Community discussions

MikroTik App
 
jyduan
just joined
Topic Author
Posts: 2
Joined: Sat Aug 31, 2019 2:19 pm

mangle and routing-mark can not work for RouterOS v7

Sat Apr 11, 2020 12:07 pm

Version: RouterOS v7.0beta5 on CHR
network: multiple pppoe wires and dynamic public IP
/routing table
add fib name=R1 vrf=main
/ip route
add dst-address=0.0.0.0^R1/0 gateway=pppoe-out1@main
/ip firewall mangle
add action=mark-connection chain=forward comment="PCC1" dst-address-type="" \
     in-interface=pppoe-out1 new-connection-mark="PCC1" packet-mark=no-mark \
     passthrough=yes
add action=mark-connection chain=prerouting connection-mark=no-mark \
     dst-address-type=!local new-connection-mark="PCC1" passthrough=yes \
     per-connection-classifier="both-addresses-and-ports:2/0" src-address=10.10.1.0/24
add action=mark-routing chain=prerouting connection-mark="PCC1" \
     new-routing-mark="R1" passthrough=yes src-address=10.10.1.0/24
/ip route rule 
add dst-address=0.0.0.0/0 action=lookup table=R1
/ip firewall nat
   add action=masquerade chain=srcnat out-interface=pppoe-out1
The above code works perfectly on Routeros V6.45.6, but can not work on V7.0 Beta5. Could someone please tell me how to correct it? Thank you very much!
 
andriys
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1344
Joined: Thu Nov 24, 2011 1:59 pm
Location: Kharkiv, Ukraine

Re: mangle and routing-mark can not work for RouterOS v7

Sat Apr 11, 2020 1:51 pm

Have a look at the following two threads, you may find answers to your question there:
viewtopic.php?f=1&t=152314
viewtopic.php?f=1&t=154149
 
jyduan
just joined
Topic Author
Posts: 2
Joined: Sat Aug 31, 2019 2:19 pm

Re: mangle and routing-mark can not work for RouterOS v7

Sat Apr 11, 2020 4:57 pm

Have a look at the following two threads, you may find answers to your question there:
viewtopic.php?f=1&t=152314
viewtopic.php?f=1&t=154149
Thank you for your reply! I have just followed these steps to config. But the results are the following.
1、The traffic of pppoe-out1 as default gateway is about 10~20Mbps, while pppoe-out2's is still zero.
2、/routing route print
DST-ADDRESS GATEWAY D SC TA IMMEDIATE-GW
As 0.0.0.0^R1/0 pppoe-out1 1 30 10 pppoe-out1
As 0.0.0.0^R2/0 pppoe-out2 1 30 10 pppoe-out2
the two wires show the same results. But I can not see the "@main" for the gateway.
 
User avatar
mrz
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6012
Joined: Wed Feb 07, 2007 12:45 pm
Location: Latvia
Contact:

Re: mangle and routing-mark can not work for RouterOS v7

Tue Apr 14, 2020 9:34 am

THere are several problems with routing marks in beta5. Wait until beta6 is released.
 
bruins0437
just joined
Posts: 15
Joined: Thu Jul 13, 2017 4:30 am
Location: New Hampshire

Re: mangle and routing-mark can not work for RouterOS v7

Thu May 14, 2020 3:33 pm

THere are several problems with routing marks in beta5. Wait until beta6 is released.
Are we close to Beta6? Seems like a longer than usual run between Beta releases.
 
User avatar
nz_monkey
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1861
Joined: Mon Jan 14, 2008 1:53 pm
Location: Straya
Contact:

Re: mangle and routing-mark can not work for RouterOS v7

Fri May 15, 2020 10:07 am

THere are several problems with routing marks in beta5. Wait until beta6 is released.
Are we close to Beta6? Seems like a longer than usual run between Beta releases.
It is maturing like a fine wine.

:)
http://thebrotherswisp.com/ | Mikrotik MTCNA, MTCRE, MTCINE | Fortinet FTCNA, FCNSP, FCT | Extreme Networks ENA
 
User avatar
ingdaka
Member
Member
Posts: 332
Joined: Thu Aug 30, 2012 3:06 pm
Location: Albania
Contact:

Re: mangle and routing-mark can not work for RouterOS v7

Fri May 15, 2020 9:12 pm

As it is in beta use it only in test environments so you can wait as long as it takes to be released. Don't use it in production environment.
Ilir Daka
Electronic & Network Engineer
E-mail: ilirdaka@live.com
Mob: +355692982151
WhatsApp: +355692982151
Mikrotik Official Consultant
CCNA | Fortinet NSE3 | MTCRE | MTCSE | MTCWE | RIPE NCC Certified Professional
 
nostromog
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 173
Joined: Wed Jul 18, 2018 3:39 pm

Re: mangle and routing-mark can not work for RouterOS v7

Fri May 22, 2020 7:10 pm

As it is in beta use it only in test environments so you can wait as long as it takes to be released. Don't use it in production environment.
Tell that to mikrotik, Chateau LTE12 is being released with 7.0beta6, not yet available for the rest of us :)
 
santyx32
newbie
Posts: 36
Joined: Fri Oct 25, 2019 2:17 am

Re: mangle and routing-mark can not work for RouterOS v7

Sat May 23, 2020 3:25 am

I hope Mikrotik implemented SQM and fixed those bugs in beta 6, otherwise why would it take so long?
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 6494
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: mangle and routing-mark can not work for RouterOS v7

Sat May 23, 2020 12:21 pm

I hope Mikrotik implemented SQM and fixed those bugs in beta 6, otherwise why would it take so long?
We hear "v7" already for 10 years or so, why would it take so long?
Apparently it does not have the necessary priority...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests