Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 59 matches

by ediaz
Sat Jan 13, 2018 7:42 pm
Forum: General
Topic: Feature request: add src-address to netwatch
Replies: 0
Views: 229

Feature request: add src-address to netwatch

Hi,

Just a small feature request: allow netwatch command to specify src-address. That way I will be able monitor if my loopback address is routable from the rest of network, and restart the ospf instance if needed.

Best regards.
by ediaz
Fri Nov 11, 2016 9:56 am
Forum: General
Topic: NAT failure on PPPoE session restart
Replies: 0
Views: 252

NAT failure on PPPoE session restart

Hi, I've got a customer with a firewall behind the router (RB2011 with 6.37.1). The router gets its IP address using a PPPoE session that restarts every 24hours. I've configured a DNAT for all the public IP address connections to go to the firewall. Nothing special. The firewall makes a ping to 8.8....
by ediaz
Sun May 15, 2016 6:06 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: SXT LTE 3-7 not working.
Replies: 3
Views: 1561

Re: SXT LTE 3-7 not working.

Same problem here in Spain with Vodafone.
by ediaz
Tue Aug 11, 2015 2:35 pm
Forum: General
Topic: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link
Replies: 13
Views: 1954

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Nope. Double checked it. :)
by ediaz
Tue Aug 11, 2015 11:35 am
Forum: General
Topic: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link
Replies: 13
Views: 1954

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

OK. Tests done. I still get 100 Mbps from a single PC (note that it is a single PC, not a single connection). The PC is connected directly to a 1Gbps port in the RB2011, to avoid noise from switches and stuff.
by ediaz
Tue Aug 11, 2015 10:43 am
Forum: General
Topic: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link
Replies: 13
Views: 1954

Re: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Thanks very much for the suggestions. I double checked the port status, autonegotiation and all that stuff and they are OK. 1Gbps full duplex, no errors... everything looks fine.

I've just added fasttrack to the config. Once I get it tested I'll come back with the answer.
by ediaz
Mon Aug 10, 2015 3:29 pm
Forum: General
Topic: Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link
Replies: 13
Views: 1954

Only getting 100 Mbps per user from a 200 Mbps link

Hi, My provider has increased our bandwidth to 200/20, which is great! I've upgraded our router to a RB2011UiAS, and connected everything using the gigabit ports. To my surprise, when trying to launch speedtests from the internal PCs to the Internet, a single PC can only use up to 100 Mbps of the av...
by ediaz
Tue Feb 03, 2015 4:25 pm
Forum: General
Topic: netflow configuration
Replies: 3
Views: 5795

Re: netflow configuration

It is already marked the "interfaces=all" option.

Do I need to explicitly mention all the interfaces by their names?
by ediaz
Tue Feb 03, 2015 4:24 pm
Forum: General
Topic: RB411 and Sierra MC8705 fotr GPS
Replies: 1
Views: 664

RB411 and Sierra MC8705 fotr GPS

Hi, The Sierra MC8705 is a 3G modem and GPS. I've conected it to a RB411 and I can connect to the intenert without problems. Great! Now I would want to get some GPS data from the card. Sierra manual says that GPS information can be obtained using some AT commands, but I am unable to connect to the m...
by ediaz
Tue Feb 03, 2015 4:03 pm
Forum: General
Topic: netflow configuration
Replies: 3
Views: 5795

netflow configuration

Hi, I'm testing a netflow analysis service that requires me to send netflow information to an IP. I've configured: /ip traffic-flow set enabled=yes /ip traffic-flow target add address=server:port version=9 Basic analysis works without problems. Now I want to improve information filtering selecting t...
by ediaz
Tue Jan 27, 2015 10:49 am
Forum: General
Topic: RB411 and Sierra MC8705
Replies: 2
Views: 1000

Re: RB411 and Sierra MC8705

This is embarrasingly true!! :D :D :D

Thanks very much. You made my day!
by ediaz
Tue Jan 27, 2015 10:26 am
Forum: General
Topic: RB411 and Sierra MC8705
Replies: 2
Views: 1000

RB411 and Sierra MC8705

Hi all, I've got this harware for a mobile hotpot. Sierra MC8705 is supported by Mikrotik and I expected no problems, but I am unable to make it work. Card is recognized OK, and it see it in /ports and /system resources. The LTE interface goes up and shows a nice AT command dialog. 20:23:18 async,de...
by ediaz
Tue Dec 23, 2014 10:33 am
Forum: General
Topic: RB750up USB port not working for UPS
Replies: 8
Views: 2000

Re: RB750up USB port not working for UPS

OK. Thanks for all the answers. I'll look for another backup power source :)
by ediaz
Mon Dec 22, 2014 6:07 pm
Forum: General
Topic: RB750up USB port not working for UPS
Replies: 8
Views: 2000

Re: RB750up USB port not working for UPS

BTW, I can see the UPS (Riello IDR1200) connected to the usb port using the /system resource usb command [admin@MikroTik] /system resource usb> print # DEVICE VENDOR NAME SPEED 0 1:1 Linux 3.3.5 ehci_hcd RB400 EHCI 480 Mbps 1 1:2 Cypress Semiconductor USB to Serial 1.5 Mbps [admin@MikroTik] /system ...
by ediaz
Mon Dec 22, 2014 5:50 pm
Forum: General
Topic: RB750up USB port not working for UPS
Replies: 8
Views: 2000

RB750up USB port not working for UPS

Hi, I'm trying to setup UPS monitoring in an RB750UP. It has had its firmare updated, and the package UPS.npk is installed. I am using version 6.23. The USB port is not appearing : [admin@MikroTik] /port> print Flags: I - inactive # DEVICE NAME CHANNELS USED-BY BAUD-RATE [admin@MikroTik] /port> Any ...
by ediaz
Mon Jun 02, 2014 7:35 pm
Forum: General
Topic: duplicated acks, delays and lost connections
Replies: 0
Views: 438

duplicated acks, delays and lost connections

Hi, I am facing a problem that I can't diagnose on my own. I've been trying things during a month now, witout any success. This issue was called into our attention by a customer oversas. They had a big trouble to send email to our server, which worked perfectly ok in this side of the ocean. My first...
by ediaz
Wed Feb 12, 2014 7:10 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: GEPON solution?
Replies: 1
Views: 1018

GEPON solution?

Hi, I've been researching GEPON solutions and would want to know if there is someone with this working on Mikrotik hardware. I've seen several threads (some from 2012) with this question. The conclusion of those was that a special SFP that implemented GEPON was needed, but there was little more info...
by ediaz
Tue Jan 28, 2014 5:49 pm
Forum: Scripting
Topic: signal coverage tracking while driving
Replies: 1
Views: 576

signal coverage tracking while driving

Hi, I am planing to put an omnitik with a GPS on my car, to record signal coverage from my towers while I am driving. As mikrotik supports to check the GPS coordinates natively, I would want to make a script that, as long as the unit is powered, records latitude, longitude and signal strength every ...
by ediaz
Fri Nov 15, 2013 10:07 am
Forum: General
Topic: pptp fails after poweroff-powerup restart
Replies: 2
Views: 703

Re: pptp fails after poweroff-powerup restart

Thanks very much for your help!! This is the server config: -------------------------------- /ppp profile add dns-server=172.20.21.16 local-address=172.20.21.3 name=\ pool_172.20.20_encrip1_compress remote-address=IPs-vpn use-compression=yes \ use-encryption=required wins-server=172.20.21.16 set 2 u...
by ediaz
Thu Nov 14, 2013 7:44 pm
Forum: General
Topic: pptp fails after poweroff-powerup restart
Replies: 2
Views: 703

pptp fails after poweroff-powerup restart

Hi, I've got a router working tirelessly in a branch offcie. Nothing special. It uses pptp to connect to HQ. The problem appears when I unplug de router and plug it on again. Everything loads ok except the pptp tunnel, that keeps saying that the tunnel cant be stablished. I've tried everything, and ...
by ediaz
Thu Oct 24, 2013 8:15 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Cloud Router Switch
Replies: 4
Views: 1683

Cloud Router Switch

Hi!

I've just noticed the new CRS devices and just love to see new options for switching. I've got a request: could you make a CRS edition with two SFPs? That way we would be able to use them in fiber rings .
by ediaz
Wed Oct 16, 2013 2:48 pm
Forum: General
Topic: Feature request: OpenVPN compression LZO and UDP
Replies: 200
Views: 94626

Feature request: OpenVPN compression LZO and UDP

Hi,

I rely in this two options of OpenVPN for old setups, and changing all the remote hosts to not use lzo and udp is a real pain. Can you implemnt this two features in the openvpn server/client?

Regards
by ediaz
Tue Jul 16, 2013 12:35 pm
Forum: General
Topic: firewall filter rule for text string
Replies: 3
Views: 2475

Re: firewall filter rule for text string

A smart guy here at the office did a fuzzy and dirty trick that just works: echo -e '\003' > tmpfile he the did cut&paste from that file to the web browser (opera). The filter rule now shows: 0 chain=forward action=drop protocol=udp dst-port=53 content=\03isc\03org where the "\03" show in blue (if I...
by ediaz
Tue Jul 16, 2013 12:27 pm
Forum: General
Topic: firewall filter rule for text string
Replies: 3
Views: 2475

firewall filter rule for text string

Hi, I want to block DNS requests for "isc.org" domain, which are being abused for a DDoS attack. I've created a filter rule: /ip firewall filter add action=drop chain=forward content="isc\03org" disabled=no dst-port=\ 53 protocol=udp But it does not work. If I create a similar rule without the \03or...
by ediaz
Mon Jul 15, 2013 2:51 pm
Forum: General
Topic: Firewall rules for DNS amplification attack mitigation
Replies: 0
Views: 873

Firewall rules for DNS amplification attack mitigation

Hi, We run several servers for customers, and some of them were open resolvers used for a DNS amplification DoS attack. We have solved the servers configuration, but would want to take aditional measures to ensure that this does not happen again. Does anybody have a script or filter rule to drop DNS...
by ediaz
Fri Jun 14, 2013 11:11 pm
Forum: General
Topic: Consultant needed for ptp link review
Replies: 1
Views: 599

Consultant needed for ptp link review

Hi, I've got a ptp link (sextant G both sides, 7km, clear LoS) facing low CCQ and performance issues. I would want to have another pair of eyeballs to review the link (I've got teamviewer access to the network and a PC with winbox installed). Please PM me ASAP if you want to help and I'll send more ...
by ediaz
Fri May 10, 2013 8:35 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: new unlincensed band in Spain
Replies: 18
Views: 3884

new unlincensed band in Spain

Hi, Following the EEC(06)04 recommendations, spanish gov opened yesterday the 5725-5795 and 5815-5855 bands. It has been published in the "Ministerio de Industria" website (local regulator for spectrum). It is great news, as we have up to 36dBm EIRP to use in PtP configurations. We can now get a bit...
by ediaz
Tue May 07, 2013 3:03 pm
Forum: General
Topic: dhcp, brdige and vlan: doesn't work.
Replies: 5
Views: 1142

Re: dhcp, brdige and vlan: doesn't work.

Something like: > /interface bridge port print Flags: X - disabled, I - inactive, D - dynamic # INTERFACE BRIDGE PRIORITY PATH-COST HORIZON 0 ether1 br_local 0x80 10 none 1 I ether2-test br_local 0x80 10 none 2 ether3 bg_gest 0x80 10 none 3 I ether4 bg_gest > /interface print Flags: D - dynamic, X -...
by ediaz
Tue May 07, 2013 2:14 pm
Forum: General
Topic: dhcp, brdige and vlan: doesn't work.
Replies: 5
Views: 1142

Re: dhcp, brdige and vlan: doesn't work.

I've teste two cases: * case 1: does not work: br_mgmt bridges eth3 adn eth4 (no vlan here), ip address 192.168.88.1/24 br_hs bridges vlan101_eth3 and vlan101_eth4, ip address 192.168.251.1/24 started two dhcp servers, one in each bridge. The dhcp server in br_hs does not work. * case 2: works: eth3...
by ediaz
Tue May 07, 2013 11:24 am
Forum: General
Topic: dhcp, brdige and vlan: doesn't work.
Replies: 5
Views: 1142

dhcp, brdige and vlan: doesn't work.

Hi, Short story first: If i define a bridge of 2 ports with no vlan and another bridge of those 2 ports with a vlan, I can't get DHCP to work using those two bridges. Breaking the bridge with no vlan makes the dhcp service come back again in the vlan bridge. Explanation: I've got a setup with ubnt's...
by ediaz
Thu May 02, 2013 10:33 pm
Forum: General
Topic: Jitter in GRE tunnel
Replies: 2
Views: 984

Re: Jitter in GRE tunnel

Found that the issue is related to UBNT's Airmax. More people is complaining in the forum.

http://community.ubnt.com/t5/airOS-Soft ... lse/page/6
by ediaz
Thu May 02, 2013 3:04 pm
Forum: General
Topic: Jitter in GRE tunnel
Replies: 2
Views: 984

Re: Jitter in GRE tunnel

Any comment on the best suited tunnel protocol will be welcome!
by ediaz
Sat Apr 27, 2013 12:05 pm
Forum: General
Topic: Jitter in GRE tunnel
Replies: 2
Views: 984

Jitter in GRE tunnel

Hi, I've got two RB750 to stablish a GRE tunnel and have VoIP traffic between two sites. All the path is controlled by me, having three wifi links between the routers. Everything mostly works, but I find that GRE tunnel is introducing a lot of jitter in the traffic, which is bad for VoIP. I made a s...
by ediaz
Mon Apr 22, 2013 7:28 pm
Forum: General
Topic: Connection between pptp users and ipsec network.
Replies: 4
Views: 876

Re: Connection between pptp users and ipsec network.

You were right! There was a route problem.

Is there any way to "push" routes using PPTP? I use to configure Openvpn in Linux with the push route option and it worked very well, but PPTP is a pain in the *ss.
by ediaz
Wed Apr 17, 2013 7:30 pm
Forum: General
Topic: Connection between pptp users and ipsec network.
Replies: 4
Views: 876

Connection between pptp users and ipsec network.

Hi, I've got a mikrotik router that was currently being used for pptp access to an office. This worked perfectly. Last week we stablised an IPSec site-to-site connection to a provider, which worked. We can connect from the office to the remote site without a flaw. The problem arises when we try to g...
by ediaz
Fri Mar 22, 2013 12:13 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: weak ethernet port in SEXTANT G-5HnD
Replies: 5
Views: 982

Re: weak ethernet port in SEXTANT G-5HnD

Tab is already upwords on the SEXTANT G. It was the other way around on SEXTANT (non G) I guess it depends on your definition of upwards... :) I think it would be easier to handle if it was in the other way (I enclose a picture to make it clear). The SEXTANT-G is very compact, in any case, and ther...
by ediaz
Fri Mar 22, 2013 11:00 am
Forum: Beginner Basics
Topic: weak ethernet port in SEXTANT G-5HnD
Replies: 5
Views: 982

Re: weak ethernet port in SEXTANT G-5HnD

Newer production batch will have glue around the connector, for added strenght. Depending on the cable, if you can't bend it enough, I recommend drilling an exit hole in front of the connector, this way, cable will not be required to bend. We are working on improved design for this product. Good to...
by ediaz
Fri Mar 22, 2013 10:35 am
Forum: Beginner Basics
Topic: weak ethernet port in SEXTANT G-5HnD
Replies: 5
Views: 982

weak ethernet port in SEXTANT G-5HnD

Hi, Is it just me or is someone else having problems with the ethernet port of the sextant? There is very little space for the rj45 jack, the cable gets very tight and comes to break the rj45 plug. This kind of devices should be resilient to some rough handling, as maintenance is usually done in a c...
by ediaz
Wed Mar 06, 2013 6:54 pm
Forum: General
Topic: I did it :(
Replies: 4
Views: 1034

Re: I did it :(

mac-telnet saved my day! thanks a lot!
by ediaz
Wed Mar 06, 2013 4:12 pm
Forum: General
Topic: I did it :(
Replies: 4
Views: 1034

Re: I did it :(

you can access via mac-telnet and remove the rule

M.
Is mac-telnet enabled by default?
by ediaz
Wed Mar 06, 2013 2:50 pm
Forum: General
Topic: I did it :(
Replies: 4
Views: 1034

I did it :(

Hi, I've typed a bad command and now am unable to connect to my mikrotik router. add action=drop chain=input place-before=1 I hit enter before typing the src-address to block. You know, sometimes shit happens. How can I recover from this situation without reseting the router to factory defaults and ...
by ediaz
Mon Feb 04, 2013 8:02 am
Forum: General
Topic: Hotspot Scale...
Replies: 14
Views: 1667

Re: Hotspot Scale...

So that is for the hotspot side... what about the AP? I've got a project to provide wifi to a soccer stadium. Such big growds are a challenge for wifi equipment, and most consultants refer to other brands (r**k*s, for example). I would rather go with mikrotik if it was possible at all. Any clues on ...
by ediaz
Tue Jan 29, 2013 2:53 pm
Forum: General
Topic: server load balancing with health check
Replies: 0
Views: 460

server load balancing with health check

Hi, I'm trying to get connections to server in the DMZ load balanced using mikrotik. I currently use haproxy for this task, dsn-natting from the mikrotik. This has one big disadvantage: the final server receives internal IP addresses as source, which makes it harder to process logfiles. OTOH, haprox...
by ediaz
Tue Jan 22, 2013 6:57 pm
Forum: General
Topic: radius nas identification problem
Replies: 0
Views: 330

radius nas identification problem

Hi! I'm setting a hotspot service as shown in the picture. My mikrotik router is behind a satellite connection, with nat and ports forwarded. mikrotik makes authentication and acounting using a radius server on Internet. I've got the system to work (recognizes users and passwords, sets download limi...
by ediaz
Tue Jan 22, 2013 10:39 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: VPN with additional routes
Replies: 4
Views: 2176

Re: VPN with additional routes

How can I apply this to a PPTP or OpenVPN vpn?
by ediaz
Mon Jan 21, 2013 7:30 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: VPN with additional routes
Replies: 4
Views: 2176

VPN with additional routes

Hi, I'm trying to create a simple VPN for road warriors using Windows and Linux. PPTP and OpenVPN should work, but none of this implementations allow me to publish extra routes from the VPN server (as I can with a Linux OpenVPN server), and I don't want to force the default route through the VPN. Wh...
by ediaz
Tue Oct 16, 2012 5:37 pm
Forum: General
Topic: Problem with RB750GL and Cisco cablemodem DPC3000
Replies: 7
Views: 1441

Re: Problem with RB750GL and Cisco cablemodem DPC3000

Got it! The MAC address was the key. We have a fixed IP address and the provider messed the configuration when changing the cablemodem. It was working with all the MACs except our own's :D I changed the MAC address (substituted the last digit) and I got a dynamic IP. Thanks very much for your kind h...
by ediaz
Tue Oct 16, 2012 5:22 pm
Forum: General
Topic: Problem with RB750GL and Cisco cablemodem DPC3000
Replies: 7
Views: 1441

Re: Problem with RB750GL and Cisco cablemodem DPC3000

# jan/02/1970 01:06:38 by RouterOS 5.21 # software id = PWE8-V4YI # /interface ethernet set 0 name=ether1-gateway set 1 name=ether2-master-local set 2 master-port=ether2-master-local name=ether3-slave-local set 3 master-port=ether2-master-local name=ether4-slave-local set 4 master-port=ether2-master...
by ediaz
Tue Oct 16, 2012 5:14 pm
Forum: General
Topic: Problem with RB750GL and Cisco cablemodem DPC3000
Replies: 7
Views: 1441

