Community discussions

Search found 35 matches

by billjellis
Wed Jul 24, 2019 8:23 pm
Forum: The Dude
Topic: can't add winbox as tool to The Dude
Replies: 4
Views: 401

Re: can't add winbox as tool to The Dude

Hello,
Here is what i have: You probably need the "path" around the file path and/or read/write permission.

"C:\Program Files (x86)\Dude\winbox.exe" "[Device.FirstAddress]" "[Device.UserName]" "[Device.Password]"


Bill
by billjellis
Mon May 20, 2019 2:57 am
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: CAPsMAN drops all CAPs
Replies: 0
Views: 261

CAPsMAN drops all CAPs

Site setup RB3011, 12 AP - 10mANT, 1 Omnitik, and 1 Rb-groove on wired and wireless network. 60 - 70 hap AC lite connect to mANTs on the 5ghz wireless up-link CAPsMAN drops all mANTs they all quickly reconnect. Even the mANTS that are directly connect to a tough-switch that is directly attached to t...
by billjellis
Thu Mar 14, 2019 11:15 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: hAP AC SFP Modem
Replies: 0
Views: 247

hAP AC SFP Modem

Hello,

Has any one used one of these before. They would plug into the the HAP AC SFP port and give 100mb DSL solution for my customers older hotels.
https://www.versatek.com/product/vx-160 ... lco-grade/

Bill
by billjellis
Mon Feb 18, 2019 12:50 am
Forum: The Dude
Topic: Where is db cleanup and maintenance info
Replies: 16
Views: 6300

Re: Where is db cleanup and maintenance info

Hi All,

I have a Dude server that is sitting at 8 GB running. What is the best way to purge old data?

Bill
by billjellis
Sun Nov 18, 2018 5:24 am
Forum: The Dude
Topic: Dude "status: enabling back after import: open db: not an error"
Replies: 2
Views: 767

Dude "status: enabling back after import: open db: not an error"

Cannot get dude to startup - Issues with the dude are becoming to regular :(

status: enabling back after import: open db: not an error



Bill
by billjellis
Sat Nov 03, 2018 11:41 pm
Forum: General
Topic: Hotspot Issues (blocks devices traffic) randomly
Replies: 0
Views: 227

Hotspot Issues (blocks devices traffic) randomly

Hello, With the hot-spot enabled these device cannot ping 10.0.0.1 (default gateway ip / hotspot server) or anything passed the hotspot router to the internet. The devices can however ping other devices on the network. Devices that are in the bypass list with a *static DHCP* have the same issue. I c...
by billjellis
Mon Oct 29, 2018 1:51 am
Forum: The Dude
Topic: Can the dude populate a map with the device names?
Replies: 2
Views: 1245

Re: Can the dude populate a map with the device names?

Here is what i use for the System Identity.

[ros_command(":put [/system identity get name]")][Device.FirstAddress] [Device.RosVersion]

Thanks for the SNMP

Bill
by billjellis
Mon Oct 15, 2018 10:54 pm
Forum: The Dude
Topic: The Dude 6.40.8 - db failure: database disk image is malformed
Replies: 33
Views: 4835

Re: The Dude 6.40.8 - db failure: database disk image is malformed

Running 6.42.7 and this started (Oct 14 2018) dude,critical db failure: database disk image is malformed.

It is one hosted on a 750G r3 Hex with a 30gb sd

Going to move to a VM

Thanks for suggestions.
Bill
by billjellis
Thu Sep 13, 2018 2:24 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Backup 5GHz link for LHG 60
Replies: 4
Views: 1005

Re: Backup 5GHz link for LHG 60

Hi All, I am having similar issues. When this happened today all the UNIFI AP go nuts and seem to try to do wireless up-link roaming to re-establish internet then i get routing loops all over. AGGG. Turning off "Allow meshing to another access point" I vote for an integrated 60g / with a 5ghz backup...
by billjellis
Fri Jul 20, 2018 5:32 pm
Forum: General
Topic: Romon - UBNT
Replies: 4
Views: 783

Romon - UBNT

Hello, I have a rb1009 directly connected to a ubnt Litebeam ACgen2 connected to an other Litebeam ACgen2. Neighbors can see some of the hAP and Mikrotik POE switches. When i ROMON it to the rb1009 nothing shows up. RB1009 > LBE‑5AC‑Gen2 <> LBE‑5AC‑Gen2 > CRS122 POE This network has a total of 4 Lit...
by billjellis
Fri Jul 13, 2018 5:31 pm
Forum: General
Topic: LTE modem for band 42 (3.5GHz)
Replies: 4
Views: 1420

Re: LTE modem for band 42 (3.5GHz)

I would like to use this product https://na.baicells.com/nova-2x250mw/ it support LTE Band 42/43. "Anyone knows about a minipci LTE modem or USB modem that could work with a Routerboard?"

Bill
by billjellis
Wed May 23, 2018 9:24 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: 3011 failure (Active links down) [SOLVED]
Replies: 9
Views: 1611

Re: 3011 failure (Active links down) [SOLVED]

Problems solved a faulty POE injector to a UAP AC pro.
by billjellis
Tue May 22, 2018 4:10 am
Forum: Scripting
Topic: Output to SSID/Passphrase/Identity
Replies: 0
Views: 279

Output to SSID/Passphrase/Identity

Hello, I want to output these these items: :put [/interface ethernet get [/interface ethernet find default-name=ether1] mac-address ] :put [/interface wireless get [/interface wireless find default-name=wlan1] mac-address ] :put [/interface wireless get [/interface wireless find default-name=wlan2] ...
by billjellis
Tue May 08, 2018 1:43 am
Forum: General
Topic: Public-Mikrotik-Bandwidth-Test-Server(s)
Replies: 561
Views: 396507

Re: Public-Mikrotik-Bandwidth-Test-Server(s)

Thanks for this works great,

Bill
by billjellis
Fri Mar 16, 2018 4:55 am
Forum: Wireless Networking
Topic: CAPs devices working as independent from CAPsMAN as possible
Replies: 5
Views: 757

Re: CAPs devices working as independent from CAPsMAN as possible

I second this. I have hotels that have hAP AClite connected to a 921GS-5HPacD r2 on the 5ghz. Capsman is unreliable in this scenario. 5ghz ->as a backhaul to the 5ghz hAP Capsman on the 2.4

Bill
by billjellis
Sun Mar 04, 2018 8:51 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: 3011 failure (Active links down) [SOLVED]
Replies: 9
Views: 1611

Re: 3011 failure (Active links down) [SOLVED]

What port is the WAN connected to? The problem occurs when there is a mix of 10/100 and 10/100/1000 on the same switch chip. The switch has to clear it's buffers to accommodate for either a 100Mb or 1Gb link. Maybe bad cable causing mis-negotiation? Hi Steve, The current setup is all devices have G...
by billjellis
Sun Mar 04, 2018 3:47 am
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: 3011 failure (Active links down) [SOLVED]
Replies: 9
Views: 1611

Re: 3011 failure (Active links down) [SOLVED]

Hello, Thanks @honzam All 100mb ports are now on a crs125 and it is still happening... :( mar/03 13:43:01 interface,info ether3 link up (speed 1G, full duplex) mar/03 13:45:09 interface,info ether5 CRS 125 .3 link down mar/03 13:45:11 interface,info ether5 CRS 125 .3 link up (speed 1G, full duplex) ...
by billjellis
Sat Mar 03, 2018 7:04 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: 3011 failure (Active links down) [SOLVED]
Replies: 9
Views: 1611

3011 failure (Active links down) [SOLVED]

Hello, Hi All, I have been having this issue with a 3011 and all active network port go down and then back up again. Of course it kills all Capsman and takes the whole network down. Started happening about 4 days ago. Any ideas? 3011 current version 6.41.2 Thanks Bill, 08:42:59 interface,info Wan li...
by billjellis
Thu Dec 07, 2017 5:59 pm
Forum: General
Topic: Hotspot MAC Authorization failure
Replies: 2
Views: 531

Re: Hotspot MAC Authorization failure

I am having a similar issue i am using a 3rd party captive portal. The guest devices shows up time of 2 days but an idle time of 1 day and they cannot get connected. I delete the entry in hosts and they then get the captive portal. Ideas?

Thanks
Bill
by billjellis
Sun Aug 13, 2017 6:49 am
Forum: SwOS
Topic: SwOS version 1.6 released!
Replies: 15
Views: 12793

Re: SwOS version 1.6 released!

How do i get this version I upgraded t0 the current and it has screwed up the vlans. SwOS version 1.6 released

Bill
by billjellis
Sun Aug 06, 2017 9:37 pm
Forum: The Dude
Topic: Winbox -romon
Replies: 0
Views: 354

Winbox -romon

How can I get the Dude to open Winbox with RoMON?
Thanks
Bill
by billjellis
Thu Jun 01, 2017 5:32 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: CAPSMAN (CAPS)- log message someone explaine???
Replies: 4
Views: 1636

Re: CAPSMAN (CAPS)- log message someone explaine???

Hello, Same issues here. Any ideas?
by billjellis
Fri Jan 20, 2017 8:59 pm
Forum: General
Topic: AUTOSUPOUT.rif
Replies: 1
Views: 813

AUTOSUPOUT.rif

Hi All,

How can i read the autosupout,rif file. What information can i get from this file? I have a site that something goes down and then sometimes the watchdog reboots or they have to powercycle.


Thanks

Bill
by billjellis
Sun Aug 28, 2016 8:28 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: HAP POE lite Power issues
Replies: 1
Views: 680

HAP POE lite Power issues

Hi All, I have hAP POE lite, current Firmware, that is powering 1 UAP AC lite and 1 NanoBeam AC 16. They will not auto-power on I have to force POE on. Any reason why this would happen. UAP lite cable 10 - 20 meter Nano beam 10 - 20 meters. I can plug in a Pico with a standard patch cable and no pro...
by billjellis
Fri Aug 12, 2016 8:05 pm
Forum: General
Topic: RB 3011 Shaw 150 Cable Modem
Replies: 3
Views: 656

Re: RB 3011 Shaw 150 Cable Modem

Hi All,

Please explain what you mean with: Shaw sees that the Modem (restarted).
Do you mean: Shaw sees that the Modem restarted. Yes
Or do you mean: Shaw sees the Modem (and restarted it).


