Community discussions

Search found 36 matches

by kkolev
Tue Jun 20, 2017 12:41 pm
Forum: General
Topic: NTP for smips
Replies: 24
Views: 4482

Re: NTP for smips

Let's revive the question.
Shame it's 8 months later (ros 6.39.2 current) and still no NTP Server for smips, nor any explain.
Please someone.
by kkolev
Tue Jul 17, 2012 8:00 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: MIKROTIK R52nm to R52HN worth it?
Replies: 9
Views: 3034

Re: MIKROTIK R52nm to R52HN worth it?

..... Recently we had few factory defective ones with low tx. All were from the same party.
Can you give some mac range of those low tx r52hn, will be usefull for others. I ask, because I have some doubts for 2 of mine.
by kkolev
Thu Jun 28, 2012 9:44 am
Forum: General
Topic: 10 Equipment RB435G presenting the same problem.
Replies: 64
Views: 13039

Re: 10 Equipment RB435G presenting the same problem.

@digicomtech
your method (switch-all-port=no) doesn't work for me, I'm sure the ethernet is not on half duplex and it still freezes 1-3 times per day. I have tested it couple of days with no luck :( .

So I'm interested if this works for someone else with rb435g ?
by kkolev
Mon Jun 18, 2012 11:03 pm
Forum: General
Topic: 10 Equipment RB435G presenting the same problem.
Replies: 64
Views: 13039

Re: 10 Equipment RB435G presenting the same problem.

- pay attention to the ethernet synchronisation as sometime it fallback to half duplex;
Did you have something mentioned about half duplex in the log, because I have never seen a line stating that in mine.
It is always "interface,info ether3 link up (speed 1000M, full duplex)"
by kkolev
Fri Jun 15, 2012 11:18 am
Forum: Wireless Networking
Topic: MIMO Above and Below Channel Bonding with Superchannel
Replies: 5
Views: 6664

Re: MIMO Above and Below Channel Bonding with Superchannel

I have perfect working links in superchannel mode, 40MHz:
5905 with HT-above;
4885 with HT-below;
6060 with HT-below;
4830 with HT-above.
So what is your problem ? Just use "no country set".
by kkolev
Fri Jun 08, 2012 2:42 pm
Forum: General
Topic: 10 Equipment RB435G presenting the same problem.
Replies: 64
Views: 13039

Re: 10 Equipment RB435G presenting the same problem.

:(
Running 5.15 for 2 weeks and that ethernet lockup is still present. About once a day.
:(
And I doubt 5.16 will make any change.
:(
So, 5.17 and rb435g and ethernet lockup is still there. :(
by kkolev
Tue May 15, 2012 5:31 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Rb435G Network Interfaces Simple Solution
Replies: 13
Views: 6159

Re: Rb435G Network Interfaces Simple Solution

so if you do this; 3. When it happens disable/enable the ethernet port doesn't resolve it. But toggle the state of "switch-all-ports=yes or no" makes the port work again, without a reboot. you get more data passing over the link, else there is only small amount of traffic passing? So this affects t...
by kkolev
Fri May 11, 2012 4:46 pm
Forum: General
Topic: RouterOS v5.16 released
Replies: 69
Views: 18028

Re: RouterOS v5.16 released

ok, but non forum users won't know that, because it is still missing in changelog on download site, as MarcusW mentioned earlier:
This entry from the changelog is not on the download site.. Why not?

*) Wireless problem fixed
by kkolev
Fri May 11, 2012 4:37 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 433AH losing Rx
Replies: 2
Views: 569

Re: 433AH losing Rx

...
I am currently having issues with a 433AH (Atheros AR5413, version 4.11)... 
by kkolev
Fri May 11, 2012 3:53 pm
Forum: General
Topic: 10 Equipment RB435G presenting the same problem.
Replies: 64
Views: 13039

Re: 10 Equipment RB435G presenting the same problem.

:(
Running 5.15 for 2 weeks and that ethernet lockup is still present. About once a day.
:(
And I doubt 5.16 will make any change.
:(
by kkolev
Mon May 07, 2012 5:37 pm
Forum: General
Topic: v5.15 released!
Replies: 150
Views: 29675

Re: v5.15 released!

Please, Link to routeros-mipsbe-5.14.npk because I can't find it anywhere :-(
here: http://www.mirror.mikrotik-bg.net/?dir=v5/5.14/ ... if it's visible from outside Bulgaria.
by kkolev
Wed Apr 25, 2012 10:41 am
Forum: General
Topic: v5.15 released!
Replies: 150
Views: 29675

Re: v5.15 released!

+1
... now we have to ask instead of only read it in changelog.
by kkolev
Mon Apr 23, 2012 2:44 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: excited with SXT G 5
Replies: 11
Views: 3225

Re: excited with SXT G 5

About SXT G cpu:
the brochure says: "Atheros AR7241 400MHz CPU" , see it http://routerboard.com/pdf/396/SXTG.pdf
So which one is wrong: AR7242 or AR7241 ?

Normis, anyone ?

Please correct this confussion.
by kkolev
Fri Apr 20, 2012 4:38 pm
Forum: General
Topic: v5.15 released!
Replies: 150
Views: 29675

Re: v5.15 released!

Wireless is not mentioned. Any Nv2 inprovements though?
by kkolev
Wed Mar 28, 2012 2:21 pm
Forum: General
Topic: 10 Equipment RB435G presenting the same problem.
Replies: 64
Views: 13039

Re: 10 Equipment RB435G presenting the same problem.

1 wireless card and we monitor only wireless signal strength through snmp.
by kkolev
Wed Mar 28, 2012 10:12 am
Forum: Wireless Networking
Topic: speed and disconnection problems with ptp link of 300 mtrs
Replies: 7
Views: 1483

Re: speed and disconnection problems with ptp link of 300 mt

-77dBm at 300m with 18db antenna and tx-power=17 is extremely low. I have -53dBm at 100m with SXT(16dB antenna) and tx-power=3 with 100%ccq and no problems. So maybe pigtails problem or most probably antennas are bad engeneered and you are out of their actual band (not what is written on them), as y...
by kkolev
Sat Mar 03, 2012 8:33 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: I am looking for a hardware to buy. Need help.
Replies: 10
Views: 1642

Re: I am looking for a hardware to buy. Need help.

RB433GL sounds good to me: 680Mhz cpu, 3 ethernets and a USB.
And I haven't read of ethernet problems with it still.
by kkolev
Thu Mar 01, 2012 5:03 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: I am looking for a hardware to buy. Need help.
Replies: 10
Views: 1642

Re: I am looking for a hardware to buy. Need help.

about rb435g you might want to read some user's experience with ethernet problems: here: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=1&t=57215&hilit=rb435g and here: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=59030&hilit=rb435g also here: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=55448&hilit=rb...
by kkolev
Mon Feb 20, 2012 1:39 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Rb435G Network Interfaces Simple Solution
Replies: 13
Views: 6159

Re: Rb435G Network Interfaces Simple Solution

switchA--(etherX-rb435g-r52hn)-> 20km <-(r52hn-rb435g-etherX)--switchB A-->B 30-180 Mbps (the real traffic) A<--B 0-20 Kbps (some pings) ..sorry, can't upload picture. Traffic is routed one way through that link (between 30 and 180 Mbps). So one rb435g receives it from switchA at etherX, sends it vi...
by kkolev
Thu Feb 16, 2012 12:33 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Rb435G Network Interfaces Simple Solution
Replies: 13
Views: 6159

Re: Rb435G Network Interfaces Simple Solution

Yes this problem is still alive. I've wrote about a similar to the above solution here (about 10sec downtime): http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=56726 @janisk: aslo look at: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=1&t=57215 http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=57870 In short a...
by kkolev
Fri Jan 27, 2012 10:38 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB433GL and RB433AH differences
Replies: 7
Views: 2148

Re: RB433GL and RB433AH differences

OK, my misunderstanding.
by kkolev
Fri Jan 27, 2012 10:29 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB433GL and RB433AH differences
Replies: 7
Views: 2148

Re: RB433GL and RB433AH differences

In the brochure there is an extra called "reset switch".
How is it working? Should we expect the switch to stop function and under what circumstances?
Please give some more info.
by kkolev
Tue Jan 24, 2012 5:18 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB433GL and RB433AH differences
Replies: 7
Views: 2148

Re: RB433GL and RB433AH differences

the processor is the same, AR7161, the switch chip is no longer ICplus now is a new atheros switch chip
Is that switch chip the same as in RB435G (Atheros-8316) ?
by kkolev
Thu Dec 29, 2011 12:24 pm
Forum: General
Topic: Serious request for the new year.....
Replies: 10
Views: 2872

Re: Serious request for the new year.....

Normis about "Ethernet ports locking up" I found that: 1. It happens on RB435G but not on RB600A. Might be related to that switch chip in RB435G??? 2. Only happens when ethernet port sends traffic. If it only receives never had happened. Might be ethernet or switch chip Tx counters/buffers overflow ...
by kkolev
Fri Dec 02, 2011 4:45 pm
Forum: General
Topic: 10 Equipment RB435G presenting the same problem.
Replies: 64
Views: 13039

Re: 10 Equipment RB435G presenting the same problem.

