Community discussions

Search found 69 matches

by Aveyer
Fri Oct 11, 2019 4:03 am
Forum: General
Topic: Failover work with 8.8.8.8
Replies: 10
Views: 3884

Re: Failover work with 8.8.8.8

Don't check against just 1 IP, I check 3. This runs every 2 mins in scheduler. :if ([/ip route get [find comment="GATEWAY"] disabled]=false) do={ :if ([/ping x.x.x.x count=3] = 0 && [/ping x.x.x.x count=3] = 0 && [/ping 8.8.8.8 count=3] = 0) do={ /ip route disable [find comment="GATEWAY"]; :log err...
by Aveyer
Sat Dec 01, 2018 8:47 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Powering CCR with Netonix 48VH 1,5A POE?
Replies: 2
Views: 1034

Re: Powering CCR with Netonix 48VH 1,5A POE?

Hello, I recently aquired a Netonix WS-12-250-DC Switch. Here are the Spec Sheets: https://www.netonix.com/media/wysiwyg/ws-specsheet.pdf I'm actually using it powering a CCR-1009-8G-1S-1S+ with 48V 0.75A pins 4,5(+) 7,8(-), but I'm not sure that power budget (~35W) will do when using it passing fu...
by Aveyer
Thu May 25, 2017 2:55 am
Forum: General
Topic: Changing OSPF metric causes a bounce of OSPF on that interface?
Replies: 3
Views: 736

Re: Changing OSPF metric causes a bounce of OSPF on that interface?

Yea I think that's expected. A change in most OSPF settings usually causes a bounce.
by Aveyer
Tue Mar 21, 2017 7:00 am
Forum: Scripting
Topic: Find OSPF route
Replies: 1
Views: 515

Re: Find OSPF route

Bump
by Aveyer
Tue Mar 07, 2017 1:17 am
Forum: Scripting
Topic: Find OSPF route
Replies: 1
Views: 515

Find OSPF route

I'm trying to enable / disable a specific route depending on if a default from a certain GW is in the LSA, this is what I have so far but can't get it to work. Any ideas? :if ([/ip route get [find comment="TEST"] disabled]=true) do={ :if ([/routing ospf lsa get [find id=0.0.0.0 and originator=192.16...
by Aveyer
Fri Feb 24, 2017 5:23 am
Forum: Virtualization
Topic: Sucessful Amazon CHR RouterOS Test
Replies: 24
Views: 6110

Re: Sucessful Amazon CHR RouterOS Test

from what network did you have the local IP address that was assigned to the interfaces? Also, as Amazon states in the documentation, assigned IP address is NATed only to one internal Ip address and the virtual interfaces cannot communicate between themselves. This is my test-setup right now, inter...
by Aveyer
Mon May 16, 2016 5:45 pm
Forum: General
Topic: Failover work with 8.8.8.8
Replies: 10
Views: 3884

Re: Failover work with 8.8.8.8

Don't check against just 1 IP, I check 3. This runs every 2 mins in scheduler. :if ([/ip route get [find comment="GATEWAY"] disabled]=false) do={ :if ([/ping x.x.x.x count=3] = 0 && [/ping x.x.x.x count=3] = 0 && [/ping 8.8.8.8 count=3] = 0) do={ /ip route disable [find comment="GATEWAY"]; :log erro...
by Aveyer
Wed Mar 02, 2016 2:34 am
Forum: General
Topic: Public-Mikrotik-Bandwidth-Test-Server(s)
Replies: 574
Views: 419075

Re: 3.5 GIG - Public-Mikrotik-Bandwidth-Test-Server

Cheers Tom, it's very useful.
by Aveyer
Sat Nov 07, 2015 8:32 pm
Forum: General
Topic: QoS / Traffic Shaping - limit per IP with double PCQ
Replies: 15
Views: 3137

Re: QoS / Traffic Shaping - limit per IP with double PCQ

If you want to have 100meg available to all while also capping total bandwidth at 100meg for everyone on a /24 then you need to change the address mask from /32 to /24 in the PCQ options.
by Aveyer
Fri Sep 25, 2015 4:56 am
Forum: General
Topic: removed
Replies: 9
Views: 3530

Re: Lots of unreplied connections in Firewall

....................
by Aveyer
Fri Feb 06, 2015 10:09 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude on Windows 10 Raspberry Pi 2
Replies: 3
Views: 3460

Dude on Windows 10 Raspberry Pi 2

I've been looking for a small lightweight mini computer to run The Dude on, the new Raspberry Pi 2 + Windows 10 looks perfect.
Will The Dude run on that Windows 10 ARM platform though?
by Aveyer
Mon Dec 22, 2014 10:43 pm
Forum: General
Topic: RB750up USB port not working for UPS
Replies: 8
Views: 1941

Re: RB750up USB port not working for UPS

I have the same problem with the RBmAP2n, USB port isn't in the port list, as a result I can't add the UPS since there's no port to select.
by Aveyer
Tue Dec 16, 2014 1:31 am
Forum: The Dude
Topic: Dude v4beta3 released
Replies: 253
Views: 99903

Re: Dude v4beta3 released

I really hope Mikrotik resumes development of The Dude, out of all the network monitors I have tried, The Dude is still by far the best and easiest to use.
by Aveyer
Tue Dec 09, 2014 1:00 am
Forum: General
Topic: Winbox losing MAC connection to RB850Gx2
Replies: 44
Views: 11581

Re: Winbox losing MAC connection to RB850Gx2

I never had a problem with MAC winbox connection with any routerboard either except for the 850Gx2.
It's not the Beta Winbox either.
by Aveyer
Thu Dec 04, 2014 3:06 am
Forum: General
Topic: 1 Wan 2 Public IP's Gateway Failover
Replies: 8
Views: 2376

Re: 1 Wan 2 Public IP's Gateway Failover

I also had a hard time finding a way to check multiple hosts beyond a gateway, eventually I found a script on the internet which I modified. I don't have two ISPs on one interface but you can probably get it to work. My Gateway has a static default route which is then injected to the rest of the net...
by Aveyer
Wed Dec 03, 2014 5:20 pm
Forum: General
Topic: Winbox losing MAC connection to RB850Gx2
Replies: 44
Views: 11581

Re: Winbox losing MAC connection to RB850Gx2

Anyone from Mikrotik see this?
by Aveyer
Mon Dec 01, 2014 10:51 pm
Forum: General
Topic: Symmetrical vs Asymmetrical Bandwidth
Replies: 2
Views: 887

Re: Symmetrical vs Asymmetrical Bandwidth

From the backhaul perspective I think it's better to do asymmetrical packages because even the ACKs from downloads will use a certain amount of upload. From the wireless perspective, since wireless is half duplex, if you're offering *2mb down and up* there has to be over 4mb of capacity available on...
by Aveyer
Wed Nov 19, 2014 5:48 pm
Forum: General
Topic: Winbox losing MAC connection to RB850Gx2
Replies: 44
Views: 11581

Winbox losing MAC connection to RB850Gx2

I just got my first RB850Gx2 and had a hell of a time trying to configure it. It seems whenever I'm connecting to it via MAC, Winbox constantly loses connection to it, but it doesn't say "Router has been disconnected", it just sits there and everything stops updating. I tried Netinstalling different...
by Aveyer
Thu Nov 13, 2014 7:04 pm
Forum: General
Topic: New forum look & feel
Replies: 64
Views: 8441

Re: New forum look & feel

I think this new look is great and was long overdue.
by Aveyer
Sat Sep 13, 2014 5:53 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: US MUM - New Products?
Replies: 11
Views: 2434

Re: US MUM - New Products?

If the CRS 8 port series don't have PoE out support like the ToughSwitch I'll be seriously disappointed.
by Aveyer
Fri Sep 12, 2014 10:35 pm
Forum: General
Topic: US MUM - No live feed?
Replies: 4
Views: 1464

Re: US MUM - No live feed?

by Aveyer
Fri Sep 05, 2014 7:12 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: OSPF external routes bug
Replies: 6
Views: 2475

Re: OSPF external routes bug

I also just ran into this bug, this will prevent me from doing automatic failover now...
I'm on ROS v6.18
by Aveyer
Tue Sep 02, 2014 6:13 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: New hardware - mAP
Replies: 154
Views: 51332

Re: New hardware - mAP

Just got the mAP in my hands, it's an awesome product.
Good job Mikrotik.
by Aveyer
Tue Sep 02, 2014 6:12 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: 8 port POE switch?
Replies: 7
Views: 2118

Re: 8 port POE switch?

