Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 34 matches

by MTikSeekeroe
Thu May 07, 2015 9:20 am
Forum: General
Topic: OpenVPN and Android
Replies: 10
Views: 10215

Re: OpenVPN and Android

A new PAID app on Google Play Store that allows Android-based devices to connect using TAP. Not TUN. No more switching b/w TAP and TUN to suit Windows and Android prior to connection. Very neat. https://play.google.com/store/apps/details?id=it.colucciweb.openvpn&hl=en In case anybody is interested.
by MTikSeekeroe
Tue Nov 25, 2014 1:40 pm
Forum: General
Topic: PPTP and L2TP/IPSec are NOT secure. Use OpenVPN.
Replies: 8
Views: 3802

Re: PPTP and L2TP/IPSec are NOT secure. Use OpenVPN.

It's true in what you're saying. But how practical and sensible is it in today environment? Taking your advice literally means one should not use the Net to be totally safe. Well, North Korea comes to mind. During the build of my NAS, I found out the security 'leak' of PPTP , which I used previously...
by MTikSeekeroe
Sun Nov 23, 2014 10:25 pm
Forum: General
Topic: PPTP and L2TP/IPSec are NOT secure. Use OpenVPN.
Replies: 8
Views: 3802

PPTP and L2TP/IPSec are NOT secure. Use OpenVPN.

I am not trying stir up the hornet net or anything like that but simply want to say that certain VPN protocols are not as secure and therefore may compromise your chosen method without you knowing. Not to mention it a waste of your effort. - PPTP can be cracked by government security agencies, i.e G...
by MTikSeekeroe
Tue Mar 13, 2012 10:03 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: how to access RB MAC ID from a browser
Replies: 3
Views: 757

Re: how to access RB MAC ID from a browser

hi, ... is there anyway we can do the same when using a browser?? -sid MAC Winbox communicates with router using data link layer (layer2). Web browsers cannot do that. My first thought was that kirshteins was correct in that web browser only communicates at Layer 3. Thinking about it a bit longer, ...
by MTikSeekeroe
Wed Feb 01, 2012 8:46 pm
Forum: General
Topic: v5.12 released
Replies: 144
Views: 26032

Re: v5.12 released

if you have an admin user with no password, webfig will not ask for login details, but automatically log in. to stop this from happening, apply a password for the admin user. If I misunderstood you, clarify ... Thank you. I now know that webfig would automatically log in if default settings are not...
by MTikSeekeroe
Tue Jan 31, 2012 10:19 pm
Forum: General
Topic: v5.12 released
Replies: 144
Views: 26032

Re: v5.12 released

Normis wrote: we are using webfig on all our devices here, and have not seen such problems. can you send us supout.rif file from this device to support? To refresh your memory on this issue. After upgrade to 5.12 from 5.11, I was able to remotely access RB493G via webfig without entering a valid us...
by MTikSeekeroe
Fri Jan 27, 2012 9:42 am
Forum: General
Topic: v5.12 released
Replies: 144
Views: 26032

Re: v5.12 released

it's a feature. if you have not configured a password (you are using default login, default password), then it will log in automatically Normis, I have not used default username nor password since I first started using Mikrotik. My Rb493GS has a non-default username and password. That's what I used...
by MTikSeekeroe
Fri Jan 27, 2012 6:23 am
Forum: General
Topic: v5.12 released
Replies: 144
Views: 26032

Re: v5.12 released

Hi Folks, I have just remotely accessed Mikrotik router RB493GS via webfig 5.12 without the need to enter password. I thought it must have been a fluke first time after I upgraded to 5.12. But having tested on two different PCs, can confirm that I was able to login my home RB493GS remotely w/o havin...
by MTikSeekeroe
Thu Dec 01, 2011 2:55 am
Forum: General
Topic: Missing Switch tab on Webfig
Replies: 4
Views: 650

Re: Missing Switch tab on Webfig

I am using IE version 8.0.6001.18702. Can't be that old. :D

The funny thing is I can see the Switch tab on a different PC which has the same browser version.

