Community discussions

Search found 60 matches

by gcakici
Tue Mar 15, 2016 1:39 pm
Forum: General
Topic: Feature request: MLPPP server
Replies: 30
Views: 7533

Re: Feature request: MLPPP server

Big +1
by gcakici
Wed Feb 13, 2013 6:09 pm
Forum: SwOS
Topic: SWOS DEAD?
Replies: 13
Views: 6989

Re: SWOS DEAD?

If it is dead why do they release the new switch model 260GS?

http://routerboard.com/RB260GS
by gcakici
Sun Aug 08, 2010 3:50 pm
Forum: General
Topic: Feature request:Vmware support - vmwaretools package
Replies: 17
Views: 10641

Feature request:Vmware support - vmwaretools package

Vmware esxi runs Mikrotik as a vm but as discussed in some threads it has performance issues since vmware-tools is not installable to Mikrotik.

May be a vmware-tools package produced by Mikrotik can be easily deployed. We can have Routeros inside the esxi/esx, close to native performance.
by gcakici
Fri Apr 30, 2010 9:43 pm
Forum: Virtualization
Topic: metarouter on rb750g
Replies: 11
Views: 5656

Re: metarouter on rb750g

I've tried both 750 and 750G to use metarouter on them. RB750 has no chance to run a vm on it. It may be just for fun. For 750G it may be practical but your necessities must be very low. Only thing i can say you should install as low packages as you can and don't use winbox or ssh to manage the box....
by gcakici
Thu Apr 29, 2010 12:11 pm
Forum: General
Topic: Newsletter 25 is here!
Replies: 10
Views: 3149

Re: Newsletter 25 is here!

First 25% of the pdf file can be downloaded. Remaining part is mystery.
by gcakici
Tue Apr 27, 2010 11:09 pm
Forum: Virtualization
Topic: Xen is removed, but....
Replies: 3
Views: 3040

Xen is removed, but....

It's hard to write such a thread since xen support is obviously removed. But there's a dilemma that Mikrotik has to face with. Since version 3.22, Mikrotik has no decent version to support xen vm's. No installation what so ever support memory configuration global settings parameter after 3.22. When ...
by gcakici
Sat Apr 10, 2010 2:00 pm
Forum: General
Topic: MT w/Xen, CentOS, Jumbo frames and Network Slowness
Replies: 1
Views: 1751

Re: MT w/Xen, CentOS, Jumbo frames and Network Slowness

I must say, Thank you.

Gokalp
by gcakici
Sun Mar 21, 2010 3:39 pm
Forum: General
Topic: Kill VPN account after 50 MB of transfer?
Replies: 2
Views: 535

Re: Kill VPN account after 50 MB of transfer?

Create a simple que running on the vpn interface and check it's traffic stats each minute. Whenever it's reached your limit disable the vpn interface or erase it, etc.
by gcakici
Thu Mar 18, 2010 10:35 pm
Forum: Virtualization
Topic: what does this error mean ??? KVM Error + other thing
Replies: 11
Views: 4064

Re: what does this error mean ??? KVM Error + other thing

You should change your processor to a virtualization supported one, i.e. VT supported Intel cpus.
by gcakici
Thu Mar 18, 2010 10:33 pm
Forum: General
Topic: Suggestion: Address lists in proxy
Replies: 5
Views: 3946

Re: Suggestion: Address lists in proxy

Also we should have the option to use FQDN's in address lists. It'll be a lot easier us to manage white and black lists.
by gcakici
Wed Mar 17, 2010 12:19 pm
Forum: General
Topic: ROS v5
Replies: 105
Views: 21469

Re: ROS v5

We use OTRS for our own ticketing system and my filters intercept your email before the Mikrotik filter :)

Thanks indeed.
by gcakici
Wed Mar 17, 2010 11:01 am
Forum: General
Topic: ROS v5
Replies: 105
Views: 21469

Re: ROS v5

Emailed to support , no answer yet.

Thanks
by gcakici
Wed Mar 03, 2010 12:02 am
Forum: General
Topic: MUM Poland 2010 thread
Replies: 113
Views: 24423

Re: MUM Poland 2010 thread

by gcakici
Sun Feb 28, 2010 6:50 pm
Forum: General
Topic: MUM Poland 2010 thread
Replies: 113
Views: 24423

Re: MUM Poland 2010 thread

Can't see anything on the tiktube.
by gcakici
Wed Feb 24, 2010 12:35 pm
Forum: General
Topic: Intel 82574L Gigabit Ethernet controller
Replies: 21
Views: 9589

Re: Intel 82574L Gigabit Ethernet controller

Hi Normis, your answer is pretty clear but again i've to ask one more time since we're really on the edge for this. We're working on a project which is built on RouterOS (+ a specific KVM virtual machine) and our vendor of network appliances manufacture devices based on 82574L. We do tests with linu...
by gcakici
Fri Feb 12, 2010 2:09 pm
Forum: General
Topic: Intel 82574L Gigabit Ethernet controller
Replies: 21
Views: 9589

Re: Intel 82574L Gigabit Ethernet controller

Any chance this controller will be supported soon in RouterOS?

If not or if you guys say it's planned for the version 5.0, it's ok. Just tell us, we're planning to invest on some industrial motherboard and we need this information to decide.

Regards
Gokalp
by gcakici
Tue Jan 05, 2010 11:48 pm
Forum: Virtualization
Topic: RB450G + openwrt Metarouter strange problem
Replies: 221
Views: 76604

Re: RB450G + openwrt Metarouter strange problem

Up for 20 days with my 450G and 3.30 RouterOS.

uptime: 2w6d5h33m11s
version: "3.30"
free-memory: 186524kB
total-memory: 257364kB

Inside metarouter

root@xxxxxxxx/# uptime
18:48:09 up 19 days, 23:58, load average: 0.00, 0.00, 0.00
by gcakici
Wed Dec 09, 2009 7:08 pm
Forum: Virtualization
Topic: No shell in Metarouter if memory is more than 128Mbytes
Replies: 6
Views: 2515

Re: No shell in Metarouter if memory is more than 128Mbytes

I'm trying to tell that Openwrt can work on another platform with 256MB without any problem.

The topic is related to Metarouter and yes i'm aware of that it has a problem with the given condition.
by gcakici
Tue Dec 08, 2009 9:33 pm
Forum: Virtualization
Topic: Metarouter images
Replies: 365
Views: 243574

Re: Metarouter images

We can compile 17511 revision of Openwrt trunk.

Openwrt does not support 2.6.27.21 kernel revision in new trunk releases and i think that's where we all stuck compiling the new trunks. Go with the 17511.
svn -r 17511 co svn://svn.openwrt.org/openwrt/trunk
Regards
Gokalp
by gcakici
Tue Dec 08, 2009 9:25 pm
Forum: Virtualization
Topic: No shell in Metarouter if memory is more than 128Mbytes
Replies: 6
Views: 2515

Re: No shell in Metarouter if memory is more than 128Mbytes

I can run Openwrt with 128MB without any problem in Routerboard 450G.

We also tried Openwrt on a x86 system with 256MB and it runs (bare-metal install, no virt.) without any problem.

Regards
Gokalp
by gcakici
Mon Dec 07, 2009 7:21 pm
Forum: Virtualization
Topic: XEN will be removed since v4.4
Replies: 10
Views: 6841

Re: XEN will be removed since v4.4

We're able to compile image and packages with the revision 17511 of Openwrt trunk.

Gokalp
by gcakici
Mon Dec 07, 2009 7:15 pm
Forum: Virtualization
Topic: No shell in Metarouter if memory is more than 128Mbytes
Replies: 6
Views: 2515

Re: No shell in Metarouter if memory is more than 128Mbytes

Hi Janisk,

If you set the memory more than 128Mbyte, i.e. 129Mbyte, it will generate the problem.

I'll be happy if it is solved by the release of 4.4.

Thanks
by gcakici
Sun Dec 06, 2009 12:10 am
Forum: General
Topic: 220 km wireless link
Replies: 5
Views: 1863

Re: 220 km wireless link

You should contact with those guys.

http://www.tina.com.tr
by gcakici
Sat Dec 05, 2009 3:12 am
Forum: Virtualization
Topic: No shell in Metarouter if memory is more than 128Mbytes
Replies: 6
Views: 2515

No shell in Metarouter if memory is more than 128Mbytes

If i set the memory of a Metarouter with Openwrt more than 128Mbytes, shell doesn't come up after booting.

All the boot messages are shown properly and i can see that memory has been recognized by the system, but you can not get in to shell anymore by pressing enter.

Any thoughts on that?

Gokalp
by gcakici
Fri Dec 04, 2009 11:54 am
Forum: Virtualization
Topic: RB450G + openwrt Metarouter strange problem
Replies: 221
Views: 76604

Re: RB450G + openwrt Metarouter strange problem

We're using same configuration and never seen such problems with openwrt. (this is for honoring the RB450G) What we see is when we change the configuration of a service in openwrt such as network configuration or syslog configuration while they're running, services becomes sometimes unstable (someti...
by gcakici
Thu Dec 03, 2009 3:14 pm
Forum: Virtualization
Topic: XEN will be removed since v4.4
Replies: 10
Views: 6841

Re: XEN will be removed since v4.4

That means you will support KVM for non Routerboard devices and Metarouter for Routerboards. If that is could you please go ahead and advise about the current Metarouter issues ; Non working package repository for original Mikrotik Metarouter image (package source url does not exist any more) Not co...
by gcakici
Wed Nov 25, 2009 10:12 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750G revealed!
Replies: 37
Views: 22008

Re: RB750G revealed!

Another interesting thing about RB750G. It does have a default firmware numbered 3.31 which can not be seen on download site or release notes. Is it some syntax error or is it really exist?
by gcakici
Wed Nov 25, 2009 10:11 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750G revealed!
Replies: 37
Views: 22008

Re: RB750G revealed!

I've received my RB750G and interestingly my RB750 configuration backup file did not worked on that.

It takes time me to understand that ethernet ports are in reverse order. Taking out ethernet cables and putting them in reverse places fixed issue.
by gcakici
Fri Nov 20, 2009 9:11 pm
Forum: Virtualization
Topic: xen on alix 1d
Replies: 4
Views: 2237

Re: xen on alix 1d

Version is 3.22 and cpu does not support kvm. I've tried linux and xen on the same board it worked. I think some compile options may prevent Mikrotik's Xen kernel to boot on that.
by gcakici
Fri Nov 20, 2009 3:41 pm
Forum: Virtualization
Topic: Metarouter images
Replies: 365
Views: 243574

Re: Metarouter images

Original image repository not reachable anymore. root@OpenWrt:~# opkg update Downloading http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/metarouter/packages/Packages.gz Connecting to downloads.openwrt.org (78.24.191.177:80) wget: server returned error: HTTP/1.1 404 Not Found Collected errors: * opkg_do...
by gcakici
Fri Nov 13, 2009 2:40 pm
Forum: Virtualization
Topic: xen on alix 1d
Replies: 4
Views: 2237

Re: xen on alix 1d

Any luck on that?
by gcakici
Mon Nov 09, 2009 4:21 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750G Gigabit!!!
Replies: 15
Views: 3651

Re: RB750G Gigabit!!!

We're already using 450G and very happy with that. We can not user metarouter in 32Meg and that's the problem for 750G (We tried on Routerboard 450). Also price wise 750G is cheaper with it's cute case and he has a happy power adapter :) in it's box.
by gcakici
Mon Nov 09, 2009 11:07 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750G Gigabit!!!
Replies: 15
Views: 3651

Re: RB750G Gigabit!!!

It's awesome but they don't increase the memory size while increasing cpu and port speeds. Should be at least 64Meg to do descent stuff on it.

Gokalp
by gcakici
Mon Oct 26, 2009 6:15 pm
Forum: Virtualization
Topic: xen+x86 when?
Replies: 16
Views: 6155

Re: xen+x86 when?

I'm trying to use my Xen vm machine on v4.1 but no success which perfectly runs on v3.22. Only thing seems to be inappropriate is the main memory parameter under the xen menu which i can set but os is not getting aware of it. Do you guys have a plan to fix this issue so we can use our existing stuff...
by gcakici
Sun Oct 25, 2009 1:18 am
Forum: Virtualization
Topic: Lowering memory need of openwrt metarouter in Routeros V3
Replies: 1
Views: 1388

Lowering memory need of openwrt metarouter in Routeros V3

Hi, I can run an Openwrt image in metarouter with 8 MBytes of memory on Routeros V4.1. On the other hand, we have to set at least 16 MByte for the same image for V3.30. Do you guys think that Mikrotik can lower the minimum memory limit for the V3.30 Routeros? Is it a bottleneck of the version 3 fami...
by gcakici
Sun Oct 25, 2009 1:02 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Is Graphing "Store on Disk" bad for RouterBoard NAND?
Replies: 3
Views: 2110

Re: Is Graphing "Store on Disk" bad for RouterBoard NAND?

What do you think about running metarouter 24x7? Does it hurt the NAND?

Thanks
Gokalp
by gcakici
Sun Oct 18, 2009 4:32 pm
Forum: Virtualization
Topic: Metarouter images
Replies: 365
Views: 243574

Re: Metarouter images

Hi nik247,

Is it possible to add rsyslog and related packages to the package repository? Especially the relp and tls packages.

