Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 84 matches

by gabrielpike
Mon Jul 08, 2019 5:13 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.45.1 [stable] is released!
Replies: 416
Views: 83227

Re: v6.45.1 [stable] is released!

I tried upgrading 2 routers that had minimal clients. OSPF has routers running at 100% CPU after upgrade and routes are not forwarding. After downgrade all works as expected. Not sure what is causing this.
by gabrielpike
Tue Jul 12, 2016 3:36 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Unable to access mikrotik services, like ssh and winbox, from Internet
Replies: 9
Views: 1768

Re: Unable to access mikrotik services, like ssh and winbox, from Internet

As long as your access control policies are in place you should be fine. and example would be to only allow access to a service from a specific set of "safe" addresses. To do this create an address list then add an input and forward rule at the top of your firewall list to allow all "safe" IP addres...
by gabrielpike
Fri Jul 08, 2016 4:29 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Unable to access mikrotik services, like ssh and winbox, from Internet
Replies: 9
Views: 1768

Re: Unable to access mikrotik services, like ssh and winbox, from Internet

Possible firewall blocking. Post export of config.
by gabrielpike
Mon Jun 06, 2016 8:21 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Trouble with basic setup
Replies: 2
Views: 484

Re: Trouble with basic setup

Set bridge on Wireles AP. Set station bridge on SM. Put ether1 and wlan1 in bridge on both.
by gabrielpike
Wed May 04, 2016 10:46 pm
Forum: General
Topic: Create Custom Default Config
Replies: 2
Views: 594

Re: Create Custom Default Config

Yes. It is possible to upload a script during netinstall. When running netinstall check the box for configure script and browse to the script file.
by gabrielpike
Fri Apr 15, 2016 11:06 pm
Forum: The Dude
Topic: Ubiquiti SNMP links between devices always red *SOLVED*
Replies: 7
Views: 10011

Re: Ubiquiti SNMP links between devices always red *SOLVED*

Add this to the appearance label:

SMs [oid("1.3.6.1.4.1.41112.1.4.5.1.15.1")]

This should show you registered connections.
by gabrielpike
Wed Mar 23, 2016 9:40 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Problem with Nat port for camera
Replies: 6
Views: 1040

Re: Problem with Nat port for camera

Disable services you do not want to use:
by gabrielpike
Wed Mar 23, 2016 7:04 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Problem with Nat port for camera
Replies: 6
Views: 1040

Re: Problem with Nat port for camera

You could disable the http service on the router and enable https. If you are trying to NAT a web server port to port 81 in your dst-nat chain.
by gabrielpike
Wed Mar 16, 2016 7:17 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: RB951Ui-2Hnd - Wireless configuration - best practices
Replies: 6
Views: 4384

Re: RB951Ui-2Hnd - Wireless configuration - best practices

Just remember that more power is not always better. One way to increase range may be to set you power level. In winbox under the wireless tables tab, open the wireless interface dialog box. Under Tx Power set the mode to "all rates fixed" then adjust tx power to what you want. I think the max is 30d...
by gabrielpike
Wed Mar 16, 2016 2:48 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Is MikroTik SXT lite 5 compatible with D-link router or switch ?
Replies: 3
Views: 808

Re: Is MikroTik SXT lite 5 compatible with D-link router or switch ?

Please post configuration of the SXT and the router. I have a dlink switch in my office with one SXT connected to another SXT with no problems.
by gabrielpike
Tue Mar 01, 2016 8:16 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't login with admin on SXT
Replies: 13
Views: 981

Re: Can't login with admin on SXT

It is possible to pre-configure a device with netinstall which may be your only option.

