Community discussions

MikroTik App

Search found 18 matches

by pavelh
Tue Oct 14, 2014 9:37 am
Forum: General
Topic: RouterOS subnet zero
Replies: 3
Views: 1004

Re: RouterOS subnet zero

I know that /32 netmasks work properly, in use it frequently, mostly with OSPF. But I would like to use IP address with all-zeros in host portion of IP address (address of network). My ISP gave me /30 subnet of public addresses for my router (.121/30 is my gateway - his router, .122/30 is my router'...
by pavelh
Tue Oct 14, 2014 8:44 am
Forum: General
Topic: RouterOS subnet zero
Replies: 3
Views: 1004

RouterOS subnet zero

Hi, does RouterOS support subnet-zero? I have no problem with Cisco, but now I need to set it up with Mikrotik and no luck. Subnet zero means using network address as interface address: add address=1.2.3.122/30 interface=ether7-uplink network=1.2.3.120 add address=1.2.3.120/32 interface=ether7-uplin...
by pavelh
Fri Nov 04, 2011 9:32 pm
Forum: Virtualization
Topic: RouterOS 5.8 broke Metarouters?
Replies: 6
Views: 3218

RouterOS 5.8 broke Metarouters?

Extracted from 5.8 announcement topic: RB-450G, after upgrade from 5.6 to 5.8 on all metarouters (4 metarouters running RouterOS, 32 MB RAM each): execve: No such file or directory Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init! CPU Usage of RB450g is about 40 %. The same happens even on freshly...
by pavelh
Fri Nov 04, 2011 10:54 am
Forum: General
Topic: RouterOS v5.8 released
Replies: 182
Views: 90635

Re: RouterOS v5.8 released

Every Metarouter has 32 MB RAM assigned. At the moment solved by downgrade to 5.6 (5.7 omitted due to DHCP and high CPU usage bug)... And of course all metarouters are run on RB-450g (256 MB RAM, at the moment 100 MB free)
by pavelh
Fri Nov 04, 2011 9:05 am
Forum: General
Topic: RouterOS v5.8 released
Replies: 182
Views: 90635

Re: RouterOS v5.8 released

What are you using those metarouters for by the way?
I have small network with 2 RB750, 1 RB450g and 4 metarouters for testing purposes (some sort of playground :-)) and for teaching networking...
by pavelh
Thu Nov 03, 2011 1:51 pm
Forum: General
Topic: RouterOS v5.8 released
Replies: 182
Views: 90635

Re: RouterOS v5.8 released

RB-450G, after upgrade from 5.6 to 5.8 on all metarouters (4 metarouters running RouterOS):

execve: No such file or directory
Kernel panic - not syncing: Attempted to kill init!

The same happens even on freshly created new metarouter (fifth).

What is it?
by pavelh
Thu Dec 16, 2010 9:09 am
Forum: Virtualization
Topic: [REOPEN] Metarouter, OSPF fail
Replies: 15
Views: 9935

Re: [REOPEN] Metarouter, OSPF fail - SOLVED

SOLVED! (at least for me) But the solution makes me laugh - I have changed power supply from stock DVE 24 V/0,8 A to some Ubiquiti POE 15 V (similar problems with 24 V power supply has been mentioned on another topic : http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=15&t=35800 ). Now the metarouter is run...
by pavelh
Tue Dec 14, 2010 11:40 am
Forum: Virtualization
Topic: [REOPEN] Metarouter, OSPF fail
Replies: 15
Views: 9935

Re: [REOPEN] Metarouter, OSPF fail

Well, after few months tried it again, now with BGP. After about one hour metarouter guest hangs with kernel panic and has to be disabled and enabled again. RouterOS 4.14
by pavelh
Wed Apr 28, 2010 9:13 am
Forum: Virtualization
Topic: [REOPEN] Metarouter, OSPF fail
Replies: 15
Views: 9935

