Community discussions

MikroTik App
 
haj3s29a
newbie
Topic Author
Posts: 30
Joined: Sun Jul 05, 2020 5:02 pm

Chateau LTE12 poor bandwidth

Tue Sep 29, 2020 10:43 pm

UPDATE - it is poorly described. With queues and firewall filters, max 200Mbps. Everything default + fasttrack 320Mbps

Anyone tried bandwidth test for Chateau, please?

I have got CATV Internet up to 500Mbps but I cannot get over 25MBs (200Mbps) with queues and some filtering. Using fasttrack pushes it to 40MBs (320Mbps) with almost default setting. It looks like that is limit.

Only one core is always 80-100%...average per CPU max. 30%
Last edited by haj3s29a on Wed Sep 30, 2020 7:47 pm, edited 3 times in total.
 
neutronlaser
Member
Member
Posts: 447
Joined: Thu Jan 18, 2018 5:18 pm

Re: Chateau LTE12 poor bandwidth

Tue Sep 29, 2020 10:43 pm

Post your configuration
 
haj3s29a
newbie
Topic Author
Posts: 30
Joined: Sun Jul 05, 2020 5:02 pm

Re: Chateau LTE12 poor bandwidth

Tue Sep 29, 2020 10:47 pm

default config, just WAN interface changed
 
neutronlaser
Member
Member
Posts: 447
Joined: Thu Jan 18, 2018 5:18 pm

Re: Chateau LTE12 poor bandwidth

Wed Sep 30, 2020 1:37 am

Default doesn't have queues
 
User avatar
SiB
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1314
Joined: Sun Jan 06, 2013 11:19 pm
Location: Poland

Re: Chateau LTE12 poor bandwidth

Wed Sep 30, 2020 1:41 pm

At that platform your 500Mbps via Ethernet shouldbe no problem. Connect a wired to your catv modem and test then.
Remember very often ISP give you full speed only to some servers inside his "zone" and when he must send you via his IX then you can reach a limitation.
You can try for testing use RB without NAT, to work as bridge.
You can try use public btest from this forum, I help you, they are:
tool bandwidth-test address=87.121.0.45 user=neterra password=neterra protocol=tcp direction=both ;
tool bandwidth-test address=207.32.194.24 user=btest password=btest protocol=tcp direction=both ;
tool bandwidth-test address=38.104.52.187 user=btest password=btest protocol=tcp direction=both ;
You can always setup 2 pc and between Chateau and test the speed via him.

and good luck
MTCNA + MTCRE + MTCINE | ~600 users at ~150 RouterBoards in EMEA | Telegram: @SiB_PL
WinBox Tip: F6 works as ALT+TAB | Gliffy.com - free network schematic | prnt.sc - free ScreenShot software
At vacation until 15.jan.2021
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24793
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Chateau LTE12 poor bandwidth

Wed Sep 30, 2020 2:09 pm

From the original post it seems there is plenty of non-default config, like Queues. Please post the config.
No answer to your question? How to write posts
 
haj3s29a
newbie
Topic Author
Posts: 30
Joined: Sun Jul 05, 2020 5:02 pm

Re: Chateau LTE12 poor bandwidth

Wed Sep 30, 2020 8:05 pm

I have poorly decribed issue....updated original post.

I tried direct connection to CATV router. I have got up to 50MBs (400Mbps).

I will try to play with with CATV router and try direct connection...there is two times NAT and who knows what is setting of CATV router (I left it default as a technician installed it).

I guess without fasttrack and filtering I wouldn't be able to use whole 1Gb ethernet ports anyway.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24793
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Chateau LTE12 poor bandwidth

Thu Oct 01, 2020 2:00 pm

So, ISP cable in port1, your PC directly connected to port2. Default config. You open speedtest.net and get 320mbit. Correct?
If you mean WiFI, I suggest experimenting with Ethernet, to see if limit is in the config/resources, or the WiFi environment.

This is what I got with Chateau and Ether1/Ether2 default config.
Screenshot 2020-10-01 at 14.03.50.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
SiB
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1314
Joined: Sun Jan 06, 2013 11:19 pm
Location: Poland

Re: Chateau LTE12 poor bandwidth

Thu Oct 01, 2020 2:40 pm

normis
This is what I got with Chateau and Ether1/Ether2 default config.
I like that answers. I wait for Chateau with m.2 slot and a full new line of sxtr/lhgr/ldfr :)
MTCNA + MTCRE + MTCINE | ~600 users at ~150 RouterBoards in EMEA | Telegram: @SiB_PL
WinBox Tip: F6 works as ALT+TAB | Gliffy.com - free network schematic | prnt.sc - free ScreenShot software
At vacation until 15.jan.2021
 
haj3s29a
newbie
Topic Author
Posts: 30
Joined: Sun Jul 05, 2020 5:02 pm

Re: Chateau LTE12 poor bandwidth

Thu Oct 01, 2020 8:41 pm

theoretical tests - main issue with my ISP :-D It reminds me 2000 when we built Internet and offered people theoretical tests where first 30 seconds are max. burst speed ROFL.

I have complained about real speeds to my ISP because no matter what server I use, no matter where (even local Swiss servers) - I cannot get over 25MBs (200Mbps) despite speednet. With fasttrack I get over 30MBs (240Mbps).

Reply from ISP "we cannot control remote servers and speednet test is the only 'real' speed" ROFL

Now, I have tried speednet test and I get 480/49Mbps...almost max. official speed.

It makes me wonder why downloading anything from anywhere on Internet always goes down...even over night when is no traffic or connectivity sharing.

I tried test from my VPS in Germany...downloading Debian ISO DVD from Swiss server...home connection 200Mbps (should be up to 500Mbps)...VPS average 110MBs(880Mbps) on 1Gbps "garanted" line.

It makes me wonder where is problem. I suggested ISP they have some issue or QoS on thgeir routers...they claim, everything is ok.
 
neutronlaser
Member
Member
Posts: 447
Joined: Thu Jan 18, 2018 5:18 pm

Re: Chateau LTE12 poor bandwidth

Fri Oct 02, 2020 3:55 am

Wondering doesn't help much. Facts and analysis do.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests