Community discussions

Search found 47 matches

by ckleea
Thu Jul 11, 2019 6:51 am
Forum: Announcements
Topic: v6.45.1 [stable] is released!
Replies: 416
Views: 69780

Re: v6.45.1 [stable] is released!

Upgraded RB4011 from 6.44.3 to 6.45.1 - no issues Well, actually there is one - the bridge MAC address has changed so the network discovery on Windows must be done again. In my case the bridge MAC addr is the same as for eth7 interface. Interesting what it depends on... Best Bam Here same issue on ...
by ckleea
Tue Jun 04, 2019 5:19 am
Forum: Beginner Basics
Topic: DHCP server offering lease without success
Replies: 24
Views: 27544

Re: DHCP server offering lease without success

I found the issue that may be due to compatibility between the latest ROS DHCP driver and ethernet hardware/driver. In my setup of x86 hardware, I used to use routerOS KVM to create a virtural network interface for my linux client. The default network interface is based on redhat virtio. Under the l...
by ckleea
Mon Jun 03, 2019 7:18 am
Forum: Beginner Basics
Topic: DHCP server offering lease without success
Replies: 24
Views: 27544

Re: DHCP server offering lease without success

For me solution was easy and I've made this complicate because I've followed all instructions in thread, reset RMPro remote control (now need to spend at least 2 hour to configure all devices again), changed all DHCP settings, etc etc etc ... Well, final solution for me was : get back from 6.44.3 t...
by ckleea
Tue May 14, 2019 1:10 am
Forum: Announcements
Topic: v6.45beta [testing] is released!
Replies: 305
Views: 71186

Re: v6.45beta [testing] is released!

With 6.45beta42 two Linux installs had trouble getting DHCP over Ethernet. Sorry can't provide supout - already downgraded to 6.43.* stable, will stay on that. The only "custom" DHCP setting I have is - lease time is 7 days. No trouble with WiFi clients. Router: AC^2. Similar issues encountered in ...
by ckleea
Sat Aug 25, 2018 2:12 am
Forum: Virtualization
Topic: [Solved] VM images not save upon reboot
Replies: 0
Views: 668

[Solved] VM images not save upon reboot

I encountered a strange issue recently After my debian 8 linux image was upgraded, the image remained as the old upon reboot. Not sure if one encounters similar problem in x86 KVM? Updated: my mistake in overlooking the checkbox of snapshot being enabled. Now it is resolved but facing other problems...
by ckleea
Wed Aug 15, 2018 1:16 am
Forum: General
Topic: New IP cloud is coming.
Replies: 84
Views: 26995

Re: New IP cloud is coming.

Will it be available for x86 router soon?
I am also looking forward to have support in x86
by ckleea
Sat Aug 11, 2018 2:43 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 5 GHz SSID not shown after CAPsMan is enabled
Replies: 6
Views: 1122

Re: 5 GHz SSID not shown after CAPsMan is enabled

And each of 4 radios in fact gets the provision intended for it and is up and running as capsman interface? That's just the SSiD not showing on the devices, right? Are channels and all other wireless settings configured the same way in capsman as when running as stand-alone AP's? Please make "/caps...
by ckleea
Fri Aug 10, 2018 5:14 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 5 GHz SSID not shown after CAPsMan is enabled
Replies: 6
Views: 1122

Re: 5 GHz SSID not shown after CAPsMan is enabled

Seems it works now.

Thanks for the help
by ckleea
Thu Aug 09, 2018 12:26 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 5 GHz SSID not shown after CAPsMan is enabled
Replies: 6
Views: 1122

Re: 5 GHz SSID not shown after CAPsMan is enabled

Yes, I have provisioning rule for 4 radios
by ckleea
Thu Aug 09, 2018 9:42 am
Forum: Wireless Networking
Topic: 5 GHz SSID not shown after CAPsMan is enabled
Replies: 6
Views: 1122

5 GHz SSID not shown after CAPsMan is enabled

I have something strange that need help and advice. I have a X86 routerOS as main router and have two hAP ac to use as access point. CAPsMan is set up to control the two APs for dual band coverage. While the 2.4 GHz is working fine, I have problem in 5GHz as the SSID associated with it never showed ...
by ckleea
Tue Aug 07, 2018 12:45 pm
Forum: General
Topic: USB 3.0 Port on x86 motherboard
Replies: 4
Views: 1026

Re: USB 3.0 Port on x86 motherboard

But will there be plan for adding USB 3.0 support?
by ckleea
Sun Jul 15, 2018 6:10 am
Forum: Announcements
Topic: v6.42.6 [current]
Replies: 102
Views: 29684

Re: v6.42.6 [current]

I have issues after upgrade thet winbox disconnects after around two minutes. I need to re connect again
by ckleea
Mon Jul 09, 2018 9:23 am
Forum: General
Topic: Loading system 01
Replies: 2
Views: 573

Re: Loading system 01

The issue in modern hardware is USB support and upgrading an older version of routerOS to newer one.

I believe CHR will be easier to maintain.
by ckleea
Sun Jul 08, 2018 12:34 pm
Forum: General
Topic: New IP cloud is coming.
Replies: 84
Views: 26995

Re: New IP cloud is coming.

Will it be available for x86 router soon?
by ckleea
Sat Jul 07, 2018 10:21 am
Forum: General
Topic: Unable to upgrade x86 from 6.34.5 to newer firmware
Replies: 4
Views: 574

Re: Unable to upgrade x86 from 6.34.5 to newer firmware

Netinstall process should keep the license installed on your device. However, if you have doubts, then I recommend that you contact support@mikrotik.com before installation. The you might get a free replacement license if it will be lost after installation process (if you contact us first, not afte...
by ckleea
Sat Jul 07, 2018 10:16 am
Forum: General
Topic: USB 3.0 Port on x86 motherboard
Replies: 4
Views: 1026

Re: USB 3.0 Port on x86 motherboard

Understand the current limitation. Fortunately the x86 motherboard has a serial port for me to set up initially
by ckleea
Fri Jul 06, 2018 5:46 pm
Forum: General
Topic: Unable to upgrade x86 from 6.34.5 to newer firmware
Replies: 4
Views: 574

Re: Unable to upgrade x86 from 6.34.5 to newer firmware

To which version are you upgrading?
6.42.5 or 6.40 for the use of Ikev2
by ckleea
Thu Jul 05, 2018 9:11 am
Forum: General
Topic: Unable to upgrade x86 from 6.34.5 to newer firmware
Replies: 4
Views: 574

Unable to upgrade x86 from 6.34.5 to newer firmware

I wish to upgrade my x86 to a newer firmware so that I can make use of the ikev2. However, every time I upgraded, upon reboot, I got error like this Loading system with initrd ERROR: Could not find disk! Please attach it somewhere else. How can I fix it? Should I use ISO to upgrade the system but I ...
by ckleea
Mon Jul 02, 2018 1:36 am
Forum: General
Topic: USB 3.0 Port on x86 motherboard
Replies: 4
Views: 1026

Re: USB 3.0 Port on x86 motherboard

x86 has very limited USB3.0 support, it will probably work only in 2.0 mode.

Will more support for USB 3.0 add? I found a mulii LAN port fanless x86 MB to replace the existing one with a noisy fan. However, it has USB 3.0 ports.
by ckleea
Thu Jun 28, 2018 11:33 am
Forum: General
Topic: USB 3.0 Port on x86 motherboard
Replies: 4
Views: 1026

USB 3.0 Port on x86 motherboard

Hi, I am looking for help to install routerOS x86 on a new generation motherboard with USB 3.0 ports only. I try to adjust the BIOS but it has legacy mode. Wonder if USB 3.0 from intel is supported.

Thanks
by ckleea
Sat Feb 17, 2018 2:28 am
Forum: Announcements
Topic: v6.42rc [release candidate] is released!
Replies: 538
Views: 97262

Re: v6.42rc [release candidate] is released!

Is it ok to upgrade from 6.42rc3 to 6.42rc28?

I tried to upgrade from v21 to v24 and it caused by x86 routerOS fail to have connection. I have used sometimes to restore the older working version. The one I got at home was rc3.
by ckleea
Sat Feb 04, 2017 4:16 pm
Forum: General
Topic: Feature requests
Replies: 1160
Views: 207830

Re: Feature requests

Is it possible to add /ip cloud ddns to x86 ROS? This has been asked here many times before. Mikrotik usually answers that /ip cloud depends on RouterBOARD serial number, so it can not be just added to x86 as it is. And there are no plans to work on any alternative solution. I also have a mikrotik ...
by ckleea
Sat Feb 04, 2017 9:16 am
Forum: General
Topic: Feature requests
Replies: 1160
Views: 207830

Re: Feature requests

Is it possible to add /ip cloud ddns to x86 ROS? It is already available in routerboard hardware and I think it should be extended to x86.

