Community discussions

Search found 284 matches

by noib
Fri Feb 08, 2019 6:36 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: 6.41rc +ZTE ME3630 + GPS
Replies: 5
Views: 1234

Re: 6.41rc +ZTE ME3630 + GPS

I don't know, i don't have the -E version

My modem info is
[] > /interface lte info 0
         pin-status: no password required
      functionality: full
       manufacturer: ZTEWelink
              model: ME3630
           revision: ME3630E1CV1.0B06
by noib
Thu Dec 13, 2018 6:51 pm
Forum: General
Topic: HEX S and hardware IPSEC
Replies: 5
Views: 510

Re: HEX S and hardware IPSEC

Ok i got your point. Thing is, yes i'm using TCP and L2TP, because this is real life traffic for this future link. I just can't say to my customer "oh! You're not having 400Mpbs? It's your fault, you don't use UDP !". This is precisely why i test before sending to the customers. This post was only t...
by noib
Thu Dec 13, 2018 2:39 pm
Forum: General
Topic: HEX S and hardware IPSEC
Replies: 5
Views: 510

Re: HEX S and hardware IPSEC

Oh, so i'm a victim of the marketing ?
one more.. :)
by noib
Thu Dec 13, 2018 1:42 pm
Forum: General
Topic: HEX S and hardware IPSEC
Replies: 5
Views: 510

HEX S and hardware IPSEC

Hello I am testing IPSEC hardware encryption between two HEX S (RB760iGS, ROS 6.43.7) Test environment is : PC1 <-> Router R1 <--IPSEC--> Router R2 <-> PC2. PC1 and PC2 run iperf3. Bandwidth test with simple IP routing between R1 and R2: 870Mbps Bandwidth test with L2TP/no encryption between R1 and ...
by noib
Fri Sep 21, 2018 7:23 pm
Forum: General
Topic: restore back to identical devices never works :(
Replies: 28
Views: 1370

Re: restore back to identical devices never works :(

I'm not sure writing to support will work; backup is not intended to be used between identical devices, it works only with the SAME device.
From RB2011 A to RB2011B -> won't work.
Don't use backup to duplicate configs over devices, use export/import instead.
by noib
Thu Oct 12, 2017 1:44 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: 6.41rc +ZTE ME3630 + GPS
Replies: 5
Views: 1234

Re: 6.41rc +ZTE ME3630 + GPS

So for the records:
/system serial-terminal usb1
AT+ZGINIT // init
AT+ZGFIXRATE=10000,1  // "endless" fixes , 1 per second
AT+ZGNMEA=1 // Set NMEA GGA output
AT+ZGRUN=2 // Run the fixes
by noib
Thu Oct 12, 2017 1:25 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: 6.41rc +ZTE ME3630 + GPS
Replies: 5
Views: 1234

Re: 6.41rc +ZTE ME3630 + GPS

Indeed, idn't see the NMEA commands at the end of the AT reference guide, thanks.
With GGA display it works.
Thanks for reply
by noib
Tue Oct 10, 2017 5:24 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: 6.41rc +ZTE ME3630 + GPS
Replies: 5
Views: 1234

6.41rc +ZTE ME3630 + GPS

Hello Internet with ZTE LTE module ME3630 is working fine on a RB912 with 6.41cr38. Now i'm trying to make the GPS work. After plugging the passive GPS antenna and setiing the following Init commands AT+ZGINIT // init GPS AT+ZGPSR=1 // enable positioning AT+ZFIXRATE=5,5 // set 5-measures row at 5 se...
by noib
Tue Oct 10, 2017 12:59 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: 6.41rc38 + ZTE ME3630
Replies: 2
Views: 548

Re: 6.41rc38 + ZTE ME3630

Ah yes, indeed. It works now, thanks
by noib
Tue Oct 10, 2017 11:19 am
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: 6.41rc38 + ZTE ME3630
Replies: 2
Views: 548

6.41rc38 + ZTE ME3630

Hello
I have put the ZTE ME3630 LTE modem in an RB912 with latest release (6.41rc38), it shows up as LTE device, seems to connect fine to the network but i can't assign a dhcp client to it.. LTE interface does not show up in dhcp-client interface list...
maybe someone has an idea?
Thanks
by noib
Thu Jul 06, 2017 2:45 pm
Forum: General
Topic: Newly installed RB2011 loses its config
Replies: 6
Views: 650

Re: Newly installed RB2011 loses its config

I had the case with a customer, same symptoms. After some searches it appeared that the customer had made a configuration template, and then duplicated the config using "backup" and "restore" ! Which is not good for different devices, I told him to use export/import with .rsc files instead and his p...
by noib
Mon Jun 26, 2017 12:06 pm
Forum: General
Topic: Assign VLAN to host by MAC, new-vlan-id feature
Replies: 0
Views: 500

Assign VLAN to host by MAC, new-vlan-id feature

Hello, I want to assign specific VLAN to hosts based on their MAC address. So i configured a compatible hardware (RB1200) , added a VLAN 500 on ether1, put an IP and DHCP server on that VLAN and added a switch rule to redirect MAC to this VLAN. When i activate DHDP client on the host, I don't get an...
by noib
Fri Apr 21, 2017 10:55 pm
Forum: General
Topic: Can't Ping Mikrotik's on Same Subnet
Replies: 3
Views: 1153

Re: Can't Ping Mikrotik's on Same Subnet

Posting the result if the "ip export" command for both routers might help.
by noib
Mon Apr 10, 2017 12:04 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: My big problem with RB912
Replies: 4
Views: 448

Re: My big problem with RB912

The 30Mbps are probably capped by RB912 CPU. Bandwith test is CPU-intensive and not adapted to this device.
You should test bandwidth from client to client, not from the RB912 itself. For example, two computers running iperf with traffic passing thru the 912.
by noib
Tue Feb 28, 2017 12:13 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: WLAN-Bridge Connection unstable und slow
Replies: 4
Views: 1195

Re: WLAN-Bridge Connection unstable und slow

The connection fluctuates very much This is normal, the displayed rate in wireless/registration depends on the demand. Initiate a big file transfer between the two sides and monitor your WLAN interfaces. Rate should increase to its maximum. Is the throughput stable ? Have you done a wireless/spectr...
by noib
Wed Dec 28, 2016 2:34 pm
Forum: General
Topic: Create routes between 2 interfaces
Replies: 1
Views: 455

Re: Create routes between 2 interfaces

In your case, routes must be parametred on the devices, not the router. on 192.168.0.250 device, add a route to 192.168.1.0/24 via 192.168.0.1. And on the 192.168.1.x device you want to reach, add a route to 192.168.0.0/24 via 192.168.0.1. You have no special configuration to add on the router, as i...
by noib
Tue Dec 20, 2016 11:24 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 90 KM Wireless Link 2700 Foot Elevation Difference
Replies: 7
Views: 1196

Re: 90 KM Wireless Link 2700 Foot Elevation Difference

With -96dBm RX sensitivity you can only achieve 6MBit basic rate MAX which is not adequate for the OP needs.
True, true... though the OP asked "if this is even possible"... possible, it is; tremendous, it is not :)
by noib
Mon Dec 19, 2016 6:44 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 90 KM Wireless Link 2700 Foot Elevation Difference
Replies: 7
Views: 1196

Re: 90 KM Wireless Link 2700 Foot Elevation Difference

According to mikrotik wireless link calculator,
http://www.mikrotik.com/test_link.php

it should be okay with two dynadishes (1000mW power, -96 RX sensivity, 25dBi gain)
https://routerboard.com/RBDynaDishG-5HacD

If your country allows such emission power (30dBm emission + 25dBi gain = 55 !)..
by noib
Wed Dec 07, 2016 3:18 pm
Forum: General
Topic: Multiple WPA keys per SSID
Replies: 6
Views: 973

Re: Multiple WPA keys per SSID

Radius is not mandatory.
You can define multiple passphrases, one for each client MAC address. Use Wireless/Access List menu and add one entry for each client.
by noib
Fri Nov 25, 2016 10:33 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: why mik don't have 4G integrated router
Replies: 9
Views: 1438

Re: why mik don't have 4G integrated router

You can put a 3G/4G mini-PCI Express modem in RB912, RB922, this will be a more reliable integration than USB key.
by noib
Tue Nov 08, 2016 11:44 am
Forum: Scripting
Topic: Script only once
Replies: 1
Views: 430

Re: Script only once

Use a global variable (like "lastRate").
In your script, send the mail only if $rate is different than $lastRate
And of course don't forget to update $lastRate when the rate changes
by noib
Fri Oct 28, 2016 11:13 am
Forum: General
Topic: Demo license expired
Replies: 12
Views: 1978

Re: Demo license expired

If it's a 6.37 bug, maybe you can re-install older version like 6.34.
If it works, buy the licence, and then upgrade do 6.37.
by noib
Fri Oct 28, 2016 11:10 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Programming router
Replies: 1
Views: 528

Re: Programming router

You can't.

RB260 has SwitchOS, not RouterOS. SwitchOS can be accessed by Web interface only (and not Winbox).
by noib
Fri Oct 28, 2016 11:07 am
Forum: Beginner Basics
Topic: wlan 5ghz not visible
Replies: 4
Views: 2368

Re: wlan 5ghz not visible

Is your laptop AC-capable ? Did you try to set up the access point radio to 5Ghz-only-n instead of -only-ac?
by noib
Wed Oct 26, 2016 6:04 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Capture all dns requests and pass them to my dns
Replies: 4
Views: 666

Re: Capture all dns requests and pass them to my dns

Did you try simple dst-nat ? For example, assuming your clients come from 192.168.0.0/24
/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat disabled=yes dst-port=53 protocol=udp src-address=192.168.0.0/24 to-addresses=10.55.22.11
will redirect DNS queries to 10.55.22.11
by noib
Fri Oct 21, 2016 7:11 pm
Forum: General
Topic: Bug (sort of) in LTE INFO command
Replies: 0
Views: 312

Bug (sort of) in LTE INFO command

I am having a problem with the /interface lte info command (routeros v6.37). When I type this command, the first screen is not complete (operator, rssi missing) and a second after, the screen is refreshed with all the infos. looks like there is some async command to the LTE card, and RouterOS decide...
by noib
Tue Oct 11, 2016 10:26 am
Forum: Wireless Networking
Topic: large pings wifi 2.4 GHz
Replies: 18
Views: 1983

Re: large pings wifi 2.4 GHz

Have you done a spectral history to "see" your radio environment ? Cut off all wlans in RB433 Open a terminal window, maximize it and execute /interface wireless spectral-history wlan2 for a minute or two and post the screenshot here, along with the result of /interface wireless export command Are ...
by noib
Thu Oct 06, 2016 2:47 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: large pings wifi 2.4 GHz
Replies: 18
Views: 1983

Re: large pings wifi 2.4 GHz

Have you done a spectral history to "see" your radio environment ?
Cut off all wlans in RB433
Open a terminal window, maximize it and execute /interface wireless spectral-history wlan2 for a minute or two
and post the screenshot here, along with the result of /interface wireless export command
by noib
Wed Oct 05, 2016 10:32 am
Forum: Wireless Networking
Topic: large pings wifi 2.4 GHz
Replies: 18
Views: 1983

Re: large pings wifi 2.4 GHz

Does it still happen when you shut down wlan1 (5Ghz) radio in the RB433 ?
by noib
Mon Oct 03, 2016 2:51 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: large pings wifi 2.4 GHz
Replies: 18
Views: 1983

Re: large pings wifi 2.4 GHz

I had similar problems (but worse, with loss) and i found out that i had to disable power saving option on the computer's wifi card driver.
by noib
Thu Sep 29, 2016 3:06 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.37 [current] is released!
Replies: 197
Views: 32160

Re: v6.37 [current] is released!

With 6.37 I am unable to set up a wlan interface without SSID; i get error "failure: ssid must be specified for AP mode". Indeed i have no SSID on the real wlan interface, i got 4 virtual APs. Is it normal behaviour? I think it is normal that in this case you use 1 physical and 3 virtual APs for th...
by noib
Thu Sep 29, 2016 11:43 am
Forum: General
Topic: RB951G / 6.36.3 / Huawei E3531
Replies: 3
Views: 1046

Re: RB951G / 6.36.3 / Huawei E3531

Hello Randall0L

Well i'm having some trouble with 6.37 currently due to the changes they made in wireless packages, so I didn't try yet. Thanks for the info anyway, i'll have a look when 6.37 will become more stable.
by noib
Thu Sep 29, 2016 11:29 am
Forum: Announcements
Topic: v6.37 [current] is released!
Replies: 197
Views: 32160

Re: v6.37 [current] is released!

With 6.37 I am unable to set up a wlan interface without SSID; i get error "failure: ssid must be specified for AP mode". Indeed i have no SSID on the real wlan interface, i got 4 virtual APs. Is it normal behaviour?
by noib
Sat Sep 10, 2016 12:30 am
Forum: General
Topic: RB951G / 6.36.3 / Huawei E3531
Replies: 3
Views: 1046

RB951G / 6.36.3 / Huawei E3531

Hello According to 6.36 changelog, Huawei E3531 3G USB dongle is now supported. So i get one and plug it into a RB951G-2hnd and.. nothing happens, no lte showing, nothing particular in logs. ROS 6.36.3, with lte subpackage installed (or not, same result). Is there any trick ? [foor@bar] > /system re...
by noib
Fri Sep 02, 2016 4:05 pm
Forum: General
Topic: DHCP Client stuck searching
Replies: 3
Views: 1341

Re: DHCP Client stuck searching

It should work, something is wrong with your config. Please export it and copypaste it here.
by noib
Thu Aug 25, 2016 6:54 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: eduroam: VLAN assignment based on RADIUS 802.1x reply
Replies: 40
Views: 14787

Re: eduroam: VLAN assignment based on RADIUS 802.1x reply

Old topic, old question, but today it works as expected (WPA-EAP, VLAN ID in Radius attribute reply). Check
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=7&t=109431
by noib
Thu Aug 25, 2016 6:52 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: capsman + freeradius + user based vlan
Replies: 4
Views: 2021

Re: capsman + freeradius + user based vlan

I didn't test with Freeradius but it should work, i just finally made it after a day of tries :p.. But i'm not in your exact configuration - not using CAPSMAN, just a single AP with Radius client (RouterOS 6.35.4), and my VLANs are sent to the network, i don't have local VLANs interfaces and local D...
by noib
Fri Aug 12, 2016 11:10 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB2011 series epidemic
Replies: 7
Views: 1797

Re: RB2011 series epidemic

2. The ports 6-10 are totally silent
I've had two of these in the last year (on a volume of a dozen approximately). Each time I contacted support and it ended up with a RMA. It's not a new problem, the first one i got with this problem was about 18 months ago.
by noib
Wed Aug 10, 2016 7:26 pm
Forum: General
Topic: Web server on mikrotik
Replies: 40
Views: 38139

Re: Web server on mikrotik

It's quite easy to do this nowadays (maybe it wasn't in routeros < 6) install Hotspot package add IP on the interface you want to serve files (i.e. 10.211.0.5/24) create a hotspot profile with an HTML directory (i.e. "FILES") create a hotspot with the previous profile on the desired interface. Route...
by noib
Fri Jul 08, 2016 5:50 pm
Forum: General
Topic: Static Route problem
Replies: 9
Views: 1750

Re: Static Route problem

You have multiple WANs on  192.168.1.1. If you are using firewall marking (like PCC), have you checked to NOT mark packets going to 192.168.21.x ? If they are marked by load balancer, they will be routed via one of your WANs, and that is exactly what you are describing.
by noib
Thu Jul 07, 2016 12:41 pm
Forum: General
Topic: ARP table filling by 00:00:00:00:00:00
Replies: 6
Views: 1545

Re: ARP table filling by 00:00:00:00:00:00

I see that you are using   VLAN_666  ,  no need to look further !  y ou are using the beast VLAN number and have probably summoned an angry deamon (a real one, not a background process) which started messing with your ARP table.  or you did a IP scan or tried to ping those IPs and got no reply.
by noib
Fri Jul 01, 2016 6:35 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Which Routerboard to choose?
Replies: 3
Views: 672

Re: Which Routerboard to choose?

What will you do with those two networks ? Switching, routing, hotspot, ... ? What speed do you need ? 10, 100, 1000Mbps ?
by noib
Sun Jun 26, 2016 3:18 pm
Forum: General
Topic: External hotspot page
Replies: 2
Views: 398

Re: External hotspot page

Not sure about your schema, are your hotspot clients coming from 172.16.100.0/24 network? Is RB411 the hotspot?
What error do you get ?
Did you put 10.0.0.200 to the hotspot walled garden?
Please export your RB411 configuration and copy-paste the redirect page (login.html)
by noib
Thu Jun 23, 2016 2:13 pm
Forum: General
Topic: 802.3ad Bond without using a bridge
Replies: 11
Views: 1887

Re: 802.3ad Bond without using a bridge

The problem is the choice of CRS machines. They are powered by a weak processor (mipsbe), so if they are used with anything using CPU you will never reach wire speed. You will have better results with a PPC (RB850, RB1100) or the CCR series.
by noib
Thu Jun 16, 2016 10:20 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Permanent roaming between 3 APs
Replies: 8
Views: 1310

Re: Permanent roaming between 3 APs

Gotsprings: Doesn't 5G have lower range than 2.4G ? So if i have -85 in 2.4 i'll get like -90 in 5G 

R1CH: they are bridged.. but the roaming time is not seamless, the customer lives it like permanent disconnects-reconnects
by noib
Fri Jun 10, 2016 2:05 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Permanent roaming between 3 APs
Replies: 8
Views: 1310

Re: Permanent roaming between 3 APs

Thanks, i tried this but it's worse, as the client devices disconnects by itself, tries to reconnect to another AP and gets refused. So the "roaming" time is much much bigger, like 1 minute before the client finally decides to come back to the "right" AP
by noib
Fri Jun 10, 2016 12:52 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Permanent roaming between 3 APs
Replies: 8
Views: 1310

Permanent roaming between 3 APs

Hello I have a building with 7 floors, 1 AP per floor, even floors have AP at the left, odd floors have AP at the right. Don't ask me why, it was cabled like this when we came :) topology.png I have attached a PNG with the topology, as you can see there is a client, in a particular place, which "see...
by noib
Thu Apr 07, 2016 2:47 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Low Bandwith with SXT ac
Replies: 8
Views: 948

Re: Low Bandwith with SXT ac

Did you try with 40Mhz width instead of 80 ?
Did you try to change frequency ?
When doing your tests, did you check if SXT's CPU was not reaching 100%?
Did you run a /wireless spectral-scan wlan1 (not sure if SXT-ac radio supports this command).
by noib
Thu Apr 07, 2016 2:42 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: vlan on wifi mikrotik
Replies: 4
Views: 2311

Re: vlan on wifi mikrotik

Is your WLAN interface set as "station-bridge" or "ap-bridge" ? If you don't do this, it won't work if attached to a bridge.
by noib
Thu Apr 07, 2016 11:25 am
Forum: General
Topic: Web Proxy - problem with some web-sites
Replies: 13
Views: 1872

Re: Web Proxy - problem with some web-sites

Can you provide 2 or 3 websites addresses that are not working correctly with proxy ?