Community discussions

Search found 61 matches

by urbinek
Tue Jan 23, 2018 1:58 pm
Forum: General
Topic: 951G-2HnD is dropping all wired interfaces on hi network load
Replies: 1
Views: 273

Re: 951G-2HnD is dropping all wired interfaces on hi network load

I've found a solution, but it is more like workaround which ihmo isn't ideal. All i need to do was dissable fastpath by enabling firewall on bridge, and set RAW rules for CPU conservation /interface bridge settings set use-ip-firewall=yes use-ip-firewall-for-vlan=yes /ip firewall raw add action=acce...
by urbinek
Mon Jan 22, 2018 12:00 pm
Forum: General
Topic: IPTABLES in RouterOs
Replies: 5
Views: 676

Re: IPTABLES in RouterOs

yup, but examples are easly findable in google ;)
/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat disabled=no dst-port=53 in-interface=bridge1 protocol=udp src-address=192.168.88.0/24 to-addresses=1.2.3.4
by urbinek
Mon Jan 22, 2018 9:40 am
Forum: General
Topic: 951G-2HnD is dropping all wired interfaces on hi network load
Replies: 1
Views: 273

951G-2HnD is dropping all wired interfaces on hi network load

Hello there! I've got a little but wierd issue. If i try to send large file (e.g. 10GB) over wire transfer is very nice - full 1Gbps whoever after couple seconds all MT interfaces are dropping and transfer stops. With smaller files (~1GB) problem is not occurring (whoever transfer is lower, aroung 4...
by urbinek
Mon Oct 09, 2017 9:04 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Wifi 2.4GHz is not working with "auto" frequency
Replies: 4
Views: 995

Re: Wifi 2.4GHz is not working with "auto" frequency

Auto settings on 20/40MHz in area with 30+ 2.4Ghz network works just fine with mine rb951, so it should for him
by urbinek
Mon Oct 09, 2017 4:48 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Disabling info about ssh logging
Replies: 19
Views: 1550

Re: Disabling info about ssh logging

Awesome, key word was "any"

I assumet that log once treated would be ignored.
by urbinek
Tue Sep 05, 2017 1:25 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Disabling info about ssh logging
Replies: 19
Views: 1550

Re: Disabling info about ssh logging

AAAAAAAAAAAAAnd after reboot it stopped, still got logs in /log
by urbinek
Tue Sep 05, 2017 1:14 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Disabling info about ssh logging
Replies: 19
Views: 1550

Re: Disabling info about ssh logging

Okay... after upgrade it started o work! [admin@urbinekGW_v3] > /system logging pr Flags: X - disabled, I - invalid, * - default # TOPICS ACTION PREFIX 0 * info memory 1 * error memory 2 * warning memory 3 * critical memory 4 error remote 5 critical remote 6 ipsec remote 7 system remote 8 system mem...
by urbinek
Tue Sep 05, 2017 10:37 am
Forum: Beginner Basics
Topic: dual SSID
Replies: 7
Views: 925

Re: dual SSID

@lestard, what?
by urbinek
Mon Sep 04, 2017 4:52 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Disabling info about ssh logging
Replies: 19
Views: 1550

Re: Disabling info about ssh logging

that part was not intentional, not sure why !ssh was there

anyway after removing it, it still doesnt help
by urbinek
Mon Sep 04, 2017 4:42 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Disabling info about ssh logging
Replies: 19
Views: 1550

Re: Disabling info about ssh logging

I've modified it through winbox, still same > /system logging print Flags: X - disabled, I - invalid, * - default # TOPICS ACTION PREFIX 0 * info memory !ssh 1 * error memory 2 * warning memory 3 * critical echo 4 error remote 5 critical remote 6 ipsec remote 7 system remote !account !info 8 system ...
by urbinek
Mon Sep 04, 2017 4:34 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Disabling info about ssh logging
Replies: 19
Views: 1550

Re: Disabling info about ssh logging

still nope > /system logging print Flags: X - disabled, I - invalid, * - default # TOPICS ACTION PREFIX 0 * info memory !ssh 1 * error memory 2 * warning memory 3 * critical echo 4 error remote 5 critical remote 6 ipsec remote 7 system remote !account 8 system memory !account > /system logging expor...
by urbinek
Mon Sep 04, 2017 4:22 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Disabling info about ssh logging
Replies: 19
Views: 1550

