Community discussions

MikroTik App
 
anaskhallouqi
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Wed Feb 03, 2021 2:44 pm

Carrier Aggregation Mikrotik Chateau LTE12

Wed Feb 03, 2021 3:00 pm

Good morning Gurus,

I bought last day the product Chateau LTE12 with SIM Wind3 (Italy).
I set it up and the results are quite satisfactory (45 mbps against 11 mbps in ADSL).
I’ve set up to capture the 1 3 7 20 bands.
I wanted to know if there are terminal commands to do an aggregation of 2 or more bands as primary to increase the flow in mbps.

The OS version is v7.1 beta3

I have tried these commands but I do not notice differences:

interface lte cell-monitor lte1

interface lte at-chat lte1 input="at+qnwlock=\?" wait=yes

interface lte at-chat lte1 input="at+qnwlock=\"common/4g\",1,1650,367"

OR

interface lte at-chat lte1 input="at+qnwlock=\"common/4g\",2,1650,367,1650,343"

OR

interface lte at-chat lte1 input="at+qnwlock=\"common/4g\",3,1650,367,1650,343,3350,181"

Please help me to increase the speed of my connection.
Thank you.
 
elbob2002
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 74
Joined: Tue May 15, 2018 8:15 pm
Location: Ireland

Re: Carrier Aggregation Mikrotik Chateau LTE12

Fri Feb 05, 2021 9:07 am

What is the output of /interface/lte/monitor lte1

You should see something there like:
primary-band: B3@20Mhz earfcn: 1700 phy-cellid: 292
ca-band: B20@10Mhz earfcn: 6300 phy-cellid: 85

If you don't then it's very likely your provider doesn't support carrier aggregation.
RB3011UiAS, RB750GR3, CRS328-24P-4S+, CRS125-24G-1S, CRS125-24G-1S-2HnD, 8 x CHR, Chateau LTE12
 
LSan83
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 54
Joined: Fri Aug 10, 2018 11:35 am
Location: Italy

Re: Carrier Aggregation Mikrotik Chateau LTE12

Fri Feb 05, 2021 9:50 am

I’ve set up to capture the 1 3 7 20 bands.
I wanted to know if there are terminal commands to do an aggregation of 2 or more bands as primary to increase the flow in mbps
It's full automatic. I use Chateau with Wind3 too, and the 3CA (inside the list of allowed bands) always works (i reached 180 down and 65 up with B7+B3+B1 with external antennas on the roof).
Check on lteitaly. It's map the bands on your bts.
 
anaskhallouqi
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Wed Feb 03, 2021 2:44 pm

Re: Carrier Aggregation Mikrotik Chateau LTE12

Fri Feb 05, 2021 11:23 am

I’ve set up to capture the 1 3 7 20 bands.
I wanted to know if there are terminal commands to do an aggregation of 2 or more bands as primary to increase the flow in mbps
It's full automatic. I use Chateau with Wind3 too, and the 3CA (inside the list of allowed bands) always works (i reached 180 down and 65 up with B7+B3+B1 with external antennas on the roof).
Check on lteitaly. It's map the bands on your bts.
Good morning,
In fact I immediately searched the BTS near my house and I noticed that I just have one less than 600mt visible from the roof.
Now I’m waiting for the weekend to get on the roof to install the antenna (lowcostmobile 2x2 Mimo 4G/5G).
Without antenna I also have peaks of 70 mbps in B3.
I hope I can increase the download speed again.
 
anaskhallouqi
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Wed Feb 03, 2021 2:44 pm

Re: Carrier Aggregation Mikrotik Chateau LTE12

Fri Feb 05, 2021 11:26 am

What is the output of /interface/lte/monitor lte1

You should see something there like:
primary-band: B3@20Mhz earfcn: 1700 phy-cellid: 292
ca-band: B20@10Mhz earfcn: 6300 phy-cellid: 85

If you don't then it's very likely your provider doesn't support carrier aggregation.
Good morning,
This afternoon I try to enter the code and see what comes out.
 
raulico
just joined
Posts: 4
Joined: Sat Oct 17, 2020 11:28 am

Re: Carrier Aggregation Mikrotik Chateau LTE12

Sat Feb 06, 2021 6:35 pm

with Tim i use b3 and b20 in CA, and i reach from 120 to 230Mb/sec
 
anaskhallouqi
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Wed Feb 03, 2021 2:44 pm

Re: Carrier Aggregation Mikrotik Chateau LTE12

Sun Feb 07, 2021 5:23 pm

What is the output of /interface/lte/monitor lte1

You should see something there like:
primary-band: B3@20Mhz earfcn: 1700 phy-cellid: 292
ca-band: B20@10Mhz earfcn: 6300 phy-cellid: 85

If you don't then it's very likely your provider doesn't support carrier aggregation.
I see this:
status: connected
              model: EG12-EA
           revision: EG12EAPAR01A06M4G
   current-operator: WINDTRE
     current-cellid: 31772929
             enb-id: 124113
          sector-id: 1
         phy-cellid: 88
  access-technology: LTE
     session-uptime: 1h25m46s
               imei: xxxxxxxxxxxxxxx
               imsi: xxxxxxxxxxxxxxx
               uicc: xxxxxxxxxxxxxxx
       primary-band: B3@20Mhz earfcn: 1650 phy-cellid: 88
            ca-band: B1@10Mhz earfcn: 150 phy-cellid: 88,B20@10Mhz earfcn: 6200 
                     phy-cellid: 274
                cqi: 11
                 ri: 2
                mcs: 1
               rssi: -41dBm
               rsrp: -68dBm
               rsrq: -8dB
               sinr: 18dB
 
anaskhallouqi
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Wed Feb 03, 2021 2:44 pm

Re: Carrier Aggregation Mikrotik Chateau LTE12

Sun Feb 07, 2021 5:26 pm

with Tim i use b3 and b20 in CA, and i reach from 120 to 230Mb/sec
Have you changed any parameters in the configuration or all automatically?
I reach up to 140 mbps with external antenna.
In my opinion I can reach high speeds but for now I only stop at 140 mbps.
 
anaskhallouqi
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Wed Feb 03, 2021 2:44 pm

Re: Carrier Aggregation Mikrotik Chateau LTE12

Thu Feb 11, 2021 5:06 pm

Hello to you all.
Can someone help me?
I can’t fix it.
 
WeWiNet
Long time Member
Long time Member
Posts: 521
Joined: Thu Sep 27, 2018 4:11 pm

Re: Carrier Aggregation Mikrotik Chateau LTE12

Thu Feb 11, 2021 6:28 pm

You have CA working:
primary-band: B3@20Mhz earfcn: 1650 phy-cellid: 88
ca-band: B1@10Mhz earfcn: 150 phy-cellid: 88,B20@10Mhz earfcn: 6200

The distance to the cell tower means nothing as it depends also on the capacity on number of people connected
to it.

What I see is that the B1 is very small and not a good choice. Chateau does not really chose the best band combinations
but the one it receives with highest power. So in my case for example I disable Band 1 and only keep 3/7/20/28 etc as band.
With that I get better performance.
Maybe try this as well and combine by yourself the bands Chateau can use.
WeWiNet

**
MTCNA
I like a new challenge, I migrate to ROS7... :? no way, finally I stay with 6.48! I am NOT crazy :lol: !!!

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests