Community discussions

Search found 73 matches

by tomasi
Fri Sep 27, 2019 5:33 pm
Forum: General
Topic: Radius timeout - Ver 6.44
Replies: 10
Views: 1014

Re: Radius timeout - Ver 6.44

Same issue here: PPPoE servers work for some days and, suddenly, they stop to authenticate PPPoE users, giving radius timeout error user customerabc authentication failed - radius timeout After reboot RB, PPPoE clients authenticate again I saw this issue on CCR (tile) and RB450 (mipsbe) models. I'll...
by tomasi
Mon Sep 23, 2019 4:37 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: MPLS bug?
Replies: 4
Views: 910

Re: MPLS bug?

Sometimes, OSPF converges to correct gateway, MPLS LDP stucks on wrong gateway (do not follow OSPF convergence):

Image
by tomasi
Tue Jul 23, 2019 12:28 am
Forum: Forwarding Protocols
Topic: MPLS bug?
Replies: 4
Views: 910

MPLS bug?

Hi, I'm trying to figure out what is happening in the following scenario: The router has OSPF route to PE 10.0.0.189 loopback via correct gateway The router has MPLS labels to PE 10.0.0.189 loopback via correct gateway But... traceroute doesn't find the gateway to send the packet labeled. https://i....
by tomasi
Sat Jun 08, 2019 7:34 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude - Snap to Grid
Replies: 0
Views: 448

Dude - Snap to Grid

Hi,

Is there a chance to add to Dude a way to snap items to a grid?

It would be useful to organize maps and keep the layout better.

:D
by tomasi
Mon Dec 10, 2018 4:32 pm
Forum: General
Topic: Winbox Shortcuts Keys
Replies: 0
Views: 295

Winbox Shortcuts Keys

Hi,

I know it was dangerous a key to disable interfaces. But is there a chance to add to winbox a shortcut do edit comments, like F2 key?

It would be very convenient to have some keyboard shortcuts to these non critical operations.

:D
by tomasi
Mon Dec 10, 2018 2:27 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Transceiver S-35LC20D/S-53LC20D - Modulation 10M
Replies: 1
Views: 286

Transceiver S-35LC20D/S-53LC20D - Modulation 10M

Hi, I would like help to solve a problem using the transceiver pair S-35LC20D | S-53LC20D. Optical signals are excellent, but RB2011 insists to use 10Mbps modulation: https://i.imgsafe.org/e5/e5b4f8bed4.png https://i.imgsafe.org/e5/e5b6c4d085.png Is there a hint/suggestion to solve this problem? Tha...
by tomasi
Tue Oct 30, 2018 3:10 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Bad Blocks?
Replies: 22
Views: 6190

Re: Bad Blocks?

Yesterday we replaced a Basebox 5 (RB912UAG-5HPnD-OUT) that wasn't booting RouterOS. Today, I've applied Netinstall on it, and RouterOS booted again (6.40.8 version), but showing bad-blocks: 1.5% . [admin@MikroTik] > sys resou pr uptime: 8m4s version: 6.40.8 (bugfix) build-time: Apr/23/2018 11:34:28...
by tomasi
Mon Oct 22, 2018 1:12 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Not able to use 10MHz at 911G-5HPacD
Replies: 1
Views: 370

Not able to use 10MHz at 911G-5HPacD

Hi, Today we needed to recover a POP that was using RB912. We have replaced the damaged RB912 with a 911G-5HPacD The .rsc didn't work. The RB didn't accept a 10MHz bandwidth configuration :? Is this a hardware limitation? a bug of wireless package? Frequency box only shows "auto" in the dropdown. I'...
by tomasi
Tue Oct 16, 2018 5:46 am
Forum: General
Topic: FastNetMon Integration with MikroTik (DDoS detection software)
Replies: 38
Views: 12960

Re: FastNetMon Integration with MikroTik (DDoS detection software)

:? It doesn't allow smaller limits

Active Flow Timeout must be greater than 00:00:59

Image
by tomasi
Mon Oct 15, 2018 3:41 am
Forum: General
Topic: FastNetMon Integration with MikroTik (DDoS detection software)
Replies: 38
Views: 12960

Re: FastNetMon Integration with MikroTik (DDoS detection software)

Maybe it was corrected in the new versions (that of image is 6.40.8 ).

