Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 35 matches

by beamer
Sun Nov 27, 2016 2:22 am
Forum: General
Topic: L2TP/IPSec for Road Warrior
Replies: 93
Views: 35952

Re: L2TP/IPSec for Road Warrior

Since Apple has dropped PPTP support altogether, I had to switch to L2TP/IPSec and also came across this nasty limit that only one session through the same NATing router is working. :-( With PPTP there was no "fix", but for L2TP there should be! Come on Mikrotik!! One thing here caught my attention:...
by beamer
Wed Aug 06, 2014 11:34 pm
Forum: General
Topic: Torch filter rules: how to invert/negate?
Replies: 0
Views: 413

Torch filter rules: how to invert/negate?

Hi

Is there a way to negate a torch filter, like Dst. Address "!192.168.0.0/16" which should mean "NOT local traffic"?
The Winbox GUI marks a rule red as soon as there's something else than digits or dots in the field... :(
by beamer
Tue Apr 01, 2014 10:35 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Cut off the "wireles part" of a Groove?
Replies: 4
Views: 1952

Re: Cut off the "wireles part" of a Groove?

Hm, the Crossroads seem to be more expensive than an RB411U (or L). And it's not really small. ;-) But the mAP looks super!! I will definitively buy some of them! And finally *real* PoE... great! Can't wait to see that product in the stores... Unfortunately, I'll have to realize the current project ...
by beamer
Tue Apr 01, 2014 8:46 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Cut off the "wireles part" of a Groove?
Replies: 4
Views: 1952

Cut off the "wireles part" of a Groove?

Hello I would like to know if it's possible to cut off the "wireles part" of a Groove 2Hn. Yes, literally cut/saw off the PCB, so that a working "wired" MikroTik device remains, but without the bulky WiFi part? :roll: I want to find the smallest possible MikroTik device for embedding. For example to...
by beamer
Thu Mar 20, 2014 1:13 am
Forum: General
Topic: Using connection-mark in NAT rule doesn't work?
Replies: 8
Views: 3176

Re: Using connection-mark in NAT rule doesn't work?

You try this?
/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat content=webcam.domain.tld
Doesn't work either. :-(

This feature seems to be a giant clusterf*ck... :evil:
by beamer
Thu Mar 20, 2014 12:42 am
Forum: General
Topic: Using connection-mark in NAT rule doesn't work?
Replies: 8
Views: 3176

Re: Using connection-mark in NAT rule doesn't work?

I hope you have writed your own layer7 rule The L7 rule itself is working , I can verify this by checking the connections - as long as I do not use the rule in NAT. If I connect using www.domain.tld it's not marked, when I connect to webcam.domain.tld it gets marked. Perfect. The problem (bug?) is ...
by beamer
Thu Mar 20, 2014 12:32 am
Forum: General
Topic: [SOLVED] policy based routing and port forwarding / mapping
Replies: 2
Views: 1884

Re: policy based routing and port forwarding / mapping

I figured it out myself: I must add a accept rule for dst ip on router in mangle table (chain prerouting).
Hi, could you elaborate this a bit, or post the full working example? I'm struggling with a mangle/nat problem myself (http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=2&t=83129)
by beamer
Thu Mar 20, 2014 12:21 am
Forum: General
Topic: Using connection-mark in NAT rule doesn't work?
Replies: 8
Views: 3176

Re: Using connection-mark in NAT rule doesn't work?

Simply set layer 7 protocol on nat without any type of mangle, are useless Actually, this was my first approach. But since it did not work, I tried the step with the mangle rule inbetween, because there I could see that the connection actually gets marked (hence the rule worked). Or is there a more...
by beamer
Wed Mar 19, 2014 8:37 pm
Forum: General
Topic: Using connection-mark in NAT rule doesn't work?
Replies: 8
Views: 3176

Using connection-mark in NAT rule doesn't work?

Hello I have an issue with using a connection-mark in a NAT rule. (Background: We have a webcam behind a static IP and I want to limit access, it should be reachable only if the right subdomain - let's say webcam.domain.tld, revealed by the HTTP Host:-header - was used.) I have the following basic N...
by beamer
Mon Feb 10, 2014 6:12 pm
Forum: General
Topic: 6.9 released!
Replies: 223
Views: 80410

Re: 6.9 released!

No problem for now, all network now running 6.9, x86, sxlite, groove, Rb433, Rb433AH, RB750, RB711. I guess it's especially the PPP implementation on tile (CCR) platform that is seriously buggy since it was changed (rewritten?) to support multicore. But watch out, some problems you'll not recognize...
by beamer
Sat Feb 08, 2014 2:26 am
Forum: General
Topic: 6.9 released!
Replies: 223
Views: 80410

Re: 6.9 released!

Should be fixed
OK, I updated the CCR to "internal" 6.10 and it's NOT fixed. Winbox sessions through VPN (PPTP) are still disconnecting. Try to transfer a file with a couple 100 KB, very unlikely that it'll finish. :-x
I tested with MaxMTU/MaxMRU of PPTP server set to 1400 and 1450, same result.
by beamer
Fri Feb 07, 2014 7:54 pm
Forum: General
Topic: 6.9 released!
Replies: 223
Views: 80410

Re: 6.9 released!

These beta (6.10) versions are internal FOR A REASON. They WILL contain problems, because we are not done with them. I really don't understand MikroTik's software development approach. Why does a new release (minor version) usually contains a lot of bugs that weren't present in the previous version...
by beamer
Fri Feb 07, 2014 2:45 pm
Forum: General
Topic: 6.9 released!
Replies: 223
Views: 80410

Re: 6.9 released!

I opened a ticket and just got his reply but haven't tested it yet:

Should be fixed

links removed by admin
by beamer
Thu Feb 06, 2014 6:37 pm
Forum: General
Topic: 6.9 released!
Replies: 223
Views: 80410

Re: 6.9 released!

pptp appears broke, trying to manage winbox while in the tunnel, different sections are blank, then winbox shows disconnected Same problem here! The PPTP session itself stays on, as well as a RDP session. Winbox in the RDP session is also fine, but a Winbox session through the VPN tunnel (PPTP) is ...
by beamer
Wed Dec 18, 2013 6:57 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 802.11ac - Qualcomm Atheros 98xx support
Replies: 26
Views: 11310

Re: 802.11ac - Qualcomm Atheros 98xx support

Will MikroTik be able to make any announcement regarding 802.11ac support? I would like to have faster WiFi for my home devices (iPad, Laptop etc.) and would like to know if a MikroTik device with mPCI card is foreseeable, or I'll be forced to switch to other manufacturers.
by beamer
Wed Nov 20, 2013 1:03 am
Forum: General
Topic: [request] WinBox Log window - wrong columns width
Replies: 4
Views: 1616

Re: [request] WinBox Log window - wrong columns width

The crazy thing is, all other lists in Winbox do have columns that CAN be adjusted in width; just not in the log window! :(
It seems the solution for MikroTik programmers would be super easy: just add column names (date, source, bla message) on top of the log window and done?!
by beamer
Sun Nov 10, 2013 5:21 am
Forum: General
Topic: New Ethernet port flap issue enquiery, PLS JOIN!
Replies: 247
Views: 86597

Re: New Ethernet port flap issue enquiery, PLS JOIN!

It means that only RouterOS reports them in the logs. I have a port flap issue between OmniTIK and an Apple Time Capsule (100 MBit/s full-duplex), the time between port down and port up is usually around 3 seconds and there's no network connection during this time! On some days it's better if the i...
by beamer
Sun Nov 10, 2013 4:49 am
Forum: General
Topic: Webfig login damages SXT wireless configuration
Replies: 1
Views: 728

Webfig login damages SXT wireless configuration

I have a super strange issue with an SXT <-> OmniTIK setup here. I narrowed it down and it is reproducable even after upgrading vom v6.2 to v.6.6. When I log in with Webfig (just log in - no click or key pressed after that!) to the SXT, the wireless connection is lost immediately. When I check in a ...
by beamer
Sun Nov 10, 2013 3:07 am
Forum: General
Topic: [request] WinBox Log window - wrong columns width
Replies: 4
Views: 1616

Re: [request] WinBox Log window - wrong columns width

+1

I've set the text size to medium (125%) in Windows 7 on a 27" screen, and the Winbox date column is unreadable. I'm not so interested in the month's name, but the second digit of the minute and often the seconds are crucial! Please fix this...
by beamer
Sat Aug 17, 2013 5:35 pm
Forum: General
Topic: RouterOS 6.1 released
Replies: 198
Views: 54881

Re: RouterOS 6.1 released

Out of all the releases for CCR, RC13 looks like the most stable. I second this. I was so stupid to upgrade a CCR router from beta "release candidate" to the "stable/release" version 6.2 and now it totally crashed after two weeks of uptime. It's a very very basic setup with 10 VLANs and a VPN (PPTP...
by beamer
Fri Jul 26, 2013 12:08 am
Forum: General
Topic: dns problem for incomming vpn users
Replies: 27
Views: 22792

Re: dns problem for incomming vpn users

+1

I also have this issue, particularly with Mac OS X and iOS clients using PPTP. In the Mac VPN properties I can at least set the domain suffix manually, but in iOS there's no way to do so. :(
by beamer
Mon Feb 04, 2013 9:12 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CLOUD CORE ROUTER
Replies: 1374
Views: 1018696

Re: CLOUD CORE ROUTER

Hi, is it possible to connect CCR1016-12G to 220V and PoE at the same time to achieve power redundancy in case the internal power supply dies? (Similar question was asked in this thread but not answered.)
by beamer
Wed Nov 28, 2012 1:55 am
Forum: General
Topic: Issues with GPS (wrong date)
Replies: 1
Views: 613

Re: Issues with GPS (wrong date)

I captured the output of the GPS module on the serial interface, and it's visible that the wrong date is a bug in the GPS firmware. There's a string '130493' and it shows April 13, 1993, so the Haicom HI-202E is obviously not Y2K compliant. :( BUT the wrong long/lat second decimal fraction is a bug ...
by beamer
Mon Nov 26, 2012 5:44 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: It's possible add an USB Port to RB750?
Replies: 12
Views: 15788

Re: It's possible add an USB Port to RB750?

I just want to fetch GPS position data (hence the USB port) through wifi from the lakeside. A simple, compact yet powerful and weatherproof device would be the best. OmniTIK is hopefully ok, I have to test the distance and how it's performing while moving. :)
by beamer
Mon Nov 26, 2012 5:10 am
Forum: General
Topic: Issues with GPS (wrong date)
Replies: 1
Views: 613

Issues with GPS (wrong date)

Hi I tried an USB GPS module on OmniTIK (RouterOS 5.22) and it works so far, but with the following issues: - Time is correct, but date shows as apr/12/1993 (today is November 26, 2012). That is 7168 days off - 7 * 1024 :?: - Position is approx. correct (a bit jumpy ± 50 m despite not moving) but I ...
by beamer
Mon Nov 26, 2012 12:51 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: It's possible add an USB Port to RB750?
Replies: 12
Views: 15788

Re: It's possible add an USB Port to RB750?

why not look into RB751U-2HnD?
Not suitable for my project (weatherproof housing, mounting on a sailboat mast). OmniTIK is the next best alternative, although a bit bulky due to the 5 port switch, only 400 mW and not available in 2.4 GHz. :(
by beamer
Thu Nov 22, 2012 2:35 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: It's possible add an USB Port to RB750?
Replies: 12
Views: 15788

Re: It's possible add an USB Port to RB750?

Well, I just asked a similar question regarding the Groove model: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=67535 8) I don't own one, I just had a look at some pictures like this ones: http://www.air-stream.org.au/files/Groove5-InsideTop.jpg http://www.air-stream.org.au/files/Groove6-InsideBotto...
by beamer
Thu Nov 22, 2012 1:13 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Groove and USB?
Replies: 1
Views: 1698

Groove and USB?

Quick question - is there an internal USB interface available on the Groove? Obviously not with an connector, but maybe by soldering?
by beamer
Tue Oct 02, 2012 8:58 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: How to print tx/rx Bytes using CLI and API?
Replies: 3
Views: 3196

Re: How to print tx/rx Bytes using CLI and API?

I have the very same question as mysz0n. Unfortunately, the command /interface monitor-traffic <interface> just shows realtime data, whereas Winbox is able to show the total rx/tx bytes (since last reboot, or so). How to get this info on CLI? EDIT: I found the command: /interface print stats
by beamer
Tue Sep 25, 2012 4:26 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Help with SXT setup and two separate networks
Replies: 6
Views: 1849

Re: Help with SXT setup and two separate networks

Hi, I found a missing configuration that caused some of the problems: SXT1 had no default gateway configured. I added this: /ip route add gateway=192.168.1.6 Now SXT1 is reachable from internet by a forwarded SSH port. And the NTP client works (couldn't reach the internet time servers before). SXT1:...
by beamer
Sun Sep 23, 2012 5:05 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Help with SXT setup and two separate networks
Replies: 6
Views: 1849

Re: Help with SXT setup and two separate networks

Thanks for your answer Robinson! The setup is now a bit different since we got a separate cable modem instead of sharing the existing Fritz!Box. This is how it looks now: capture_23092012_033355.png I had to remove the bridge in SXT2. On SXT2 the DHCP client is enabled on eth1 and gets a public IP f...
by beamer
Sat Sep 15, 2012 10:49 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Help with SXT setup and two separate networks
Replies: 6
Views: 1849

Re: Help with SXT setup and two separate networks

Basically, I have the same situation as here:
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=7&t=60782

Unfortunately the last answer was just "I solved the problem" instead of writing two lines HOW. :(
by beamer
Sat Sep 15, 2012 4:28 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Help with SXT setup and two separate networks
Replies: 6
Views: 1849

Help with SXT setup and two separate networks

Hi I read a lot of threads in this forum and was hoping one would cover my setup... but the topics I found always involved different MikroTik hardware (not SXTs), so I have difficulties to adapt the solutions to my situation. I configured two SXTs as a transparent bridge successfully with the help o...
by beamer
Mon Aug 20, 2012 2:33 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: MikroTik/RouterBOARD SXT 5D 16dB antenna weather concern?
Replies: 43
Views: 16046

Re: MikroTik/RouterBOARD SXT 5D 16dB antenna weather concern

When we install SXTs near the coast we have to spray them with a similar stuff otherwise they start to rust up.
Did you find a suitable spray that doesn't affect the RF properties?
(I once had a bad experience with epoxy resin that totally disabled a radio controlled power socket 8) )
by beamer
Mon Aug 20, 2012 2:29 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB SXT losing configuration on each reboot
Replies: 21
Views: 11218

Re: RB SXT losing configuration on each reboot

Are there any updates regarding a good material to cover the SXT PCB board against harsh (salty!) environments? Liquid Lanolin - I can't find a concrete product sold in Germany (except as breast nipple cream :lol: ) RTV3140 - is sold and seems appropriate, but VERY expensive (90 ml for 40-50 Euro :s...