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Netinstall
by gabrielpike
Tue Mar 01, 2016 7:20 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't login with admin on SXT
Replies: 13
Views: 981

Re: Can't login with admin on SXT

yes
by gabrielpike
Tue Mar 01, 2016 7:15 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't login with admin on SXT
Replies: 13
Views: 981

Re: Can't login with admin on SXT

no you are trying to jump the two sides when power is connected at start.
by gabrielpike
Tue Mar 01, 2016 6:53 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't login with admin on SXT
Replies: 13
Views: 981

Re: Can't login with admin on SXT

This is the reset point.
by gabrielpike
Tue Mar 01, 2016 6:04 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't login with admin on SXT
Replies: 13
Views: 981

Re: Can't login with admin on SXT

I would suggest jumping the reset point on the board with a screwdriver (or something else that is metal). It should be a small hole with metal semicircles around it. Hold the screwdriver on it when you connect power.It should make some odd beeps as it boots. After that login with admin no password.
by gabrielpike
Mon Feb 29, 2016 6:48 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't login with admin on SXT
Replies: 13
Views: 981

Re: Can't login with admin on SXT

How are you resetting the device?
by gabrielpike
Thu Dec 10, 2015 10:13 pm
Forum: The Dude
Topic: New Windows Version of TheDude? Is this in the works?
Replies: 9
Views: 2978

Re: New Windows Version of TheDude? Is this in the works?

Overview The Dude server package supports database imports current releases as well as from older dude versions: v3 and v4. Export /dude export-db file=(file_name_path) Import To import database upload db file to ROS host and run import command. Note that importing large databases will take some tim...
by gabrielpike
Mon Nov 30, 2015 9:16 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: OSFP NBMA - nbma neigh pool interval
Replies: 2
Views: 993

Re: OSFP NBMA - nbma neigh pool interval

What this does is it tells how often to send hello messages to neighbors which are in "down" state. This will limit broadcast traffic but can do what you suggest and take a little longer for full convergence. I set mine to 20 seconds and have no problems. Feel free to play with the number and see wh...
by gabrielpike
Tue Oct 27, 2015 8:51 pm
Forum: General
Topic: Vlan not showing any traffic
Replies: 7
Views: 931

Re: Vlan not showing any traffic

No. Keep the vlans tagged to the interface they are using. The vlan also have to be in a bridge either with the interface for an access port or with other vlans tagged to other ports.
by gabrielpike
Tue Oct 27, 2015 7:46 pm
Forum: General
Topic: Vlan not showing any traffic
Replies: 7
Views: 931

Re: Vlan not showing any traffic

I usually create a bridge for each vlan then place all of the vlans in the appropriate bridge. Only place the physical port and vlan in the same bridge if the physical port is to be an access port for that vlan.
by gabrielpike
Mon Oct 26, 2015 9:09 pm
Forum: General
Topic: Vlan not showing any traffic
Replies: 7
Views: 931

Re: Vlan not showing any traffic

It looks like you need a bridge for each vlan and verify that vlans are in correct bridge.
by gabrielpike
Wed Oct 07, 2015 6:49 pm
Forum: General
Topic: fcs error on new CCR1009
Replies: 12
Views: 7583

Re: fcs error on new CCR1009

Is this router plugged in to an airfiber? I have a CCR1036 that spews this error no matter what when an airfiber is attached. Almost same scenario replaced an 1100AHx2 with the CCR1036.
by gabrielpike
Tue Oct 06, 2015 8:01 pm
Forum: General
Topic: Winbox rc changelog
Replies: 2
Views: 489

Re: Winbox rc changelog

Nice. Thanks!
by gabrielpike
Tue Oct 06, 2015 3:12 pm
Forum: General
Topic: Winbox rc changelog
Replies: 2
Views: 489

Winbox rc changelog

I have notice that I have downloaded several winbox rc versions. Is there a changelog anywhere saying what has happened between releases? I was doing some playing around and noticed in the new winbox programs some things from 5.x software are completely missing. For instance I have a RB1100Ahx2 rout...
by gabrielpike
Mon Sep 28, 2015 8:59 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Mikrotik CCR 1036 always Shutdown after booting
Replies: 3
Views: 781

Re: Mikrotik CCR 1036 always Shutdown after booting

Would you mind elaborating on this? I have had problems with CCR 1036 fans not working on newer firmware consistently. When running 6.28 I have no problems, but anything newer and fans do not spin causing router to overheat and reboot.
by gabrielpike
Fri Sep 11, 2015 6:28 pm
Forum: General
Topic: Odd behavior with Bridging a VLAN interface
Replies: 2
Views: 609

Re: Odd behavior with Bridging a VLAN interface

Are you still having a problem with this?
by gabrielpike
Fri Sep 11, 2015 5:02 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Which SXT to choose?
Replies: 5
Views: 856

Re: Which SXT to choose?