Anyway, your answer prompted me to use FireFox and voila.

Many thanks
Cheers
by MTikSeekeroe
Wed Nov 30, 2011 6:03 am
Forum: General
Topic: Missing Switch tab on Webfig
Replies: 4
Views: 650

Missing Switch tab on Webfig

For some reasons, the Switch tab is missing from my webfig when I remotely access the router.


On a different PC however, I can see it.


Is there a simple explanation for the missing Switch tab? Please
by MTikSeekeroe
Tue Nov 15, 2011 2:05 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Unable to Winbox-access RB450G, connected to RB493G
Replies: 1
Views: 805

Re: Unable to Winbox-access RB450G, connected to RB493G

Help, please. Here is an extract of setting under RB493G. [quote]/interface bridge add admin-mac=00:00:00:00:00:00 ageing-time=5m arp=enabled auto-mac=yes \ disabled=no forward-delay=15s l2mtu=1520 max-message-age=20s mtu=1500 \ name=bridge_VoIP priority=0x8000 protocol-mode=stp transmit-hold-count=...
by MTikSeekeroe
Mon Nov 14, 2011 12:04 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Unable to Winbox-access RB450G, connected to RB493G
Replies: 1
Views: 805

Unable to Winbox-access RB450G, connected to RB493G

Unable to Winbox-access RB450G which is connected to switch '2' of RB493G. By design, RB493G has 2 switches. Switch 1 consists of ports 10, 15 to 18. Switch 2 has ports 11 to 14. And I'd prefer to leave the two switches as is with the idea of leaving slow coaches (lower than gigabit connection) on s...
by MTikSeekeroe
Mon Jun 20, 2011 4:36 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: ERROR: could not format partitions
Replies: 24
Views: 4719

Re: ERROR: could not format partitions

What I found works in the end was I had to allow the specific version of Netinstall.exe (I had several versions) which I need to flash the routerboard with; after first disabling Windows standard firewall did not seem to work. Not sure why. I disabled my other firewall though (Comodo). Steps I took ...
by MTikSeekeroe
Thu Jun 16, 2011 1:26 am
Forum: Beginner Basics
Topic: ERROR: could not format partitions
Replies: 24
Views: 4719

Re: ERROR: could not format partitions

Hi rothhear, I personally had more than a fair share of my own in not being able to format routerboard when using Netinstall. I found out in the end that it's the firewall. In my case, it was the Windows standard firewall. Initially, I thought simply disabling my (own) installed firewall was suffici...
by MTikSeekeroe
Wed Mar 02, 2011 1:58 pm
Forum: General
Topic: MUM in Australia. Would you come?
Replies: 115
Views: 23314

Re: MUM in Australia. Would you come?

Normis,

I, for one, have already registered for MUM and MTCNA training in Brisbane.

Hope to be able to recoup my investment with knowledge from training by David Savage.

:D

Cheers
by MTikSeekeroe
Fri Dec 10, 2010 10:00 am
Forum: General
Topic: VLAN settings under RB450G
Replies: 12
Views: 6460

Re: VLAN settings under RB450G

Fewi, Here is the configursation script as is after all firewalls were removed. A bit long and intimidating for me at my level. I have done some prelim testing of the current configuration with a different app than Iperf which I have not been able to install on my Windows so far. Rather posting them...
by MTikSeekeroe
Thu Dec 09, 2010 10:34 pm
Forum: General
Topic: VLAN settings under RB450G
Replies: 12
Views: 6460

Re: VLAN settings under RB450G

Fewi, Thank you. I'd really like your suggestion. 1. I have removed all firewalls. Reboot the RB450G. Tried a file transfer and speed remains the same as before. 2. Next, I took a deep breath and removed the bridge. Reboot RB450G. Then retried connecting a device in a different VLAN and the connecti...
by MTikSeekeroe
Wed Dec 08, 2010 12:40 pm
Forum: General
Topic: VLAN settings under RB450G
Replies: 12
Views: 6460