RouterOS just accepted, no complained about the 00:00:01 value :?

Image
by tomasi
Thu Oct 11, 2018 11:59 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: MPLS FIB differente from OSPF FIB
Replies: 2
Views: 613

MPLS FIB differente from OSPF FIB

Hi, I noticed a host inside network 172.16.16.0/24 (172.16.16.254) wasn't replying to Dude Server. After do a traceroute from Dude Server to 172.16.16.254, a loop was detected: tool traceroute address=172.16.16.254 # ADDRESS LOSS SENT LAST AVG BEST WORST STD-DEV STATUS 1 179.125.47.225 0% 1 1.3ms 1....
by tomasi
Mon Oct 08, 2018 6:26 pm
Forum: General
Topic: FastNetMon Integration with MikroTik (DDoS detection software)
Replies: 38
Views: 12960

Re: FastNetMon Integration with MikroTik (DDoS detection software)

:D

Excellent, Inactive Flow Timeout = 00:00:01 showed smoother graphs:

Image

Thanks!
by tomasi
Sat Oct 06, 2018 6:15 pm
Forum: General
Topic: FastNetMon Integration with MikroTik (DDoS detection software)
Replies: 38
Views: 12960

Re: FastNetMon Integration with MikroTik (DDoS detection software)

Hi, Which is the best current configuration to the Mikrotik integration with FastNetMon? I'm using those: * Cache entries = 128k * Active Flow Timeout = 00:01:00 * Inactive Flow Timeout = 00:01:00 Netflow version = 9 Template refresh = 30 Template timeout = 30 FastNetMon is receiving data correctly,...
by tomasi
Thu Aug 30, 2018 5:22 pm
Forum: General
Topic: Queue Not Limiting Download
Replies: 10
Views: 2576

Re: Queue Not Limiting Download

Same bug here:

Queue over ether3 only controls upload:

Image
by tomasi
Fri Nov 17, 2017 9:31 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude - Web Client
Replies: 2
Views: 1157

Re: Dude - Web Client

Yes, that is the idea

The SmartTV doesn't allow to run the dude client (.exe).

This way we'll able to view the main map in a web browser to monitor the network while do other tasks.

:)
by tomasi
Thu Nov 16, 2017 7:18 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude - Web Client
Replies: 2
Views: 1157

Dude - Web Client

Hi, Is there an option to view network maps on a web browser? We bought some TVs to view some dashboards (Zabbix / PRTG / Management Software / etc.). They only work with web browsers, do not allow to download app (like remote desktop feature). The only way we found to view dude on one of these TVs ...
by tomasi
Wed Oct 18, 2017 2:53 pm
Forum: The Dude
Topic: Graph doesn't show traffic above ~500 Mbps
Replies: 1
Views: 394

Graph doesn't show traffic above ~500 Mbps

Hi, I noticed my Dude instance doesn't show traffic above ~500 Mbps. (it should be ~950 Mbps at those valleys) It's very strange, because Zabbix also collects information of that router in the same manner (SNMP v1) and doesn't show this gaps. Is there a fine tune in Dude to fix this issue? https://i...
by tomasi
Mon Oct 16, 2017 9:57 pm
Forum: General
Topic: Make RB2011 as VLAN Trunk
Replies: 4
Views: 937

Re: Make RB2011 as VLAN Trunk

Right, I found the answer in this wiki: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Vlans_on_Mikrotik_environment Where he says: Interfaces eth3,eth4 are trunk ports and and only need to forward tagged packets. We do not need to do any tag add/remove so there is no need to add vlans. https://i.imgsafe.org/50/501...
by tomasi
Fri Oct 13, 2017 3:32 am
Forum: General
Topic: Make RB2011 as VLAN Trunk
Replies: 4
Views: 937