You will probably want the 24 degree sxt with higher gain. The 90 degree is meant to be PTMP AP.
by gabrielpike
Wed Sep 09, 2015 10:04 pm
Forum: General
Topic: MTCNA - a good understanding of TCP/IP
Replies: 6
Views: 970

Re: MTCNA - a good understanding of TCP/IP

Yes, but practice. When I took the exam about half of the questions were related to tcp/ip in some form or another. It really helps if you have several routers to play with.
by gabrielpike
Tue Aug 25, 2015 5:04 pm
Forum: General
Topic: CCR 1036-12G4S Fans dont spin on ROS 6.30 and up
Replies: 7
Views: 961

Re: CCR 1036-12G4S Fans dont spin on ROS 6.30 and up

Alright then. I will do this next.
by gabrielpike
Tue Aug 25, 2015 2:54 pm
Forum: General
Topic: CCR 1036-12G4S Fans dont spin on ROS 6.30 and up
Replies: 7
Views: 961

Re: CCR 1036-12G4S Fans dont spin on ROS 6.30 and up

No. Temperature is not the problem. I watch the temperature rise to 99C and the router reboots from overheating. I revert to old ROS and hardware resumes like normal or the fans engage at 50-55C.
by gabrielpike
Mon Aug 24, 2015 9:05 pm
Forum: General
Topic: CCR 1036-12G4S Fans dont spin on ROS 6.30 and up
Replies: 7
Views: 961

CCR 1036-12G4S Fans dont spin on ROS 6.30 and up

I have noticed on a CCR 1036-12G-4s that when I try to update to the newest ROS my fans stop working. I revert to 6.29.1 and fans resume. Is this a known problem or is anyone else experiencing this?
by gabrielpike
Tue Aug 11, 2015 4:11 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: SXT AC 20Mhz throughput
Replies: 1
Views: 680

SXT AC 20Mhz throughput

I'm not sure if this has been posted yet or not but what should the expected throughput be on a 20Mhz channel with an AC link? I have been testing in a low noise environment and getting numbers lower than I expected. I am using 2 sxt ac units and getting about 70Mbps throughput on a short los link.
by gabrielpike
Tue Jul 28, 2015 6:40 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: netinstall problem under Windows 8
Replies: 8
Views: 1105

Re: netinstall problem under Windows 8

Yes. I am experiencing the same thing happening with the same router on windows 7. I thought the router was bad but then it happened on another brand new identical router. Now after your post I am convinced there is something wrong with netinstall and CCR1036-12G-4S. When I spoke to support about th...
by gabrielpike
Tue Jul 28, 2015 5:13 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: netinstall problem under Windows 8
Replies: 8
Views: 1105

Re: netinstall problem under Windows 8

Just out of curiosity does this work on win 7 with the CCR1036-12G-4S? I just tried in my win 7 machine and could not get netinstall to work with the CCR. The router gets an IP but never completes the boot.
by gabrielpike
Tue Jun 23, 2015 3:13 pm
Forum: General
Topic: Problem with restoring backup
Replies: 2
Views: 558

Re: Problem with restoring backup

If you tested it and got it working on older versions of router os then revert to a working version and upload your backup.
by gabrielpike
Tue Apr 14, 2015 4:36 pm
Forum: General
Topic: v6.28 will be released this week!
Replies: 72
Views: 19633

Re: v6.28 will be released this week!

I just downloaded new winbox. When I double click saved router winbox crashes. :(
by gabrielpike
Tue Mar 31, 2015 4:16 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Question: Connecting 2 home RB2011UiAS-2HnD
Replies: 28
Views: 2654

Re: Question: Connecting 2 home RB2011UiAS-2HnD

Sure a wireless bridge would work fine however a wired connection is always better. Then use static routes to connect the 2 LANs.
by gabrielpike
Mon Mar 23, 2015 8:02 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Beginner question - NVR access to the network ISP
Replies: 5
Views: 1165

Re: Beginner question - NVR access to the network ISP

A static route on your mikrotik to the 10.10.10.0/x subnet and a static route on remote router to the 192.168.1.0/x network if they are connected. if this connection is through the internet then NAT rules need to be in place.
by gabrielpike
Thu Mar 19, 2015 4:48 pm
Forum: General
Topic: Feature request: Firewall column for CPU
Replies: 0
Views: 527

Feature request: Firewall column for CPU

I would like to see a column in IP>Firewall>Filter that shows how much CPU is being used per line. This would be highly useful in showing firewall errors or over processing.
by gabrielpike
Thu Mar 19, 2015 3:10 pm
Forum: Announcements
Topic: RouterOS v6.27 released
Replies: 273
Views: 102163

Re: RouterOS v6.27 released

I am not really complaining about 6.27 but after upgrading my core routers I did notice a spike in CPU usage. My reason for updating was to fix the outdated NTP issue. Both routers were running 6.7. In winbox under tools->profile the routers show a higher CPU for both routing and firewall. Again not...
by gabrielpike
Wed Mar 11, 2015 2:24 pm
Forum: General
Topic: Cannot create a log file
Replies: 4
Views: 1349

Re: Cannot create a log file

Here is a script that will do it assuming you have the email tool already configured correctly. Change DEST_EMAIL_ADDRESS to your email. Just create new script in winbox and past the contents in the script source box. #read log :local logcontent :foreach int in=[/log find ] do={ :set logcontent ("$l...
by gabrielpike
Fri Mar 06, 2015 9:40 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: BGP Upstream Failover
Replies: 7
Views: 2255

Re: BGP Upstream Failover

Here is the scenario. I was still getting full BGP from upstream but their GW was broken. I am load balancing BGP with 2 peers. From customers perspective strange things happened like able to access google but not youtube. I have it set so that if the direct peer drops it will failover but if peer d...
by gabrielpike
Fri Mar 06, 2015 8:21 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: BGP Upstream Failover
Replies: 7
Views: 2255

Re: BGP Upstream Failover

When I searched I didn't find that thread.
Thanks :)
by gabrielpike
Fri Mar 06, 2015 4:19 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: BGP Upstream Failover
Replies: 7
Views: 2255

BGP Upstream Failover

I had an issue with an upstream provider that I am peering BGP with. The problem was that they had a router failure beyond the BGP peering point so traffic was leaving my network through this peer but not going anywhere. Is there any way to control failover for BGP when the problem is beyond the pee...
by gabrielpike
Fri Feb 13, 2015 3:26 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: SXT 5hnd Problems (Link down and up) *Urgent*
Replies: 11
Views: 2109

Re: SXT 5hnd Problems (Link down and up) *Urgent*

It could be a bad PoE injector. I have had power supply issues that make odd things happen.
by gabrielpike
Wed Feb 11, 2015 4:59 pm
Forum: General
Topic: Cloud Switch CPU load 10-15% out of the box
Replies: 11
Views: 1329

Re: Cloud Switch CPU load 10-15% out of the box

This is not a problem and the switch works as expected. Just odd to see CPU used with no real traffic to speak of.
by gabrielpike
Wed Feb 11, 2015 4:42 pm
Forum: General
Topic: Cloud Switch CPU load 10-15% out of the box
Replies: 11
Views: 1329

Re: Cloud Switch CPU load 10-15% out of the box

Here is full config: # feb/11/2015 09:39:17 by RouterOS 6.26 # software id = SEJE-8S2X # /interface ethernet set [ find default-name=ether1 ] name=ether1-master-local set [ find default-name=ether2 ] master-port=ether1-master-local name=\ ether2-slave-local set [ find default-name=ether3 ] master-po...
by gabrielpike
Wed Feb 11, 2015 4:25 pm
Forum: General
Topic: Cloud Switch CPU load 10-15% out of the box
Replies: 11
Views: 1329

Re: Cloud Switch CPU load 10-15% out of the box

I always disable LCD. Without LCD and no traffic other than winbox, no firewall, no queue, still 10 - 15%.
by gabrielpike
Wed Feb 11, 2015 12:13 am
Forum: General
Topic: Cloud Switch CPU load 10-15% out of the box
Replies: 11
Views: 1329

Re: Cloud Switch CPU load 10-15% out of the box

I had to check mine after you asked but mine is moving only winbox traffic and cpu is 10 - 15% running ROS 6.26.
by gabrielpike
Mon Jan 26, 2015 5:14 pm
Forum: General
Topic: CCR Packet Loss
Replies: 4
Views: 1070

Re: CCR Packet Loss

I take it this is not yet fixed....
by gabrielpike
Thu Jan 22, 2015 4:17 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: how to block discovery on mikrotik
Replies: 9
Views: 3786

Re: how to block discovery on mikrotik

I think you are using the wrong protocol. add action=drop chain=input disabled=no dst-port=5678 protocol=tcp src-address=!ip Change to this: add action=drop chain=input disabled=no dst-port=5678 protocol=udp src-address=!ip You can use the address list but I usually block this traffic based on inbou...
by gabrielpike
Thu Jan 22, 2015 3:38 pm
Forum: General
Topic: CCR Packet Loss
Replies: 4
Views: 1070

CCR Packet Loss

Is the packet loss issue fixed on the CCR series of routers yet? I have been watching for posts about it but have not seen anything positive or negative about it. I would like to hear any experiences from real world use.
by gabrielpike
Tue Jan 13, 2015 5:50 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: VPN with Android Mobile to MikroTik RouterOS version 6.13
Replies: 40
Views: 32938

Re: VPN with Android Mobile to MikroTik RouterOS version 6.1

is there any manual for L2tp + ipsec ? My Android Mobile can only: - PPTP - L2TP/IPSEC PSK - L2TP/IPSEC RSA - IPSec Xauth PSK - IPSec Xauth RSA - IPSec Hybrid RSA I do not like to use PPTP ! Thanks got a similar issue connecting to my L2TP/IPsec server on my RB951 (ROSv6.24) via 3G / cellular (othe...
by gabrielpike
Wed Jan 07, 2015 9:15 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: how to settup logging on a 2011UiAS-2HnD
Replies: 2
Views: 506

Re: how to settup logging on a 2011UiAS-2HnD

In the last couple of router OS versions, you can log each rule of the firewall if you want to . I noticed it in version 6.23 and started to do this myself. The other option is to create log rules identical to drop rules just above the drop rule.
by gabrielpike
Wed Jan 07, 2015 4:22 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Deny outside DNS on port 53 / Permit Inside DNS?
Replies: 17
Views: 20971

Re: Deny outside DNS on port 53 / Permit Inside DNS?

It should be like this assuming your WAN connection is on either1. This drops new connections coming in ether1. This will still allow DNS requests to go out from the router and then back in without allowing NEW connections from unwanted outsiders. /ip firewall filter add action=drop chain=input con...
by gabrielpike
Tue Jan 06, 2015 8:36 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: RB2011UiAS-2HnD-IN forward service
Replies: 5
Views: 990

Re: RB2011UiAS-2HnD-IN forward service

I think what you are trying to do is done with 2 NAT rules. First create rules to NAT your LAN networks to the server and then create rules to dst-nat your public IP. chain=srcnat action=masquerade protocol=tcp src-address=LAN_SUBNET_IP dst-port=80 chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=SERVER_IP_...
by gabrielpike
Tue Dec 16, 2014 5:06 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: CRS125 behind non bridging Modem with DHCP
Replies: 1
Views: 588

Re: CRS125 behind non bridging Modem with DHCP

Why not block port 67 and 68 into the gateway interface of the mikrotik?

add action=drop chain=input dst-port=67 in-interface=ether1-WAN protocol=udp src-address=192.168.255.254
add action=drop chain=input dst-port=68 in-interface=ether1-WAN protocol=udp src-address=192.168.255.254
by gabrielpike
Mon Dec 15, 2014 5:15 pm
Forum: General
Topic: RB2011 RouterOS 6.23 DNS static not work with simple name
Replies: 3
Views: 685

Re: RB2011 RouterOS 6.23 DNS static not work with simple nam

I have also experienced this. Has anyone found a fix? Is this a bug?
by gabrielpike
Mon Dec 15, 2014 4:22 pm
Forum: General
Topic: Bridge filter rules against ARP poisoning attack
Replies: 3
Views: 2632

Re: Bridge filter rules against ARP poisoning attack

My suggestion then would be to make a static arp cache entry on your hosts if you want to prevent a MITM attack then. Or maybe run some type of script to do this from your DHCP server. As I said the answer would be simple if the mikrotik was doing the work. I have done this on many public connection...
by gabrielpike
Fri Dec 12, 2014 7:25 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: IT co closed and left me with a bad network...
Replies: 4
Views: 1070

Re: IT co closed and left me with a bad network...

I am not sure what you are trying to ask but have you done basic troubleshooting like testing physical layer connections? That would be where I would start. Then look at configuration such as IP addressing, routing, NAT rules, ect.
by gabrielpike
Fri Dec 12, 2014 4:55 pm
Forum: General
Topic: Bridge filter rules against ARP poisoning attack
Replies: 3
Views: 2632

Re: Bridge filter rules against ARP poisoning attack

If you are handing out DHCP from your router you could add-arp=yes under the server chain. Like this:

/ip dhcp-server
add add-arp=yes address-pool=dhcp_pool1 authoritative=yes disabled=no \
interface=LAN lease-time=3d name=dhcp1
by gabrielpike
Tue Dec 09, 2014 4:26 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Unifi Discovery
Replies: 6
Views: 3066

Re: Unifi Discovery

Two ways of accomplishing the same thing. I don't know that ease has anything to do with it. Probably just a matter of preference.
by gabrielpike
Mon Dec 08, 2014 11:37 pm
Forum: General
Topic: Winbox losing MAC connection to RB850Gx2
Replies: 44
Views: 12185

Re: Winbox losing MAC connection to RB850Gx2

Are you using the beta winbox or the one you download from the router?
by gabrielpike
Wed Dec 03, 2014 8:15 pm
Forum: General
Topic: Winbox losing MAC connection to RB850Gx2
Replies: 44
Views: 12185

Re: Winbox losing MAC connection to RB850Gx2

This is a normal situation. The MAC connection is not stable. Use IP connections whenever possible.
by gabrielpike
Tue Dec 02, 2014 9:50 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Unifi Discovery
Replies: 6
Views: 3066

Re: Unifi Discovery

Hello,

My way of doing this is to create a static DNS entry for unifi pointing to my controller IP address. That way when the unifi try to dial home they get pointed to the controller server.

/ip dns static
add address=ControlerIPAddress name=unifi
by gabrielpike
Mon Dec 01, 2014 10:21 pm
Forum: General
Topic: need help
Replies: 5
Views: 915

Re: need help

It seems that what you are doing should work just fine. If you and your friend want to set up failover through each others ISPs it is possible if a gateway is added. Without a default gateway pointing at each others routers you will not be sharing internet connections.
by gabrielpike
Mon Dec 01, 2014 5:47 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Inital Setup help
Replies: 8
Views: 1511

Re: Inital Setup help

I would need more information to help you. Can you send an output of your configuration and what you are trying to achieve?
by gabrielpike
Thu Nov 20, 2014 10:48 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: port forwarding for ip cam
Replies: 10
Views: 3290

Re: port forwarding for ip cam

I also have this problem but the question I have about the last comment is this, by just opening port 80 is that opening to vulnerabilities? or is that only forwarding it to the specified NAT rule? The second set of rules was intended to work with the dst-nat rules so port 80 is open to the NATed a...
by gabrielpike
Wed Nov 19, 2014 3:53 pm
Forum: General
Topic: Multiple DHCP assigned public IPs via single interface
Replies: 9
Views: 3266

Re: Multiple DHCP assigned public IPs via single interface

Just out of curiosity why don't you just add multiple static addresses to your WAN port? If you know the address range and the subnet you should be able to manually add the addresses...
by gabrielpike
Tue Nov 18, 2014 6:00 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: port forwarding for ip cam
Replies: 10
Views: 3290

Re: port forwarding for ip cam

I also have this problem but the question I have about the last comment is this, by just opening port 80 is that opening to vulnerabilities? or is that only forwarding it to the specified NAT rule? The second set of rules was intended to work with the dst-nat rules so port 80 is open to the NATed a...
by gabrielpike
Tue Nov 18, 2014 5:09 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Firewall rule
Replies: 7
Views: 1785