Re: VLAN settings under RB450G

fewi, I have to send you an image of the /ip route list instead since it's not shown up in the export script. [img] [IMG]http://img823.imageshack.us/img823/6513/iproutelist.jpg[/img] The /ip filter is shown up however /ip firewall filter add action=drop chain=forward comment="Invalid Connections" co...
by MTikSeekeroe
Tue Dec 07, 2010 11:52 pm
Forum: General
Topic: VLAN settings under RB450G
Replies: 12
Views: 6460

Re: VLAN settings under RB450G

Fewi,

I am at work (Australia) and unable to reply to you properly. But I will when I get gome tonight.

Thank you for your interest.
by MTikSeekeroe
Tue Dec 07, 2010 10:53 pm
Forum: General
Topic: VLAN settings under RB450G
Replies: 12
Views: 6460

Re: VLAN settings under RB450G

fewi, Thank you for your reply. I have initially shown only a simply diagram of my network so not to complicate my question. But your poking question is sharp and to the right spot. What I also have are two Netgear GS108T switches connected to the main HP switch. One to family room at the back where...
by MTikSeekeroe
Tue Dec 07, 2010 8:26 am
Forum: General
Topic: VLAN settings under RB450G
Replies: 12
Views: 6460

Re: VLAN settings under RB450G

fewi, Slow network data transfer as one issue. But interestingly, I have read sort of conflicting advice in this forum regarding the correct (best) VLAN settings. I really want to be sure on my VLAN understanding before moving on to my next topic. I bought the book written about Mikrotik. But not su...
by MTikSeekeroe
Tue Dec 07, 2010 7:14 am
Forum: General
Topic: VLAN settings under RB450G
Replies: 12
Views: 6460

VLAN settings under RB450G

Dear Gurus, I am not sure if my current Mikrotik setting for VLANs is the best possible configuration. I have a suspicion that it is not as indicated by a number of issues. So may I ask if some Mikrotik guru who's kind to help review the MT settings that I have below whether you, as an expert, would...
by MTikSeekeroe
Mon Jan 18, 2010 10:02 pm
Forum: General
Topic: VLAN Help, Pls.
Replies: 6
Views: 1131

Re: VLAN Help, Pls.

Hi,

Despite few trials, from changing the interface to VL-105 in place of eth3 to removing the VLAN interface from ether3, I still can not get the Net from the wifi side.

I can not ping an external IP adress from the wifi side. I can ping the RB450G router from the wifi side though.

Help, pls.
by MTikSeekeroe
Sat Jan 16, 2010 11:34 pm
Forum: General
Topic: VLAN Help, Pls.
Replies: 6
Views: 1131

Re: VLAN Help, Pls.

Netrat, If they can't ping the router or each other then I think you need to check the configuration on your switch. With perserverance and 'faith' in your suggestion, and after a few more hairs falling out of my head, I 'managed' to get the HP Procurve 1810's settings correct and traffic now flows ...
by MTikSeekeroe
Sat Jan 16, 2010 12:30 am
Forum: General
Topic: VLAN Help, Pls.
Replies: 6
Views: 1131

Re: VLAN Help, Pls.

Hi Netrat, No, they can not ping the router. Neither can they ping the gateway of their own subnets. But from a PC in VLAN101, I can ping all 'default gateways' of these VLANS, i.e . 192.168.103.1, 192.168.104.1 & 192.168.105.1 alas but not the individual IP of a node in one of these subnets. I am c...
by MTikSeekeroe
Fri Jan 15, 2010 12:00 pm
Forum: General
Topic: VLAN Help, Pls.
Replies: 6
Views: 1131

VLAN Help, Pls.

