Community discussions

Search found 270 matches

by reverged
Thu Mar 29, 2018 9:06 am
Forum: Announcements
Topic: Urgent security advisory
Replies: 110
Views: 56782

Re: Urgent security advisory

@normis

Can you answer 2 items for the FAQ:

1. Is there a simple test to know if a router is infected?
2. Upgrading to 6.37.5+ cures an infection or it only prevents infection?
by reverged
Wed Mar 21, 2018 7:11 pm
Forum: SwOS
Topic: RB260GS does not like version 2.7
Replies: 18
Views: 2155

Re: RB260GS does not like version 2.7

I'm having the same problem. CSS106 2.4=>2.7 manual upgrade. I was able to upgrade after resetting, as mentioned above, but I reset the config using the 2.4 web interface. (switch is remote). Switch reverts to 192.168.88.1 and then upgrade works. Without a reset, I doubt Mikrotik can fix this, since...
by reverged
Sat Feb 03, 2018 4:26 am
Forum: SwOS
Topic: Problem changing the managment VLAN
Replies: 4
Views: 357

Re: Problem changing the managment VLAN

As mentioned above, you need to add switch1-cpu to the vlan definition and egress tag lines for each vlan that needs a routed interface. This line: /interface vlan add interface=ether1-master-local l2mtu=1584 name=vlan34 vlan-id=34 adds a vlan interface for Routeros, but the switch can only interfac...
by reverged
Wed Jan 31, 2018 8:29 pm
Forum: SwOS
Topic: CRS326 Factory Reset SwOS?
Replies: 4
Views: 806

Re: CRS326 Factory Reset SwOS?

Yes, Mikrotik support replied to my email with: Please connect to device via serial console. Boot SwOS and choose "r - reset configuration". This should reset SwOS configuration to default. Also we will improve our manual. This switch is remote to me and the tech onsite has no console cable. So for ...
by reverged
Tue Jan 30, 2018 3:16 am
Forum: SwOS
Topic: CRS326 Factory Reset SwOS?
Replies: 4
Views: 806

CRS326 Factory Reset SwOS?

If I factory reset the CRS326-24G-2S+, it defaults to RouterOS. OK, good. If I then set the boot to SWOS, it boots with the old SWOS config. Not a default SWOS config. A stupid engineer put a bad SWOS config on this switch and it is impossible to access using http. How can the SWOS config be reset t...
by reverged
Sat Mar 04, 2017 7:20 am
Forum: SwOS
Topic: Node within VLAN isolation when RB260GSP units are "nested".
Replies: 2
Views: 489

Re: Node within VLAN isolation when RB260GSP units are "nested".

ACL might be able to do what you want. I have done some interesting things with ACL. Completely untested: acl_example.png If you've never worked with ACL, the light gray part is match condition and the medium gray is action (row that begins with "Redirect To") First entry says "If ingress is port 1,...
by reverged
Tue Feb 21, 2017 3:56 am
Forum: SwOS
Topic: 260GSP vs. CSS106-1G-4P-1S
Replies: 6
Views: 3189

Re: 260GSP vs. CSS106-1G-4P-1S

We received some of these today. It looks like this is a new design, which may explain why there has been no stock for months. The Taifatech CPU is gone and replaced with a STM32F107xxx. That's probably good long term. The switch chip is under a heat sink and since we need to ship, we didn't remove ...
by reverged
Tue Sep 15, 2015 4:02 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: WARNING: SXT PoE Injectors
Replies: 15
Views: 2696

Re: WARNING: SXT PoE Injectors

Good news on gigabit. The one I skinned has a foil shield, drain wire and twisted pairs.
by reverged
Tue Sep 15, 2015 3:48 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: WARNING: SXT PoE Injectors
Replies: 15
Views: 2696

Re: WARNING: SXT PoE Injectors

Mikrotik should be embarrassed to ship this thing. I'm still shocked. Who would think this is acceptable?

On the jack end, the 4 wires make 2 really tight 90's and then are soldered onto what looks like a connector intended for PCB's.

I'm going to tear down a gigabit and compare.....
by reverged
Mon Sep 14, 2015 10:41 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: WARNING: SXT PoE Injectors
Replies: 15
Views: 2696

WARNING: SXT PoE Injectors

We just had to replace a bunch of SXT injectors (beige/gray pigtail) since we had flapping and/or links at 10M on a campus style install with SXT Lite5 devices. After much swapping and experimentation we discovered replacing the beige/gray injector with either the white gigabit Mikrotik injector or ...
by reverged
Tue Mar 17, 2015 2:13 am
Forum: Beginner Basics
Topic: VLAN Trunking and port setup CRS125
Replies: 5
Views: 1620

Re: VLAN Trunking and port setup CRS125

Take a look at the forwarding database with: /interface ethernet switch unicast-fdb print Make sure macs are on the vlan you expect - especially the pfsense intefaces. And make sure there are no bridges config'd in the CRS that could mess things up. Lastly, what version ROS? Early versions with CRS ...
by reverged
Sat Mar 14, 2015 8:27 am
Forum: Beginner Basics
Topic: VLAN Trunking and port setup CRS125
Replies: 5
Views: 1620

Re: VLAN Trunking and port setup CRS125

You have trunk ports and access ports mixed up. Assuming your interfaces are all 2 digits.... Try this: # either use the interface names or check the numbers.....on my crs, ether3 is number 2 # also are the ports all renamed to have 2 digits? /interface ethernet set numbers=3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13...
by reverged
Thu May 08, 2014 6:56 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CRS125 ISOLATED VLANS and full switching manual
Replies: 40
Views: 12449

Re: CRS125 ISOLATED VLANS and full switching manual

send email to support.
there is a new test version of 6.13 that fixes this problem.
I had the same problem and it is now fixed with the test version.
by reverged
Tue May 06, 2014 2:40 am
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: [bug][CRS226] SFP module does not normally Linkup
Replies: 8
Views: 2782

Re: [bug][CRS226] SFP module does not normally Linkup

I had the same problem; 1G would not link in sfp1.
But 10G did link so I used 10G in sfp2!
by reverged
Tue May 06, 2014 2:38 am
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: CRS125-24G-1S-RM problems with VLAN and TRUNK
Replies: 3
Views: 2420

Re: CRS125-24G-1S-RM problems with VLAN and TRUNK

send an email to support.

I had this same problem on CRS226 v6.12.

support sent a link to a new test version that solved the problem.
by reverged
Mon Apr 21, 2014 10:06 pm
Forum: General
Topic: SSH Client in v6.10, problems authenticating
Replies: 5
Views: 1249

Re: SSH Client in v6.10, problems authenticating

same problem
6.5 worked OK, 6.12 does not.
Looks like ssh changed @ 6.10

Show stopper!
Just sent email to support.
by reverged
Wed Aug 21, 2013 7:13 am
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: Can't flush static DNS entries
Replies: 10
Views: 5850

Re: Can't flush static DNS entries

5.25 has the same issue.
The previous dns entries remain in cache and you get them returned in order.
Only reboot solves this.
by reverged
Mon Jun 10, 2013 7:19 pm
Forum: SwOS
Topic: RB260GS - get mac address
Replies: 3
Views: 3776

Re: RB260GS - get mac address

If you are using php and have access to the switch remotely, the mac address table (sort of) is available at: http://<switch url>/!dhost.b I use curl to retrieve it. The response is pseudo json, [{adr:'<mac>',prt:0x04,drp:0x00,mir:0x00},{adr:'<mac>',prt:0x04,drp:0x00,mir:0x00},{...},{...}...] adr: m...
by reverged
Thu May 23, 2013 10:07 pm
Forum: SwOS
Topic: 250 EOL
Replies: 1
Views: 1511

250 EOL

Did I miss a newsletter on the 250 being end of life?

I'll miss it. The 260 is quite a bit larger.
by reverged
Thu May 23, 2013 10:04 pm
Forum: SwOS
Topic: Is this possible with latest SWOS?
Replies: 1
Views: 1493

Re: Is this possible with latest SWOS?

I did something similar with RB250's using gigabit injectors for a 1000' run using v1.6 I had power in the middle and split it into 4 250' links, the middle feeding gig poe in both directions. Works perfectly. It's a fairly cheap solution. Be mindful of the vlan 1 issue with SWOS devices and I have ...
by reverged
Sat Apr 13, 2013 12:37 am
Forum: General
Topic: Mikrotik drives me grazy
Replies: 12
Views: 1470

Re: Mikrotik drives me grazy

# Setup DHCP Network
/ip dhcp-server network add address=192.168.10.0/24 gateway=192.168.10.1
There is no dns server setting in the dhcp network. That could be a problem.
by reverged
Tue Oct 30, 2012 6:47 am
Forum: SwOS
Topic: Ping time very strange - SOLVED
Replies: 5
Views: 2708

Re: Ping time very strange

19ms is not unusual for pinging the switch management interface.

If you ping another device connected to the switch, you will see 1ms or less.
by reverged
Wed Oct 03, 2012 4:44 am
Forum: Scripting
Topic: HOTSPOT ISSUE - Smartphones cannot load hotspot login page
Replies: 5
Views: 2015

Re: HOTSPOT ISSUE - Smartphones cannot load hotspot login pa

Is the hotspot page hosted on Mikrotik or external server?

Can you post the login page html?

Which smartphone OS has trouble?

I have many custom hotspot pages and smartphones work just fine.
by reverged
Wed Oct 03, 2012 3:10 am
Forum: SwOS
Topic: SWOS DEAD?
Replies: 13
Views: 6613

SWOS DEAD?

In this business, "no news" is never "good news", so it would appear that Mikrotik has abandoned SWOS.

It has been over a year, almost 14 months, since 1.6 was released and there is no word on 1.7 or 2.0 or fixes to any of the outstanding issues/requests.

SWOS is Dead?
by reverged
Tue Sep 18, 2012 11:59 pm
Forum: Virtualization
Topic: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC boards
Replies: 490
Views: 117581

Re: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC bo

values reported can vary wildly if running metarouter guests. Just ignore readings given by '/system health' in this case. So disable voltage.ko when metarouter is enabled if they are worthless anyway and tend to cause unpredictable system behaviour. I agree with barkas here. Either make it an opti...
by reverged
Thu Sep 06, 2012 6:06 pm
Forum: Virtualization
Topic: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC boards
Replies: 490
Views: 117581

Re: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC bo

I'm seeing the same thing.
Are you running 5.21rc1?

-- Nathan
Yes and latest fw.

(A little out of sequence in this thread.)
by reverged
Thu Sep 06, 2012 4:59 am
Forum: Virtualization
Topic: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC boards
Replies: 490
Views: 117581

Re: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC bo

... I have also noticed that once the "bad" router gets stuck in a freeze-up pattern, occasionally the health stats show some real bizarre numbers which get "stuck" there. For example, right now as I am typing this, the "bad" router is in the middle of one of its freeze-up loops, and "/system healt...
by reverged
Sun Jun 24, 2012 3:19 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RBGPOE won't link at 1G
Replies: 4
Views: 774

Re: RBGPOE won't link at 1G

Could you please return some of them to MikroTik RMA warranty service for inspection?

I sent an email to support relaying your request.
by reverged
Wed Jun 20, 2012 8:59 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RBGPOE won't link at 1G
Replies: 4
Views: 774

RBGPOE won't link at 1G

Has anyone had trouble getting RBGPOE's to link at 1G? Has anyone had one stop linking at 1G over time? I have 10 pcs I ordered and 3 / 10 won't link at 1G even using a 3' patch cable between 2 RB250GS. The other 7 are fine. This is a high rate of failure out of box and it makes me worry about failu...
by reverged
Tue Jun 19, 2012 7:47 am
Forum: SwOS
Topic: Strip a certain VLAN ID on egress....
Replies: 2
Views: 4123

Re: Strip a certain VLAN ID on egress....

You might be able to do this using the ACL feature of the 250GS. Packets coming into the port matching the mac address of the AP management interface get a new vlan id of 50 assigned. Packets leaving the port going to the mac address of the AP management interface get the vlan stripped (assigned to ...
by reverged
Tue Jun 19, 2012 7:39 am
Forum: Virtualization
Topic: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC boards
Replies: 490
Views: 117581

Re: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC bo

AHH! That makes sense.

I did have to netinstall before I shipped it out. Now I have to find another 450G.....

Thanks.
by reverged
Sun Jun 17, 2012 3:12 am
Forum: Virtualization
Topic: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC boards
Replies: 490
Views: 117581

Re: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC bo

For future readers: that means mounting the yaffs2 filesystem of router os (I used openwrt running from RAM booted over network.) and renaming the 'voltage.ko' module. This worked like a charm for some reason ! It is now running for about a day and requesting phpinfo() from an embedded apache + php...
by reverged
Sat May 26, 2012 11:47 pm
Forum: Virtualization
Topic: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC boards
Replies: 490
Views: 117581

Re: Has MikroTik given up on MetaROUTER?

So why not try to work on the problem? I totally agree with you on the potential of MR. But to keep my answer short, WE are not working on the problem, we are fumbling arround, providing information to MT without getting anywhere. And as long as I don't get any proof that MT is working on the probl...
by reverged
Thu May 17, 2012 7:19 pm
Forum: Virtualization
Topic: metarouter size resets to 16MB after reboot
Replies: 13
Views: 4755

Re: metarouter size resets to 16MB after reboot

i am not very keen user of windows shares. Just do Start->Run and paste: \\192.55.195.201\Mikrotik You don't need to map the drive. I tested this image and have the same results, sort of. (using Winbox; RB450G; ROS 5.14; FW 2.39) If the MR memory size is initially set to 24M (or 32M) during import,...
by reverged
Wed Apr 11, 2012 3:21 am
Forum: Virtualization
Topic: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC boards
Replies: 490
Views: 117581

Re: Has MikroTik given up on MetaROUTER?

I can get the same to thing to happen if I install a ROS metarouter.
erratic2.gif
This doesn't seem to happen to as great an extent when I reboot a ROS metarouter.
by reverged
Tue Apr 10, 2012 11:07 pm
Forum: Virtualization
Topic: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC boards
Replies: 490
Views: 117581

Re: Has MikroTik given up on MetaROUTER?

NathanA - Some good work and you are not crazy about the power supply theory. It has come up in other threads but there was no conclusion. What is the model number or brand of your 12V supply? How long is the dc cord? I have some observations to add. 450G, ROS5.14 I installed an OpenWRT mr. 16MB RAM...
by reverged
Mon Apr 02, 2012 11:46 pm
Forum: Virtualization
Topic: MetaROUTER stability issues on certain MIPSBE and PPC boards
Replies: 490
Views: 117581

Re: Has MikroTik given up on MetaROUTER?

sergejs and janisk, Can you detail the stable metarouter config used in your network? - Which device? - Which image (or ROS metarouter?)? - Which firmware/ROS version/packages? - export compact the config? - etc... Then, perhaps, others can test this config and see if there is stability. If stabilit...
by reverged
Mon Apr 02, 2012 7:23 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: How to login XBox 360's on hotel RouterOS setup
Replies: 24
Views: 5749

Re: How to login XBox 360's on hotel RouterOS setup

I love this one: "If you're clueless and/or going to just trash me as some sort of a hacker then that'd explain why you skimmed the first post so badly and gave a useless reply." - that's what I get after re-reading all of the confusing posts and coming-up with any possible solutions. Considering t...
by reverged
Sun Apr 01, 2012 5:17 am
Forum: SwOS
Topic: RB751 alwes Overload
Replies: 1
Views: 1586

Re: RB751 alwes Overload

You posted this in the SWOS section, so you might get no help.

Look in the RouterBOARD Hardware section and you will see several threads about 751 problems.

I think there is a test fix posted there.
by reverged
Sun Apr 01, 2012 5:12 am
Forum: General
Topic: block rogue dhcp traffic
Replies: 18
Views: 20542

Re: block rogue dhcp traffic

Go back to Feklar's first response. I repaired a large apartment network that had this exact problem. vlans or port isolation in the switch is the only answer. The SXT cannot block layer 2 traffic in the poweredge switch. You may see no more dhcp alerts, but it is happening in the switch. Getting th...
by reverged
Sun Apr 01, 2012 4:24 am
Forum: General
Topic: UDP to TCP stream transfer
Replies: 10
Views: 114062

Re: UDP to TCP stream transfer

There may be several issues working against you here. Metarouter is not very stable - not that I can tell - in any RB. Someone correct me if they have a stable metarouter doing anything useful. Just check out the virtualization section and you will feel the pain. Well, more pain. I was very disappoi...
by reverged
Sun Apr 01, 2012 3:17 am
Forum: Beginner Basics
Topic: How to login XBox 360's on hotel RouterOS setup
Replies: 24
Views: 5749

Re: How to login XBox 360's on hotel RouterOS setup

A simple solution:
/ip hotspot ip-binding add type=bypassed server=<hotspot instance name> mac-address=<mac> disabled=no
[/code]

More complex, but easier to manage, if you are using centralized radius, enable mac authentication and setup a mac user on the radius server.
by reverged
Sun Apr 01, 2012 2:57 am
Forum: Beginner Basics
Topic: hotspot username
Replies: 5
Views: 1154

Re: hotspot username

Hi all, is any way to configure username to be case in sensitive? I am using Mikrotik 4.17 Thank you You can use the javascript toLowerCase() method to convert the username to lower (or upper case using toUpperCase() ) before login. A lot depends on your login page, but generally you could try some...
by reverged
Fri Mar 30, 2012 7:44 am
Forum: Scripting
Topic: Complex dst-path in script
Replies: 6
Views: 3101

Re: Complex dst-path in script

Yes, it is working. When I tested last night, I didn't use the global, but did a find for the file in the second script.

I then used the file index to get the file name, which included the ".rsc".

Late nights.....
by reverged
Thu Mar 29, 2012 8:03 am
Forum: Scripting
Topic: Complex dst-path in script
Replies: 6
Views: 3101

Re: Complex dst-path in script

I get the same result. I don't think it's the dst-path, I think it is a file handle issue.

Putting the export in one script and the ftp in another and then calling them separately from a third script works.
by reverged
Thu Mar 29, 2012 7:33 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Router has been disconnected (from internet)
Replies: 5
Views: 2056

Re: Router has been disconnected (from internet)

Try changing the winbox port from 8291 to something else.
/ip service print
get the number for winbox <num>
/ip service set <num> port=xxxx
by reverged
Thu Mar 29, 2012 7:26 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Remote
Replies: 3
Views: 421

Re: Remote

by reverged
Thu Mar 29, 2012 7:25 am
Forum: Beginner Basics
Topic: dhcp servre and lease help
Replies: 1
Views: 267

Re: dhcp servre and lease help

Some Airport devices can be routers or bridges. I run into this. There is a setting for this, but the Airport router complains about double nat and will sometimes revert back to bridging despite being set for router. If you have multiple publics you can 1:1 nat public:private. There's not much you c...
by reverged
Thu Mar 29, 2012 1:08 am
Forum: Beginner Basics
Topic: restore backup 450G->1100AH
Replies: 5
Views: 943

Re: restore backup 450G->1100AH

Beware the rb1100ah interface numbering may be different than the 450G. It was on v5.12

On 5.12,
/interface ethernet 0 is ether12
/interface ethernet 1 is ether13
/interface ethernet 2 is ether1

Had me confused for some time.