Community discussions

MUM Europe 2020

Search found 30 matches

by RLithgo
Thu Jan 04, 2018 1:56 am
Forum: Announcements
Topic: v6.41 [current]
Replies: 304
Views: 80489

Re: v6.41 [current]

I am currently running 6.38 and don't have any issues. I am a little concerned over the 6.41 upgrade.
Has anyone else gone from 6.38 (or earlier) to 6.41 and if so, was it smooth sailing?
by RLithgo
Tue Jan 02, 2018 7:01 am
Forum: General
Topic: WinBox over IPSec VPN drops out from windows but OK on Mac [SOLVED]
Replies: 1
Views: 310

Re: WinBox over IPSec VPN drops out from windows but OK on Mac [SOLVED]

It's fixed - found this: https://kb.iweb.com/hc/en-us/articles/2 ... -Windows-7

The 2 settings i changed to fix it were to uncheck "Include Windows logon domain" on VPN Options and on Security tab change to Maximum Strength Encryption.
by RLithgo
Tue Jan 02, 2018 6:00 am
Forum: General
Topic: Really Strange VPN Problem
Replies: 7
Views: 2511

Re: Really Strange VPN Problem

The strange fact about this situation is that for example L2TP over IPsec works flawlessly on iOS clients while on Windows it doesn't while using the same Secrets and profile. This is my problem too - it works flawlessly on a Mac (L2TP over IPSec - then connect to winbox for remote router), but on ...
by RLithgo
Tue Jan 02, 2018 2:58 am
Forum: General
Topic: WinBox over IPSec VPN drops out from windows but OK on Mac [SOLVED]
Replies: 1
Views: 310

WinBox over IPSec VPN drops out from windows but OK on Mac [SOLVED]

This is really weird. I have just configured a router at a remote location and now that i am away from that location I am testing access to the router via IPSec VPN. From a windows 7 PC I can connect to the remote network and browse the network / access other network devices no problem. But in Winbo...
by RLithgo
Thu Mar 30, 2017 10:25 am
Forum: Scripting
Topic: Failover testing not using ping
Replies: 2
Views: 580

Failover testing not using ping

Today i discovered that my ISP cut off my internet, but still allowed ICMP traffic. This confused my ping based failover script as it wasn't failing over despite there not being any real internet service. Is there any alternative way for testing internet service other than ping? Like try to download...
by RLithgo
Sun Mar 05, 2017 4:26 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: Usb port invalid
Replies: 45
Views: 22536

Re: Usb port invalid

7 years from the original post and i have this exact issue.
It was all working fine for 2 months until yesterday.
I've had to disable the USB 3g modem until a fix is found.
Reboot temporarily fixes the USB port but then it goes to invalid state shortly after.
by RLithgo
Sat Mar 04, 2017 8:19 am
Forum: RouterBOARD hardware
Topic: USB port disappearing - reboot to restore
Replies: 0
Views: 341

USB port disappearing - reboot to restore

Suddenly today my USB port keeps dropping. I have a 3g modem connected to it. The router is in a remote location. No one has touched it. Was working fine for 2 months and now this. I have rebooted it twice today. Each time the usb starts working fine for a while and then eventually vanishes again. U...
by RLithgo
Sat Feb 04, 2017 12:31 am
Forum: General
Topic: PS4 and mikrotik
Replies: 17
Views: 8590

Re: PS4 and mikrotik

I don't see why that should cause an issue. My PS4 is using my MT as primary DNS, as is every other device on my network.
I would however setup a DHCP reservation from the DHCP server settings - makes troubleshooting easier (although my PS4 worked fine on dynamic IP).
by RLithgo
Thu Feb 02, 2017 6:30 pm
Forum: General
Topic: Accumulating interface stats
Replies: 1
Views: 346

Accumulating interface stats

I was hoping that graphing would give me daily, monthly and yearly total bandwidth stats for my interfaces but after setting it up, I am only see throughput stats, no totals. Is there someway to get totals on the graphs or some other means to do this?
by RLithgo
Mon Jan 30, 2017 12:03 pm
Forum: Scripting
Topic: SMS responder
Replies: 1
Views: 596

SMS responder

Is it possible to script receipt of a keyword in sms from list of allowed numbers, eg. sms "AG" from "+61411123456" and respond with the currently active gateway in a message? eg. response would be: active gateway is "pppoe-Fibre reachable" and it would be sent back to the sender of the original mes...
by RLithgo
Sun Jan 29, 2017 11:44 pm
Forum: General
Topic: Block internet access to local ip address but only for one ppp interface
Replies: 4
Views: 1056

Re: Block internet access to local ip address but only for one ppp interface

Many thanks for your help and the clarification on in-interface.
:D
by RLithgo
Sun Jan 29, 2017 2:41 pm
Forum: General
Topic: Block internet access to local ip address but only for one ppp interface
Replies: 4
Views: 1056

Re: Block internet access to local ip address but only for one ppp interface

Thanks, I thought it would be something like that but wasn't sure if i also needed a rule to block "in-interface=ppp-True3g" but i guess if the outbound traffic is being blocked, there shouldn't be any incoming traffic.
by RLithgo
Sun Jan 29, 2017 1:13 pm
Forum: General
Topic: Block internet access to local ip address but only for one ppp interface
Replies: 4
Views: 1056

Block internet access to local ip address but only for one ppp interface

My router will fallback to 3g modem if the main wan gateways fail. If this happens, i need to block the ps4 from accessing the internet as it could quickly consume the data allowance on the 3g modem. So how do i block all traffic to/from the ip (10.1.1.30) but only if that traffic is going through t...
by RLithgo
Sun Jan 29, 2017 2:23 am
Forum: General
Topic: Trouble connecting 3g modem
Replies: 2
Views: 443

Re: Trouble connecting 3g modem

For anyone interested, seems router needs a cold boot to properly detect the device.
It's working now!!
by RLithgo
Sun Jan 29, 2017 1:42 am
Forum: General
Topic: Trouble connecting 3g modem
Replies: 2
Views: 443

Trouble connecting 3g modem

I have an rb2011uias-2hnd-in running 6.38. I didn't have the original usb otg cable that came with the router so i found a usb micro otg converter. When i connect the huawei e353 3g+ modem, it powers up and i get a green light on the stick. On the router i can see the device detected from /system re...
by RLithgo
Tue Jan 24, 2017 4:08 am
Forum: General
Topic: PS4 and mikrotik
Replies: 17
Views: 8590

Re: PS4 and mikrotik

I have no problems with my PS4 and no special config on the MT for the PS4 either.
Also UPnP was off by default and I left it off and PS4 working fine.
Have you tried switching off UPnP?
by RLithgo
Tue Jan 24, 2017 2:36 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Thinking about buying
Replies: 7
Views: 1675

Re: Thinking about buying

I wouldn't say "not friendly" about MT, moreover, they have a huge learning curve compared to your typical consumer router. A few weeks ago I was an MT novice but then i embarked on a project to replace my home router with an MT router supporting dual wan with automatic fail-over. Now the router is ...
by RLithgo
Mon Jan 23, 2017 3:35 am
Forum: General
Topic: PS4 and MT DNS ...
Replies: 10
Views: 1918

Re: PS4 and MT DNS ...

Every proxy resolver caches records. It depends on TTL set by whoever publishes the record. I didn't see RouterOS doing anything unusual in this regard. However reality dictates that using a MT as a cacheing DNS server stops your connection to PSN and when you push the DNS out further (ISP for exam...
by RLithgo
Mon Jan 23, 2017 3:31 am
Forum: General
Topic: Forwarding UDP port
Replies: 23
Views: 7077

Re: Forwarding UDP port

I suspect your NAT rule isn't working. From my experience, once my NAT rules worked properly, there was no need to add firewall rule as well. From my understanding, NAT happens first.
Try setting Dst. Address Type = local in the NAT rules. That's what did it for me.
by RLithgo
Fri Jan 20, 2017 11:00 pm
Forum: General
Topic: ISP timeout on pppoe interfaces?
Replies: 0
Views: 631

ISP timeout on pppoe interfaces?

Is it likely that say after 24 or 48 hours my ISP might drop the connection to force an ip address change? I'm trying to understand why I'm seeing this in the logs: jan/19 15:27:24 pppoe,ppp,info pppoe-TOTFibre: initializing... jan/19 15:27:24 pppoe,ppp,info pppoe-TOTFibre: connecting... jan/19 15:2...
by RLithgo
Thu Jan 19, 2017 3:39 am
Forum: Scripting
Topic: Dyndns.org script, now to remove all log info ?
Replies: 19
Views: 6549

Re: Dyndns.org script, now to remove all log info ?

