Community discussions

Search found 118 matches

by raymondr15
Mon Mar 18, 2019 7:10 pm
Forum: General
Topic: Efficient way of configuring vlan's on RouterOS?
Replies: 0
Views: 215

Efficient way of configuring vlan's on RouterOS?

Hi, I have my main router(RB2011UiAS-RM) and connected to that on ether4, I have another router(RB750) running hotspot on vlan10 back to my main router on the same port but on vlan10, I then have my main router bridging vlan10 to other bridges/interfaces(local and backbone) from ether4.10(vlan10) My...
by raymondr15
Tue Jan 08, 2019 10:45 am
Forum: General
Topic: Bandwidth Allocation per LAN Port
Replies: 3
Views: 369

Re: Bandwidth Allocation per LAN Port

Login via winbox, on the left, click "Queues" You should get the "Queue List" window: Queue List.PNG Click the "+" button to add a queue: Plus.PNG You'll now get the "New Simple Queue" window: New Simple Queue.PNG Where is says "target", select the interface that you want to apply the bandwidth limi...
by raymondr15
Tue Dec 04, 2018 8:14 pm
Forum: General
Topic: Bandwidth Allocation per LAN Port
Replies: 3
Views: 369

Re: Bandwidth Allocation per LAN Port

I have a hAP ac and would like to know how limit download and upload bandwidth by LAN Port only (not by class or priority or anithing like that)? For example: LAN2: unlimited LAN3: limited to 30.0 Mbps down and 3.0 Mbps up LAN4: limited to 5.0 Mbps down and 0.5 Mbps up Any guidance would be greatly...
by raymondr15
Tue Dec 04, 2018 8:12 pm
Forum: General
Topic: What is main differences between stable and long-term? [SOLVED]
Replies: 7
Views: 2608

Re: What is main differences between stable and long-term? [SOLVED]

In functions of course. I read the full changelogs, I read changes in each branch, but I dunno what functionality will be lost (for example) when switching to long-term from stable. Is such switch completely safe, or it needs further investigations? Maybe there is a diff of release trees hidden som...
by raymondr15
Tue Dec 04, 2018 5:04 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.43.7 [stable] is released!
Replies: 53
Views: 11134

Re: v6.43.7 [stable] is released!

raymondr15, E1uSiV3 - Please send supout file from your router to support@mikrotik.com Have done that already. I have tried upgrading to beta release and downgrading back to long-term release with the CPU still sitting at 100%. I'm guessing something in the 6.43.7 update changed something in the co...
by raymondr15
Tue Dec 04, 2018 10:39 am
Forum: Announcements
Topic: v6.43.7 [stable] is released!
Replies: 53
Views: 11134

Re: v6.43.7 [stable] is released!

Since upgrading from 6.43.4 to 6.43.7 on all of my MikroTik devices, API-SSL does not work. my management system keeps telling me my devices are down as It cannot login to any of the devices via API-SSL, I haven't tested plain API as I don't use it due to security reasons. I don't see any logs of fa...
by raymondr15
Wed Nov 07, 2018 4:40 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: OSFP Keeps Losing Routes!!! [SOLVED]
Replies: 11
Views: 1860

Re: OSFP Keeps Losing Routes!!! [SOLVED]

Hi, I think I may have solved my problem. To me it look like if one of your routers have the same IP address on different interfaces, it then causes problems with OSPF, for example, on my main router, I have x3 IPIP-Tunnels, my IP config is: Tunnel 1: IP: 10.100.1.1, Network: 10.255.0.1 Tunnel 2: IP...
by raymondr15
Wed Nov 07, 2018 4:33 pm
Forum: General
Topic: Changing bridge port causes RouterOS crash
Replies: 2
Views: 323

Re: Changing bridge port causes RouterOS crash

If it crashed, you should find "autosupout.rif" in files. It would be good to send it to support@mikrotik.com because they can read it and figure out what was wrong. From single screenshot, nobody will figure out anything. I have done that already with no reply. I always send supouts when an issue ...
by raymondr15
Tue Oct 23, 2018 12:00 pm
Forum: General
Topic: Changing bridge port causes RouterOS crash
Replies: 2
Views: 323

Changing bridge port causes RouterOS crash

I have just tried to move a bridge port to another bridge on my RB2011UiAS-RM and after changing, the router crashed and rebooted.
crash routeros.PNG
Router is running latest(ROS 6.43.4)
by raymondr15
Sat Oct 13, 2018 4:16 pm
Forum: General
Topic: P2P missing on my new RB1100AHx4
Replies: 13
Views: 1165

Re: P2P missing on my new RB1100AHx4

I know it has been removed my RB1100AHx2 is on v6.31, I have no reason to change firmware
Tell me what your Public IP is and then I might need to give you a reason to change your firmware.
by raymondr15
Sat Oct 13, 2018 4:12 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: Feature requests
Replies: 1097
Views: 192018

Re: Feature requests

It would be really nice if MikroTik would add the ability to graph health information such as voltage and temperature and no I'm not referring about SNMP and API, I am referring to tools->graphing,the same way as resources, queues and interfaces are graphed.
by raymondr15
Sat Oct 13, 2018 4:07 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: OSFP Keeps Losing Routes!!! [SOLVED]
Replies: 11
Views: 1860

Re: OSFP Keeps Losing Routes!!! [SOLVED]

For some reason now, everything seems to be okay... :?
If this happens again, will post an update.
by raymondr15
Thu Oct 11, 2018 8:21 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: OSFP Keeps Losing Routes!!! [SOLVED]
Replies: 11
Views: 1860

Re: OSFP Keeps Losing Routes!!! [SOLVED]

When it happens, do you lose connectivity for a short time on the link between the 2 routers? Is the neighbor state still at 'Full' or does i t go to '2-way' or other. I've experienced faults where if there's enough of a time-out to drop the session, but it returns before the 40s (Default) timer ru...
by raymondr15
Thu Oct 11, 2018 11:02 am
Forum: Forwarding Protocols
Topic: OSFP Keeps Losing Routes!!! [SOLVED]
Replies: 11
Views: 1860

OSFP Keeps Losing Routes!!! [SOLVED]

Hi, on one of my routers I am running into issues with OSPF, every +-30min the IP->Routes table drops all OSPF routes but still appears in LSA. I have to manually disable all networks in Routing->OSPF->Networks and then enable them to pick up the routes again. I have the same configuration on all of...
by raymondr15
Wed Oct 10, 2018 4:13 pm
Forum: General
Topic: MIKROTIK: PLEASE ADD GRAPHING FOR HEALTH
Replies: 2
Views: 285

Re: MIKROTIK: PLEASE ADD GRAPHING FOR HEALTH

You can graph these using external NMS and SNMP which is more common of people with multi-router deployments and wanting to monitor things like that - although it could be handy to have on-device graphing as well. Thanks but I know that I can pull info from the devices via SNMP and API... I just wo...
by raymondr15
Wed Oct 10, 2018 4:07 pm
Forum: General
Topic: MIKROTIK: PLEASE ADD GRAPHING FOR HEALTH
Replies: 2
Views: 285

MIKROTIK: PLEASE ADD GRAPHING FOR HEALTH

Hi, It would be really nice if MikroTik would add the ability to graph health information such as voltage and temperature.
by raymondr15
Thu Sep 27, 2018 5:44 pm
Forum: General
Topic: RouterOS 6.43.2 5G-10MHz scan-list does not contain valid channels
Replies: 0
Views: 533

RouterOS 6.43.2 5G-10MHz scan-list does not contain valid channels

Since I have upgraded to RouterOS 6.43.2, none of my routers work with 10MHz channel width on the 5GHz interface, 2GHz works fine.

When setting the interface to 10MHz, I get "scan-list does not contain valid channels" and the "frequency" drop down menu is empty.

Bug?
by raymondr15
Mon Sep 10, 2018 10:07 pm
Forum: General
Topic: RouterOS v6.42.7 showing old web interface
Replies: 5
Views: 618

Re: RouterOS v6.42.7 showing old web interface

I have exactly the same on my RB1100 ...
It's very odd and it is still showing the old page after updating to 6.43 that was just released.
by raymondr15
Thu Sep 06, 2018 8:30 pm
Forum: General
Topic: RouterOS v6.42.7 showing old web interface
Replies: 5
Views: 618

Re: RouterOS v6.42.7 showing old web interface

Have you cleared the browser cache?
Yes, I have tried that and same thing, I shouldn't have to do that anyway as It used to show the newer login page and like I said, since I upgraded the OS to latest(6.42.7) it started showing the old page.
by raymondr15
Thu Sep 06, 2018 8:25 pm
Forum: General
Topic: RouterOS v6.42.7 showing old web interface
Replies: 5
Views: 618

RouterOS v6.42.7 showing old web interface

I have a RB750 running latest RouterOS 6.42.7 and webfig showing the old login page(see picture attached) I don't understand why it's showing the old page and this started since upgrading to 6.42.7. When I enter my credentials it goes to "/cfg" instead of "/webfig" If I manually type "/webfig" it go...
by raymondr15
Thu Aug 30, 2018 1:13 pm
Forum: General
Topic: BUG? Strange traffic coming from disabled ipip-Tunnels on RouterOS
Replies: 0
Views: 243

BUG? Strange traffic coming from disabled ipip-Tunnels on RouterOS

On my main router I have 3 ipip-Tunnels that go out onto my wAP LTE Kit and out the LTE interface as I have tunnels that go to 3 of my other routers that are only reachable via the LTE I have OSPF enabled on all my routers and currently my LTE and all ipip-Tunnels are disabled but I am getting traff...
by raymondr15
Thu Aug 30, 2018 9:42 am
Forum: Scripting
Topic: PHP API sometimes not returning all commands [SOLVED]
Replies: 1
Views: 276

Re: PHP API sometimes not returning all commands [SOLVED]

I may have fixed my issue by changing the code around but still testing to so if this will happen again, so far its been a few hours and been working perfectly with the updated script: function get_routerOS_resource() { //Set globals global $API; global $Debug; //Get resource $API->write('/system/re...
by raymondr15
Wed Aug 29, 2018 12:50 pm
Forum: Scripting
Topic: PHP API sometimes not returning all commands [SOLVED]
Replies: 1
Views: 276

PHP API sometimes not returning all commands [SOLVED]

Hi, I am running RouterOS 6.42.7 and have a PHP function that fetches the routers resource, voltage and identity function get_routerOS_resource() { //Set globals global $API; global $Debug; $API->write('/system/resource/print',true); $API->write('/system/health/print',true); $API->write('/system/ide...
by raymondr15
Tue Aug 28, 2018 4:13 pm
Forum: General
Topic: P2P missing on my new RB1100AHx4
Replies: 13
Views: 1165

Re: P2P missing on my new RB1100AHx4

P2P has been removed quite a while ago. What version of RouterOS do you have on each router?

There are different way you can block torrents in RouterOS, layer7, content, blocking ports...
by raymondr15
Tue Aug 14, 2018 4:57 pm
Forum: General
Topic: Kernel failure using traffic generator
Replies: 1
Views: 216

Kernel failure using traffic generator

Hi have just tried using the traffic generator on my Metal 5SHPn running ROS 6.42.6 and after clicking "start", I lost connection and noticed the device restarted with kernel failure.
Capture.PNG
by raymondr15
Mon Aug 13, 2018 11:33 pm
Forum: Announcements
Topic: Photos of towers and masts
Replies: 52
Views: 13535

Re: Photos of towers and masts

So we had a bit of a rain and wind storm and somehow a bit of water got into one of my SXT's and now the unit does not boot. Luckily I had a LDF and a spare dish but could not mount it properly. Was in quite a hurry here and needed to get something up till I can replace the SXT. I felt like such an ...
by raymondr15
Wed Aug 08, 2018 12:35 pm
Forum: General
Topic: dual wan and qos - help needed
Replies: 3
Views: 1118

Re: dual wan and qos - help needed

Try using my method, watch my video: https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=3GbO2FCFWm0
by raymondr15
Wed Jul 11, 2018 10:50 pm
Forum: General
Topic: WAP LTE no roaming. R11e
Replies: 4
Views: 557

Re: WAP LTE no roaming. R11e

Hi Again

Now I tried with 3 different SIM cards - That didn't make any difference.
Nobody else having issues with LTE & roaming?
Any clue is appreciated! ;-)

KR

Roaming is turned off by default, you can enable it by running
/interface lte set allow-roaming=yes
by raymondr15
Tue Jul 10, 2018 11:54 am
Forum: Scripting
Topic: Please help!! updating hotspot users statistic in real time
Replies: 1
Views: 405

Re: Please help!! updating hotspot users statistic in real time

hi all i have a hotspot and i create users and sell vouchers to neighbors but the problem is that where i like we get unexpected blackouts, the electricity may go off at any time, so all the active users will not get their usage updated. i need to find a way to automatically update their consumptio...
by raymondr15
Tue Jul 10, 2018 11:49 am
Forum: Wireless Networking
Topic: The best way to put several APs on a single wired LAN [SOLVED]
Replies: 3
Views: 617

Re: The best way to put several APs on a single wired LAN [SOLVED]

I have a wired lan in a building, and I need to put several MikroTik APs there. Currently I have put all of the APs in the bridged mode, so they just serve as an WiFi Ap with direct tap in to the local network. I was wandering there a better, more secure, robust? way to configure the APs? Currently...
by raymondr15
Mon Jul 09, 2018 10:05 pm
Forum: General
Topic: Faces proublem to access mikrotik from my public ip address
Replies: 16
Views: 864

Re: Faces proublem to access mikrotik from my public ip address

Just add "/webfig" to the url and you'll get the WebFig login.

Like: http://111.223.3.61/webfig
post.PNG
by raymondr15
Mon Jul 09, 2018 9:39 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: Feature requests
Replies: 1097
Views: 192018

Re: Feature requests

Please add support for USB booting on RouterBoards so we can have the ability to install RouterOS onto a USB drive. Maybe in NetInstall also make it possible which device RouterOS should be installed to if there is more than one. ie: nand, USB... Reason 1: In case something happens to the nand chip ...
by raymondr15
Wed Apr 25, 2018 2:01 am
Forum: Announcements
Topic: v6.42.1 [current]
Replies: 272
Views: 42307

Re: v6.42.1 [current]

Just updated my RB2011UiAS-RM to 6.42.1
After updating and rebooting I go back and check for updates, it shows 6.42 instead of 6.42.1, this does not happen on any of my other routers.

Capture.PNG
by raymondr15
Mon Apr 23, 2018 6:12 pm
Forum: Scripting
Topic: Check rule/object first before applying PHP API
Replies: 0
Views: 302

Check rule/object first before applying PHP API

Hi, I am having a bit of a problem with updating rules on my router via PHP API, how can I make my code first check if there is a difference in the setting for example first check the router if the rule/object is disabled and then apply or do nothing if everything matches perfectly. Currently whenev...
by raymondr15
Fri Apr 20, 2018 1:39 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Ce Vs eC
Replies: 5
Views: 11121

Re: Ce Vs eC

Hello ; who can inform me in details , what is the difference between 20/40 MHz eC & 20/40 MHz Ce ,,, thanks is advanced Hi, You choose which side to broadcast your channel width for 40Mhz, lets say you're using channel 5200 and you choose ec, the channel will broadcast from 5200 down to the lower ...
by raymondr15
Fri Apr 20, 2018 1:34 am
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: Feature requests
Replies: 1097
Views: 192018

Re: Feature requests

Please add the ability to enable or disable successful login attempts for specific users, for example an API user, accounting software logging in and out updating information on the router.
by raymondr15
Fri Apr 20, 2018 1:19 am
Forum: Announcements
Topic: v6.42 [current]
Replies: 147
Views: 26226

Re: v6.42 [current]

I just realized earlier that after I updated to v6.42 that all my ip>firewall>raw rules were missing, not sure if that was the only config missing, I just restored a backup and everything was back.
by raymondr15
Fri Apr 20, 2018 1:17 am
Forum: Announcements
Topic: v6.42 [current]
Replies: 147
Views: 26226

Re: v6.42 [current]

What is the wireless XX option under Channel width?
I am wondering too
Was thinking that but would like to be sure :lol:
by raymondr15
Thu Apr 19, 2018 3:29 am
Forum: Announcements
Topic: v6.42 [current]
Replies: 147
Views: 26226