Dear Community and Netrat, In my excitement with the solution given, I forgot to properly check that all VLANS have traffic going through. I feel somewhat embarrassed to have to come back asking for more help. But after several trials during the last few days, I am still unable to get Mikrotik to le...
by MTikSeekeroe
Wed Jan 13, 2010 12:43 pm
Forum: General
Topic: Help configure VLAN settings, please (Followup)
Replies: 7
Views: 2284

Re: Help configure VLAN settings, please.

Hi Netrat,

If you are still there.

In my excitement, I overlook the fact that nodes in my Vlan 105 (wifi) does not get connected to the Net under the solution. I can't connect to the wifi router either.

Can you ps help. Thank you.
by MTikSeekeroe
Sun Jan 10, 2010 10:49 am
Forum: General
Topic: Help configure VLAN settings, please (Followup)
Replies: 7
Views: 2284

Re: Help configure VLAN settings, please.

Netrat & Astounding, Thank you both for your help. I did not realise how neat and elegant Netrat's solution was until after I did a /system reset of the router, following Astounding's comments, and reconfigured the router from start (i.e. minus the existing bridge and switch). Lo and behow, traffic ...
by MTikSeekeroe
Sat Jan 09, 2010 2:04 am
Forum: General
Topic: Help configure VLAN settings, please (Followup)
Replies: 7
Views: 2284

Re: Help configure VLAN settings, please.

Hi, I have tried the suggested VLAN but I was not able to get to the Net. Various graphs in Winbox however indicate traffic flowing in both Tx and Rx directions but the web page indicates that the router default getaway (i.e. 192.168.101.1) was not reachable. This is confirmed by the fact that I can...
by MTikSeekeroe
Thu Jan 07, 2010 2:21 am
Forum: General
Topic: Help configure VLAN settings, please (Followup)
Replies: 7
Views: 2284

Re: Help configure VLAN settings, please.

Dear netrat,

Thank you. Did not expect that quick response.

I attempted to run with your solution this morning but wasn't able to complete it before i had to leave for work (Australia time). Will try later today and report back.

Thanks again for your help.
by MTikSeekeroe
Wed Jan 06, 2010 11:22 am
Forum: General
Topic: Help configure VLAN settings, please (Followup)
Replies: 7
Views: 2284

Help configure VLAN settings, please (Followup)

Dear Community, I have tried on more than one occasion to setup VLANs on my RB450G V4.2 but could not make it to work. It's obvious that I do not have the correct setups. Despite various trials of VLAN settings, I ended up restoring pre-VALN config everytime. Can someone be kind enough to give me so...
by MTikSeekeroe
Thu Nov 12, 2009 2:15 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Router keeps rebooting itself over and over. (RB450G V4.2)
Replies: 3
Views: 1357

Re: Router keeps rebooting itself over and over. (RB450G V4.2)

Thanks SurferTim,

You are absolutely right.

Cheers
by MTikSeekeroe
Tue Nov 10, 2009 7:35 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Router keeps rebooting itself over and over. (RB450G V4.2)
Replies: 3
Views: 1357

Re: Router keeps rebooting itself over and over. (RB450G V4.2)

A serial null-modem cable and HyperTerminal should get you out of it. You might also be able to connect by mac address if you can use another ethernet port without the VLAN assigned.
Thanks SurferTim for your reply.

I think your solution sounds right. Let me find out and let you know.

Thank you.
by MTikSeekeroe
Sun Nov 08, 2009 11:41 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Router keeps rebooting itself over and over. (RB450G V4.2)
Replies: 3
Views: 1357

Router keeps rebooting itself over and over. (RB450G V4.2)

Dear Gurus, I am noobie here. And need help, please. This is my first real problem with RB450G. Without any ethernet cable connections to it, my RB450G (version 4.2) appears to start OK judging by the two beeps. And it would stay on. But if I hook it up via one of its ports, it will reboot itself ov...