:global currentIP [:resolve myip.opendns.com server=208.67.222.222]; Worked great! No more logs with fetch file... Work for NAT too! This method of fetching the wan ip works great for me too, and i'm not using opendns. This is a far superior way of scripting the dyndns updates without writing to fl...
by RLithgo
Wed Jan 18, 2017 11:35 pm
Forum: General
Topic: Easy Dynamic Dual Wan Failover
Replies: 14
Views: 5859

Re: Easy Dynamic Dual Wan Failover

Hi RLithgo,

Can you send me or post the script? Your solution sounds well. Kind regards.


Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro
My starting point was from here: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=110192
I modified it to suit my needs and to address issues i discovered during testing.
by RLithgo
Wed Jan 18, 2017 6:25 am
Forum: General
Topic: Easy Dynamic Dual Wan Failover
Replies: 14
Views: 5859

Re: Easy Dynamic Dual Wan Failover

I ended up deploying a scripted solution. Pinging the gateway is useless if your gateway is up but their link is down (which is what happens when by fibre link goes down). I actually prefer the scripted solution as it gives you much better control. The script i have switches gateway on more than 80%...
by RLithgo
Tue Jan 17, 2017 3:15 am
Forum: General
Topic: pppoe interfaces resetting for no apparent reason
Replies: 2
Views: 445

Re: pppoe interfaces resetting for no apparent reason

And again today... 05:30:25 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: terminating... 05:30:25 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: disconnected 05:30:25 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: initializing... 05:30:25 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: connecting... 05:30:26 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: authenticated 05:30:26 pppoe...
by RLithgo
Mon Jan 16, 2017 1:35 am
Forum: General
Topic: pppoe interfaces resetting for no apparent reason
Replies: 2
Views: 445

Re: pppoe interfaces resetting for no apparent reason

And again today - at the same time exactly jan/16 05:30:24 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: terminating... jan/16 05:30:24 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: disconnected jan/16 05:30:24 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: initializing... jan/16 05:30:24 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: connecting... jan/16 05:30:25...
by RLithgo
Sat Jan 14, 2017 12:35 am
Forum: General
Topic: pppoe interfaces resetting for no apparent reason
Replies: 2
Views: 445

pppoe interfaces resetting for no apparent reason

This has happened twice. Nothing else in the logs to indicate any reason why. jan/14 05:30:23 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: terminating... jan/14 05:30:23 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: disconnected jan/14 05:30:23 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: initializing... jan/14 05:30:23 pppoe,ppp,info pppoe-Tru...
by RLithgo
Thu Jan 12, 2017 12:06 am
Forum: General
Topic: Stop endless logging when DSL link down
Replies: 3
Views: 468

Re: Stop endless logging when DSL link down

Thanks for the reply. That would stop all pppoe logging. But i only want to stop the endless 10 second retries when the link is down. Like after 5 failed connection attempts stop the logging but then resume when the interface finally connects. And also i have multiple pppoe interfaces so it needs to...
by RLithgo
Wed Jan 11, 2017 12:01 pm
Forum: General
Topic: Stop endless logging when DSL link down
Replies: 3
Views: 468

Stop endless logging when DSL link down

Is it possible to stop this.... fills the log with useless information. 16:58:52 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: initializing... 16:58:52 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: connecting... 16:59:02 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: terminating... - disconnected 16:59:02 pppoe,ppp,info pppoe-TrueDSL: disconnected...
by RLithgo
Tue Jan 10, 2017 9:58 am
Forum: General
Topic: Ping and Bandwidth based Failover with dynamic gateway and IP
Replies: 2
Views: 825

Re: Ping and Bandwidth based Failover with dynamic gateway and IP

Did you get anywhere with this? I have a similar situation to yours and so far haven't found any solution.
1 of my ISPs have dynamic gateways and the other one (the main one) can lose internet connectivity even though gateway is up.
None of the Mikrotik wiki scripts work for me.
by RLithgo
Mon Dec 12, 2016 1:00 am
Forum: General
Topic: WebFig doesn't load in IE 11
Replies: 4
Views: 437

WebFig doesn't load in IE 11

After logging in to RouterOS v6.37.1 in IE 11, instead of the usual WebFig UI, it just shows a grey page and the IE process becomes unresponsive (as does my PC until i close the IE tab).
Clearing browser cache doesn't help.

It works fine on chrome.