Community discussions

MikroTik App

Search found 50 matches

by complex1
Wed May 27, 2020 6:10 pm
Forum: General
Topic: Malwarebytes flags Winbox as malware
Replies: 8
Views: 1031

Re: Malwarebytes flags Winbox as malware

No issues here with Malwarebytes v4.1.0 and Winbox64 v3.24
by complex1
Sun May 10, 2020 8:25 pm
Forum: General
Topic: RB4011 random reboots
Replies: 23
Views: 2118

Re: RB4011 random reboots

I have the same issue.
Every xx day the router reboot out of the blue, without any reason.
The log start with "router rebooted without proper shutdown" and there is no support file generated.
As workaround I have disabled the 5GHz and that looks to help.
by complex1
Sun Mar 22, 2020 10:48 pm
Forum: General
Topic: Spontaneous reboots
Replies: 22
Views: 4098

Re: Spontaneous reboots

Hi, I have exactly the same issue. Within say 7 days my RB4011 suddenly reboot, out of the blue. After rebooting the time is always different from what is was. I try as workaround and I don't know why I do it, let say a shot in the dark, but I have disable the 5GHz Wifi to see if the reboots disappe...
by complex1
Tue Mar 17, 2020 7:59 pm
Forum: General
Topic: 3CX NAT when using 2 Servers
Replies: 18
Views: 4139

Re: 3CX NAT when using 2 Servers

@stoneage,

I propose to have everything work properly with 1 PBX first, then add the second PBX.
by complex1
Mon Mar 16, 2020 6:30 pm
Forum: General
Topic: 3CX NAT when using 2 Servers
Replies: 18
Views: 4139

Re: 3CX NAT when using 2 Servers

Please show the (new) NAT rules of 3CX 1 and 3CX 2 Why did you decide to reduce the port range? I miss the results of the firewall checker of 3CX 1 Are the PBX's run on Debian or Windows. If Debian, please check the iptables If Windows, please check the firewall rules or disable the firewall complet...
by complex1
Sun Mar 15, 2020 11:13 pm
Forum: General
Topic: 3CX NAT when using 2 Servers
Replies: 18
Views: 4139

Re: 3CX NAT when using 2 Servers

@stoneage What I want to suggest is to simplify the NAT rules as @anav proposed, for Server 1 and 2. Use the default filter rules. You don’t need to add or change them. Do not use the default values during installation of 3CX Server 2, but use the ports you want to use. After installation you cannot...
by complex1
Wed Mar 11, 2020 2:52 pm
Forum: Announcements
Topic: Winbox v3.22 released!
Replies: 117
Views: 45107

Re: Winbox v3.22 released!

winbox64 is always opnening in a small window.
No issues here, running fine on Win10 1909 b18363.719
by complex1
Sun Mar 08, 2020 4:15 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.45.8 [long-term] is released!
Replies: 87
Views: 60718

Re: v6.45.8 [long-term] is released!

After 20d online the 5GHz Wlan stops working again on my RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN. The devices can not connect ... in winbox the interface is not running anymore. Only a reboot brings the interface back. So there is no improvement with 6.45.8 with arm device RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN. :( Richard I have ...
by complex1
Wed Feb 26, 2020 10:05 pm
Forum: Announcements
Topic: WPA2 preshared key brute force attack
Replies: 35
Views: 33128

Re: WPA2 preshared key brute force attack

Kr00k.... should we worry about this?
by complex1
Fri Dec 27, 2019 6:48 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Recommend way to block Ads with Mikrotik
Replies: 30
Views: 16800

Re: Recommend way to block Ads with Mikrotik

@Term,

I use the IP-addresses provided by https://public-pihole.com/ and this work well (for me).
by complex1
Wed Dec 25, 2019 11:05 am
Forum: Beginner Basics
Topic: IP camera behind mikrotik
Replies: 3
Views: 1034

Re: IP camera behind mikrotik

Hi,

Don't know if this will work, but use this rule and try again.
add action=dst-nat chain=dstnat dst-port=14356 in-interface-list=WAN protocol=tcp to-addresses=192.168.88.253
by complex1
Tue Dec 24, 2019 10:42 am
Forum: Announcements
Topic: v6.46.1 [stable] is released!
Replies: 72
Views: 33963

Re: v6.46.1 [stable] is released!