Looking forward to the next MUM then :)
by Aveyer
Thu Aug 28, 2014 8:00 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: 8 port POE switch?
Replies: 7
Views: 2118

Re: 8 port POE switch?

Bump
by Aveyer
Fri Aug 22, 2014 1:42 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: 8 port POE switch?
Replies: 7
Views: 2118

8 port POE switch?

Has Mikrotik any plans to make an 8 port PoE switch?

I'd love to see a Mikrotik equivalent of the ToughSwitch since the TS is limiting performance due to it's undersized buffers.
by Aveyer
Mon Jun 16, 2014 8:00 am
Forum: General
Topic: v6.15 released
Replies: 302
Views: 103383

Re: v6.15 released

I've no issues with routing marks here on 6.15 on RB750GL.
I upgraded from 6.12 to 6.15
by Aveyer
Wed Jun 11, 2014 5:02 pm
Forum: General
Topic: v6.14 released
Replies: 115
Views: 24631

Re: v6.14 released

I agree with Tomaskir, wasting time with torrent clients is crazy, Mikrotik is mainly for ISPs.
Focus on bug fixes and stability, and then update The Dude instead :)
by Aveyer
Sun Jun 08, 2014 6:28 am
Forum: General
Topic: NV2 and VOIP
Replies: 8
Views: 1687

Re: NV2 and VOIP

I've no experience with NV2 so I'm curious, isn't NV2 too jittery by nature for VoIP? or is it similar to Airmax jitter/latency?
by Aveyer
Wed Apr 30, 2014 3:06 am
Forum: General
Topic: SOLVED - RouterOS v6.11 and Ethernet issues with Ubiquiti
Replies: 14
Views: 3037

Re: RouterOS v6.11 and Ethernet issues with Ubiquiti

I upgraded all my RB450G from 5.26 to 6.12 and I don't see any ethernet issues.
They're connected to NanoBridges and Rockets.
by Aveyer
Tue Apr 22, 2014 11:59 pm
Forum: General
Topic: Upgrade RouterOS from v5.26 to v6.12
Replies: 3
Views: 2431

Re: Upgrade RouterOS from v5.26 to v6.12

I upgraded all my RB450G from 5.26 to 6.12 and they're working fine with the exception that one which wasn't connected to the network, opening the OSPF window crashed winbox until I reset the config.

If you have queue trees you may need to change from global-in/out to global.
by Aveyer
Thu Apr 17, 2014 3:40 pm
Forum: General
Topic: v6.12 released
Replies: 237
Views: 57466

Re: v6.12 released

I had to reset to defaults and reconfigure, then no more crashing. That is the secret to fixing many user level issues. The parsing engine is really to blame for most troubles. It's strange, there was no problem with the other 3 in production that were upgraded, just the one on my desk which was pr...
by Aveyer
Thu Apr 17, 2014 7:22 am
Forum: General
Topic: v6.12 released
Replies: 237
Views: 57466

Re: v6.12 released

On one of my RB450G', opening the OSPF menu causes winbox to crash everytime. This doesn't happen on all the rest that I upgraded however, which are in production.
This router wasn't in production, it was connected directly to laptop.

I had to reset to defaults and reconfigure, then no more crashing.
by Aveyer
Thu Apr 17, 2014 1:19 am
Forum: General
Topic: v6.12 released
Replies: 237
Views: 57466

Re: v6.12 released

I'm using DHCP on vlans on RB750GL and RB450G, no issues at all.
by Aveyer
Wed Apr 16, 2014 8:19 am
Forum: General
Topic: v6.12 released
Replies: 237
Views: 57466

Re: v6.12 released

Upgraded from 5.26 to 6.12 on RB750GL and RB450G, so far so good.
by Aveyer
Sat Mar 08, 2014 3:50 am
Forum: General
Topic: removed
Replies: 9
Views: 3530

Re: Lots of unreplied connections in Firewall

.................
by Aveyer
Sat Mar 08, 2014 3:40 am
Forum: General
Topic: removed
Replies: 9
Views: 3530

Re: Lots of unreplied connections in Firewall

......................
by Aveyer
Mon Feb 24, 2014 11:13 pm
Forum: General
Topic: MUM Europe 2014 - Italy, Venice, February 20-21
Replies: 146
Views: 59193

Re: MUM Europe 2014 - Italy, Venice, February 20-21

Does the RB850Gx2 have 500mhz or 400mhz processor?

MUM slides say 500mhz but product brochure says 400mhz
by Aveyer
Mon Feb 24, 2014 9:15 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: New hardware - mAP
Replies: 154
Views: 51332

Re: New hardware - mAP

Nevermind, I misread.
RB850Gx2 is dual core, hopefully it is 500mhz.
by Aveyer
Thu Jan 09, 2014 7:45 pm
Forum: General
Topic: Sample Installations - Sticky Please
Replies: 230
Views: 136732

Re: Sample Installations - Sticky Please

Core: RB750GL POE's: 1 X 8 Port Toughswitch, 1 X 5 Port Toughswitch (If only Mikrotik had something similiar ;( ) Sectors: 3 X Mikrotik Metals Backbone's: All running RB911G's Extra's: Aircam All for a NPO in Cape Town, South Africa. Site is called Saturn we like planet names ;) How did you attach ...
by Aveyer
Tue Dec 31, 2013 1:40 am
Forum: General
Topic: Potential bridge issue?
Replies: 0
Views: 522

Potential bridge issue?

This is a little complicated so I'll explain as best I can I've a small network here of 3 sites currently which connect to eachother through bridged WDS Rocket backhauls. Each site has an RB450G and routes with OSPF, Site 2 is the only site with a ToughSwitch Pro so i'm using doing a router on a sti...
by Aveyer
Fri Nov 29, 2013 10:38 pm
Forum: General
Topic: PPTP Clients no ping
Replies: 2
Views: 733

Re: PPTP Clients no ping

You need to change ARP on the LAN interface to proxy-arp.
by Aveyer
Tue Aug 06, 2013 5:17 am
Forum: General
Topic: removed
Replies: 9
Views: 3530

Re: Lots of unreplied connections in Firewall

........
by Aveyer
Mon Jul 22, 2013 5:48 pm
Forum: General
Topic: removed
Replies: 9
Views: 3530

Re: Lots of unreplied connections in Firewall

................
by Aveyer
Mon Jul 22, 2013 12:51 am
Forum: General
Topic: removed
Replies: 9
Views: 3530

removed

removed
by Aveyer
Tue Jul 09, 2013 4:23 am
Forum: General
Topic: OSPF loopback problem
Replies: 6
Views: 2190

Re: OSPF loopback problem

Try setting a static 'admin' MAC address on the bridge. If the port that the bridge is adopting it's MAC address from leaves the bridge (or goes down), the bridge (and all VLANs on the bridge) will adopt a MAC from a different port, causing OSPF to reset. This can be prevented by setting admin-mac=...
by Aveyer
Mon Jul 08, 2013 12:45 am
Forum: General
Topic: OSPF loopback problem
Replies: 6
Views: 2190

Re: OSPF loopback problem

None of the IPs or networks leave the routing table, just OSPF routes. As you seen in the config of Site 2, I'm using vlans on a bridge which bridges ports 1-4 because I may be using a ToughSwitch there soon. Currently the backhaul is plugged into eth1 and the AP on eth2 and when I reboot the AP, OS...
by Aveyer
Sun Jul 07, 2013 11:10 pm
Forum: General
Topic: OSPF loopback problem
Replies: 6
Views: 2190

