Community discussions

Search found 770 matches

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
by NathanA
Thu Sep 20, 2018 1:30 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB1100 dead
Replies: 12
Views: 476

Re: RB1100 dead

Based on this topic it seems the bootloader is damaged. You may find more advice here: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=133750 ` That's an interesting thread; thanks for unearthing it. Regardless, there should always be a backup bootloader even if the main one is damaged. That is what is ...
by NathanA
Wed Sep 19, 2018 2:24 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB1100 dead
Replies: 12
Views: 476

Re: RB1100 dead

I don't think it is a hardware problem. It is a pure software problem. ` You may be right. But you also passed by all advice and requests for further information. The answers to the questions I asked would have taken 5 minutes at most for you to collect and then post here, but you decided instead t...
by NathanA
Wed Sep 19, 2018 6:16 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB1100 dead
Replies: 12
Views: 476

Re: RB1100 dead

Annapurna Labs stage 2: stage2_eth3_ram_loader v1.65.1 main.c:000001E9 ` Is that the only thing you see on serial console? Did you have it plugged in before powering it up, and when you powered it up it only printed those 2 lines on the console and nothing else? You said in your original post that ...
by NathanA
Mon Sep 17, 2018 2:15 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: How to set RB750Gr3 DHCP to not push Gateway address
Replies: 4
Views: 127

Re: How to set RB750Gr3 DHCP to not push Gateway address

It's pretty simple: just don't fill in the spaces for gateway or DNS...
mt-dhcp.png
-- Nathan
by NathanA
Mon Sep 17, 2018 2:08 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: boot problems
Replies: 5
Views: 163

Re: boot problems

Start the router with the reset button.

Once it is running, use "/system routerboard upgrade"

Then try reboot again.

-- Nathan
by NathanA
Fri Sep 14, 2018 12:59 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Help me revive my RB2011UiAS-2HnD-IN [SOLVED]
Replies: 8
Views: 432

Re: Help me revive my RB2011UiAS-2HnD-IN [SOLVED]

More so, both SW-ID & license key were visible in Netinstall too. ` ...earlier... ` [...]Netinstall still has connection to the router, but now the license key field is blank . ` I'm genuinely super happy for you, but also super confused. In your first post, you said that when you ran Netinstall, t...
by NathanA
Fri Sep 14, 2018 2:36 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB450Gx4 "kernel not found or data is corrupted", re-install OS didn't help
Replies: 12
Views: 659

Re: RB450Gx4 "kernel not found or data is corrupted", re-install OS didn't help

To be clear, the only thing that you did was to update the bootloader firmware, right? You didn't have to re-Netinstall after the firmware update? It just instantly "found" the copy of RouterOS that was already on there from previous Netinstall attempts and it started right up? The backup bootloader...
by NathanA
Thu Sep 13, 2018 9:48 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Help me revive my RB2011UiAS-2HnD-IN [SOLVED]
Replies: 8
Views: 432

Re: Help me revive my RB2011UiAS-2HnD-IN [SOLVED]

I have the dime problem. I reset and after brick https://youtu.be/vBAgbNVZngs ` Sorry, but that doesn't look or sound like the same problem to me. Yours is not finishing booting, though the bootloader is definitely working (as evidenced by the fact that it beeps a single time, which means it found ...
by NathanA
Wed Sep 12, 2018 5:58 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive
Replies: 17
Views: 752

Re: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive

Wow, that is crazy! If the NAND wasn't defective, the only theory I can come up with is that there is something else physically wrong with the board. Maybe one of the PCB traces between the CPU/SoC and the flash chip is faulty or broken? If your friend is as good with electronics repair as he sounds...
by NathanA
Wed Sep 12, 2018 5:54 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB450Gx4 "kernel not found or data is corrupted", re-install OS didn't help
Replies: 12
Views: 659

Re: RB450Gx4 "kernel not found or data is corrupted", re-install OS didn't help

Cool beans, though updating the firmware really shouldn't have been "necessary" per-se. If that fixed it, that tells me that either there was a bug in the older bootloader that you somehow managed to trip and which was fixed in the updated loader, or there was actually some change in how some newer ...
by NathanA
Tue Sep 11, 2018 1:59 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Help me revive my RB2011UiAS-2HnD-IN [SOLVED]
Replies: 8
Views: 432

