Community discussions

Search found 48 matches

by storp
Mon Aug 19, 2019 11:20 am
Forum: General
Topic: HP 1810 weirdness with RouterOS vLANs and bridges [SOLVED]
Replies: 7
Views: 742

Re: HP 1810 weirdness with RouterOS vLANs and bridges [SOLVED]

Sorry to bring up a old post but I stumbled across the same problem with a similiar setup. Curios to hear if you got any reply from HP?

My workaround is to configure STP (since RSTP breaks everything) on the HP switches but would of course like to use RSTP.
by storp
Mon Apr 01, 2019 2:05 pm
Forum: General
Topic: Static on LTE HiLink
Replies: 2
Views: 243

Re: Static on LTE HiLink

HiLink on the E3372 is actually making the modem run as a router with NAT. You can either try to make forwarding rules on the E3372 (usually you must connect to it with web browser to do this) or you can try to disable HiLink and have the E3372 act as only modem. I believe it's easiest in your case ...
by storp
Sat Mar 30, 2019 3:23 pm
Forum: General
Topic: First time setting up IPv6
Replies: 7
Views: 617

Re: First time setting up IPv6

Hi there, Given the current problems with IPv6 on Mikrotik, I would strongly suggest waiting before you deploy it. Want to know why? Read these links... https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=147076 https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=147048 https://indico.uknof.org.uk/event/46/contribut...
by storp
Sat Mar 30, 2019 3:21 pm
Forum: General
Topic: First time setting up IPv6
Replies: 7
Views: 617

Re: First time setting up IPv6

When you Winbox to the router do both your ipv4 AND ipv6 addresses show up to manage the router?
No, when looking in Neighbors in Winbox a only see the MAC address and the ipv4 address.
by storp
Thu Mar 28, 2019 8:36 pm
Forum: General
Topic: UKNOF 43 CVE
Replies: 223
Views: 38744

Re: UKNOF 43 CVE

We are aware of this issue and are working on it. You might need to put in some overtime hours to get this fixed! ;) Free pizza to the programmers is always a recipe for success :) To be serious, I really hope there will be a fix out in time. Personally I just can disable IPv6 but for many that isn...
by storp
Thu Mar 28, 2019 11:07 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: wAP ac overheating?Crashing
Replies: 8
Views: 1316

Re: wAP ac overheating?Crashing

I see occasional reboots on my two wAP AC's. Been measuring temperature via SNMP for a while to see if that is the problem but haven't been able to pinpoint that as a root cause. I do think it's more stable now with latest release of routeros. Earlier I had one of the AP's rebooting at least once or...
by storp
Tue Mar 26, 2019 3:12 pm
Forum: General
Topic: wAP AC reaching out to 159.148.172.226:80 every hour
Replies: 10
Views: 673

Re: wAP AC reaching out to 159.148.172.226:80 every hour

Just guessing here but I'd look into /ip cloud and see if DDNS is enabled?
by storp
Mon Mar 25, 2019 1:30 pm
Forum: General
Topic: First time setting up IPv6
Replies: 7
Views: 617

Re: First time setting up IPv6

Awesome - thanks for this! I had recently transferred my working IPv6 config manually from a HexGR3 to a new 4011, and for the life of me couldn't figure out why I was getting an IPv6 address from the service provider, but none of internal clients were. Walking through this write-up I realized I'd ...
by storp
Sun Mar 24, 2019 6:18 pm
Forum: General
Topic: First time setting up IPv6
Replies: 7
Views: 617

First time setting up IPv6

I recently was informed my ISP (Bahnhof in Sweden) now can give me IPv6 natively. So of course, I wanted to try it out! I thought I’d share my experience of configuring IPv6 on my home network. I think it was difficult to find an easy to follow guide and I also had some problems with my accesspoints...
by storp
Sat Mar 23, 2019 7:46 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.43.13 [long-term] is released!
Replies: 44
Views: 9074

Re: v6.43.13 [long-term] is released!

Is "previous" version 6.43.12 or some other one?
You mean previous long-term? That should be 6.42.11 I think.
by storp
Fri Feb 15, 2019 2:36 pm
Forum: SwOS
Topic: Overruns on CSS326-24G-2S+RM
Replies: 36
Views: 8661

Re: Overruns on CSS326-24G-2S+RM

I've given up on Mikrotik switches. I have two CSS326 connect through sfp+ fiber (S+85DLC03D in both ends). A lot of RX overruns, some RX FCS Errors and also on many of the other ports, not only the sfp ports. I've now moved almost all equipment to HP switches and only using a two port LAG to the HP...
by storp
Thu Jan 24, 2019 11:20 am
Forum: SwOS
Topic: Can SwOS be upgraded to RouterOS
Replies: 3
Views: 621

Re: Can SwOS be upgraded to RouterOS

He is using CSS326 so there is no ROS support.
by storp
Wed Jan 23, 2019 10:31 am
Forum: Announcements
Topic: SwOS version 2.9 released!
Replies: 65
Views: 21519

Re: SwOS version 2.9 released!

Upgraded two CSS326 from 2.7 and it worked fine. Still having RX overruns.
by storp
Tue Jan 15, 2019 11:06 am
Forum: Announcements
Topic: SwOS version 2.9 released!
Replies: 65
Views: 21519

Re: SwOS version 2.9 released!

Any fixes for the issues with RX overruns and RX FCS errors included in this release?
by storp
Sun Nov 25, 2018 12:48 am
Forum: SwOS
Topic: Overruns on CSS326-24G-2S+RM
Replies: 36
Views: 8661

Re: Overruns on CSS326-24G-2S+RM

Looking forward for a new version! I actually had problems with 2.8 so I reverted to 2.7 which kind of works well enough. But still having the RX overruns and RX FCS errors.
by storp
Sat Nov 24, 2018 12:31 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB4011 POE problem [SOLVED]
Replies: 10
Views: 1592

Re: RB4011 POE problem [SOLVED]

Haven't seen the problem, I'm powering a cAP without any problems with PoE out from port10 on a RB4011. But the cAP only have 100Mb port.
by storp
Sat Nov 17, 2018 4:44 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Anyone tried the new CRS305-1G-4S+IN switch? [SOLVED]
Replies: 1
Views: 1027

Anyone tried the new CRS305-1G-4S+IN switch? [SOLVED]

Interested to hear if anyone has gotten their hands on the new CRS305-1G-4S+IN switch and tried it? I have a use case where it could fit perfectly but my previous experience with Mikrotik switches are a bit mixed. Also interested to see if any 3rd party SFP works in the switch.
by storp
Mon Nov 05, 2018 8:04 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Desired switch
Replies: 7
Views: 1005

Re: Desired switch

Agree, the depth is troublesome if one are to use the switch in other spaces then a full depth rack. I also could make do with less poe ports if the depth is kept smaller.
by storp
Fri Oct 26, 2018 11:17 am
Forum: SwOS
Topic: About VLAN configure in CRS317-1G-16S+RM
Replies: 12
Views: 2724

Re: About VLAN configure in CRS317-1G-16S+RM

Hard to understand what you're trying to do. A good starting point is to read in the wiki: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/VLAN
You also might find this useful: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:B ... _switching
by storp
Thu Oct 25, 2018 10:35 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB4011
Replies: 354
Views: 63583

Re: RB4011

My RB4011 has been rock solid since I put in to use and I'm pleased with the performance. I'm currently running ROS 6.43.2 and use a third party sfp without any hiccups. Wondering if anyone is running long-term (6.42.9) and if it works well? I'd rather run the long-term branch.
by storp
Tue Oct 16, 2018 5:25 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB4011
Replies: 354
Views: 63583

Re: RB4011

Replaced a RB1100Hx2 with the RB4011 and I'm pleased with the performance. I run 9 vlans via the SFP+ port and are using an OEM sfp which doesn't seem to cause any problems. Only negative is the ugly looking rackmount ears and the power led is unnecessary bright (which I believe is possible to switc...
by storp
Wed Oct 10, 2018 8:26 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB4011
Replies: 354
Views: 63583

Re: RB4011

Ordered one today since it's now available at several resellers. Thought I'l play it safe and use a S+85DLC03D sfp. Will be interesting to see the performance compared to the old RB1100Hx2. I have a address-lists which takes ages to update at the moment with the current router.
by storp
Tue Oct 09, 2018 3:49 pm
Forum: SwOS
Topic: Overruns on CSS326-24G-2S+RM
Replies: 36
Views: 8661

Re: Overruns on CSS326-24G-2S+RM

Running 2.7 on two CSS326 switches and yes, I do see some RX overruns. Will enable flow control on those ports and see what happens. Update: Didn't help. Still get RX overruns. Noticed I have these mostly on the ports which are running LACP. Will try without LACP and see if it makes any difference.....
by storp
Mon Oct 01, 2018 7:57 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.42.9 [long-term] is released!
Replies: 119
Views: 25132

Re: v6.42.9 [long-term] is released!

Replaced running v6.43.2 on RB1100Hx2, hAP and a few wAP AC and cAP without any major problems. Had some issues with detect-internet enabled interface and dhcp-client. I removed the interface from the interface list and recreated the dhcp client and got it working.
by storp
Sun Sep 23, 2018 10:48 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB4011
Replies: 354
Views: 63583

Re: RB4011

That's exactly my use case, I have 1Gbit Internet, run a few vlans in my network on a mix of CSS326 (10 Gbit between these) and HP switches, have four MT AP and would like to have them routed faster than I can with my now ageing RB1100Hx2. My other choice would be the CCR1009 which I find a bit to e...
by storp
Sun Sep 23, 2018 4:12 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: Port forwarding for Ark: Survival evolved
Replies: 2
Views: 681

Re: Port forwarding for Ark: Survival evolved

It looks like you are using a internal ip range so you need to use dst-nat. Also be sure to have a rule for masquerading all out-going traffic. So by using your config it could be like: chain=srcnat action=masquerade out-interface= replace with your external facing interface log=no log-prefix="" cha...
by storp
Fri Sep 07, 2018 7:12 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB4011
Replies: 354
Views: 63583

Re: RB4011

There is no speaker So... at the end of the day... It's kind of one trick pony. It's basically really simple and basic router that can route buttload of traffic due to SFP+ port and hardware AES. The end. ... Exactly what I'm looking for! :) Will not miss any of the other features you mention. I co...
by storp
Thu Sep 06, 2018 1:01 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB4011
Replies: 354
Views: 63583

Re: RB4011

One can argue about "router on a stick" SFP+ setup to lift possible limit to 15Gbps total, but i think those will not be numbers anyone is looking for. Why not? That 15Gbps is exactly the number I'd expected to see as achievable benchmark limit for this block diagram. Could it be the cpu limiting t...
by storp
Wed Sep 05, 2018 4:08 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB4011
Replies: 354
Views: 63583

Re: RB4011

Finally:

RB4011iGSplusRM-180905135303.png
Looks like expected and will work fine for my intended use! Any info about when the router will be available for order?
by storp
Sun Sep 02, 2018 8:43 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB4011
Replies: 354
Views: 63583

Re: RB4011

But what about the VLAN thing, will there be problems running a few VLANs via the sfp+ port and get full throughput? It should not be a problem when routing, it only could be an issue when switching and expecting wirespeed performance without CPU loading. The CPU in these routers is quite powerful ...
by storp
Sat Sep 01, 2018 7:30 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: RB4011
Replies: 354
Views: 63583

Re: RB4011

Looks promising! I'd like to replace my ageing RB1100Hx2 and at the same time get sfp+ and ipsec hw acceleration. That's what I'm looking for and right now the only MT replacement is CCR1009 which is a bit pricey for home usage. But what about the VLAN thing, will there be problems running a few VLA...
by storp
Mon May 28, 2018 11:39 am
Forum: Virtualization
Topic: CHR performance throttling on ESXi?
Replies: 2
Views: 1152

Re: CHR performance throttling on ESXi?

Ok, so I tried to run on the latest bugfix v6.40.8 and now at least I get consistent behavoiur. Both download and upload throttles at 100 Mbps. Is this expected when using P1 license on 10 GbE adapter? Do I need to have the P10 license? Seems odd. My external bandwidth is 1 Gbps so I thought a P1 li...
by storp
Mon May 28, 2018 8:09 am
Forum: Virtualization
Topic: CHR performance throttling on ESXi?
Replies: 2
Views: 1152

CHR performance throttling on ESXi?

I'm running a trial P1 license to see if I could deploy a CHR as border router. I have two interfaces, one externally facing and one internal. When doing some performance testing externally I get odd results. Download seems to be capped to ~100Mbit/s but upload works fine and I'm getting around 920-...
by storp
Mon May 28, 2018 7:47 am
Forum: Virtualization
Topic: CHR v6.42 with ESXI
Replies: 1
Views: 1083

Re: CHR v6.42 with ESXI

I changed the Guest OS to "Other 3.x or later Linux (64-bit)" in ESXI and the message dissapeared.
by storp
Tue May 22, 2018 9:14 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.42.2 [current]
Replies: 65
Views: 13841

Re: v6.42.2 [current]

Anyone else having OSPF problems? I'm experiencing problems with one router in particular, a RB1100Hx2. The router sees neighbours but the state is flapping between ExState and 2-way. Might just be my config but thought I'd ask before I dig deeper.... Never mind, found the problem. It was in my con...
by storp
Fri Dec 22, 2017 11:55 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.41 [current]
Replies: 304
Views: 75590

Re: v6.41 [current]

Upgraded RB2011, hAP, wAP ac, cAP and a RB1100 without issues. But wondering if there is a new way of how I should handle bonding interfaces with vlans? Currently I have two bonding interfaces with two ethernet ports each. On each of the bonds I have severals vlans and the vlans are put on a separat...
by storp
Mon Oct 23, 2017 11:27 am
Forum: Announcements
Topic: SwOS version 2.6 released!
Replies: 30
Views: 11069

Re: SwOS version 2.6 released!

Upgraded two CSS326 without any issues. Also seems like the previous bugs I've encounterad are fixed.
by storp
Tue Oct 17, 2017 9:56 am
Forum: Announcements
Topic: SwOS version 2.5 released!
Replies: 34
Views: 11530

Re: SwOS version 2.5 released!

Reverting to 2.4 on my two CSS326 has fixed my issues (DHCP and not being able to change password).
by storp
Tue Oct 10, 2017 9:45 am
Forum: Announcements
Topic: SwOS version 2.5 released!
Replies: 34
Views: 11530

Re: SwOS version 2.5 released!

I use 2.5 on two switches and have the "not able to change password bug" and also discovered that DHCP doesn't work, the DHCP server recieves the request and offers a lease but the client doesn't recieve that. So my question is since I've given up on 2.5, should I downgrade to 2.4 or 2.3? Any other ...
by storp
Tue Sep 26, 2017 12:14 pm
Forum: Announcements
Topic: SwOS version 2.5 released!
Replies: 34
Views: 11530

Re: SwOS version 2.5 released!

I have the same problem but with "CSS106-5G-1S" It's new switch, no changed default password, I only update to 2.5.
Image
I have this exact same problem with a brand new CSS326-24G-2S+. I can't change the default empty password.
by storp
Fri Sep 01, 2017 7:45 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.40.3 [current]
Replies: 95
Views: 25637

Re: v6.40.3 [current]

Successfully upgraded two wAP AC, two cAP, one RB951Ui-2nD and one 1100Hx2. Noticed one small glitch, on the 1100Hx2 I have a bonding interface with two GbE ports to a HP Procurve switch (lacp trunk). After upgrade all looked normal but no traffic went through the bonded link. Disabling and thereaft...
by storp
Sat Mar 11, 2017 11:50 am
Forum: Announcements
Topic: v6.37.5 [bugfix] is released!
Replies: 35
Views: 13124

Re: v6.37.5 [bugfix] is released!

Upgraded RB2011, RB951 and two cAP's and all seems to be working fine with no issues.
by storp
Tue Feb 07, 2017 9:14 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: 1 Gbit/s connection, need router upgrade?
Replies: 21
Views: 4801

Re: 1 Gbit/s connection, need router upgrade?

keep in mind CCR1009 is around 3X or 4X the performance of RB3011, that makes it more future proof investment of course budget defines everything if the budged is enough just for 3011 go for 3011 is the best (and only) option in that price range at mikrotik. if you have the budget for rb1100ahx2 go...
by storp
Mon Feb 06, 2017 4:41 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: 1 Gbit/s connection, need router upgrade?
Replies: 21
Views: 4801

Re: 1 Gbit/s connection, need router upgrade?

I just tested RB3011 for raw throughput between WAN-LAN (with FastTrack and no queues) with CIFS/SMB protocol. Got ~980mbps (about 113mb/s) with 25% CPU usage copying a 10gb pst file between Windows PCs with SSD. Next week I'll replace the RB951G at the customer and we'll see how it performs for a ...
by storp
Wed Jan 04, 2017 11:52 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.38 [current] is released!
Replies: 168
Views: 36351

Re: v6.38 [current] is released!

After updating RB2011 I got issues with flapping sfp-port. All worked fine before on 6.37.3 and now I reverted back to bugfix only and all is fine again.
by storp
Wed Nov 16, 2016 12:37 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: 1 Gbit/s connection, need router upgrade?
Replies: 21
Views: 4801

Re: 1 Gbit/s connection, need router upgrade?

Thankful for your advice. I know even half the speed is very fast but as I wrote I really don't want the router to be the bottleneck. Yes I've looked at the CCR1009 but it's a bit expensive. But since we can rule out the RB2011 some kind of replacement is needed. I do have switches in place so the r...
by storp
Tue Nov 15, 2016 11:53 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: 1 Gbit/s connection, need router upgrade?
Replies: 21
Views: 4801

1 Gbit/s connection, need router upgrade?

I'm getting a 1 Gbit/s fibre connection installed soon and are investigating if I need to upgrade the router. I currently use a RB2011UiAS-RM. Currently the router serves approx. 15-20 concurrent clients, nat, ospf, ipv4 and ipv6, capsman with 3 aps connected. I want to be able to fully utilize the ...
by storp
Tue Nov 24, 2015 2:58 pm
Forum: RouterOS v6 RC and v7 BETA
Topic: 6.33.1 version is released!
Replies: 48
Views: 12412

Re: 6.33.1 version is released!

I hade the same issue when connecting through https after upgrade but fixed it by clearing all local cache in my browser (firefox). Give it a try and see if it helps. Attempting to use Webfig gives "Error: Not Found" at the login screen for some source addresses (I can't quite figure the pattern out...