@eddieb, @ozone,

FWIW: Just checked my RB4011, RB2011, PL7411 and RB750U and none of them have this issue. All devices run 6.46.1 [Stable]
by complex1
Thu Dec 05, 2019 11:17 am
Forum: Announcements
Topic: v6.46 [stable] is released!
Replies: 113
Views: 34198

Re: v6.46 [stable] is released!

After the upgrade cycle (upgrade,reboot,firmware,reboot) the 5GHz Wi-Fi of a RB4011 stop 1 day later to work, a extra reboot solved the issue.
Also upgraded 2x RB2011 and 6x PL7411-2nD.
No errors found so far. :D
by complex1
Wed Nov 27, 2019 11:24 am
Forum: General
Topic: IPSec/IKEv2 tunnel disconnected after 8 minutes
Replies: 5
Views: 1435

Re: IPSec/IKEv2 tunnel disconnected after 8 minutes

Hi,

I am running version 6.45.7 on RB4011 and have the same problem.
Is there any news or solution about the 8 minute issue?

Thanks.
by complex1
Tue Nov 19, 2019 5:57 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: NordVPN issue
Replies: 6
Views: 1427

Re: NordVPN issue

Thank you and Sindy of course very much for the better solution. I have removed the mangle rule: add action=change-mss chain=forward comment="MSS 1374 for IKEv2 Rx, could be lower in your case (default 1460, safe value 1280)" ipsec-policy=in,ipsec new-mss=1374 passthrough=yes protocol=tcp tcp-flags=...
by complex1
Sat Nov 16, 2019 10:59 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: NordVPN issue
Replies: 6
Views: 1427

Re: NordVPN issue

@msatter Thank you very much for your reply, the explanation and examples. I apricated this. I don’t know what is changed, but just before I merge your Mangle Rules examples with my’s, I re-check if the Ziggo pages will load without delay and other issues and what do you think… no issues at all. For...
by complex1
Sat Nov 16, 2019 1:28 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: NordVPN issue
Replies: 6
Views: 1427

NordVPN issue

Hi, I have a very annoying issue when I use NordVPN. A few days ago I bought a subscription from NordVPN and setup my RB4011 to use it as described in the wiki: https://wiki.mikrotik.com/wiki/IKEv2_EAP_between_NordVPN_and_RouterOS (Option 2) [admin@MikroTik] # nov/16/2019 11:54:31 by RouterOS 6.45.7...
by complex1
Sat Nov 09, 2019 11:25 pm
Forum: General
Topic: All interfaces go down for 3 seconds
Replies: 7
Views: 1455

Re: All interfaces go down for 3 seconds

Try to upgrade to v6.45.7 [stable]
This probably will solve the issue.
by complex1
Fri Nov 01, 2019 10:59 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Mesh for security cameras
Replies: 10
Views: 1546

Re: Mesh for security cameras

Just a thought....
The camera's needed to be powered... why not use the PWR-Line devices and make use of the power cables to transport the video's?
by complex1
Mon Oct 14, 2019 5:28 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Philips Hue Stopped Working
Replies: 7
Views: 1014

Re: Philips Hue Stopped Working

Did you try to reboot the Hue?
I use a Hue, no firewall, no NAT, no nothing and it is accessable from the outsite.
by complex1
Wed Oct 09, 2019 2:39 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't make VLANs to work with RB30011 (cant get PI addres from dhcp)
Replies: 37
Views: 5316

Re: Can't make VLANs to work with RB30011 (cant get PI addres from dhcp)

One more thing what you can try is to connect a PC to port 4 by wire. Then change/set and check if the PC gets a DHCP address. /interface bridge port add bridge=bridge-lan interface=ether2 /interface bridge vlan add bridge=bridge-lan tagged=bridge-lan,ether2 untagged=ether4 vlan-ids=10 /interface br...
by complex1
Wed Oct 09, 2019 2:20 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't make VLANs to work with RB30011 (cant get PI addres from dhcp)
Replies: 37
Views: 5316

Re: Can't make VLANs to work with RB30011 (cant get PI addres from dhcp)

In the original post I see a screenshot from "Interface <vlan10>" where you have "Use Service Tag" enabled.
Please disable this Service Tag and try again?
by complex1
Tue Oct 08, 2019 11:26 am
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't make VLANs to work with RB30011 (cant get PI addres from dhcp)
Replies: 37
Views: 5316

Re: Can't make VLANs to work with RB30011 (cant get PI addres from dhcp)