Re: Disabling info about ssh logging

still same > /system logging export /system logging action set 3 remote=192.168.88.250 src-address=192.168.88.1 syslog-facility=syslog /system logging set 0 topics=info,!ssh add action=remote topics=error add action=remote topics=critical add action=remote topics=ipsec add action=remote topics=syste...
by urbinek
Mon Sep 04, 2017 4:07 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Disabling info about ssh logging
Replies: 19
Views: 1550

Re: Disabling info about ssh logging

still not working as i wanted /system logging set [find where topics=system] topics=system,!account /system logging set [find where topics=info] topics=info,!ssh > /system logging print Flags: X - disabled, I - invalid, * - default # TOPICS ACTION PREFIX 0 * info memory 1 * error memory 2 * warning ...
by urbinek
Mon Sep 04, 2017 3:51 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Disabling info about ssh logging
Replies: 19
Views: 1550

Re: Disabling info about ssh logging

I think i wasn't clear about what i want to achieve! I wan to 14:52:37 ssh,info publickey accepted for user: admin-ssh 14:52:37 system,info,account user admin-ssh logged in from 192.168.88.250 via ssh 14:52:37 system,info,account user admin-ssh logged out from 192.168.88.250 via ssh disappear from /...
by urbinek
Sun Sep 03, 2017 3:57 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Disabling info about ssh logging
Replies: 19
Views: 1550

Disabling info about ssh logging

hello there! I am using ssh access to manage address lists via linux scripts, everything works fine whoever in MikroTik logs i've got A LOT of lines where script was logged in. Is there any way to ignore any login attempts with key or from specyfic IP? 14:14:24 ssh,info publickey accepted for user: ...
by urbinek
Mon Aug 15, 2016 4:19 pm
Forum: Scripting
Topic: fail2mtblock - Linux 0 tolerance blocking script for MikroTik
Replies: 2
Views: 516

Re: fail2mtblock - Linux 0 tolerance blocking script for MikroTik

Well, script is on server and it is only downloading/sending IP to MikroTik

It seems to be easier that using DNS zones
by urbinek
Mon Aug 15, 2016 1:07 pm
Forum: Scripting
Topic: fail2mtblock - Linux 0 tolerance blocking script for MikroTik
Replies: 2
Views: 516

fail2mtblock - Linux 0 tolerance blocking script for MikroTik

Hello there! I've created little Linux script, that is blocking at MikroTi's firewall failed login attempts made on Linux servers This script will parse secure/auth logs from local (or remote) system and based on fail login attempts will: - create unwanted IP list, - download already blocked list fr...
by urbinek
Sat Aug 06, 2016 11:42 am
Forum: General
Topic: [solved in v6.37rc12] ping doesn't work with ERROR: no address
Replies: 4
Views: 1076

[solved in v6.37rc12][winbox] ping doesn't work with ERROR: no address

yup, solved in rc12


whoever there is no change log about this :)
by urbinek
Thu Aug 04, 2016 9:29 am
Forum: General
Topic: [solved in v6.37rc12] ping doesn't work with ERROR: no address
Replies: 4
Views: 1076

[solved in v6.37rc12] ping doesn't work with ERROR: no address

Hello there!

I've just noticed that in current rc branch ping window in WinBox doesn't work and is returning ERROR: no address
mikrotik_ping.png
Obviously in terminal command works just fine

screen is from rc5, but on rc11 of CHR behaviour is same
by urbinek
Mon Jan 23, 2012 11:11 pm
Forum: General
Topic: NOT TO DO. Weird instalations?
Replies: 380
Views: 236773

Re: NOT TO DO. Weird instalations?

Tosses him like a devil ;D

http://www.youtube.com/watch?edit=ev&fe ... 8_44WGD5Pc

ps. is not mine alu, I use the transmission
these people never heard of rain ??
in soviet Poland we have not :D

but srsly, you must do panel about weird installations at mum ;)
by urbinek
Mon Jan 23, 2012 10:56 pm
Forum: General
Topic: [rb532a] problem with mounting CF card
Replies: 5
Views: 691

Re: [rb532a] problem with mounting CF card

[offtopic]
how large CF flash card can i mount into my RB ?
its for new smb feature ;), im hoping that it will work...
by urbinek
Mon Jan 23, 2012 12:58 am
Forum: General
Topic: [rb532a] problem with mounting CF card
Replies: 5
Views: 691

Re: [rb532a] problem with mounting CF card

deam ;/
it doesn't look fun
whoever ill sent supout file to support, maybe something changed...
by urbinek
Mon Jan 23, 2012 12:54 am
Forum: General
Topic: [rb532a] problem with mounting CF card
Replies: 5
Views: 691

Re: [rb532a] problem with mounting CF card

make supout while im formating card or cancel it ?
by urbinek
Mon Jan 23, 2012 12:39 am
Forum: General
Topic: [rb532a] problem with mounting CF card
Replies: 5
Views: 691

[rb532a] problem with mounting CF card

hi, ive got problem with mounting my ST1 Series CompactFlash 5-GB Hard Drive in RB532a in Store List, in disks tab i can see system and CF, system is build-in flash memory and its ok whoever CF shows total space/free space 0kb, status invalid when im trying to format CF, cpu jumps to 100% and takes ...
by urbinek
Sat Dec 31, 2011 12:32 am
Forum: General
Topic: Future Request Lock Simple Queues
Replies: 6
Views: 1757

Re: Future Request Lock Simple Queues

"#" this is just sorting button u still can move tham up and down
no, if you click on # the second time, it doesn't allow to move anymore
yes, but not in order and we want to be in order...
by urbinek
Tue Dec 27, 2011 5:01 pm
Forum: General
Topic: Future Request Lock Simple Queues
Replies: 6
Views: 1757

Re: Future Request Lock Simple Queues

create new user with read-only access rights :)
yeah, and have you tried to hammer nails with bare hand ;>?

this locking feature would be nice for all lists where order have meaning (mangle, nat)
by urbinek
Thu Oct 27, 2011 5:51 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750G USB Port
Replies: 4
Views: 1870

Re: RB750G USB Port

hi,
have you done this :D?
by urbinek
Wed Sep 07, 2011 3:34 pm
Forum: General
Topic: linux users
Replies: 9
Views: 725

Re: linux users

on debian up@date with wine from repo it works well
try open file window in winbox and drag files there, not into void space
by urbinek
Wed Sep 07, 2011 9:52 am
Forum: General
Topic: Feature Request - Winbox Button
Replies: 9
Views: 3168

Re: Feature Request - Winbox Button

these tools are ran within the winbox. while other winbox cannot be ran inside other one. So, the best option is to use the Dude, if you require management over large network. just install server somewhere, make network map (you do not have to actually have to have a lot of probes to monitor someth...
by urbinek
Mon Aug 08, 2011 2:07 am
Forum: Beginner Basics
Topic: [rb750g] how to reset setting to *default*
Replies: 1
Views: 626

[rb750g] how to reset setting to *default*

hi,
i cant find any info how reset settings of rb750g absolute 0 just link others routerboards - no renamed interfaces, qos, dhcp etc

so how can i do this ?
by urbinek
Thu Aug 04, 2011 10:32 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: [rb532a] top yellow and orange leds are flicking
Replies: 4
Views: 940

Re: [rb532a] top yellow and orange leds are flicking

ok,
i've got Compex WLM200NX (down slot) and RB52 (upper slot)
either they are disabled nor enabled leds are flicking

where i can find what it means ?
by urbinek
Wed Aug 03, 2011 1:01 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: [rb532a] top yellow and orange leds are flicking
Replies: 4
Views: 940

Re: [rb532a] top yellow and orange leds are flicking

as i said earlier i don't have any scripts
[admin@urbiszcze] > /system script print 
Flags: I - invalid 
after googling i found that these leds are for mcpi cards but what it means ?
after disabling interfaces it still flicking
by urbinek
Mon Aug 01, 2011 1:03 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: [self-solved][rb532a] Cant set CPU to 399Mhz
Replies: 1
Views: 980

Re: [rb532a] Cant set CPU to 399Mhz

after successful change cpu i had to chose keep cpu frequency and its all

solved.
by urbinek
Sun Jul 31, 2011 11:47 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: [rb532a] top yellow and orange leds are flicking
Replies: 4
Views: 940

[rb532a] top yellow and orange leds are flicking

I noticed that top yellow and orange led are interchangeably flicking in 1s interval i cant find any info about in manual, where i can find any led codes table for rb532 ? p.s. i don't have any script or settings that change led behavior [admin@urbiszcze] > /system leds print Flags: X - disabled # T...
by urbinek
Sat Jul 30, 2011 6:11 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: [self-solved][rb532a] Cant set CPU to 399Mhz
Replies: 1
Views: 980

[self-solved][rb532a] Cant set CPU to 399Mhz

hi! I have problem with CPU frequency on my RB532a. Since ever i've got cpu freq set to 399Mhz and routerboard was working just fine (and still it does) but i noticed that cpu is downclocked to 199MHz After quick lookout over board i've found some curved capacitors so i have replaced them all (sligh...
by urbinek
Wed Jul 27, 2011 1:26 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: rb 750g hardware ram upgrade
Replies: 18
Views: 5468

