Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 54 matches

by Emile
Wed Apr 18, 2018 4:18 pm
Forum: General
Topic: How to allow incomming ports from both isps
Replies: 2
Views: 351

Re: How to allow incomming ports from both isps

Thanks, it works after adding the output chains.
by Emile
Wed Apr 18, 2018 3:10 pm
Forum: General
Topic: How to allow incomming ports from both isps
Replies: 2
Views: 351

How to allow incomming ports from both isps

I have mikrotik with 2 isp connections and have forwarded ports from both to my mikrotik When I try to connect from internet side I am only able to connect from isp which default gateway 0.0.0.0/0 is pointing too. How can I make that I can connect from both isps without needing to change the default...
by Emile
Mon Apr 24, 2017 4:23 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: OSPF route publishing issue
Replies: 13
Views: 2219

Re: OSPF route publishing issue

I had same issue where neighbour only shows up on one side of the link.
Changing "Multicast Helper" from default to full helped.
Had to change this on both sides of the link
by Emile
Mon Apr 03, 2017 11:15 am
Forum: General
Topic: Mikrotik MTCWE and MTCRE course question.
Replies: 5
Views: 2816

Re: Mikrotik MTCWE and MTCRE course question.

Thank you Normis. Was a bit worried.
Already booked for the MTCRE and MTCWE.
by Emile
Mon Apr 03, 2017 9:07 am
Forum: General
Topic: Mikrotik MTCWE and MTCRE course question.
Replies: 5
Views: 2816

Re: Mikrotik MTCWE and MTCRE course question.

I am getting mixed answers from local trainers.
Can anybody else confirm this?
I really want to do the courses.
by Emile
Thu Mar 30, 2017 9:18 am
Forum: General
Topic: Mikrotik MTCWE and MTCRE course question.
Replies: 5
Views: 2816

Re: Mikrotik MTCWE and MTCRE course question.

That's good news thank you.
by Emile
Wed Mar 29, 2017 8:52 pm
Forum: General
Topic: Mikrotik MTCWE and MTCRE course question.
Replies: 5
Views: 2816

Mikrotik MTCWE and MTCRE course question.

Dont know where to ask this but hope someone can help me.

I want to take the MTCRE and MTCWE course but my MTCNA has expired last year.

Will i still be able to do the course and write the online exams with expired MTCNA certificate?
by Emile
Thu Dec 29, 2016 9:33 pm
Forum: General
Topic: random timeouts on mikrotik ping tool
Replies: 7
Views: 2506

Re: random timeouts on mikrotik ping tool

ok i understand. I think the application constantly pings remote host and gives error when no reply is received. I have changed ttl and testing now
by Emile
Thu Dec 29, 2016 3:27 pm
Forum: General
Topic: random timeouts on mikrotik ping tool
Replies: 7
Views: 2506

Re: random timeouts on mikrotik ping tool

after changing ttl to 64 the timeouts did not occur again. I will test
What is a good ttl?
I might be wrong, but does high ttl make network slower?
by Emile
Thu Dec 29, 2016 11:35 am
Forum: General
Topic: random timeouts on mikrotik ping tool
Replies: 7
Views: 2506

Re: random timeouts on mikrotik ping tool

We are running time critical web application and constantly getting timeout errors.
How can I escalate the problem?
Someone suggested on another post to change the TTL to 64.
Will try that
by Emile
Thu Dec 29, 2016 10:42 am
Forum: General
Topic: random timeouts on mikrotik ping tool
Replies: 7
Views: 2506

random timeouts on mikrotik ping tool

Good day

I'm busy doing some ping test to my wan from mikrotik and linux.

The mikrotik ping tool will show random ping timeout but the router does not mark it as packet lost?
It does not show up on the linux machine only on the mikrotik ping tool.
Any ideas?
by Emile
Wed Oct 12, 2016 2:16 pm
Forum: General
Topic: Unable to connect to hotspot over vlan
Replies: 4
Views: 802

Re: Unable to connect to hotspot over vlan

Manage to solve issue by disable “Use IP Firewall For Vlan” under bridge setting
by Emile
Wed Oct 12, 2016 10:56 am
Forum: General
Topic: Unable to connect to hotspot over vlan
Replies: 4
Views: 802

Re: Unable to connect to hotspot over vlan

Let me try to explain better. Here is what I did RB2011 1.Create bridge (vlan-trunk) 2.Add ip address 10.0.0.1/24 to bridge 3.Add ether1 to bridge(vlan-trunk) 4.Create vlan called vlan-hotpot 5.Create bridge(vlan-bridge-hotspot) 6.add vlan-hotspot to vlan-bridge-hotspot 7.add ether8 to vlan-bridge-h...
by Emile
Tue Oct 11, 2016 2:49 pm
Forum: General
Topic: Unable to connect to hotspot over vlan
Replies: 4
Views: 802

Unable to connect to hotspot over vlan

I am unable to connect to hotspot over vlan. My setup is as follows. RB2011(hotspot server) ------ (RB951) wlan1(hotspot) (wlan2)Main When the device connects to wlan(hotspot) on the rb951 then device receives network configuration but does not show hotspot login page when I try to access internet. ...
by Emile
Mon Sep 05, 2016 10:26 am
Forum: General
Topic: What speeds can i expect if bonding two gigabit ethernet?
Replies: 1
Views: 416

What speeds can i expect if bonding two gigabit ethernet?

An client of mine is having speed issues on his lan and has ask me if I can find a solution. I have read that mikrotik are able to do ethernet bonding to increase speeds. In another post I have read that if you do a speedtest using mikrotik bandwidth server then it does not go higher that 100mb/s pe...
by Emile
Fri Jun 24, 2016 1:56 pm
Forum: General
Topic: pppoe client on rb951 sloq internet at random times
Replies: 0
Views: 248

pppoe client on rb951 sloq internet at random times

I am running pppoe client on routerboard rb951 and sometimes the internet speed on the  router will slow down to a crawl and I need to reboot router.
It only happens at random times, usually when router have been running for 2 weeks or so.
How can I solve this?
by Emile
Mon Jun 06, 2016 11:10 am
Forum: Wireless Networking
Topic: apple iphone signal weak and poor speed on rb951Ui-2hnd
Replies: 4
Views: 1259

Re: apple iphone signal weak and poor speed on rb951Ui-2hnd

Solved by installing external antennas on the RB951 and also reset wireless to default.
by Emile
Thu Jun 02, 2016 2:32 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Wireless connection ok, but can't transfert data and/or ping.....
Replies: 4
Views: 750

Re: Wireless connection ok, but can't transfert data and/or ping.....

You can try setting
-HW. Protection mode to CTS-to-self and HW Protection Threshold to 256 on both sides.
-Also set Adaptive Noise Immunity to ap-and-client.
-And lowering tx power.
by Emile
Tue May 31, 2016 5:28 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: apple iphone signal weak and poor speed on rb951Ui-2hnd
Replies: 4
Views: 1259

Re: apple iphone signal weak and poor speed on rb951Ui-2hnd

Normis at the moment I have set data rate not to go higher that 18mbts. Also changed tx power back to default. I notice that all other devices usually connects well. Don't know if it is because he uses iphone s6.

