Community discussions

Search found 30 matches

by cwachs
Thu Nov 22, 2018 2:03 am
Forum: Wireless Networking
Topic: wAP 60G experience
Replies: 279
Views: 33060

Re: wAP 60G experience

It is my understanding (from a hardware manufacturer) that the Mikrotik 60 Ghz radios have hardware that can handle channels 1 and 2. Channels 3 and 4 are done by stretching that hardware with software, so to speak. The chip used in the IgniteNet hardware is designed for channels 1-4 and channel 5 (...
by cwachs
Mon Jul 16, 2018 12:49 am
Forum: Wireless Networking
Topic: wAP 60G experience
Replies: 279
Views: 33060

Re: wAP 60G experience

Installed a LHGG-60ad link a few days ago. Couple questions for those that have some of these up: 1) Is there an SNMP OID for the RSSI? We are graphing signal and MCS but I prefer to capture RSSI. 2) What are you doing to aim? I have aimed Siklu, IgniteNet and other millimeter wave gear but the aimi...
by cwachs
Tue Jun 26, 2018 6:46 pm
Forum: General
Topic: EoIP bridge configured as a backup
Replies: 2
Views: 335

EoIP bridge configured as a backup

We have two identical Mikrotik routers in two locations (A and B). Each router is on a fiber connection to the Internet and configured with a number of VLANs on the LAN side. On each Mikrotik, VLAN 5 is configured in the 10.10.8.0/21 subnet as our management VLAN (no DHCP on VLAN 5). There is a wire...
by cwachs
Tue May 29, 2018 3:03 am
Forum: General
Topic: UPS and "Run Time" settings
Replies: 0
Views: 218

UPS and "Run Time" settings

I have recently started using a couple routers with the UPS package connected to compatible APC UPS devices. The data all seems to be there. What is confusing me is the "Off Line Time" and "Min Run Time" settings. The manual does not really clarify exactly what I am setting. What I want is for the r...
by cwachs
Tue Apr 17, 2018 6:32 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: RSTP with a LAN bridge? [SOLVED]
Replies: 2
Views: 508

Re: RSTP with a LAN bridge? [SOLVED]

I found I was not calculating the HEX value for root priority properly. Not sure why it defaults to priority 32768 but my attempts to fix that with a hex value were incorrect. I now have it set to "4096" using hex value "1000" and all seems to be happy.
by cwachs
Tue Apr 17, 2018 5:27 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: RSTP with a LAN bridge? [SOLVED]
Replies: 2
Views: 508

RSTP with a LAN bridge? [SOLVED]

I have a Mikrotik acting as an edge router. SFP1 is connected to our Internet provider. SFP2, 3, 4 are in a bridge acting as our LAN ports. Each of those SFPs is connected to a different Netonix switch via a fiber cable. All 3 of those switches are located at different physical points on our transmi...
by cwachs
Wed Jan 31, 2018 12:29 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Pass public /30 through 2 Mikrotiks to customer [SOLVED]
Replies: 1
Views: 282

Re: Pass public /30 through 2 Mikrotiks to customer [SOLVED]

Solved it. My programming bad. In Mikrotik 1, I routed the new /30 to the vlan interface, not the public IP of Mikrotik 2. Now that Mikrotik 2 hears the /30 coming at it, routing is working properly through it.
by cwachs
Tue Jan 30, 2018 9:41 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Pass public /30 through 2 Mikrotiks to customer [SOLVED]
Replies: 1
Views: 282

Pass public /30 through 2 Mikrotiks to customer [SOLVED]

Up against a simple problem I can't solve... I have a /30 connection to my upstream ISP. They are sending me a separate /25 of public IP space to my edge router (Mikrotik 1). We then subnet that /25 down to /28's, /29's and /30's for internal use. We route those to various VLANs. All is great. Now, ...
by cwachs
Sat Jan 20, 2018 11:48 pm
Forum: General
Topic: Android devices fail to access https via L2TP
Replies: 0
Views: 194

Android devices fail to access https via L2TP

Hard to come up with a subject for this that encapsulates the problem... We are running an L2TP server on our router. It is used to access the management VLAN of our network. Our Mac and Windows devices connect to it just fine. Once connected, those clients can access all devices in our management V...
by cwachs
Wed Dec 06, 2017 1:56 am
Forum: General
Topic: Fasttrack & queue tree non-global queues
Replies: 4
Views: 1451

Re: Fasttrack & queue tree non-global queues

We are not running many firewall rules to take that much of a toll on CPU: add action=fasttrack-connection chain=forward comment="defconf: fasttrack" connection-state=established,related add action=accept chain=forward comment="defconf: accept established,related, untracked" connection-state=establi...
by cwachs
Tue Dec 05, 2017 8:17 pm
Forum: General
Topic: Fasttrack & queue tree non-global queues
Replies: 4
Views: 1451

Fasttrack & queue tree non-global queues

According to the Wiki on Fasttrack, it looks like it should work with PCQ queues that in the queue tree are attached to specific interfaces - not global: Warning: Queues (except Queue Trees parented to interfaces), firewall filter and mangle rules will not be applied for FastTracked traffic. We have...
by cwachs
Mon Nov 27, 2017 2:01 am
Forum: General
Topic: Need to pass VLAN from WAN to LAN [SOLVED]
Replies: 4
Views: 2083

Re: Need to pass VLAN from WAN to LAN [SOLVED]

Thanks for the help. I did start off as master/slave on the LAN side and then built a bridge. Forgot to move the LAN IPs to the bridge from the master port. My bad - thanks for catching. I'll try building a bridge for management. I'm not sure I am following you 100% on how to handle the mgt bridge a...
by cwachs
Mon Nov 27, 2017 12:32 am
Forum: General
Topic: CRS125-24G-1S with speeds capped at 150 Mbps?
Replies: 6
Views: 613

Re: CRS125-24G-1S with speeds capped at 150 Mbps?

True true. I was just surprised by the totality of the throughput hit it took while in router mode. Lesson learned. :-) CRS has been reconfigured as a switch and put behind a routerboard.
by cwachs
Sat Nov 25, 2017 10:59 pm
Forum: General
Topic: Need to pass VLAN from WAN to LAN [SOLVED]
Replies: 4
Views: 2083

Need to pass VLAN from WAN to LAN [SOLVED]

Found a couple older posts on this but none that solved it... Using an RB750. On the WAN port, it has untagged Internet connection (with static public IP) and a tagged vlan5 management VLAN. LAN side of the router has ether2-5 bridged together with a private DCHP server and NAT running. All works gr...
by cwachs
Sat Nov 25, 2017 5:18 am
Forum: General
Topic: CRS125-24G-1S with speeds capped at 150 Mbps?
Replies: 6
Views: 613

Re: CRS125-24G-1S with speeds capped at 150 Mbps?

Swapped out the CRS125-24G-1S with an identically configured RB 962... Doing the same test, my bandwidth shot up to 500 Mbps bidirectional. This is getting much closer to the backhaul speed. If I turn on fasttrack, I can get around 700 Mbps each direction. So, not going to be using the CRS125-24G-1S...
by cwachs
Fri Nov 24, 2017 11:35 pm
Forum: General
Topic: CRS125-24G-1S with speeds capped at 150 Mbps?
Replies: 6
Views: 613

Re: CRS125-24G-1S with speeds capped at 150 Mbps?

Export of router/switch: /interface ethernet set [ find default-name=ether24 ] auto-negotiation=no name=WAN rx-flow-control=auto speed=1Gbps tx-flow-control=auto set [ find default-name=ether2 ] master-port=ether1 name="ether2 #420" set [ find default-name=ether3 ] master-port=ether1 set [ find defa...
by cwachs
Fri Nov 24, 2017 10:12 pm
Forum: General
Topic: CRS125-24G-1S with speeds capped at 150 Mbps?
Replies: 6
Views: 613

CRS125-24G-1S with speeds capped at 150 Mbps?

Running a brand new CRS125-24G-1S with firmware 3.41 and ROS 6.40.5. Very simple configuration. Port 24 is WAN and all other ports are slaves to ether1. Switch is handing out IP's via DHCP. No queues of any kind are active. Very basic firewall. Pretty vanilla build so far. My problem is throughput. ...
by cwachs
Tue Oct 24, 2017 5:10 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Router to Router VLAN link over L2TP [SOLVED]
Replies: 5
Views: 869

Re: Router to Router VLAN link over L2TP [SOLVED]

This is fantastic! Works perfectly. I ended up not using a L2TP VPN for now - just using the public IPs at the remote address for the EoIP tunnel and it's doing exactly what I need. So happy. Thanks!
by cwachs
Mon Oct 23, 2017 9:58 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Router to Router VLAN link over L2TP [SOLVED]
Replies: 5
Views: 869

Router to Router VLAN link over L2TP [SOLVED]

This seems trivial but I'm failing miserably... I have 2 CCR routers both on public IPs. Both have a VLAN (VLAN5) that is our management VLAN. On both routers, VLAN5 is configured as 10.10.8.0/19. Every device (couple hundred) in that VLAN has a static IP. There is a DHCP server on Router 1 for addr...
by cwachs
Tue Oct 17, 2017 11:22 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: 2 dynamic ISPs enabling failover
Replies: 2
Views: 6505

Re: 2 dynamic ISPs enabling failover

Any reason this does not have "find distance=1" and "find distance=2" in the script? Those are my distances for WAN 1 and WAN 2. Is that related??
by cwachs
Tue Oct 17, 2017 6:32 am
Forum: Beginner Basics
Topic: simple 2 WAN failover
Replies: 16
Views: 55177

Re: simple 2 WAN failover

I'm coming back trying to solve this on my router... I have 2 WANs. One has a /30 gateway connection and a /24 of public space assigned to me. It is the primary WAN that all traffic should flow over. WAN 2 has a DHCP address on the WAN side and no public space. My LAN port has a handful of VLANs on ...
by cwachs
Wed Dec 23, 2015 11:55 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: CCR ethernet port failures?
Replies: 10
Views: 1713

Re: CCR ethernet port failures?

I am on my second brand new CCR-1009-8G-1S-1S+ router with a bad ETH 1 port out of the box. It is really frustrating. This is a core router for us so I can't live with it gone for 3 months on a RMA.
by cwachs
Thu Oct 01, 2015 5:21 am
Forum: Beginner Basics
Topic: DHCPv6 from cable co. now what
Replies: 25
Views: 5471

Re: DHCPv6 from cable co. now what

I've been playing off and on with IPv6 on my router for about a year. I have also swapped out my Mikrotik with a Ubiquiti EdgeRouter for a while while I was testing it. I am able to get IPv6 working fine with the Ubiquiti router, as well as computers hooked directly to the Comcast modem. So, it seem...
by cwachs
Sun Aug 30, 2015 7:17 pm
Forum: General
Topic: Policy Based or static route for Netflix on dual WAN
Replies: 2
Views: 1137

Policy Based or static route for Netflix on dual WAN

I have a dual WAN setup where I prefer WAN1 for most outbound traffic but want to force traffic to the other WAN2 for Netflix since that ISP has a peering agreement with Netflix and the performance is better. I am not sure if I want to build static routes for Netflix and point to that gateway - whic...
by cwachs
Tue Aug 25, 2015 5:13 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Don't want inter VLAN routing
Replies: 0
Views: 303

Don't want inter VLAN routing

I have 2 VLANs set up along with the default (no VLAN). The 3 networks all have separate DHCP pools and they are working properly. I get the correct IP based on the VLAN I am connected to. My problem is, computers on VLAN30 (10.30.1.x) are able to communicate with computers on the default VLAN (10.9...
by cwachs
Sun Nov 16, 2014 11:59 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: DHCPv6 from cable co. now what
Replies: 25
Views: 5471

Re: DHCPv6 from cable co. now what

After a few weeks of working on getting IPv6 working, I'm still not up despite other success stories. ISP: Comcast in Colorado. I am doing the following steps with ROS 6.2: /ipv6 dhcp-client add add-default-route=yes interface=ether1-WAN pool-name=IPv6 use-peer-dns=yes It binds and shows a prefix co...
by cwachs
Tue Sep 30, 2014 12:54 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Firewall rule killing PPTP server
Replies: 1
Views: 1791

Firewall rule killing PPTP server

Admission #1: not an expert at firewall rules. Accept my apologies up front since this is likely a dumb question.... Built a list of firewall rules based on the "basic rule set" in the wiki: /ip firewall filter add action=drop chain=input comment="Drop Invalid connections" connection-state=invalid a...
by cwachs
Fri Sep 26, 2014 6:52 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: DHCPv6 from cable co. now what
Replies: 25
Views: 5471

Re: DHCPv6 from cable co. now what

This has been the most helpful post so far but I'm still failing the IPv6 tests. I am connected to Comcast and I pass the tests if I hook my Mac directly to the modem. When I'm connected to the router, I get an IPv6 address on my computer but I fail IPv6 tests. I'm fairly certain I have done somethi...
by cwachs
Thu Sep 25, 2014 4:54 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: IPv6 not active ?
Replies: 2
Views: 658

Re: IPv6 not active ?

is ipv6 menu missing in CLI or in Winbox or both? are all the packages on the router from same RouterOS build (check in '/system packages') The are missing in Winbox but are present in CLI (which I am usually not smart enough to use well). My packages are all version 6.19 and every one is enabled e...
by cwachs
Thu Sep 25, 2014 7:56 am
Forum: Beginner Basics
Topic: IPv6 not active ?
Replies: 2
Views: 658

IPv6 not active ?

I am running software 6.19. I have enabled the ipv6 package and rebooted the router. It shows that package as active. However, I do not have the IPv6 menu and I don't seem to be able to find a way to configure anything related to IPv6. My end goal is to use IPv6 addresses from the Comcast DHCP serve...