Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 56 matches

by vstman
Tue Mar 12, 2019 4:33 pm
Forum: General
Topic: What is the best method to connect between 2 routers? and How?
Replies: 8
Views: 581

Re: What is the best method to connect between 2 routers? and How?

use a switch.....cheaper. But, if you want a second Router, just connect the WAN to a LAN making sure you use a different IP address setup. Then follow basic router rules.
by vstman
Mon Dec 24, 2018 3:19 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Ethernet flapping on RB3011
Replies: 5
Views: 1059

Re: Ethernet flapping on RB3011

I had to add a gb switch and move all my connections to it, which solved the flap. I did notice that the flapping disappeared when I used ONLY gb connections on ports 2-5 ONLY. Using a switch improved my network 10x and I am now reconsidering Mikrotik routers as the best since this problem is known ...
by vstman
Sat Nov 24, 2018 5:37 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB3011 Power inputs?? [SOLVED]
Replies: 1
Views: 514

RB3011 Power inputs?? [SOLVED]

RB3011 can be power by DC jack and via ether1 24vdc PoE. Can it be powered both DC jack and PoE at the same time? Advantages? Firmware update issues?

I also read a post that claimed using both inputs at the same time solved the RB3011 "flapping" problem.
by vstman
Mon Nov 19, 2018 5:52 pm
Forum: General
Topic: CRS-125-24G-1S flapping ports help needed
Replies: 1
Views: 414

Re: CRS-125-24G-1S flapping ports help needed

I see the same problem. Mikrotik is "working" on the solution but really don't reply so hurry up and wait and maybe Mikrotik will get it fixed via firmware? My RB3011 has the same issue so I removed ALL connections into reduced ALL connections down to 2 ports and moved everything into the switch. Th...
by vstman
Fri Nov 09, 2018 5:30 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: support TV white space WIFI using DL-TVWS
Replies: 6
Views: 2481

Re: support TV white space WIFI using DL-TVWS

does anyone out there have a update on the white space equipment needed? Looking at testing this and need to jump start this thread? tnx
by vstman
Thu Jul 26, 2018 3:22 am
Forum: General
Topic: Mikrotik Routers Compromised......please READ [SOLVED]
Replies: 8
Views: 2052

Re: Mikrotik Routers Compromised......please READ [SOLVED]

had 6.42.1 on them and update after I test on Office routers.
by vstman
Wed Jul 25, 2018 7:03 pm
Forum: General
Topic: Mikrotik Routers Compromised......please READ [SOLVED]
Replies: 8
Views: 2052

Mikrotik Routers Compromised......please READ [SOLVED]

Just found all our routers are hacked. Hackers leaves scripts behind that allow php. Passwords compromised? Not sure how hacker got in since some routers have different passwords so??? php is a seeding thing, right? Check your logs and work backwards to undo the hackers scripts, schedule, and firewa...
by vstman
Tue Apr 10, 2018 12:33 am
Forum: General
Topic: WinBox available version??
Replies: 2
Views: 351

Re: WinBox available version??

thanks.........
by vstman
Mon Apr 09, 2018 5:19 pm
Forum: General
Topic: WinBox available version??
Replies: 2
Views: 351

WinBox available version??

What version of WinBox is current on the Mikortik Website? ie. I want to maintain the current version but there is no version reference number on the Web Site. I have to download "it" and install "it" only to find out I have the latest version. Waste of time and bandwidth resources!
by vstman
Mon Apr 02, 2018 5:35 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Ping via Dual Wan
Replies: 6
Views: 743

Re: Ping via Dual Wan

I'm not able to export right now since this router setup is intended for a install in a week from now. But, I am sure it can be duplicated since I used a second router and programmed it from the ground up using online video's. In each case the Ping to google from my PC is dropped and won't reconnect...
by vstman
Sun Apr 01, 2018 3:29 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Ping via Dual Wan
Replies: 6
Views: 743

Re: Ping via Dual Wan

set up as a standard failover. 2 Wan connections. Everything works except the fact that I loose a ping to 8.8.8.8 from a PC connected to a Lan port when I test the failover by removing Wan1 from the Mikrotik. The Mikrotik continues to operate via Wan2 and the PC has internet BUT I loose the Ping to ...
by vstman
Sat Mar 31, 2018 8:58 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Ping via Dual Wan
Replies: 6
Views: 743