Thanks
Gokalp
by gcakici
Wed Sep 02, 2009 11:08 pm
Forum: Scripting
Topic: Complete DELPHI API client: update 4
Replies: 66
Views: 38913

Re: Complete DELPHI API client: update 4

Hi Rodolfo, I've download your last version of API and try to work it out on Delphi 2009. It just don't work at all. MD5 library has been changed some how https://forums.codegear.com/thread.jspa?messageID=114098 . Synapse library has also throwing some problems when i try to use. As you can understa...
by gcakici
Thu Jan 22, 2009 1:15 pm
Forum: General
Topic: Proxylizer Proxy log analysis for RouterOS Web Proxy
Replies: 7
Views: 4615

Re: Proxylizer Proxy log analysis for RouterOS Web Proxy

Waiting with a big smile :D
by gcakici
Mon Oct 06, 2008 5:41 pm
Forum: The Dude
Topic: Notification problem
Replies: 4
Views: 2110

Notification problem

Hi,

I'm using Dude 3.0rc3 to monitor some devices. When an email sent from dude the cc part of the header is avoided. I receive the mail for the to address but not in the email for cc field. Is it a bug or anybody using this function succesfully?

Thanks
Gokalp
by gcakici
Fri Jun 13, 2008 7:12 pm
Forum: General
Topic: Strange problem
Replies: 1
Views: 602

Strange problem

I'm using v3.10 and when i was trying to set the e-mail parameters i had a strange problem. I was setting the e-mail from parameter and i have given the email address as email.domain.com instead of email@domain.com mistakenly. My routeros stopped and i got a disconnect message from winbox. Then i ca...
by gcakici
Wed Nov 07, 2007 11:46 pm
Forum: General
Topic: Virtual Firewall with Winbox User Classification
Replies: 1
Views: 1006

Virtual Firewall with Winbox User Classification

I would like to see winbox user scheme function which can classify the users to see or modify approved firewall chains. Also related address lists used in that chains. By that, i can give my customers their user name and password to modify their rule settings and allow/deny lists. Of course at their...
by gcakici
Fri Oct 26, 2007 6:32 pm
Forum: General
Topic: Migration - Port forwarding to another network
Replies: 0
Views: 425

Migration - Port forwarding to another network

We're trying to change our colocation site. While we're moving, both sites will be functional for a couple of weeks since it'll take time to accomplish the whole migration. We have Mikrotik's on both sites and they're both operating in bridge mode with real IP's behind them. We may have problems wit...
by gcakici
Thu Oct 04, 2007 2:30 am
Forum: General
Topic: Writing logs to the internal hard drive
Replies: 6
Views: 3397

Re: Writing logs to the internal hard drive

I don't want to use the logs in the routeros. I just want to write inside the device. With that, you won't be affected by any third party device failure and you can reach your archive any time to export out side. We're already using syslog stuff but you need a second device other than routeros and y...
by gcakici
Mon Oct 01, 2007 10:42 pm
Forum: General
Topic: Writing logs to the internal hard drive
Replies: 6
Views: 3397

Writing logs to the internal hard drive

We should keep logs for many purposes but we need them for just archiving. It'll be good to use the internal hard drive (an extra one other than the os drive) as a log disk just like the web proxy package using that device for proxying. We can take them any time we like just a backup file over ftp. ...
by gcakici
Sun Dec 03, 2006 11:11 pm
Forum: General
Topic: Cacti and Que graphing
Replies: 0
Views: 756

Cacti and Que graphing

Is there any body successfully graphing the que trees with Cacti ? If yes could you please help with the proper cacti configuration files ?

Thanks
Gokalp
by gcakici
Sun Nov 12, 2006 12:11 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Using 2ghz-10mhz mode
Replies: 2
Views: 937

Solution

On the routers scan list i put the configured frequency and it worked. Thanks to Mikrotik support.

interface wireless set wlan1 scan-list=default,configured_frequency

Gokalp

Router os 2.9.30
by gcakici
Wed Nov 08, 2006 11:11 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Using 2ghz-10mhz mode
Replies: 2
Views: 937

Using 2ghz-10mhz mode

I'm trying to over come some interference issues by using 2ghz-10mhz option. I'm running wrap board with CM9 and using pacwireless antennas. When i choose 2ghz-10mhz or 5mhz mode my wireless scan shows nothing at all. Go back to 2.4GhzB/G and everything on the scan list comes back. Do i need to use ...
by gcakici
Thu Oct 19, 2006 11:00 am
Forum: The User Manager
Topic: Resetting accounts credit and expiration date for the credit
Replies: 0
Views: 1368