OSPF loopback problem

I'm deploying OSPF on my small network here, the problem is that whenever an interface goes down (AP reboot) OSPF and its routes also goes down, I made a loopback interface for OSPF but the problem is still happening. Here is config exports from Tiks at two sites I'm testing it with, I'm temporarily...
by Aveyer
Mon May 06, 2013 2:35 am
Forum: General
Topic: v5.25 released
Replies: 52
Views: 16496

Re: v5.25 released

updated RB750GL and RB450G (including routerboot 3.07) and all is working well.
by Aveyer
Wed Oct 03, 2012 8:59 pm
Forum: General
Topic: (Solved) RB450G will not route
Replies: 2
Views: 677

Re: RB450G will not route

.... the gateway cannot ping the edge, nor the other way around. However the routers themselves are able to ping each other when using the built in ping utility ??? which is it now, can they ping each other or not? draw a simple map to specify what is "pingable" and what isn't.. Regards Sorry, I sh...
by Aveyer
Tue Oct 02, 2012 11:02 pm
Forum: General
Topic: (Solved) RB450G will not route
Replies: 2
Views: 677

(Solved) RB450G will not route

**Solved now, routes were needed in the Gateway to reach the edge but a reboot was also required before they would function** I have a problem here which is driving me nuts. I have two RB450Gs sitting on my table, testing before deployment. They are both running ROS 5.20/Routerboard 2.41 The first w...
by Aveyer
Mon Jan 23, 2012 8:33 pm
Forum: General
Topic: Quickset (new in v5.12)
Replies: 76
Views: 47859

Re: Quickset (new in v5.12)

Can you please add this to the RB750GL and RB450G too? and perhaps to the whole series.
by Aveyer
Mon Sep 19, 2011 3:41 pm
Forum: General
Topic: RouterOS v5.7 released
Replies: 227
Views: 67314

Re: RouterOS v5.7 released

I upgraded my new RB750GL to v5.7 and it seems less stable now :( .
Where can I download the old version? I think it was shipped with RouterOS V.5.2.
more details? I've upgraded my RB750GL to 5.7 and it's running fine.
by Aveyer
Fri Jul 29, 2011 12:43 am
Forum: General
Topic: Route some traffic through VPN
Replies: 3
Views: 2051

Re: Route some traffic through VPN

I'd imagine you'd have to make a NAT rule too? Either srcnat or dstnat and out interface set to VPN.
by Aveyer
Wed Jul 27, 2011 6:22 am
Forum: General
Topic: Mangle rules with internal IP
Replies: 13
Views: 1611

Re: Mangle rules with internal IP

Yes I took a look through the wiki and the packet flow pages but sometimes they confused
me more than clarifying anything, everything seems to be working fine now.
Thanks for the help. :)
by Aveyer
Wed Jul 27, 2011 6:16 am
Forum: General
Topic: Mangle rules with internal IP
Replies: 13
Views: 1611

Re: Mangle rules with internal IP

My last question (I promise), would it be better to use the forward chain instead of prerouting for the connection mark?

Thanks :)
by Aveyer
Wed Jul 27, 2011 5:36 am
Forum: General
Topic: Mangle rules with internal IP
Replies: 13
Views: 1611

Re: Mangle rules with internal IP

Something I just noticed in your earlier example, does passthrough need to be disabled on the packet mark? This is my current setup now and seems to be working fine: http://i74.photobucket.com/albums/i261/Mr-Photo/Mikrotik/th_pap2t-mangle-queuetree.jpg /ip firewall export # jul/27/2011 03:51:44 by R...
by Aveyer
Wed Jul 27, 2011 2:30 am
Forum: General
Topic: Mangle rules with internal IP
Replies: 13
Views: 1611

Re: Mangle rules with internal IP

So I'll have one packet mark counting both traffic directions, how will that work with Queue Tree?
Would it be counting download traffic in the upload queue and upload in the download queue?
Thanks.
by Aveyer
Wed Jul 27, 2011 12:53 am
Forum: General
Topic: Mangle rules with internal IP
Replies: 13
Views: 1611

