Community discussions

Search found 50 matches

by arpadffy
Wed Sep 18, 2013 9:04 am
Forum: General
Topic: IPv6 does not work after the upgrade
Replies: 4
Views: 975

Re: IPv6 does not work after the upgrade

I think I find a pattern. If there is no outbound traffic while the tunnel is negotiated during boot, it will work, but if there is a high IPv6 outgoing traffic while the tunnel is not established yet - for some reason the packets go out Tx>0 but Rx=0 I solved it on a simple way: Unplug the local-ma...
by arpadffy
Sun Sep 15, 2013 7:29 pm
Forum: General
Topic: IPv6 does not work after the upgrade
Replies: 4
Views: 975

Re: IPv6 does not work after the upgrade

after 6.4 upgrade the sit1 tunnel does not work (even waiting for few hours)
by arpadffy
Mon Jun 24, 2013 3:33 pm
Forum: General
Topic: IPv6 does not work after the upgrade
Replies: 4
Views: 975

IPv6 does not work after the upgrade

Hello, I have recently upgraded to 6.1 (from 6.1 beta something ) and I experienced the very same behaviour like earlier with IPv6 during earlier upgrades. I dare not to say from what version but for sure it existed during the 5.x versions. The use case is the following: - I use he.net ipv6 tunnel t...
by arpadffy
Sat Mar 16, 2013 5:39 pm
Forum: General
Topic: a small cosmetic bug in 5.24 as well in 6.0rc11
Replies: 1
Views: 1449

a small cosmetic bug in 5.24 as well in 6.0rc11

The Rx max and Tx max are swapped in the Queue list.
This is a small cosmetic bug in 5.24 as well in 6.0rc11... also in earlier releases.

Thanks.

Regards,
Z
by arpadffy
Tue Nov 08, 2011 10:13 am
Forum: General
Topic: RouterOS v5.8 released
Replies: 182
Views: 87566

Re: RouterOS v5.8 released

I am terribly sorry, but seems after upgrade to v5.8 on a RB750 the 6to4 interface does not work any longer I have 2 mikrotiks with hurricane 6to4 tunnel and v5.8 and are working correctly. I went back to v5.6 and the same router with the same config started to work again. Obviously, there is some ...
by arpadffy
Mon Nov 07, 2011 4:53 pm
Forum: General
Topic: RouterOS v5.8 released
Replies: 182
Views: 87566

Re: RouterOS v5.8 released

Hello, I am terribly sorry, but seems after upgrade to v5.8 on a RB750 the 6to4 interface does not work any longer 5 R ;;; Hurricane Electric IPv6 Tunnel Broker name="sit1" type="sit" mtu=1280 [admin@MikroTik] /system package> print Flags: X - disabled # NAME VERSION SCHEDULED 0 calea 5.8 1 ntp 5.8 ...
by arpadffy
Sun Oct 09, 2011 7:53 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Move config from one RB to another
Replies: 2
Views: 2395

Re: Move config from one RB to another

Thank you for the precise and correct answer.
Specially leading me to the named utility.

Regards,
Z
by arpadffy
Sun Oct 09, 2011 7:43 am
Forum: General
Topic: default route choice based on throughput
Replies: 2
Views: 476

Re: default route choice based on throughput

Thank you.
This is exactly what I was looking for.

Regards,
Z
by arpadffy
Sat Oct 08, 2011 6:07 pm
Forum: General
Topic: default route choice based on throughput
Replies: 2
Views: 476

default route choice based on throughput

Hello, I have some trouble choosing the default route between two routes. The choice based on "distance" works perfect if the default route with lower distance dies - automatically with the another route with higher distance takes over. My problem is that my default route rarely dies, just drop the ...
by arpadffy
Sat Oct 08, 2011 5:59 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Move config from one RB to another
Replies: 2
Views: 2395

Move config from one RB to another

Hello, I have a RB450G and a RB750. Is there any easy way to move the configuration over from one RB to another. For me just the copy paste worked... but I guess there must be some more sophisticated way to keep two RB on identical configuration. Any help would be appreciated. Thank you. Regards, Z
by arpadffy
Fri May 27, 2011 7:09 pm
Forum: General
Topic: RouterOS v5.4 released
Replies: 118
Views: 31715

Re: RouterOS v5.4 released

Hello, Thank you for the new release. I am sorry to be the first to complain but webfig still behaves very strange. After a correct login it appears: ERROR: Router has been disconnected Reconnect and it does it many times... but if I simply reload the page it shows the correct webfig interface. RB45...
by arpadffy
Wed May 04, 2011 9:52 pm
Forum: General
Topic: how to redirect mail to an internal server?
Replies: 3
Views: 1297

Re: how to redirect mail to an internal server?

Hello,

you can dst-nat the traffic and get a result:
 5   chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=192.168.10.36 to-ports=25 
     protocol=tcp in-interface=ether1-gateway dst-port=25
where 192.168.10.36 is my smtp server. The same for the pop3 port.

Regards,
Z
by arpadffy
Thu Apr 28, 2011 10:41 am
Forum: General
Topic: graphs deleted after reboot on v.5.0 / slow NTP sync
Replies: 52
Views: 15111

Re: graphs deleted after reboot on v.5.0 / slow NTP sync

Hello,

unfortunately v5.2 does not solve this issue :(

Regards,
Z
by arpadffy
Tue Apr 26, 2011 4:48 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: IPv6 packages do not pass the router
Replies: 13
Views: 3506

Re: IPv6 packages do not pass the router

Thank you very much for all help. Seems, it works now very well. After the correct ipv6 subnet configuration it was needed to restart the whole networking (on some hosts reboot was needed) in order to get the right ipv6 routes. What is the most important... that ROS 5.1 works well with 6to4 interfac...
by arpadffy
Tue Apr 26, 2011 3:15 pm
Forum: General
Topic: v5.1 hangs in /export
Replies: 28
Views: 5411

Re: v5.1 hangs in /export

Hello,

do you have any estimation when the 5.2 will be released?
Thank you.

Regards,
Z
by arpadffy
Fri Apr 22, 2011 7:18 pm
Forum: Scripting
Topic: dynDNS Update Script
Replies: 158
Views: 109802

Re: dynDNS Update Script

Hello, I have the same problem... I would like to update the pppoe-out1 interface, but this is not the default gateway. I have solved easily how to fetch the right IP with: :global ddnsinterface "pppoe-out1" if ([:typeof $ddnsinterface] = nil) do={ # Loop thru interfaces and look for ones containing...
by arpadffy
Thu Apr 21, 2011 11:43 pm
Forum: General
Topic: running ftp service on non standard ports
Replies: 5
Views: 1041

Re: running ftp service on non standard ports

Thank you very much. It helps, indeed. I just wonder is there any special reason why port has limit 8? [admin@MikroTik] /ip firewall service-port> set ftp ports=21,701,711,721,731,741,751,761 value of ports should have no more than 8 elements Is there any work-a-round if I would need more than 8? In...
by arpadffy
Thu Apr 21, 2011 3:22 pm
Forum: General
Topic: running ftp service on non standard ports
Replies: 5
Views: 1041

Re: running ftp service on non standard ports

Hello, do I need to set custom ports at all? What I'm missing here that ROS should be aware that the dst-nat-ed connection is ftp type and to automatically handle it as an ftp specific connection whatever it means in NAT rules (like allow and forward related etc. use port 20 etc) Maybe it is more co...
by arpadffy
Thu Apr 21, 2011 3:15 pm
Forum: General
Topic: graphs deleted after reboot on v.5.0 / slow NTP sync
Replies: 52
Views: 15111

Re: graphs deleted after reboot on v.5.0 / slow NTP sync

Hello,

I do not thing that this issue has anything to do with NTP sync.
My RB450G on 5.1 gets the correct time in few seconds - regardless the graphs last some 5 minutes after the reboot (I do have store-every=5min) and then they are re-setted.

Reagrds,
Z
by arpadffy
Wed Apr 20, 2011 3:00 pm
Forum: General
Topic: RouterOS 5.1 is out!
Replies: 93
Views: 13623

Re: RouterOS 5.1 is out!

Hello, 5.1 on a 750G Connect via ssh/telnet and type "interface ethernet switch ?" and ALL(!) ssh/telnet sessions will freeze instantly. No new ssh/telnet session possible, traffic keeps flowing through the box. Only solution I've found so far is to power-cycle the box. Can anyone confirm this behav...
by arpadffy
Wed Apr 20, 2011 11:41 am
Forum: Beginner Basics
Topic: IPv6 packages do not pass the router
Replies: 13
Views: 3506

Re: IPv6 packages do not pass the router

Hello, fortunately I have access to quite wide range of operating systems and I made a brief test on linux, solaris, aix, netbsd and freebsd. The interface shows on all hosts that it is auto configured... but the packages does not go through the router. Here is the freebsd interface. vr0: flags=8843...
by arpadffy
Wed Apr 20, 2011 10:42 am
Forum: Beginner Basics
Topic: IPv6 packages do not pass the router
Replies: 13
Views: 3506

Re: IPv6 packages do not pass the router

Hello, I have tried to force nd interface=ether2-local-master. ..and the result is the same. There is no route. [root@redhat ~]# route -A inet6 -n Kernel IPv6 routing table Destination Next Hop Flags Metric Ref Use Iface 2001:470:dce3::/64 :: U 256 1 0 eth1 fe80::/64 :: U 256 0 0 eth1 ::/0 :: U 1024...
by arpadffy
Wed Apr 20, 2011 12:31 am
Forum: Beginner Basics
Topic: RouterOS 5.1 CPU 100% on RB450G
Replies: 1
Views: 1351

RouterOS 5.1 CPU 100% on RB450G

Hello, I haven't done anything special, suddenly the CPU utilization jumped to 100% and it just simply continues. The router is responsive, works well, accessible with winbox (webfig does not work in 5.1 we know already) except the terminal window - it simply hangs. I'll reboot the box now, but plea...
by arpadffy
Tue Apr 19, 2011 5:46 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: IPv6 packages do not pass the router
Replies: 13
Views: 3506

Re: IPv6 packages do not pass the router

Hello, Thank you for your answer... yes I did wait enough and the host interface was restarted in order to get new IP etc. Here are the router details: [admin@MikroTik] > system routerboard print routerboard: yes model: "450G" serial-number: "2796018814B8" current-firmware: "2.29" upgrade-firmware: ...
by arpadffy
Tue Apr 19, 2011 4:43 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: IPv6 packages do not pass the router
Replies: 13
Views: 3506

Re: IPv6 packages do not pass the router

Hello, thank you for answering. I have followed the wiki page step by step... there is some progress but still does not work. Here is the current status (after using /48 in LAN) [admin@MikroTik] > ipv6 address print Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic, G - global, L - link-local # ADDRESS ...
by arpadffy
Tue Apr 19, 2011 12:21 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: IPv6 packages do not pass the router
Replies: 13
Views: 3506

Re: IPv6 packages does not pass the router

Hello, here is the concrete configuration [admin@MikroTik] /ipv6 address> print Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic, G - global, L - link-local # ADDRESS INTERFACE ADVERTISE 0 G 2001:470:27:5b6::2/64 sit1 yes 1 DL fe80::53fb:4443/128 sit1 no 2 DL fe80::20c:42ff:fe55:4c0f/64 ether1-gateway ...
by arpadffy
Tue Apr 19, 2011 11:44 am
Forum: General
Topic: running ftp service on non standard ports
Replies: 5
Views: 1041

running ftp service on non standard ports

Hello, I am trying top run ftp services on non standard ports. I wonder is there any limit in ROS? And what is the correct approach? Example: I want to run ftp service in the following ports port 711 -> to host 1 port 721 -> to host 2 port 731 -> to host 3 port 741 -> to host 4 port 751 -> to host 5...
by arpadffy
Mon Apr 11, 2011 1:09 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: IPv6 packages do not pass the router
Replies: 13
Views: 3506

IPv6 packages do not pass the router

Hello, I am a beginner with ROS and I face a problem with IPv6 packages that does not pass the router. I am sure that there is something trivial missing form the configuration, just I can not see. The IPv6 works perfectly from the router out to the Internet. can ping trace route works etc. Within th...
by arpadffy
Fri Apr 08, 2011 10:03 pm
Forum: General
Topic: RouterOS 5.0 is out!
Replies: 153
Views: 27289

Re: RouterOS 5.0 is out!

Hello,
Torrent files seems to be "borked" at least for mipsbe architecture
Indeed the direct download failed... but the torrent download went perfect (and I'll be in the seed for a while for ALL)
I just downloaded and upgraded my router to 5.1 - and it works very well so far.

Regards,
Z
by arpadffy
Fri Apr 08, 2011 4:13 pm
Forum: General
Topic: graphs deleted after reboot on v.5.0 / slow NTP sync
Replies: 52
Views: 15111

Re: graphs deleted after reboot on v.5.0 / slow NTP sync

but you can change the timr of updating the graphs in "graphs". I know only setting how often graphs are saved to disk (1 hour or 5 minutes). Where can I change time of updating graphs? after any restarting. you lost the previous graphs! it is the rule of routers I've restarted routerOS v.4.xx many...
by arpadffy
Fri Apr 08, 2011 2:36 pm
Forum: General
Topic: in v5.0 routing mark not respected
Replies: 9
Views: 994

Re: in v5.0 routing mark not respected

THANK YOU VERY MUCH.

It works now... I just wonder how could it work earlier - indeed I have migrated from a RB750 to a RB450G - maybe I have missed this line.

Regards,
Z
by arpadffy
Fri Apr 08, 2011 2:08 pm
Forum: General
Topic: in v5.0 routing mark not respected
Replies: 9
Views: 994

Re: in v5.0 routing mark not respected

what exactly do you want to do? I have two uplinks: one fast (ether1-gateway) and one slow (pppoe-out1) that allows traffic on port 25. I want to achieve that all traffic that come from LAN (ether2-local-master) go through pppoe-out1 and not the default route ether1-gateway (that does not allow tra...
by arpadffy
Fri Apr 08, 2011 1:57 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Beginner issues with RB750
Replies: 4
Views: 1730

Re: Beginner issues with RB750

Hello, With RouterOS v5rc8 all my radvd related problems (and all others) are solved. Unfortunately, I need to reopen this thread as with ROS v5.0 I again have problem with IPv6 (same configuration). The IPv6 works perfectly from the router out to the Internet. can ping trace route works etc. Within...
by arpadffy
Fri Apr 08, 2011 1:34 pm
Forum: General
Topic: in v5.0 routing mark not respected
Replies: 9
Views: 994

Re: in v5.0 routing mark not respected

Unfortunately, I can not see any routing mark here either :( ... just in among rules. it means, you don't have routing marks in your routes. marks cannot work if they don't exist =) You are perfectly right... but what can I do more than define in rules. As you see I have done this [admin@MikroTik] ...
by arpadffy
Fri Apr 08, 2011 12:54 pm
Forum: General
Topic: in v5.0 routing mark not respected
Replies: 9
Views: 994

Re: in v5.0 routing mark not respected

Hello, [admin@MikroTik] > ip route print detail Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic, C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme, B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit 0 ADS dst-address=0.0.0.0/0 gateway=83.251.64.1 gateway-status=83.251.64.1 reachable ether1-gateway...
by arpadffy
Fri Apr 08, 2011 12:28 pm
Forum: General
Topic: RouterOS 5.0 is out!
Replies: 153
Views: 27289

Re: RouterOS 5.0 is out!

Hello, Unfortunately, not on mine :( Could you please help me what I am doing wrong. Did you set any src or dst address at all? In your case both config windows don't show them. Double click on the rule to see what is actually set. You'll find much more settings not available in the default colums.....
by arpadffy
Fri Apr 08, 2011 12:43 am
Forum: General
Topic: in v5.0 routing mark not respected
Replies: 9
Views: 994

in v5.0 routing mark not respected

Hello, earlier using 5.0b9 this worked and after upgrading to 5.0 release I experience problems with respecting routing marks while choosing the gateway. [admin@MikroTik] > ip firewall filter print Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic 0 ;;; default configuration chain=input action=accept pr...
by arpadffy
Thu Apr 07, 2011 11:10 pm
Forum: General
Topic: RouterOS 5.0 is out!
Replies: 153
Views: 27289

Re: RouterOS 5.0 is out!

I have noticed that in webfig ->IP->Firewall->NAT list the Src. Port and Dst.Port columns are empty while in the same time the webfig detailed view of the rule shows correctly. This is not a major issue, but it is hard to identify the right rule that needs to be changed. working on this. Unfortunat...
by arpadffy
Wed Apr 06, 2011 12:25 pm
Forum: General
Topic: RouterOS 5.0 is out!
Replies: 153
Views: 27289

Re: RouterOS 5.0 is out!

Hello, I have noticed that in webfig ->IP->Firewall->NAT list the Src. Port and Dst.Port columns are empty while in the same time the webfig detailed view of the rule shows correctly. This is not a major issue, but it is hard to identify the right rule that needs to be changed. Thank you in advance....
by arpadffy
Fri Feb 18, 2011 12:24 am
Forum: Beginner Basics
Topic: ROS 5.0rc9 system reset problem
Replies: 2
Views: 509

Re: ROS 5.0rc9 system reset problem [solved]

Hello,

you had right. The reset is OK... once I tested on another uplink (read ISP) worked perfect.

Thank you.

Regards,
Z
by arpadffy
Fri Feb 18, 2011 12:22 am
Forum: Beginner Basics
Topic: dhcp-client on vif
Replies: 6
Views: 2548

Re: dhcp-client on vif

Hello, I tried many other combinations during past days and nothing works. Can anybody from the MikroTik support post here or write a wiki page that describes how to get say 5 public dhcp address from the ISP. I can not believe that it is not possible to do with an RB450G when an ordinary switch doe...
by arpadffy
Sun Feb 13, 2011 11:46 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: dhcp-client on vif
Replies: 6
Views: 2548

Re: dhcp-client on vif

Thank you. I have played with the virtual interfaces and meta routers... I have a feeling that it would work, because I was able to create up to 7 mr-s with 8M memory and each had assigned a vif. In order to work all vif'-s and the ether1 need to be bridged... but as soon I add ether1 to the bridge ...
by arpadffy
Sun Feb 13, 2011 11:40 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: ROS 5.0rc9 system reset problem
Replies: 2
Views: 509

ROS 5.0rc9 system reset problem

Hello,

I experienced a strange problem.
After performing a system reset on a RB450G with 5.0.rc9 ether1-gateway is not able to get IP address by DHCP (that otherwise works OK)

Can anybody find from the attached full export what is the problem?

Thank you.

Regards,
Z
by arpadffy
Thu Feb 10, 2011 11:58 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: dhcp-client on vif
Replies: 6
Views: 2548

Re: dhcp-client on vif

Hello, thank you for the answer, unfortunately it does not work :( The bridge interface can not get an IP address and what is worse the ether1 can not renew the IP as long it is listed among bridge ports. Could it be something else? Honestly, I still does not understand why my approach with bridged ...
by arpadffy
Thu Feb 10, 2011 12:43 am
Forum: Beginner Basics
Topic: dhcp-client on vif
Replies: 6
Views: 2548

dhcp-client on vif

Hello, I simply can not figure out how can I acquire more than one DHCP address on a WAN interface. On ether1, it works perfect... but I need two more public IP addresses (that is possible if I attach the switch directly to the modem). My main approach was to create a bridge. Add ether1 and virtual ...
by arpadffy
Fri Feb 04, 2011 1:24 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Beginner issues with RB750
Replies: 4
Views: 1730

Re: Beginner issues with RB750

Thank you.

With RouterOS v5rc8 all my radvd related problems (and all others) are solved.

Regards,
Z
by arpadffy
Mon Jan 17, 2011 11:23 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Beginner issues with RB750
Replies: 4
Views: 1730

Re: Beginner issues with RB750

...by the end of the day I was able to make PPPoE working. I do not why, but it did not work on ether5, but the very same configuration on ether3 worked perfect. I considered until now all five ports equal - but from now I will try not to use ether5 for other task but local switching. Is this a righ...
by arpadffy
Mon Jan 17, 2011 11:19 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Master Port Problem on RB750
Replies: 6
Views: 1656

Re: Master Port Problem on RB750

Hello, I wonder if all 5 ports are equally configurable on a RB750? I have a feeling that ether5 has some problems (5.0rc7) as PPPoE is configurable but does not work as well as ether5 can not act as local master nor as a DHCP server port. The same configuration on ether3 works perfect. Regards, Z
by arpadffy
Mon Jan 17, 2011 10:04 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Beginner issues with RB750
Replies: 4
Views: 1730

Re: Beginner issues with RB750

Update.

by creating a new tunnel on HE's site... the ipv6 related issue is solved.
Do not ask me why, but it works perfect now... (indeed, it would be nice to have radvd functionality in the router)

Thank you.

Regards,
Z
by arpadffy
Mon Jan 17, 2011 2:51 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Beginner issues with RB750
Replies: 4
Views: 1730

Beginner issues with RB750

Hello, I have recently purchased an RB750 in order to solve some 3WAN 1 LAN routing issues on a small but sensitive network environment. I run 5.0rc7 and it shows that the RB has licence level 4 upgradeable to 6.x. As a beginner to ROS, I have followed the excellent wiki documentation word by word, ...