Community discussions

Search found 180 matches

by cdemers
Fri Aug 02, 2019 8:57 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB4011 Metal temperature is really hot
Replies: 42
Views: 5562

Re: RB4011 Metal temperature is really hot

Maybe try another power supply and see if you still have problems.

I have seen weird problems with power supplies. Just recently had a weird issue with one of my back haul 24ghz radios, changed power supply and all good. Opened power supply and had bad caps.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Wed Jul 31, 2019 7:16 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: NetInstall -> Flashing with RouterOS 6.45.1
Replies: 8
Views: 902

Re: NetInstall -> Flashing with RouterOS 6.45.1

What i found for me when I have problems is to put a dumb switch in between the computer and device your trying to netinstall. Also on a laptop, turn off the wireless. Or if you have more than one network interface disable any extras.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Sat Jul 20, 2019 10:40 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: [Feature Request] Winbox and netinstall 64 Bit versions - URGENT
Replies: 13
Views: 2012

Re: [Feature Request] Winbox and netinstall 64 Bit versions - URGENT

Some examples of electron apps. I use etcher all the time for writing flash images. Won't comment on Skype lol https://www.omgubuntu.co.uk/2019/02/best-electron-apps If winbox / netinstall / dude client could be cross platform i could loose almost everything i have left running in wine lol As i said...
by cdemers
Sat Jul 20, 2019 7:08 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: [Feature Request] Winbox and netinstall 64 Bit versions - URGENT
Replies: 13
Views: 2012

Re: [Feature Request] Winbox and netinstall 64 Bit versions - URGENT

Maybe as an alternative, it could be re-written as a cross platform electron framework application. Then it could have a client for windows/mac/Linux. Just an idea.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Tue Jul 16, 2019 1:43 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Powering the Groove via 12v direct by cutting the transformer off
Replies: 3
Views: 420

Re: Powering the Groove via 12v direct by cutting the transformer off

That should work fine, as long as the ethernet cables are not too long, as you get power loss on long cable runs that will lower the voltage by the time it reaches the radio.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Thu Jul 11, 2019 3:02 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Bunch of fried hAP ac - trash?
Replies: 4
Views: 609

Re: Bunch of fried hAP ac - trash?

Always good to have good lighting arresters on all network cables that go outside. Learned the hard way a long time ago. Very rarely have problems anymore and we get a fair amount of lightning here. Our one tower gets hit by lightning on a regular basis. Remember to tie the arrestor to a good ground...
by cdemers
Sat Jul 06, 2019 2:38 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CRS305-1G-4S+IN PoE In not working with Ubiquiti US-8-60W
Replies: 7
Views: 1052

Re: CRS305-1G-4S+IN PoE In not working with Ubiquiti US-8-60W

Sounds like maybe you are using active dac cables and don't have enough wattage with the dac installed to boot. Devices normally need a lot of power for the initial boot (charging capacitors and boot straping), but once running power reduces and you can add additional loads (the dacs). It's possible...
by cdemers
Thu Jun 27, 2019 12:35 pm
Forum: The Dude
Topic: The Dude 6.40.8 - db failure: database disk image is malformed
Replies: 33
Views: 4862

Re: The Dude 6.40.8 - db failure: database disk image is malformed

If you are on Linux you can also use these instructions:

https://r.tapatalk.com/shareLink?url=ht ... are_type=t


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Mon Jun 24, 2019 2:06 pm
Forum: The Dude
Topic: The Dude 6.43.7 - Database IO disk error
Replies: 5
Views: 652

Re: The Dude 6.43.7 - Database IO disk error

I have had this problem at times, i just rebuild my database, deleting all the history as I don't need it. SQLite database is not very efficient when it gets large. Make a backup of your database and try the recovery method below, it will keep all of your devices/map, but get rid of everything else....
by cdemers
Mon Jun 24, 2019 1:47 pm
Forum: The Dude
Topic: Interface graph > 600Mbps
Replies: 5
Views: 711

Re: Interface graph > 600Mbps

Sounds like possibly a snmp counter problem, are you using snmp v1? That would have a problem with using 32bit counters, need to use snmp v2/v3 for 64bit counters.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Mon May 13, 2019 6:59 pm
Forum: General
Topic: 70m cable with MikroTik
Replies: 8
Views: 657

Re: 70m cable with MikroTik

I have had problems with some kinds of shielded cable running gigabit poe (assuming that you are using poe). Just as a test, try running an un shielded patch cable.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Tue May 07, 2019 5:29 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: BGP multithreaded
Replies: 15
Views: 4244

Re: BGP multithreaded

+1 @Mikrotik Is it possible to integrate FRRouting into RouterOS 6? - https://frrouting.org/ - https://github.com/FRRouting/frr Going this step should add BGP multithread support + full MPLS IPv6 / VPNv6 support. Would be nice, but looks like it requires at least a v4.9 Linux kernel to be useful. S...
by cdemers
Tue May 07, 2019 3:58 am
Forum: Announcements
Topic: v6.44.3 [stable] is released!
Replies: 123
Views: 30221

Re: v6.44.3 [stable] is released!

I'm using 6.44.3 with freepbx without any issues.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Sun Apr 21, 2019 4:02 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB4011 Metal temperature is really hot
Replies: 42
Views: 5562

Re: RB4011 Metal temperature is really hot

If the power is connected the cpu is still running, even when you issue a shutdown in routeros. It just does a unix halt all processes and sits there in an idle loop, there is no way for it to power down if it's like all the other routers i have seen.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Sat Apr 13, 2019 4:30 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: When the power is interrupted, the sxt lite information is deleted
Replies: 3
Views: 368

Re: When the power is interrupted, the sxt lite information is deleted

I get that here once in a while with sxt's, usually caused by water. Dry it out, clean the reset pads and everything along that circuit trace. If it has a reset button, check it with an ohm meter. Have used clear nail polish to protect the traces after fixing the problem (make sure that it is not co...
by cdemers
Tue Apr 09, 2019 2:03 am
Forum: General
Topic: Dual WAN, when both active, no internet
Replies: 1
Views: 195

Re: Dual WAN, when both active, no internet

Using quickset on a already configured router is usually not a good idea. Should restore to a backup before and manually configure the vpn.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Sat Apr 06, 2019 4:06 pm
Forum: General
Topic: hotspot user problem please help
Replies: 3
Views: 258

Re: hotspot user problem please help

To diagnose need more information. Which router board? What is the ccq of the clients? Is this on 2.4 GHz? Lots of other networks around?


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Fri Apr 05, 2019 11:39 am
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: v6 RC and v7 BETA
Replies: 126
Views: 23395

Re: v6 RC and v7 BETA

Normus just said above that a beta will be available this year. I wouldn't expect the first release to be 100% complete. I would be happy to just test it out on my test network and non critical systems. :) File those bug reports and get it stable.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Fri Apr 05, 2019 3:16 am
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: v6 RC and v7 BETA
Replies: 126
Views: 23395

Re: v6 RC and v7 BETA

Humm

https://youtu.be/NbfKplzda7I

:)


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Wed Apr 03, 2019 3:28 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: Mikrotik not load from connected COM cable to UPS
Replies: 6
Views: 575

Re: Mikrotik not load from connected COM cable to UPS

Been a while since I did it, i don't have a 450 anymore, but it was in the bios. Connect serial cable, open terminal on computer, restart router, go into bios menu, there was an option to not output a prompt.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Wed Apr 03, 2019 1:49 am
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: Mikrotik not load from connected COM cable to UPS
Replies: 6
Views: 575

Re: Mikrotik not load from connected COM cable to UPS

Need to set bios correctly to not output anything via serial, will drive serial devices crazy.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Sun Mar 31, 2019 4:42 am
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: Mikrotik: Change the default Powerbox config!
Replies: 16
Views: 1280

Re: Mikrotik: Change the default Powerbox config!

Suggested solution, make a custom default configuration for your network. And netinstall those devices (a delay added to the script is sometimes necessary). That way even if a customer reset it, it would be back to your default configuration. Mikrotik devices are not always used as expected by many ...
by cdemers
Mon Mar 11, 2019 7:18 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.44 [stable] is released!
Replies: 219
Views: 34190

Re: v6.44 [stable] is released!

Been experiencing random ethernet link negotiation problems since this version. Have a rb1100x2 and a wireless wire dish refusing to keep a gigabit connection. And on a ccr1036 unable to negotiate 100mbps with a Cisco router, have to set speed and duplex. Everything fine on older version. Just a cou...
by cdemers
Wed Mar 06, 2019 7:26 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude v6 - Feature request list
Replies: 64
Views: 15782

Re: Dude v6 - Feature request list

Only times I have had a database corruption is from sudden loss of power. I always make sure i don't run out of storage.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Sun Mar 03, 2019 11:14 am
Forum: Virtualization
Topic: CHR Proxmox 5.3 ZFS Raid-1 [SOLVED]
Replies: 4
Views: 999

Re: CHR Proxmox 5.3 ZFS Raid-1 [SOLVED]

I run a CHR on proxmox kvm, no problem on a ceph cluster for storage. Haven't tried it on just zfs.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Sun Mar 03, 2019 5:17 am
Forum: General
Topic: huge amount of TCP DNS queries from outside
Replies: 6
Views: 425

Re: huge amount of TCP DNS queries from outside

Would suggest export configuration, netinstall with latest firmware. And add back what you need from the old configuration. Default configuration is secure and a good point to start from. I never trust a router that has been comprised even if it was just a password hack. And good time to clean up t...
by cdemers
Sat Mar 02, 2019 4:45 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude v6 - Feature request list
Replies: 64
Views: 15782

Re: Dude v6 - Feature request list

Would be nice to have the ability to setup a dude cluster, multiple dudes synced with each other for redundancy and self repair from other nodes if something breaks or a node was down. Then they could spread the load between each other while gathering statistics. Api access to everything would be aw...
by cdemers
Sat Mar 02, 2019 4:31 pm
Forum: General
Topic: huge amount of TCP DNS queries from outside
Replies: 6
Views: 425

Re: huge amount of TCP DNS queries from outside

Would suggest export configuration, netinstall with latest firmware. And add back what you need from the old configuration. Default configuration is secure and a good point to start from. I never trust a router that has been comprised even if it was just a password hack. And good time to clean up th...
by cdemers
Sat Mar 02, 2019 3:02 pm
Forum: The Dude
Topic: Pulling data direct from Dude database -- proof-of-concept
Replies: 3
Views: 1049

Re: Pulling data direct from Dude database -- proof-of-concept

This looks interesting, i will have to check it out. :)


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Wed Feb 27, 2019 6:56 pm
Forum: The Dude
Topic: How to recover dude v6 database. (No History will be saved)
Replies: 0
Views: 314

How to recover dude v6 database. (No History will be saved)

** Remember to make a backup of any files before starting. ** These instructions were written on a ubuntu desktop. You will require sqlite3: sudo apt install sqlite3 - Disable dude server. - Copy dude.db from router to computer. - Rename database to dude.db-bad - Delete the old database from the dud...
by cdemers
Mon Feb 25, 2019 8:25 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: Can't upgrade Router ( solved )
Replies: 13
Views: 6854

Re: Can't upgrade Router ( solved )

Best to export the configuration, netinstall that router clean, examine the export file and import it into the clean router.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Mon Feb 25, 2019 4:28 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CCR1072 watchdog reboot
Replies: 108
Views: 15173

Re: CCR1072 watchdog reboot

Email mikrotik support, they don't monitor the user forums for people having problems. Normus and a few others frequent here, but best just to email them with a support ticket and supout file.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Fri Jan 18, 2019 11:02 pm
Forum: Announcements
Topic: Photos of towers and masts
Replies: 53
Views: 14511

Re: Photos of towers and masts

Recent installation on tower ImageImage

Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Thu Jan 17, 2019 10:12 am
Forum: General
Topic: Setting TTL for Outgoing Traffic [SOLVED]
Replies: 19
Views: 2264

Re: Setting TTL for Outgoing Traffic [SOLVED]

Maybe fast track/path packets, if you are trying to queue traffic, should turn probably turn it off as it will bypass rules.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Tue Jan 15, 2019 1:24 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Cann't connect to Mikrotik hEX RB750Gr3
Replies: 1
Views: 288

Re: Cann't connect to Mikrotik hEX RB750Gr3

Maybe winbox is turned off. I would update it from winbox, then rest configuration to default to make sure that your firewall and everything are configured correctly.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Sun Jan 06, 2019 12:13 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: SXT SA5 ac - Two devices cannot see each other 400m apart
Replies: 4
Views: 478