Re: Make RB2011 as VLAN Trunk

Right, but in this scenario RB2011 will not tag or untag VLAN. The aim is to configure RB2011 only to transport tagged VLAN from PPPoE Server > AP and vice-versa without modifying them. It seems the only way is to create a bridge and add all ports to it (or use a VLAN capable switch with all ports i...
by tomasi
Thu Oct 12, 2017 1:09 am
Forum: General
Topic: Make RB2011 as VLAN Trunk
Replies: 4
Views: 937

Make RB2011 as VLAN Trunk

Hi, I've searched in the forum about this topic, but didn't find a solution. Is it possible to make all RB2011 ports as VLAN trunk? The idea is to transport any VLAN (already tagged) from AP to PPPoE Server, keeping redundancy of link between all RB2011 in the tower. This way we can set each AP to a...
by tomasi
Fri Sep 29, 2017 10:01 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Script to auto remove low modulation clients
Replies: 0
Views: 316

Script to auto remove low modulation clients

Hi,

Is there a script to automate the client association to the wlan, removing those who have low modulation at each n seconds?

:)
by tomasi
Wed Sep 27, 2017 11:52 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: Bridging VLAN to VPLS
Replies: 1
Views: 854

Bridging VLAN to VPLS

Hi, I have some questions about bridging and I would like help to find the answers: I've made a diagram to give details about the scenario: https://i.imgsafe.org/c0/c0e0302974.png My questions are: 1 - Do the bridge will untag the frame ingressing before forward it to the VPLS tunnel? 2 - Do I need ...
by tomasi
Tue Sep 12, 2017 8:36 pm
Forum: The Dude
Topic: Alerts based on throughput threshold
Replies: 4
Views: 1033

Re: Alerts based on throughput threshold

Thank you! This tool helps a lot :) The only problem I see is: the tool doesn't have a delay parameter to avoid congestion of alerts. I've tried to generate a warning log every time interface traffic crosses thresholds (above 960M or below 1M). The logs were generated correctly, but my Slack channel...
by tomasi
Mon Sep 11, 2017 5:03 pm
Forum: The Dude
Topic: Proxy / Remote Collector for Dude
Replies: 3
Views: 635

Re: Proxy / Remote Collector for Dude

Thank you!

The idea is like this diagram:

Image

This way, even if the clouds suffer instability, dude server will not send false positive alerts.

:)
by tomasi
Mon Sep 11, 2017 5:09 am
Forum: The Dude
Topic: Alerts based on throughput threshold
Replies: 4
Views: 1033

Alerts based on throughput threshold

Hi,

Is it possible to generate alerts based on throughput thresholds?

e.g.: my upstream providers give us 1 Gbps each one.
I want to receive alerts when traffic is too high or low.

:D
by tomasi
Mon Sep 11, 2017 5:06 am
Forum: The Dude
Topic: Proxy / Remote Collector for Dude
Replies: 3
Views: 635

Proxy / Remote Collector for Dude

Hi,

Is there a way to install a remote collector or proxy to get the data from far devices.

We get a lot of false positive in our infrastructure. This way it could facilitate and turn more reliable the monitoring process.

:D
by tomasi
Thu Sep 07, 2017 6:28 pm
Forum: The Dude
Topic: TheDude notification SLACK.com
Replies: 15
Views: 5226

Re: TheDude notification SLACK.com

Excellent! To make it better: # When up to down | unstable to down /tool fetch mode=https url="https://hooks.slack.com/services/TEEEEEEEE/BEEEEEEEE/EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE" http-method=post http-data="payload={\"attachments\": [ { \"title\": \"Dude Notification!\", \"text\": \"[Device.Name] ([Devic...
by tomasi
Wed May 31, 2017 5:43 pm
Forum: The Dude
Topic: Feature Request - Password Profile to Assign to Items
Replies: 3
Views: 725

Re: Feature Request - Password Profile to Assign to Items

Jarda, you're right The tool to change all passwords is ready: I have a .bat script that calls PLINK.exe and PSCP.exe, log in all routers and apply the command to change password. The problem is: after change all full access password in all routers, I need to change the login credentials of each ite...
by tomasi
Tue May 30, 2017 11:18 pm
Forum: The Dude
Topic: Adding Winbox Tool
Replies: 26
Views: 14077

Re: Adding Winbox Tool

I'm using the absolute path here:
C:\Tools\winbox.exe "[Device.FirstAddress]" "[Device.UserName]" "[Device.Password]"
it's working perfectly. :)
by tomasi
Tue May 30, 2017 11:14 pm
Forum: The Dude
Topic: Feature Request - Password Profile to Assign to Items
Replies: 3
Views: 725

Feature Request - Password Profile to Assign to Items

Hi, Is it possible to add a feature to manage a password profile? Then we could assign this profile, instead of set an individual password to each item. Yesterday, I changed our full access password in all routers of our network via script. Today, I'm facing difficult to access the items via right c...
by tomasi
Fri May 19, 2017 1:46 am
Forum: The Dude
Topic: Item go up, but map still shows it down
Replies: 1
Views: 361

Item go up, but map still shows it down

Hi,

I've updated our servers from 6.38.5 to 6.39.1

Now I'm noticing a strange behaviour:

Some items go down, when they came up the map stills shows them down.

Example of one item:

Image
by tomasi
Thu May 11, 2017 12:41 am
Forum: Forwarding Protocols
Topic: MPLS freezes Winbox Access
Replies: 7
Views: 990

Re: MPLS freezes Winbox Access

It seems that is working now. I added R5, R6 and R7 again. I've changed all seven routers of lab to MPLS MTU = 1522. Now winbox is loading, before creating TE tunnels. And traffic is going through the TE tunnels, after create them in R1 and R4. I don't know why it didn't work with 1508 bytes of MPLS...
by tomasi
Wed May 03, 2017 4:13 pm
Forum: General
Topic: Wireless Modulation OID for Zabbix
Replies: 2
Views: 513

Re: Wireless Modulation OID for Zabbix

Thank you,

Now it's working:

Image
by tomasi
Wed Apr 26, 2017 5:00 pm
Forum: General
Topic: Wireless Modulation OID for Zabbix
Replies: 2
Views: 513

Wireless Modulation OID for Zabbix

Hi,

I'm not getting a value to wireless modulation in version 6.38.5 (BaseBox 5). The value for the tx-rate and rx-rate OID are 0, even the radio is operational at MCS 11 (120mbps/120mbps).

Image

Suggestions?

:?
by tomasi
Tue Apr 25, 2017 9:16 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude Telegram notification example
Replies: 56
Views: 26519

Re: Dude Telegram notification example

The issue was fixed, adding a minus sign before the chat ID: before: https://api.telegram.org/bot123456789:AAQFb1byb3LEwMes_TQeCM1k5wsFb_VguhG/sendMessage\?chat_id=123456789&text=Hello after: https://api.telegram.org/bot123456789:AAQFb1byb3LEwMes_TQeCM1k5wsFb_VguhG/sendMessage\?chat_id=-123456789&te...
by tomasi
Thu Apr 20, 2017 9:16 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: MPLS freezes Winbox Access
Replies: 7
Views: 990

Re: MPLS freezes Winbox Access

I've changed all routers to RB2011. I've tried MPLS MTU = 1598 in all routers I've removed R5, R6 and R7 from scenario, but the issue still persists: R3 and R4 show blank boxes inside winbox. Is this a normal behavior from a PC connected in a interface that doesn't speak MPLS? Which is the correct w...
by tomasi
Tue Apr 04, 2017 9:19 pm
Forum: General
Topic: Some Hotpspot Problem, help please
Replies: 2
Views: 381

Re: Some Hotpspot Problem, help please

I suggest you try the "IP Bindings" menu.

There you can bypass some IP from the hotspot to avoid blocking communication.
by tomasi
Tue Apr 04, 2017 6:09 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: MPLS freezes Winbox Access
Replies: 7
Views: 990

Re: MPLS freezes Winbox Access

Updating: I've done the following steps in all the RB493AH: * updated to 6.38.5; * resetted to default, with no-default=yes; * reconfigured OSPF with loopbacks; * enabled MPLS (LDP-settings = enabled | interfaces ether2 and ether3 added to LDP interfaces). But... still same issue: R1, R2 and R5 are ...
by tomasi
Tue Apr 04, 2017 3:32 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: MPLS freezes Winbox Access
Replies: 7
Views: 990

Re: MPLS freezes Winbox Access

At the moment, I only have OSPF and MPLS enabled. From the notebook, winbox have full access to R1, R2 and R5. Routers R3, R4, R6 and R7 reply ping perfectly, but show blank boxes inside Winbox. Which MPLS MTU do you suggest to use? I'll try to upgrade to 6.38.5, like Thierry said, to try solve this...
by tomasi
Tue Apr 04, 2017 12:23 am
Forum: Forwarding Protocols
Topic: MPLS freezes Winbox Access
Replies: 7
Views: 990

MPLS freezes Winbox Access

Hi, I'm trying to deploy MPLS in a lab to study VPLS and TE Tunnels. This is my scenario (R1 to R7 are RB493AH): https://i.imgsafe.org/2bcd81441b.png My notebook is connected to R1, and the server to R4. All routers are in 6.37.5 version. Also, all of them have loopback configured (10.0.0.1 to 10.0....
by tomasi
Wed Mar 01, 2017 10:23 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude Telegram notification example
Replies: 56
Views: 26519

Re: Dude Telegram notification example

Hi, I've tested the hyperlink, that it's inside the fetch command: https://api.telegram.org/bot123456789:AAQFb1byb3LEwMes_TQeCM1k5wsFb_VguhG/sendMessage\?chat_id=123456789&text=Hello But It doesn't even send the Hello message to the group the bot is participating. The webpage says: "{"ok":false,"err...
by tomasi
Sat Feb 25, 2017 5:52 pm
Forum: The Dude
Topic: Feature Request - Allow Submap to Customer
Replies: 0
Views: 299

Feature Request - Allow Submap to Customer

Hi, Is it possible to add a feature to allow customers access only their respective submap? It would be usefull to allow them monitor the backbone they are attached to, but that is unavailable outside the WISP AS (OSPF running private IP). This way, we could offer them access to only a submap that h...
by tomasi
Tue Jan 24, 2017 9:30 pm
Forum: The Dude
Topic: How to give winbox read access to Read Users?
Replies: 2
Views: 892

How to give winbox read access to Read Users?

Hi, How do we do to give read-only access to Tools > Winbox (when right click any device) to dude read users? The aim is to give full winbox access to full dude users and read-only winbox access to dude read users in the same item. :lol: https://i.imgsafe.org/7a9a796f21.png Even the users have read ...
by tomasi
Mon Jan 23, 2017 7:03 pm
Forum: The Dude
Topic: Mib files
Replies: 4
Views: 9345

Re: Mib files

Interesting...

I'm one of these beginners... :lol:

I would like to know how to import new MIB to monitor wireless, interfaces, uptime, modulation, etc of other brands. :D
by tomasi
Mon Jan 23, 2017 6:54 pm
Forum: The Dude
Topic: Add mib file failed
Replies: 5
Views: 1412

Re: Add mib file failed

I suggest you try to move it through FTP (Filezilla or WinSCP) :D

Otherwise, we'll have to learn how to change permissions in those folders via terminal. :?
by tomasi
Sat Jan 21, 2017 5:18 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude don't generate PDF from history graph
Replies: 2
Views: 610

Dude don't generate PDF from history graph

Hi,

This morning I've tried to generate a PDF from the history of a Groove link (Export > pdf).

Image

But, when the PDF was generated, it only showed a blank square :(

Image

Any hints about this issue?

Thanks!
by tomasi
Fri Jan 13, 2017 9:03 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude don't show new submaps
Replies: 4
Views: 794

Re: Dude don't show new submaps

I suggest an option in the parent map to show (or not) the status about the child maps.
:)
by tomasi
Thu Jan 12, 2017 10:12 pm
Forum: The Dude
Topic: Dude don't show new submaps
Replies: 4
Views: 794

Dude don't show new submaps

Hi, I've tried to create a new submap today (in version 6.38). The submap is created, it's listed in Networks Maps , but... it doesn't appear in the map I've created it. After enter it through Network Maps list, I noticed the new submap doesn't have that button to return to main map Any suggestion a...
by tomasi
Thu Jan 12, 2017 3:18 pm
Forum: The Dude
Topic: Adding Winbox Tool
Replies: 26
Views: 14077

Re: Adding Winbox Tool

Thank you, PaulsMT I was doing it wrong: creating the Winbox item via Dude > Tools menu inside winbox of x86 server. Now I found the Tools menu in the Dude Windows Client. I followed your instruction and it worked perfectly. Now it keeps the parameters: Type: execute Name: winbox Command: C:\Tools\w...
by tomasi
Thu Jan 12, 2017 2:46 pm
Forum: The Dude
Topic: How to give access to Read Users?
Replies: 2
Views: 566

Re: How to give access to Read Users?

Excellent!

It worked.

Thank you
by tomasi
Thu Jan 12, 2017 2:19 pm
Forum: The Dude
Topic: Adding Winbox Tool
Replies: 26
Views: 14077

Re: Adding Winbox Tool

Hi, Here still doesn't work I've created the Winbox link in 6.38 inside Dude > Tools menu pointing the link to C:\Tools\winbox.exe [Device.FirstAddress][Device.UserName] [Device.Password] , but it shows "unknown" status http://i.imgsafe.org/77398a47b4.png This way, in the map, when I right click any...
by tomasi
Thu Jan 12, 2017 1:52 pm
Forum: The Dude
Topic: How to give access to Read Users?
Replies: 2
Views: 566

How to give access to Read Users?

Hi, Yesterday I've updated my Dude Server to 6.38 (and the windows client too, obvious). When I logged in with a Full User - the map shows icons and fonts correctly. When I logged in with a Read User - the map loads (a good news), but the icons (SVG) and fonts are not loaded. Am I doing something wr...
by tomasi
Sun Jan 08, 2017 9:00 pm
Forum: General
Topic: SNMP get interface current speed
Replies: 4
Views: 8985

Re: SNMP get interface current speed

Thank you, Chupaka!

The OID you gave us (1.3.6.1.2.1.2.2.1.5) worked perfectly to monitor in Zabbix the current rate of Mikrotik ethernet interfaces.

This is the result:

Image

:D
by tomasi
Mon Dec 19, 2016 10:53 pm
Forum: The Dude
Topic: Stuck on "getting stuff"
Replies: 1
Views: 700

Stuck on "getting stuff"

Hi, I've installed a x86 VM on Hyper-V specially to host Dude Server 6.37.3. After install, configure and put level 4 license, I've imported my backup from 4.0beta3. It imported correctly, including imported my customized images (.svg) The problem is: * I only can log in with an user that has Full p...
by tomasi
Sat Dec 03, 2016 11:14 pm
Forum: General
Topic: Feature requests
Replies: 1160
Views: 207552

Re: Feature requests

Is there any chance of a Zabbix agent .npk listening on port 10050?

