Community discussions

MikroTik App

Search found 83 matches

by gammy69er
Mon Feb 12, 2024 2:58 am
Forum: Scripting
Topic: Find this OR that.
Replies: 1
Views: 345

Find this OR that.

Having real trouple searching this one up.. as the search terms are 2 letters or operators that aren't accepted by the Forum. Trying to write a script that does a Find for <value> OR <value>. In this instance, trying to use the same variable, just with different values. test script is [/foreach coun...
by gammy69er
Tue Feb 06, 2024 3:52 pm
Forum: Virtualization
Topic: How to install Mikrotik CHR on Oracle Cloud always free instance?
Replies: 5
Views: 5628

Re: How to install Mikrotik CHR on Oracle Cloud always free instance?

Has anyone tried this procedure?
I did... Failed for me.

But anything more than a Linux instance is failing for me

https://youtu.be/Wlns9J9a2K8?si=_v0IAbzl7dHz75b_

This video has a solid guide, but I was still unable to get my instances working at all.

Maybe you'll have more luck
by gammy69er
Thu Feb 01, 2024 11:07 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: RouterOS 7.11.2 - "dns server failure" using public DNS
Replies: 9
Views: 2143

Re: RouterOS 7.11.2 - "dns server failure" using public DNS

For Me - I am the ISP... Turns out was agressive Firewall. Blocked input for UDP on all ppp interfaces, so looks like I did not have an "established/related" rule above... Was not trying from inside the network - was just testing from the router itself. Our Router does not need UDP input g...
by gammy69er
Fri Jan 26, 2024 1:24 am
Forum: Announcements
Topic: v7.13.5 [stable] is released!
Replies: 909
Views: 266056

Re: v7.13.3 [stable] is released!

Just 2 cents here Upgrade appears to be fine for me. 7.13.2 - 7.13.3 hAP AX3 PoE Out to Uplink AP (Loco AC - 24v PSU) Router with vlans for WAN - PPPoE with backup DHCP (same source - different Subnets) Wireguard VPN with OSPF on top - WG re-established and OSPF working (filtered as required - but s...
by gammy69er
Fri Jan 26, 2024 1:15 am
Forum: Announcements
Topic: v7.13.5 [stable] is released!
Replies: 909
Views: 266056

Re: v7.13.3 [stable] is released!

Hi guys, I have upgraded my setup but for some reason I can not update my CAP AC2 to the qcom-ac package, I have done just like in the mikrotik yourube viode, draged it into files and rebooted, but everytime my cap boots up the file is gone but ther is still the old wireless package? You need to go...
by gammy69er
Wed Jul 12, 2023 9:51 am
Forum: The Dude
Topic: Dude for Multi User System
Replies: 0
Views: 2597

Dude for Multi User System

So, I have a little bit of a prickly one. Have Dude on a Remote Desktop Server - Not running VMs - just flat (I don't like the idea of running VM's in a VM) Have ~ 7 users. Admin has direct access to ~\Program Files (x86)\Dude\datadude.viw... all g. 2-4 users (numbers unconfirmed) have "C:\User...
by gammy69er
Wed Mar 22, 2023 6:56 am
Forum: Scripting
Topic: Script in IP DHCP Client
Replies: 9
Views: 3197

Re: Script in IP DHCP Client

Netwatch... /tool netwatch add host=1.1.1.1 timeout=15s down-script="/ip dhcp-client release numbers=0" comment="Monitor Cloudflare" Obviously changing "numbers=0" for whatever interface this is on, and the timeout to what suits. You can also Log errors as you see fit. ...
by gammy69er
Wed Mar 08, 2023 11:20 am
Forum: Wireless Networking
Topic: hap AX3, WifiWave2 and Legacy clients.
Replies: 8
Views: 4846

Re: hap AX3, WifiWave2 and Legacy clients.

Hi, In my case, setting up a common security profile fixed it and both WPA2 and WPA3 work fine interface/wifiwave2/security/print detail Flags: X - disabled 0 name="common-auth" authentication-types=wpa2-psk,wpa3-psk passphrase="xxx" wps=disable What I hate in ax3 is poor 2Ghz p...
by gammy69er
Fri Feb 24, 2023 12:56 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: hap AX3, WifiWave2 and Legacy clients.
Replies: 8
Views: 4846

Re: hap AX3, WifiWave2 and Legacy clients.

One Final note for the Evening. I tested 3 more "legacy" devices. A Wii U (b/g/n) - a PS3 (B/G) and a hAP AC Wii U - Worked Fine PS3 - worked fine - annoying as I was hoping this would bee like the 3DS - potentially proving the bug the hAP AC was an odd one. While in b/g/n mode - worked wh...
by gammy69er
Fri Feb 24, 2023 10:18 am
Forum: Wireless Networking
Topic: hap AX3, WifiWave2 and Legacy clients.
Replies: 8
Views: 4846

Re: hap AX3, WifiWave2 and Legacy clients.

ok, so first round of testing done with New 3DS. Here are the base settings - nothing special /interface wifiwave2 channel add frequency=2412-2472 name=2ghz-channel width=20/40mhz add band=5ghz-ax frequency=5150-5895 name=5ghz-channel width=20/40/80mhz /interface wifiwave2 security add authenticatio...
by gammy69er
Fri Feb 24, 2023 9:20 am
Forum: Wireless Networking
Topic: hap AX3, WifiWave2 and Legacy clients.
Replies: 8
Views: 4846

Re: hap AX3, WifiWave2 and Legacy clients.

In principle wifiwave2 setting of, say, band="2GHz-ax", will support older technology generations (b, g, n). In legacy driver it was possible to disable older technologies, but this doesn't seem to be possible (for now) in wifiwave2. It's best to leave "supported-rates" at defau...
by gammy69er
Fri Feb 24, 2023 8:56 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Channel frequency
Replies: 21
Views: 7606

Re: Channel frequency

So, I finally saw the news, UNII-4 support has just come to 7.8beta2, so 5850-5895 is available soon for hAP AX devices, if you wanna go beta (or wait for release I guess). This means you could go 5825 channel without selecting a centre channel. Yay - I guess (about bloody time IMO)
by gammy69er
Wed Feb 22, 2023 2:05 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: hap AX3, WifiWave2 and Legacy clients.
Replies: 8
Views: 4846

Re: hap AX3, WifiWave2 and Legacy clients.

Oh, and sorry, forgot to mention... I don't particularly want to drop the 2ghz wifi back to"n" permanently either, as sometimes my AX devices will connect to 2ghz, for better range and whatnot. 2ghz AX is Amazing, honestly thought 2ghz was dead with AC not getting an update - but here we a...
by gammy69er
Wed Feb 22, 2023 1:53 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: hap AX3, WifiWave2 and Legacy clients.
Replies: 8
Views: 4846

hap AX3, WifiWave2 and Legacy clients.

Have had a bit of a dig, but come up empty - so am putting it out there. Have a new AX3, 2nd time messing with WifiWave2 - and am having issues with an older client devices connecting to the AP/Router. Have set up wifi fully "AX" mode, but using wpa2 and ccmp (aes) encryption in conjunctio...
by gammy69er
Wed Feb 22, 2023 1:36 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Channel frequency
Replies: 21
Views: 7606

Re: Channel frequency

Oh, and as for the channel numbers (36, 100, 102, 155, etc) they are somewhat meaningless. Generally the 40 and 80 mhz channe numbers are not "read" bu devices. Most devices I have come across read the 20 mhz channels and give you a representation from there. An example would be channel 15...
by gammy69er
Wed Feb 22, 2023 1:28 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Channel frequency
Replies: 21
Views: 7606

Re: Channel frequency

Going off of old wifi configs, 5825 is "too high" on Mikrotik devices for 80mhz band. If using this channel without setting center channel to a lower frequency, 5795 for example, the router assumes that the selected channel is the base frequency and goes up from there (Ceee in legacy drive...
by gammy69er
Tue Feb 14, 2023 8:11 am
Forum: General
Topic: Branding Package Maker - Empty file name!
Replies: 0
Views: 282

Branding Package Maker - Empty file name!

Hey Team Am currently having a shit fight after coming back to look at Branding our routers. Every time I try to upload a file to the tool under "My Account" (https://mikrotik.com/client/branding) - i get the error "Empty file name!" Does not matter the file type or category - th...
by gammy69er
Mon Feb 13, 2023 7:30 am
Forum: The Dude
Topic: Dude v6/v7 - Feature request list
Replies: 109
Views: 156864

Re: Dude v6/v7 - Feature request list

Would like to make a request regarding Dude Probes of SNMP. Have a Function that reports Temperature of a Switch. When switch exceeds certain Temperature then reports as outage. After this, graphing is no longer undertaken - even though temperature is still reported. To fix this there is 2 Options :...
by gammy69er
Mon Dec 12, 2022 8:11 am
Forum: The Dude
Topic: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects
Replies: 44
Views: 21157

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Have been Struggling with this issues for months - and have found my reason... but it's not a happy situation. Have CHR with 4gb RAM and 4 Cores - nothing over the top. Issue arises when i have Dude trying to reconnect to multiple ROS devices at the same time - CPU perfs out on one core, and as the...
by gammy69er
Mon Dec 12, 2022 1:35 am
Forum: The Dude
Topic: The Dude for 7.2 !
Replies: 22
Views: 5908

Re: The Dude for 7.2 !

Sorry for the necrotic Post - but if anyone catches - need more info. Cheers rextended and aoakeley for providing info - but Actually needed to know one more thing - looking back in now that I have 5 Mins. Are you using distibuted Agents - or all to one server I have seen in another post that Rex al...
by gammy69er
Mon Dec 12, 2022 1:19 am
Forum: The Dude
Topic: Dude CHR - Disk 0B Free
Replies: 1
Views: 2453

Re: Dude CHR - Disk 0B Free

For anyone Interested. Did not resolve the issue. Built a fresh Dude on V7.4 and it works well - have a daily backup (will delete of oldest backup) and weekly upload to Backup server. These all run through and the Disk Space has stayed a constant 59+ GB free after several nonths - and manually delet...
by gammy69er
Tue Oct 04, 2022 11:28 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude Client Slow on Internet
Replies: 1
Views: 3405

Dude Client Slow on Internet

Have just recently rebuilt our Dude - V7.4 - and have noticed an issue that has actually plagued us for a long time, but we misdiagnosed it. Just to pre qualify - Dude on CHR - P1 License, 4 Xeon Silver vCPU @ 2.1ghz, 2Gb Ram (generally 1gb free). 64GB hdd, 59.2GB free (now actually removing data - ...
by gammy69er
Mon Jul 11, 2022 10:23 am
Forum: The Dude
Topic: Dude CHR - Disk 0B Free
Replies: 1
Views: 2453

Dude CHR - Disk 0B Free

So - got a curly one. Have a Dude CHR built off the OVA template on XCP-NG. Has run "well enough" - but noticed after a couple of weeks away that some of my Functions had disappeared recently. Digging in - I found my 64GB "disk" has 0B free, and that it appears that Dude is begin...
by gammy69er
Thu Apr 28, 2022 3:16 am
Forum: The Dude
Topic: The Dude for 7.2 !
Replies: 22
Views: 5908

Re: The Dude for 7.2 !

Apparently agent "server" is the default.. so I have no clue, sorry. Thanks for trying. It prompted me to have another closer look at what was going on. I found the solution.... There were some NAT and Mangle rules I had created years ago to enable The Dude to talk to some remote mikrotik...
by gammy69er
Thu Apr 07, 2022 7:19 am
Forum: Announcements
Topic: v7.2 is released!
Replies: 359
Views: 61826

Re: v7.2 is released!

Have a new BGP Gateway Stack - Access Switch, Auth server and Border router - CCR 1072 x2 and a CRS317. Upgraded as our new provider advertises 1M+ routes. Was Buit and tested on 7.1.3/7.1.5. Border Routes seems happy enough - but freezes up when showing large chunks or routes (on 7.1.5 was just sl...
by gammy69er
Wed Apr 06, 2022 1:12 pm
Forum: Announcements
Topic: v7.2 is released!
Replies: 359
Views: 61826

Re: v7.2 is released!

Have a new BGP Gateway Stack - Access Switch, Auth server and Border router - CCR 1072 x2 and a CRS317. Upgraded as our new provider advertises 1M+ routes. Was Buit and tested on 7.1.3/7.1.5. Border Routes seems happy enough - but freezes up when showing large chunks or routes (on 7.1.5 was just slo...
by gammy69er
Tue Mar 22, 2022 3:20 am
Forum: RouterOS beta
Topic: BGP + ECMP
Replies: 16
Views: 9419

Re: BGP + ECMP

OK, for more fuel to the flames - I found why case 2 "works" - but doesnt - but does The situation where the ECMP was running - but onlu one route was active - was only partially true. The secondary route had injected itself into the primary - so WAS ECMP - tested and was multipathing rand...
by gammy69er
Tue Mar 22, 2022 12:06 am
Forum: RouterOS beta
Topic: BGP + ECMP
Replies: 16
Views: 9419

Re: BGP + ECMP

I am here because it does apper to be working for me... in ONE case... and I am not sure how. It's also "Almost" working in a second case - but the secondary route is still blue - even though both are stating ECMP (+ in status) In both of these cases - they are iBGP - but i cannot confirm ...
by gammy69er
Thu Mar 17, 2022 10:47 pm
Forum: RouterOS beta
Topic: BGP prefix count in ROS 7.1 stable
Replies: 21
Views: 13402

Re: BGP prefix count in ROS 7.1 stable

I think it is also related to the fact the BGP service was re-written by Mikrotik for version 7 and there was an oversight or they ran out of time? I like that - ran out of time... I started in the industry just after v6 came out - and they have been promising v7 since then... they have had plenty ...
by gammy69er
Mon Feb 28, 2022 4:04 am
Forum: The Dude
Topic: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects
Replies: 44
Views: 21157