Re: Mangle rules with internal IP

You should be able to see in the screenshot, the PAP2T's address is 192.168.2.2. eg. prerouting dst address=192.168.2.2 in interface=eth1-WAN postrouting src address=192.168.2.2 out interface=eth1-WAN Basically, can you give please an example of what is the correct way to have it? I might want to ca...
by Aveyer
Tue Jul 26, 2011 10:59 pm
Forum: General
Topic: Mangle rules with internal IP
Replies: 13
Views: 1611

Re: Mangle rules with internal IP

/ip address print detail Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic 0 address=192.168.2.1/24 network=192.168.2.0 interface=eth4-LAN actual-interface=eth4-LAN 1 address=192.168.254.254/24 network=192.168.254.0 interface=eth1-WAN actual-interface=eth1-WAN 2 address=192.168.253.254/24 network=192.1...
by Aveyer
Tue Jul 26, 2011 10:11 pm
Forum: General
Topic: Mangle rules with internal IP
Replies: 13
Views: 1611

Mangle rules with internal IP

Hi, I'm trying to setup Mangle rules for Linksys PAP2T so I can prioritise it in Queue Tree. I am trying to get Mangle to detect the PAP2T's traffic by IP address but it only seems to detect the outgoing traffic and not incoming traffic. I'm using ROS 5.5 on RB750GL, please help. http://i74.photobuc...
by Aveyer
Fri Jul 15, 2011 5:58 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Queue Tree traffic priority
Replies: 2
Views: 971

Re: Queue Tree traffic priority

Changing the Mangle order and setting lower limit-at's seems to have fixed it.
Image
by Aveyer
Tue Jul 12, 2011 6:16 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Queue Tree traffic priority
Replies: 2
Views: 971

Queue Tree traffic priority

Hi all, I'm a newbie to Mikrotik. I'm using an RB750GL with RouterOS 5.5 . I'm trying to prioritise game traffic (Team Fortress 2) which uses port range 27000-28000 UDP with Queue Trees. The mangle rules are seeing the traffic fine but priority only sort of works. I'm testing with a Youtube video up...
by Aveyer
Mon Aug 16, 2010 8:43 pm
Forum: The Dude
Topic: The Dude and Ubiquiti M5 monitoring...
Replies: 4
Views: 11754

Re: The Dude and Ubiquiti M5 monitoring...

Thanks for that OID, CPU usage on my Nanostation 2 works!
I've noticed one problem though, when the device your monitoring/or link to it goes down, it won't resume monitoring again when it comes back up, just stays blank.
by Aveyer
Fri Jul 30, 2010 9:07 pm
Forum: The Dude
Topic: The Dude 4 (beta)
Replies: 98
Views: 26210

Re: The Dude 4 (beta)

Hi guys, there seems to be a bug when I'm monitoring the signal strength through SNMP. It can work fine for days graphing the signal strength but then randomly stops and the only way to start it again is to recreate the data source and chart etc, ping and traffic monitoring always works properly. It...
by Aveyer
Thu Jul 29, 2010 8:52 pm
Forum: The Dude
Topic: The Dude v4.0 beta 2 released
Replies: 46
Views: 17168

Re: The Dude v4.0 beta 2 released

The ping tool still isn't fixed either, it always reports <1ms latency when the actual latency is 3ms etc.
by Aveyer
Sun Jul 18, 2010 7:21 am
Forum: The Dude
Topic: The Dude v4.0 beta 2 released
Replies: 46
Views: 17168

Re: The Dude v4.0 beta 2 released

The Remove Resolved button works for me. Is there still a bug with the graphs? I have some links being monitored via SNMP, eg. one link is transferring 1.5mbps but the graph shows 5mbps, but on a different link which is transferring 2mbps the graph reports it correctly. Link is Nano2-Nano2Loco. I am...
by Aveyer
Thu Jun 24, 2010 11:20 pm
Forum: The Dude
Topic: The Dude 4 (beta)
Replies: 98
Views: 26210

Re: The Dude 4 (beta)

Please bring back the outages link on the menu and the ability to remove resolved outages, there's absolutely no reason to remove it.
It would be very useful if The Dude had an in-built updater so no need to uninstall etc etc, saves alot of time and configuring.