Re: Ping via Dual Wan

no. I have a pc running a Ping to 8.8.8.8 and when failover happens the ping stops and does NOT resume unless I disconnect the cable from the PC. Mikrotik Ping to 8.8.8.8 resumes when failover happens. My PC has to be "reset" in order to get the Ping back from 8.8.8.8 My PC Ping should see a short t...
by vstman
Sat Mar 31, 2018 5:57 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Ping via Dual Wan
Replies: 6
Views: 743

Ping via Dual Wan

set up a dual wan, works fine except; I have a pc running to 8.8.8.8 and when I test the failover the the pc continues to "connect" to the internet but the ping fails until I restore the Main connection. While connected to failover connection I can disconnect the PC network cable, reconnect it, and ...
by vstman
Sun Jan 24, 2016 5:30 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB3011UiAS-RM
Replies: 102
Views: 53642

Re: RB3011UiAS-RM

My RB3011 is missing same stuff..............really Mikrotik? Can we down grade to 6.33.2, should we?
by vstman
Sun Jan 24, 2016 4:56 am
Forum: General
Topic: RB3011 missing Interface Master Slave Settings
Replies: 1
Views: 694

RB3011 missing Interface Master Slave Settings

RB3011_001.jpg any ideas what happened to the missing interface info? I can log into a CRS125 and I seen that info. Came with 6.33.2, upgraded to 6.335 and noticed the missing settings. As a last ditch effort I loaded 6.34rc41(testing) and it is still fubar. I was attempting to do some simple VPN s...
by vstman
Sat Jan 23, 2016 10:35 pm
Forum: General
Topic: PPTP Setup
Replies: 0
Views: 302

PPTP Setup

setup up a RM2011 with PPTP server. connecting via VPN from a Win7Pro. Can ping remote gateway but can't access or ping remote devices. Read many posts on this problem so I have tried just about everything....proxy-arp on remote LAN & remote bridge. any troubleshooting techniques? the simple posted ...
by vstman
Thu Aug 27, 2015 2:15 am
Forum: General
Topic: Dual WAN with DNS issue
Replies: 2
Views: 581

Re: Dual WAN with DNS issue

WAN1 is dhcp client WAN2 is Static WAN1 disconneted; both google & 8.8.8.8 continue to ping. Failover works via WAN2 Speedtest happy. WAN2 disconnected; google.com pings and 8.8.8.8 does not. Failover works. Speedtest Happy. good call on closing cmd and reopening to retest. Just have to figure out w...
by vstman
Wed Aug 26, 2015 7:20 pm
Forum: General
Topic: Dual WAN with DNS issue
Replies: 2
Views: 581

Dual WAN with DNS issue

Have a working Dual WAN. Odd issue is I have a (2) Ping prompt's running; one to google.com and the other to 8.8.8.8 when I disconnect either of the WAN's one of the Ping's stops and the other continues fine. The Ping's switch back and forth and the symptom remains constant depending on which WAN I ...
by vstman
Mon Aug 03, 2015 4:48 pm
Forum: General
Topic: Ooma VOIP QOS help needed
Replies: 7
Views: 1655

Re: Ooma VOIP QOS help needed

Update; I got the Ooma marked via marking all to and from the Ooma IP address. QueTree; Parent for up & down, then added Ooma marked with a Pri02. I did not do anything with the limits other than try a few settings which did cause quality differences but in the end I left them blank so that Ooma had...
by vstman
Sat Aug 01, 2015 5:34 pm
Forum: General
Topic: Ooma VOIP QOS help needed
Replies: 7
Views: 1655

Re: Ooma VOIP QOS help needed

thanks for the baby steps. I'll take a shot at it now that I know I can view the marked Voip in connections to verify. Right now I'm not seeing anything marked Voip so I know I have more to do on this. Thanks for your help and if you get time to send me the proper mangle rules I's appreciate it sinc...
by vstman
Wed Jul 29, 2015 5:41 pm
Forum: General
Topic: Ooma VOIP QOS help needed
Replies: 7
Views: 1655

Re: Ooma VOIP QOS help needed

Bump.....anyone out there have a Ooma solution I can use to build up from?
by vstman
Tue Jul 28, 2015 6:53 pm
Forum: General
Topic: Ooma VOIP QOS help needed
Replies: 7
Views: 1655

Re: Ooma VOIP QOS help needed

thanks for the reply. Lots to take in. I "get" 50% of what your saying. Can you provide a working set of rules to load onto the router for me? Use mangle table to detect and mark packets: - use connection marks to classify each stream of data * mark connections as voip, and best-effort - use packet ...
by vstman
Tue Jul 28, 2015 6:00 pm
Forum: General
Topic: Ooma VOIP QOS help needed
Replies: 7
Views: 1655

Ooma VOIP QOS help needed

anyone have a working setup I can build from? I went into Wiki and did the basics but I'm not real sure I have it setup right and I don't know how to check if it is working right. Wiki makes it look simple......................tnx
by vstman
Tue Jul 28, 2015 4:10 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Prioritization for Ooma and MagicJack
Replies: 3
Views: 1614

Re: Prioritization for Ooma and MagicJack

Can you post the Ooma info only. I noticed you have Majic Jack mixed in. I am looking for a Ooma qos. tnx
by vstman
Tue May 12, 2015 4:41 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: IP camera network with RouterBoard RB433AH + SXT G-5HPacD
Replies: 2
Views: 627

Re: IP camera network with RouterBoard RB433AH + SXT G-5HPacD

I'm running a RB2011 with SXTAC wireless ptmp and (16) ip cams off (2) clients. SXTAC's are setup with NV2 settings and handle the load with no problems. Both links run at an average of 25mb or higher depending on motion events. I also run my Dish Hopper/Joey and all internet device on this same net...
by vstman
Sun Mar 22, 2015 5:35 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: [solved] Having trouble creating a basic firewall rule
Replies: 3
Views: 851

Re: [solved] Having trouble creating a basic firewall rule

I use netmap......what is the difference? Also needs a hairpin.
by vstman
Thu Mar 05, 2015 1:51 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB260GS broken for the second time, it could be restored?
Replies: 3
Views: 879

Re: RB260GS broken for the second time, it could be restored?

try tftp............do a search for how to do it. Worked for me on a few issues.
by vstman
Fri Feb 27, 2015 5:35 pm
Forum: SwOS
Topic: RB260GSP ready for prime time?
Replies: 83
Views: 24811

Re: RB260GSP ready for prime time?

connected a M900 to port 2 and all was going great until I changed the ip address of the rb. the m900 dropped from network. rb show power on, ping was dead for 15sec and then connected and cycled that without any changes. reboots and power cycles did not help. Had to replace the m900 and rb. m900 re...
by vstman
Thu Feb 12, 2015 5:34 am
Forum: General
Topic: individually rate limit every IP in a network
Replies: 6
Views: 1507

Re: individually rate limit every IP in a network

some notes I took when I had to figure out what you are asking for. I could show you the config but that would not make any sense since the overall formula needs to be understood so you can program/apply any data rate efficiently. IMHO, this is a lot of smoke and mirrors that ISP's have come to mana...
by vstman
Sun Feb 08, 2015 5:19 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Possible Quick Set bug -- permanent "Ethernet-Only" setting
Replies: 3
Views: 1222

Re: Possible Quick Set bug -- permanent "Ethernet-Only" setting

I have same issue with a RB2011UAS-2HnD. Quick Set display "ethernet" in the drop down box but is NOT a drop down box selection? And the backup config files is over 5mb. I have the wireless turned off. All my other routers config file sizes are all below 300kbs size. Just installed a new 2011 and th...
by vstman
Sat Feb 07, 2015 7:15 pm
Forum: General
Topic: Updating Firmware
Replies: 3
Views: 722

Updating Firmware

Why does it take a manual "routerboard" update (System, Routerboard, Update) after a Auto Firmware Update (Quickset)? What is the difference between them and the cons if you don't do the manual? The confusion can happen when the Programmers may not perform the manual Routerboard update simply becaus...
by vstman
Mon Feb 02, 2015 5:33 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Mikrotik as a media converter.
Replies: 2
Views: 735

Re: Mikrotik as a media converter.

I'd reset the router to a blank config. Then bridge the ports adding wifi. add a ip address to it, password protect it, wifi security.

When you reset it to a blank config, you built the features from "nothing" until your happy.
by vstman
Fri Jan 30, 2015 3:47 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: SXT SA experience ?
Replies: 15
Views: 3573

Re: SXT SA experience ?

FYI.....I just noticed that my (3) SXT AC's are labeled in winbox as RB SXT G-5HPacD. I have (2) 28 degree and (1) 90 degree but they all show up as 28 degree models. The sticker on the 90 degree is correct, as are the 28 degree models. The 90 degree should read SXT G-5HPacD-SA. I'd like to see it l...
by vstman
Sun Jan 25, 2015 8:15 pm
Forum: General
Topic: Static DNS entries
Replies: 7
Views: 9906

Re: Static DNS entries

check the ip, routes, for proper gateway. I've had this issue and sometime the router will add a default that is not the preferred.
by vstman
Sat Jan 17, 2015 9:34 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Portforwarding on RB750G
Replies: 3
Views: 754

Re: Portforwarding on RB750G

use dyndns type service to update your dynamic ip address via a Mikrotik script. Works well.
by vstman
Sat Jan 10, 2015 5:51 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: Mikrotik Port Forwarding Help Needed
Replies: 4
Views: 1343

Re: Mikrotik Port Forwarding Help Needed

I don't use any dst address............I leave it blank. You may also need a Hairpin to make it work from inside?
by vstman
Sat Jan 03, 2015 6:24 pm
Forum: The Dude
Topic: How does the "mikrotik" probe work?
Replies: 6
Views: 2018

Re: How does the "mikrotik" probe work?

a few of my probes went off-line and after reading a bit more I figured out that the firmware updates are the problem in the sntp area. ie. my rb260gs won't reply since 6.19, running 6.24 now. but, the owner of that equipment may have noticed your probe and change up some things to keep you from pro...
by vstman
Thu Dec 18, 2014 4:00 am
Forum: General
Topic: Limit bandwith to simulate slow internet connections
Replies: 2
Views: 1080

Re: Limit bandwith to simulate slow internet connections

actually it might. I've noticed that latency goes UP when a link is bottlenecked. So, you could create a bottleneck via bandwidth testing and allow it to run while doing your test.
by vstman
Wed Dec 17, 2014 3:37 am
Forum: General
Topic: Dhcp Warning
Replies: 5
Views: 2228

Re: Dhcp Warning

Umm, can you explain the admin mac on the Bridge? When I setup a bridge it automatically enables the mac and applies a mac address from? And, if the admin mac is one address how can it effect the list of addresses that are listed? Thanks for the info.
by vstman
Mon Dec 15, 2014 6:22 pm
Forum: General
Topic: Netwatch interval not working
Replies: 3
Views: 1365

Re: Netwatch interval not working

Can you post the steps on how you set up all? I am interested in monitoring the Internet connection on my link and just started playing with scripts and need to learn more. ie. how you setup Netwatch and the script and schedule if you use one. tnx
by vstman
Tue Nov 25, 2014 3:22 am
Forum: General
Topic: IP Camera Subnet
Replies: 36
Views: 6701

Re: IP Camera Subnet

I don't think it will add that much more data that the router can handle. I'm saturating my LAN and still my router sits at 1-4% on a bad day. By bad day I mean there is a wind/snow storm and my cams are motion recording nonstop. I've run into this "potential" concern with many network admin types a...
by vstman
Sun Nov 23, 2014 7:16 pm
Forum: General
Topic: IP Camera Subnet
Replies: 36
Views: 6701

Re: IP Camera Subnet

adding a second sub won't relieve the router and/or bottlenecks. I program the DHCP IPpool for 100 and above and then use everything below 100 for static devices like cameras, NAS, servers, ect. I'm using the RB2011il and it handles over 70 devices (16 are IP cams of 1.3mp and higher) I have seen bo...
by vstman
Tue Nov 18, 2014 5:50 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: port forwarding for ip cam
Replies: 10
Views: 3324

Re: port forwarding for ip cam

Use netmap with hairpin and port forwarding works fine for me.....................
by vstman
Wed Nov 12, 2014 6:06 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: SXT SA experience ?
Replies: 15
Views: 3573

Re: SXT SA experience ?

running them for about 2 weeks. Learning curve on the wireless setup; getting the signal dialed in, power levels set properly, and the right protocol. Very stable and has added to my network which allows more bandwidth. Mine are not very far apart so I'm sure that if you have any distance and geo ch...
by vstman
Wed Sep 24, 2014 6:05 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: mAP Firmware?
Replies: 2
Views: 1064

mAP Firmware?

not listed under downloads. Will it be available under a new heading or is it ASSumed to be the same as any RB series firmware?
by vstman
Tue Nov 12, 2013 4:53 pm
Forum: General
Topic: mikrotik console cpu overload
Replies: 4
Views: 1091

Re: mikrotik console cpu overload

dos attack?

check your log.....................if the log shows a dos attack, uncheck "allow remote requests" in DNS settings.
by vstman
Mon Sep 23, 2013 4:26 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB-750UP POWER SUPPLY + BACKUP 2 BATTERIES 12v 7A
Replies: 3
Views: 1467

Re: RB-750UP POWER SUPPLY + BACKUP 2 BATTERIES 12v 7A

anyvolt3 works perfect.
by vstman
Mon Jul 15, 2013 12:31 am
Forum: General
Topic: Denial of Service attack
Replies: 2
Views: 733

Re: Denial of Service attack

tnx
by vstman
Sun Jul 14, 2013 9:10 pm
Forum: General
Topic: Denial of Service attack
Replies: 2
Views: 733

Denial of Service attack

I got hit with a DOS attack ad I tried many things to stop it. CPU was 100% with a 2meg bounce on the WAN. DOS never entered the LAN but it ran the CPU at 100% which created all sorts of delay and disconnect type issues on the LAN. The DNS cache showed the source repeating over and over. I finally s...
by vstman
Sun Jul 14, 2013 9:02 pm
Forum: General
Topic: Bridge Required?
Replies: 1
Views: 460

Bridge Required?

Playing with vlans. Is a Bridge require when creating a vlan? My current config has no bridge and I am playing with the vlan option. Most examples have the vlan on a separate Ethernet port and bridge it to the Master or other port as a means of providing a routing path for the vlan. I have a 750UP. ...
by vstman
Sat Jun 01, 2013 4:07 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Queue, burst limit, burst threshold
Replies: 5
Views: 25784

Re: Queue, burst limit, burst threshold

I learned it via trial and error. Wiki helps with the basics but the actual results are hard to "read". Best way to setup standards for your system is for you to set it up and then drive it. If you are running a ISP you'll need to remain focused on the customers perception as you fine tune all. The ...
by vstman
Tue Mar 30, 2010 10:21 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: basic starting point....
Replies: 7
Views: 1190

Re: basic starting point....

got it up and running. odd thing was when I tried to use the default startup settings it pulled the ISP IP and all worked under 192.168.88.1/24.....so I slowly changed that config over to my ISP settings....all went good except there were times the changes did not stick. they show changed but actual...
by vstman
Tue Mar 30, 2010 7:46 am
Forum: Beginner Basics
Topic: basic starting point....
Replies: 7
Views: 1190

Re: basic starting point....

I've entered all that onto ether1, setup DNS & NAT..........can't access internet from LAN (LAN is dhcp ether2345 bridged) fun part is, if I add a dhcp client to ether1 I get connected......... LAN works perfect.................both ways I even forwarded a port to my video server when I had the ethe...
by vstman
Tue Mar 30, 2010 4:26 am
Forum: Beginner Basics
Topic: basic starting point....
Replies: 7
Views: 1190

Re: basic starting point....

maybe I need to focus my question. can anyone help me setup a static IP address on eth1?
by vstman
Mon Mar 29, 2010 8:02 am
Forum: Beginner Basics
Topic: basic starting point....
Replies: 7
Views: 1190

Re: basic starting point....

I did not expect an approval but now that I've been blessed........ I cannot get the static IP to work on eth1. if I go with the default settings and connect eth1 to my ISP I get a IP client dynamic IP address from the ISP and all works fine. The dynamic is NOT my assigned static.........it is pure ...
by vstman
Sat Mar 27, 2010 9:31 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: basic starting point....
Replies: 7
Views: 1190

basic starting point....

I am technically good but not network savy. purchased a 450G to see what I can learn. so far I have updated the firmware with no probs and have inserted it between my Dlink router and my laptop to play with it. setup eth1 for DHCP client & eth2 DHCP server....all defaults. worked pretty good so far....