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Hello. I continue to use ROS 6.45.9. Newer version The Dude does not work well. Only on this version is the Dude server permanently connected to the MikroTik routers through the Dude client. The version above is used to connect Winbox. If you update the version, then the Dude server is constantly c...
by gammy69er
Wed Feb 23, 2022 7:49 am
Forum: Forwarding Protocols
Topic: After Upgrading from 6.49.2 to 7.1 My BGP Network tab own Public IP Prefix not working
Replies: 5
Views: 4255

Re: After Upgrading from 6.49.2 to 7.1 My BGP Network tab own Public IP Prefix not working

Hey All Just to add more info on the stack. I can confirm the same issue. I am trying to run ipv6 also - and will note that disable/enable on EITHER the v6 or v4 address list will rectify the issue. I tried a disable/re-enable on another address list and... nothing happened I then tried disable/re-e...
by gammy69er
Wed Feb 09, 2022 4:06 am
Forum: Scripting
Topic: DNS Variables for Scripting (looking for)
Replies: 1
Views: 526

DNS Variables for Scripting (looking for)

So - I like to have use-peer-dns - however not all connectiuons are created equal and have some sites with ADSL and Satellite (Satellite FAST - but Latency is huge - DSL Slow - but lower latency) Was considering building a script to check which connection has "Primary DNS" at any given tim...
by gammy69er
Thu Jan 20, 2022 11:11 pm
Forum: General
Topic: Feature requests
Replies: 1742
Views: 637558

Re: Feature requests

IDK if anything is getting observed here anymore - But I have a request. Route Table selection under Bandwidth Test Ping has this function and is fine for a quick check of "Up/Down" - but does not show potential throughput. Yes, I can add a specific route to a specific server - but often a...
by gammy69er
Thu Jul 15, 2021 1:10 am
Forum: Beginner Basics
Topic: (RouterOS 6.47.2) DHCP "defconf offering lease without success"
Replies: 5
Views: 5390

Re: (RouterOS 6.47.2) DHCP "defconf offering lease without success"

I would say that your bridge is not configured correctly. if the First MAC does not Match the actual MAC - then the lease is being handed to the First MAC - and it is up to that device to relay it. I have the same problem - and it is the "skywirelessconnect" unit that is the problem for me...
by gammy69er
Sun Apr 11, 2021 5:49 am
Forum: The Dude
Topic: Freezing dude client
Replies: 1
Views: 6246

Re: Freezing dude client

I cannot confirm the version you speak of being the start of issues, as I have similar problems on it, but also had problems on 6.43.4 (i think) and 6.47.9. For me - the dude client crashed/froze/timeout due to winbox hammering one CPU - the reason for that was Dude connecting to my ROS devices (the...
by gammy69er
Sun Apr 11, 2021 5:39 am
Forum: The Dude
Topic: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects
Replies: 44
Views: 21157

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Have been Struggling with this issues for months - and have found my reason... but it's not a happy situation. Have CHR with 4gb RAM and 4 Cores - nothing over the top. Issue arises when i have Dude trying to reconnect to multiple ROS devices at the same time - CPU perfs out on one core, and as they...
by gammy69er
Thu Feb 20, 2020 7:39 am
Forum: General
Topic: Feature requests
Replies: 1742
Views: 637558

Re: Feature requests

Hi. Am trying to build a redundant network using RSTP or MSTP. Situation stands as 4 Routers and 2 Switches (designed to Run 2R + 1S SxS, redundant and HA) - with each Switch connected to all the Routers, and a single cross connect between the Switches. Testing has been a nightmare as I kept getting...
by gammy69er
Mon Feb 11, 2019 6:14 am
Forum: Scripting
Topic: Script - DHCP Lease to Simple Queues
Replies: 14
Views: 40102

Re: Script - DHCP Lease to Simple Queues

I recently needed to create queues for DHCP entries, and I used a much simpler solution... The following script is applied as lease-script: :local queueName "Guest $leaseActMAC"; :if ($leaseBound = "1") do={ /queue simple add name=$queueName parent=GUESTS place-before="Gues...
by gammy69er
Wed Oct 11, 2017 2:04 am
Forum: SwOS
Topic: Cannot Change Password on V2.5 on CSS106
Replies: 11
Views: 4807

Re: Cannot Change Password on V2.5 on CSS106

https://download2.mikrotik.com/swos2/cs ... 1s-2.4.bin

I tend to just copy the link to the Current version and adjust the version number to the one I need...

This Link worked form Me to get 2.4.
by gammy69er
Tue Jan 24, 2017 11:27 pm
Forum: Announcements
Topic: The Dude, v6.39rc test builds.
Replies: 121
Views: 58764

Re: The Dude, v6.39rc test builds.

Bug Report. Unsure if this affects other element types at this stage, but Copy/Paste on Network Elements goes onto new map - but holds Network Map ID information, rather than changing the information to the new map Adjusting XML net map ID Corrects adjusts, but creates 2 times the work - almost fast...
by gammy69er
Fri Jul 22, 2016 10:31 am
Forum: Scripting
Topic: Problem with Script On Login
Replies: 4
Views: 2029

Re: Problem with Script On Login

Hey Bud Just noticed a problem with one of my scripts, and decided to have a look around here.  I Had your issue for a while.   TBH - i cannot exactly say how i got around it - i think that open :if statements helped (couldn't get an else to work myself) See if any of the info here can help http://f...
by gammy69er
Fri Jul 22, 2016 10:07 am
Forum: Scripting
Topic: Removing Hotspot Users after 6.34rc12
Replies: 0
Views: 1054

Removing Hotspot Users after 6.34rc12

Sooooo... I see Mikrotik have added a Data limit thing in the Latest Versions of ROS - YAY However it is still lacking one key feature - Removal of accounts @ Time of Day e.g. no matter what time someone logs on, all data reset @ say 9 am. Also, in implementing this - they have broken my Script :( ...
by gammy69er
Fri Jul 22, 2016 9:53 am
Forum: Scripting
Topic: Hotspot Data Limits
Replies: 5
Views: 20821

Re: Hotspot Data Limits

Sooooo... I see Mikrotik have added a Data limit thing in the Latest Versions of ROS - YAY However it is still lacking one key feature - Removal of accounts @ Time of Day e.g. no matter what time someone logs on, all data reset @ say 9 am. Also, in implementing this - they have broken my Script :( ....
by gammy69er
Sat Jul 16, 2016 3:57 am
Forum: General
Topic: # BUG !!! INTERFACE - ETHER - POWER-CYCLE-PING-ADDRESS #
Replies: 15
Views: 5989

Re: # BUG !!! INTERFACE - ETHER - POWER-CYCLE-PING-ADDRESS #

I need to Get some into on this one. Please confirm my Suspicions :) 1. Power Cycle Pings a Host, but ONLY on the interface it is enabled for, correct? 2. it WILL NOT currently ping any routable devices on other interfaces 3. This is basically useless if you wish to monitor a device on the other sid...
by gammy69er
Sat Jun 11, 2016 8:28 am
Forum: General
Topic: 32Mb RAM devices and ROS 6
Replies: 24
Views: 7891

Re: 32Mb RAM devices and ROS 6

God - i'm so late with the Replies - but my comment to you sir would be that there isn't a memory "Leak" as such... but the is more features, which take more memory, and if you don't increase the device's memory, and the devices "Out of Memory" minimum conditions remain the same ...
by gammy69er
Sat Jun 11, 2016 7:36 am
Forum: General
Topic: Mac-Cookie and Logging in
Replies: 7
Views: 9525

Re: Mac-Cookie and Logging in

And this is the one place i forgot to add the Link to the Scrip I Created - Sorry Guys. http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=9&t=99515 This will allow Trial access with set data limits.  The Code for the Multiple HS version of the script has been in production for months now - no issues :D ...
by gammy69er
Sat Jun 11, 2016 7:30 am
Forum: General
Topic: Mac-Cookie and Logging in
Replies: 7
Views: 9525

Re: Mac-Cookie and Logging in

To anyone who is interested - I Cracked it... Mac-Cookie Persists if "Host" is removed.  Also, if "Host" is removed from Hotspot, yet the device remains connected to the Hotspot Network (via Wireless or Cable) - the Next time the Device pumps through activity on the network, the...
by gammy69er
Wed Feb 24, 2016 7:42 am
Forum: General
Topic: PowerBox - RB750p-pbr2 - No PPPoE
Replies: 0
Views: 948

PowerBox - RB750p-pbr2 - No PPPoE

So... Have been using these units to awesome effect as Outdoor Switches - But the one time I try to use as a Core, wha-wahhhhhhh. Wasted 4 Hours trying to diagnose my pppoe server - turns out the ODPB has only some ability as a router - as it can't seem to get the internet in on it's own. Scenario. ...
by gammy69er
Wed Feb 24, 2016 6:58 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB750P-PBr2 mAP_lite
Replies: 4
Views: 1572

Re: RB750P-PBr2 mAP_lite

Watts roughly *EDIT* Exactly *EDIT* equates to Amps x Volts

24v x 2a = 48w

3.5w / 24v = 0.146a - well below the 1 amp limit per port.

*EDIT* See what i did there :P Cheers Jarda - good info as usual
by gammy69er
Wed Feb 10, 2016 2:20 am
Forum: General
Topic: pppoe isssue
Replies: 2
Views: 4143

Re: pppoe isssue

I Just Didn't put in a service name on Client Device - Worked for Me.

You could also use the same name as your pppoe serve service - that should work too.
by gammy69er
Wed Feb 10, 2016 2:19 am
Forum: General
Topic: received PADI, with unsupported service, dropping in log
Replies: 1
Views: 2261

Re: received PADI, with unsupported service, dropping in log

I just didn't put in a Service Name (in the Client Device) - Worked for me...

You could also put in the Service Name of the PPPoE Server you have made.
by gammy69er
Fri Feb 05, 2016 5:28 am
Forum: General
Topic: Mikrotik vlans and UniFi Switch issues
Replies: 5
Views: 5966

Re: Mikrotik vlans and UniFi Switch issues

Okay, I got it working. Docmarius, Ubnt has just release a firmware that allows you to have management of the USW on a VLAN, thus creating a trunk port. But I think you have to have untagged DHCP on first to associate it to the Controller software and then you can change it to the management vlan. ...
by gammy69er
Mon Nov 30, 2015 2:04 am
Forum: Scripting
Topic: Hotspot Data Limits
Replies: 5
Views: 20821

Re: Hotspot Data Limits

Just an update - Had to Replace the Router - unrelated Issue - But had to rebuild this script. have just realised that i have sent you all down the garden path in regards to the Removal Of Users Script - it is missing a Key component due to the fact that the ROS cannot Support the way this command i...
by gammy69er
Fri Aug 28, 2015 1:58 am
Forum: Wireless Networking
Topic: URGENT - UNICAST KEY EXCHANGE TIMEOUT PROBLEM
Replies: 14
Views: 13756

Re: URGENT - UNICAST KEY EXCHANGE TIMEOUT PROBLEM

Well... All I was saying is that when I Activated "Static Mesh" in the WDS Settings on the Wireless AP - This Issue went away for me... I AM NOT using Mesh, and AM NOT Meshing my AP's Together - in fact it is a Standard AP/STA Wireless Network. These is one AP, and Multiple Stations - all ...
by gammy69er
Fri Aug 28, 2015 1:47 am
Forum: General
Topic: Hotspot, HTTPS and CPU performance
Replies: 14
Views: 6717

Re: Hotspot, HTTPS and CPU performance

Any news about why CPU usage arise to 100% when hotspot authenticacion is https ? I Gots Nothing.... It happens with Every Version of the H/W I have used for H/S (Haven't used Cloud Core Yet for HS - but that is kinda like taking a Monster Truck to a Go Cart race) I will have to Defer to any Code M...
by gammy69er
Fri Aug 14, 2015 7:16 am
Forum: Scripting
Topic: Useful scripts
Replies: 116
Views: 297724

Re: Useful scripts

have Just added a Script for Hotspot Data Limit

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=9&t=99515

Sets Data Limit On Login - no scripted monitoring required - and disconnects once data is used
by gammy69er
Fri Aug 14, 2015 7:14 am
Forum: The User Manager
Topic: Creating a "Free" hotspot
Replies: 11
Views: 9670

Re: Creating a "Free" hotspot

have Just added a Script

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=9&t=99515

this works well for me
by gammy69er
Fri Aug 14, 2015 7:13 am
Forum: General
Topic: Hotspot Trial user (down/up) client data limit
Replies: 2
Views: 1558

Re: Hotspot Trial user (down/up) client data limit

have Just added a Script

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=9&t=99515

this works well for me
by gammy69er
Fri Aug 14, 2015 7:11 am
Forum: General
Topic: Hotspot trial limit by usage not time
Replies: 10
Views: 5642

Re: Hotspot trial limit by usage not time

have Just added a Script

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=9&t=99515

this works well for me - and takes away from running scripts every 5-10 mins
by gammy69er
Fri Aug 14, 2015 7:08 am
Forum: Scripting
Topic: Hotspot Data Limits
Replies: 5
Views: 20821

Hotspot Data Limits

Hey Guys Have created a New "On Login" Script that will allow for you to give trial Guests any data amount you like, for any period you like. This system allows for complete automation of the HS and does not require a timed script to "check" the HS users - therefore using less re...
by gammy69er
Fri Aug 14, 2015 5:35 am
Forum: Wireless Networking
Topic: URGENT - UNICAST KEY EXCHANGE TIMEOUT PROBLEM
Replies: 14
Views: 13756

Re: URGENT - UNICAST KEY EXCHANGE TIMEOUT PROBLEM

i am using ver. 6.29 but the problem is still there... i am not able to handle the issue... it's costing me a lot and it is not mesh its just simple AP connecting with 10-15 clients. Bud, I think you'll find that an AP with Clients Denotes a type of "Mesh" (conglomeration of network devic...
by gammy69er
Mon Jul 27, 2015 8:07 am
Forum: Wireless Networking
Topic: URGENT - UNICAST KEY EXCHANGE TIMEOUT PROBLEM
Replies: 14
Views: 13756

Re: URGENT - UNICAST KEY EXCHANGE TIMEOUT PROBLEM

No, you just need to switch from regular wds to mesh-wds and that is all, it is not required to use /mesh. Only thing is that you need to upgrade your all the WDS links as WDS mesh isn't compatible with regular WDS. Thanks Uldis - Finally Found this Thread... is an issue I have had intermittently f...
by gammy69er
Sun Jun 14, 2015 6:37 am
Forum: General
Topic: https problem on hotspot
Replies: 97
Views: 122323

Re: https problem on hotspot

Not a Solution, But a Work Around We Walled Garden'd all Google. Due to the fact that Google is a very popular Homepage, and the fact that although FF and IE will throw up and error - which is ok, due to the nature of connection, however Chrome would not allow continue (assumedly, due to the fact t...
by gammy69er
Fri May 22, 2015 3:38 am
Forum: General
Topic: Mac-Cookie and Logging in
Replies: 7
Views: 9525

Re: Mac-Cookie and Logging in

To anyone who is interested - I Cracked it... Mac-Cookie Persists if "Host" is removed. Also, if "Host" is removed from Hotspot, yet the device remains connected to the Hotspot Network (via Wireless or Cable) - the Next time the Device pumps through activity on the network, the h...
by gammy69er
Fri May 22, 2015 3:26 am
Forum: General
Topic: Hotspot, HTTPS and CPU performance
Replies: 14
Views: 6717

Re: Hotspot, HTTPS and CPU performance

Potentially Final Update for this one - if anyone gives a Toss Now :) 25 Days uptime (see a log for a while back that it got rebooted - unsure as to why - could be power outage) Zero Support Calls since upgrade (was getting 3+ a week) Just Logged in to check him before this update. As per what i hav...
by gammy69er
Thu Apr 23, 2015 1:11 pm
Forum: General
Topic: 32Mb RAM devices and ROS 6
Replies: 24
Views: 7891

Re: 32Mb RAM devices and ROS 6

Sorry Phendry, you are 100% correct... A roll back destroys config and makes a mess. Perhaps a new "Rollback" version would be a quick way to get the punters happy (potentially a v6.99 say, that "upgrades the router" to a point where it is at 5.21 or less) and a disclaimer on all...
by gammy69er
Thu Apr 23, 2015 12:56 pm
Forum: General
Topic: Mac-Cookie and Logging in
Replies: 7
Views: 9525

Re: Mac-Cookie and Logging in

If you're sending users to a remote page anyway (e.g. a web server where you collect their email), you can use the web server to generate a new account via the API protocol, and then redirect them to the hotspot, with the new username and password attached to the URL. The new user should be given t...
by gammy69er
Fri Apr 17, 2015 8:26 am
Forum: General
Topic: Mac-Cookie and Logging in
Replies: 7
Views: 9525

Mac-Cookie and Logging in

So I have been trying to dig up information about Mac-Cookies, however am coming up a little short. The Hotspot Manual has this... " MAC Cookie MAC cookie is a new hotspot feature, designed to improve accessibility for smartphones, laptops and other mobile devices. When MAC cookie feature is en...
by gammy69er
Fri Apr 17, 2015 12:31 am
Forum: General
Topic: 32Mb RAM devices and ROS 6
Replies: 24
Views: 7891

Re: 32Mb RAM devices and ROS 6

Just a little more fuel for the fire... http://i62.tinypic.com/33o1cgl.png It's not often I get the full description of the failure like this, usually it's just "router was rebooted without proper shutdown" or "router was rebooted without proper shutdown by watchdog timer" This i...
by gammy69er
Thu Apr 16, 2015 9:44 am
Forum: Beginner Basics
Topic: "host prohibited" Ping Status - Unable to ping Router
Replies: 0
Views: 3186

"host prohibited" Ping Status - Unable to ping Router

Hey Guys Just Posting because all I found was useless information as to how to Create this error with firewall rules. I was actually looking for a solution to losing connectivity to a Router that had not been created by a firewall rule. When I came to it - Router one was there - with 2 Hotspots. hot...
by gammy69er
Thu Apr 09, 2015 9:08 am
Forum: General
Topic: Hotspot, HTTPS and CPU performance
Replies: 14
Views: 6717

Re: Hotspot, HTTPS and CPU performance

Update... Finally got into the Library and Upgrade the H/W - Upgraded to 951G (i usually get 951U - but out of stock) Either way - 7 days and counting - absolutely zero reported issues so far (touch wood :P) I did however notice a drop in ppp 2 days ago - but it came straight back up. As of Late Nig...
by gammy69er
Sun Mar 15, 2015 11:04 pm
Forum: General
Topic: 32Mb RAM devices and ROS 6
Replies: 24
Views: 7891