Hi anav, In the latest configuration update I do not see any vlan1 setup. Also I assuming that his ubiquiti device is not able to assign any vlan to the attached devices, thats why the devices get no IP address from DHCP pool. If you untag ether2 then all devices should get an IP address. This is my...
by complex1
Mon Oct 07, 2019 11:29 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Can't make VLANs to work with RB30011 (cant get PI addres from dhcp)
Replies: 37
Views: 5316

Re: Can't make VLANs to work with RB30011 (cant get PI addres from dhcp)

Please untag ether2 and try again....
/interface bridge vlan
add bridge=bridge-lan tagged=bridge-lan untagged=ether2 vlan-ids=10
by complex1
Thu Sep 26, 2019 2:52 pm
Forum: General
Topic: SMTP filter
Replies: 2
Views: 474

Re: SMTP filter

Hi,

Try use "limit=10,5:packet" and see if it help.
by complex1
Wed Sep 25, 2019 6:20 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Hairpin not working
Replies: 31
Views: 4346

Re: Hairpin not working

@PsYcH Please try next rules and check if it help. /ip firewall nat add action=masquerade chain=srcnat comment="Hairpin NAT" dst-address=192.168.1.0/24 src-address=192.168.1.0/24 add action=dst-nat chain=dstnat dst-address=!192.168.1.1 dst-address-type=local dst-port=2222 protocol=tcp to-addresses=1...
by complex1
Tue Sep 24, 2019 10:20 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Better VLAN?
Replies: 25
Views: 3134

Re: Better VLAN?

Wow, you are still in discussion. Let me try to explain my needs or what I have in mind. The stock 2.4 and 5GHz radios are for private use, both radios have the same SSID. I create one virtual 2.4GHz AP with its own SSID for guests / IoT. Many IoT devices want to make internet connection by WiFi. I ...
by complex1
Mon Sep 23, 2019 11:20 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Better VLAN?
Replies: 25
Views: 3134

Re: Better VLAN?

Hi, This is what I have create and it work well, I think. It needs to be fine-tuned a little bit more, but so far so good. :D # ether9 = PWR-Line # wlan3 = Guest/IoT Wi-Fi ####################################### # VLAN Overview ####################################### # 20 = IoT # 30 = Guest ########...
by complex1
Sun Sep 22, 2019 10:14 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Better VLAN?
Replies: 25
Views: 3134

Re: Better VLAN?

@xvo

Thank you very much for posting the example.
I have tried it, but it does not work for me.
The example is for a separate AP, right?
I use the RB4011 which have 2 embedded AP's.
Thanks.
by complex1
Sun Sep 22, 2019 5:33 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Better VLAN?
Replies: 25
Views: 3134

Re: Better VLAN?

Please. Can you provide me an example, please?
Or push me into the right direction?
by complex1
Sun Sep 22, 2019 1:25 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Better VLAN?
Replies: 25
Views: 3134

Re: Better VLAN?

@mkx I think I understand what you are saying, but in practice… Vacuum cleaner(s), refrigerator(s) and so on are usually connect via WiFi to the network. That’s why I create and connect them to one (1) virtual 2.4GHz AP. This virtual AP use vlan20. But how do I give the cleaner a other vlan number t...
by complex1
Sat Sep 21, 2019 8:30 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Better VLAN?
Replies: 25
Views: 3134

Re: Better VLAN?

Thank you very much for the replies. I appreciate it very much. Initial I have this in mind…: I have two PWR-Line AP (PL7411-2nD). One connected directly to ether9, the other one I use if I need it… sometimes to connect a (untrusted) guest PC/device by wire, and sometimes as AP… also to connect (unt...
by complex1
Sat Sep 21, 2019 6:31 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: Better VLAN?
Replies: 25
Views: 3134

Better VLAN?

Hi, I’m using the RB4011iGS and setup one simple LAN for all my devices at home. All work well, no issues. But I have a few IoT devices which I do not want in my private LAN, so I want to setup just one (1) VLAN for these devices. I have read, read and read http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=...
by complex1
Sat Aug 10, 2019 2:54 pm
Forum: General
Topic: PWR-Line AP
Replies: 49
Views: 11562

Re: PWR-Line AP

Hi,

Is there anyone who can tell me if the MikroTik PWR-Line AP can be used with a Devolo Powerline product?
MikroTik PWR-Line AP as master and connected to a MikroTik router and Devolo as slave?

Thank you.
by complex1
Mon Jul 01, 2019 11:48 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.45.1 [stable] is released!
Replies: 416
Views: 112237

Re: v6.45.1 [stable] is released!

Upgraded RB4011 from 6.44.3 to 6.45.1 - no issues

Thanks!
by complex1
Fri May 03, 2019 8:50 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: l2tp vpn server on mikrotik
Replies: 2
Views: 522

Re: l2tp vpn server on mikrotik

Please read this link with a lot of info and samples:
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/L2TP
by complex1
Thu Dec 27, 2018 5:43 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.43.8 [stable] is released!
Replies: 169
Views: 44268

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Please do a Google search and read (understand) why there is a 30-minute wait time when using the “DFS radar check”.
by complex1
Tue Dec 04, 2018 9:58 am
Forum: Announcements
Topic: v6.43.7 [stable] is released!
Replies: 53
Views: 16837

Re: v6.43.7 [stable] is released!

Upgraded several RB2011 from 6.43.4 to 6.43.7 without any issues.
I'm very happy.
by complex1
Sat Oct 20, 2018 6:38 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.43.4 [stable] is released!
Replies: 78
Views: 28673

Re: v6.43.4 [stable] is released!

RB2011 upgraded without problems, no issues so far.
by complex1
Sun Sep 16, 2018 8:51 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: RB2011 slow internet even with fasttrack
Replies: 102
Views: 22211

Re: RB2011 slow internet even with fasttrack

Hi,

Do I understand it right and correct me if I’m wrong, but after resetting to vanilla WISP AP, the download speed is still lousy?
Please check the Routerboard “Current Firmware” is 6.43 and/or re-install the 6.43 packages.
by complex1
Thu Aug 23, 2018 11:44 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.42.7 [current] is released!
Replies: 159
Views: 37146

Re: v6.42.7 [current] is released!

Just upgraded my RB2011 from 6.40.8 [bugfix] to 6.42.7 [current] and encounter no issues at all.
Keep up the good work guys.
by complex1
Thu Jul 05, 2018 10:53 am
Forum: Announcements
Topic: Winbox v3.16 released!
Replies: 63
Views: 35083

Re: Winbox v3.16 released!

@chojrak11

+1
by complex1
Sat Jun 02, 2018 8:32 pm
Forum: Announcements
Topic: VPNfilter official statement
Replies: 191
Views: 90812

Re: VPNfilter official statement

Apparently VPNFilter is now scanning for port 2000 (btest server) on Mikrotik routers. Another exploit? Not many admins are aware that this service runs by default. That’s why normis wrote in his original post... To be safe against any kinds of attacks, make sure you secure access to your devices: ...
by complex1
Thu Feb 22, 2018 2:11 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.40.6 [bugfix] is released!
Replies: 58
Views: 18871

Re: v6.40.6 [bugfix] is released!

Updated RB2011UAS_2HnD, no issues so far. :D
by complex1
Sat Dec 30, 2017 8:43 pm
Forum: Beginner Basics
Topic: RB2011 password recovery
Replies: 2
Views: 4188

Re: RB2011 password recovery

Hi,

Please try next link. It was helping me when I lost my password.
http://www.mikrotik-routeros.com/passwo ... very-tool/
by complex1
Sat Dec 23, 2017 5:36 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.41 [current]
Replies: 304
Views: 90496

Re: v6.41 [current]

Just upgrade my RB2011UiAS-2HnD, all went smooth, no issues so far.
by complex1
Wed Jun 07, 2017 10:39 am
Forum: Announcements
Topic: v6.39.2 [current]
Replies: 122
Views: 40046

Re: v6.39.2 [current]

Updated my RB2011 from 6.39.1 and found no issues.
by complex1
Mon May 15, 2017 5:40 pm
Forum: Announcements
Topic: v6.39.1 [current]
Replies: 158
Views: 41452

Re: v6.39.1 [current]

Just updated my RB2011UiAS from v6.38.5 to v6.39.1 and everything is OK so far.
by complex1
Wed Jan 04, 2017 11:21 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: Open Ports for VoIP (3CX)
Replies: 4
Views: 2191

Re: Open Ports for VoIP (3CX)

/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat disabled=no src-address=10.1.1.0/24 \
out-interface=ether1
Hi,

NAT rules are OK but please remove src-address statement, then it will work.
by complex1
Wed Jan 04, 2017 9:59 pm
Forum: Forwarding Protocols
Topic: Open Ports for VoIP (3CX)
Replies: 4
Views: 2191

Re: Open Ports for VoIP (3CX)

/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat disabled=no src-address=10.1.1.0/24 \
out-interface=ether1
Please remove src-address=10.1.1.0/24

Hope this helps.