Community discussions

MikroTik App

Search found 56 matches

by a752412341
Sun Dec 29, 2019 2:04 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Station mode:- scan for more than one SSID? [SOLVED]
Replies: 3
Views: 885

Re: Station mode:- scan for more than one SSID? [SOLVED]

Sounds like connect-list is what you are after:

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:I ... nnect_List
Ah, that's what I needed, works a treat. Thanks.
by a752412341
Fri Dec 27, 2019 1:19 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Station mode:- scan for more than one SSID? [SOLVED]
Replies: 3
Views: 885

Station mode:- scan for more than one SSID? [SOLVED]

I've got a hAP-ac2 in a campervan. It has a small Plex server connected to ether 2. On 5GHz it gives me a wireless network in AP Bridge mode so that the kids tablets can connect to the Plex server. When the van is at home I'd like it to connect as a station to my home WiFI (also MikroTik) on SSID1 o...
by a752412341
Tue Feb 12, 2019 11:27 am
Forum: Beginner Basics
Topic: hAPlite bridge to CAPsMAN wirelessly? [SOLVED]
Replies: 4
Views: 602

Re: hAPlite bridge to CAPsMAN wirelessly? [SOLVED]

Thanks Pea,

If I want the hAPlite to roam between APs, do I need to set up the same WDS config on each AP, or does it need to be a different?
by a752412341
Tue Feb 12, 2019 12:11 am
Forum: Beginner Basics
Topic: hAPlite bridge to CAPsMAN wirelessly? [SOLVED]
Replies: 4
Views: 602

hAPlite bridge to CAPsMAN wirelessly? [SOLVED]

I have a few APs controlled by CAPsMAN. I have another hAPlite which has 2 machines connected to ether2 and ether3. I'd like to connect the 2 machines to my CAPsMAN ssid via the hAPlite. I know I cannot use station pseudo bridge on the hAPlite because it won't connect to the CAPsMAN APs which are in...
by a752412341
Wed Oct 10, 2018 12:44 am
Forum: Beginner Basics
Topic: hAP-ac Watchdog reboot every few mins on 6.43.2, but ok on 6.42.9
Replies: 4
Views: 1023

hAP-ac Watchdog reboot every few mins on 6.43.2, but ok on 6.42.9

Downloading a large file using the hAPac as a (not transparent) proxy on my home network. I use the proxy for some machines on my network to only access whitelisted sites and deny everything else. the hAPac also runs capsman and does routing between a few vlans - average approx 20Mbs traffic. Downlo...
by a752412341
Wed Feb 21, 2018 9:03 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: S+RJ10 link speed
Replies: 3
Views: 1005

Re: S+RJ10 link speed

Anyone? Am I asking a daft question?
by a752412341
Fri Feb 16, 2018 2:29 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: S+RJ10 link speed
Replies: 3
Views: 1005

S+RJ10 link speed

Just got a couple of these to play with conecting between 2 CSS326 switches on firmware version 2.4. The speed shown on the link tab is 10G - is that really the connection speed down the cable? Reason for asking is that the copper cable connecting the 2 switches is about 30m of CAT5e UTP with patch ...
by a752412341
Mon Nov 20, 2017 3:11 pm
Forum: General
Topic: Mikrotik Switches Vs Cisco Switches
Replies: 20
Views: 5623

Re: Mikrotik Switches Vs Cisco Switches

Kevintitus81, your post interested me as you describe a corporate use possibly with customers with SLAs who would not be happy with downtime. I am not a network engineer but a project manager who is reasonably technical - I use the MikroTik hAP-ac, wAP-ac and CSS326s at home. Can I ask you how you m...
by a752412341
Wed Sep 13, 2017 1:00 am
Forum: Beginner Basics
Topic: DHCP stays in "Offered" state for 2 wireless devices - Logitech Squeezeboxes
Replies: 7
Views: 1173

Re: DHCP stays in "Offered" state for 2 wireless devices - Logitech Squeezeboxes

Update. I exported my complete config and installed it on a hAP-lite for testing. Same behaviour - no DHCP offered on Bridge71 I changed the DHCP server on Bridge71 to another instance. Success. Squeeezebox received an IP. So then I deleted the original DHCP server on Bridge 71 and recreated it. Suc...
by a752412341
Mon Sep 11, 2017 12:00 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: DHCP stays in "Offered" state for 2 wireless devices - Logitech Squeezeboxes
Replies: 7
Views: 1173

Re: DHCP stays in "Offered" state for 2 wireless devices - Logitech Squeezeboxes

Hi Lambert, Here is the current access list. BUT, this Squeezebox Radio device is now on wired ethernet, so the access list is not relevant. /caps-man access-list add action=accept comment=OfficeSqueezebox disabled=yes mac-address=00:04:20:1E:3F:F6 ssid-regexp="" vlan-id=71 vlan-mode=use-tag add act...
by a752412341
Sun Sep 10, 2017 1:40 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: DHCP stays in "Offered" state for 2 wireless devices - Logitech Squeezeboxes
Replies: 7
Views: 1173

Re: DHCP stays in "Offered" state for 2 wireless devices - Logitech Squeezeboxes

Thanks Lambert. I've plugged one of them directly into the router (hAP-AC) and joined that port (ether4) to the "Servers" bridge which is the same subnet containing the Logitech Media Server. I still have the same issue, so that excludes wireless. I can see the DHCP requests coming in, but I can't s...
by a752412341
Sun Sep 10, 2017 1:48 am
Forum: Beginner Basics
Topic: CAPsMAN VLAN mode works on remote CAP, but not main router
Replies: 7
Views: 1760

Re: CAPsMAN VLAN mode works on remote CAP, but not main router

I tried configuring as per my revised diagram, and everything now works.

Thanks for the pointer Uldis and PCunite.

I have one remaining issue where 2 of my wireless devices do not get IP addresses and DHCP remains in the "offered" state. I will raise another thread for that one.
by a752412341
Sun Sep 10, 2017 1:44 am
Forum: Beginner Basics
Topic: DHCP stays in "Offered" state for 2 wireless devices - Logitech Squeezeboxes
Replies: 7
Views: 1173

DHCP stays in "Offered" state for 2 wireless devices - Logitech Squeezeboxes

I have a setup like this. I have recently changed it. Before I had the SSIDs attached directly to bridges, rather than using access list rules to directly tag the traffic onto vlans, and I did not see this issue then. MikrotikNetwork (5)(2).png Most of my wired and wireless client devices drop on to...
by a752412341
Sat Sep 09, 2017 2:54 am
Forum: Beginner Basics
Topic: CAPsMAN VLAN mode works on remote CAP, but not main router
Replies: 7
Views: 1760

Re: CAPsMAN VLAN mode works on remote CAP, but not main router

Hi Uldis, I am sorry I am not clear - I think your reply says to change the configuration on the remote CAP. However, the remote CAP works fine. My devices will be put on the correct vlan according to the access list rule. I have found your powerpoint - pages 33 to 36 https://mum.mikrotik.com/presen...
by a752412341
Thu Sep 07, 2017 11:27 am
Forum: Beginner Basics
Topic: CAPsMAN VLAN mode works on remote CAP, but not main router
Replies: 7
Views: 1760

Re: CAPsMAN VLAN mode works on remote CAP, but not main router

Hi Uldis, thanks for the reply. Would you mind clarifying please? Do you mean add a bridge port to "Bridge-vlans" on the main router to one of the vlans instead of directly to ether 1? If I do that, then which vlan do I use? I am changing the vlan in an CAPS access list rule like this /caps-man acce...
by a752412341
Thu Sep 07, 2017 12:25 am
Forum: Beginner Basics
Topic: CAPsMAN VLAN mode works on remote CAP, but not main router
Replies: 7
Views: 1760

Re: CAPsMAN VLAN mode works on remote CAP, but not main router

Hopefully a diagram will help. Here's what I've configured. The portion in black and the remote CAPS work perfectly. The red shows what I am trying to do on my main router. I also tried attaching the CAP on the main router to ether 2, but that did not work either. Any help much appreciated. Thanks! ...
by a752412341
Mon Sep 04, 2017 4:26 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: CAPsMAN VLAN mode works on remote CAP, but not main router
Replies: 7
Views: 1760

CAPsMAN VLAN mode works on remote CAP, but not main router

I have a hAP-ac as my main home router. It runs CAPsMAN I have a few CAPs which have management on vlan99, and use local forwarding to drop the wireless traffic straight onto VLAN 54 (guest) or 52 (internal) depending on the SSID. I am using the VLAN mode in the CAPS config so that I can use an acce...
by a752412341
Wed May 24, 2017 10:18 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?
Replies: 12
Views: 1181

Re: Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?

I redid my configuration as per my original post, (I copied and pasted back from this thread,) and this time it all worked. I am not sure why it didn't work before. I did have to fix the dhcp-server network, so thanks for spotting that, but that should not have affected the PC which was on a static ...
by a752412341
Wed May 24, 2017 4:50 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?
Replies: 12
Views: 1181

Re: Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?

ok, back to basics. I now have no bridges, no firewalls. Ether 1 is master, Ether 2-5 are slaves of Ether1 192.168.27.248 is set as an ip address on Ether1 192.168.22.254 is set as an ip address on wlan1 DHCP is enabled on wlan1 PC is plugged into ether2 and has static ip of 192.168. 27 .57 I have k...
by a752412341
Wed May 24, 2017 4:33 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?
Replies: 12
Views: 1181

Re: Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?

You can make everything simpler by putting everything on the same L2 segment: remove ether2 from the bridge, and make ether2 slave of ether1. Then everything (wlan, and all ether ports) will be on the same L2 segment and able to communicate with current addressing. Sorry- checking again - if I do t...
by a752412341
Wed May 24, 2017 2:00 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?
Replies: 12
Views: 1181

Re: Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?

Thanks again. Can I check please - Make sure webserver is in this same range (192.168.2.x) either by assigning it statically, or making a static DHCP Lease for it so that it always get the same IP. The PC has address of 192.168.22.10 on ether2, but I think you're saying to make ether2 slave of ether...
by a752412341
Wed May 24, 2017 9:45 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?
Replies: 12
Views: 1181

Re: Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?

Anyone able to take a quick look at the config?

From my home network I can ping 192.168.22.254, but the PC plugged into ether 2 on the 951 can't ping 22.254.

Thanks
by a752412341
Tue May 23, 2017 7:05 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?
Replies: 12
Views: 1181

Re: Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?

Thanks for this, I havent quite got it working yet. My home network is 192.168.27.0/24 - default gateway is 192.168.27.254. RB951 has an ip address of 192.168.27.248 My "music" network is 192.168.22.0/24 - default gateway is 192.168.22.254 on the RB951:- The rack pc is connected to ether2, the uplin...
by a752412341
Tue May 23, 2017 11:07 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?
Replies: 12
Views: 1181

Part-Time 2nd DHCP for portable music rack?

I have a hAP-AC as my main home router. I have a small portable 4u rack which has an RB951G acting as a switch, a standalone wireless access point and DHCP server. All ports are configured as LAN, there is no WAN config, no NAT, and no FIrewall. There is a small PC in the rack on a static IP, and I ...
by a752412341
Sat Feb 20, 2016 12:18 am
Forum: Beginner Basics
Topic: How do I stop MAC address access to router from Winbox on guest vlan
Replies: 3
Views: 2934

Re: How do I stop MAC address access to router from Winbox on guest vlan

Thanks both for the help. Yes I changed the mac-telnet server to be enabled on only the LAN bridge.

/tool mac-server
add disabled=no interface=bridgeLAN
disable numbers=0

/tool mac-server mac-winbox
add disabled=no interface=bridgeLAN
disable numbers=0

Solved. thanks.
by a752412341
Fri Feb 19, 2016 12:37 am
Forum: Beginner Basics
Topic: How do I stop MAC address access to router from Winbox on guest vlan
Replies: 3
Views: 2934

How do I stop MAC address access to router from Winbox on guest vlan

I have a guest vlan on a different subnet from my main LAN. I have firewall rules to drop all traffic from guest to main, and any ip traffic destined for the router. Guest traffic to the Internet is allowed. This works fine. I can still access the router using Winbox from the guest vlan using the Ma...
by a752412341
Fri Feb 05, 2016 3:35 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Bridge hAP lite to a CAPSMAN cAP2n using WDS
Replies: 1
Views: 848

Anyone any pointers please? Thanks!

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk
by a752412341
Thu Feb 04, 2016 11:21 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Bridge hAP lite to a CAPSMAN cAP2n using WDS
Replies: 1
Views: 848

Bridge hAP lite to a CAPSMAN cAP2n using WDS

CAPSMAN working fine with the manager on a RB951G-wHnD and 2 cAP2n APs under CAPSMAN control. I have 2 SSIDs, one on the main wlan interface, and another vap. I now have a hAP lite with devices connected to ether2 and ether 3. I'd like the hAP to bridge wirelessly to one of the cAPs. I realise that ...
by a752412341
Tue Mar 10, 2015 10:11 pm
Forum: General
Topic: OpenVPN server almost working - help to finish?
Replies: 10
Views: 2003

Re: OpenVPN server almost working - help to finish?

I found the issue - the return traffic to the VPN was being "marked" by the mangle rules because it wasn't on the .27.0 network, and sent out to the WAN interface. I had to put an Accept mangle rule for the VPN network before the "mark" rule.
by a752412341
Mon Mar 09, 2015 1:42 pm
Forum: General
Topic: OpenVPN server almost working - help to finish?
Replies: 10
Views: 2003

Re: OpenVPN server almost working - help to finish?

ok, I'm closer, but not quite there! My windows client gets an ip address of 192.168. 25.2 , and it can ping my LAN gateway on 192.168. 27.254 However, it still can't ping other addresses such as .27.3 In Mikrotik, I can see the incoming pings from 25.2 to 27.3 on the VPN interface I can see the rep...
by a752412341
Thu Mar 05, 2015 6:40 pm
Forum: General
Topic: OpenVPN server almost working - help to finish?
Replies: 10
Views: 2003

Re: OpenVPN server almost working - help to finish?

Anyone got any ideas how I can diagnose this?
by a752412341
Mon Mar 02, 2015 8:14 pm
Forum: General
Topic: OpenVPN server almost working - help to finish?
Replies: 10
Views: 2003

Re: OpenVPN server almost working - help to finish?

OK, tried adding those rules. Still can't ping .27 There is no traffic showing as hitting those rules. I also moved the rules up to the top to make sure, and also tried it with 192.168.25.1 specified as the source address. There is no default gateway set on my windows client when connected to the VP...
by a752412341
Mon Mar 02, 2015 1:51 pm
Forum: General
Topic: OpenVPN server almost working - help to finish?
Replies: 10
Views: 2003

Re: OpenVPN server almost working - help to finish?

ok, I have done that. I still can't ping 192.168.27.254 or any other .27 address when connected to the VPN with an address of 192.168.25.1 though?

thanks for the help
by a752412341
Sun Mar 01, 2015 10:12 pm
Forum: General
Topic: Guest wireless almost working - help to finish?
Replies: 3
Views: 1049

Re: Guest wireless almost working - help to finish?

Brilliant. Thanks Skillful, that worked :-)
by a752412341
Sun Mar 01, 2015 10:11 pm
Forum: General
Topic: OpenVPN server almost working - help to finish?
Replies: 10
Views: 2003

Re: OpenVPN server almost working - help to finish?

Thanks Skillfull. I have removed the bridge from the profile, but it hasn't made any difference.
How does traffic get from the .25.0 VPN network to the .27.0 network. Do I need a rule to allow it? Thanks.
by a752412341
Sun Mar 01, 2015 9:26 am
Forum: General
Topic: OpenVPN server almost working - help to finish?
Replies: 10
Views: 2003

Re: OpenVPN server almost working - help to finish?

Can anyone point me in the right direction please? Thanks!
by a752412341
Sun Mar 01, 2015 9:25 am
Forum: General
Topic: Guest wireless almost working - help to finish?
Replies: 3
Views: 1049

Re: Guest wireless almost working - help to finish?

Anyone point me in the right direction please? Thanks :)
by a752412341
Thu Feb 26, 2015 12:58 pm
Forum: General
Topic: OpenVPN server almost working - help to finish?
Replies: 10
Views: 2003

OpenVPN server almost working - help to finish?

I have a Mikrotik 951G with 2 ADSL lines using PPoE. I am using mangle rules to mark the packets on upload to split the traffic between the channels. Ether1 is LAN Ether2 and 3 are the ADSL links I am trying to configure the Mikrotik to be an OpenVPN server so that I can connect into it from the int...
by a752412341
Thu Feb 26, 2015 12:13 pm
Forum: General
Topic: Guest wireless almost working - help to finish?
Replies: 3
Views: 1049

Guest wireless almost working - help to finish?

Hi all, I almost have this working, but I think I'm probably missing something simple. I have a Mikrotik 951G with 2 ADSL lines using PPoE. I am using mangle rules to mark the packets on upload to split the traffic between the channels. Ether1 is LAN Ether2 and 3 are the ADSL links I have configured...
by a752412341
Sun Feb 22, 2015 7:16 pm
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

[SOLVED] Re: Help to get Hairpin NAT working please with 2 bonded ADSL connections

All working, thanks for the help
by a752412341
Fri Feb 20, 2015 10:38 pm
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Re: Help to get Hairpin NAT working please?

Great, thanks again DLNoah.

