Community discussions

MikroTik App

Search found 29 matches

by sja
Tue Sep 29, 2015 9:11 am
Forum: Scripting
Topic: Pseudo Random Number Generator Script (xorshift64* )
Replies: 1
Views: 2774

Pseudo Random Number Generator Script (xorshift64* )

Sometime ago I needed a reasonably efficient pseudo random number generator to run on ROS. After some research the most efficient and acceptable script that I found was xorshift64* from http://xorshift.di.unimi.it/. This is how I implemented it. The script contains comments, test vectors and debug i...
by sja
Tue Sep 29, 2015 8:58 am
Forum: General
Topic: [SOLVED] How do I recover from corrupted package db on my RB911G?
Replies: 3
Views: 892

Re: How do I recover from corrupted package db on my RB911G?

Replying a bit late to this.

The netinstall fixed the problem.
by sja
Sun Nov 16, 2014 11:01 am
Forum: General
Topic: [SOLVED] How do I recover from corrupted package db on my RB911G?
Replies: 3
Views: 892

[SOLVED] How do I recover from corrupted package db on my RB911G?

I have a Routerboard 911G-2HPnD that is used as a wifi Access Point on my network. The board's package database has clearly become corrupted. I have old duplicate installed packages that refuse to go away. I've marked them with yellow and red lines: Packages.png I have no idea how it got to this sta...
by sja
Wed May 21, 2014 9:06 am
Forum: General
Topic: v6.6 e-mail and TLS and STARTTLS
Replies: 4
Views: 1731

Re: v6.6 e-mail and TLS and STARTTLS

Thanks for the reply.

I still don't understand how to send email over TLS when the email server does not offer STARTTLS.

Many thanks

Stephen
by sja
Wed Dec 18, 2013 8:36 am
Forum: Scripting
Topic: assign value to array
Replies: 2
Views: 2234

Re: assign value to array

I use the following function in my configuration scripts. Because it rewrites the array you might need to be careful in when you invoke it. # modifies a single entry in an array. Natively ROS doesnt have this function :global setARRAYENTRY do={ # Parameters: # $1 the array # $2 index of entry to be ...
by sja
Tue Nov 12, 2013 8:59 am
Forum: Scripting
Topic: What is type ip-prefix
Replies: 8
Views: 2402

Re: What is type ip-prefix

I came across this thread whilst researching a problem I had involving ip-prefix.

The following snippet works for me on v6.6.
:global a "1.2.3.4/4"
:global myproc [:parse (":global aiprefix " . $a )] 
$myproc 
:put $aiprefix
:put [:typeof  $aiprefix]
by sja
Sat Nov 09, 2013 3:53 pm
Forum: General
Topic: v6.6 e-mail and TLS and STARTTLS
Replies: 4
Views: 1731

v6.6 e-mail and TLS and STARTTLS

I have an RB750GL with ROS v6.6 I am trying to configure my RB to send emails to a email server which only accepts plain or SSL/TLS connectsion. The server does not offer or accept STARTTLS. The following configurations sends emails over a plain connection - TLS is not started (because the server do...
by sja
Thu May 31, 2012 8:51 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Set port's primary VLAN for untagged frames
Replies: 2
Views: 2502

Re: Set port's primary VLAN for untagged frames

Feklar mentioned the Switch Chip. Some Mikrotik devices do have an onboard "Switch Chip" which would allow the OP to do what he asked (at wire speed too): take a look at http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Switch_Chip_Features . From the table you can see if your device has such a chip and also if ...
by sja
Sat Apr 21, 2012 2:12 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: SOLVED: Interfaces vanish after /interface ethernet set
Replies: 1
Views: 768

Re: Interfaces vanish after /interface ethernet set

I have solved my problem. The problem is that you cannot use winbox to access the RB on any interface with an mtu of less than 1500. The winbox documentation ( http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Winbox ) does not mention this. There is a note on the first time setup page http://wiki.mikrotik.com/w...
by sja
Sat Apr 21, 2012 9:44 am
Forum: Beginner Basics
Topic: SOLVED: Interfaces vanish after /interface ethernet set
Replies: 1
Views: 768

SOLVED: Interfaces vanish after /interface ethernet set

I have a RB750GL and have the problem on both ROS 5.14 and 5.15. I am trying to change from within a script the mtu of my lan interfaces. This is the code I am running from within the "Run After Reset" script of system reset configuration: # wait for interfaces :while ([/interface ethernet find] = "...
by sja
Fri Mar 09, 2012 9:01 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Simple setup that I just can't figure out.
Replies: 9
Views: 1025

Re: Simple setup that I just can't figure out.

But setting arp=proxy-arp on his MT ether1 should allow you to do what you want.
by sja
Fri Mar 09, 2012 8:35 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Simple setup that I just can't figure out.
Replies: 9
Views: 1025

Re: Simple setup that I just can't figure out.

Question: have you set up a route to 192.168.1.248/29 on the box that has assigned your MT its 192.168.1.0/24 ? I had a similar problem involving a Draytek modem which refused to route - it wanted all my subnet IP's to be directly connected to it. In the end to get things to work I needed to set arp...
by sja
Wed Mar 07, 2012 9:01 am
Forum: General
Topic: Mangle not marking connections
Replies: 2
Views: 703

Re: Mangle not marking connections

I think you need to add a "connection-state=new" to your mark connection mangle rules. Here is an example of what I use (I use the forward chain but it will work as well on the pre-routing chain): add action=mark-connection chain=forward connection-state=new dst-address-list=X new-connection-mark=co...
by sja
Mon Feb 20, 2012 8:56 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Question: hotspot and queues
Replies: 2
Views: 1730

Question: hotspot and queues

When a hotspot is created (lets say on ether2) a dynamic simple queue on ether2 (called hs-something) is also automatically created by ROS (I have v5.13). I would like to replace this simple queue with my own queue tree. How can I do this? I ask because the wiki seems to be saying that it cant be do...
by sja
Sat Feb 18, 2012 9:39 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Problem with hotspot and interface arp=reply-only
Replies: 6
Views: 2392

Re: Problem with hotspot and interface arp=reply-only

I've now reset the router to a known working fairly simple configuration. The problem still exists with the same symptons as I described before. Using Wireshark, the following shows exactly from which tcp packet the RB starts using the incorrect MAC: No. Time Source Destination Protocol Length Info ...
by sja
Thu Feb 16, 2012 2:51 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Problem with hotspot and interface arp=reply-only
Replies: 6
Views: 2392

Re: Problem with hotspot and interface arp=reply-only

More embarassment for me. Something is still not correct - its stopped working again with exactly the same symptons.
Later today I shall reset my RB to a known and tested simple configuration and try again.
by sja
Thu Feb 16, 2012 2:25 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Problem with hotspot and interface arp=reply-only
Replies: 6
Views: 2392

Re: Problem with hotspot and interface arp=reply-only

Thanks for your time guilhermeramires. 1. I cannot know the MAC's before so I have not configured them anywhere. The test PC collects an ip address the pool associated with his user name. I have configured the dhcp-server to add an arp when it hands out a lease. 2. No bridges. At the moment, the RB ...
by sja
Thu Feb 16, 2012 1:54 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Problem with hotspot and interface arp=reply-only
Replies: 6
Views: 2392

Problem with hotspot and interface arp=reply-only

I have an RB750GL with ROS v5.13 and a working hotspot (with hotspot masquerading). Hotspot access is no longer possible after I change to use arp=reply-only on the ethernet interface and add-arp=yes on the dhcp-server. What I am doing wrong? Here are some configuration details and description of th...
by sja
Thu Feb 16, 2012 12:55 am
Forum: Beginner Basics
Topic: BUG v5.12 : firewall - not all params visibile from terminal
Replies: 12
Views: 2598

Re: BUG v5.12 : firewall - not all params visibile from term

I have installed v5.13 and I have verified that the problem has been fixed.

Thankyou Mikrotik!
by sja
Mon Feb 06, 2012 9:02 am
Forum: Beginner Basics
Topic: BUG v5.12 : firewall - not all params visibile from terminal
Replies: 12
Views: 2598

Re: BUG v5.12 : firewall - not all params visibile from term

Received the following reply from MikroTik support:
Thank you very much for the report.
We are aware of the problem, we will try to fix it in the next RouterOS version.
by sja
Sun Feb 05, 2012 7:28 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Comment on Manual:Create Certificates
Replies: 0
Views: 444

Comment on Manual:Create Certificates

I have ROS v5.12 on a RB750GL. I followed the steps indicated in http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Create_Certificates . I then associated the certificate with the www-ssl service in /ip service No matter what I did, the www-ssl service continued to be marked as invalid. After a reboot of the rou...
by sja
Sun Feb 05, 2012 10:58 am
Forum: Beginner Basics
Topic: BUG v5.12 : firewall - not all params visibile from terminal
Replies: 12
Views: 2598

Re: BUG v5.12 : firewall - not all params visibile from term

I have sent the following to support@mikrotik.com and from which I obtained Ticket#2012020566000092: Subject: RouterOS v5.12 Bug Report: TCP Flags and Hotspot firewall settings cannot be viewed from CLI. This mail is to inform you of a bug in RouterOS v5.12. I have not used any previous version and ...
by sja
Sat Feb 04, 2012 9:11 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: BUG v5.12 : firewall - not all params visibile from terminal
Replies: 12
Views: 2598

Re: BUG v5.12 : firewall - not all params visibile from term

Sorry, how do I report the bug? I thought that it was enough to write on the forum.
by sja
Sat Feb 04, 2012 3:37 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Problems connecting to two brand new SXT devices
Replies: 3
Views: 664

Re: Problems connecting to two brand new SXT devices

I don't know the SXT so I took a quick look at the SXT userguide and I see that differently to the mikrotik that I have it looks like the SXT has no initial configuration at all. In fact the manual says: The SXT device is assembled and ready to use: • Plug the supplied PSU into a power socket, and c...
by sja
Sat Feb 04, 2012 3:12 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Problems connecting to two brand new SXT devices
Replies: 3
Views: 664

Re: Problems connecting to two brand new SXT devices

I have limited experience with MikroTik however here is what I believe should work: You need to configure your PC to obtain its ip configuration automaticcaly via dhcp. If you do this, then everything just works. If for some reason you are obliged to manually set the IP address then in addition to t...
by sja
Sat Feb 04, 2012 9:34 am
Forum: Beginner Basics
Topic: BUG v5.12 : firewall - not all params visibile from terminal
Replies: 12
Views: 2598

Re: BUG v5.12 : firewall - not all params visibile from term

No: [admin@MikroTik] /ip firewall filter> export # feb/04/2012 08:25:32 by RouterOS 5.12 # software id = 8XH3-XH53 # /ip firewall filter add action=passthrough chain=unused-hs-chain comment="place hotspot rules here" disabled=yes [admin@MikroTik] /ip firewall filter> "export" only shows 1 rule whils...
by sja
Fri Feb 03, 2012 8:54 am
Forum: Beginner Basics
Topic: BUG v5.12 : firewall - not all params visibile from terminal
Replies: 12
Views: 2598

Re: ROS v5.12: firewall - not all params visibile from termi

Thanks for the reply. I have tried "print detail", "print all" and also other combinations: I have never succeeded in seeing the Extra hotspot parameters. On further investigation, I find within http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Customizing_Hotspot it says: From /ip firewall filter print dynamic ...
by sja
Thu Feb 02, 2012 8:05 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: BUG v5.12 : firewall - not all params visibile from terminal
Replies: 12
Views: 2598

BUG v5.12 : firewall - not all params visibile from terminal

I have an RB750GLwith ROS v5.12. I used the setup wizard from winbox used to create a hotspot. Can someone tell me how I can view the Extra-Hotspot part of the firewall rules from a terminal using either /ip firewall filter print or export? From within winbox I see parameters (within the Extra secti...