Re: Help me revive my RB2011UiAS-2HnD-IN [SOLVED]

I believe I'm engaging 2 different bootloaders because that's how I interpret the documentation. To engage main bootloader - apply power AND THEN press RESET, wait for bootloader to kick in. To engage the backup one - press RESET BEFORE applying power. Or so I thought. ` Actually, now that I stop t...
by NathanA
Mon Sep 10, 2018 3:51 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Help me revive my RB2011UiAS-2HnD-IN [SOLVED]
Replies: 8
Views: 432

Re: Help me revive my RB2011UiAS-2HnD-IN [SOLVED]

That you seem to know which bootloader is being used would seem to imply that you have a serial cable hooked up to the RJ45 RS232 console port. (If you were engaging Netinstall with the reset button every time instead of via RouterBOOT console menu, then I think you would always be using the backup ...
by NathanA
Mon Sep 10, 2018 3:34 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive
Replies: 17
Views: 752

Re: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive

Did you mean the license will be lost if I replace the NAND chip. ` I am sorry if I did not explain this clearly before. If my understanding of where the license is stored is correct, then in theory, you will NOT lose the license by replacing the NAND chip. NAND chip only stores your copy of Router...
by NathanA
Mon Sep 10, 2018 9:57 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive
Replies: 17
Views: 752

Re: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive

Do you have a micro SD card in the board? 2048MB seems suspiciously like a card may be present. ` NAND specifically refers to on-board NAND. If the microSD slot is populated, RouterBOOT will not mention it. The number that is shown for NAND size by the bootloader should never change from what it sh...
by NathanA
Sat Sep 08, 2018 9:01 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB4011
Replies: 139
Views: 9915

Re: RB4011

And putting 4011 label on it doesn't make it any more x011 series than any other random 10 port router ` Oh come now. You can't be serious. The 3011 and 4011 have more in common with each other than an IBM-era ThinkPad and a modern Lenovo-era ThinkPad...sheesh. :roll: I think the most strange omiss...
by NathanA
Sat Sep 08, 2018 1:41 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB450Gx4 "kernel not found or data is corrupted", re-install OS didn't help
Replies: 12
Views: 659

Re: RB450Gx4 "kernel not found or data is corrupted", re-install OS didn't help

Nathan ... Question for ya .... If you have created a primary and fallback partition, would this suspect RouterBOOT issue affect the booting of both partitions, being a low level operation? Or would just one be impacted and the other will boot normally? ` Good question, since I am mainly basing my ...
by NathanA
Fri Sep 07, 2018 4:00 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive
Replies: 17
Views: 752

Re: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive

I was wondering, if I swap a new NAND chip in place of the defective one, after I do that, can I use Netinstall to install the RouterOS? If not, what should I do after I swap that NAND chip. Is that the booter will gone after I replace the NAND chip? if it's gone, is it possible for me to make it i...
by NathanA
Fri Sep 07, 2018 3:42 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB450Gx4 "kernel not found or data is corrupted", re-install OS didn't help
Replies: 12
Views: 659

Re: RB450Gx4 "kernel not found or data is corrupted", re-install OS didn't help

It's possible that your flash did indeed fail and is physically defective. But it's also possible that this is a RouterBOOT bug...it's not exactly the same, but it is similar enough to what some CRS317 owners reported here to make me suspicious: thread link CRS3xx and RB450Gx4 are both ARM-based, so...
by NathanA
Fri Sep 07, 2018 3:30 pm
Forum: General
Topic: RB450Gx4 WAN throughput decreases
Replies: 7
Views: 318

Re: RB450Gx4 WAN throughput decreases

...and also changed IP > Address > Interface to bridge from ether2. ` Guaranteed this wasn't the issue. Although it can "work" (depending), assigning an IP address to an interface that is a member of a bridge makes no sense. Once an interface is a bridge member, it should not be individually refere...
by NathanA
Fri Sep 07, 2018 11:58 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RBM33G Voltage Monitoring
Replies: 2
Views: 170

Re: RBM33G Voltage Monitoring

I would always be wary of what a retailer claims about a product. Best to go straight to the source. And in this case, neither the product page nor the product brochure mentions anything about voltage monitoring support or any other health monitoring. Interestingly, your M33G behaves ever-so-slightl...
by NathanA
Fri Sep 07, 2018 11:31 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Mikrotik with SIP port integrated
Replies: 8
Views: 772

Re: Mikrotik with SIP port integrated

There are many devices out there like the cambium R201P but they are not supported by FreePBX.directly (they work but you have to chose some random ATA config that works, not listed directly). ` If it speaks SIP, it will work with FreePBX. If you mean that you want FreePBX to generate the provision...
by NathanA
Fri Sep 07, 2018 4:51 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Resurrecting an RB150
Replies: 2
Views: 184

Re: Resurrecting an RB150

I know that such a thing (flashing an image via TFTP) is common with other "consumer-grade" router brands, but it is a common misconception that you can flash a RouterOS NPK directly using either serial console or TFTP. That isn't possible. Serial console XMODEM upload is only for bootloader flashin...
by NathanA
Tue Sep 04, 2018 12:45 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: R450G overheating at about 51oC temperature?
Replies: 19
Views: 718

Re: R450G overheating at about 51oC temperature?

Don't know why I am still not conviced this is a hardware issue... but I'am not expending more time on this. ` There is a very simple way to prove it to yourself beyond a doubt: Buy another 450G. Put it in the exact same environment (in the exact same physical space, even...have it take the place o...
by NathanA
Sun Sep 02, 2018 1:34 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: R450G overheating at about 51oC temperature?
Replies: 19
Views: 718

Re: R450G overheating at about 51oC temperature?

[...] I use 5 of them in my company and I have scheduled them to reboot every 8 hours! But... for what reason do you reboot yours every 8 hours? ` I, for one, think that's nuts: Screen Shot 2018-09-02 at 3.30.40 AM.png Also, for the record: Screen Shot 2018-09-02 at 3.31.39 AM.png -- Nathan
by NathanA
Sat Sep 01, 2018 9:16 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: R450G overheating at about 51oC temperature?
Replies: 19
Views: 718

Re: R450G overheating at about 51oC temperature?

It is sounding more and more as though some physical component (perhaps caps, still without externally-visible degradation?) is defective on your board. If it isn't the caps, then it's probably not worth troubleshooting and servicing, unless you are already really adept at dealing with surface-mount...
by NathanA
Fri Aug 31, 2018 6:38 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: R450G overheating at about 51oC temperature?
Replies: 19
Views: 718

Re: R450G overheating at about 51oC temperature?

You aren't using the MetaROUTER feature on this router, are you?

-- Nathan
by NathanA
Fri Aug 31, 2018 12:10 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Suggestion: release routers with preinstalled Factory Software from Bugfix release chain
Replies: 6
Views: 310

Re: Suggestion: release routers with preinstalled Factory Software from Bugfix release chain

The Bugfix release chain may not have the hardware support for the latest models. That is probably why you cannot downgrade lower than the minimum release, as in your other thread. If I may, I believe that the "mikruser" was suggesting that the proper hardware support be added to whatever is the cu...
by NathanA
Thu Aug 30, 2018 1:56 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB450Gx4 "kernel not found or data is corrupted", re-install OS didn't help
Replies: 12
Views: 659

Re: RB450Gx4 "kernel not found or data is corrupted", re-install OS didn't help

Before Netinstall, you could try option 'e' in the RouterBOOT menu to format the NAND. Then attempt Netinstall again.

-- Nathan
by NathanA
Tue Aug 21, 2018 1:15 am
Forum: General
Topic: Vulnerability CVE-2018-5390 [SOLVED]
Replies: 13
Views: 1468

Re: Vulnerability CVE-2018-5390 [SOLVED]

DotTest37, go read the CVE. You are getting worked up over nothing. The published CVE has nothing to do with OpenVPN or SSTP security vulnerabilities. It has to do with possible DoS to a host via certain crafted TCP packets, not privilege escalation, not cert/data leakage, etc. The "bug" (sounds mor...
by NathanA
Mon Aug 20, 2018 3:19 pm
Forum: General
Topic: multiple lines into one
Replies: 30
Views: 742

Re: multiple lines into one

Semicolon ;

Put it between any line that does not end in { or before a line that begins with }

EDIT: mrz beat me to it
by NathanA
Mon Aug 20, 2018 3:14 pm
Forum: General
Topic: VLAN over L2TP Bridging
Replies: 6
Views: 275

Re: VLAN over L2TP Bridging

In the example config that you posted, you are making VLAN 10 both a slave to the bridge interface AND a *member* of the bridge interface. This makes no sense. If ether4 needs to be an access port on VLAN 10, and VLAN 10 also exists on the other side of the L2TP BCP-bridge, then the problem isn't wi...
by NathanA
Mon Aug 20, 2018 2:56 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: rb750gr3 needs rebooting ever few days to restore throughput
Replies: 2
Views: 280

Re: rb750gr3 needs rebooting ever few days to restore throughput

Do you ever check to see if the hEX is moving any traffic to the internet before you reboot it? Maybe it isn't the hEX's fault, but something on your network is consuming a ton of internet bandwidth, and rebooting the hEX terminates those connections temporarily, which is why you see the speed boost...
by NathanA
Mon Aug 20, 2018 3:53 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive
Replies: 17
Views: 752

Re: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive

Yeah, this is what I suspected. The NAND is defective. It isn't even detecting the right size. It probably failed while the router was still running, but it kept on running because it was already booted. When you told it to reboot after the NAND had failed, it never came back. Probably the only way ...
by NathanA
Sat Aug 18, 2018 8:07 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive
Replies: 17
Views: 752

Re: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive

I suspect that you are going to need to figure out how to get your serial port working, so that you can see what RouterBOOT is printing on the console. It may provide a clue about what the problem is.

-- Nathan
by NathanA
Fri Aug 17, 2018 11:19 am
Forum: General
Topic: RB2011 kind of bricked after update [SOLVED]
Replies: 9
Views: 414

Re: RB2011 kind of bricked after update [SOLVED]

Actually, it should have still booted up without the bootloader being updated. For proof of this, the "backup bootloader" version remains the same through the lifetime of the RouterBoard. It cannot be upgraded or overwritten. This is a safety precaution so that if the main bootloader becomes corrupt...
by NathanA
Fri Aug 17, 2018 11:14 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive
Replies: 17
Views: 752

Re: bricked RB435G netinstall stop at Formatting Harddrive

No, you don't need a serial cable to do Netinstall. Having one just makes it easier to debug things when you run into problems. RB435G should definitely be mipsbe and not smips. I am wondering if the NAND flash chip on your board is bad? smips and mipsbe might be similar enough to each other that ma...
by NathanA
Wed Aug 15, 2018 12:21 pm
Forum: Virtualization
Topic: Metarouter images
Replies: 353
Views: 213216

Re: Metarouter images

Even MetaROUTER running RouterOS inside of itself seems to be a long-abandoned concept. The problems with stability are endemic to MetaROUTER itself and don't have anything to do with the OpenWRT patches. There are so many unaddressed stability bugs that affect MetaROUTER both on mipsbe and ppc that...
by NathanA
Tue Aug 14, 2018 11:29 am
Forum: General
Topic: RB2011 kind of bricked after update [SOLVED]
Replies: 9
Views: 414

Re: RB2011 kind of bricked after update [SOLVED]

Correct, if reset button is pressed while power is applied, backup bootloader is used instead of main bootloader. If RouterOS boots fine when you do this, what this actually tells us is that it's the bootloader that is corrupt, not RouterOS. And Netinstall does not fix the bootloader. So Netinstalli...
by NathanA
Sun Aug 12, 2018 6:44 am
Forum: General
Topic: Unable to upgrade
Replies: 3
Views: 147

Re: Unable to upgrade

What does the log say after reboot?

You downloaded the upgrade file for the *correct* architecture that matches this model? https://download.mikrotik.com/routeros/ ... 6.42.6.npk
by NathanA
Wed Aug 08, 2018 2:32 pm
Forum: General
Topic: Hap AC2 RAM [SOLVED]
Replies: 13
Views: 513

Re: Hap AC2 RAM [SOLVED]

After doing some Googling and reading through the official MikroTik kernel patches, I suspect it is at least in part related to this: https://lkml.org/lkml/2018/4/18/50 https://patchwork.kernel.org/patch/10347459/ To expand on the posts above, Qualcomm SoCs have a built-in hardware feature called Tr...
by NathanA
Wed Aug 08, 2018 5:31 am
Forum: General
Topic: Hap AC2 RAM [SOLVED]
Replies: 13
Views: 513

Re: Hap AC2 RAM [SOLVED]

No, seriously - it is hard to understand why would any software incorrectly detect 233MB instead of 256MB. ` No, seriously, it actually isn't that hard. What if it's not a detection issue but part of upper memory has to be reserved for something else and so that part isn't even reported by the kern...
by NathanA
Wed Aug 08, 2018 1:28 am
Forum: General
Topic: Hap AC2 RAM [SOLVED]
Replies: 13
Views: 513

Re: Hap AC2 RAM [SOLVED]

That's fine. In the meantime, I was responding to the actual question that the two people who posted before you (including the one who started this particular thread) were asking. So to say that I "missed the topic" when you were the one either hijacking the thread or misunderstanding the original p...
by NathanA
Wed Aug 08, 2018 1:16 am
Forum: General
Topic: Hap AC2 RAM [SOLVED]
Replies: 13
Views: 513

Re: Hap AC2 RAM [SOLVED]

I think you missed the topic. :) This is more about 256M boards reporting 233M. This is not new to the hAP as2, it happens quite a bit, even more on the CCR's. I don't know about other threads, but in THIS thread, the two people who posted before you said: First one, after quoting the changelog ent...
by NathanA
Wed Aug 08, 2018 12:55 am
Forum: General
Topic: Hap AC2 RAM [SOLVED]
Replies: 13
Views: 513

Re: Hap AC2 RAM [SOLVED]

Some manufactured hAP ac2 (maybe all of them at this point?) come with 256MB of RAM instead of the stated 128. Presumably the 128MB chips were unavailable at the time of the manufacturing run so rather than hold up production, they stuck a little more on so that they could get them out the door. MT ...
by NathanA
Wed Aug 08, 2018 12:41 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Hex-s brick. Need help!
Replies: 1
Views: 218

Re: Hex-s brick. Need help!

Winbox should show you what IP address the router has, does it not? Or are you trying to get to the web interface and taking stabs in the dark about its IP address? If so, why not use Winbox instead? Did you Netinstall with "Keep old configuration" unchecked? There are two types of "default" configs...
by NathanA
Tue Aug 07, 2018 1:39 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Bricked RB750
Replies: 8
Views: 394

Re: Bricked RB750

Fairly sure that all of the following information is present in available official documentation. However, for the sake of those here having trouble, I'll try to summarize: On the computer you are going to use for Netinstall, disable ALL network interfaces (including Wi-Fi) EXCEPT for the ethernet p...
by NathanA
Tue Jul 31, 2018 12:33 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: how to upgrade the software of the RB532
Replies: 10
Views: 438

Re: how to upgrade the software of the RB532

I am guessing you are trying to use the same package files that you have upgraded RB4xx with to upgrade your RB532. You can't do that. RB532 has a different CPU architecture than RB4xx, so you need to download the appropriate package file for that CPU architecture , not just re-use the same one you ...
by NathanA
Tue Jul 24, 2018 9:47 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Serial console on RB450Gx4 not working
Replies: 4
Views: 370

Re: Serial console on RB450Gx4 not working

I suspect you're missing something, but at this point I couldn't say what. Everything looks fine to me, and it "works for me". Even if your RouterOS config wasn't right, you should still be seeing output on the serial port from RouterBOOT (bootloader) during board power-up (also @ 115200bps). If you...
by NathanA
Tue Jul 24, 2018 4:56 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Serial console on RB450Gx4 not working
Replies: 4
Views: 370

Re: Serial console on RB450Gx4 not working

If the gender changer is just straight-through and not null-modem/crossover, not sure if it will work or not... (I really should take some time to examine the cables I'm using more closely. They are not clearly labeled and I'm honestly not sure how they are wired up.) Serial console settings & featu...
by NathanA
Sat Jul 21, 2018 6:54 am
Forum: General
Topic: Weird boot failure
Replies: 3
Views: 192

Re: Weird boot failure

There are two possibilities that come to my mind: 1. The main bootloader is corrupt, and when you're depressing the reset button for a certain length of time, you are triggering the backup bootloader. 2. You managed to set the default boot mode to something like Netboot instead of Internal Flash / N...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16