Re: rb 750g hardware ram upgrade

well yes it have, but i want to modify 750G bit to buy new one ;)
by urbinek
Wed Jul 27, 2011 1:22 pm
Forum: General
Topic: Password recovery routerboard 750
Replies: 5
Views: 7975

Re: Password recovery routerboard 750

if you saved yours configuration to PC then yes, you'll need only recovery password Password recovery from backups: It may happend that you loose/forgot the password but fortunately you made a backup file some time ago. Backup files are made by RouterOS and saved in format: MikroTik-DDMMYYYY-HHMM.ba...
by urbinek
Wed Jul 27, 2011 1:18 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: rb 750g hardware ram upgrade
Replies: 18
Views: 5468

Re: rb 750g hardware ram upgrade

As little bonus, you will have Gbit ports instead of FastEthernet 100Mbps that are currently sported by RB750. are you saying that RB750 G is only 100Mbit router :P? well to be blunt - getting part, resoldering, getting device to work properly will be much more energy, time and money spent, than ge...
by urbinek
Sun Jul 24, 2011 9:41 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: rb 750g hardware ram upgrade
Replies: 18
Views: 5468

Re: rb 750g hardware ram upgrade

its easy way and i've alredy got spare 750g
by urbinek
Sat Jul 23, 2011 12:58 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: rb 750g hardware ram upgrade
Replies: 18
Views: 5468

rb 750g hardware ram upgrade

hi,
is it possible to replace ram chip on rb 750g from lame 32mb to 64 or more?
will board/cpu handle this? i cant find AR7160 technical specyfication

i know that i loose my varrianty but i like to experiment :)
by urbinek
Tue Jul 05, 2011 12:03 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: exeption in proxy forward rule
Replies: 1
Views: 2596

exeption in proxy forward rule

hello, i must disable 1 IP in my proxy(squid on other PC) redirect rule 279 ;;; web proxy chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=EXTERNAL_IP_PROXY to-ports=8088 protocol=tcp src-address=192.168.1.0/24 dst-address=!192.168.0.0/16 dst-port=80 and i don't know how, i cant add 192.168.1.28/30 (dst-add...
by urbinek
Sun Jun 26, 2011 10:48 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: [RB411] no wireless interfaces
Replies: 9
Views: 1150

Re: [RB411] no wireless interfaces

i've tried on 12V/1A and 24V/0,75A (both tested on rb532a)
one support file without wlan is linked in first post, rest i'll try to catch..
by urbinek
Sun Jun 26, 2011 6:58 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: [RB411] no wireless interfaces
Replies: 9
Views: 1150

Re: [RB411] no wireless interfaces

i've tried Tp-Link TL-WN662AG and MikroTik r52
and they work (now) on my RB532a with RoS v5.5

and i've tested it first on RoS v3.30 then v4.17 and now v5.5
by urbinek
Sun Jun 26, 2011 4:39 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: [RB411] no wireless interfaces
Replies: 9
Views: 1150

Re: [RB411] no wireless interfaces

i've tried 2 others minipci cards with no effect
by urbinek
Sun Jun 26, 2011 3:13 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: [RB411] no wireless interfaces
Replies: 9
Views: 1150

Re: [RB411] no wireless interfaces

weird, sometimes after reboot (hard or soft) routerboard detects mPCI wireless card...
by urbinek
Sat Jun 25, 2011 3:39 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: [RB411] no wireless interfaces
Replies: 9
Views: 1150

Re: [RB411] no wireless interfaces

do i need replace CPU ?
i cant find more elements that management mPCI slot
by urbinek
Fri Jun 24, 2011 11:47 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: [RB411] no wireless interfaces
Replies: 9
Views: 1150

[RB411] no wireless interfaces

hi! i've got problem with my RB411, suddenly it lost wireless interfaces... i've been running on RoS 3.30, so i've upgraded it ro RoS 5.5 and firmware to latest revision but with no success... is there any way to fix it ? http://v.urbinek.eu/urbinek/img/mikrotik/2011-06-24-224136_1680x1050_scrot.png...
by urbinek
Wed Jun 22, 2011 7:19 pm
Forum: General
Topic: [RoS 5.4 on RB532a]Problem with wireless sessions and cpu
Replies: 0
Views: 582