I will try a dumb switch.

Bill
by billjellis
Fri Aug 12, 2016 8:58 am
Forum: General
Topic: RB 3011 Shaw 150 Cable Modem
Replies: 3
Views: 656

RB 3011 Shaw 150 Cable Modem

Hi All, I have a site that has a RB3011 (6.36) and a new 150 MB Shaw Cable modem. This has been happening for a couple of weeks now it is driving us nuts. Shaw has basically run all new cable to the Modem(it is in bridged mode) and they have replaced the modem. Shaw sees that the Modem (restarted). ...
by billjellis
Wed Jun 08, 2016 8:03 pm
Forum: General
Topic: Access Issues after M5 to NBac upgrades
Replies: 0
Views: 505

Access Issues after M5 to NBac upgrades

Hello, I have upgraded a site from Nanostion M5 to Nanobeam AC Backhauls. Now i lose randomly either all managed RB260gps POE switchs and Nanostation M2 devices o either ETH1 or ETH3. ETH5 which is still M5's and has never been lost. the ARP table on the mik does not show any of the devices or they ...
by billjellis
Mon Mar 21, 2016 4:57 am
Forum: General
Topic: Queue to slow video to a crawl
Replies: 2
Views: 488

Queue to slow video to a crawl

Hello, I have sites that have both a Free basic WiFi an a paid portion. (everyone uses the same ID and password for the Free. The queues are create for the the Free Account: Maximum Limit: 512 Kbps 512Kbps Burst Rate: 512Kbps 512Kbps Burst Threshold: 512Kbps 512Kbps Burst Time: 5 Seconds I have test...
by billjellis
Thu Jan 07, 2016 9:49 pm
Forum: General
Topic: google dns wierd issues
Replies: 2
Views: 978

google dns wierd issues

Hello, I have been having issues at some but not all of my sites where the captive portal will fail because their default home page is at an https site mostly google.com. Another correlation was that i get seemed to get is. > ping google.ca dns name exists, but no appropriate record invalid value fo...
by billjellis
Tue Nov 03, 2015 4:23 am
Forum: General
Topic: Hotspot blocks access to DNS servers over time
Replies: 4
Views: 1826

Re: Hotspot blocks access to DNS servers over time

I seem to be having these issues on my RB450 hotspot is there any other solution or is this the best one? Current ROS.

I bypass the MAC and get then to go to a site and then enable it. then the Captive portal shows up then they have to log back in.


Going to test this one out.
by billjellis
Sun Sep 06, 2015 6:02 am
Forum: General
Topic: Mikrotik Hotspot "MAC Format"
Replies: 2
Views: 936

Re: Mikrotik Hotspot "MAC Format"

Hello, My Radius server is expecting this 00-15-5D-00-70-00 but the mik is sending "00:15:5D:00:70:00" User-Name = "00:15:5D:00:70:00" ? I have checked out http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/Hotspot/Profile#Properties This just changes the Calling-Station-Id = "00-15-5D-00-70-00" Sends Back ......
by billjellis
Mon Aug 17, 2015 10:24 pm
Forum: General
Topic: Double MAC/Double IP address in Hotspot
Replies: 0
Views: 361

Double MAC/Double IP address in Hotspot

Hello, I am getting this behavior on most of my Mik's RB450g various version of ROS to current, All Ubiquiti M2 AP M5 back hauls I think mostly the one with lots of AP's and back hauls. I am monitoring AP for device to be on 2 AP. or flipping back an forth. 154 A 0C:3E:9F:D8:BA:04 10.0.2.88 10.0.2.9...
by billjellis
Wed Jan 07, 2015 10:18 am
Forum: General
Topic: MAC address a device is on
Replies: 0
Views: 310

MAC address a device is on

Hello,

I am trying to figure out way to get the Antenna, (all Ubiquiti M2's), which has a specific Device is on by MAC/IP.
I do not want to search 10/20 devices to find the Antenna it it on.

Diagrams only go so far to pin point the Antenna a device is connected to.

Thanks
Bill
by billjellis
Sun Dec 21, 2014 11:28 am
Forum: General
Topic: Tool: Realtime per IP traffic monitor for home/office
Replies: 288
Views: 300786

Re: Tool: Realtime per IP traffic monitor for home/office

Stumbled upon a feature of this tonight "networx application" can give you graphs like this. It is by a company called https://www.softperfect.com/. I have been using it for years to monitor traffic on a PC. :lol:
Capture.JPG
by billjellis
Mon Dec 15, 2014 11:21 pm
Forum: General
Topic: Hotspot security client isolation
Replies: 0
Views: 685

Hotspot security client isolation

We have an site that has a number of wireless AP's (ubnt) and RB450 is the main router. The are are replacing a wing of their old building. the new wing will have ethernet ports in each room. These guest will in connect to the a yet to be determined switch then to the RB450. What is the best why to ...