Community discussions

MikroTik App
 
JardinEspanol
newbie
Topic Author
Posts: 25
Joined: Sun Dec 22, 2019 6:16 pm
Location: California

Quectel EC25-AF MBIM has internal error

Fri Apr 24, 2020 8:46 pm

So I thought I give RouterOS v7.beta5 a try on SXT R with Quectel EC25-AF modem in MBIM mode. In the below screenshot, Modem mode is set to auto. Setting it to serial makes the lte1 interface disappear. How do I fix this?

There is internal error that is preventing from things working properly.
[admin@MikroTik] > /interface print
Flags: X - DISABLED, R - RUNNING
Columns: NAME, TYPE, ACTUAL-MTU, L2MTU, MAX-L2MTU, MAC-ADDRESS
  #     NAME      TYPE     ACTU  L2MT  MAX-        
  0  R  ether1    ether    1500  1598  2028  mac address removed
  1     ether2    ether    1500  1598  2028  mac address removed
;;; internal error
  2     lte1      lte      1500              mac address removed
  3  X  ppp-out1  ppp-out 

[admin@MikroTik] > /port print
Columns: DEVICE, NAME, CHANNELS, USED-BY, BAUD-RATE
  #  DEV  NAME  C  USED-BY         BAUD
  0  1-1  usb1  1  Serial Console  9600
[admin@MikroTik] > /system resource usb print
Columns: DEVICE, VENDOR, NAME, SPEED
  #  DEV  VENDOR                   NAME        SPE
  0  1-0  Linux 4.14.131 ehci_hcd  RB400 EHCI  480
  1  1-1  Quectel                  EC25-AF     480

Log shows this error:
lte1 mbim: !!!!!!! error: service: connect, command: register state, done, error: 2
Screen Shot 2020-04-24 at 9.47.18 AM.png
Screen Shot 2020-04-24 at 9.47.40 AM.png
Screen Shot 2020-04-24 at 9.48.15 AM.png
Screen Shot 2020-04-24 at 9.49.10 AM.png
Screen Shot 2020-04-24 at 9.49.21 AM.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
JardinEspanol
newbie
Topic Author
Posts: 25
Joined: Sun Dec 22, 2019 6:16 pm
Location: California

Re: Quectel EC25-AF MBIM has internal error

Sun Apr 26, 2020 3:28 am

I was unable to fix the internal error issue when modem is in MBIM mode. I switched modem to ECM mode and is now registered and connected and getting LTE signal and IP address. But I can not ping from the SXT R. What am I missing?
[admin@MikroTik] > /interface print
Flags: R - RUNNING
Columns: NAME, TYPE, ACTUAL-MTU, L2MTU, MAX-L2MTU, MAC-ADDRESS
  #     NAME    TYPE   ACTU  L2MT  MAX-  MAC-ADDRESS      
  0  R  ether1  ether  1500  1598  2028 mac address removed
  1     ether2  ether  1500  1598  2028  mac address removed
  2  R  lte1    lte    1500             mac address remove

[admin@MikroTik] > /port print
Columns: NAME, CHANNELS, BAUD-RATE
  #  NAME  C  BAUD
  0  usb1  1  9600

[admin@MikroTik] > /system resource usb print
Columns: DEVICE, VENDOR, NAME, SPEED
  #  DEV  VENDOR                   NAME        SPE
  0  1-0  Linux 4.14.131 ehci_hcd  RB400 EHCI  480
  1  1-1  Quectel                  EC25-AF     480

admin@MikroTik] > /ip address print
Flags: D - DYNAMIC
Columns: ADDRESS, NETWORK, INTERFACE
  #     ADDRESS            NETWORK        INTE
  0  D  192.168.225.25/24  192.168.225.0  lte1

[admin@MikroTik] > ping 1.1.1.1
  SEQ HOST                                     SIZE TTL TIME  STATUS                                     
    0 1.1.1.1                                                 timeout                                    
    1 1.1.1.1                                                 timeout                                    
    2 1.1.1.1                                                 timeout                                    
    3 192.168.225.25                             84  64 94ms  host unreachable                           
    sent=4 received=0 packet-loss=100%