It stopped working if I disabled the accept rule.
by a752412341
Fri Feb 20, 2015 5:57 pm
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Re: Help to get Hairpin NAT working please?

Ok, Hairpin is now working.

I added a log onto the 1st rule you suggested as the counters were continously increasing even when not accessing the external IP.

Here is a screenshot. Is there anything to worry about here?
ScreenClip.png
by a752412341
Fri Feb 20, 2015 5:23 pm
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Re: Help to get Hairpin NAT working please?

Yes, with the mangle rules disabled, and the 2 routes dealing with the marked packets, the hairpin works, and I can access the webserver using the external ip from the LAN.

The (disabled) mangle rules currently have ![public ip] as the Dst. Address.
by a752412341
Fri Feb 20, 2015 3:44 pm
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Re: Help to get Hairpin NAT working please?

DLNoah, thank you for sticking with this!

I've enabled the correct routes dealing with the marked packets, they were incorrect in a previous screenshot. Here are also the screenshots of the sniffer test.
ScreenClip3.png
ScreenClip5.png
ScreenClip.png
by a752412341
Wed Feb 18, 2015 10:16 pm
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Re: Help to get Hairpin NAT working please?

I'm on Firmware version 3.17 - it is a Routerboard 951G-2HnD The odd thing is that it is almost working - I get half a web page, very slowly. The packet marking rules are to split the upload between the 2 links. My ISP splits the download packets between the 2 links on their end. It seems like perha...
by a752412341
Wed Feb 18, 2015 8:07 pm
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Re: Help to get Hairpin NAT working please?

Here's another screenshot of Torch and Connections while opening the url in the browser. There's also an external connection happening which I was testing.

ScreenClip3.png
ScreenClip2.png
by a752412341
Wed Feb 18, 2015 6:02 pm
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Re: Help to get Hairpin NAT working please?

I tried that but didn't make any difference. [admin@MikroTik] /ip firewall mangle> print Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic 0 chain=prerouting action=mark-packet new-packet-mark=one passthrough=yes dst-address=![public ip] in-interface=ether1-LAN nth=2,1 log=no log-prefix="" 1 chain=prero...
by a752412341
Wed Feb 18, 2015 4:26 pm
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Re: Help to get Hairpin NAT working please?

Hi DLNoah, here you go. thanks, Al [admin@MikroTik] /ip firewall mangle> print Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic 0 chain=prerouting action=mark-packet new-packet-mark=one passthrough=yes dst-address=0.0.0.0/0 in-interface=ether1-LAN nth=2,1 log=no log-prefix="" 1 chain=prerouting action=...
by a752412341
Wed Feb 18, 2015 12:24 pm
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Re: Help to get Hairpin NAT working please?

Hi Strods, thank you for the comment.

I just tried that, but no change.

There are some packets getting through somehow, because firefox says connected, and eventually says transferring data...
by a752412341
Wed Feb 18, 2015 12:06 pm
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Re: Help to get Hairpin NAT working please?

I tried rebooting, but still the same issue.

For completeness here is the routes screenshot.
ScreenClip.png
by a752412341
Wed Feb 18, 2015 2:02 am
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Re: Help to get Hairpin NAT working please?

Hi, it works fine externally.

Here is the torch screenshot after putting http://domain name.com:21392 into a browser which resolves to my external ip. I'm not sure what this is telling me.
ScreenClip.png
by a752412341
Wed Feb 18, 2015 12:24 am
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Re: Help to get Hairpin NAT working please?

Hi DLNoah, thank you for the reply. I have made the changes you suggest, and now I sometimes get a "connected" from the browser but it then hangs, and doesn't return the web page. What am I doing wrong? [admin@MikroTik] /ip firewall nat> print Flags: X - disabled, I - invalid, D - dynamic 0 ;;; CAM ...
by a752412341
Tue Feb 17, 2015 2:22 am
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Re: Help to get Hairpin NAT working please?

Anyone got any pointers? Cheers
by a752412341
Sat Feb 14, 2015 8:15 pm
Forum: General
Topic: Help to get Hairpin NAT working please?
Replies: 27
Views: 4853

Help to get Hairpin NAT working please?

Hi all, My LAN is on 192.168.27.0/24 on Ether1 There is a server at 192.168.27.4 that I want to access from LAN, and outside on a random port 21392. I have 2 ADSL lines which are bonded togeter using PPoE on Ether2 and Ether3 I have put int the src-nat entry as per the wiki but can't get it to work....