:lol: :lol: :lol:
by tomasi
Sat Dec 03, 2016 11:09 pm
Forum: General
Topic: CPU Load
Replies: 9
Views: 1092

Re: CPU Load

Hi, Continuing this discussion... How can we monitor CPU usage in Zabbix? I've tried to create 2 items in Zabbix in RB850Gx2 template: [user@rb850gx2] > sys resource cpu pri oid 0 load=.1.3.6.1.2.1.25.3.3.1.2.1 1 load=.1.3.6.1.2.1.25.3.3.1.2.2 Then I've created a graph to show both of them, but the ...
by tomasi
Tue Sep 27, 2016 11:43 pm
Forum: General
Topic: Mikrotik x Mimosa - Can't Ping Other Side
Replies: 2
Views: 487

Re: Mikrotik x Mimosa - Can't Ping Other Side

I don't know why, but now they are working.

I simply have inverted the RB2011(s)
RB2011 01 (v6.34.4) ----> <---- RB 2011 02 (6.23)

Maybe the version, or simply because I rebooted everything. :?

Image
by tomasi
Mon Sep 26, 2016 11:42 pm
Forum: General
Topic: Mikrotik x Mimosa - Can't Ping Other Side
Replies: 2
Views: 487

Mikrotik x Mimosa - Can't Ping Other Side

Hi, I've made a test in my office today: The topology was this way: [RB2011 01 - eth4 Gigabit] --- [Mimosa B5C AP] ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ [Mimosa B5C Station] --- [RB2011 02 - eth5 Gigabit] --- copper link - cat5e ~~~ wireless link RB2011 01 ==== 172.16.200.169/29 B5C AP ====== 172.16.200.170/29 B5C Sta...
by tomasi
Thu Aug 25, 2016 11:48 pm
Forum: General
Topic: Recover hAP
Replies: 3
Views: 470

Re: Recover hAP

:)

It worked!

1. I plugged my ethernet cable in eth1
2. I waited it to power on
3. I pressed the res/wds button about 1min
4. It appeared in netinstall 6.36
5. Then I installed routeros-smips in it.

:D
by tomasi
Thu Aug 25, 2016 11:31 pm
Forum: General
Topic: Recover hAP
Replies: 3
Views: 470

Re: Recover hAP

Hi,

I'm trying to access it via ethernet cable.
The wireless is down, my notebook do not find it.

It seems the RB has dead, Winbox do not find it.

Thanks.
by tomasi
Sat Aug 13, 2016 3:27 pm
Forum: General
Topic: Recover hAP
Replies: 3
Views: 470

Recover hAP

Hi, I tried to update an hAP to 6.36. After it rebooted, it did not appear again in winbox. How do I recover it? Which steps do I need to do to inject npk packet in it via Netinstall? I tried a lot of procedures: * hold res/wps for 30 seconds while it is powered on; * hold res/wps before the hAP pow...
by tomasi
Thu Aug 04, 2016 5:13 pm
Forum: Scripting
Topic: Script - check configuration before apply it again
Replies: 2
Views: 589

Re: Script - check configuration before apply it again

Thank you for your reply. It seems the following script has worked to search logging rules and IF no rules THEN add them to the system: :D :global name; :set name [/system identity get name]; system logging action set remote remote=ip.ip.ip.ip remote-port=514 :if ([:len [system logging find topics~"...
by tomasi
Thu Aug 04, 2016 3:14 pm
Forum: Scripting
Topic: Script - check configuration before apply it again
Replies: 2
Views: 589

Script - check configuration before apply it again

Hi, I'm using batch commands to send a script to all my routers via SSH (with Plink and PSCP). Plink executes a script inside script.something file. I noticed that /system backup save name=$filename; and /export file=$rsc; overwrite the files already existing and create updated files every time I ru...
by tomasi
Wed Aug 03, 2016 6:27 pm
Forum: General
Topic: Doubts about Logging
Replies: 0
Views: 259

Doubts about Logging

Hi, I have some doubts about the configurations in system > logging. My remote log server (Rsyslog + Loganalyzer on CentOS 6.7) is running ok and receiving all logs correctly. 1 . If I set topic=warning to remote server, will the Mikrotik send error and critical too? (because warning(4) is less seve...
by tomasi
Wed Aug 03, 2016 5:01 pm
Forum: General
Topic: Logging interface up/down without netwatch v5
Replies: 2
Views: 2084

Re: Logging interface up/down without netwatch v5

Hi,

How do we can increase the severity of interface log.

I mean > in our edge router, we receive link from 2 AS. I want to log interface up/down to my remote server with critical severity.

Is this possible?

Thanks.
by tomasi
Tue Aug 02, 2016 9:26 pm
Forum: Scripting
Topic: Generate Backup and RSC based on Router Name + Date + Time
Replies: 6
Views: 4045

Re: Generate Backup and RSC based on Router Name + Date + Time

I've changed a bit your example ( all local to global ). Now the BACKUP and RSC were sucessfully created. Can I have problems using global instead of local? :log info "STARTING BACKUP"; :global filename; :global date [/system clock get date]; :global time [/system clock get time]; :global name [/sys...
by tomasi
Tue Aug 02, 2016 4:02 pm
Forum: Scripting
Topic: Generate Backup and RSC based on Router Name + Date + Time
Replies: 6
Views: 4045

Re: Generate Backup and RSC based on Router Name + Date + Time

Thank you for your reply :)

I tested the new script in my RB2011 6.34.4, but it gave me some errors. Another issue was it did not generate the RSC.

Some idea about this?

Image

:?
by tomasi
Mon Aug 01, 2016 11:46 pm
Forum: Scripting
Topic: Generate Backup and RSC based on Router Name + Date + Time
Replies: 6
Views: 4045

Generate Backup and RSC based on Router Name + Date + Time

Hi,  I tried to execute the following script to get a backup and .rsc file (with name + date + time ) but it gave me errors: :log info "STARTING BACKUP" :global backupfile ([/system identity get name] . "-" . [/system clock get date] . "-" . [/system clock get time]) /system backup save name=$backu...
by tomasi
Wed Jun 22, 2016 9:21 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Help to Recover a RB493GAH
Replies: 1
Views: 575

Help to Recover a RB493GAH

Hi,  I need help to recovery my RB493G It didn't boot anymore. I've tried a lot of versions of Netinstall (with the exact .npk version), anyone worked. The serial cable is ok, PuTTY is showing all messages correctly. This is the error: "Formatting disk... ERROR: could not format partitions Press ENT...
by tomasi
Fri May 27, 2016 9:50 pm
Forum: General
Topic: rsa key support in ssh?
Replies: 15
Views: 14857

Re: rsa key support in ssh?

It seems these steps worked for me: 1. Open PuTTy Key Generator; 2. Select SSH-2 RSA 2048 bits; 3. Click "Generate"; 4. Move mouse pointer a lot inside blank area to create strong crypto; 5. Right-click "ssh-rsa AAAA...", click on "Select All", copy and paste in Notepad; 6. Save file as SSH.txt; 7. ...
by tomasi
Mon Apr 20, 2015 6:15 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: OSPF - Redistribution of Static Routes in Stub Areas
Replies: 1
Views: 1838

OSPF - Redistribution of Static Routes in Stub Areas

Hi, I need to redistribute to backbone some static routes from a OSPF router inside a totally stub area. (to route extra prefixes to some clients that do not are in my OSPF scenario) I've tried to apply the following option in this specific router: routing > ospf > instances > default > redistribute...
by tomasi
Fri Oct 03, 2014 10:26 pm
Forum: General
Topic: PPPoE Client Unreachable
Replies: 0
Views: 377

PPPoE Client Unreachable

Hi, I have a CCR1016-12G working as a PPPoE Server. Some customers are claiming that do not have access to Internet. Then I made the following test: * ping-ed the IP of my customer and tried to access his router; the ping was successful, but the customer router did not reply; * I let the cmd ping-in...