Re: [REOPEN] Metarouter, OSPF fail

Despite some changes in metarouter in new RouterOS 4.7 the problem is still evolving: 01:58:28 route,ospf,info OSPFv2 neighbor 10.1.15.54: state change from Full to Down 01:58:28 route,ospf,info OSPFv2 neighbor 10.1.15.54: state change from Full to Down 01:58:29 route,ospf,info OSPFv3 neighbor 10.1....
by pavelh
Thu Mar 04, 2010 12:26 pm
Forum: Virtualization
Topic: [REOPEN] Metarouter, OSPF fail
Replies: 15
Views: 9935

Re: [REOPEN] Metarouter, OSPF fail

Network topology is in attachment. At the moment I have configured only Edge metarouter (the last in the chain). The whole topology is for playing with routing protocol, so it does not have anything common with effectiveness :-)). If I configure all metarouters, problem is evolving much more often (...
by pavelh
Tue Mar 02, 2010 12:40 pm
Forum: Virtualization
Topic: [REOPEN] Metarouter, OSPF fail
Replies: 15
Views: 9935

Re: [REOPEN] Metarouter, OSPF fail

After several weeks of inactivity I tried it again and found that problem is still the same. I create metarouter, disable, add interfaces, start metarouter and configure it. After starting metarouter, OSPF starts to fail periodically. There are two physical routers and one metarouter. Between physic...
by pavelh
Wed Jan 27, 2010 11:11 am
Forum: Virtualization
Topic: [REOPEN] Metarouter, OSPF fail
Replies: 15
Views: 9935

Re: [SOLVED] Metarouter, OSPF fail

After talking with support the problem is solved. Snippet from conversation included: 1) recreate metarouters (32MB of ram) 2) disable them 3) set up interfaces 4) set up configuration you sent to us, and see if you can reproduce the problem. As sometimes metarouter "does not like" that interfaces a...
by pavelh
Mon Jan 25, 2010 12:28 pm
Forum: Virtualization
Topic: [REOPEN] Metarouter, OSPF fail
Replies: 15
Views: 9935

Re: Metarouter, OSPF fail

reported with network topology image and .rsc files
by pavelh
Mon Jan 25, 2010 12:03 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: ospf_out filter not working
Replies: 2
Views: 1009

Re: ospf_out filter not working

It works for me either. I tried to filter network, which is connected and advertised throught network statement.
by pavelh
Mon Jan 18, 2010 10:39 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: ospf_out filter not working
Replies: 2
Views: 1009

ospf_out filter not working

Routing filter ospf_out is not working for me. In ROS 4.5 are advertised prefixes, which should be filtered out by ospf_out filter. Ospf_in filter is working, but ospf_out not.

Do you have the same experience?
by pavelh
Mon Jan 18, 2010 9:14 am
Forum: Virtualization
Topic: [REOPEN] Metarouter, OSPF fail
Replies: 15
Views: 9935

[REOPEN] Metarouter, OSPF fail

Hello, I have RB 450G. I have configured RouterOS in Metarouter and set up OSPF between host and guest. After few minutes OSPF fails - on host system completely vanishes OSPF daemon, OSPF interfaces, instances, routes etc. After reboot it works for few minutes and then the same again. ROS 4.4 & 4.5 ...
by pavelh
Sat Jan 09, 2010 11:52 pm
Forum: General
Topic: RB 450G, IPv6 - problem & partial solution
Replies: 99
Views: 26209

Re: RB 450G, IPv6 - problem & partial solution

Under 4.4 it is the same. In addition under 4.4 wrong temperature in System/Health (I know, many people already reported).
by pavelh
Fri Jan 08, 2010 10:23 am
Forum: General
Topic: RB 450G, IPv6 - problem & partial solution
Replies: 99
Views: 26209

RB 450G, IPv6 - problem & partial solution

Problem description: I have RB 450G with both IPv4 and IPv6 setup, ROS version 3.30. Two interfaces are directly connected to computers, which are most of the time off, thus interface is inactive. After starting such computer interface becomes running, IPv4 works great, but computer does not get IP...