My observations show that this thing happens ONLY when ethernet interface sends allot of traffic(80-150Mbps). If that same ethernet ONLY receives that same traffic there is no problem. Like this: siteA--(RB435G_A)----wireless----(RB435G_B)--siteB one way real world traffic (the other way is through ...
by kkolev
Wed Nov 16, 2011 4:28 pm
Forum: General
Topic: RB435G failing ethernet interface.
Replies: 1
Views: 1376

Re: RB435G failing ethernet interface.

Same thing I have PtP RB435G (not using MPLS but bridge etc.) and it happens 0 to 2 times per day only with one radio. As suggested in another thread http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=55021&p=286666&hilit=rb435g+ethernet+problem#p286666 when this happen you have to toggle /interface ethe...
by kkolev
Wed May 04, 2011 10:52 am
Forum: Wireless Networking
Topic: control frame timeout
Replies: 8
Views: 2507

Re: control frame timeout

I've seen frequent (2-3 times per hour) "lost connection, control frame timeout" or "lost connection, medium-access timeout" on a almost perfect link with -60 signal when it was idle. If only 1Mbit bothway traffic pass through it and no more "lost connection..." . But your link might have some issues.
by kkolev
Fri Apr 08, 2011 2:18 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: NV2 Data Rates
Replies: 13
Views: 2389

Re: NV2 Data Rates

Dallas,
Is "rate-set=" default or configured ? Seems like it's on default.
by kkolev
Mon Apr 04, 2011 2:54 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Short GI - Short GI ....
Replies: 14
Views: 8204

Re: Short GI - Short GI ....

By the way when will nv2 support short GI, because 300 is 11,1% more than 270 ? And throuput is what everybody seek (when conditions allow it).
by kkolev
Tue Mar 22, 2011 12:46 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: VPS hosting for WISP billing server.
Replies: 5
Views: 3517

Re: VPS hosting for WISP billing server.

You might check out this too: https://www.fitvps.com/
by kkolev
Wed Feb 16, 2011 5:41 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Any ideas about this issue?
Replies: 10
Views: 1724

Re: Any ideas about this issue?

Free Space Loss at 5500MHz at: 5km=121,2dB; 10km=127,3bB. see here: http://www.terabeam.com/support/calculations/free-space-loss.php#calc So 6,2dB weaker signal at 10km compared to 5 km if antennas are equal. But since you have 30dB compared to 22dB antenna gain, so at side A you have 8dB more anten...
by kkolev
Mon Feb 14, 2011 12:55 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Short GI - Short GI ....
Replies: 14
Views: 8204

Re: Short GI - Short GI ....

I agree with you Athan, but since I asked for this option more than a yaer ago when v4.2 was released see: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=36151 and it's still not available I think that they DON'T CARE about it or about us who ask for it.
Shame on you MT.
by kkolev
Wed Jul 07, 2010 11:51 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Please MT explain "frequency-offset" option
Replies: 2
Views: 911

Please MT explain "frequency-offset" option

As I found nothing in the Wiki and here in the forum, it will be great if someone from MT explain this option "frequency-offset=" in /interface/wireless on ros4.10.
And what is its range (-2147483648..2147483647) meaning ?
Thanks.
by kkolev
Tue Nov 03, 2009 1:41 pm
Forum: General
Topic: v4.2 released
Replies: 33
Views: 9724

Re: v4.2 released

Hi, one question to MT team: Why there is no "short" option for "ht-guard-interval" only "any" and "long" : ---- [admin@192.168.1.102] /interface wireless> set wlan1 ht-guard-interval= any long ---- This is with RB411AH (OS v4.2 and previous releases too) + R52N. Is it a card limitation ? Or if not...
by kkolev
Fri Oct 30, 2009 10:22 am
Forum: General
Topic: v4.2 released
Replies: 33
Views: 9724

Re: v4.2 released

Hi, one question to MT team: Why there is no "short" option for "ht-guard-interval" only "any" and "long" : ---- [admin@192.168.1.102] /interface wireless> set wlan1 ht-guard-interval= any long ---- This is with RB411AH (OS v4.2 and previous releases too) + R52N. Is it a card limitation ? Or if not ...
by kkolev
Fri Oct 16, 2009 11:41 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 802.11n
Replies: 939
Views: 288569

Re: 802.11n

Hi there,
I have one suggestion to MT: add the option "short" to ht-guard-interval (currently only "any" and "long" can be set), as "any" switches between 400ns and 800ns, "long"=800ns, and I want to set 400ns i.e. "short"