Here is a printscreen of what it shows.
by Emile
Thu May 19, 2016 10:20 am
Forum: Wireless Networking
Topic: apple iphone signal weak and poor speed on rb951Ui-2hnd
Replies: 4
Views: 1259

apple iphone signal weak and poor speed on rb951Ui-2hnd

Mikrotik and apple issues I have a client that live in an old farm house. The bedroom wall is almost 1m thick and so I decided to put one rb951Ui-2hnd in the bedroom and another one in the centre of the house. I have setup wifi on using same SSID, WPA2 aes but different channels. All connected devic...
by Emile
Wed Feb 17, 2016 3:04 pm
Forum: General
Topic: Hotspot trial limit by usage not time
Replies: 10
Views: 4240

Re: Hotspot trial limit by usage not time

The script is not working correctly for me. When i test it will limit megabit download and not megabyte download.
by Emile
Fri Feb 06, 2015 10:38 am
Forum: Beginner Basics
Topic: vpn intern OK, over internet not OK
Replies: 2
Views: 716

Re: vpn intern OK, over internet not OK

Hi thereHi there,
Are you able to connect to the internet from inside the mikrotik? For example ping 8.8.8.8?
Might be that your mikrotik is not configured to access the internet or you might have firewall rules in place?
by Emile
Fri Feb 06, 2015 10:12 am
Forum: General
Topic: Mikrotik rb433 - some Interfaces disabled after power loss
Replies: 5
Views: 967

Re: Mikrotik rb433 - some Interfaces disabled after power loss

Good day. The problem went away when I connected the rb433 to ups. It’s actually very strange but here is what I think it could be. When the poe is directly connected to the electricity the amps or voltage is incorrect and the poe cant seems to provide the rb433 with the power needed to function cor...
by Emile
Mon Dec 08, 2014 4:45 pm
Forum: General
Topic: Mikrotik rb433 - some Interfaces disabled after power loss
Replies: 5
Views: 967

Re: Mikrotik rb433 - some Interfaces disabled after power lo

Power went offline again today for 2 hours. The script that i configured did not work, might be because it looses every setting i made after the power get cut.. There is three wireless interfaces. Two of them will be disabled and reset to default after power restore. IT only happens after power loss...
by Emile
Mon Dec 08, 2014 7:33 am
Forum: General
Topic: Mikrotik rb433 - some Interfaces disabled after power loss
Replies: 5
Views: 967

Re: Mikrotik rb433 - some Interfaces disabled after power lo

Yip 4 times a week, blackouts is becoming a headache now.
by Emile
Fri Dec 05, 2014 3:46 pm
Forum: General
Topic: Mikrotik rb433 - some Interfaces disabled after power loss
Replies: 5
Views: 967

Mikrotik rb433 - some Interfaces disabled after power loss

I have a mikrotik rb433 that was working fine for years but lately every time there is a power outage some of the interfaces will be disabled and I will need to restore backup. We currently has a electricity shortage in our country and the power get disconnected 4 times a week. Anyone had this sort ...
by Emile
Tue Aug 26, 2014 5:59 pm
Forum: General
Topic: Port Forwarding Advice Needed
Replies: 5
Views: 1183

Re: Port Forwarding Advice Needed

PS: Put all your dst-nat rules before the masquerade rules.
by Emile
Thu Jul 31, 2014 9:09 am
Forum: General
Topic: Supernetted network, can't access devices on PC's
Replies: 8
Views: 1095

Re: Supernetted network, can't access devices on PC's

Can you ping the router when connected with vpn?
What does your computer show when you try to traceroute to the phone and to the router?
Have you setup /23 network on both sides?
by Emile
Tue Jul 29, 2014 9:08 am
Forum: General
Topic: Browsing bandwidth separation
Replies: 2
Views: 732

Re: Browsing bandwidth separation

Take a look here.

http://forum.mikrotik.com//viewtopic.php?t=2138

Im also using this to limit users when they download large files or doing p2p.
by Emile
Mon Jul 28, 2014 9:43 pm
Forum: General
Topic: RB2011: Thought there was an outage but my router is slow?
Replies: 1
Views: 1053

Re: RB2011: Thought there was an outage but my router is slo

You can try doing ros update and furmware update.
Also you can try changing the way the router has been setup.
by Emile
Mon Jul 28, 2014 4:45 pm
Forum: General
Topic: ntp client on RB doesn't work
Replies: 4
Views: 801

Re: ntp client on RB doesn't work

Antivirus sometimes automatically enables firewall on windows.
You should add exemption for that port
by Emile
Mon Jul 28, 2014 4:20 pm
Forum: General
Topic: ntp client on RB doesn't work
Replies: 4
Views: 801

Re: ntp client on RB doesn't work

You can check in the /ip firewall connections to see if port 123udp is active when router tries to get the time.
Also disable windows firewall or add port exemption.
by Emile
Mon Jul 28, 2014 4:16 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: OSPF Routing Table not fully Populating on "Full" adjacency
Replies: 5
Views: 1011

Re: OSPF Routing Table not fully Populating on "Full" adjace

add ospf !raw to logging to get more info when it happens.
by Emile
Mon Jul 28, 2014 11:11 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Help , after exchanging the RB800´s after breakdown
Replies: 2
Views: 934

Re: Help , after exchanging the RB800´s after breakdown

Also if you restore backup from another routerboard note that mac addresses are different in interfaces like bridge,wlan,eoip etc. if you can edit the backup file then you can add the new mac addresses before restoring or you can also double check if everything is setup correctly with those interfac...
by Emile
Mon Jul 28, 2014 9:57 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Port forward rule gets packets but cannot send back
Replies: 2
Views: 621

Re: Port forward rule gets packets but cannot send back

Things you might try.
--
/ip firewall filter add dst-address=10.210.98.24 protocol=tcp dst-port=22
--Disable firewall on ssh server and test
--check if ssh server can connect to outside world.
by Emile
Mon Jul 28, 2014 9:39 am
Forum: Beginner Basics
Topic: 2 ISP with different IP address
Replies: 5
Views: 1206

Re: 2 ISP with different IP address

Im glad i could help. Here is what you can do. For example if adsl2 is isp1 and you just want 172.18.0.100 to use that connection. -click on new terminal and paste /ip route add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=192.168.1.1 routing-mark=isp1 /ip firewall mangle add chain=prerouting src-address=172.18.0....
by Emile
Fri Jul 25, 2014 11:47 pm
Forum: General
Topic: Mikrotik PPTP passthrough
Replies: 1
Views: 2063

Re: Mikrotik PPTP passthrough

Try adding /ip firewall nat add chain srcnat src-address[ip address dhcp gives you] action=masquerade
by Emile
Fri Jul 25, 2014 10:46 pm
Forum: General
Topic: Supernetted network, can't access devices on PC's
Replies: 8
Views: 1095

Re: Supernetted network, can't access devices on PC's

I had the sam problem awhile ago where i pptp into network and could not access devices on that subnet.
What i did was to add nat rule.

/ip firewall nat add src address(pptp local address on router) action masquerade.

Hope it helps
by Emile
Fri Jul 25, 2014 10:34 pm
Forum: General
Topic: Router refuses connections. But works after reboot
Replies: 1
Views: 656

Re: Router refuses connections. But works after reboot

I have made support file on both routers when it happend. I wil send to support and post what they reply.
by Emile
Fri Jul 25, 2014 10:31 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Multiple Subnets
Replies: 6
Views: 1068

Re: Multiple Subnets

You can test it with one printer that is on the 172.19.5.0/23 network and computer that is on the 172.19.4.0/23. Im 100 % sure it will wotk faster.

To change windows computer subnet from /24 to /23 you need to change 255.255.255.0 to 255.255.254.0
by Emile
Fri Jul 25, 2014 6:04 pm
Forum: General
Topic: Routing Mark with LAN problems
Replies: 3
Views: 656

Re: Routing Mark with LAN problems

Have you change you natting rules?

Under ip firewall nat change the srcnat masquerade rule and add routing mark to it.
That should work.
I have done this a very long time ago, not sure if you shoudl chose routing table or routing mark under srcnat rule.
by Emile
Fri Jul 25, 2014 5:46 pm
Forum: General
Topic: Supernetted network, can't access devices on PC's
Replies: 8
Views: 1095

Re: Supernetted network, can't access devices on PC's

check if the subnet on the machine is correct
by Emile
Fri Jul 25, 2014 5:44 pm
Forum: General
Topic: Routing Mark with LAN problems
Replies: 3
Views: 656

Re: Routing Mark with LAN problems

Do you mean that you cannot conenct to public ip on isp2 or do you mean the ipaddress of the router on isp2?
by Emile
Fri Jul 25, 2014 5:36 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: VPN not working
Replies: 16
Views: 1687

Re: VPN not working

Was ether6 already added to bridge ports?


Great glad it solved it.
DOnt forget the karma :D
by Emile
Fri Jul 25, 2014 5:29 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Multiple Subnets
Replies: 6
Views: 1068

Re: Multiple Subnets

one more thing...

1.Do you mean that 172.19.4.0/24 and 172.19.5.0/24 is on same ether?
2.Or do you mean that you have 172.19.4.0/24 one one ether and 172.19.5.0/24 on another ether?

And if it is number 2 have you put both ether's in one bridge?
by Emile
Fri Jul 25, 2014 5:24 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Multiple Subnets
Replies: 6
Views: 1068

Re: Multiple Subnets

With /24 subnet you can only ping/connect with 254 hosts in that range only. For example 172.19.4.1-172.19.4.254 But it you use /23 subnet then you can ping/connect with host up to 172.19.5.254. For example 172.19.4.1-172.19.5.254 Why printing is slow is because if you want to connect to printer on ...
by Emile
Fri Jul 25, 2014 5:09 pm
Forum: General
Topic: Router refuses connections. But works after reboot
Replies: 1
Views: 656

Router refuses connections. But works after reboot

Good day Im using mikrotik rb2011UiAS to split traffic between 3 adsl routers. There is a mikrotik rb433L connected to it with cat5e cable. I have setup ospf to add/remove routes automatically as the network changes. All the suddenthe rb2011 is not getting any ospf routes of connections. When i try ...
by Emile
Fri Jul 25, 2014 1:28 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Multiple Subnets
Replies: 6
Views: 1068

Re: Multiple Subnets

Why dont you change the /24 to /23.

If you do that then you can communicate directly with computer/printers on both subnets
by Emile
Fri Jul 25, 2014 11:16 am
Forum: Beginner Basics
Topic: 2 ISP with different IP address
Replies: 5
Views: 1206

Re: 2 ISP with different IP address

Do you want to use both modems at the same time? Here is what you can do if you only want to replace the modem with the cisco. On you mirkotik.. Go to ip ---> route and check for something like 0.0.0.0/0 192.168.1.1 Change the 192.168.1.1 to 192.168.108.1 Also go to ip --> address and look for addre...
by Emile
Fri Jul 25, 2014 11:05 am
Forum: Beginner Basics
Topic: VPN not working
Replies: 16
Views: 1687

Re: VPN not working

Check under interface --> bridge --> port and check if ether6 has been added tot he list.
If ether 1 is there then remove that one and repalce with ether6

Also check if ether1 had ip address assigned to it and change it to ether 6
by Emile
Fri Jul 25, 2014 11:04 am
Forum: Forwarding Protocols
Topic: OSPF adjancy keeps droping
Replies: 2
Views: 1366

Re: OSPF adjancy keeps droping

Had the same problem awhile ago.
Solved it by replacing the ethet cable.

Anyway some thing you can check...


1. Both routers have same routeros.
2. Time needs to be the same on both routers.
by Emile
Thu Jul 24, 2014 5:34 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: VPN not working
Replies: 16
Views: 1687

Re: VPN not working

Check under interface --> bridge --> port and check if ether6 has been added tot he list.
If ether 1 is there then remove that one and repalce with ether6

Also check if ether1 had ip address assigned to it and change it to ether 6