Thanks
by ckleea
Fri Dec 23, 2016 1:18 am
Forum: General
Topic: Feature Req: IKEv2 server and client
Replies: 291
Views: 80633

Re: Feature Req: IKEv2 server and client

Hello everyone, I have successfully set up IKEv2 and i am able to connect from my iPhone and macbook, but connection drops every exactly 8 minutes. I have try various lifetime in proposals and played with settings without success. Here is my config # dec/22/2016 18:50:18 by RouterOS 6.38rc52 # soft...
by ckleea
Sat Dec 17, 2016 3:11 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Need suggestion for x86 RouterOS Hardware
Replies: 2
Views: 574

Re: Need suggestion for x86 RouterOS Hardware

Someone please suggest in concern of RouterOS 6.xx ,1Gbps Bandwidth x86 hardware.... 1. Motherboard 2. Processor 3. RAM etc. Thanks & Regards Shuvodip Roy Depends on the ethernet ports you need and whether you need wifi as well. There are many good choices in China. I am using one with 6 giga ports...
by ckleea
Wed Dec 14, 2016 3:26 pm
Forum: General
Topic: Feature Req: IKEv2 server and client
Replies: 291
Views: 80633

Re: Feature Req: IKEv2 server and client

You're right, it's system-dns=yes

I use XML mobileconfig file, read here:
https://wiki.strongswan.org/projects/st ... Ev2Profile
Can I have a copy of your ios mobileconfig?
by ckleea
Tue Dec 13, 2016 1:17 am
Forum: General
Topic: Feature Req: IKEv2 server and client
Replies: 291
Views: 80633

Re: Feature Req: IKEv2 server and client

I got it working with Pre-Shared key with my iPhone using this config: /ip pool add name=rw-pool ranges=192.168.77.2-192.168.77.254 /ip ipsec policy set 0 level=unique dst-address=192.168.77.0/24 /ip ipsec mode-conf add name=cfg1 send-dns=yes address-pool=rw-pool address-prefix=32 /ip ipsec peer ad...
by ckleea
Sun Dec 11, 2016 7:05 am
Forum: General
Topic: Failed to boot after 6.37 update
Replies: 2
Views: 695

Re: Failed to boot after 6.37 update

I fixed the issue with ISO image to reinstall. Netinstall does not work at all. ISO image installation has an option to keep old configuration. Only issue is that it formats my 128GB SSD. Fortunately, it is x86. I took out the SSD and mounted it under a linux image. I managed to copy all the files i...
by ckleea
Sun Dec 11, 2016 7:01 am
Forum: General
Topic: Feature Req: IKEv2 server and client
Replies: 291
Views: 80633

Re: Feature Req: IKEv2 server and client

Am also looking forwards to have sample configuration for IOS clients and site to site with Strongswan
by ckleea
Tue Sep 27, 2016 9:21 am
Forum: General
Topic: Failed to boot after 6.37 update
Replies: 2
Views: 695

Failed to boot after 6.37 update

I have a routerOS for my x86 router. Recently I got problem in the update to 6.37. Upon restating after downloading, the router loses its connection i..e failed to boot up. Screen output showing directory / file missing. When I took out the msata and put it into a USB external drive, it boots but wi...
by ckleea
Thu Dec 03, 2015 11:16 am
Forum: Beginner Basics
Topic: IPSec VPN success example with Strongswan
Replies: 0
Views: 872

IPSec VPN success example with Strongswan

I would like to ask if there is example on how to connect to a linux server who runs strongswan 5.x as IPSec VPN server.
by ckleea
Tue Nov 24, 2015 1:15 am
Forum: General
Topic: Resolve WAN IP and Update Dyndns host
Replies: 0
Views: 400

Resolve WAN IP and Update Dyndns host

I am looking for a script to help to update my dyndns hosts

I have two wan IPs which is provided by my ISP provider by DHCP. Normally they change very infrequently. However, I would like to know if I could use script to change the IP provided to the two wan ports and then update my dyndns hosts.
by ckleea
Sun Nov 22, 2015 12:34 am
Forum: General
Topic: 6.33.1 version is released!
Replies: 48
Views: 12666

Re: 6.33.1 version is released!

I found the same issue of KVM in x86 not functioning. It just showed starting but not running.
I have to restore back to 6.32.3
by ckleea
Tue Nov 10, 2015 11:27 am
Forum: Announcements
Topic: 6.33 version released!
Replies: 140
Views: 34201

Re: 6.33 version released!

bjornr and ckleea would be nice if you sent support output files to the support. Create the file after your attempt to start your image file. Also, while at it, check if you have kernel and initrd files supplied for the configuration. I use Debian Wheezy and Jessie to install the KVM. After success...
by ckleea
Mon Nov 09, 2015 7:19 am
Forum: General
Topic: USB not working in x86
Replies: 0
Views: 680

USB not working in x86

I try to see if my small form factor x86 can be used as routerOS router. However, neither the USB ports 2.0 nor 3.0 is working upon booting up the system. I wonder if there is any need for the BIOS configuration. When I use USB keyboard, I can press the DEL key to the BIOS setup but it is not workin...
by ckleea
Mon Nov 09, 2015 12:28 am
Forum: Announcements
Topic: 6.33 version released!
Replies: 140
Views: 34201

Re: 6.33 version released!