Re: Problem with RB750GL and Cisco cablemodem DPC3000

That was my first impression. I used a second laptop to be sure that it wasn't a MAC issue, and the second laptop worked without a flaw. I power cicle the modem after I change the device connected to it, to make it flush the arp cache.
by ediaz
Tue Oct 16, 2012 3:46 pm
Forum: General
Topic: Problem with RB750GL and Cisco cablemodem DPC3000
Replies: 7
Views: 1441

Problem with RB750GL and Cisco cablemodem DPC3000

Hi, Our ISP upgraded our cablemodem to a Cisco DPC3000 to support higher internet speed. I replaced our old modem with the new one and now I get no DHCP leases in my mikrotik rb750gl. If I connect a laptop and configure the ethernet por for DHCP, it works without a flaw. However, the mikrotik router...
by ediaz
Sat Jul 21, 2012 10:57 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: high load in rb1200
Replies: 8
Views: 5744

Updated load graphs

Hi, I've running my setup with an RB1100Ahx2 for some time now. Network performance has improved, but I think it still has place for improvement. /tool profile shows [admin@datacenter] > /tool profile NAME CPU USAGE snmp all 0% ethernet all 3.7% console all 0% firewall all 10.7% winbox all 0.2% mana...
by ediaz
Mon Jun 25, 2012 5:27 pm
Forum: General
Topic: NOT TO DO. Weird instalations?
Replies: 386
Views: 239319

Re: NOT TO DO. Weird instalations?

This is a temporal AP install in a garden :D
by ediaz
Sun Jun 24, 2012 8:02 pm
Forum: General
Topic: Joining a PPPoE Connection to an existing VPLS
Replies: 0
Views: 407

Joining a PPPoE Connection to an existing VPLS

Hi, I've successfully created a VPLS network to join several LANs between three different locations. Following the instructions of the WIKI, I've created the VPLS links and added them to a bridge to one physical interface in each location. This works. :D Now I want to add a user that connects via WI...
by ediaz
Mon Jun 18, 2012 10:26 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: high load in rb1200
Replies: 8
Views: 5744

Re: high load in rb1200

would you please put a screen shot of your tools/profile in your pick time, i bought a 1200 today but i afraid to put it in action , my config is 30 Vlan in first 5 interfaces , Queueing - 1000 Full firewalling rules , NAT , PPTP , two IP sec tunnel , multihome BGP 3 neighbors and i think i have 20...
by ediaz
Mon Jun 11, 2012 10:41 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Online training?
Replies: 1
Views: 1095

Online training?

Hi,

Does anybody know about online training on Mikrotik RouterOS?
by ediaz
Wed May 23, 2012 12:39 am
Forum: General
Topic: Feature request: VRRP sync groups
Replies: 7
Views: 4855

Re: Feature request: VRRP sync groups

+1

It would help to get configurations more readable.
by ediaz
Wed May 23, 2012 12:33 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: high load in rb1200
Replies: 8
Views: 5744

Re: high load in rb1200

Hi, I don't know if it was a coincidence, the effect of a reboot or the firmware upgrade. I've upgraded to 5.16 and after the reboot the load is much lighter (20-30%, with peaks going up to 60%). The output of /tool profile shows (right now is our valley hour, but load is significantly lower than ye...
by ediaz
Tue May 22, 2012 2:35 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: high load in rb1200
Replies: 8
Views: 5744

Re: high load in rb1200

Hi, [admin@datacenter] > /tool profile duration=10 freeze-frame-interval=1 ; NAME USAGE ppp 0% www 0.5% ethernet 0.5% console 0.5% ssh 0.5% firewall 9.5% winbox 0% management 1.5% idle 12% profiling 0.5% queuing 2% routing 0% bridging 0% unclassified 72.5% :D Quite curious: "unclassified" :D
by ediaz
Tue May 22, 2012 11:28 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: high load in rb1200
Replies: 8
Views: 5744

high load in rb1200

Hi, I've got a RB1200 router showing load from 60 to 100%. IT manages a fairly big amount of traffic (35 Mbps on average, 25kpps average, with peaks of 70 Mbps and 40kpps) but nothing over the specs. There are a couple of singular things in this router: - it manages several VLANs in one interface - ...