Re: Firewall rule

I created the following rule on RB2: chain:Forward. In, Interface: ether1 (network 2 side) Out. Interface: ether2 (Management port). Action: Drop. there is no ping after this rule created between both network Can this rule stop any traffics between both ports? is it better to choose any other Chain...
by gabrielpike
Wed Nov 12, 2014 5:05 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: port forwarding for ip cam
Replies: 10
Views: 3290

Re: port forwarding for ip cam

If you are using the default firewall in the MT you will have to add these rules to the beginning of your list:

/ip firewall filter
add chain=input dst-port=80 protocol=tcp action=accept
add chain=input dst-port=80 protocol=udp action=accept
by gabrielpike
Wed Nov 12, 2014 4:55 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: basic setting for the AP
Replies: 11
Views: 2185

Re: basic setting for the AP

I think what you are trying to do is easier than the default config is allowing. First I would remove default config. Then just add all ports to bridge. Next add LAN IP address to the bridge interface. Finally add static default gateway. Basically like this: /interface bridge add name=LAN /interface...
by gabrielpike
Wed Nov 05, 2014 6:56 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: port forwarding for ip cam
Replies: 10
Views: 3290

Re: port forwarding for ip cam

You need to change your rules to include your public IP address. /ip firewall nat add action=dst-nat chain=dstnat dst-address=PUBLIC_IP_ADDRESS dst-port=80 \ protocol=tcp to-addresses=192.168.88.36 add action=dst-nat chain=dstnat dst-address=PUBLIC_IP_ADDRESS dst-port=80 \ protocol=udp to-addresses=...
by gabrielpike
Tue Oct 28, 2014 5:22 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Trouble connecting to router over PPTP
Replies: 2
Views: 647

Re: Trouble connecting to router over PPTP

More information is needed to help troubleshoot you issue. I would suggest looking at differences in IP firewall filter settings first. I usually set up VPNs manually through PPP options.
by gabrielpike
Tue Oct 28, 2014 5:13 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: 2 Wan fail-tolerance configuration!
Replies: 2
Views: 540

Re: 2 Wan fail-tolerance configuration!

If you are trying to do an easy failover then all you need to specify are 2 default gateways. The second with a higher distance than the first. /ip route add check-gateway=ping distance=1 dst-address=0.0.0.0/0 gateway=WAN1IPaddress add check-gateway=ping distance=10 dst-address=0.0.0.0/0 gateway=WAN...
by gabrielpike
Wed Oct 22, 2014 9:15 pm
Forum: Scripting
Topic: Email & Baackup issue
Replies: 1
Views: 728

Re: Email & Baackup issue

I used something like this to accomplish the task: /system scheduler add interval=2d name=e-mail-backup on-event=e-mail-backup policy=\ ftp,reboot,read,write,policy,test,password,sniff,sensitive start-date=\ jan/01/1970 start-time=00:00:00 add interval=2d name=e-mail-textbackup on-event=e-mail-textb...
by gabrielpike
Mon Oct 20, 2014 6:57 pm
Forum: General
Topic: ISP Firewall Best Practices
Replies: 2
Views: 13904

Re: ISP Firewall Best Practices

That is a script that my predecessor came up with. It is a good place to start. Be careful working with firewall templates though, it is easy to block traffic that you intent to allow. I tend to use this as a starter firewall and then customize it to meet my needs. #Secure your MikroTik Firewall #He...
by gabrielpike
Wed May 14, 2014 7:50 pm
Forum: General
Topic: RB1100AHx2 replacement fans
Replies: 3
Views: 1227

Re: RB1100AHx2 replacement fans

I have already sent them a message. I thought maybe someone else may have already encountered this problem and had an answer. I have some other 40mm fans that I can put in the routers but they only have two wires.
by gabrielpike
Wed May 14, 2014 4:35 pm
Forum: General
Topic: RB1100AHx2 replacement fans
Replies: 3
Views: 1227

RB1100AHx2 replacement fans

I am trying to find replacement fans for router model RB1100AHx2. I have a couple of these routers that have been in the field for a few years that have been performing well but the fans have failed. If anyone could give me any information on replacement parts or where to find them, it would be much...