Community discussions

MikroTik App

Search found 49 matches

by Pumpir
Tue Apr 09, 2013 10:05 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: CM9 on RB333
Replies: 2
Views: 622

Re: CM9 on RB333

Yes, I used 2GHz-B/G band and set proper frequency in next field, but signal is fluctuating, very often is lost and in Registration Tx/Rx field I can see very often 5,5M/28M and similar values. Occasionally there is 54M/54M, but qualitty is poor anyway. I am 2 meters from RB333 with 5dB antenna, I a...
by Pumpir
Tue Apr 09, 2013 1:38 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: CM9 on RB333
Replies: 2
Views: 622

CM9 on RB333

I have CM9 (Atheros AR5213) card, if I use it in old RB532, it works fine, if I use it in RB333, I canno choose 2,4 GHz band (just 2GHz and 5GHz, nothing more is in a list). RB firmware is 2.18 (newest), MT is 5.24.
Any ideas?
by Pumpir
Thu Mar 21, 2013 12:22 pm
Forum: General
Topic: PPTP to RB333 with Hotspot active
Replies: 1
Views: 445

Re: PPTP to RB333 with Hotspot active

Probably resolved, it is necessary to use IP address from Hotspot-Hosts-To Address (not Address).
by Pumpir
Mon Mar 18, 2013 5:36 pm
Forum: General
Topic: PPTP to RB333 with Hotspot active
Replies: 1
Views: 445

PPTP to RB333 with Hotspot active

Maybe stupid question, I have several routers with Mikrotik, I have no problem to access internal networks via PPTP on routers with inactive Hotspot, on routers with active Hotspot I can connect PPTP server on MT, but I cannot ping or access machines on internal network. I would expect some firewall...
by Pumpir
Wed Nov 16, 2011 1:53 pm
Forum: General
Topic: Hotspot and IPv6?
Replies: 1
Views: 716

Hotspot and IPv6?

Occasionally I have a problem with users with Win7 and Vista connecting to Hotspot. Their computers are not able to find hotspot webpage sometimes. They connect to the network, DHCP assigns IP address (IPv4), but when opening browser, it is not able to find Hotspot login page. After some research I ...
by Pumpir
Wed Sep 28, 2011 11:06 pm
Forum: General
Topic: Hotspot - user profile - idle-timeout not working
Replies: 2
Views: 1434

Re: Hotspot - user profile - idle-timeout not working

Keepalive timeout works, but I'd like to use idle timeout as well ....
by Pumpir
Wed Sep 28, 2011 1:45 pm
Forum: General
Topic: Hotspot - user profile - idle-timeout not working
Replies: 2
Views: 1434

Hotspot - user profile - idle-timeout not working

I have RB333 with MT 5.6, trying to work with parameter Idle Timeout in Hotspot user profie. Using users from internal database (not radius), idle-timeout in user profile set to 00:02:00 (2 minutes), using http-chap authentication (without cookies). Checking parameter for active user in Winbox conso...
by Pumpir
Sat Sep 24, 2011 1:19 pm
Forum: General
Topic: Routing when more IP addresses assigned to WAN port
Replies: 1
Views: 538

Routing when more IP addresses assigned to WAN port

I have 4 LAN ports and 1 WAN port on RB1200. Each LAN port has its own DHCP server and Hotspot. WAN port has 4 IP addresses, in firewall-NAT section there is src-nat used for NATing each LAN network to one IP address on WAN port. If I connect LAN1, it works. Hotspot users receive login page, when th...
by Pumpir
Wed Sep 21, 2011 1:32 pm
Forum: General
Topic: RB1200 and CPU 100%
Replies: 5
Views: 1575

Re: RB1200 and CPU 100%

I don't use DHCP client, but have fast answer from support:

v5.8 has this bug fixed, it's caused by placing a DHCP server on an inactive interface. please wait until v5.8 is released.
by Pumpir
Wed Sep 21, 2011 10:48 am
Forum: General
Topic: RB1200 and CPU 100%
Replies: 5
Views: 1575

Re: RB1200 and CPU 100%

Problem is with DHCP, it is using 85-95% CPU. I have ether6 port as a WAN, ether7 port as LAN, on LAN port DHCP server is configured and ON. When I reboot RB, it is normal, when I enable LAN port (with DHCP server) within 1-60 minutes CPU is going to 85-95% and is keeping this CPU load even if there...
by Pumpir
Tue Sep 20, 2011 5:59 pm
Forum: General
Topic: RB1200 and CPU 100%
Replies: 5
Views: 1575

RB1200 and CPU 100%

I have RB1200, when rebooted, CPU is about 0-5%, after few hours it is permanently 100%, although RB is doing nothing (no users connected). Is there some way, how to find a reason? Thanks.
by Pumpir
Tue Sep 20, 2011 5:38 pm
Forum: General
Topic: Hotspot login problem
Replies: 2
Views: 678

Hotspot login problem

I have a hotspot installed, many users connected, some of them has a problem with login. Their browser (does not matter if Firefox, IE or Chrome) are failing to connect to hotspot login page. I am using hotspot many years, it happened 5-6 times, everything this year and each case is with a user with...
by Pumpir
Mon Sep 19, 2011 6:41 pm
Forum: General
Topic: Hotspot users - export passwords
Replies: 2
Views: 694

Re: Hotspot users - export passwords

Now it is clear, I was doing it via script without parameter "sensitive", this is the difference.
Ivan
by Pumpir
Mon Sep 19, 2011 6:00 pm
Forum: General
Topic: Hotspot users - export passwords
Replies: 2
Views: 694

Hotspot users - export passwords

Hi, is there some way, how to migrate hotspot users from old RB333 to new RB1200 with passwords? I have several hundred users and it would be very helpful. It looks that export command is not dealing with it. Thanks. Ivan
by Pumpir
Thu Sep 15, 2011 12:44 pm
Forum: General
Topic: DHCP users - default speed
Replies: 4
Views: 764

Re: DHCP users - default speed

Thanks, second answer could be a good solution, first answer does not work for me, because I don't want to use static leases in this case.
by Pumpir
Wed Sep 14, 2011 1:36 pm
Forum: General
Topic: Hotspot and src-nat
Replies: 2
Views: 758

Hotspot and src-nat

I have MT433, WAN on ether1 with more public IPs (let say xxx.xxx.xxx.243, .244 , .245. , .246 ), LANs on ether2 (VLAN and DHCP server for each LAN defined, IPs are 192.168.243.0, .244.0, .245.0, .246.0 ). NAT defined via src-nat (for each VLAN particular public IP on WAN is defined via src-nat - 19...
by Pumpir
Wed Sep 14, 2011 12:37 pm
Forum: General
Topic: DHCP users - default speed
Replies: 4
Views: 764

DHCP users - default speed

MT433, WAN port on eth1, LAN port on eth2, DHCP Server set on eth2. Maybe stupid question, but I have a problem to find some way, how to assign some default limit speed for each user connected to LAN (eth2). I don't want to use hotspot, just control speed (the same for each user) - ie. 2M/2M 4M/4M 1...
by Pumpir
Mon Sep 12, 2011 11:54 am
Forum: General
Topic: ARP - Duplicate use of xxx.xxx.xxx.xxx detected!
Replies: 3
Views: 3323

Re: ARP - Duplicate use of xxx.xxx.xxx.xxx detected!

No, proxy-arp is not used ....
by Pumpir
Thu Sep 08, 2011 11:31 am
Forum: General
Topic: ARP - Duplicate use of xxx.xxx.xxx.xxx detected!
Replies: 3
Views: 3323

ARP - Duplicate use of xxx.xxx.xxx.xxx detected!

Hi, I have: Mikrotik on RB493AH, one Ethernet port is WAN, second Ethernet port is local (four VLANs are defined), DHCP server, Pool, Hotspot and src-nat for each VLAN, everything works fine, but struggling with following issue: - if there is i.e.. one WiFi AP connected to one VLAN via LAN port, cor...
by Pumpir
Thu Nov 11, 2010 10:14 am
Forum: General
Topic: Weird problem with connection
Replies: 3
Views: 747

Re: Weird problem with connection

Using Thunderbird for emails and Firefox for browsing. Anyway, IE is doing the same.
by Pumpir
Wed Nov 10, 2010 11:38 am
Forum: General
Topic: Weird problem with connection
Replies: 3
Views: 747

Weird problem with connection

I am struggling with weird problem many weeks, maybe it is not about MT, but I will try: I have small LAN network - workstations with Win XP SP3, IP are assigned from DHCP on Mikrotik 4.13 (RB433) router, one Ubuntu/Samba server - connection to WAN is via MT src-nat On random workstations with XP SP...
by Pumpir
Wed Nov 03, 2010 11:08 am
Forum: General
Topic: Hotspot rules for users
Replies: 1
Views: 469

Hotspot rules for users

Hi, I have a hotspot on MT 3.23, some users are using binding, some of them login page and user names and passwords. I tried to restrict some users for period of time (lets say for a night). For users connected via binding, it works fine with adding a rule to firewall, using address list with proper...
by Pumpir
Wed Dec 16, 2009 10:02 am
Forum: General
Topic: winbox.cfg changing location
Replies: 8
Views: 4615

Re: winbox.cfg changing location

One simple (but maybe stupid) question at the end. Is there some syntax for running winbox from command prompt with parameters? When I am trying it, everything what is written after "winbox+space" is automatically at ConnectTo line in WinBox Loader.
by Pumpir
Tue Dec 15, 2009 5:27 pm
Forum: General
Topic: winbox.cfg changing location
Replies: 8
Views: 4615

Re: winbox.cfg changing location

Thanks, very practical solution ....
by Pumpir
Tue Dec 15, 2009 3:46 pm
Forum: General
Topic: winbox.cfg changing location
Replies: 8
Views: 4615

Re: winbox.cfg changing location

I think my notebook is quite secure, but there are occasions, when it is secure to keep sensitive data encrypted (ie. notebook is stolen). My memory is not good enough to remember so many passwords and it is not handy to open some encrypted file with passwords each time and fill-in a password in win...
by Pumpir
Mon Dec 14, 2009 6:19 pm
Forum: General
Topic: winbox.cfg changing location
Replies: 8
Views: 4615

Re: winbox.cfg changing location

Yes, I was thinking about this solution, but not much practical to mount another encrypted partition for each sensitive folder .. Better to keep them together.
by Pumpir
Mon Dec 14, 2009 4:28 pm
Forum: General
Topic: winbox.cfg changing location
Replies: 8
Views: 4615

winbox.cfg changing location

I would like to change location for winbox.cfg from C:\.....AppData\Roaming\Mikrotik\Winbox to another location (which I can encrypt). Is there some way how to arrange it?
Thanks.
Ivan
by Pumpir
Mon Aug 24, 2009 4:24 pm
Forum: General
Topic: Memory usage on RB333
Replies: 0
Views: 374

Memory usage on RB333

Sorry for stupid question, I have RB333 with MT 3.24, RB has 64 MB of memory. I have hotspot there with about 150 users, but only 5-10 of them are active simultaneously. After reboot I have about 44 MB of free memory, but it is growing up and within 1-5 hours memory is almost full. How I can discove...
by Pumpir
Tue Aug 11, 2009 5:35 pm
Forum: General
Topic: DNS errors on MT 3.24 on RB333
Replies: 5
Views: 636

Re: DNS errors on MT 3.24 on RB333

Looks I will answer myself. My provider gave me a wrong nameserver address we can use. There were settings, which kicked us out after several queries :-(((((((
by Pumpir
Tue Aug 11, 2009 3:16 pm
Forum: General
Topic: DNS errors on MT 3.24 on RB333
Replies: 5
Views: 636