My KVM image does not start. When click enable and start, it just briefly indicates start and then stopped.
I confirm this KVM behavior with i386 Debian image on x86
The same still appears in the 6.34 release candidate. After downgrade back to 6.32.3, it is back to normal
by ckleea
Sat Nov 07, 2015 2:37 am
Forum: Announcements
Topic: 6.33 version released!
Replies: 140
Views: 34201

Re: 6.33 version released!

My KVM image does not start. When click enable and start, it just briefly indicates start and then stopped.
An update: openwrt x86 images work as before but debian i386 images does not. Logging shows kvm error. VNC does not allow me to connect.
by ckleea
Sat Nov 07, 2015 1:08 am
Forum: Announcements
Topic: 6.33 version released!
Replies: 140
Views: 34201

Re: 6.33 version released!

My KVM image does not start. When click enable and start, it just briefly indicates start and then stopped.
by ckleea
Wed Nov 04, 2015 12:53 am
Forum: General
Topic: Memory support for routerOS x86
Replies: 0
Views: 560

Memory support for routerOS x86

Will there be changed in memory limitation for routerOS x86? I know it is currently limited by 2GB. With better and 64 bits CPU available, and inexpensive and larger capacity memory available, I am looking forward to having 4GB or even more support in future.
by ckleea
Wed Nov 04, 2015 12:39 am
Forum: General
Topic: Feature request: OpenVPN compression LZO and UDP
Replies: 200
Views: 93447

Re: Feature request: OpenVPN compression LZO and UDP

Supported
by ckleea
Mon Nov 02, 2015 8:16 am
Forum: Virtualization
Topic: KVM in Routeros X86
Replies: 1
Views: 2536

Re: KVM in Routeros X86

Use Winbox to work with the kvm guest images and create 2 interfaces for access

This allows you to install system just like to work with other linux KVM.

Have a look of this thread
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=15&t=101726
by ckleea
Mon Nov 02, 2015 6:14 am
Forum: Virtualization
Topic: Debian Wheezy i386 on RouterOS X86 (solved)
Replies: 4
Views: 2293

Re: Debian Wheezy i386 on RouterOS X86

I am now able to connect and install Debian Wheezy. What I need is to create 2 interfaces for the intended KVM image - one is static which is for VNC access and the second one is dynamic which is just like the virtual ethernet for the KVM guest. Once I did so, VNC can see the console message and I c...
by ckleea
Sat Oct 31, 2015 2:32 am
Forum: Virtualization
Topic: Debian Wheezy i386 on RouterOS X86 (solved)
Replies: 4
Views: 2293

Re: Debian Wheezy i386 on RouterOS X86

I am able to have openwrt as a KVM image under router OS but I want to use debian which I am much familiar. I can have a bigger size image i.e. around 2GB.

This is why I ask if there is guide to install debian i386 as a KVM image under routerOS x86.
by ckleea
Thu Oct 29, 2015 11:43 pm
Forum: Virtualization
Topic: Debian Wheezy i386 on RouterOS X86 (solved)
Replies: 4
Views: 2293

Re: Debian Wheezy i386 on RouterOS X86

I mean, I cannot use the console within Winbox to see the netinst message during installation. At the same time, I cannot access via VNC.

Please advise how to make it work.
by ckleea
Thu Oct 29, 2015 3:17 pm
Forum: Virtualization
Topic: Debian Wheezy i386 on RouterOS X86 (solved)
Replies: 4
Views: 2293

Debian Wheezy i386 on RouterOS X86 (solved)

Is it possible to install debian wheezy i386 into a KVM image under RouterOS x86?

I try to add a netinstall iso into it and it shows running. But I cannot access the kernel for installation.
by ckleea
Wed Sep 23, 2015 1:20 am
Forum: Beginner Basics
Topic: IPSEC policy generation problems between Mikrotik and strongswan
Replies: 2
Views: 4029

Re: IPSEC policy generation problems between Mikrotik and strongswan

Did you find a solution? I am also interested to have IPSec connection between mikrotik roiuter and my VPS with strongswan