Re: 32Mb RAM devices and ROS 6

7-8MB of RAM is enough for RouterBOARD to run RouterOS v6. I have seen no issues. Maybe the problem is caused by something else? I suggest sending supout.rif file to support According to my observations problems starts below 6mb free ram and 5mb is critical. Using router with home settings, no queu...
by gammy69er
Sun Mar 15, 2015 10:47 pm
Forum: General
Topic: Hotspot, HTTPS and CPU performance
Replies: 14
Views: 6717

Re: Hotspot, HTTPS and CPU performance

You post was very helpfull, gammy69er. I notice this behaviour in several times in mu devices. May it be that we do not put the correct (or powerfull enough) device for our needs? Cheers Awa - good to know peeps are getting informed from this. Have actually Posted a reply in another post due to som...
by gammy69er
Fri Mar 13, 2015 1:28 am
Forum: General
Topic: 32Mb RAM devices and ROS 6
Replies: 24
Views: 7891

Re: 32Mb RAM devices and ROS 6

I have been Finding 32mb Devices (and to mention it, the <400mhz devices also - 532's, 333's, 411's etc) are not enough to support ROS 6 - am currently about to run some testing on Downgrades and the likes. For us - we use the HS system... so big overheads - but I would at this stage recommend that ...
by gammy69er
Mon Mar 02, 2015 3:06 am
Forum: General
Topic: https problem on hotspot
Replies: 97
Views: 122323

Re: https problem on hotspot

Not a Solution, But a Work Around We Walled Garden'd all Google. Due to the fact that Google is a very popular Homepage, and the fact that although FF and IE will throw up and error - which is ok, due to the nature of connection, however Chrome would not allow continue (assumedly, due to the fact th...
by gammy69er
Thu Dec 11, 2014 11:22 pm
Forum: General
Topic: Hotspot, HTTPS and CPU performance
Replies: 14
Views: 6717

Re: Hotspot, HTTPS and CPU performance

To any who have been Following this - here is an update... Finally - But I wanted to be Sure. SO.... Did some Live Testing on Site 2. Upgraded to 6.21.1 Let him Run. 1 day Later... Wha whaa... he was doing it again Disabled Https and waited till I could get on site. By the time I got there - (2 days...
by gammy69er
Tue Nov 11, 2014 8:14 am
Forum: General
Topic: Hotspot, HTTPS and CPU performance
Replies: 14
Views: 6717

Re: Hotspot, HTTPS and CPU performance

google uses https by default, so you can expect every user to be putting load on that. It is also very likely that they may have other tabs opened that could have many using https which could cause hang. I really dont know your network architecture whether the APs are connected to a central gateway...
by gammy69er
Thu Nov 06, 2014 10:20 pm
Forum: General
Topic: Hotspot, HTTPS and CPU performance
Replies: 14
Views: 6717

Re: Hotspot, HTTPS and CPU performance

Well, Thank you for your points - I will look into them further and see if there is something specific to be drawn from this. However, as I had said previously - I have 532's that have been going for years with dozens/hundreds of connections per day - no issues. It may be due to a lot more websites ...
by gammy69er
Thu Nov 06, 2014 3:33 am
Forum: General
Topic: Hotspot, HTTPS and CPU performance
Replies: 14
Views: 6717

Re: Hotspot, HTTPS and CPU performance

HTTPS uses CPU to do encryption such that even a brute force attempt on SSH can be CPU consuming unless the CPU has hardware encryption support which routerOS uses. What routerboard are you using? How many clients do you serve at a time and how often is HTTPS used on your network in terms of bandwi...
by gammy69er
Mon Nov 03, 2014 1:38 am
Forum: General
Topic: Hotspot, HTTPS and CPU performance
Replies: 14
Views: 6717

Hotspot, HTTPS and CPU performance

Now Before you start asking me for Supouts... I understand that I can send these, and my issue will get resolved... However, I am wanting to get a bit more troubleshooting done, prior to Supout The Issue : www in the /tools Profile is Eating as much CPU as it can The Cause : Hotspot HTTPS Login syst...
by gammy69er
Sun May 18, 2014 3:46 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB751U-2HnD - poor wireless performance & problems
Replies: 113
Views: 129429

Re: RB751U-2HnD - poor wireless performance & problems

Well, I am extremely fresh to this whole subject, but as I work for a small ISP that supplies Hotspot Tech to Managed Apartments and Hotels - I have had a major trial by fire over the last 3 months. In saying that - there are a few things I have found - they may help others with their problems. 1. M...