[admin@MikroTik] > /ip firewall nat add chain=srcnat out-interface=lte1 action=masquerade 
[admin@MikroTik] >> ping 1.1.1.1                                                          
  SEQ HOST                                     SIZE TTL TIME  STATUS                                     
    0 1.1.1.1                                                 timeout                                    
    1 1.1.1.1                                                 timeout                                    
    2 1.1.1.1                                                 timeout                                    
    3 192.168.225.25                             84  64 91ms  host unreachable                           
    sent=4 received=0 packet-loss=100% 

[admin@MikroTik] >>
 
cable
just joined
Posts: 3
Joined: Tue Oct 29, 2019 2:09 am

Re: Quectel EC25-AF MBIM has internal error

Thu Apr 30, 2020 2:39 am

I get the same error in mbim mode. Anyone have an idea?
 
JardinEspanol
newbie
Topic Author
Posts: 25
Joined: Sun Dec 22, 2019 6:16 pm
Location: California

Re: Quectel EC25-AF MBIM has internal error

Fri May 01, 2020 12:21 am

I get the same error in mbim mode. Anyone have an idea?
Support asked me to try "at+cfun=1". Sometimes takes few tries or I am just impatient, but it seems to fix the internal error. But the fix is temporary, until you make a change affecting modem or LTE interface or reboot.
 
cable
just joined
Posts: 3
Joined: Tue Oct 29, 2019 2:09 am

Re: Quectel EC25-AF MBIM has internal error

Fri May 01, 2020 6:08 am

So the fix won’t survive a power outage either? That’s no good.
 
cable
just joined
Posts: 3
Joined: Tue Oct 29, 2019 2:09 am

Re: Quectel EC25-AF MBIM has internal error

Fri May 01, 2020 6:32 am

I wonder if that can be programmed to run at startup?
 
JardinEspanol
newbie
Topic Author
Posts: 25
Joined: Sun Dec 22, 2019 6:16 pm
Location: California

Re: Quectel EC25-AF MBIM has internal error

Mon May 04, 2020 11:54 pm

Perhaps someone smarter than me can make a script to detect the error and run the command.
 
WeWiNet
Member
Member
Posts: 316
Joined: Thu Sep 27, 2018 4:11 pm

Re: Quectel EC25-AF MBIM has internal error

Tue May 05, 2020 10:54 am

Why not role back to ROS V6?
Startup script is easy: /system/scheduler/ new schedule with "run at startup".
First thing put delay in like
:delay 3m # 3 minutes delay to let all all interfaces and LTE board to come up
YOUR command here... (the one you typed into terminal to issue the At command).
WeWiNet

**
MTCNA
hapac2, map, hap-lite, ltap-mini, RB4011 (good!), Audience (better) :-) !!!
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3439
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: Quectel EC25-AF MBIM has internal error

Fri May 22, 2020 8:19 am

I get the same error in mbim mode. Anyone have an idea?
Support asked me to try "at+cfun=1". Sometimes takes few tries or I am just impatient, but it seems to fix the internal error. But the fix is temporary, until you make a change affecting modem or LTE interface or reboot.
The problem was with the some incompatibility in the MBIM communication with the modem. You need to wait till the Quectel releases a new modem firmware which will fix that problem.
 
JardinEspanol
newbie
Topic Author
Posts: 25
Joined: Sun Dec 22, 2019 6:16 pm
Location: California

Re: Quectel EC25-AF MBIM has internal error

Fri May 22, 2020 8:46 am

Thank you for the explanation. I have been working with Artis M in your support group and Neal with Quectel North America support. I have connected them together and I have provided Quectel all the info Artis provided to me about the issue with EC25-AF firmware.

Now the waiting begins for updated firmware from Quectel. Meanwhile, looking forward to testing out next version of ROS 7.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests