 20, 2006 7:04 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: SR9/2.4 crosstalk on one chassis?
Replies: 3
Views: 1119

SR9/2.4 crosstalk on one chassis?

I've been considering adding some SR9's to our network but I haven't been able to get a response from support@ubnt.com about this question: I want to run 802.11b/g and an SR9 in the same chassis (RB112) - is the SR9 in any way (internally or externally) succeptable to 2.4ghz interference? I ask beca...
by jsuter
Fri Jul 14, 2006 8:42 pm
Forum: General
Topic: Demo "key" queue settings
Replies: 10
Views: 1699

So my reply last night didn't make a whole lot of sense... I'll attempt to explain better... When dealing with PPP across a sync serial interface you get about as much delivery 'predictability' as a full-duplex ethernet port, except at a considerably lower (in this case 1536kbit) speed. Theres no fl...
by jsuter
Fri Jul 14, 2006 10:04 am
Forum: General
Topic: Demo "key" queue settings
Replies: 10
Views: 1699

Well, that'd be an IP queue. I need to set an interface queue to keep. With my old cisco, the choices are basically fifo (pfifo), red, and fair-queue (sfq). On the Cisco, setting the interface to fifo ("no fair-queue"/"no random-early-detection") will give me the same performance I'm getting now. I ...
by jsuter
Fri Jul 14, 2006 8:52 am
Forum: General
Topic: Demo "key" queue settings
Replies: 10
Views: 1699

Hmm, then the queue settings did not make any changes to the ping (56 byte) times when uploading (1500 byte packets, at full line rate) over the connection... Very weird. I'll investigate more in the morning (2AM here)
by jsuter
Fri Jul 14, 2006 8:42 am
Forum: General
Topic: Demo "key" queue settings
Replies: 10
Views: 1699

err, sorry, I am using the 24 hour key... Oops :)
by jsuter
Fri Jul 14, 2006 8:12 am
Forum: General
Topic: Demo "key" queue settings
Replies: 10
Views: 1699

Demo "key" queue settings

I'm testing an old etinc pcisync/2 card I had onhand in a junker pc using the 'demo' key. I've got a T1 routing through it now but I can't seem to get the queue settings to work. Are the queue settings locked-out in demo mode? Changing the synchronous-default type didn't change performance at all. I...
by jsuter
Sun Jun 11, 2006 3:53 pm
Forum: General
Topic: Ubiquiti SR9 support
Replies: 50
Views: 21394

which more channels do you want? we already support all channels that card can give you. beta of 2.10 is planned for end of summer Well how about the ablity to select any of the channels not just 4. Here are just a few thoughts. You do realize the "free" band starts at 903, not 900. I've found this...
by jsuter
Sun Apr 09, 2006 12:03 am
Forum: Wireless Networking
Topic: RB112 - no PPP menu? (and other questions)
Replies: 5
Views: 1230

Yeah. I'm showing 3300KB free, and the documentation says: Hardware usage: PPPoE server may require additional RAM (uses approx. 9KiB (plus extra 10KiB for packet queue, if data rate limitation is used) for each connection) and CPU power. Maximum of 65535 connections is supported. That calculates up...
by jsuter
Fri Apr 07, 2006 7:31 am
Forum: Wireless Networking
Topic: RB112 - no PPP menu? (and other questions)
Replies: 5
Views: 1230

Resolved

Just had to enable the ppp package...

It appears the RB500 flash works. Running 2.9.19 now (shipped with 2.9.17)
by jsuter
Fri Apr 07, 2006 4:44 am
Forum: Wireless Networking
Topic: problem: madwifi-ng client on Mikrotik AP ...
Replies: 2
Views: 999

Re: problem: madwifi-ng client on Mikrotik AP ...

Have the users tried adjusting ack timeout using 'athctrl -d [distance in meters]' yet?

If adjusting it doesn't help, get them to monitor athstats (athstats 1), and paste a few minutes worth of results to pastebin. Also have them try madwifi-old and see if they have similar issues.
by jsuter
Fri Apr 07, 2006 2:06 am
Forum: Wireless Networking
Topic: RB112 - no PPP menu? (and other questions)
Replies: 5
Views: 1230

RB112 - no PPP menu? (and other questions)

Just got a couple rb112s w/ L4 from wisp-router... We use pppoe here with good results on our APs. I'd like to use the RB112 for tiny POPs where a higher performance board simply wouldn't make sense. Checked winbox - no PPP submenu. Checked telnet console - no PPP submenu. Considered upgrading the f...
by jsuter
Mon Dec 05, 2005 7:05 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Mikrotik Atheros bug - 2.9.6-2.9.8
Replies: 7
Views: 2733

Enabling periodic recalibration fixed it

Setting 'periodic recalibraton' to 'enabled' from 'default' seems to have corrected the issue...

I'm guessing it wasn't running the thermal recalibration on the cards. The issue consistantly occured within a few hours after sunrise...

Thanks!

JS
by jsuter
Tue Nov 22, 2005 1:34 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Super Range 2 and Routerboad 532
Replies: 9
Views: 2770

Re: Super Range 2 and Routerboad 532

Hi, does the Routerboard 532 support 2 superrange2 at the same time?. Thanks! :D The system will handle up to three 'SR' cards, but in my personal experience more than one SR2 at full power in a single enclosure will have severe cross-talk issues, even on channels 1/11. I personally haven't tried m...
by jsuter
Mon Nov 21, 2005 9:30 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Mikrotik Atheros bug - 2.9.6-2.9.8
Replies: 7
Views: 2733

Mikrotik Atheros bug - 2.9.6-2.9.8

I have a fairly consistant bug with Mikrotik... Our setup: RB532, 250' POE @ 48v (2A PSU, verified 46V @ RB), SR2 (SR2D_REV1) using MMCX... Pacwireless 13dbi hpol omni... Normally the setup works great - our interference is zilch (rarely finds anything if I kick snooper on, and when I do its consist...