Re: SXT SA5 ac - Two devices cannot see each other 400m apart

Possible problems of going through a window, metal screen, metal coated glass, or problem with the radio. I would test the radio first just in case to eliminate it first. If it tests fine, look for problems with building materials. Mimo router may get some more signal out through the building in dif...
by cdemers
Tue Jan 01, 2019 9:00 pm
Forum: General
Topic: BUG CHR License management
Replies: 3
Views: 445

Re: BUG CHR License management

Email support, they will be the only ones that can help you with licensing


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Sun Dec 30, 2018 5:14 pm
Forum: General
Topic: NordVpn and mikrotik?
Replies: 22
Views: 3734

Re: NordVpn and mikrotik?

Just checking that page says that they dropped support for ipsec/l2tp and going through the supported routers configuration samples they have, it's all open vpn now.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Sun Dec 30, 2018 5:01 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: RB433AH + BGP: low memory
Replies: 5
Views: 628

Re: RB433AH + BGP: low memory

True, and what I recommend was the minimum. Found i really like the rb1036 as a bgp router for multiple peering with full feeds.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Sun Dec 30, 2018 3:05 am
Forum: Wireless Networking
Topic: rb4011 wireless version setting / reboot automatically
Replies: 25
Views: 2270

Re: rb4011 wireless version setting

I have had routers that have done that because of a bad power supply. Change power supply and fixed. Always worth a try if it happens again.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Sun Dec 30, 2018 1:52 am
Forum: Forwarding Protocols
Topic: RB433AH + BGP: low memory
Replies: 5
Views: 628

Re: RB433AH + BGP: low memory

Will not work, you need a lot more ram. Get something like a rb4011 or rb1100ahx4 at a minimum.

Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Fri Dec 28, 2018 2:56 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: Impossible to downgrade from ROS 6.42.7
Replies: 7
Views: 881

Re: Impossible to downgrade from ROS 6.42.7

The factory version is normally the minimum version that supports that hardware. If you somehow force it to go lower, it may not even boot properly, or hardware may be not detected due to missing drivers.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Mon Dec 10, 2018 11:19 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: hardware idea for a multiport switch
Replies: 40
Views: 6842

Re: hardware idea for a multiport switch

Interesting concept, but I think a total cabling nightmare. Maybe a slightly different variation, have ports on the front and back, even if it's 2u that's fine. Maybe make an expander module that can be mounted on the front or back of the rack, via a fiber optic cable and connected power back to the...
by cdemers
Thu Dec 06, 2018 3:37 pm
Forum: Announcements
Topic: URGENT security reminder
Replies: 84
Views: 32459

Re: URGENT security reminder

Teasing us :) wish we could have an alpha/beta for Christmas to play with

Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Sat Dec 01, 2018 3:10 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.43.4 [stable] is released!
Replies: 78
Views: 21770

Re: v6.43.4 [stable] is released!

Have you tried using the latest winbox?


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Tue Nov 13, 2018 4:58 pm
Forum: General
Topic: Netinstall does'nt working(?)
Replies: 8
Views: 665

Re: Netinstall does'nt working(?)

Try plugging a switch between the computer and router board. Firewall off. Set a static ip on your computer. That's how i usually do it with windows 10 and it works.



Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Thu Oct 18, 2018 4:01 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Downgrading
Replies: 1
Views: 351

Re: Downgrading

Normally the listed factory version, at least when the device is first introduced, is the first version with full support for that hardware. And may not even boot on an older version.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Thu Oct 18, 2018 3:10 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Dielectric Grease on Antenna and Ethernet Connectors
Replies: 1
Views: 514

Re: Dielectric Grease on Antenna and Ethernet Connectors

I do that all the time for my tower and client installs, works fine, just make sure it's of good quality.


Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Mon Jul 23, 2018 3:10 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Wifi is slower then wired by a lot! [SOLVED]
Replies: 2
Views: 551

Re: Wifi is slower then wired by a lot! [SOLVED]

Check channel width, type (is it set to g?)

Sent from my SM-A520W using Tapatalk

by cdemers
Thu Jul 12, 2018 1:36 am
Forum: General
Topic: CCR 1036 12G 4S - Low traffic
Replies: 11
Views: 782

Re: CCR 1036 12G 4S - Low traffic

Check power supply caps


Sent from my SM-A520W using Tapatalk