Re: v6.42 [current]

What is the wireless XX option under Channel width?
by raymondr15
Thu Mar 15, 2018 2:38 am
Forum: General
Topic: RouterOS Changelog Issue
Replies: 0
Views: 261

RouterOS Changelog Issue

The routerOS changelog is showing the logs from v5.9 on all channels.
routeros_changelog.PNG
by raymondr15
Tue Mar 13, 2018 4:30 am
Forum: General
Topic: 3G USB Modem Causing CPU spikes
Replies: 0
Views: 236

3G USB Modem Causing CPU spikes

Hi, No matter what version of routerOS I use, I keep getting CPU spikes on my router and sometimes causing it to not respond for some time, it is less responsive on the later versions of routerOS and more responsive on the bux fix release (6.40.6) but still unacceptable. My modem is an huawei E367 a...
by raymondr15
Thu Jan 04, 2018 2:07 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.41 [current]
Replies: 304
Views: 74085

Re: v6.41 [current]

Hi, I noticed after upgrading to v6.41 that ether3 & ether5 were showing the exact same TX throughput all the time, I checked bridge settings and played around to see if there was a configuration issue from the upgrade, a saw that ether3's "auto isolate" was disabled, I reenabled it and as soon as I...
by raymondr15
Thu Dec 28, 2017 4:07 pm
Forum: Scripting
Topic: Add, or remove if existing IP>Firewall>Address-list via API
Replies: 0
Views: 504

Add, or remove if existing IP>Firewall>Address-list via API

Hi all, I need help with PHP API for adding an address to the address-list if it doesn't already exist and removing if it does exist. I am using routeros_api.class.php from https://wiki.mikrotik.com/wiki/API_PHP_class. I have tried this, the removal part works correctly but does not check if it exis...
by raymondr15
Thu Dec 07, 2017 1:03 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: Feature Request - Time Stamp IP Accounting
Replies: 0
Views: 264

Feature Request - Time Stamp IP Accounting

Please add a time stamp on the output of the ip accounting web cgi page
by raymondr15
Thu Oct 12, 2017 3:54 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: PPPoE Server Bug RouterOS v6.41rc44
Replies: 0
Views: 493

PPPoE Server Bug RouterOS v6.41rc44

Hi,

Whenever I connect my downlink mikrotik router via pppoe to the uplink server, the uplink router running v6.41rc44 starts acting around with all the ports flapping, even if nothing is conencted to them then after a few seconds the reboots itself.
PPPoE Server Crash.PNG
by raymondr15
Wed Jul 26, 2017 4:41 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.40 [current]
Replies: 101
Views: 21660

Re: v6.40 [current]

Hi, I am sitting in my office at work and have just update my RB2011UiAS-RM remotely, after rebooting the router am not able to access my router from the WAN side, my internet service provider is a WISP so I logged into my CPE and tried to SSH my router, I am able to login to the router but as soon ...
by raymondr15
Wed Jul 26, 2017 4:38 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.41rc [release candidate] is released! New bridge implementation!
Replies: 561
Views: 119848

Re: v6.41rc [release candidate] is released! New bridge implementation!

Hi, I am sitting in my office at work and have just update my RB2011UiAS-RM remotely, after rebooting the router am not able to access my router from the WAN side, my internet service provider is a WISP so I logged into my CPE and tried to SSH my router, I am able to login to the router but as soon ...
by raymondr15
Fri Mar 03, 2017 10:43 pm
Forum: General
Topic: pppoe server how to drop all the clients after midnight?
Replies: 4
Views: 659

Re: pppoe server how to drop all the clients after midnight?

if you disable and enable the pppoe server interface? does it disconnect the clients?

Yes it will
by raymondr15
Tue Feb 28, 2017 9:39 pm
Forum: General
Topic: Create bandwidth profiles with mangle and queues
Replies: 5
Views: 2966

Re: Create bandwidth profiles with mangle and queues

You can program this using the mangle rules as you suggested or you can go the route of setting up all your clients within one subnet for each speed and have a priority for that rule. It depends how you have configured everyone so far. I prefer the simple queues because there is less resource overh...