Community discussions

Search found 46 matches

by lekozs
Wed Aug 21, 2019 2:30 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: [solved] CRS328-4C-20S-1S+ & CRS317-1G-16S+ internal voltage?
Replies: 4
Views: 1085

Re: CRS328-4C-20S-1S+ & CRS317-1G-16S+ internal voltage?

Mikrotik Support told me: you have to use 24V. OK. I am powering older Mikrotik gear (like CCR 1036 8G-2S+ routers ) with a 24V setup using these: - "Meanwell PSC-160B-C" This is a 160W Single Output Power Supply with Battery Charger (UPS Function), with two 12Ah 12V (serially connected) batteries....
by lekozs
Tue Jan 31, 2017 11:05 pm
Forum: General
Topic: CRS125 multiple uplink ports
Replies: 0
Views: 433

CRS125 multiple uplink ports

Hello! CRS-newbie here...! :? :( I have read all the examples in the wiki ( http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CRS_examples#Port_Level_Isolation ) ... I need something like what is in the example with ports ether5 and ether6 and their uplink port is ether2... However, I would like to have MORE tha...
by lekozs
Mon Jan 02, 2017 5:21 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.39rc [release candidate] is released
Replies: 391
Views: 82251

Re: v6.39rc [release candidate] is released

Would you be so kind and shed some light on this line in the changelog:

*) wireless - added "station-roaming" setting (cli only);
by lekozs
Fri Sep 02, 2016 1:26 am
Forum: Announcements
Topic: Winbox 3.5 released!
Replies: 20
Views: 9469

Re: Winbox 3.5 released!

I would like to see a change that would allow you to do "multiple selects" from the "Show Columns" drop down menu that seems to be accessible from most windows instead of having to do one select/deselect at a time. That would be cool !!! +1 Finally, someone said it out loud! Actually, we need check...
by lekozs
Fri Aug 05, 2016 1:24 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.37rc [release candidate] is released, only one wireless package!
Replies: 321
Views: 57199

Re: v6.37rc [release candidate] is released, only one wireless package!

To everyone talking about DFS.  If your country has no DFS rules, RouterOS will not do anything. Each country has separate DFS config defined.  If you have some special permission to use the radar frequencies, or there is some other reason you need to turn off DFS and not follow the rules, upon you...
by lekozs
Sat Jul 30, 2016 6:44 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.37rc [release candidate] is released, only one wireless package!
Replies: 321
Views: 57199

Re: v6.37rc [release candidate] is released, only one wireless package!

Mikrotik, please don't force DFS on those who know what they're doing.  I know the weather radar in my area (near GDN airport) is at 5650 MHz (confirmed by spectral scan - high narrow peak visible), and I never use channels 128 and 132.  DFS disabled, no false positives, no downtime on each wireles...
by lekozs
Mon Feb 01, 2016 3:52 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.34 [current] is released!
Replies: 91
Views: 22902

Re: v6.34 [current] is released!

Hello,
link to download all? torrent?

thank you
Hi!
I downloaded it using this link: https://www.mikrotik.com/download/route ... 34.torrent
by lekozs
Mon Feb 01, 2016 1:16 pm
Forum: General
Topic: Get "Link Downs:" parameter in CLI
Replies: 7
Views: 1462

Re: Get "Link Downs:" parameter in CLI

Thank you!!!
You saved the day! :D
by lekozs
Mon Feb 01, 2016 11:48 am
Forum: General
Topic: Get "Link Downs:" parameter in CLI
Replies: 7
Views: 1462

Re: Get "Link Downs:" parameter in CLI

Please, I need this... ... there are some incompatibility issues on the Ethernet port of the "SXT Lite 5nD r2" with the "Netis 2411" home router (few hundred ether1 up-downs / day) I need a script to extract this info from the CPEs (SXTs). Up until now this parameter shows up only in Winbox and in t...
by lekozs
Tue Jan 26, 2016 4:18 pm
Forum: General
Topic: Get "Link Downs:" parameter in CLI
Replies: 7
Views: 1462

Re: Get "Link Downs:" parameter in CLI

Or this link....

Image
by lekozs
Tue Jan 26, 2016 3:53 pm
Forum: General
Topic: Get "Link Downs:" parameter in CLI
Replies: 7
Views: 1462

Re: Get "Link Downs:" parameter in CLI

Ok...
Try this link, please:

https://my.tippnet.rs/owncloud/index.ph ... 3g9hQOev6m

Regards
by lekozs
Tue Jan 26, 2016 3:48 pm
Forum: General
Topic: Get "Link Downs:" parameter in CLI
Replies: 7
Views: 1462

Get "Link Downs:" parameter in CLI

There is a useful information in Winbox, the "Link Downs" parameter under the Status tab in the Ethernet menu.
How to get this info from CLI?

Image




Regards
by lekozs
Wed Dec 09, 2015 11:36 am
Forum: General
Topic: why ROS 5.7 only support one port of 82571GB
Replies: 3
Views: 1034

Re: why ROS 5.7 only support one port of 82571GB

I am resurrecting this thread, since I am interested in one of these cards (Intel order code: PWLA8492MT)

4 years have passed and v6.33.3 is the latest RouterOS...
So... is there any progress regarding this card?
In other words: is it _fully_ supported now?
by lekozs
Tue Sep 08, 2015 7:51 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.32.1 released
Replies: 76
Views: 19018

Re: v6.32.1 released

my RB450G has below warning, is it normal or bug? ether2-master-local excessive broadcasts/multicasts, probably a loop Snap1.jpg previous v6.31 doesnt have such problem. pls help to solve it. thanks I'm having the same issue. It stops when I revert back to v6.30.4 -tp +1 ...the same here... on my h...
by lekozs
Wed Jul 08, 2015 10:33 pm
Forum: Announcements
Topic: 6.30 released
Replies: 180
Views: 42373

Re: 6.30 released

Torrent link http://www.mikrotik.com/download/router ... 30.torrent is ready ...but no seeders, yet...
by lekozs
Wed Jul 08, 2015 7:11 pm
Forum: Announcements
Topic: 6.30 released
Replies: 180
Views: 42373

Re: 6.30 released

I could not get the regular wireless package be seen after uploading it to a router. What is the process to get it to be added to the packages? We see less disconnects with nstream with the regular wireless package than the fp or cm2 packages and need it for that reason. *) removed wireless package...
by lekozs
Tue Aug 05, 2014 10:47 pm
Forum: General
Topic: ATTENTION, DISASTER! V.6.17
Replies: 57
Views: 15202

Re: ATTENTION, DISASTER! V.6.17

The only common denominator I found in all of this was the fact that those routers that crashed were ones where I had used bridge mode. The routers that continued working even after the upgrade were those that I had NOT implemented bridges on. So if anyone has experienced similar problems and used ...
by lekozs
Tue Jun 03, 2014 11:33 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Problem with SXT 5hpnd in Netinstall
Replies: 9
Views: 2196

Re: Problem with SXT 5hpnd in Netinstall

Try an older version of Netinstall: 6.10 ... 6.7
by lekozs
Wed Jan 29, 2014 7:45 pm
Forum: General
Topic: v6.8 pre-release (RC)
Replies: 44
Views: 5391

Re: 6.8

Keep in mind that until v6.8 is present at download page, then it is pre-release version and one should use it with caution. Currently there might be issue with 3.11 RouterBOARD firmware and v6.8 (6.8rc1) version. Version 6.8 WAS available for download on the OFFICIAL download page, today - Jan. 29...
by lekozs
Wed Jan 29, 2014 4:26 pm
Forum: General
Topic: v6.8 pre-release (RC)
Replies: 44
Views: 5391

6.8

Somewhere, around 14h CET+1 (2 p.m.) ROS 6.8 appeared on the download site... I managed to grab the torrent... and downloaded it.
Now - 15:20 - it is gone!
Is there a problem with version 6.8...? Why did it get withdrawn?
by lekozs
Thu Nov 21, 2013 10:52 pm
Forum: General
Topic: RouterOS v6.6 released
Replies: 164
Views: 72650

Re: RouterOS v6.6 released

Take a RB800. Update it to ROS 6.6. Update the BootLoader (fw) to 3.10 Put either a Ubiquity SR-71-15 or a DBII F50-N Pro or a Mikrotik R52-nM or a Mikrotik R5-SHPn mini-PCI card into whatever slot you like. (put just one card at the time!) Turn on the RB800. Connect with Winbox, and...: there is NO...
by lekozs
Mon Oct 21, 2013 11:16 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Maximum Connection
Replies: 12
Views: 3470

Re: Maximum Connection

disable access to your dns server from outside.


I don't have any dns server using only google public DNS...

8.8.8.8
8.8.4.4
... I'm not sure... but you may be under a DNS amplification attack...
Read this http://www.theinquirer.net/inquirer/new ... -explained
by lekozs
Mon Jul 08, 2013 8:18 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Problem with N band point to point Mikrotik link
Replies: 7
Views: 3084

Re: Problem with N band point to point Mikrotik link

...you have a classic case of "nstreme is not compatible with 802.11n standard"... Search this forum... there are quite a few posts about this problem...
If you're forced to use the "n" standard, try NV2 instead of nstreme...

edit:
Check this: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=7&t=72025
by lekozs
Sat Feb 23, 2013 2:05 pm
Forum: General
Topic: 5.24 released!
Replies: 161
Views: 44248

Re: 5.24 released!

with 5.24 and nv2 we have a lockup when data gets to 40mbs tx and 40mbs rx simultaneously must then disable and enable the link ... I was just about to post the same complaint! I updated one of our links (bridge/station-bridge with nv2 on x86 hardware, 2km distance, dual pol) - both ends - to 5.24....
by lekozs
Wed Jan 09, 2013 8:34 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Packet Loss of 30-80% when using SXT G-5HnD for bridging
Replies: 2
Views: 1354

Re: Packet Loss of 30-80% when using SXT G-5HnD for bridging

Simply, upgrade both units to 5.22 and use nv2 if you're on 5GHz-N-Only.
802.11n and nstreme, together, are not the best combination...
... and, yes, set tx-power-mode to card-rates, and tx-power to 13dB or 11dB on a short distance, like yours...

Cheers
by lekozs
Sun Apr 03, 2011 12:01 am
Forum: General
Topic: RouterOS 5.0 is out!
Replies: 153
Views: 27061

Re: RouterOS 5.0 is out!

you are wrong, Nv2 is very much architecture dependent, there are many technical reasons which cause difficulties. ... Well I really hope this is an April fools joke... Not a joke, it's been noted for at least a few days that it doesn't work with x86... although if you look back, at least 1 person ...
by lekozs
Fri Apr 01, 2011 11:14 pm
Forum: General
Topic: RouterOS 5.0 is out!
Replies: 153
Views: 27061

Re: RouterOS 5.0 is out!

you are wrong, Nv2 is very much architecture dependent, there are many technical reasons which cause difficulties.
... Well I really hope this is an April fools joke...
by lekozs
Fri Mar 18, 2011 10:40 pm
Forum: General
Topic: boot/kernel CRC error
Replies: 0
Views: 996

boot/kernel CRC error

1. An excerpt from 5.0RC3 *) fixed problem - bad boot/kernel crc was reported on powerpc boards when in fact it was good; ... well, in RC11 the problem reappeared... Just take any PowerPC based RB (600 or 333) and do a /system check-installation and you'll see what I mean... 2. An x86 computer with ...
by lekozs
Wed Nov 03, 2010 12:20 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Clock runs 10x fast with v3.28 wireless test package on x86
Replies: 12
Views: 2790

Re: Clock runs 10x fast with v3.28 wireless test package on

Yes :D 8) clock is working fine with 4.13 wireless-nv2 on x86 and nstreme turned on.
Enlighten me please...!
Where the hell is this "4.13-wireless-nv2" package...?
I downloaded the whole 4.13 torrent... and I see only regular wireless packages...! :(

Regards.
by lekozs
Tue Nov 02, 2010 10:42 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: No PPPoE through NV2 ?
Replies: 2
Views: 1068

No PPPoE through NV2 ?

OK, here's my problem...: Our clients are connecting via PPPoE. If there is a NV2 link (WDS enabled) on a way to the AC, clients are unable to connect to it. IP traffic works OK (e.g.: bandwidth test) but no PPPoE. If I simply change the link back to Nstreme, everything works OK. Are there some limi...
by lekozs
Thu Aug 19, 2010 3:29 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Weird Problem on wireless link
Replies: 4
Views: 832

Re: Weird Problem on wireless link

Hi, we have a 45Km wireless link, xr5 with 31dmi Grids/ horizontal. on RB433AH's. We have the link running stable at -65Bm. The problem comes in every now and then, the link gradually gets worse, -65, and every 20 seconds or so, it gets worse by -5bm, so eventually it reaches -88, and then drops, a...
by lekozs
Thu Aug 19, 2010 2:03 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: why does my link drop
Replies: 17
Views: 2014

Re: why does my link drop

Have you tried to increase the HW Retries from the default 4 to, say, 8 or 10...?
This simple change stabilized my links to a 99.9%!

Cheers!
by lekozs
Thu Aug 05, 2010 11:36 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: WDS disconecting on 4.10 Nstreme
Replies: 10
Views: 1976

Re: WDS disconecting on 4.10 Nstreme

Downgrade to 3.X :D

write this problem to support@mikrotik.com
... don't downgrade!
Simply change the Hw. Retries (Advanced tab) from 4 to, say, 8 or 10... on both sides of the link. Disconnections should disappear...!

Cheers!
by lekozs
Tue Apr 27, 2010 12:56 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Power Offset for Ubiquit SR71
Replies: 28
Views: 7039

Re: Power Offset for Ubiquit SR71

I need to know this as well... possibly the reason we have major issues with N working reliably ? I have asked this in the UBNT forums as well and never got any straight answers other than use the default... but it doesnt look right to me. http://h1x.com/jing/2010-03-12_1042.png I don't want this t...
by lekozs
Wed Apr 14, 2010 9:36 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 802.11n
Replies: 939
Views: 287032

Re: 802.11n

I read these new posts and though to my self - am I awake or still dreaming :D So, very cool that you found a working scenario. We will continue to work on the rest of the modes. Thanks for sharing, exe ! Well... the Wiki ( http://wiki.mikrotik.com/wiki/Transparently_Bridge_two_Networks_using_MPLS ...
by lekozs
Thu Feb 25, 2010 10:04 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 802.11n
Replies: 939
Views: 287032

Re: 802.11n

After months of playing with N this is what works for me. Removed all a and b data rates and just use one ht-mcs rate that your link preferes. I have 18km link running single chain using only mcs=4 basic and supported. On btest i get 64Mb throughput and production data 58Mb one way. Also have 2km l...
by lekozs
Sun Feb 21, 2010 7:31 pm
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: R52Hn antenna connectors
Replies: 21
Views: 15830

Re: R52Hn antenna connectors

J4 is chain-0 and J5 is chain-1
Hello!

Is it safe to assume then, that on the R52N card J2 is chain0 and j3 is chain1 ...?

Regards!
by lekozs
Sat Feb 20, 2010 4:44 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: 802.11n
Replies: 939
Views: 287032

Re: 802.11n

I put the test config back, couse I see your post, that for a period of time, it stops. Now its running 1day 15 hour, one bandwidth test with maximal throughput till now, at the moment I change the direction. No disconnections, no speed dropdowns, I monitored the interface with snmp. I see the inte...
by lekozs
Fri Oct 23, 2009 1:48 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Problem with NSTREME on 4.1
Replies: 47
Views: 8397

Re: Problem with NSTREME on 4.1

The same erratic behavior here. :( Luckily, I have a visual demonstration of the problem. I am tracking every parameter of the wireless links (client side) with MRTG (dBm, rx-rate, tx-rate, traffic, unicast packets) There is this 5.4Ghz omni antenna acting as an AP-bridge (RB600A, Nstreme enabled, u...
by lekozs
Mon Jun 29, 2009 11:12 pm
Forum: General
Topic: 3.25 problem
Replies: 96
Views: 19326

Re: 3.25 problem

Hello! I am sorry to inform you Normis, but I can confirm what ema told you! The RouterBoards with ROS 3.25 are - sometimes - losing configurations after reboots, or power failures. I upgraded 5 RBs when ROS3.25 was released> RB133C (previous ROS: 3.13), RB532(previous ROS: 3.24), RB333(previous ROS...
by lekozs
Thu Jan 01, 2009 11:07 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Nstreme ptp help
Replies: 40
Views: 9082

Re: Nstreme ptp help

… well, I might have good news for you (sort of). I recreated that exact link I was talking about in my previous post (same RBs, miniPCI cards, 5GHz-Turbo, Nstreme with WDS, polling on, framer policy with exact size, etc…), on my desktop … and to my greatest surprise, I was not able to achieve more ...
by lekozs
Sun Dec 28, 2008 12:58 am
Forum: Wireless Networking
Topic: Nstreme ptp help
Replies: 40
Views: 9082

Re: Nstreme ptp help

I think nobody seem to read thoroughly your detailed listing of your settings in your first post… It says: AP1: [admin@MikroTik] > interface wireless print Flags: X - disabled, R - running 0 R name="wlan1" mtu=1500 mac-address=00:0C:42:1B:3D:4A arp=enabled interface-type=Atheros AR5413 mode=ap-bridg...
by lekozs
Wed Aug 27, 2008 11:56 pm
Forum: General
Topic: higher CPU usage with ROSv3.13
Replies: 1
Views: 693

higher CPU usage with ROSv3.13

Hello! I've upgraded one of our APs (RB600) from 3.11 to 3.13. The CPU-load has increased significantly on every client RB connected to it (RB133s, RB532s & RB333s). Here's an image of a RB133's CPU-load (this one is running ROS 3.4) before and after the AP upgrade. http://members.tippnet.rs/leko/mi...
by lekozs
Thu Dec 28, 2006 3:34 pm
Forum: Wireless Networking
Topic: Atheros 5005
Replies: 5
Views: 2740

Atheros 5005

Hello! In the RouterOS Reference Manual v2.9 there is a section called Device Driver List . It goes like this --> Atheros Chipset type: Atheros AR5001X PCI/CardBUS 11/54Mbit/s IEEE802.11a/b/g Compatibility: • Intel 5000 series • Dlink DWL-A520 • Dlink DWL-G650 • Atheros AR5000 chipset series based I...
by lekozs
Thu Nov 30, 2006 9:57 am
Forum: General
Topic: winbox.exe & wine-0.9.25
Replies: 12
Views: 4066

OK guys! Now, I know, I'm not alone with this problem... Is there a solution? There are some windows programs that can be run only with the new wine releases... On the other hand... are we on the wrong forum? Should not we try to post these questions to the wine community as well, since nobody knows...
by lekozs
Mon Nov 20, 2006 1:11 am
Forum: General
Topic: winbox.exe & wine-0.9.25
Replies: 12
Views: 4066

winbox.exe & wine-0.9.25

Hi! OK! I am using Slackware 11.0 Everything worked just fine with wine-0.9.23. Upgraded to wine-0.9.25 ... and since then winbox.exe freezes... Sometimes it continues to run after a minute or two... but usually I have to terminate the window... I know, I could just downgrade to 0.9.23... but I'm cu...