Community discussions

MikroTik App

Search found 25 matches

by lynx649
Fri Apr 19, 2019 9:59 am
Forum: General
Topic: Tagged VLANs in Bridge Issue
Replies: 5
Views: 879

Re: Tagged VLANs in Bridge Issue

You didn't write which RB we're talking about. Indeed your way of using bridges doesn't prevent bridge3 to pass all tagged frames along untagged ones. Anyhow, I recommend you to read through this excellent thread about how VLANs are supposed to be done in modern ROS. Config examples are included. M...
by lynx649
Fri Apr 19, 2019 9:05 am
Forum: General
Topic: Tagged VLANs in Bridge Issue
Replies: 5
Views: 879

Re: Tagged VLANs in Bridge Issue

Hopefully it's enough to just post bridge and vlan config below. I am curious to try the vlan filtering but am not sure how I would do the DCHP server, for example, for VLAN's 11 and 20 below, I am doing DHCP from the Mikrotik and assigning that server to their respective bridges. but that's another...
by lynx649
Fri Apr 19, 2019 12:18 am
Forum: General
Topic: Tagged VLANs in Bridge Issue
Replies: 5
Views: 879

Tagged VLANs in Bridge Issue

Hi everyone, I'm suffering from the following issue on a RB in production. I have a switch plugged into Eth3 and another router in Eth4, with it's own DHCP server on VLAN 10. The switch is aware of VLAN 10 and passes this tag onto APs which have a WLAN untagged on VLAN 10. I created a bridge (bridge...
by lynx649
Wed Mar 29, 2017 4:59 am
Forum: General
Topic: L2TP IPSEC Client behind NAT
Replies: 1
Views: 795

L2TP IPSEC Client behind NAT

Hello, I have a question, is it possible to have the following configuration? Site 1 = Mikrotik A With Public IP ex. 200.100.10.10 with LAN of 192.168.88.0/24 End clients Site 2 = Mikrotik B With Public IP ex 210.110.11.11 with Mikrotik C on Mikrotik B's LAN port, getting GW IP of 10.10.0.100 with L...
by lynx649
Sat Mar 25, 2017 8:43 pm
Forum: General
Topic: Hotspot Radius MAC Cookie
Replies: 0
Views: 582

Hotspot Radius MAC Cookie

Hello, We use a CCR with hotspot which in turn communicates with a radius server. Sometimes there is an odd problem where a user who's already authenticated will go away for a while then when they come back, they can't surf (they have a valid IP but the feedback is no pages will load and they can't ...
by lynx649
Wed Mar 22, 2017 8:22 pm
Forum: General
Topic: [Solved] PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem
Replies: 22
Views: 16357

Re: PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem

I have used this shaping on the RB 750 about 4 years ago. Rb 1100ahx2 and the ccr1009 without any issues. If I get my hands on the hap or hap lite will run a test and see if I can replicate. This is definately not normal. May be worth while sending to support with a supout.rif so they can comment. ...
by lynx649
Wed Mar 22, 2017 4:36 pm
Forum: General
Topic: [Solved] PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem
Replies: 22
Views: 16357

Re: PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem

I would try a different firmware to ensure this is not a firmware bug. I upgraded to 3.36 and RouterOS to 6.38.5 but the same problem remains. I think I'll give up the ghost for now, at least I know it works on my 450 and hopefully any other RB i try. I'll just use a simple queue for every IP at my...
by lynx649
Wed Mar 22, 2017 12:46 am
Forum: General
Topic: [Solved] PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem
Replies: 22
Views: 16357

Re: PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem

i just test with my hap lite 10M max limit download and 4M pcq-rate download. i run speedtest at the same time at 2 windows installations in vmware and each got 4M. total queue usage while running speedtest was 8M. as i expected hap lite is ok with pcq. Thanks freemannnn, I edited my previous post ...
by lynx649
Tue Mar 21, 2017 10:29 pm
Forum: General
Topic: [Solved] PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem
Replies: 22
Views: 16357

Re: PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem

Ya, I'll definitely try that if we can't fix the router as is... it would be nice to know if anyone has the HAP working with PCQ correctly, you'd have to run speed tests on 2 devices to find out for sure as it took me a while to realize that the devices were actually contending for the pcq rate, if ...
by lynx649
Tue Mar 21, 2017 9:21 pm
Forum: General
Topic: [Solved] PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem
Replies: 22
Views: 16357

Re: PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem

fasttrack is disabled, I'll post my home router's config tonight when I get home as the office HAP has lots of things in it, the home one is a cleaner config but still isn't working. Office HAP is regular HAP 2,4ghz, home HAP is HAP AC Lite. Again, same config is not working on either HAP but does w...
by lynx649
Tue Mar 21, 2017 8:49 pm
Forum: General
Topic: [Solved] PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem
Replies: 22
Views: 16357

Re: PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem

HAP Version: 6.38.1 Speeds: On HAP with your config, 2 Computers contend for the 10M specified in pcq download rate. They get about 5M Each. With RB450 using your same config, they get 10M each no problem. Tested multiple times on both routers. One thing I notice is, the color of the simple queue do...
by lynx649
Tue Mar 21, 2017 8:26 pm
Forum: General
Topic: [Solved] PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem
Replies: 22
Views: 16357

Re: PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem

EDIT: I tried this on a 450 here in the office and it works beautifully *REDACTED* Still trying to figure out HAP. Old Post Below ___________ Ok, I tried your config (I had to swap the 35/5 in the simple queue just fyi as it had applied the 35 to the upload and the 5 to the download) but I see the ...
by lynx649
Tue Mar 21, 2017 4:53 pm
Forum: General
Topic: [Solved] PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem
Replies: 22
Views: 16357

Re: PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem

Total Download/Upload from ISP is 35M/5M. This is just my home router so probably would not expect more than 10 users at any given time. Maximumn I would like to have to each user is 10M. I'm really trying to learn it to apply the knowledge to Mikrotiks we have for my company.
by lynx649
Tue Mar 21, 2017 4:41 am
Forum: General
Topic: [Solved] PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem
Replies: 22
Views: 16357

Re: PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem

Thanks for the reply, I'll try your config soon although I've already tried using a mangle/queue tree/pcq set up and ran into the same issue. It seems no matter what I do, the total bandwidth supply is dictated by 'pcq-rate' Just to add, fastrack is disabled and use firewall rules is checked in brid...
by lynx649
Tue Mar 21, 2017 3:36 am
Forum: General
Topic: [Solved] PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem
Replies: 22
Views: 16357

[Solved] PCQ Rate and Simple Queue - Per IP Shaping Problem

Solved, see last post Hello, I have a problem that I've spent many hours trying to solve but still no luck! I have read many forum threads and tried a million things but no dice. The problem: The PCQ Rate value seems to define the "total available bandwidth" ie. if I set the rate to 6M and do a spe...
by lynx649
Thu Oct 13, 2016 12:14 am
Forum: General
Topic: PPPoE Rate Limiting Not Working for Upload
Replies: 2
Views: 557

Re: PPPoE Rate Limiting Not Working for Upload

Thanks for the quick reply,

Target is the name of the PPPoE client interface. Fasttrack is disabled in firewall settings.
by lynx649
Wed Oct 12, 2016 11:40 pm
Forum: General
Topic: PPPoE Rate Limiting Not Working for Upload
Replies: 2
Views: 557

PPPoE Rate Limiting Not Working for Upload

Hello, The rate limiting configured in PPP-Profiles is working for download but not for upload. When I view the 'simple queue' for a particular PPPoE session, the statistics show download stats but no upload stats. The download is shaped exactly to the value I set but the upload is wide open. I have...
by lynx649
Thu Jul 21, 2016 2:15 am
Forum: General
Topic: Radius + Hotspot + MAC Cookie Problem
Replies: 3
Views: 1530

Re: Radius + Hotspot + MAC Cookie Problem

Bump
by lynx649
Fri Jul 15, 2016 2:54 am
Forum: General
Topic: Radius + Hotspot + MAC Cookie Problem
Replies: 3
Views: 1530

Radius + Hotspot + MAC Cookie Problem

Hello, I am having a problem getting Mikrotik hotspot to work properly with a radius authentication server.  In short, the main problem I am having is that even when I set the MAC cookie to 5 days, if I reboot the server, I get the login page again.  I have other Mikrotiks in the field (not using ra...
by lynx649
Tue May 17, 2016 2:19 am
Forum: General
Topic: VLAN not working with Ubuntu works with windows
Replies: 0
Views: 589

VLAN not working with Ubuntu works with windows

Hello all, I have a very strange problem. I have an hAP set up as a switch with VLAN's. I have a default VLAN (1) and VLAN (10) My issue is one of the ports I have designated to VLAN 10 (Ether 2) works when I connect a windows computer to it, it gets the proper 10.0.x.x IP and I can surf fine but wh...
by lynx649
Tue May 10, 2016 9:19 pm
Forum: General
Topic: Mikrotik Hotspot + Ruckus ZoneDirector
Replies: 0
Views: 1220

Mikrotik Hotspot + Ruckus ZoneDirector

I have an installation that consists of the following. 1 Mikrotik Gateway 3 Mikrotik Point to Multipoint Antennas 10 Mikrotik Bridges connected to the PTMP antennas 1 Zone Director 22 AP's distribuited through 10 buildings. Problem: When I enable captive portal (hotspot) on the Mikrotik - Guests con...
by lynx649
Wed Mar 02, 2016 7:37 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Mikrotik Router and Point to MultiPoint Problem
Replies: 2
Views: 629

Re: Mikrotik Router and Point to MultiPoint Problem

Thanks for the help but I was actually able to solve my problem by using Cookie instead of MAC Cookie for hotspot authentication. If anyone else has a problem with a similar setup, that was a solution for us.

Derek
by lynx649
Wed Mar 02, 2016 2:43 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Mikrotik Router and Point to MultiPoint Problem
Replies: 2
Views: 629

Mikrotik Router and Point to MultiPoint Problem

Hello, I currently have an installation that requires some assistance. The set-up is this. Main Gateway/Router - Mikrotik 450 3 Point to Multipoint Source Antennas - (Tranzeo) 10 Point to Multipoint Receiver Antennas (Clients to the 3 Source Antennas) - (Tranzeo) 10 Access Points (Ruckus) Connected ...
by lynx649
Wed Oct 01, 2014 7:49 pm
Forum: General
Topic: Route Dropping after Reboot using Tunnels
Replies: 0
Views: 448

Route Dropping after Reboot using Tunnels

Hello everyone, here is the scenariono, I have a tunnel set up between a routerboard here at my office and a remote location with routes established enabling me to see subnets at remote location that are different from my own. Eg, my IP locally is 10.99.0.3 and I can ping remote device 10.0.0.20. My...
by lynx649
Tue May 27, 2014 5:27 am
Forum: General
Topic: Change License Level
Replies: 1
Views: 558

Change License Level

Hello, I realize that you cannot 'upgrade' license levels. I have a Level 4 machine but usage has surpassed my expectations and need a level 5 license. I have purchased a new Level 5 license and would like to install it but don't want to break anything. Can I simply WinBox into the machine remotely ...