Resetting accounts credit and expiration date for the credit

We're running user manager in a hotel where the unused credits are cleared 30 days after activation of the account. Is it possible to clear the credits of an account? We can run a script and check the activation date to clear credits of the accounts. Or may i suggest an expiration date flag checkbox...
by gcakici
Fri Oct 13, 2006 1:15 am
Forum: General
Topic: Unlimited bandwidth but limited cpu
Replies: 1
Views: 2217

Unlimited bandwidth but limited cpu

Hi folks, We're providing some shared hosting services and we do have bandwidth more than we can consume. Normally there's no need to use any queing for bandwidth limiting but the problem is some systems are low on cpu and while they're serving they may end up with heavy loads of cpu since the pipes...
by gcakici
Mon Aug 28, 2006 10:32 pm
Forum: Scripting
Topic: Warning about high connection numbers.
Replies: 5
Views: 1462

Thanks Eric. I appreciate it.

Gokalp
by gcakici
Sat Aug 26, 2006 11:48 pm
Forum: Scripting
Topic: Warning about high connection numbers.
Replies: 5
Views: 1462

Warning about high connection numbers.

This two lines are working on the command line if executed consequently. But if i use it as a script and run it it doesn't work. And also it causes to run one of my on reboot script. Any ideas ? :local abcd ([/ip firewall connection print count-only ]) :if ($abcd > 1000) do [/tool e-mail send to="go...
by gcakici
Sat Aug 12, 2006 12:44 pm
Forum: General
Topic: Filtering You have received an e-card mails
Replies: 7
Views: 1725

As you mentioned we're using spamassasin with simscan on our qmail system. And also they're seperate from our mx servers to decrease the load on mxs. we're using the mikrotik in bridge mode and for that seasonal popular spams we don't want to touch our learning filters on spamassasin server. that wa...
by gcakici
Fri Aug 11, 2006 1:45 pm
Forum: General
Topic: Filtering You have received an e-card mails
Replies: 7
Views: 1725

Well it's obvious. What i ment was for that specific string "You have received an e-card" we may mark that connection and discard it. There's is a similar subject although i'm not very sure same procedure apply to that spam bombing.

http://forum.mikrotik.com//viewtopic.php?t=8326
by gcakici
Fri Aug 11, 2006 12:49 pm
Forum: General
Topic: Filtering You have received an e-card mails
Replies: 7
Views: 1725

Filtering You have received an e-card mails

Is there any way to stop that silly emails with filtering? With some regexps and smtp proxy filtering or any brigth ideas ?

Gokalp
by gcakici
Wed May 31, 2006 10:27 pm
Forum: General
Topic: msn problems over mikrotik
Replies: 16
Views: 4202

Possible MTU Problem

I do have similar problems and after changin MTU with the MSS everything was fixed. Normallay my isp works with MTU 1492 but i can't have a stable connection without changing MTU. May be you can give it a try. chain=forward out-interface=pppoe-out1 protocol=tcp tcp-flags=syn action=change-mss new-ms...
by gcakici
Fri May 19, 2006 10:23 am
Forum: General
Topic: Count traffic
Replies: 1
Views: 1021

Use firewall/filters to do so

I got a similar situation and i use filters for that purpose. If you define two forward rules for the eth0 (or what ever interface you like) both for in and out traffic you will see the counters are increasing in the way you like. You should use the passthrough for the action since it does nothing t...
by gcakici
Wed Apr 19, 2006 1:08 am
Forum: General
Topic: Some web pages doesn't show up with Mikrotik
Replies: 5
Views: 1476

Problem solved. MTU

Thanks for the warning about MTU.

I can not imagine why that kind of adjustment needed with mangle for the mss value but i saw on the posts that is the solution.

Regards
Gokalp Cakici
by gcakici
Tue Apr 18, 2006 9:59 pm
Forum: General
Topic: Some web pages doesn't show up with Mikrotik
Replies: 5
Views: 1476

Infact in bridge mode it works. But when i use nat it hangs.

My MTU is 1492 and with my adsl modem i see it as 1492.
by gcakici
Tue Apr 18, 2006 11:02 am
Forum: General
Topic: Some web pages doesn't show up with Mikrotik
Replies: 5
Views: 1476

Some web pages doesn't show up with Mikrotik

I got a weird situation. I'm using an adsl line with mikrotik 2.9.20 with just ip masquareding. My configuration is very simple and it just NAT's my private network to the PPPoE interface. I can use internet without any problems for most of the sites but when i try to get in to certain web sites it ...