Re: DNS errors on MT 3.24 on RB333

Maybe one more detail: When I start computer, everything works, within some time DNS stops working. In nslookup I tried ie. query to http://www.hotmail.com Answer was "no A record for http://www.hotmail.com" Tried again within a few seconds and there was correct answer. But in browser still DNS erro...
by Pumpir
Tue Aug 11, 2009 1:58 pm
Forum: General
Topic: DNS errors on MT 3.24 on RB333
Replies: 5
Views: 636

Re: DNS errors on MT 3.24 on RB333

OK, try to describe it: When client is logging in through hotspot, everything works fine, pings are fine, in the begining Firefox or other browser is displaying webpages correctly as well. Lets say as example, that http://www.google.com is my homepage. I see this page, I see all pages, but suddenly,...
by Pumpir
Tue Aug 11, 2009 12:58 pm
Forum: General
Topic: DNS errors on MT 3.24 on RB333
Replies: 5
Views: 636

DNS errors on MT 3.24 on RB333

Hi, I am using Hotspot for several years, my settings of MT DNS were pointing to primary DNS on W2000 Server and secondary DNS on BIND on our ISP machine. Now I changed primary DNS to W2003 server and secondary to new machine of ISP (also BIND). From that time I have huge problem with DNS. Symptoms ...
by Pumpir
Thu Aug 06, 2009 6:53 pm
Forum: General
Topic: DNS problem and Hotspot on MT 3.10
Replies: 0
Views: 799

DNS problem and Hotspot on MT 3.10

I have a strange problem, using Hotspot for several years, without any problem. Now I changed DNS server in our organization (originally it was on W2000 Server, now it is on W2003 Server, both are on WAN network), from this time users going to the internet through Mikrotik hotspot has following prob...
by Pumpir
Thu Jun 19, 2008 3:00 pm
Forum: General
Topic: On RB333 downgrade from 3.10 to 2.9.51
Replies: 2
Views: 849

On RB333 downgrade from 3.10 to 2.9.51

Is there some way, how to downgrade from 3.10 to 2.9.51 on RB333?
If I copy 2.9.51 .npk packages through FTP to router and choose option Downgrade, it does not work. After reboot 3.10 is still there, most of 2.9.51 packages are gone.
Thanks
Ivan
by Pumpir
Tue Jun 17, 2008 12:38 pm
Forum: General
Topic: Migration RB532 -> RB333 with the same config
Replies: 4
Views: 864

Re: Migration RB532 -> RB333 with the same config

I am using Hotspot with many users, when using export and import, I am loosing some information - ie. actual uptime for each hotspot user
I.
by Pumpir
Tue Jun 17, 2008 11:42 am
Forum: General
Topic: Where to download 2.9.51 packages for RB532?
Replies: 1
Views: 706

Where to download 2.9.51 packages for RB532?

Is there some place, where I can download 2.9.51 packages for RB 532A? I am struggling with moving configuration from RB532 with 2.9.51 to RB333 with 3.10. If I use export, the problem is especially with hotspot users details (uptime info is lost etc.) I would try to downgrade RB 333 to MT 2.9.51 an...
by Pumpir
Mon Jun 16, 2008 7:10 pm
Forum: General
Topic: Migration RB532 -> RB333 with the same config
Replies: 4
Views: 864

Migration RB532 -> RB333 with the same config

I would like to move my configuration from RB532 with MT 2.9.51 to RB 333 with MT 3.10 . When I try just to use system/backup/save on RB532 and system/backup/load on RB333, no success - I cannot connet in any way: - if MAC telnet is used - I am receiving "Router was disconnected" immediately - if se...
by Pumpir
Mon Jul 23, 2007 3:29 pm
Forum: General
Topic: Hotspot and VPN
Replies: 4
Views: 963

Hotspot and VPN

Hi,
I realized, that users connecting internet through hotspot are not able to connect to their home VPN. When connecting them through IP binding, it works fine.
Any suggestions?
Ivan
by Pumpir
Sun Dec 03, 2006 5:49 pm
Forum: Scripting
Topic: Script errors view
Replies: 7
Views: 2682

Finally I found syntax error, but the problem is, that it takes very long time to debug any script when there is no error output.
by Pumpir
Wed Nov 29, 2006 10:41 pm
Forum: Scripting
Topic: Script errors view
Replies: 7
Views: 2682

Nothing in log file

Sure, I have log window opened to see it permanently, there is nothing.
by Pumpir
Mon Nov 27, 2006 11:02 pm
Forum: Scripting
Topic: Script errors view
Replies: 7
Views: 2682

Script errors view

I am a beginner with scripting in MT, when I am testing some scripts, I have no idea, where to find more information about script result. I have some mistake inside, but when I run a script, Run Count is still 0 and I have no information, where to look for the problem.
Ivan
by Pumpir
Thu Nov 09, 2006 10:32 am
Forum: The User Manager
Topic: Usermanager and Hotspot: Lock voucher to MAC address
Replies: 6
Views: 5181

Script

If you are succesfull with the script, could you share it with me on email ivan.heran (at) centrum.cz or will you publish it somewhere?
Thanks.
Ivan
by Pumpir
Wed Nov 08, 2006 3:25 pm
Forum: The User Manager
Topic: Usermanager and Hotspot: Lock voucher to MAC address
Replies: 6
Views: 5181

Hm, it looks nobody have some solution

I was expecting some answer for this question. I think this would be very useful function and improvement for this hotspot. It is a pity that I am lama and not able to create some script doing this. I hope some more experienced user will try it.
Ivan
by Pumpir
Thu Nov 02, 2006 11:13 am
Forum: The User Manager
Topic: User Manager- title page design, security
Replies: 0
Views: 1465

User Manager- title page design, security

Hi, is there some way, how to add or change something on title login page for user section (http://router_ip/user)? Similar like in Hotspot section-there it is clear how to make changes. Is there some way how to restrict access to User Manager (something like IP restriction in http://router_ip/graph...
by Pumpir
Tue Oct 31, 2006 9:54 am
Forum: Scripting
Topic: Hotspot-expiration date+MAC address binding
Replies: 1
Views: 2591

Hotspot-expiration date+MAC address binding

Hi, I have two questions regarding hotspot. When someone is connecting our hotspot, it asks him for a name and password. Name and password is prepared, but when it is used for the first time, I would like to: - start counting, how many days passed from the date this user was logged in for the first ...
by Pumpir
Wed Oct 18, 2006 10:06 am
Forum: General
Topic: Automatic graphing for hotspot
Replies: 1
Views: 976

Automatic graphing for hotspot

I would like to have graphs on http://router_ip/graphs automatically for all users connected to the hotspot. I know, that last time I was playing with it it was working, but now I cannot find, how to do it. It means I have to add graphing for each address manually. My idea is, that user is receiving...
by Pumpir
Wed Jan 11, 2006 3:53 pm
Forum: General
Topic: Administration from remote location
Replies: 4
Views: 1290

It is the same, I will not receive connection on 80 and 23, I cannot see first screen with Winbox and other options.

Ohhh, I found it, I forgot to set up default gateway for routing!!!!!!
by Pumpir
Wed Jan 11, 2006 3:44 pm
Forum: General
Topic: Administration from remote location
Replies: 4
Views: 1290

I think so

I think so, I have another device in the same area with similar address and it is working fine. When I try to connect from remote location, I can see in router OS log, that it is trying to connect, but it is not sucessful. This is nmap info (first part of IP was changed): linux:~ # ssh xxx.xxx.204.2...
by Pumpir
Wed Jan 11, 2006 3:25 pm
Forum: General
Topic: Administration from remote location
Replies: 4
Views: 1290

Administration from remote location

Hello, I am a beginer with this router OS, I have a "box" with four ethernet ports and router OS system ver. 2.8 I have configured one eth port with IP, enabled this port. In firewall there is a rule to accept everything from anywhere. From local network there is no problem to connect through ssh or...