[RoS 5.4 on RB532a]Problem with wireless sessions and cpu

hi, i've got strange behavior with my RouterBoard... i don't know how to explain it so here some pics http://valhalla.urbinek.eu/urbinek/img/mikrotik/2010-06-22_daily.gif http://valhalla.urbinek.eu/urbinek//img/mikrotik/2011-06-22-175617_1680x1050_scrot.png and bonus file http://valhalla.urbinek.eu/...
by urbinek
Mon May 23, 2011 10:16 am
Forum: General
Topic: RB1100 hits 100% cpu utilization in a pattern
Replies: 8
Views: 2270

Re: RB1100 hits 100% cpu utilization in a pattern

do you using proxy ?
i've got similar problem on my rb133c, try delete proxy storage or if you cant create new active storage for proxy and delete old, it worked for me
by urbinek
Mon May 23, 2011 10:14 am
Forum: General
Topic: Flash sucking CPU cycles
Replies: 25
Views: 7130

Re: Flash sucking CPU cycles

since i've created new and delete old store for proxy and cpu utilization back to normall
uptime 6d and everything is ok
by urbinek
Mon May 16, 2011 4:13 pm
Forum: General
Topic: Flash sucking CPU cycles
Replies: 25
Views: 7130

Re: Flash sucking CPU cycles

its gonna be a litle bit troublesome...
RB is rebooting when i'm trying make supout.rif when cpu is idle...

i'm suspecting power adapter (12V/1A), it can overheat and shutdown for a while... whatever

when i'll have file i'll send it to support
by urbinek
Mon May 16, 2011 3:33 pm
Forum: General
Topic: Flash sucking CPU cycles
Replies: 25
Views: 7130

Re: Flash sucking CPU cycles

ok, i'll wait until cpu reaches 100% and make supout.rif
or it isnt necessary ?
by urbinek
Mon May 16, 2011 2:04 pm
Forum: General
Topic: Flash sucking CPU cycles
Replies: 25
Views: 7130

Re: Flash sucking CPU cycles

in first screen i've show enabled packages, Hot-Spot is disabled and unused on this device (also on GW if you ask)
routing, dhcp etc is disabled
i'm using only wireless and bridge
by urbinek
Mon May 16, 2011 1:53 pm
Forum: General
Topic: Flash sucking CPU cycles
Replies: 25
Views: 7130

Re: Flash sucking CPU cycles

ok 've deleted this unused store by creating new one that i also cant remove

why is this happening ?
this rb is working only as AP Bridge
by urbinek
Mon May 16, 2011 1:25 pm
Forum: General
Topic: Flash sucking CPU cycles
Replies: 25
Views: 7130

Re: Flash sucking CPU cycles

proxy is disabled, whoever i've got web-proxy in stores and i cant delete it..
shortly after reboot it is disabled and i can remove it but after few seconds entry is back and active
Image
by urbinek
Fri May 13, 2011 11:51 am
Forum: General
Topic: Flash sucking CPU cycles
Replies: 25
Views: 7130

Re: Flash sucking CPU cycles

hello,
i've got same problem on my rb133... but i've got everything disabled except minimum functionality...
what is going on ?
Image
by urbinek
Sat May 07, 2011 3:33 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RoS v5.1 RB532a - Hi cpu usage from nothing
Replies: 3
Views: 775

Re: RoS v5.1 RB532a - Hi cpu usage from nothing

found the villain....
http://valhalla.urbinek.eu/urbinek/img/ ... _scrot.png
but how socks can overburn my CPU even when im not using them ?
by urbinek
Fri May 06, 2011 9:10 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RoS v5.1 RB532a - Hi cpu usage from nothing
Replies: 3
Views: 775

Re: RoS v5.1 RB532a - Hi cpu usage from nothing

i've downgraded to ROS 5.1
still same problem...
by urbinek
Wed May 04, 2011 12:15 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RoS v5.1 RB532a - Hi cpu usage from nothing
Replies: 3
Views: 775

RoS v5.1 RB532a - Hi cpu usage from nothing

hello, as in title, i've got problem with cpu usage on my rb i've got rb 532a with 128MB cf card mounted, not used and 2 mini pci cards runing on RoS 5.1 yesterday i've noticed strange behavior (hi cpu usage) so i've reboot board, and cpu back to normal, but now its again something wrong... whats is...
by urbinek
Mon Oct 25, 2010 4:16 pm
Forum: The Dude
Topic: i misstyped my password for The Dude server
Replies: 2
Views: 2017

i misstyped my password for The Dude server

i've install TheDude v3.6 server on RouterOS x86
and while configuration i've give wrong password and now i can't login again

how to recovery/reset whole dude configuration or password alone